starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 26

meest recente bericht boven

7 januari 2008 - 12 februari 2008

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20>>> highlights JSS22


12 februari 2008: Shell sombert. Polder PV niet... Tijdens mijn bibliotheek rondje viel mijn oog op een leuk (...) artikel in het Financieele Dagblad. Er werd ook verwezen naar een tweede sappig stuk op pagina 3. Welsprekende titels:

"Shell somber over olietekort. Strijd om energie onvermijdelijk als politiek niet binnen vijf jaar maatregelen neemt."

en

"Shell ontbeert pasklaar antwoord op 'drie harde waarheden' voor energie."

Ik moest me inhouden om het niet uit te proesten, wetend dat bij ons thuis, terwijl ik in de Openbare Bieb in het centrum van Leiden die stukjes zat te lezen, ons 1,236 kWp zonnestroomsysteem aan de andere kant van de stad een groot deel van die gratis grondstof genaamd zonlicht aan het omzetten was in dik over de 700 Watt AC vermogen en daar een aanzienlijk deel van gesaldeerd aan het net terugleverde met een terugdraaiende schijf en teller van de oerdegelijke Siemens Ferrarismeter. Ik had me echter beter niet al te expliciet over het artikel kunnen uitlaten, want ik kreeg vervolgens bijna knallende ruzie met een naast me zittende ex-groentenkweker die vond dat alle olieboeren al die "tekorten" maar bij elkaar logen om de olieprijs hoog te houden, en dat het allemaal doorgestoken kaart zou zijn. Ik heb hem proberen te verwijzen naar de uitermate verontrustende bevindingen die bijna dagelijks op de Peak Oil websites gepubliceerd worden, maar dat bleek uit te draaien op praten tegen een betonnen muur. Natuurlijk liegen de oliebedrijven regelmatig dat het gedrukt staat, je zou wel erg naïef zijn als je al hun retoriek blind zou geloven. Maar dat het verschil tussen met veel inspanningen, inzet van dure kapitaalgoederen, en veel geld uit de grond getrokken productie en de monumentaal groeiende vraag naar dat zwarte vloeibare spul steeds groter wordt, waarmee een van de grootste energiecrises van de huidige samenleving gestalte krijgt is ook een bittere realiteit. Die nog veel harder aantikt bovendien. Dat kreeg ik er niet goed in bij die meneer. Ook goed. Niet iedereen leest Peak Oil. Jammer. Extreem informatief. Verbijsterend verontrustend...

In de stukken in het FD laat Shell zich laatdunkend uit over de te optimistische voorspellingen van het "gerenommeerde" IEA over het te verwachten snel groeiende gat tussen vraag en productie (met name door de waanzinnige groei van China), over de te lang uitblijvende investeringen (daar zijn vele miljarden voor nodig), en presenteert het bedrijf, zoals vanouds, twee "scenario's" waarvan het "blueprint" exemplaar ("lokale initiatieven die uiteindelijk de nationale energieagenda bepalen") uiteraard Polder PV het meeste aanspreekt. Merkwaardig overigens dat Shell het daarbij wel over California heeft (wat het "leuk" doet), maar de superreus op duurzaam energiegebied, Duitsland, doodzwijgt. Politieke uitspraak? Kunt u vergif op innemen!

^^^
Teruggekomen uit de stad een kopie van de voorpagina van het Financieele Dagblad (detail: volgende foto) met "Shell somber" op de liguster heg tussen mijn zonnestroom gadgets (kado gekregen bolvormige tuinlampjes links en rechts, en mijn van een bewonderaar gekregen monokristallijne zonnecel met draaimolentje rechts van het midden). Verder op de achtergrond onze nulkommaniksnuleen aan olie (paar druppels bio-olie voor de ketting) verbruikende vouwfiets op de achtergrond, op de zoveelste zeer zonnige februaridag in hartje winter waarbij onze tuindeur het grootste deel van de dag wijd open staat, de zon volop in onze zuid-georiënteerde woonkamer kan stralen, en de stadswarmte installatie volledig uitgedraaid is... (leuk detail: linksboven zelf in de Hollandsche polderklei uit zonlicht gekweekte heerlijke knoflook van vorig jaar...). Somber? Niks somber. Gebruiken die gratis zon, beste olieboertjes, en wel direct uit zonlicht i.p.v. via die krankzinnig omslachtige, vele miljoenen jaren kostende, en gigantische problemen veroorzakende "fossiele" route!!!

 

^^^
Kopie van het "somber" artikel van/over Shell bij een paar van mijn harde, actuele meetdata van een deel van mijn voor 100 procent uit .... "oude" Shell Solar modules bestaande PV-systeem. Gedeelte met 4 stuks 93 Wp en 2 stuks 108 Wp, totaal 588 Wp. Momentaan (actueel) AC vermogen geleverd aan het net op deze groep (omgebouwde Voltcraft Energy Check 3000, onderste rode pijl): 325,6 Watt. 0,55 Watt/Wp om een uur of 11 midden in de winter op 12 februari 2008 (met 25 meter 2,5 mm² DC-bekabeling naar het dak boven de 4e verdieping...). Het koffiezetapparaat (oud beestje, max. 750 Watt, wordt kort gebruikt en daarna direct uitgezet) zette dit vermogen om in overheerlijke biologisch geteelde Fair-Trade koffie. Zodra het apparaat werd uitgezet, vloeide het overschot aan zonnestroom grotendeels (minus koelkast en mechanische ventilatie) direct het net op (via de salderende enkelfase Ferrarismeter op het "aansluitpunt" van de netbeheerder in de meterkast) naar de buren. De hierboven getoonde "productie" Ferrarismeter (bovenste rode pijl) is een oud Pools tweedehandsje wat het prima doet (Kijkshop), is ook omgekeerd aangesloten, en geeft de kWh meterstand sinds aansluiting van dat apparaat (mei 2003) aan: ruim 2.387 kWh productie (let op: er is in de tussentijd een configuratie herverdeling geweest, dus het geaccumuleerde resultaat is niet karakteristiek voor de actueel aangesloten groep zonnestroompanelen). Crisis? WHAT Crisis?

In het tweede stuk sombert Jeremy Bentham van Global Business Environment van Shell International lustig weiter, strooit met drie "harde waarheden" ("de vraag neemt explosief toe", "de olie- en gasindustrie kan die vraag niet bijbenen", en "de belasting van het milieu neemt toe"), en tracht daarbij, dik opgelegde rampscenario'tjes schilderend, de politiek te dwingen "binnen 15 jaar harde keuzes te gaan maken". Want, zo duwt Jeremy de politici in de door Shell gewenste richting: "De beslissingen die je nu neemt, bepalen de investeringen voor de komende vijftien jaar en daarmee de ontwikkelingen voor de komende vijftig jaar." En waar wil Shell eigenlijk het allerliefste "heen" (al durven ze dat uiteraard niet zo te zeggen)? De fossiele kant op, uit-der-aard, want dat is lekker goud geld verdienen aan die omhoog knallende olieprijzen waar alle andere (fossiele) energie naar toe gerekend wordt (en waar de Staat lekker mee vet afroomt, met de kWh en m³ gerelateerde energiebelasting, 19% BTW, omzetbelasting energiebedrijven, you name it).

En DUS, lieve kijkbuiskinderen, al mag Jeremy dat zeker niet zo zeggen (er liggen immers talloze milieu- en duurzame energie waakhonden met hele scherpe tanden op de loer...), als er niet maximaal druk op Shell uitgeoefend zal gaan worden, gaat het bedrijf gewoon verder met business-as-usual, gaat Nigeria een burgeroorlog tegemoet, zullen de winsten van het concern nog verder toenemen, gaat er wellicht niets gebeuren met die CIS zonnecelfabriek in Torgau in Oost Duitsland (samenwerkingsproject met Saint-Gobain waar al ruim een jaar niks meer over naar buiten komt aan info), en is de desastreuze beslissing van Shell om hun hele polykristallijne zonnepaneel divisie overboord te gooien en aan SolarWorld te verkopen dus feitelijk al de aanzet geweest om op voorhand de fossiele koers verder in te slaan. Ook Stichting GEZEN heeft lik op stuk gekregen met hun vooruitstrevende plannen voor de bouw van grote zonthermische (CSP) centrales (o.a. Middellandse Zee gebied): Shell blijkt niet geïnteresseerd...

Wel weer leuk is dat Shell blijkbaar ook niks in kernenergie ziet: "Om nog meer nucleaire installaties te bouwen, heb je een gigantisch investeringsprogramma nodig van twintig tot vijftig jaar"... (Shell heeft natuurlijk ook helemaal de kennis daarvoor niet in huis en weet dat de publieke aversie nog steeds monumentaal is, ondanks alle valse berichtgeving daarover). Daar tegenover staat dan weer dat Shell vet zegt te geloven in het afvangen en opslaan van CO2 uit fossiele energiecentrales (in weerwil van het ongeloof bij energiereus E.ON). Ook hier weer: vanzelfsprekend een zeer politieke uitspraak, want wie gaat die fossiele centrales van brandstof voorzien? Juist ja! Shell dreigt hier duidelijk op een dramatische "lock-in" aan te sturen: als ze de politiek eenmaal verder op de heilloze fossiele weg hebben geloodsd en er daadwerkelijk "mega-investeringen" in fossiel los gaan komen, de komende jaren, zal de nog steeds kwetsbare ontwikkeling van duurzame energie gegarandeerd het loodje gaan leggen. Dat weet Shell als geen ander, en daarom moet dat bedrijf maximaal onder druk gezet worden om te voorkomen dat die fatale "lock-in" realiteit wordt, want dan is alles verloren voor de komende eeuw.

Overall genomen kun je aardig "somber" worden van deze "bijdragen van Shell". Iets vrolijker word ik weer wel van het feit dat Shell dan dus gewoon de onverbiddelijk groeiende mondiale zonneboot gaat missen als ze het roer niet structureel gaan omgooien. Andere tijden. Andere spelers... Zoals het hoort. De een zijn dood is de ander zijn brood. Dan blijf ik voorlopig nog wel eventjes superschone zonnestroom bakken uit die oude Shell paneeltjes. Hartelijk dank daarvoor, beste Shell!

Bron: Het Financieele Dagblad, dinsdag 12 februari 2008/nr. 36
http://www.fd.nl/csFdArtikelen/WEB-HFD/y2008/m02/d12/HFD1002775017?t=Shell_somber_over_olietekort (nieuwsflash op de website van het FD)


10 februari 2008: Must See! Toch nog een keer een reminder om Joland Janssen zijn fenomenale ogenschijnlijk eenvoudige, doch qua power onovertroffen website "Myecohouse.net" gewezen. Bomvol grafieken van onder anderen zijn waanzinnige PV-installatie. Die net vet uitgebreid is met acht hele grote, loeizware ... ASE300 modules (da's weer eens wat anders dan mijn eerste 4 93 Wattpiek Shell moduultjes...). Totale installatiegrootte van "Myecohouse" is inmiddels aangezwollen tot een voor Nederlandse begrippen heftige 5,836 kWp. Handig spul om de warmtepomp e.a. moois aan te drijven. Daar heeft Joland helemaal geen "hulp" voor nodig, van energiebedrijven of politici. Hij doet "het" gewoon: zelf...

Heel erg leuk: dat geweldige huis (even afgezien van "dat andere huis" in zonnig Madrid) staat in ... het bolwerk van de conservatieve brancheorganisatie EnergieNed, Arnhem!

Joland: van harte gefeliciteerd, en petje af: klasse site!

http://www.myecohouse.net


6 februari 2008: Het schokkende nieuws: NL minus 18% duurzaam. Eigenlijk verbaast het mij niets, gezien de steeds dieper wordende crisis bij de met steeds meer vraagtekens omgeven "biomassa bijstook" in de grote fossiele energiecentrales. Maar dat het zo erg uit zou pakken, had ik niet verwacht. Collega Rob de Bree, die regelmatig ook tot over zijn oren in de cijfers zit te wroeten, houdt namelijk regelmatig de harde data van de "gecertificeerde duurzame elektriciteitsproductie" bij die CertiQ op maandelijkse basis voor de politiek en EZ moet produceren. De jaarcijfers voor 2007 (afronding december) zijn inmiddels bekend: DRAMA!

Op de pagina "Externe inbreng" doet Rob de Bree kernachtig zijn bevindingen uit de doeken. Polder PV heeft enkele tale-telling grafiekjes (o.a. de stand van zaken rond "zonnestroom in Nederland" ) van de CertiQ documentatie toegevoegd, ter illustratie.

En die door mij al enkele malen gefileerde nieuwe (extreem bureaucratische en bomvol voorbehouden en "ingreep mogelijkheden voor kernenergie liefhebbende ambtenaren" zittende) SDE-regeling zou in die situatie structureel verandering moeten gaan brengen, ondersteund met - zeker in den beginne - uitermate krappe budgetten uit de Staatsbegroting??? Don't you believe it!


4 februari 2008: Sonnenertrag: Alle jaren ingevoerd. Nu er inmiddels al NEGEN Nederlanders zich opgegeven hebben voor opname in de fantastische Sonnenertrag database (zie voor links onder dit bericht), wordt het belangrijk om ook al uw maandproductie gegevens in te voeren. Doe dat s.v.p. van een VAST onderdeel van uw mogelijk meermalen uitgebreide systeem, anders wordt de door de Sonnenertrag database gegenereerde genormeerde productiegrafiek (kWh/kWp) een niet zuiver vergelijkingscriterium als halverwege het jaar het systeem is uitgebreid. Heeft u geen separate productiedata voor uw deelsystemen, geef dan zeer duidelijk in de verklarende tekst bij uw systeem (eventueel in het Engels) aan wat de gegenereerde grafiek precies weergeeft.

Polder PV heeft inmiddels van al zijn maandgegevens, inclusief de "slechtste" en de "beste" dag per maand, zijn data voor het lange tijd aanwezige 1,02 kWp deelsysteem (4x 93 Wp + 6x 108 Wp), vanaf de start in oktober 2001 (eerste maand niet representatief vanwege netkoppeling op 12 oktober), de data ingevoerd, met het volgende resultaat, gegenereerd door Sonnenertrag. Als u op "Anlage" zoekt (Polder PV: nr. 777), kunt u onder de standaard grafiek met de laatste gegevens via "Alle Jahre anzeigen" onderstaande genormeerde grafiek tevoorschijn toveren:

Genormeerde productie vanaf oktober 2001 (eerste maand niet volledig) tot en met januari 2008, van het 1,02 kWp deelsysteem van Polder PV, volgens de grafiekgenerator van Der Sonnenertrag. Ongeveer 6 en een half jaar meetdata. Let wel: deze grafiek geeft het genormeerde resultaat van de werkelijk gerealiseerde (gemeten) productie weer. Hierin zijn dus evt. inverter defecten e.d. niet uitgefilterd. Zie daarvoor (gefilterde resultaten per deelgroep en voor het totale systeem) de m.b.v. Excel gegenereerde eigen genormeerde maandproductie data van Polder PV.
© Graph Sonnenertrag.eu

De initiatiefnemers van Sonnenertrag (letterlijk: "opbrengst van de zon") zijn van plan om een soort vergelijking te maken van de prestaties van deelnemers uit de verschillende landen die in de database zijn opgenomen. Daarvoor is het uiteraard heel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich met nauwkeurige gemeten data gaan aanmelden, want dan kan een relatief betrouwbaar gemiddelde per land bepaald gaan worden.

Ergo: s.v.p. iedereen in Nederland met maandproductie gegevens gelieve zich aan te melden. Heeft u problemen bij de invoer, probeer dan uw duidelijke vraag bij mij neer te leggen. Ik zal proberen die te beantwoorden, al ligt de verantwoordelijkheid voor Sonnenertrag uiteraard bij Lothar Beer en de zijnen. Succes!

http://www.sonnenertrag.eu
http://www.sonnenertrag.eu/detail.php?pk=777&profile_id=1937&alle=Alle+Jahre+anzeigen Polder PV (ID: 777) met de hierboven getoonde "alle jaren" grafiek.


2 februari 2008: Silicium nanokristallen splitsen fotonen: potentie voor rendementsverbetering. Maar weer even heel wat anders na alle gedoe rond de SDE regeling. Onderzoekers Dolf Timmerman en collega's van het Van der Waals-Zeeman lab in Amsterdam hebben namelijk een opvallend effect (Engels: "quantum cutting"...) geregistreerd bij hun onderzoek aan nanokristallen van het voor zonnecellen veelvuldig gebruikte silicium. Hoog-energetische exemplaren van die geheimzinnige fotonen ("lichtdeeltjes") worden namelijk "gesplitst", en wel op zodanige wijze dat hun overtollige energie maximaal beschikbaar komt voor het fotovoltaïsche effect, i.p.v. dat dat, zoals "gebruikelijk", verloren gaat in warmte. Er wordt reeds geronkt over mogelijke efficiëntie verbetering van op silicium gebaseerde zonnecellen. Van het momenteel hoogst theoretisch haalbare van 30 naar een knappe 44% maar liefst.

Van mij mogen Dolf en zijn collega's lustig verder ronken (met Staatsondersteuning, of course), maar daarnaast vooral deze interessante bevindingen z.s.m. gaan inzetten om dit in de harde praktijk van alledag (zonnecellen productie) te gaan implementeren. Er is namelijk een lange weg te gaan tussen dit soort boeiende fundamentele ontdekkingen (waar het internet van uitpuilt) en daadwerkelijke toepassing.

Dolf: hartstikke leuk, en heel veel succes met het verdere werk. Dan blijven we vooralsnog voor de implementatie van de "innovatie bevorderende" SDE die goeie ouwe ol' goodies van poly-, mono-, mikromorf-, amorf-, dunnelaag (CIS, CIGS, CdTe, Ga-derivaten, etc.), organische, polymeer- en wat al niet meer er voor cellen- en paneeltypes reeds op de markt is gebruiken.

© NRC Handelsblad, 2 februari 2008

Voor het artikel uit het NRC: klik op het rood-omlijnde plaatje, net zo lang tot het leesbaar wordt.

http://www.mrs.org/s_mrs/doc.asp?CID=11403&DID=202831 (abstract van bijdrage op MRS symposium 26-27 november, SESSION H3: Multiexciton Generation, 2:15 H3.3)
http://www.nature.com/nphoton/journal/v2/n2/abs/nphoton.2007.279.html (abstract in het geciteerde Nature Photonics tijdschrift, issue 2, 105 - 109 (2007))
http://www.nrc.nl/wetenschap/article918806.ece/Rendement_zonnecel_kan_omhoog (de elektronische variant van het artikel)


2 februari 2008: Polder PV voor al uw SDE problemen? Ik kreeg nogal wat mails van mensen die uiteraard weer de meest ingewikkelde vragen begonnen te stellen over die vreselijke bureaucratenregeling. Je zou toch met recht mogen stellen dat die vragen op het bureau van de opstellers van die vele documenten terecht zouden moeten komen? Die mensen worden er nog voor betaald ook! Polder PV krijgt (bijna) niks voor zijn jarenlange belangenloze informatievoorziening. Er werd gesuggereerd om een SDE "FAQ" (meest gestelde vragen) op te nemen op Polder PV. Ik heb dat eerst afgewimpeld (alsof ik niet genoeg te doen heb hier). Maar het bloed kruipt natuurlijk weer eens waar het niet gaan kan, dus ik heb onder mijn snoeiharde commentaar op de SDE-regeling alvast een lijstje opgenomen. Geen simpele vragen, dus ook geen eenvoudige antwoorden. Ik heb die zooi niet verzonnen, dus met kritiek s.v.p. naar EZ en/of SenterNovem (uitvoerder van de SDE) toe. Bestook ook eens wat Tweede Kamerleden met uw opmerkingen over die "innovatie bevorderende" regeling voor zonnestroom...

Zie eerste vragen en antwoorden op de tweede SDE pagina.

Geen enkele garantie op correctheid (dan gaarne het juiste antwoord naar PPV sturen), en als u meer vragen met antwoorden (!!!) heeft, dan houdt Polder PV zich uiteraard ook aanbevolen voor opname.


1 februari 2008: Vermeend en Boxhoorn eensgezind: SDE leidt tot niets. Willem Vermeend (van het nieuwe "masterplan voor NL zonnestroom") en Gosse Boxhoorn (van Solland Solar) zijn het met Polder PV volstrekt eens dat de nieuwe SDE niet veel voorstelt, en dat "het" anders moet.

People Planet Profit auteur Tseard Zoethout is echter ogenschijnlijk enthousiast, maar hij stelt in zijn bijdrage onterecht dat in de regeling de door ECN/KEMA voorgestelde categorieën 3,5 tot 15 kilowattpiek aanwezig zou zijn, wat beslist niet zo is. Ik kan het in ieder geval nergens (meer) terugvinden, en dan was Zoethout nog zo "scherp" om te vinden dat "grote opwekkers" door ECN/KEMA al uitgesloten waren (lees: groter dan 15 kWp, een bevinding waarover ik reeds in mijn uitgebreide analyse gefulmineerd heb). Ergo: Zoethout's enthousiasme is nergens op gebaseerd, het is allemaal nog erger dan ook hij (meestal goed gerechercheerde artikelen van zijn hand) in het PPP stuk beschijft. En dan staat er in zijn stukje ook nog eens een foto van prachtige huizen met een enorme installatie van zo'n 70 PV-panelen, die echt never nooit niet "onder" die miezerige 3 kWp grens zullen vallen, want er worden tegenwoordig standaard niet 43 Wp, maar 175 Wp (in Duitsland zelfs ver over de 200 Wp) modules verkocht. "Innovatieve" nieuwere modellen beginnen al bij 300 Wp per paneeltje...

Afijn. Paulus Jansen (SP) gaat maar weer eens "vragen stellen" aan mevrouw van der Hoeven...

http://tinyurl.com/2xf34j (verkorte link naar het korte, doch tale-telling NU.nl artikel)
http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2008/02/01/subsidie-zonnepanelen-dooie-mus/ (stukje op weblog van Paulus Jansen met gepeperde reacties))
http://www.peopleplanetprofit.be/artikel.php?IK=1316 (PPP bijdrage van Tseard Zoethout)
http://www.pzc.nl/internationaal/binnenland/article2568927.ece (en ook scepsis bij Holland Solar, brancheorganisatie, al drukken ze zich "voorzichtig" uit...)


1 februari 2008: Alsof de Duivel er mee speelt... De verf van de nieuwe SDE regeling was nog niet droog, of er was weer eens een leuk hoogtepuntje bij Polder PV (...). Waar de SDE regeling beslist niet de met veel poeha door EZ aangekondigde "innovatie" zal gaan brengen voor zonnestroom in Nederland (niet verwacht, doch stilletjes gehoopt; niet gekregen), en de marktontwikkeling als gevolg van die regeling op zijn hoogst als "de schande en schade van enkele compleet verloren jaren proberen te compenseren" beschouwd zal moeten worden, is namelijk Polder PV's oudste nog "in functie" zijnde OK4 omvormer, ooit het toonbeeld van "innovatie" van het Nederlandse bedrijfsleven, de magische grens van 700 kilowattuur superschone zonnestroomproductie gepasseerd. Op de hightlights pagina van Polder PV een klein verslagje, met, uiteraard, een screendump van het feestelijke moment!


1 februari 2008: Zucht. Het lang verwachte bericht (lees: enorme stapel elektronisch papier) begint meteen al goed op de EZ website, die zo'n beetje in de namiddag van de laatste dag van januari het levenslicht begon te zien (zei het met probleempjes...):

"Voor elke Kilowatt aan zonne-energie, krijgen producenten 33 eurocent vergoed. Voor wind op land is het tarief 2,8 Kilowatt en voor biogas ontvangen producenten 7 eurocent per kubieke meter. Voor verbranding van vaste biomassa, vergisting van GFT en mest-vergisting geldt een vergoeding van 5,3 eurocent per Kilowatt."

De SDE-regeling gaat naar verwachting per 1 april open. Producenten kunnen dan een aanvraag indienen bij SenterNovem."

Blunder numero een direct al in het derde woord. Zonnestroom zoals dat in de huidige SDE regeling is opgenomen (net als alle andere "opties") wordt niet gesubsidieerd naar "opgestelde capaciteit" (die trouwens bij zonnestroom reeds jaren gebruikelijk als "nominaal vermogen", uitgedrukt in kWp of Wp wordt uitgedrukt...). Zonnestroom wordt in deze regeling als een (mager) "feed-in" tarief vergoed ingebed in tranentrekkende bureaucratie. En dat geschiedt dus op kilowattuur (kWh) basis...

Tweede mooie: er is al een tijd een "technische storing" op de EZ website, waarschijnlijk omdat vele mensen proberen de "details" van die regeling boven tafel te krijgen. Ik had in de namiddag al - met wat moeite - enkele stukken kunnen downloaden, maar een deel van de documenten was niet te pakken te krijgen, zie de door mij rood onderstreepte passage...

Een goed begin is het halve werk, zegt men dan wel... Laten we hopen dat het geen slecht voorteken is...

U vindt alvast een bespreking van de eerste documenten op de tweede SDE pagina. De eerste pagina van mijn SDE "special" bevat mijn vlammende kritiek op het ontwerp voorstel in het ECN/KEMA rapport van november 2007.

Intro tot alle SDE "fraais":

http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=155128&rid=home


 

31 januari 2008: Voorspelling. Gezien het feit dat Nederland al zo lang wacht op een decent ondersteuningsregime voor zonnestroom (wel nog even afwachten of "het" wel zo decent is als gesuggereerd), en mensen staan te popelen om nu eindelijk aan de zonnepanelen te gaan na jaren van diepe treurigheid, voorspel ik het volgende.

De Top50Solar ranking site van de op Tenerife (Canarische Eilanden!) wonende Dick Toussaint van de stichting PV-Starts gaat er binnen no-time heel anders uitzien! Ik vrees dat de pure informatiesites zoals Polder PV, OliNo, EnergiePortal, Zonnestroompanelen in Nederland, etc. "geduchte concurrentie" zullen gaan krijgen van de sites die nu opeens heftig in de belangstelling komen te staan: die waar de daadwerkelijk fraaie blauwe (zwarte, dunnelaag) paneeltjes op aangeboden worden voor, hopelijk, acceptabele prijzen...

Wat denkt U? Krijgt Polder PV gelijk, en moet 'ie het dus met minder bezoekers doen? De tijd zal het leren. Zonnestroom is immers een nogal uitgebreid en bij tijd en wijlen ingewikkeld onderwerp. En onafhankelijke info over de techniek, maar, vooral: datgene wat er allemaal relevant is als die mooie dingen eenmaal op het dak liggen? Daarvoor moet u toch echt (o.a.) bij uw duurzame dienaar Polder PV wezen! Ik wens u een goede Jacht op de zonnepaneeltjes toe. Gebruik uw verstand, laat u s.v.p. niet gekmaken, stink niet in al te opvallende "aanbiedingen", en EIS van zonnecel tot en met de netaansluiting kwaliteit en goede garantievoorwaarden van uw leverancier!

Het tijdperk van de beunhazen is over. Er moeten TOP-installaties op die daken! Holland Solar: An die Arbeit!

http://www.top50solar.nl


30 januari 2008: Meer nieuws "zonnestroom bonus". Op het NOS Journaal meer nieuws over de plannen van de Tweede Kamer.

33 eurocent per kWh bonus voor het overschot, "kan oplopen tot 1.000 Euro per jaar"... Volgens het Journaal zou er 22 miljoen Euro beschikbaar zijn voor deze specifieke regeling. Ergo: er kunnen ongeveer 67 miljoen op het net ingevoede kilowatturen van gefinancierd worden. Dat zou dan moeten gaan om 67 miljoen/850 = 78.431 kilowattpiek in 1 jaar tijd. Aangezien de SDE regeling voor zonnestroom is opgezet voor 15 jaar ondersteuning (per installatie), zouden hiermee dus 78.431/15 = 5.229 kWp = ruim 5 MegaWattpiek nieuwe installaties mee ondersteund kunnen gaan worden, waarmee gemiddeld 850 kWh/kWp (nieuwe ECN/KEMA norm) wordt geproduceerd en de betreffende installatie 15 jaar lang wordt ondersteund met dat (vaste?!!!) bedrag van 33 eurocent/kWh...

Er wordt gesproken van 22 miljoen "voor dit jaar". 5 MWp mag voor Nederland veel lijken (dat is het nu ook, eerst moet de installatiebranche weer volledig opgebouwd worden, want de paar bedrijven die er nog over zijn, kunnen hoogstwaarschijnlijk al dat werk niet aan), echt veel is het niet. Er moet duidelijk nog veel meer gaan gebeuren... Voor 2008 in ieder geval een leuke opsteker. Al saldeer ik nog steeds voor 21,9 eurocent/kWh. Maar het zou leuk wezen als ik ook die bonus van 33 Eurocent zou mogen krijgen van "der Diederik"...

Waar komt dat merkwaardige bedrag van "max. 1.000 Euro/jaar" vandaan? Ongetwijfeld van de nog steeds niet afgeschafte (blijvend bezopen) "NMa" regel van maximaal 3.000 kWh/jaar op het net invoeden. Dat is bij deze regeling 3.000 x 0,33 = 990 Euro. Ergo: waag het nog steeds niet over die krankzinnige 3.000 kWh te komen, anders bent en blijft u vet de l*l.

Diederik Samsom in dit opvallend lange onderwerp (blijkbaar zit het zowel het parlement als het NOS Journaal nogal "hoog" dat er jarenlang niks aan zonnestroom gedaan is...?):

  • "Nederland moet massaal aan de zonne-energie"
  • dat "strooigoed" van 1 tot 2 paneeltjes moet afgelopen wezen, we gaan "daken vullen" (volgens D.: 10-20 stuks per dak...)
  • mensen gaan 10.000 - 15.000 Euro voor een installatie uitgeven (Polder PV: bij all-in installatie voor plm. € 6,75/Wp incl. BTW met meterkast aanpassing zou dat neer moeten komen op gemiddeld zo'n 1.500 tot 2.300 Wp, bij gebruik van een "conventionele moderne module" van plm. 175 Wp zou dat dan neerkomen op grofweg 9 tot 13 modules...)
  • 40.000 huishoudens moeten zo aan de zonnepanelen geholpen kunnen worden. Daar zet ik grote vraagtekens bij onder de genoemde condities. Als je van die kleine 1,5 kWp/huis uitgaat, en een ruime 5,5 MWp totaal, kom ik slechts op zo'n 3.700 huishoudens... Tenzij ze dat beleid tien jaar willen blijven volhouden, dan komt alles weer in kannen en kruiken...
  • mensen mogen best de installatie "terugverdienen", maar "het wordt geen vetpot"...

Tenslotte, tale-telling: in de beelden bij het item werden naast zonnestroompanelen ook zonnecollector platen getoond die helaas nooit aan een "kWh feed-in regeling" van wat voor slimme constructie dan ook mee zullen kunnen doen (voor de argeloze lezer: die produceren namelijk warm water, geen elektriciteit...). Daar wordt trouwens, gezien dit bericht van SenterNovem blijkbaar toch (eindelijk!!!!) een aparte regeling voor in het leven geroepen.

Afijn. Er is weer eens een begin gemaakt. Laten we er van uitgaan dat de talloze fouten en mega-blunders uit het verleden niet meer herhaald zullen gaan worden, en dat we nu eindelijk eens een continu stijgende curve van bijgeplaatst, keihard zonnestroom producerend PV-vermogen gaan krijgen. Maar om die curve een beetje decent groeivermogen te geven (in continu opwaartse richting, s.v.p., hooggeschat kabinet...), blijft een in het Nederlands vertaald en uitgevoerd Duits EEG een absolute must. En die bezopen 3.000 kWh grens moet nu eindelijk eens definitief van tafel. Laat dat voor eens en voor altijd duidelijk wezen...

^^^
Bezoekers-statistiekje (StatCounter) rond 22h50 op de "33 Eurocent avond" die mogelijk in de Nederlandse Duurzame Energie Geschiedenis historie zal gaan schrijven (blijven duimen, mensen, blijven duimen...). De laatste weken schommelde het dagbezoek rond de 150 unieke bezoekers/dag (blauwe kolommen). Een paar uur na het 20h00 Journaal was het bezoek op die mogelijk "gedenkwaardige" Woensdag 30 januari 2008 reeds omhoog geknald naar 279 mensen. Het zal bij de andere zonnestroom sites in Nederland vast ook druk geweest zijn...

http://player.omroep.nl/?aflid=6395033 (CGI videofile, eerste item van het Journaal)


30 januari 2008: Nog 1 nachtje slapen???!!! Via Tweakers kreeg ik een link naar Teletekst. Houdt u vast:

Wel, wel, wel....

Wat lezen we daar: een "bonus" (lees: feed-in?) bedrag van maar liefst 33 eurocent per kilowattuur???? Nou, nou, nou. Da's mooi. Toch heel wat meer dan die miezerige 9,7 eurocent opslag die sommige "MEP-PV klanten" nog een paar jaartjes (max. 10) mogen krijgen als extra'tje. Echter toch ook weer fors minder dan de 46,75 eurocent/kWh die de Duitsers voor 20 jaar lang (vast) als "kostendeckende Vergütung" krijgen als ze nu een nieuwe installatie aan het net koppelen (nog steeds geldend document, helemaal onderaan)...

Maar ik ben benieuwd hoe mevrouw van der Hoeven ons dan wel gaat uitleggen hoe, volgens de uitgangspunten van het SDE rapport van ECN/KEMA, zij op 33 eurocent komt. Terwijl ik met het in voornoemd rapport genoemde 46,9 eurocent "basisbedrag" verminderd met een (nog niet bekend) "correctiebedrag" van (volgens ECN/KEMA) het "kleinverbruikerstarief" (in NL momenteel liggend rond de 22-23 eurocent bij enkel tarief contract) toch op een ietsiepietsie lager niveau van rond de 24-25 eurocent uitkom. Dat scheelt toch maar liefst 8-9 cent per kWh met wat in dat zwarte plaatje hierboven staat (en het is volgens het ECN/KEMA rapport bovendien slechts voor 15 jaar) ...

Op de SenterNovem site nog steeds geen tale-telling bedragen of voorwaarden (wel: aparte regeling voor zonneboilers en warmtepompen op komst) ...

Afijn. Mevrouw van der Hoeven gaat "het" ons blijkbaar morgen, 31 januari 2008, 531 dagen nadat haar voorganger Joop Wijn op "Black Friday" de MEP van een nekschot mocht voorzien, vertellen.

Nog een goede nachtrust toegewenst!

http://teletekst.nos.nl/gif/109-01.html (vermoedelijk tijdelijk link)


29 januari 2008: "Laat alle Hollandse zonnestroomproducenten tot Mij komen!" Dat is wat ik lees in de leuke reply's van Lothar Beer en zijn kompaan Peter Wagner (marketing) van de Duitse SUPERsite Sonnenertrag.eu die de systeemdata en productiedata van maar liefst 1.626 zonnestroom installaties uit (uiteraard) Duitsland, maar ook uit inmiddels Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Italïe, Frankrijk en België in hun "PV-Datenbank" hebben zitten. Er is al een totaal aan installaties van 13,78 MWp aangemeld met een gerapporteerde 13,7 GigaWattuur aan productie.

Leuk om te grasduinen op die site. Al heel lang stond er een berichtje van Lothar in mijn mailbox klaar om me aan te melden, maar het was er nog steeds niet van gekomen door de continue drukte hier. En omdat Nederland niet in het "invoerlijstje" stond en je dus niet verder kon komen met de ingave van de data ... Na een e-mail van mij (een bekende Nederlandse PV-eigenaar vroeg me naar die site) kreeg ik prompt van beide heren antwoord:

(Peter Wagner:)

"Hallo Peter Segaar,

habe von Lothar Beer zuständigkeitshalber Deine email erhalten und kann Dir die erfreuliche Mitteilung machen:

Ihr seid drin

Habe zunächst mal Holland als achtes Land in die Datenbank mit eingefügt

Habe die 12 Provinzen (vergleichbar mit unseren deutschen Bundesländern) in die Datenbank mit eingefügt (PJS: Nederland is nu als keuzemogelijkheid in de database opgenomen, de 12 provincies zijn ook als voorkeuze mogelijkheid opgenomen)

Landkreise wie bei uns gibt es in Holland ja meines Wissen nicht. (PJS: klopt, wij kennen het "fenomeen Kreis" niet, zit tussen "gemeente" en "provincie" in)

Alle Städte jetzt mit einzufügen, wäre meiner Meinung nach jetzt noch zu verfrüht. (PJS: lijkt me ook onzinnig...)

Als nächstes bekommt Ihr natürlich auch Eure Länderflagge – aber hier bitte noch etwas Geduld, da brauch ich unseren Programmierer dazu. (PJS: Hollanders zijn erg geduldig als het "vlaggen" betreft...)

Also nun jetzt aber los – wir wollen Holländer sehen."


(Lothar Beer, het genie achter Sonnenertrag en veel meer mooie PV- en gerelateerde websites):

"Hallo Peter,

freut mich wieder von dir zu hören. Natürlich darf Holland mitmachen. Würd mich sogar riesig freuen ... Die nächsten Wochen kommt der Europa Vergleich auf Sonnenertrag. Und wenn Holland nicht bei zu Europa gehört, wer dann.

Energie geht uns alle an, und jeder soll wissen was los ist in Europa."

Oh ja, voor de reeds soppende 'ollanders die in de startblokken staan om hun data te gaan invoeren: Lothar vertelde me ook dat hun reeds voor sommige omvormers automatische "SolarLog" binnenkort ook voor (ik neem aan de grotere) Mastervolt omvormers functioneel wordt, zodat de data automatisch naar de Sonnenertrag database gestuurd zullen worden... Voor de duizenden Soladin's 600, die een heel ander datacommunicatie protocol heeft, geldt dat uiteraard niet. Wie gaat zich daar eens op werpen?

Ergo: beste mensen zonnepanelen bezitters die hun Steinkohlendeutsch weer eens uit de mottenballen willen halen (er is ook een Engelstalige ingave mogelijkheid, voor de op het vlak van "Duitstaligheid" mindere goden onder ons...):

Invoeren die hap en laten zien wat de Hollanders tot nu toe hebben "gepresteerd" op het vlak van de productie en kleine installaties. Een goed begin is immers het halve werk. Polder PV valt aan, volg mij! :

^^^
Eerste productiegrafiek, automatisch gegenereerd door de Sonnenertrag database nadat ik het jaar 2007 aan maandproductiegegevens had ingevoerd. Ik heb voor een eerlijke vergelijking met eerdere maanddata alleen de data voor het 1.020 Wp systeem opgevoerd (dus zonder de opbrengsten van de vanaf 14e augustus geplaatste 2 108 Wp modules). Wellicht dat Polder PV in de toekomst nog dat deelsysteem zal gaan uitsplitsen, indien mogelijk, zoals hij dat op de Nederlandse Zonnewijzer van Beldezon doet voor de twee subsystemen in de 1.020 Wp groep.

Duidelijk is te zien dat Polder PV op deze eerste Nederlandse (en dus ook eerste Zuid-Hollandse) aangemelde installatie de "gemiddelde gegevens" voor 100 procent beïnvloedt (alle 3 kolommen per maand even hoog). Dat gaat hopelijk binnenkort veranderen als u ook uw gegevens gaat invoeren. Let u dan s.v.p. op de problemen die u krijgt als uw systeem tussentijds van grootte is gewijzigd; het is zaak om van een vast onderdeel van de installatie uit te gaan, omdat Sonnenertrag in bovenstaande grafiek direct normeert naar kWh/kWp...

 

^^^
Via de PV-Landkarte optie van Sonnenertrag kunt u direct de gigantische verschillen tussen de drie aan elkaar grenzende Europese landen Duitsland, België, en Nederland zien. Hier het drielanden grensgebied rond Limburg (grens in geel aangegeven). Enorm veel installaties in Duitsland aangemeld, een snel groeiend aantal in feed-in á la Duitsland hebbend België (met name Vlaanderen), en ... (nog) niks in Nederland (excl. de net aangemelde installatie van Polder PV, niet op dit kaartje te zien). Wat nooit een decent feed-in systeem heeft gekend (en er nu een gigantisch bureaucratisch, hoogst eigenzinnig systeem voor op de "markt" gaat gooien met zeer twijfelachtig resultaat). Let op: dat ene symbooltje aan de NL kant van de (door mij geel ingetekende) grens vlak boven Venlo is "misplaced", het betreft een blijkbaar qua coördinaten verkeerd opgegeven installatie in... Emmerich, Duitsland (NRW).

Die gele lijn begint een beetje op het IJzeren Gordijn, of de Palestijnen buiten de beschaving houdende Muur te lijken, vindt u ook niet??? Of zou het soms de door EZ gewenste Duurzame Energie Barrière voorstellen om het succesvolle Duitse Erneuerbare Energien Gesetz buiten de deur te houden???

Ik heb ook een roodomlijnd zonnetje ingevoerd. What the hell is that? Simpel: de precies op de grens van Nederland en Duitsland gelegen succesvolle zonnecelfabriek van Solland (tussen Heerlen en Aachen) die hun zonnecellen vrijwel uitsluitend exporteren naar het buitenland...
Images/Grafiken © Sonnenertrag.eu

http://www.sonnenertrag.de (homepage)
http://www.sonnenertrag.eu/detail.php?pk=777 (de eerste Nederlandse installatie ... Polder PV!)


27 januari 2008: Stronteigenwijs... Soms krijg je wel eens een e-mail waar je haren van overeind gaan staan, zoveel betonplaat-voor-de-hersens nonsens staat daar in. Ik had al heel lang zo'n exemplaar in de lange inbox lijst staan, en ontdekte hem laatst weer. Ik heb er toch maar weer eens een reply aan gewaagd, want je wilt mensen toch wat duidelijk (proberen te) maken over de talloze voordelen van op eigen dak opgewekte zonnestroom. Toch? Verbazingwekkend kreeg ik daar alweer een nogal negatieve reactie op, terwijl ik toch dacht enkele zaken redelijk goed uitgelegd te hebben. Tja. Dit is mijn uiteindelijke reactie op die mail. Blauw: "de bezwaarmaker", zeg maar "X". Rood: Polder PV, "PPV".

X: Geachte heer Segaar!

De discussie is langzaam en moeizaam, omdat u geen economische berekeningen en uitgangspunten wenst te accepteren, dus verdere discussie is niet zo zinvol.

PPV: Economie is net zo'n subjectieve "wetenschap" als vele andere. Het zit tussen de oren, en drijft op aannames die al lang niet meer valide zijn. Ooit van Roefie Hueting gehoord?

X: Maar de feiten blijven:
Het kost - te - veel energie om zonnepanelen te produceren, maar dat zal wel gaan verbeteren (?)

PPV: Absolute crap. Dat verbetert sowieso al sinds de commercie daar vet op is ingesprongen...

X: Het is milieubelastend om zonnepanelen te produceren (etsen is een chemische bewerking).

PPV: Ooit iemand tegengekomen die dat ontkend heeft? Ga dan ook tegen al die andere productieprocessen schoppen die van vergelijkbare technieken gebruik maken. Dan moet u ook de computer waar u die tekst op ingeklopt heeft de deur uitgooien en in een hutje op de hei gaan zitten, zoals onze hooggeschatte Minister van EZ Brinkhorst ooit de Milieudefensie interviewers voor de voeten wierp...

X: Zonnepanelen zijn niet eeuwigdurend en moeten dus worden afgeschreven.

PPV: Har, har, har. Afschrijven is voor kruideniers. Stel: ze houden er na 25 jaar opeens mee op (hoogst onwaarschijnlijk). Dan heb ik 25 jaar lang elke dag dolle pret met die geweldige paneeltjes gehad, i.p.v. het "geld" (wat nulletjes ergens op een stoffig spaarrekeningetje) niet uitgegeven te hebben. Ik "moet" niks. Die auto mag u van mij "afschrijven". Ik koop er niks voor, voor dat "afschrijven". En ik rijd bewust geen auto. Dus kan ik makkelijk zonnepaneeltjes kopen. En daar een beetje geld aan terugverdienen...

X: Zonnepanelen zijn door menselijke inspanning gemaakt en hebben zoals elk product van mensenhanden onderhoud nodig.

PPV: Beste X. Ik zeg het nog 1 (EEN) keer: u kletst uit uw nek en weet beslist niet waar u het over heeft. Ik heb zeven jaar praktijkervaring en "onderhoud" is en blijft, met hellend opgestelde zonnepanelen (het overgrote merendeel van de "gerealiseerde markt") een volstrekte NON-ISSUE!

X: Dus voorlopig voor mij maar niet, ook niet met subsidie (die we uiteindelijk zelf betalen).

PPV: Prima, hoor. Even goede vrienden. Het is uw keus. Elektriciteit blijft voorlopig nog steeds veel te goedkoop, zonder dat de maatschappelijke kosten worden doorberekend. Dus ga uw gang. Maar kom niet bij mij aankloppen als er straks wat "probleempjes met de energievoorziening" blijken te komen. Dan zult u eerst bij uzelve te rade moeten gaan.

X: Met vriendelijke groet.

PPV: U ook een zeer goede, zonnige dag gewenst. Terwijl ik dit intyp genereer ik bij laagstaande zon 407 Watt AC vermogen uit de zonnepaneeltjes en verbruikt mijn computer 140 Watt AC vermogen...

Hoogachtend,

Peter Segaar/Polder PV

NB: dit was een van de zeldzame (echt waar!) "negatieve" e-mails die ik wel eens tussen de vele tientallen positieve berichten vindt. U vindt "enkele" van de positiever luidende exemplaren op de reacties pagina van Polder PV. Het inmiddels binnengekomen nietszeggende antwoord op mijn reply laat ik hierbij maar achterwege. Niet zo zinvol.

http://en.wikipedia.org/wiki/Roefie_Hueting
Energetische terugverdientijd van zon-PV


27 januari 2008: Het "Solar Grand Plan" (U.S.A.). Over "heftige" zonnestroom plannetjes gesproken... In Amerika denken ze altijd groter... Eerder deze maand kocht ik, bij hoge uitzondering (fors aan de prijs), de januari aflevering van het tijdschrift Scientific American. In die glossy issue een fascinerend stuk van de heren Ken Zweibel, James Mason, en Vasilis Fthenakis. Alleen de laatste naam kende ik al, van life cycle analyses (LCA) van diverse zonnestroom technologieën. Fthenakis is o.a. het hoofd van het Photovoltaic Environmental Research Center van het Brookhaven National Laboratory. Het stuk wordt in een editorial van John Rennie ingeleid, waarbij uiteraard de "100 dollar a barrel (oil)" grens als sappige binnenkomer wordt gebruikt.

^^^
Voorpagina van de januari-issue 2008 van Scientific American waarin het artikel "A Grand Solar Plan".
© Scientific American, Inc., N.Y.

Het is een groots "Delta"plan, alhoewel het voor Amerika feitelijk niet eens om zulke grote bedragen gaat. Een plan voor een hypothetische - doch technisch bezien volstrekt haalbare - zonnige toekomst voor de nog steeds aan olie en energieverspilling verslaafde Amerikanen. Het leuk geïllustreerde verhaal doet kond van een scenario met zowel zonnestroom (PV), als concentrated solar power (CSP) als hoofd-technologieën, waarbij de U.S.A. reeds in 2050 al hun afhankelijkheid van steeds politieker (en uiteraard economisch) gevoeliger import van buitenlandse olie kunnen gaan be-eindigen, en tegelijkertijd massaal op CO2 uitstoot kunnen besparen.

Enkele kernpunten uit hun goed beargumenteerde betoog:

  • Overstap van kolen, olie, aardgas en kernenergie (!) naar productie uit zonne-energie centrales kan van de totale energiebehoefte in 2050 35% dekken, en wel 69% van de totale stroombehoefte.
  • 30.000 "square miles" (conversie: plm. 77.700 km²) PV-centrales in de zonrijke zuidwestelijke staten, met name California, Nevada, Arizona, New Mexico, met overschot aan dagstroom in ondergrondse grotten in de vorm van perslucht voor opwekken avond/nachtstroom. Is reeds een bewezen concept, in Alabama draait al sinds 1991 zo'n centrale van de PowerSouth Energy Cooperative in McIntosh.
  • Landoppervlak van "geringe ecologische waarde" genoeg in de betreffende gebieden, volgens het NREL lab in Colorado. Arizona heeft erg veel land beschikbaar wat niet in privaat eigendom is en dus makkelijk (en relatief goedkoop) aangekocht kan worden.
  • Zoninstraling in genoemde staten kan oplopen van minimaal 6 - ruim 8 kWh/m².dag.
  • 16.000 "square miles" (plm. 41.440 km²) concentrating solar power thermische zoncentrales (idem), met opslag van overschot aan warmte in zoutbuffers voor opwekken avond/nachtstroom.
  • Een groot deel van de elektriciteit kan gebruikt worden voor 344 miljoen "plug-in hybride" elektrische auto's die daarmee hun CO2 uitbrakende en olie zuipende archaïsche voorgangers kunnen gaan vervangen.
  • Nieuw gelijkstroom (DC) hoogspanningsnetwerk ("backbone") van ZW. U.S.A. naar de stedelijke agglomeraties elders in de U.S.A. DC netwerken zouden goedkoper zijn om aan te leggen en minder land claimen. Ook zijn er volgens het Oak Ridge National Laboratory minder transportverliezen dan bij de (overbelaste) AC leidingen.
  • Benodigde staatssteun om infrastructuur plannen te realiseren en "kosten-competitief" te maken: $ 420 miljard (conversie: plm. € 286 miljard) tussen 2011 en 2050. Da's niks, gezien de verwachte "payoffs". De U.S.A. bloedt leeg in Irak met 1 miljard dollar kosten per dag. Toch blijven ze daar maar rondhangen, dus blijkbaar "kan het uit", terwijl het ze geen cent oplevert, i.t.t. het Grand Solar Plan. Wat voornamelijk winnaars kent op middellange termijn (en vanaf de bouw van de eerste zonnecentrales direct al emissievrije kilowatturen) ...
  • Financiering is mogelijk via bijvoorbeeld een "carbon credit tax" waarbij gedacht wordt aan 40-90 dollar prijsopslag per ton kolen. De 420 miljard dollar kan gefourneerd worden uit een uiteindelijke consumenten kWh opslag van slechts een halve dollarcent per kWh. Daar merkt een gemiddeld Amerikaans huishouden weinig van ondanks het hoge verbruik omdat zelfs daar die prijs al gemiddeld op een niveau van 10 dollarcent ligt. Een tax van 5% is zonder meer billijk te noemen, gezien de voordelen van de hele mega-operatie. Die operatie kost trouwens minder dan het huidige "Farm Price Support" programma (ondersteuning van de boeren) of die van de aanleg van het high-speed telecommunicatie netwerk in de afgelopen 35 jaar.
  • Potentiële ontwikkelingen t.o.v. huidige situatie in twee scenario's, "Business As Usual" (B.A.U.), en "Solar Grand Plan" (S.G.P.), van heden tot in 2050:

    Olie 6,9 miljard vaten/jaar nu >>> 10,9 miljard (B.A.U.) of 2,7 miljard (S.G.P.). Toename B.A.U. scenario: 58%; vermindering S.G.A. scenario: 61%.
    Aardgas 22,2 "cubic feet"/jaar [conversie: plm. 630 miljard m³] nu >>> 35,4 (B.A.U.) [991 miljard] of 11,4 (S.G.P.) [311 miljard]. Toename B.A.U. scenario: 59%; vermindering S.G.A. scenario: 49%.
    Kolen 1,2 miljard ton/jaar nu >>> 1,9 miljard (B.A.U.) of 0,5 miljard (S.G.A.). Toename B.A.U. scenario: 58%; vermindering S.G.A. scenario: 58%.
    Emissies CO2 6,1 miljard ton/jaar nu >>> 9,4 miljard (B.A.U.) of 2,3 miljard (S.G.A.). Toename B.A.U. scenario 54%; vermindering S.G.A. scenario: 62%.

  • Technologie en kostprijsontwikkelingen

    Zonnestroom (PV):
    PV dunnelaag efficiency 10% nu >>> 14% (2050)
    Installatiekosten $ 4,--/Wp >>> $ 1,20/Wp
    Elektriciteitsprijs 16 ¢/kWh >>> 5 ¢/kWh
    Geïnstalleerde capaciteit (nominaal) 0,5 GWp >>> 2.940 GWp...
    Interessant: CdTe modules worden met name genoemd als kanshebbers. Is dan ook een typisch Amerikaanse vinding (FirstSolar) die grootschalig in bijvoorbeeld Duitsland verkocht wordt.

    Opslag perslucht (voor PV):
    Volume 0 nu >>> 535 miljard "cubic feet" [conversie: plm. 15,1 miljard m³] (2050)
    Installatiekosten $ 5,80/Watt >>> $ 3,90/Watt
    Elektriciteitsprijs 20 ¢/kWh >>> 9 ¢/kWh
    Geïnstalleerde capaciteit 0,1 GW >>> 558 GW

    C(oncentrating) S(olar) P(ower):
    Efficiency omzetting zoninstraling > elektriciteit 13% nu >>> 17% (2050)
    Installatiekosten $ 5,30/Watt >>> $ 3,70/Watt
    Elektriciteitsprijs 18 ¢/kWh >>> 9 ¢/kWh
    Geïnstalleerde capaciteit 0,5 GW >>> 558 GW

    Gelijkspannings netwerk
    Lengte 500 mijl [conversie: 805 km] nu >>> 100.000 - 500.000 mijl [ruim 160.000 - 805.000 km] (2050)

Ook leuk: Alle plannen tezamen zouden rond 2050 de consumentenprijs kunnen laten dalen naar zo'n 5 dollarcent/kWh. Als dan ook nog eens wind, biomassa en geothermische bronnen ingezet zouden worden, zou hernieuwbare energie in de "boze U.S.A." 100 procent van de nationale stroombehoefte, en 90 procent van de totale energiebehoefte aan het eind van de eeuw (2100) kunnen gaan afdekken.

Belangrijk om te realiseren: de auteurs zijn vooralsnog niet van spectaculaire technologische doorbraken uitgegaan maar conservatief van gevestigde technologieën en langzame verbetering daarvan. Ergo: als de politieke wil er is, is het allemaal technologisch zonder meer te doen en kan het mogelijk nog veel sneller gaan als echte doorbraken gerealiseerd worden.

Extra mooi: door implementatie van het "Grand Solar Plan" zou de energiebehoefte juist kunnen gaan dalen! Waarom? Zelfs met 1% jaarlijkse consumptiegroei, zou er een daling in de totale consumptie tussen 2006 en 2050 kunnen gaan plaatsvinden van maar liefst 17% omdat een groot deel van de energie die heden ten dage opgewekt moet worden verloren gaat aan de extractie van fossiele grondstoffen, aan de industriële verwerking ervan, aan het verbranden ervan om "end-user" kwaliteit energie te produceren, en nog meer om hun emissies te onderdrukken. Denk wat dat laatste betreft maar eens aan het afvangen van CO2 in kolencentrales, waardoor de efficiency van de centrale omlaag zal gaan, een hopeloos en doodlopend scenario wat steeds meer op kritiek stuit bij energie analisten die alle side-effects in hun rapportages meenemen. Al deze effecten zullen geen of nauwelijks een rol spelen bij gebruikmaking van (gratis) zonlicht en zonnewarmte.

Think BIG, lijkt het adagium van onze transatlantische bondgenoten. Paar citaatjes dan maar? Uit het stuk zelf:

"Solar plants consume little or no fuel, saving billions of dollars year after year."

Hoofdredacteur John Rennie (SciAm):

"The U.S. needs to get off the sidelines and put some skin into the game."

Nog maar weer eens een one-liner van Hermann Scheer (Energy Autonomy) dan maar:

"It's only a matter of political will".

Reactie van een trouw lezer van Polder PV aan wie ik het stuk had toegestuurd:

"To boldly go where no man has gone before."

Bron: Scientific American nr. 298(1)/Januar 2008: 48-57.

Discussiëren over deze grootse plannen kan via de links "Discussions" >>> "Technology" >>> "Grand Solar Plan" op:

http://science-community.SciAm.com


26 januari 2008: Vermeend gevisualiseerd. Leuk, die cijfers van Vermeend (zie vorige bericht), maar dat is voor veel mensen al snel abracadabra, die getallen. Een grafiekje zegt meer dan duizend woorden, immers. Ik heb daartoe de recentste gegevens van Photon en BSW voor Duitsland (aantoonbaar in de praktijk gebrachte netkoppeling bij onze mondiale zonnestroom kampioen, lichtgroen), en de fraaie plannen van Vermeend voor Nederland (opgegeven bijplaatsing per jaar van 2009-2030, geel-oranje) in dezelfde grafiek gezet. Met ook de reeds gerealiseerde netkoppeling in Nederland (CBS data, met voor het nog niet bekende cijfer voor 2007 een extrapolatie van de - vergelijkbare - marktstagnatie jaren 2004-2006, en voor 2008 een op basis van groei-jaren 2002-2003 vastgesteld "mogelijk eerste SDE jaar scenario" vanaf 1 april van plm. 4,9 MWp bijgeplaatst vermogen). Echter, omdat je dan geschat in 2009 nog steeds maar op een magere 54 MWp komt (dat is slechts 0,054 GWp), vallen die balkjes in deze GigaWattpiek grafiek helemaal weg...

Tussen 1990 en 2000, en tussen 2030 en 2050 zitten "gaten" in de grafiek. Vermeend spreekt van het leuke streefcijfer van 80 GWp voor 2050. Kijk, dat is pas ambitie!

Afijn, de "nogal" grote ambitie van Vermeend in vergelijking met de reeds reusachtige gerealiseerde, netgekoppelde, en jaar na jaar werkende PV-installaties bij onze oosterburen, mag duidelijk zijn. Ik wens hem veel succes. Overigens, volgens mijn simpele spreadsheetje met het grafiekje, kom ik in 2030 slechts op 16 GWp i.p.v. de door Vermeend "berekende" 20 GWp. Misschien kan ik wel niet rekenen, of mijn computer liegt...

Tenslotte nog een paar puntjes in Vermeend's stuk:

(1) Hij heeft het telkens over "energie"belasting in Duitsland. Zoals meermalen uitgelegd op Polder PV is de EEG Umlage beslist geen "belasting" in de enge zin des woords en kan het EEG dan ook niet als "Staatssteun" gekwalificeerd worden. Essentieel verschillend van het Nederlandse (draak van een) SDE-systeem, waarbij alle ondersteuningsgelden uit de politiek extreem gevoelige Rijksbegroting gehaald blijven worden (net als in de MEP-ramp tijd).

(2) Vermeend is nogal enthousiast over een Engels rapport. De Britten presteren tot nu toe extreem ver onder de maat en moeten nog steeds een gigantische inhaalslag maken. Bovendien wordt kernenergie daar (weer) zwaar gepusht, wat een duurzame energievoorziening ernstig zal gaan bedreigen en prikkels de verkeerde kant op sturen. Als ik Vermeend was zou ik Engeland niet als "voorbeeld" zien. En ze zijn al compleet onvergelijkbaar met Duitsland waar het de werkelijke gerealiseerde duurzame capaciteiten betreft!

(3) De "8% degressie per jaar" voor het Duitse EEG is beslist nog niet definitief. Er kunnen nog steeds wijzigingen in de uiteindelijk vast te stellen prijseffecten komen, want de Bundesländer mogen ook nog allemaal inspreken op de voorstellen.

(4) In Duitsland mag de uit de EEG Umlage gefinancierde op het net ingevoede zonnestroom beslist NIET doorverkocht worden door leveranciers (zoals in Vermeend's punt 9 wordt gesuggereerd voor het op te richten NDE bedrijf)! Het is immers al "kostendeckend" vergoed, dus kan en mag het ook niet verder verhandeld worden. Geen gezeur met groencertificaten e.d., dat maakt de hele EEG voorziening ook veel goedkoper dan systemen waarbij er van alles mistig via totaal fictieve groencertificaten "verhandeld" moet gaan worden, met vele bureaucratische kosten die daarmee gepaard gaan (certificering, administratie, controle, you name it). Duitsland heeft totaal geen behoefte aan die "handel". Duitsland heeft maar een prioriteit, en dat is: de eigen energievoorziening maximaal verduurzamen en zoveel mogelijk in eigen land opwekken. Reteslim, en er zijn vooralsnog weinig mensen die de gigantische voordelen van dat systeem willen inzien.

(5) Tenslotte, de suggestie van Vermeend om energiebedrijven een aandeel in het NDE te laten nemen, is bij mij vloeken in de kerk. Die bedrijven hebben o.h.a. totaal andere belangen spelen die hun aandeel in zo'n gesuggereerd superduurzame holding wel eens zouden kunnen gebruiken om hun eigen, meestal van fossielen doortrokken beleid er door te drukken. NIET doen, s.v.p., dat is vragen om ongelukken!


 

25 januari 2008: Meent Vermeend echt wat hij zegt? Dankzij een "bekende Floris" een berichtje over onze ex-staatssecretaris (MinFin) Vermeend op Nieuws.nl opgevist en later kreeg ik het volledige, geweldige Volkskrant stuk van meneer Wouterlood aangereikt, waarvoor hartelijk dank! Vermeend heeft er als voorvechter van duurzame financiering voor gezorgd dat we een duidelijke "vergroening" van ons belastingstelsel hebben gekregen, met name waar het groen beleggen betreft. Het Triodos Windfonds en Biogrond Beleggingsfonds (later opgegaan in het Groenfonds), waar wij al jaren spaargeld hadden belegd, stonden daarvoor model. Zonder Vermeend had het er in Nederland wellicht nog triester uitgezien met de bankwereld.

Willem Vermeend zit nu blijkbaar als ondernemer in wind- en zonne-energie projecten (Greenclimategroup.com, niet verrassend, alleen had ik er nog niet van gehoord), en hij is het eeuwige kruideniers-geneuzel in Den Haag zat. Hij vindt de kille en platte "kosten-baten analyse" van zonnestroom door de Haagse (en andere) bureaucraten afschuwelijk en onterecht en pleit voor een andere aanpak. Nederland moet een land van zonnestroom en windstroom worden, vindt Vermeend. Dat roepen wij al jaren, en er gebeurt maar niks (lees: op het gebied van eigen marktontwikkeling voor zonnestroom, tranentrekkend weinig).

Het intro tot Vermeend's boeiende stuk (zelf verder lezen op de Volkskrant link):

Het land van zonnestroom en windenergie

In 2030 staan in alle provincies in Nederland tientallen zonnestroomcentrales die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld. Daarnaast zijn alle gebouwen en woningen die na 2009 zijn gebouwd voorzien van geïntegreerde systemen voor zonnestroom.

Samen met windturbines, in hoofdzaak in zee geplaatst, levert zonnestroom meer dan eenderde van de landelijke elektriciteitsbehoefte . Dat vereist een aanpassing van onze elektriciteitsinfrastructuur; een intelligent net dat geschikt is voor centrale en decentrale opwekking. Zon en wind zorgen er ook voor dat jaarlijkse CO2 uitstoot met bijna 20% wordt verminderd. Door in het klimaatbeleid duurzaamheid centraal te stellen kan in 2050 met wind- en zonne-energie meer dan 50% van de nationale vraag naar elektriciteit worden gedekt . De zon levert de hoogste bijdrage. Zowel in 2030 als in 2050 behoort Nederland tot de kopgroep van landen in de wereld met de sterkste economische sector op het terrein van zonne- en windenergie. De sector heeft een wereldwijde faam vanwege topdeskundigheid en de export van kant en klare kleinere zonnestroom centrales naar het buitenland, met name ontwikkelingslanden. Een droombeeld? Dat hoeft niet. Het kan werkelijkheid worden. Maar dan moet het kabinet in 2008 wel de juiste rekensommen maken en nu besluiten zonnestroom en windenergie centraal te stellen en sneller afscheid te nemen van fossiele brandstoffen als aardolie, gas en steenkool. Dit betoogt Willem Vermeend die daarvoor een voorstel heeft ontwikkeld.

© de Volkskrant, 23 januari 2008

In het stuk staan voorbeeld berekeningen met een in Nederland te plaatsen zonnestroom vermogen van ... 20 GigaWattpiek in 2030 (vanaf 2020 jaarlijks 1 GWp erbij, 80 GWp in 2050...). Met zonnestroomparken van minimaal 1 MWp... Op de vele hectares overbemeste weilanden, wellicht? Om ze weer "tot rust te laten komen"? Of, neen, beter nog: op al die troosteloze, verlaten bedrijvenparken die liggen weg te roesten, dat lijkt me zinniger! Dat wordt hard werken geblazen...

Een hele mooie vind ik deze:

"... wat er niet moet gebeuren. Geen instelling van een interdepartementale werkgroep, geen studiecommissie, geen budgettaire discussies over inpassing in het beleid..."

Een irritant foutje: de EEG Umlage is beslist geen "belasting" zoals Vermeend suggereert. Hij wordt immers buiten de Staatsbegroting om gefinancierd (zie vorige artikel)... Vandaar dat zijn opmerking over "verhoging van de energiebelasting" niet klopt. Ook Vermeend moet beter de precieze tekst van het EEG gaan herlezen. Prima is uiteraard zijn oekaze dat duurzame stroom altijd voorrang moet hebben op niet duurzaam geproduceerde stroom. Is in Duitsland al jaren zo snoeihard bij Wet geregeld. EZ (TenneT) wil er niks van weten, maar moet nu onder druk van diverse partijen (tijdelijk?) even pas op de plaats maken. Van der Hoeven klinkt niet enthousiast al ze toe moet geven dat duurzaam (nu dan eventjes maar...) toch ook (lees: beslist niet eerder!) aan "het net" (lees: ons net!!!) "mag" (als die kolencentrales er maar zeker wel gaan komen, is ze al lang blij).

Vermeend wil een commercieel energiebedrijf (!) op laten richten met de prozaïsche naam "Nationale Duurzame Energie NV" (NDE), wat tegen marktconforme voorwaarden wind- en zonnestroom levert" en wat voor 100% eigendom van de Staat moet gaan worden...

Zo, zo. Dat is nogal wat. Hij doelt vast en zeker op heel iets anders dan onze enige overgebleven serieuze groene stroom leverancier Greenchoice. Als zijn plannen slim genoeg in elkaar zitten en harde backing krijgt van onafhankelijk van de gevestigde energiesector opererende partijen (!!!), heeft Vermeend mijn zegen, want hij kan volgens mij rekenen als de beste gezien zijn financiële verleden. Maar zonnestroom "marktconform" vermarkten? Dat moet hij me eerst eens gaan uitleggen want dat zie ik nog niet zo, ook niet na lezing van het Volkskrant stuk. Mijn zonnestroomoverschot gaat volautomatisch het net op voor een miezerige 21,9 eurocent/kWh, tegenwoordig, daar kun je helemaal geen moderne, voor het volle pond gekochte zonnestroom installatie van "terugverdienen" (zeker niet met minimaal een omvormer vervanging er nog eens bij). Ik mis dan ook node de in Duitsland extreem belangrijke en maximaal gestimuleerde rol van de particuliere investeerder in de plannen van Vermeend.

Vermeend heeft het wel over een "internationale Tender van de Eeuw" voor zo'n bedrijf, met voorwaarden die aan toeleveranciers (van zonnestroom) gesteld zouden moeten worden. Ik denk dat hij dus eerder in de richting denkt van de in Amerika opkomende "Power Purchase Agreements" (PPA's) voor zonnestroom (de inmiddels al beroemde Nellis Air Force Base heeft die PPA's afgesloten met de projectontwikkelaar van hun 14 MWp installatie). Dat is echter vloeken in de kerk bij de marktfetisjisten van EZ. Heerlijk, ik hou heel erg van vloeken in de marktliberaliseringskerk!

Ik hoop dat hij ook door heeft dat, met wat voor briljant concept hij ook uiteindelijk gaat komen (dat kun je denk ik wel aan hem overlaten, gezien zijn ambitieuze insteek), dat hij daarnaast ook nog eens af moet gaan rekenen met een paar pelotons aan bureaucraten en juristen bij EZ, NMa/DTe, SenterNovem, en, vergeet u die s.v.p. vooral niet, EnergieNed, met als belangrijkste dwarsliggers: de netbeheerders. Die hebben vaak héél aparte "denkbeelden" over zonnestroom (of andere vormen van duurzaam opgewekte elektriciteit), reken maar van jottem dat ze beslist niet zomaar enorme zonnestroomparken op "hun" netten (en ten koste van "hun" leveringscontracten en marktaandeel) zullen accepteren. En ze laten in de snoeiharde dagelijkse praktijk zien dat ze beslist niet te beroerd zijn om alle ontwikkelingen die hen niet zinnen in de kiem te smoren. Daar zijn talloze gedocumenteerde voorbeelden van, er liggen hier enkele uit hun voegen knappende ordners en mappen met sabotagepraktijken en ten hemel schreiende, afgrijselijke bureaucratie te slingeren...

Als je zover bent, beste Willem, ben ik wellicht bereid om mee te denken en te strijden. En als het dan toch niet blijkt te lukken gaan we gewoon Duitsland met onze aanwezigheid verblijden, toch? Volksverhuizingen zijn van alle tijden, daar kan deze ook nog wel bij voor als het "ondersteunings"klimaat te verstikkend wordt, de Nederlandse luchtvervuiling tot onaanvaarbare hoogte is gestegen door ongeremd en politiek gefaciliteerd en geen strobreed in de weg gelegd vlieg- en wegverkeer, en door nieuw bij te plempen "moderne" kolen- en of biomassa bijstookcentrales. Of als de dijken toch gaan breken door het wassende zilte nat...

In ieder geval, Willem: van harte welkom in het tegen de keer in groeiende legioen van de Nederlandse zonnestroom liefhebbers! Je startdocument liegt er in ieder geval niet om!

http://www.nieuws.nl/495959 (abstract)
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article497672.ece (uitgebreide zonnestroom profetie van Vermeend)


25 januari 2008: SDE wel, EEG geen staatssubsidie... Nog even kort aanhakend op mijn betoog in het vorige prikkelende stukje. Over "subsidies" en zo. Waarom Nederland per definitie nooit en te nimmer zich met Duitsland KAN of MAG vergelijken, waar het de bevordering van een eigen duurzame energiemarkt betreft. Met name als het gaat om de bevordering van duurzaam opgewekte elektriciteit. Nederland gaat met de SDE-regeling zeer duidelijk, klip en klaar, zonnestroom, windstroom, biomassastroom (als het aan sommigen ligt: dondert niet wat, als er maar "biomassa" op het label geplakt kan worden), en zelfs via een ingewikkelde weg groen gas, subsidiëren. Waarom? Omdat alle ondersteuning van de opgewekte kilowattuurtjes uit de (door velen reeds al als veel te krap bemeten) Staatsbegroting komt. Dat heet in nette Europese bewoordingen ook wel: Staatssteun. Dat de EC de AMvB van de SDE (tjeemigdepeemig, wat een afkortingen...) heeft goedgekeurd, doet daar niet zoveel aan af. Ook al omdat het in Europa nu echt hard gaat knijpen en er keiharde actie ondernomen moet worden door alle landen. In zo'n situatie is het al gauw, zelfs bij die vaak zo "strenge" Europese Commissie: "Jullie hebben een leuk regelingetje? Iedereen kan meedoen? OK, doe maar, zijn we van het gezeur af. Wie is de volgende kandidaat?"

Duitsland is en blijft, net als Spanje, echter compleet onvergelijkbaar met alles wat er op dit vlak in het verleden is "ontworpen" door de technocraten in Nederland. Zo blijkt weer eens uit een stukje in het vakblad Photon, redactioneel commentaar op een lezersvraag:

"... die Vergütungsregeln des Erneuerbare-Energien-Gesetzes (EEG) sind dem Preisrecht zuzuordnen, weil die Preise für den eingespeisten Strom durch das Gesetz festgesetzt werden. Da das EEG die öffentlichen Haushalte nicht belastet, handelt es sich bei den Vergütungszahlungen bereits aus diesem Grunde um keine staatliche Förderung."
© PHOTON - Das Solarstrom-Magazin 12/2007 (december): p. 135 (Redaktionssprechstunde)

Vertaling Polder PV:

"... de vergoedingsregelingen van het Erneuerbare Energien Gesetz (EEG) vallen onder het "Prijsrecht", omdat de tarieven voor de op het net ingevoede elektriciteit door de Wet worden vastgezet. Omdat het EEG de Rijksbegroting niet belast kan er m.b.t. de uit te keren vergoedingen (PPV: voor duurzaam opgewekte elektriciteit) alleen al vanwege deze reden geen sprake zijn van een door de Staat uitgekeerde subsidie."

Ik heb het al zo vaak gezegd, en het kan niet vaak genoeg gezegd worden: de dames en heren die het EEG hebben ontworpen zijn reteslimme mensen geweest (veelal nog in functie op strategische plekken in de Duitse politiek en het bedrijfsleven), ze hebben een superieur en extreem goed doordacht gedetailleerd Staatsbegroting-onafhankelijk ondersteuningsregime ontworpen wat in de knallharte praktijk het beste blijkt te werken (aantoonbaar, al zeven jaar lang), en de Nederlandse bureaucraten die elke keer weer slinks trachten te doen voorkomen dat ze een "op het Duitse model lijkend ondersteuningsmodel" (bijv. voor zonnestroom) hebben ontworpen, kletsen voortdurend uit hun nek, liegen dat het gedrukt staat, of weten simpelweg niet waar ze het over hebben...

Ik denk ook dat het te maken heeft met een essentieel cultuurverschil tussen de gemiddelde Duitser en de gemiddelde Nederlander. Duitsers hebben een fundamenteel "groener", ecologischer bewustzijn (grondwettelijk vastgelegd, ook al mogen ze daar harder op de snelweg scheuren dan in Nederland) en zijn bereid om een goede prijs te betalen voor hoge kwaliteit (het land is vergeven van de natuurvoedingswinkels en daar zeuren ze niet over de prijs). Nederlanders zijn gemiddeld genomen slimme handelaartjes die voor een eurocent op de eerste rang willen zitten, ook voor zonnestroom. Hetgeen onmogelijk is en tot rampen leidt. Goddank zijn er uitzonderingen, zie het volgende bericht...


25 januari 2008: Er wordt weer wat afgeronkt over zonnestroom subsidies... Van alle kanten werd ik bestookt door berichten over nieuwe subsidies voor zonnestroom. Het byzonder slecht geïnformeerde AD artikel begon wel grappig: "Met een beetje geluk gaat de regeling dan op 1 april 2008 (geen grap) in." Let op: als u wilt "meedoen" (lees ook verder): Die het eerst komt het eerst maalt...

Maar wie Polder PV goed heeft bijgehouden weet dat die, gezien mijn recente zware kritiek over de nieuwe opzet voor een (inmiddels ogenschijnlijk stilletjes afgevoerde???) aanschafvergoeding (Cramer), en over de nieuwe verschrikkelijk bureaucratische SDE regeling in de vorm van een snoeiharde bespreking van het het ECN/KEMA rapport, zo zijn eigen gedachten heeft over het vermeende "lekkers" wat er dan wel allemaal aan zou moeten gaan komen.

Wel worden steeds duidelijker de "contouren" zichtbaar wat er dan wel op stapel staat. Dat valt allemaal (zwaar) tegen, hetgeen de polderboy helemaal niets verbaast, want van der Hoeven (EZ) had alweer een tijdje geleden "fijntjes" laten weten dat het allemaal niet veel zou voorstellen, die ondersteuning van zonnestroom. Ze wilde natuurlijk eigenlijk gewoon zeggen: begin er in Gaia en Godes-naam niet aan, maar DAT mocht ze zelfs van Jan Peter niet zeggen ("Kom op Maria, we houden de moed d'r in, al moeten we van die ver***de EC maar liefst 14% van het energieverbruik in 2020 gerealiseerd hebben, nondeju!"), dus maakte ze er dit van. Ik citeer een passage in het beleids-orgaan Nieuwsblad Stromen van 2 november 2007, voorpagina (mijn vetdruk):

Van der Hoeven: "Ik verwacht dat de sde-regeling volgend jaar februari of maart kan ingaan." Een klein tipje van de sluier wilde de minister wel oplichten: zon-pv krijgt meer ondersteuning dan de huidige terugleververgoeding die gelijk staat aan het stroomtarief. De onrendabele top van zon-pv wordt weer leidend, maar zo voegde zij er fijntjes aan toe: "Veel moet er van zon-pv in de komende jaren qua opwekking van duurzame energie niet worden verwacht. Dit is vooral goed voor de innovatie."

Bron: Nieuwsblad Stromen nr. 9(19)/2 nov. 2007: p. 1

U mag mij s.v.p. (na het lezen van mijn snoeiharde kritiek op het SDE basisdocument en de AMvB daarbij) duidelijk proberen te maken hoe in Gaia's naam een maximum op te stellen zonnestroom capaciteit (voor een obscene "terugleververgoeding" die neerkomt op het basisbedrag van 46,9 eurocent verminderd met de eindverbruikers elektraprijs ("correctiebedrag") van 22-23 eurocent, dus max. 25 eurocent/kWh...) van slechts 10 MegaWattpiek (dat zijn slechts 10.000/1,236 = 809 nieuwe Polder PV's...) tot "innovatie van zonnestroom in het arme NEEderland zal gaan leiden. Vooral als u weet dat bij de oosterburen er vorig jaar volgens de brancheorganisatie BSW 1.100 MegaWattpiek (dat zijn ongeveer 890 Duizend Polder PV's) in 1 jaar tijd zijn bijgeplaatst. Daar zal "heus wel" wat aan innovatie bijgezeten hebben, schat ik zo, maar of die 809 PPV'tjes die innovatie in Nederland zullen gaan brengen, mag u voor u zelf uittekenen...

Opvallend: Paul Hamm, "duurzaam investeerder en voorzitter van het Platform Groene Grondstoffen van EZ" in De Pers van woensdag: "Weinig ondernemers zijn groot geworden dankzij subsidies". Dat moet hij toch wel even uitleggen. Óf de heer Hamm rekent het Duitse feed-in stelsel niet als een "subsidie systeem" en dan worden al die PV-industriëlen dus volledig op eigen kracht rijk (door reteslim van de gecreëerde markt gebruik te maken), óf hij vindt dat het Duitse EEG wel een "subsidie systeem" is, maar hoe verklaart hij dan het feit dat de zonnestroom in Duitsland inmiddels tot een miljardenbusiness is uitgegroeid? Antwoord van Polder PV: omdat alle feed-in buiten de Staatsbegroting om gefinancierd wordt uit de door de netbeheerders geïncasseerde EEG Umlage bij alle huishoudens. En natuurlijk, nog een hele trits snoeiharde in Wet geregelde voorwaarden, want je doet het goed of je doet het niet. Een perfect werkend systeem wat de bobo's en politici in Nederland vertikken om over te nemen en waardoor ook een nieuwe SDE regeling niets aan de status quo (lees: grafstemming) zal gaan veranderen...

Het zal u wellicht niet verbazen dat het reeds tijden op zijn gat liggende "discussieforum" over zonnestroom (en duurzame elektriciteit in het algemeen) op de SenterNovem website (energietransitie), waarop ik diverse uitgebreide en zwaar beargumenteerde bijdragen had neergezet (19 berichten, bijna alle andere contribuanten hadden slechts 1 bericht achtergelaten), inmiddels is afgesloten, zo luidde het bericht van 14 januari jl. wat ik per e-mail ontving...:

Wij hebben het internetforum gesloten,

Nogmaals onze hartelijke dank voor uw inbreng.

Mocht u nog vragen, suggesties of opmerkingen hebben, stuurt u die dan naar:

dev@senternovem.nl

Het forum is trouwens via een achterdeurtje nog steeds te vinden. Wie een dichte deur krijgt aangereikt, wordt vanzelf creatief...

Overigens, subsidiefabriek SenterNovem, onderdeel van EZ (die de SDE regeling moet gaan uitvoeren), verbrandt volgens Dick Tommel, voorzitter van het Platform Bio-Energie, aan de gigantische juridische en bureaucratische subsidie-uitkeringskermis, een lief bedragje van... 100 miljoen Euri per jaar... (Bron: interview in Energie+ 27(6)/november 2007: pp. 20-23). Laten we hopen dat hij zich een nul vergist heeft, maar hij zou wel eens gelijk kunnen hebben. 100 miljoen/jaar. Dat is ruim 6 Euro per huishouden. Dat is minder dan de 6 en een halve euri die ik aan die schandalige verhoging van de Meetdienst bij Continuon aan mijn broek heb gekregen van de NMa. Tjeemigdepeemig. Daar kun je elk jaar ruim 261 MegaWattpiek aan zonnestroom projecten mee aan een decent "kostendekkend" feed-in tarief á 45 eurocent/kWh mee aan de praat houden (ECN/SDE norm: 850 kWh/kWp.jaar productie)... Berekening: (100.000.000/0,45)/850 = 261.438 kWp.

(Op dit recente begrotingsoverzichtje van EZ staat zelfs een bedrag van 113,35 miljoen Euri genoemd, maar daar zou iets meer aan inkomsten tegenover staan???)

http://depers.republisher.modernmedia.nl/1768/default.aspx?issueid=27072 (woensdag 23 januari 2008, pp. 2 en 11: "Nederland loop achterop met zonne- en windenergie..." Understatement van de eeuw, met name voor zonnestroom. Beter te definiëren als: de markt ligt volledig op zijn gat en alle installatiekennis dreigt definitief te verdwijnen als we niet oppassen... Ook de op p. 11 genoemde "Een vergelijkbare regeling komt er waarschijnlijk ook in Nederland" mag u direct in de prullenbak gooien, want die komt er, zie mijn SDE analyse, en bovengenoemde "10 MWp te installeren", beslist niet in Nederland...)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/29490534#29490534 (bijdrage van de polderboy...)
http://tinyurl.com/2kq7sw (verkorte link naar pdf file op SenterNovem site met plechtige ondertekening van "Meer Met Minder", een hoop geronk ("In 2020 is dertig procent energie bespaard in 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen."), alleen niks over een Duitse "kostendeckende Vergütung" voor zonnestroom (zie tekst bericht hierboven...), en EnergieNed moet de Nederlanders aan PV gaan helpen, dus we kunnen wat gaan verwachten...)
http://www.ad.nl/economie/article1991819.ece (blunder van formaat: het "nog af te trekken correctiebedrag" vergeten te vermelden. En nog meer vraagtekens... Ach ja. AD, nietwaar...)
http://www.energeia.nl (tijdelijke link naar artikel 23 jan. 2008: "Hoe veel subsidie er wordt verstrekt wordt volgens EZ-woordvoerder Jan van Diepen op zijn vroegst 31 januari duidelijk." Bovendien is Energeia opeens een half miljoen "energiezuinig te maken" huizen "kwijt". Bijstelling van de ambities??? Wees er snel bij. Artikel is slechts tijdelijk beschikbaar...)
http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=154923&rid=home ("Snel subsidies voor schone energie" ??? Oh ja? Waarom spreekt EZ dan van "voor de zomer van 2008 beschikbaar" en moet ik van de AD site lezen dat "het" op 1 april al gaat gebeuren? Anderhalf jaar na die verschrikkelijke handtekeningen van EZ minister Joop Wijn, op 18 augustus 2006???)
http://www.senternovem.nl/sde/FAQ/index.asp (SenterNovem FAQ's over de SDE, nog weinig nieuws te melden...)
http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article899445.ece/Subsidie_voor_groene_stroom_in_ere_hersteld ("subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen worden niet verstrekt". Ergo: aanschafsubsidie definitief afgeschoten?)


23 januari 2008: Belgische les in decente communicatie met de duurzame burger. Zoals reeds meermalen gesignaleerd op Polder PV rukken de zuiderburen rap op met hun degelijke en ruimhartige, "deutsch-artige" ondersteuning van zonne-energie, al moeten ze van ver komen. Op de Bond voor Beter Leefmilieu site kunt u alvast de eerste tekenen zien van een sterk opkomende bloeiende zonnestroom markt bij de zuiderburen (blog). Ik heb op Polder PV ruimte gemaakt voor de eerste twee als "newbee" aangemelde pioniers, en vraag nog steeds om meer Belgen met nagelneue zonnestroomsystemen om hun zegje te komen doen. Stefaan uit Lichtervelde heeft het nu zelfs voor elkaar gekregen dat zijn - zeg maar - minister van duurzaamheid een warme persoonlijke boodschap heeft doen toekomen die er niet om liegt, hij staat op Stefaan's website:

"Beste Stefaan

In de Weekbode van vrijdag 18 januari las ik over uw website www.zonstraal.net.

Ik wil u van harte feliciteren met deze website en danken voor uw inzet.

Het is een boeiende website die voortdurend wordt bijgewerkt en aangepast. De burger vindt er zowel algemen als specifieke informatie rond zonne-energie. De links naar andere interessante websites i.v.m. dit onderwerp ontbreken eveneens niet.

Ik wil dit initiatief ten zeerste toejuichen en wens u en uw gezin veel succes toe met de site!

Met vriendelijke groeten,

Hilde Crevits
Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur"

Nou, Stefaan, de allergrootste complimenten hiermee. Geweldig!

Wanneer gaan de Ministers van VROM (Cramer) en Economische Zaken (van der Hoeven) nou eindelijk eens palmares uitdelen aan die paar eenzame particulieren in Nederland die hun kop al vele jaren lang onbetaald boven het kortgewiekte maaiveld in de Sahara genaamd NEEderland uitsteken? Die zo'n beetje de enige extreem arbeidsintensieve onafhankelijke nationale informatiebronnen ter bevordering van een eigen zonnestroommarkt zijn geworden? En die desondanks door de hoge dames en heren van de betreffende ministeries al die jaren volkomen het graf in worden genegeerd???!!!

Wel eens van "de kloof tussen de Staat en de Burger" gehoord?

http://www.zonstraal.net (NB: momenteel op de 7e plaats op de Nederlandse Top50Solar...)
http://www.zonstraal.net/benodig%20zonne-energie/hilde%20crevits.jpg (bericht van Crevits aan Stefaan)
http://www.zonstraal.net/data%20update/Weekbode.pdf (leuk artikel in de "Weekbode" van 18 januari 2008)


22 januari 2008: Geen Duitse PV-crisis volgens BSW: 1.100 MWp bijgeplaatst in 2007? Ongelofelijke getallen wederom, voor het zoveelste opeenvolgende jaar. De brancheorganisatie van de zonnestroom business, BSW, heeft ditmaal snel op de "marktvraag" gereageerd en zo te zien het huiswerk grondig gedaan. Als het waar blijkt te zijn, is en blijft Duitsland onaangetast in de zonnehemel zweven met keihard aan het net gekoppelde 3,8 GWp en in 2007 de onwaarschijnlijke hoeveelheid van 1.100 MWp (!!!!) bijgeplaatst PV-vermogen. Het zal erg spannend worden of de PHOTON data die pas aan het eind van het jaar beschikbaar komen, overeenstemmen met deze waanzinnige cijfers. Laat het een "paar" 100 MWpjes minder wezen, dan nog...

Polder PV heeft de BSW data voor u op een rijtje gezet en, vanzelfsprekend, meteen maar een paar leuke grafiekjes gemaakt, want het oog wil ook wel wat.

Op de pagina Deutschland noch immer über alles..., uit der aard...


21 januari 2008: Duits "fossiel" energieconcern EnBW heeft de smaak te pakken... De "big boys" in Duitsland staan bepaald niet wijdverbreid bekend om hun progressieve aanpak van de energieproblemen. Ze zitten liever de boel dwars om hun klassieke, zwaar op fossielen berustende (en aan de olieprijzen verknoopte, dus goud geld opbrengende) toko te beschermen. Zo achtervolgen ze via hun geïntegreerde netbedrijven duurzame opwekkers van energie met allerlei rare fratsen zoals dubieuze "Einspeiseverträge" die ze bij de zonnestroom producenten door de strot proberen te duwen met allerlei fragenswürdige voorbehouden, onzekerheden, en belachelijke meterkosten (....). Of zelfs een zogenaamde "verplichting" om een dure meter van de netbeheerder te laten afnemen, terwijl in Duitsland dat wettelijk helemaal niet verplicht is en je dat bij de vele gecertificeerde onafhankelijke bedrijven daar kunt regelen (meestal veel goedkoper...). Het Duitse zonnestroom vakblad PHOTON schiet dan ook bijna alle "contracten" waar zij de hand op weten te leggen af, met goede argumenten omkleed, en adviseert de Duitse zonnestroom opwekkers om niets te tekenen wat hun wettelijk beschermde positie (uitmuntend geregeld in het Duitse EEG) onderuit zou kunnen halen.

Maar, times, they are changing fast, en het mag dan ook niet verbazen dat, gelokt door het extreme succes van de Duitse zonnestroom industrie, de vele Megawattpiek parken die overal als paddestoelen uit de grond schieten (grotendeels gerealiseerd door totaal onafhankelijk van de gevestigde energiesector opererende bedrijven uit binnen- en buitenland), en de florerende eigen installatiesector, de bonzen bij (sommige) energieconcerns eindelijk eens aan het "denken" hebben gezet. "Zou het wellicht toch niet eens verstandig zijn dat ....???"

Afijn, lang verhaal >>> kort: Het Duitse megaconcern EnBW, de derde grootste in Duitsland, en wat talloze fossiele centrales exploiteert, heeft nu in eigen land met de Canadese (!) projectontwikkelaar Day4 Energy een eerste teentje in het zonnige water gestoken en op een voormalige vuilstort een leuk 1 MWp project (2,3 hectare) door de Canadezen neer laten zetten met zonnepanelen van Day4 Energy zelf, ruim 6.200 stuks van het type 48 MC Solar. Import, dus. Dat zal de eigen zonnestroom industrie niet zo "leuk" vinden, is mijn inschatting... Het gaat daarbij om polykristallijne modules met een "maximale" efficiency van 14,7% waar nogal over "geronkt" wordt (er zijn betere te krijgen, bijv. SunPower), maar wel met als byzonderheid dat de elektrische bedrading niet op de voorzijde van de cel zit maar aan de onderzijde, waardoor het celrendement hoger ligt. De 48 in de naam staat voor de 48 6-inch cellen in de module (vandaar de ietwat vierkantige vorm, 6 rijen van 8 cellen). Niet bekend is welk module type precies is gebruikt, de 48 MC Solar range loopt van 160-190 Wp. Aangezien men het over "ruim 6.200 stuks" en "1 MWp" heeft, zal het een van de kleinere modules uit die range betreffen: bij 6.200 stuks 160 Wp zit je al op 992 kWp, als een 170 Wp module gebruikt zou zijn zou dat al op 1,054 MWp neerkomen.


Day4 Energy solar module/cell
© Day4 Energy

Het project ligt volgens het persbericht in "Riggenbach" in het Sigmaringen district (zuidrand van de Schwäbische Alb, dat is in het aan Bayern grenzende zuidoostelijke deel van B-W) in het "thuisland" van EnBW, de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Echter, ik kon in mijn ADAC atlas geen "Riggenbach" bij Sigmaringen vinden (wel een dorp van die naam op de zuidflank van de bekende Feldberg, dat is tientallen kilometers naar het westen in het zuidelijk deel van het Zwarte Woud, en ver van Sigmaringen verwijderd). Wel ligt er een dorp genaamd Ringgenbach aan de zuidoever van een zijriviertje van de Donau, ongeveer 12 km. bezuiden Sigmaringen zelf. Vermoedelijk is dat de juiste lokatie (er worden wel vaker spelfouten gemaakt bij projectbenamingen, de Canadezen hebben wellicht even niet op zitten letten).

Het park is al in oktober 2007 opgeleverd en officieel geopend door de milieuminister van Baden-Württemberg, Tanja Gönner. De opbrengsten blijken boven de verwachting te liggen, en waarschijnlijk gaat het park meer dan een miljoen superschone kilowattuur per jaar genereren. Day4 Energy gaat dan ook twee nieuwe projecten voor EnBW opzetten...

Klassieke vraag, iets anders ingekleed: Welk voormalig fossiel energieconcern gaat de uitdaging aan en meteen een 10 MWp zonnestroompark (of groter) op een stortplaats neer laten zetten? Wel opschieten, want er zijn al vergevorderde plannen voor een 51 MWp zonnestroomcentrale voor een gigapark vlak bij de Poolse grens. Uit der aard, door een van de energiesector onafhankelijk bedrijf...

Het zijn spannende tijden, beste zonnestroom vrienden, de "grote jongens" beginnen zich nu echt te roeren (bij de oosterburen), want ze willen blijkbaar (eindelijk!!!) "mee gaan doen". Hoe dat allemaal op termijn uit zal gaan pakken, dat blijft vooralsnog koffiedik kijken, want zonnestroomparkjes rondstrooien is één, een integraal duurzame energiepolitiek bedrijven is een hele grote TWEE...

Overigens, leuke foto op de Solarbuzz site. Let echter linksonder op die foto op de toch wel erg krappe afstand tussen de bomen aan de zuid(west)-zijde en de eerste (ongetwijfeld in serie gekoppelde) zonnepanelen. Misschien een beetje vertekend beeld door het perspectief.

http://www.day4energy.com/press_solar-project-enbw.htm (persbericht Day4 Energy)
http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUPR428.htm (met foto van de installatie)
http://www.solarserver.de/news/news-8268.html (auf Deutsch)


13-20 januari 2008: Grafiek update. Weer wat nieuwe grafieken klaar en de eerste totaaloverzichten bovendien nog even van een update naar 11 januari 2008 voorzien. More to come!

Meterstanden en implicaties
Meterstanden salderende Ferrarismeter netkoppeling UPDATE
Maandelijkse verbruiks- en productiedata (balans opwek/verbruik) UPDATE
Zelfvoorzieningsfactor UPDATE

Totaaloverzichten (update dagopbrengsten per 11-1-2008, maandopbrengsten tot 1 jan. 2008):
Gemiddelde ochtendtemperatuur van de inverters UPDATE
Cumulatieve dagopbrengsten UPDATE
Gemiddelde dagopbrengsten UPDATE
Genormeerde dagopbrengsten UPDATE
Cumulatieve maandopbrengsten UPDATE
Gemiddelde maandopbrengsten UPDATE
Genormeerde maandopbrengsten UPDATE
Inverter kWh meterstanden UPDATE
Jaaropbrengsten NIEUW

Elektra balans/maand (kWh consumptie en productie) UPDATE
Elektra balans/jaar (kWh consumptie en productie) UPDATE 2007
Warmteverbruik/maand (GJ stadswarmte) UPDATE
Warmteverbruik/jaar (GJ stadswarmte) UPDATE 2007
Kookgas verbruik/maand (m³) UPDATE
Kookgas verbruik/jaar (m³) UPDATE 2007
Waterverbruik/maand (m³ drinkwater, regenwater) UPDATE
Waterverbruik/jaar (m³ drinkwater, regenwater) UPDATE 2007

Jaaroverzichten:
Inverter kWh meterstanden per maand, interactief UPDATE tm. 11-1-2008
Inverter kWh meterstanden per jaar UPDATE tm. 11-1-2008
Gerealiseerde dagopbrengsten UPDATE 2007
Gemiddelde dagopbrengsten UPDATE 2007
Genormeerde dagopbrengsten UPDATE 2007
Gerealiseerde maandopbrengsten UPDATE 2007
Gemiddelde maandopbrengsten UPDATE 2007
Genormeerde maandopbrengsten UPDATE 2007

Dagcurves:
29 april 2007 toegevoegd
met vergelijking inverters binnen (23 apr. 2004) <<>> buiten
en mogelijke verklaring vreemde netvoltage registratie verschillen...


 

19 januari 2008: Alwéér die kilowattuurprijs. Er is weer een nieuw jaar aangebroken, dus het wordt weer rekenen geblazen, om voor uzelf die verdomde kilowattuurprijs te gaan uitrekenen waarvoor u wettelijk verplicht automatisch (niet-geblokkeerde Ferrarismeter) dan wel administratief (digitale meter met teruglevertelwerk waarop netinvoeding wordt geregistreerd) gesaldeerd dient te worden voor alle variabele, kWh gerelateerde kosten. In het laatste geval was dat volgens de Wet (artikel 31c E-Wet) nog steeds de netbeheerder die daartoe "de aanzet" moest geven, maar na wat gesmoes tussen EnergieNed en de NMa is er door de hoge heren eind 2006 besloten om alvast maar eventjes een voorschot op het door EnergieNed heftig "gewenste" leveranciersmodel van facturatie te nemen, en de leverancier het "vuile werk" dan maar te laten doen (die dan maar moet zien hoe hij de te salderen transportkosten bij de betrokken netbeheerders gaat terughalen). Afijn, laten we hopen dat alle leveranciers die zware klus ook daadwerkelijk aan kunnen, maar ik geef u nu al op een briefje dat die wettelijke verplichting door sommige leveranciers, zoals Oxxio, al jaren aan hun laars gelapt wordt, want die zeggen nog steeds doodleuk dat ze het niet eens kunnen (en dat u daarom beter maar geen klant bij ze kunt worden...). Heb ik op papier. U bent gewaarschuwd. De Nederlandse energiemarkt is en blijft immers een ranzige en voor 99 procent van de burgers totaal onoverzichtelijke en onbegrijpelijke liberaliserings-bende, ondanks alle ronkende berichten uit Den Haag, en bijna dagelijks wordt de wet straffeloos overtreden.

Terug naar die vermaledijde kilowattuurprijs. De polderboy heeft voor zijn (onverkozen) "nieuwe" leverancier Greenchoice de zaken maar weer eens op een actueel rijtje gezet, met het volgende resultaat. Let wel: Dit is een rekenvoorbeeld voor een standaard "variabel" leveringscontract bij Greenchoice, met bijbehorende "zonnekorting" (i.p.v. de gebruikelijke, 2x zo lage "standaard korting"), met een enkel tarief contract (hetzij een enkeltarief meter met maar 1 telwerk, hetzij een dubbel tarief meter waarbij maar 1 van de 2 telwerken geactiveerd is), in het netbeheersgebied van Continuon. Situatie per 1-1-2008:

U ziet in dat tabelletje de volgende posten staan:

  • "levering/kWh". Dat is de standaard variabele "grijze stroom" prijs van de leverancier die onderdeel is van dezelfde holding waar de netbeheerder van de betrokken klant (nog) deel van uitmaakt (dus: NUON Energie in Continuon netbeheersgebied). Volgens de reeds een tijdje op de site van NUON staande tarieven is het incl. BTW bedrag voor het nieuwe "continu tarief" € 0,09270, dat is € 0,07790 ex BTW. NB: NUON heeft de elektraprijs fors verlaagd (6%), maar omdat er 5% verhoging energiebelasting tegelijkertijd bijkomt, is het verschil voor het eindresultaat marginaal; bovendien hebben ze tegelijkertijd de gasprijs zodanig opgehoogd dat een gemiddelde klant er voor elektra en gas er uiteindelijk ongeveer 1% op achteruit gaat dit jaar. Laat u dus geen zand in de ogen strooien door verlagingen van alleen maar de "kale" elektra leveranciersprijs, en let ook verduiveld goed op stiekeme verhogingen van vastrechten door de leverancier;

  • "zonne-korting". Greenchoice geeft standaard voor haar klanten een kwart eurocent korting op de geldende prijs van de "standaard leverancier". Na enkele vragen van mij per e-mail kreeg ik een berekening voor "mijn verbruik", waaruit ik kon destilleren dat dit de incl. BTW korting was. Daar moet dus nog de BTW vanaf om het "ex BTW tabelletje" op correcte wijze in te kunnen vullen. Tevens kreeg ik te horen dat wij niet als "standaard klant" stonden ingeschreven maar, omdat wij zonnepanelen hebben, en regelmatig superschone stroom automatisch salderend op het net invoeden, als "zonne-energie" klant staan geregistreerd (we hadden aanvankelijk bij Echte Energie een windstroom contract). Voor deze klanten geldt bij Greenchoice een dubbele korting, dus 0,005 euro incl. BTW. Dat is 0,0042 euro excl. BTW;

  • "transport/kWh". Dit is het variabele transporttarief van de betreffende netbeheerder, in ons geval Continuon. De netbeheerders en EnergieNed willen dit tarief trouwens vervangen door een torenhoog vast capaciteitstarief (een Euri of 135..., dat wilden ze er per 1 januari al door rammen, maar de Tweede Kamer moet nog enkele byzonder heftige knopen doorhakken), waar gigantisch veel vraagtekens omheen hangen, en waarvan alle consequenties nog lang niet duidelijk zijn. Wel dat het maximaal in het voordeel is van de netbeheerders (uit der aard...). De vermeende voordelen voor de consument zijn echter totaal onduidelijk en er zijn mogelijk zelfs fors negatieve effecten, omdat er door het Ministerie van Financiën vet (uit een politiek extreem gevoelige Staatsbegroting) gecompenseerd moet gaan worden voor die makkelijk door de netbeheerders te incasseren nieuwe dubieuze zooi... Maar dit jaar, in ieder geval de eerste helft, worden nog steeds de variabele transportkosten in rekening gebracht door alle netbeheerders (Greenchoice doet dit trouwens i.t.t. Echte Energie op haar eigen nota). Volgens het recent verschenen tariefblad 2008 van Continuon is hun ex. BTW tarief voor "transport continu" € 0,03477, hetgeen t.o.v. vorig jaar niet is veranderd. NB: in dit "variabele transport tarief" zit óók het wettelijk verplichte kWh-afhankelijke systeemdiensten tarief verstopt wat door de netbeheerders aan TenneT afgedragen moet worden. Sommige netbeheerders splitsen deze systeemdienst apart uit op hun tariefbladen;

  • "REB/kWh" (in het Greenchoice bericht heette het "REB heffing"). Feitelijk een achterhaalde benaming, het heet tegenwoordig namelijk doodordinair "energiebelasting". De nieuwe tabellen van het Ministerie van Financiën laten zien dat het tarief met een forse 5% gestegen is t.o.v. vorig jaar (toen nog 7,16 eurocent/kWh), naar een kWh-gerelateerde bijdrage van € 0,07520 ex BTW;

  • "totaal". De vier hiervoor genoemde ex BTW bedragen opgeteld komen op een bedrag van € 0,18367 uit;

  • "btw 19%". Natuurlijk zijn we nog niet klaar, want er is ook nog zoiets leuks als "belasting over de toegevoegde waarde". Dat gaat over alles heen, dus toe te voegen € 0,03490 (19% van het "totaal" bedrag in de vorige regel);

  • "totaal incl. btw". En dan komen we aan het eind van de rit op een nieuw kWh bedrag voor onze situatie (!!!) van € 0,21857 uit. Daar valt wel mee te leven, maar het is helaas wel zo dat ons zonnestroom overschot dus ook maar een "marktwaarde" heeft van een krappe 22 eurocent/kWh met de salderende Ferrarismeter. Dat is niet veel en daar zul je nooit van je leven zelfs nieuwe, efficiëntere zonnepanelen van kunnen "terugverdienen" op een redelijke termijn. Met de uitmuntende kostendeckende Vergütung bij onze oosterburen heeft het in ieder geval allemaal geen moer te maken. In Duitsland krijg je vast voor twintig jaar lang momenteel (per 1-1-2008) tot een installatiegrootte van 30 kWp (compleet onvoorstelbaar en onhaalbaar in Nederland voor particulieren, ook onder de nieuwe, bureaucratische SDE-regeling) 46,75 eurocent/kWh. Een ECHTE feed-in vergoeding dus, die buiten de Staatsbegroting om gefinancierd wordt uit een bij iedereen te incasseren "EEG Umlage". Een universele, voor iedere Duitse ingezetene geldende Einspeise Vergütung die extreem zwaar met talloze gewapende betonnen muren is vastgespijkerd in de Wet om al te hitsige en overvlijtige netbeheerders de pas af te snijden...

Voor uw eigen situatie gaarne zelf gaan rekenen, met name voor de dubbeltarief klanten wordt dat hersens pijnigen geblazen. Rekent u dan voor het gemak (en in realiteit ook vrijwel zo geschiedend): 2/7e maal het laag tarief (weekend!!!) plus 5/7e maal het hoog tarief (rest van de week). Maar dan moet u eigenlijk wel weten hoeveel van uw zonnestroom productie/overschot op elk tarief wordt ingevoed. Er zijn echter meters met maar 1 telwerk voor de teruglever registratie, en u mag dan zelf proberen te achterhalen wat voor "tarief" daar dan voor wordt gerekend. Zowel door de netbeheerder, als door de leverancier... Deze situatie kan dan ook het best gekarakteriseerd worden als een willens en wetens door de wetgever in stand gehouden permanent discriminatoir en ziek systeem wat regelmatig tot de meest perverse praktijksituaties leidt...

Enne: als u dacht dat u er voorlopig van "af" was, van die berekeningen? Forget-it-but. Op 1 juli staan er weer allerlei wijzigingen op de rol, en niemand kan voorspellen hoe die te salderen "marktwaarde" kWh prijs er dan voor Polder PV of voor een willekeurig ander PV-project zal komen uit te zien, in een zogenaamde "vrije" markt, waarin je knet-ter-gek wordt van de vele totaal onvergelijkbare tariefstellingen door diverse partijen. Niet gek staan te kijken dat NUON Energie dan opeens er bijvoorbeeld weer een paar procent bovenop doet (middellange termijn contracten, mogelijk met inkoop in de peperdure "100 dollar per vat olie" periode), op de leveringsprijs voor elektra, en dat de uiteindelijke "all-in" Greenchoice prijs dan ook weer een stuk hoger komt te liggen omdat die gelinkt is aan de NUON prijs...

Veel meer leuke kWh prijs berekeningen en soorgelijke pennenlikkers- en zakjapanner- spielereien vindt u op de financiële pagina's van Polder PV.


17 januari 2008: Nakomertje bespreking SDE regeling. Ik kwam via-via op de VROM site en daar stond een opmerking over de nieuwe subsidiëring van zonnestroom via de onder afgrijselijke randvoorwaarden van EZ gedicteerde SDE-regeling waar ik toch nog even wat over kwijt wilde. U vindt mijn korte commentaar onderaan op de webpagina met mijn uitvoerige analyse van die regeling (ECN/KEMA rapport).


17 januari 2008: PHOTON 1/2008: Grooten Dank, Oh Gulle Gever! Van een zeer trouw en actief Polder PV lezer heb ik namelijk, hoe is het toch mogelijk, een jaarabonnement op het Duitse "original" PHOTON gekregen. Ik had het decembernummer van 2007 en de Special "Netzgekoppelte Solarstromanlagen 2006/2007" al binnen, maar nu is het zeer interessante jaar 2008 dus echt begonnen. Met maar liefst ... 178 seiten bomvol blutschönes aus der Welt der Sonnenstrom. Ja, ja, klaagt u maar lekker door, daar trek ik me dus geen biet van aan. We gaan die Duitse Sonne-liebende Nachbarn nog hartstikke hard nodig hebben bij het vervullen van de door "Brussel" opgelegde duurzame energie verplichtingen. Deutsch soll gelernt werden, die neue Weltsprache...

Willen alle Polder PV lezers nu eventjes hun leeswerk stilleggen, en s'ils vous plaît nu een DAVEREND applaus doen uitgaan voor de graag anoniem blijvende PPV fan die dit geweldige kado heeft gegeven!

Hartstikke bedankt, beste !!!!!

^^^
PHOTON numero uno van 2008, met er onder liggend de bijgevoegde kalender "Die weltgrößten Solarmessen", met in gekleurde vakjes de data van de grootste mondiale beurzen op het gebied van zonne-energie (de honderden kleinere symposia e.d. zijn hierop uiteraard niet weergegeven). Ik telde er op deze kalender alleen al voor 2008 25 stuks. Als er hier nog idioten zijn die blijven beweren dat zonne-energie "niets voorstelt", gelieve s.v.p. u zelf naar een onbewoond eiland te begeleiden en daar voor de rest van uw leven te blijven, dan doet de rest van de wereld "het" wel zonder u.

Een hele "korte" greep uit de fascinerende inhoud van dat magische nummer 1/2008 ("het jaar van het echie..."):

  • Voordurende felle discussies in Duitsland over de plannen om de degressie percentages voor de feed-in tarieven omhoog te schroeven (nog steeds niets definitief)
  • Klap in het gezicht van de bevordering van zonnestroom in U.S.A.: investment tax credit eindigt op 31 december 2008 na een zeer krappe stemming in de Senaat en onvoorstelbaar veel druk uit de samenleving
  • Q-Cells hard op weg een van 's werelds grootste zonnecelproducenten te worden (de Chinezen moeten nog hun harde gegevens laten zien, zie ook SunTech)
  • Totale zonnecel productiecapaciteit Duitsland kan in 2008 de grens van 3 GigaWattpiek gaan bereiken (incl. dunnelaag capaciteit, plm. een vijfde van totaal; werkelijke productiecijfers liggen rond de helft van de capaciteit)
  • Chinese Tijger SunTech wil reeds in 2008 (!!!) een GigaWattpiek aan productiecapaciteit van zonnecellen en modules bereiken. Mogelijk heeft de langjarige Japanse markt dominator Sharp (data nog niet bekend) dan haar eerste plaats al verloren...
  • Vraagtekens en uitgebreide analyse van de financiële waardering (koers) van nog zo'n monstergroeier, de Chinese wafer fabrikant LDK
  • Google wil nog veel meer geld in alternatieve energiebronnen steken, ook nogal "exotische"
  • 14,2 MWp Nellis Air Force Base (Nevada) eind 2007 in bedrijf. Leuke (lucht)foto's!
  • Over NanoSolar: "Genie und Grössenwahn liegen dicht beieinander"...
  • Nogal schokkende testresulaten van Mastervolt Sunmaster QS 2000 omvormer in de lagere spanningsbereiken van het aangesloten PV-systeem (door stroombegrenzing)...
  • Uitgebreid marktoverzicht montagesystemen
  • Prachtige doorzicht amorf Si gevel in een zelf ontworpen kantoorgebouw in Tiefenbronn bij Pforzheim
  • Kopen van een PV-systeem in Duitsland met zinkende feed-in tarieven en een streefwaarde van 7,4% rendement op zelf aangewend kapitaal. Conclusie: de moduleprijzen zijn te hoog...
  • En zo veel meer...

Ik heb dus nu wel een "klein probleempje". Er moet wel gelezen worden! En als er gelezen wordt, kan de polderboy niet schrijven of de toetsen van de computer bedienen. Structurele hulp bij het onderhouden van Polder PV wordt trouwens nog steeds zeer gewaardeerd (website layouters en stroomlijners gevraagd, no salary...). Dus als u "effe" niks hoort, of ziet, ligt het daar misschien wel aan...

http://www.photon.de


17 januari 2008: Verslag officiële ingebruikname Parkschool systeem Lombok. Ik heb inmiddels een verslag gemaakt van mijn belevenissen tijdens de officiële "plechtigheid" met Minister Cramer van het zonnestroomsysteem op de Parkschool in Lombok (Utrecht). Met enkele verrassingen. Over systeemdata en productie zal ik mogelijk in een later stadium nog iets schrijven, als daar meer over bekend is. Uiteraard heeft Lombox zelf op hun actieve site al het nodige bijgeplaatst, waaronder een fotoreportage, een filmpje (mogelijk komt er nog een uitgebreider exemplaar), en een korte reportage op het RTL nieuws.

Uiteraard is het Parkschool avontuur opgenomen in mijn serie "Inspiratie"! Via de link (inspiratie) komt u op de betreffende pagina.

http://www.lombox.nl/zonnepanelen/lomboxnet.html


13 januari 2008: Hoezee voor Lombok - en bezoek van Cramer

Van de Lombok (Utrecht) site:

Minister Cramer opent zonnecentrale op basisschool de Parkschool in Lombok
"Minister Jacqueline Cramer van Milieu bezoekt woensdag 16 januari a.s. de Parkschool in Utrecht. Tijdens haar bezoek zal ze de nieuwe zonnecentrale van maar liefst 24 m2 op het dak van de basisschool officieel openen.

Computers staan langer aan en per huishouden zijn steeds meer computers in gebruik. Om hier iets tegenover te stellen stimuleert bewonersstichting LomboX de plaatsing van zonnepanelen in Lombok. In 2001 werden bij een succesvolle actie meer dan 250 panelen door bewoners geplaatst. Een dergelijke actie wil LomboX eind 2008 herhalen. Het uiteindelijke doel is om voor elke op glasvezelinternet aangesloten computer een zonnepaneel in de wijk te realiseren.

Met de nieuwe zonnecentrale heeft de Parkschool in één klap de grootste zonnecentrale van alle scholen in de provincie Utrecht. De zonne-energie-centrale is halverwege 2007 gerealiseerd door glasvezelaanbieder LomboXnet in samenwerking met de Parkschool. Deze heeft in een paar maanden tijd al meer dan 1.000 kwh opgeleverd.

Tijdens het bezoek van Minister Jacqueline Cramer presenteren leerlingen van groep 8 van de Parkschool resultaten van een project over duurzame energie. Vervolgens zullen de leerlingen samen met de Minister de zonne-energiecentrale officieel openen."

Programma
De bijeenkomst met Minister Cramer start 16 januari a.s. om 12.00 uur.
Rond 12.30 uur vindt de officiële openingshandeling door de Minister en de leerlingen plaats.
Wilt u meer informatie of de opening bijwonen, neem dan contact op met Robin Berg via 030-2671517 of robin@lombox.nl

Polder PV: Lombok is al veel langer actief met zonne-energie (zie ook mijn Google Earth fotopagina van de wijk met veel zonnepanelen op mijn subsite), dit project is karakteristiek voor de progressieve houding in de wijk, en vraagt natuurlijk om (veel) meer. De cruciale (onbeantwoorde) vraag is nu natuurlijk: gaat Cramer alsnog overstag met een aanschafsubsidie bovenop de bureaucratische SDE regeling (not my cup of tea), of gaat ze druk op van der Hoeven (EZ) uitoefenen om die belachelijkse SDE regeling om te toveren tot een volwassen en volwaardig Duits (= echt) feed-in systeem? Want er zijn nog daken genoeg in Lombok en de rest van Nederland die er al jaren om SCHREEUWEN om met dat mooie blauwe/zwarte spul gevuld te worden, hooggeschatte mevrouw Cramer. Alleen nog even dat laatste "zetje" alstublieft. We smeken er al 7 jaar om (en blijkbaar aan het verkeerde adres)...

Laten we het zo zeggen: De naaldhakken van Cramer mogen dan wel iets spitser en harder zijn dan die van haar collega van EZ...

Meer nieuws op de uitmuntende site van Lombok zelf, uiteraard. Een van de "actiefste" wijken van Nederland op dit gebied. Complimenten, Lombokkers!

http://www.lombox.nl/zonnepanelen/index.html (alle zonne-energie nieuws van en over Lombok


10 januari 2008: Jammer... Van de website van EZ (mijn vetdruk):

Europese Commissie akkoord met SDE-regeling

07-01-2008
"De Europese Commissie heeft de regeling stimulering duurzame energie (SDE) goedgekeurd. In maart 2008 worden de subsidiebedragen en uitvoeringsregels gepubliceerd.

De SDE volgt de MEP-regeling op die op 18 augustus 2006 op nul is gesteld voor nieuwe aanvragen. De SDE is een zeer belangrijk instrument in het bereiken van de doelstelling van twintig procent duurzame energie in 2020. Daarmee wordt ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Ondernemers kunnen straks met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken nieuwe projecten opzetten op het gebied van duurzame elektriciteit, groen gas en warmtekrachtkoppeling. Hiervoor wordt de komende 10 jaar een bedrag van ruim 2 miljard euro beschikbaar gesteld. Het is de bedoeling dat begin maart de ministeriële regelingen worden gepubliceerd."

Polder PV: Let op het ambtelijke taalgebruik over het lafhartig afschieten van de MEP regeling door Joop Wijn op die "gedenkwaardige" vrijdagmiddag. SDE "belangrijk instrument"??? Om twintig procent duurzame energie (dus niet: elektriciteit, wat slechts een ondergeschikt onderdeel is) te bereiken??? Terwijl we op iets van 6,5% "duurzame" elektriciteit zitten (waarvan een aanzienlijk gedeelte extreem discutabele biomassa bijstook???). Wil EZ soms alle dunne poep van de bioindustrie voor "duurzame elektriciteit" in de fik gaan steken??? Lees ook Polder PV's "gedachten" over de SDE bureaucratie op de separate pagina. Let ook op het ontbreken van die niet bepaald onbelangrijke bevolkingsgroep genaamd particulieren in dit stukske huisvlijt van van der Hoeven's ambtenaren.

En, waar iedereen dus op zit te "wachten", al sinds die 18e augustus van het jaar des Heeren 2006, moet "het" dan ein-de-lijk gaan gebeuren in maart 2008, bijna 19 maanden zonder marktprikkels voor duurzame energie in het van God en Gaia verlaten NEEderland...

Ik vrees met grote vreze dat die "20% duurzame energie in 2020" ietwat te hoog gegrepen zal blijken te zijn. Zeker als er niets gaat veranderen in het voor de zoveelste maal rampzalige Nederlandse subsidiebeleid...

http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=154688&rid=home


10 januari 2008: Bizar! Nanosolar's #2 terug in het hoofdkantoor! In het recente artikel over het levenslicht voor Nanosolar's eerste "commerciële" dunnelaag geprinte CIGS modules en het op e-Bay aangeboden tweede exemplaar, keek ik laatst op die e-Bay link om te zien hoe het er mee stond, met de biedingen. Vreemd genoeg was die link niet meer functioneel. Ik had net even tijd om de Nanosolar site te bezoeken of ik er iets over kon vinden. En jawel, er is een bericht aan de "verwijdering van de e-Bay site" gewijd. Te bizar voor woorden...:

http://www.nanosolar.com/blog3/2007/12/21/ebay-cancels-our-panel-2-auction-due-to-charitable-angle/


9 januari 2008: Smart Power project slim of waanzin? Op de Energeia site vond ik een - bij oppervlakkige lezing - interessant stuk over plannen voor een Nederlands "smart power" project waarbij zonnestroom en microWKK ingepast zouden moeten gaan worden. Bij nadere lezing vond de polderjongen al dat fors (?) gesubsidieerde moois toch niet echt een zinvol idee. "Slimme" meters issue numero 22, alweer...


7 januari 2008: Don Quichote voor zon en wind... Zoals eerder vermeld, is er in Spanje een ware duurzame energie "boom" aan de gang, met een zeer belangrijke rol voor de uitbouw van zonnestroom, met name PV (al wordt er ook fors ingezet op CSP). De voortrekker in deze race is de centraal gelegen (aan autonoom Madrid grenzende), van de "Don Quichote" sage bekende regio Castilla-la Mancha (incl. Toledo, Ciudad Real, Albacete, Cuenca en Guadalajara). Uit het Photon artikel van december 2007 wordt langzamerhand duidelijk wat daar allemaal aan de hand is:

  • Regionale wetgeving waarin keihard geformuleerd staat dat de regio in 2012 hun elektraverbruik voor 100% (!) uit hernieuwbare bronnen wil gaan halen.
  • In de afgelopen zes jaar heeft de regio reeds 2,1 miljard Euro (!) geïnvesteerd in hernieuwbare energie en zijn er al 1.500 nieuwe arbeidsplaatsen gecreeërd.
  • Van de huidige 20 TeraWattuur (nu nog helaas voor 42,5% uit kernenergie) wordt 11 TWh in de regio verbruikt en de rest geëxporteerd.
  • Hernieuwbare bronnen dekken echter nu al 40% van het eigen elektra verbruik.
  • Het grootste deel daarvan wordt door 2.750 MegaWatt aan nieuw windstroom vermogen gerealiseerd [Polder PV: Let wel: dit is het binnenland van het grote Spanje. In heel het windrijke, qua oppervlakte enigzins vergelijkbare Nederland stond in 2006 nog maar 1.560 MW cf. WSH/CBS].
  • Bijgeplaatst zonnestroom vermogen van eind 2006-november 2007, dus in minder dan een jaar tijd bijna 65 MWp (van 6,1 naar 70,8 MWp; in Nederland is het reeds jaren gestagneerde geaccumuleerde netgekoppelde "volume" slechts 46,9 MWp in 2006 volgens het CBS; er is sindsdien vrijwel nauwelijks iets bijgeplaatst)
  • Momentaan wordt er gemiddeld ongeveer 1 MWp per dag van een vergunning voorzien en eens in de 2 dagen 1 MWp daadwerkelijk gerealiseerd...
  • Er zijn reeds 600 MWp aan nieuwe installaties goedgekeurd.
  • Let wel: het door de Staat gestelde doel voor de regio Castilla-la Mancha was ongeveer 6,6 MWp voor het jaar 2010, wat dus vorig jaar al volkomen aan flarden geschoten is en mogelijk het honderdvoudige of zelfs meer zou kunnen gaan worden als de groei doorzet en alle drempels die de groei in de weg zitten zullen worden verwijderd...
  • Een konservatieve schatting voor 2008 is dat er dit jaar al 125 MWp van de geplande installaties aan het net gekoppeld zullen zijn, daarmee het gestelde "doel" van 6,6 MWp (voor 2010) met een factor 19 reeds aantoonbaar overvleugelend, en - volgens Photon - een fysieke toename betekenend van 74% bovenop het reeds geïnstalleerde vermogen.
  • Als het huidige groeitempo zou aanhouden, zou de regio in 2012 al meer dan 1 GWp aan zonnestroom projecten geïnstalleerd kunnen hebben, waarmee maar liefst 15% (!!!) van het huidige stroomverbruik in de regio afgedekt zou kunnen worden...
  • Om dit (nieuwe) doel te bereiken, moet er een regionaal "Zonneplan" komen waarbij coördinatie tussen de diverse partijen wordt geregeld en er bijvoorbeeld preferentie gebieden voor de verdere ontwikkeling van deze reusachtige nieuwe duurzame energiemarkt aangewezen kunnen gaan worden. Daarbij zal er op een intelligente wijze met de minstens even hard groeiende en ondersteunde opties windkracht, biomassa, waterstof technieken en, zeer belangrijk, "energie-efficiëntie" (lees: energiebesparing) samengewerkt gaan worden. Ik kan me daarbij voorstellen dat er bijvoorbeeld langs de noordranden van grote zonnestroomparken windturbines en biomassacentrales opgesteld gaan worden om het grondverbruik zo efficiënt mogelijk te maken en te voorkomen dat er bijvoorbeeld hinderlijke schaduweffecten (productieverlies!) op de overal uit de grond schietende zonnestroomparken zullen komen.

Nadelen zijn er uiteraard ook. Ten eerste: de inderhaast opgeschroefde 1.200 MWp "cap" voor heel Spanje gaat zich nu al wreken, gezien het uitbouw tempo in alleen al Castilla-la Mancha, en begint op de zenuwen te werken van de investeerders die nog veel meer capaciteit willen (laten) bijbouwen. Investeringsonzekerheid is de dood in de pot voor een reusachtige potentie hebbende en razendsnel groeiende sector, en daarom dient zo snel mogelijk die cap verhoogd te worden, anders vlucht "het kapitaal" een andere kant op en breekt de pleuris uit. Dat is beslist geen illusie, is al vaker voorgekomen. Duitsland likt haar "wonden", want een aanzienlijk deel van de (met Duits kapitaal opgerichte) eigen bedrijven is massaal in Spanje aan het investeren. Nederland ligt al jaren volkomen op zijn gat door politiek blunder- en wanbeleid, er zijn nauwelijks meer ter zake kundige bedrijven over, en van de brancheorganisatie vernemen we uitzonderlijk weinig...

Ten tweede: het middenspanningsnet in de regio Castilla-la Mancha is al zo goed als "vol" geboekt door de talloze duurzame energie installaties (gerealiseerd en gepland/geaccepteerd), men begint al aan de fysieke grenzen van die netcapaciteit te komen. Er wordt dan ook al zeer voortvarend een 400 kilovolt transportleiding dwars door de regio gepland om eventuele knelpunten weg te gaan nemen. Deze zou reeds in 2010 (!!!) gerealiseerd moeten zijn... Dat is allemaal wel eventjes "different koek" dan dat oeverloze gezever in Nederland met het dichtclaimen van het noord-Nederlandse distributienet door twee fossiele kolencentrales en die miezerige paar miljoen euri die er in 2008 in die afschuwelijk bureaucratische SDE-regeling "mag" van "ambitieus" Den Haag...

Feiten. Stand oktober 2007. Castilla-la Mancha, Spanje:

  • 28,4 MWp aan het net gekoppeld en in het register van het Spaanse ministerie voor de Industrie
  • 70,8 MWp aan het net gekoppeld (cf. gegevens van de regio zelf)
  • 598 MWp reeds goedgekeurd of zelfs al in aanbouw (cf. gegevens van de regio zelf)

Bron: © PHOTON 12/2007: pp. 20-21 ("Und Don Quijote siegt doch")


<<<31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20>>> highlights JSS22


© 2008 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP

PV markt Duitsland vs. Nederland