starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 18

meest recente bericht boven

11 november 2006 - 17 januari 2007

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


17 januari 2007: Radar forum n.a.v. uitzending 8 januari maakt het nodige los. Al is het lang niet altijd positief. Het gaat dan ook om bezopen ingewikkelde (en uitermate slechte) regelgeving, dus dat leg je niet zomaar eventjes in Jip en Janneke taal uit. Maar als er lieden langskomen die zich op de borst kloppen "expert" te zijn (nota bene in de elektrotechniek), en vervolgens in hetzelfde bericht echt de meest klink-klare nonsens verkondigen over de teruglevering van zonnestroom aan het net, "knapt" er iets bij het polderjoch. Uiteraard heb ik me redelijk weten in te houden, maar ik heb die mysterieuze "Chanmaster" (vanaf bericht 16 januari, 13:58) dacht ik van voldoende tegenspel voorzien dat hij het voortaan (hopelijk) uit zijn hoofd zal laten al te voortvarend te reageren met een slechte kennis van zaken (hij schijnt een vrij hardnekkig figuur te zijn, gezien reacties van andere trouwe Radar forum bezoekers).

Mocht u ook uw constructieve steentje bij willen dragen aan de "teruglever" discussie op het Radar forum: be my guest!

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=46799


12 januari 2007: Veranderingen op til in Duitsland. Men verwacht dat de moduleprijzen (mogelijk flink) omlaag zullen gaan, namelijk. Er zit nogal wat "spanning" in de hele prijsketen, en doordat de Si- en zonnecel productie zulke geld-intensieve activiteiten zijn, waar gigantisch veel slappe was in is gestoken de laatste jaren, was de moduleprijs ook tot een irritante "high" gestegen. Uiteraard mede versterkt door de krappe Si-markt (enorm "gat" tussen sterke vraag en mager gegroeid aanbod in het recente verleden), waar echter keihard aan gewerkt is de laatste tijd. Helaas ook weer met inzet van zeer veel geld, en dat moet natuurlijk wel terugverdiend worden met een leuke marge.

Mede door de intelligente, wettelijk vastgestelde regressieve afname van de vaste vergoeding voor op het net ingevoede stroom in topmarkt Duitsland (5% gaat er per jaar voor de vaste vergoeding voor nieuwe systemen van de feed-in prijs af), is er forse spanning in de markt ontstaan, wordt er over de moduleprijzen bij de oosterburen tegenwoordig regelmatig van "woeker" (Duits: Wucher) gesproken, zijn de verkopen gedaald, en liggen de magazijnen vol. Want je wilt je installatie uiteraard wel na een "nette" 15 jaar er financieel uit gehaald hebben, toch? Hoe "gespannen" de markt wel niet is in Duitsland, laat het voorbeeld zien van een offerte in het dure gebied rond Stuttgart, die tussen 3 leveranciers een verschil van € 4.950 tot maar liefst € 6.135 laten zien, dat is bijna een kwart van de prijs verschil!

Ik hoop nog wat uitvoeriger op dit onderwerp terug te komen, maar zal u alvast verblijden met enkele opmerkelijke bijdragen in de hele discussie over deze hot issue.

Uitspraak van een vast contribuant van het klasse Photovoltaikforum, waarop bijvoorbeeld een bericht dat er tussen de zomer van 2006 en begin dit jaar bij een (dure) aanbieder voor een 9 kWp systeem een prijsdaling is geweest van 5.800 naar 5.320 euro netto (daling van een zeer forse 644 euro/kWp naar 591 euro/kWp, 8,3%):

"In der Kette (Siliziumproduzent, Modulhersteller, Großhändler, Installateur) ist das letzte Glied der kleinste Preistreiber."

(vrij vertaald, Polder PV):

"Binnen de hele PV-keten (Silicium producent, modulefabrikant, groothandelaar, installateur) is de laatste schakel de kleinste prijsopdrijver."

En dat gezeur over geld moet ook maar eens eindelijk afgelopen zijn in Nederland. Hier de motivatie van een deelnemer aan het forum waarom hij aan de PV wil, ook al is het prijzig spul. Mijn vetdruk. Hoef ik niet te vertalen, toch?

"Für mich ist aber nicht nur die reine wirtschaftliche Betrachtung entscheidend. Da ich eine Wärmepumpe Stiebel Eltron LWZ habe, mache ich alles mit Strom. Also denke ich, sollte ich hier einen Ausgleich im Hinblick auf die Umwelt schaffen. Auch, wenn ich am Ende nichts verdiene. Wenn es ohne steuerliche Betrachtung unter Einschluss aller Kosten ... am Ende 0 auf 0 aufgeht, wäre schon ok und es mir wert. Kommt am Ende ein kleines plus raus, noch besser."

Dáárom vind ik dat Duitsers door de bank genomen zéér veel respect verdienen van die krentenwegers uit Holland. Gezond uitgangspunt. Zou gestimuleerd moeten worden i.p.v. afgestraft in klimaatcrisistijd...

Grappig: op genoemd Duits forum wordt vaak over de Teuro gesproken. Duitse humor...

Solarbuzz
De zeer rappe veranderingen in de ontwikkeling en status van de moduleprijzen is nu al zeer duidelijk zichtbaar in de klassieke moduleprijs grafiek op de homepage van Solarbuzz, Inc., die continu onderzoek doet naar de marktontwikkeling in Europa en in de U.S.A. De "Europese" moduleprijs (125 Wp en hoger) vlakt al weer een tijd behoorlijk af en heeft eindelijk voorzichtig de (psychologisch bezien zeer belangrijke) daling ingezet; de Amerikaanse prijs steeg een lange tijd weer schrikbarend snel, maar is, vrij verrassend, in vrij korte tijd opeens naar een stabiel plateau omgebogen. De tijden gaan snel veranderen, beste mensen, en die verandering wordt vooral door het progressieve buitenland bepaald, waar de marktontwikkeling door actieve politieke bemoeienis in gang is gezet en economische factoren die markt verder doen groeien.

© Solarbuzz, Inc. Januari 2007
Bezoek s.v.p. de website van Solarbuzz om te zien hoe deze prijsgrafiek tot stand komt! Het is een zeer dynamische (Engels: volatile) markt, die lang niet altijd doorzichtig is te noemen, omdat de belangen natuurlijk enorm groot zijn gezien het geld wat er in gestoken wordt. Houdt dat s.v.p. altijd in gedachten bij de beschouwing van financiële info over de PV-industrie.

http://www.photovoltaikforum.com/forum9.html (forumonderdeel "Finanzen")


12 januari 2007: Oude bekende terug op het toneel... Een onverwacht vervolg op een veelbesproken actie met DHZ PV-panelen.

Oorspronkelijk bericht verwijderd dd. 21 jan. 2007/18h20 i.v.m. lopende e-mail correspondentie met DotCorp.

Info m.b.t. de bediscussieerde DHZ zonnepaneel pakketten:

http://www.koopzonnepanelen.nu/


11 januari 2007: Oeps... nog eentje vergeten: de lijngrafiek voor de totale maandopbrengsten van Polder PV. Bij dezen dus, excusez voor de slordigheid. Let op het "laagterecord" voor december 2006 voor de tijd dat het 1.020 Wp systeem in werking was. Al liggen de decemberwaarden erg dicht bij elkaar door het gemiddeld genomen vergelijkbare (o.h.a. sombere) weertype in deze wintermaand, de lage zonnestand en de korte daglengte. Ergo: sowieso altijd zeer lage opbrengsten, met weinig "kans" op dramatische afwijking van de productie. "Average" is het langjarige gemiddelde voor volledig gemeten maanden. Tot 12 oktober 2001 was er een 372 Wp systeem aanwezig, de opbrengsten zijn dan ook veel lager in die periode. Inverter defecten zijn voor deze grafiek niet uit de resultaten gefilterd; zie daarvoor de genormeerde maandopbrengsten als lijndiagrammen of als kolomgrafieken in de sectie totaaloverzichten.


10 januari 2007: é Voila! De grafiek update van Polder PV is weer afgerond. Althans, de "makkelijke" grafieken die al klaar stonden maar die voor 2006 nog gemaakt moesten worden, of ververst met de meest recente gegevens. Tijd voor de "moeilijker", zeer bewerkelijke grafieken (seizoensopbrengsten e.d.) moet het polderjoch nog (steeds) zien te vinden . Zouden die netbeheerders niet eens een paar maanden met vakantie gestuurd kunnen worden door de NMa? Verplicht bezinningscursusje of zo? Kan ik effe op adem komen namelijk...

^^^
KLIK op bovenstaand plaatje voor groter exemplaar en uitgebreide toelichting.
Elektra verbruik, "duurzaamheid" van de stroommix, en zonnestroomproductie van Polder PV tussen 1997 (grijs stroom contract bij NUON, markt nog zo gesloten als een dichtgenaaid kerstkalkoen), tot en met 2006 (Blauw Stroom contract bij Echte Energie met 78% eigen opwek van supergroengele zonnestroom in een "geliberaliseerde" markt waarbij de DTe het ene na het andere gruwelijke document uitpoept om de boel weer te "reguleren"...).

Let op de bovenkant van de kolommen, dat is namelijk het totale elektraverbruik van Polder PV. Minimaal in 2001, en licht gegroeid door computerverslaving en productie van de onzin die u op Polder PV ziet. Maar wel driekwart eigen productie, geachte dames en heren, en slechts een derde van de hoeveelheid van de meestal donkergrijze mix die de bulk van Nederland in steeds grotere mate zonder blikken of blozen afneemt...

Meer grafieken: jaaroverzichten voor de meest recente exemplaren (2006).

Voor de overzichten vanaf start zonnestroom avontuur tot en met eind 2006, zie de sectie totaaloverzichten. Onderaan die tabel vindt u alle energie verbruiksdata grafieken met de maandelijkse en jaarlijkse verbruiken van Polder PV van de volgende "grondstoffen":

elektriciteit (afname en productie); kookgas (plm. 30 m³/jaar en erg stabiel), stadswarmte (gelukkig zijn we geen koukleumen en klimaatverandering heeft niet alleen maar nadelen...), en drinkwater met als bonus de eigen "opwek" (lees: "aftap") van regenwater voor de toiletspoeling. Dan bent u weer helemaal "bij".

At your solar service...


10 januari 2007: Power to the new Solar Generation. Jeroen Haringman, u allen reeds bekend (WAT? NIET? Eerst effe bijspijkeren, dus, zie link), is al lang geen zonnestroom newbie meer. Hij heeft al een mooi krantenartikel geplaatst gekregen (7 sep. 2006), en het door hem gestarte Tweakers forum over zonne-energie dendert maar door, en door, en door (pagina 40 inmiddels en hartstikke boeiend). Maar nu is er dus zelfs een enthousiast artikel in het blad van zijn verhuurder verschenen (10 dec. 2006), hij heeft zijn website een mooie moderne look gegeven, en hij heeft het zelfs voor elkaar dat er een ingezonden brief van hem in het Amerikaanse Home Power Magazine is opgenomen (6 jan. 2007).

Klasse, Jeroen! "Ouwe lullen" Floris en Polderjongen: maak plaats, maak plaats, The Next Solar Generation stoomt op met gezwinde spoed...

Artikelen te raadplegen op Jeroen zijn site, onder nieuws:

http://www.solarwebsite.nl
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1143275/0 (alles wat u altijd al wilde weten over zonne-energie and a lot more, al meer dan 1.000 bijdragen...)


10 januari 2007: Video Radar uitzending (8 januari) beschikbaar. Op de website van de TROS is de aflevering over de terugleverellende in Boxtel inmiddels beschikbaar. 9 minuten en 6 secondjes. Die 0,8 cent klopt natuurlijk ook niet...

http://www2.trosradar.nl/?url=PHP/news/14/3129
of via de cgi service van omroep.nl:
http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/tros/radar/bb.20070108.asf?&start=00:01:23&end=00:09:06;embed=1


 
^
TOP

9 januari 2007: Voorlopige samenvatting Radar uitzending. Even snel na de uitzending in elkaar gezet en op het forum geplaatst. Ik probeer nog wat beter naar de korte uitzending te kijken, maar volgens mij staat de essentie er wel in "volgens Polder PV". Gaarne zelf ook uw constructieve bijdrage aan het thema terugleververgoeding voor zonnestroom toevoegen, en vul dan meteen ook die poll even in die ik er boven heb gezet:

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?p=574668#574668
http://www2.trosradar.nl/PHP/news/14/3129 (op Radar site zijn inmiddels over dit onderwerp ook een abstract en algemene links geplaatst)


8 januari 2007: 3.000 kWh grens teruglevering op TROS Radar TV. En de verbijsterende gevolgen (stekker van 5-9 kilowattpiek zonnecentrales vroegtijdig uit het stopcontact). Nederland 1 om 20h30. Tekstje volgens de TROS site:

"Duurzame energie zou moeten worden gestimuleerd. Toch zijn er mensen die geneigd zijn de stekker uit hun zonnepanelen te trekken omdat ze anders in hun portemonnee geraakt worden. Wat gaat de politiek hieraan doen?"

Volgens een contactpersoon zou Diederik Samsom aanwezig moeten zijn. Ben benieuwd of er iemand van de NMa bij is... Kijken, dus!

De herhaling van Radar is dinsdag om 13:55 uur op Nederland 2. Zie ook bericht van 18 december 2006.

http://www.trosradar.nl/
http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=46799 (door mij gestart forum onderdeel n.a.v. de uitzending)


7 januari 2007: Doe het zelf zonnecollector. En daar bedoel ik mee: een "zonnepaneel" waarmee je warm water produceert, bij voorkeur natuurlijk met een opslagvat om het rendement ervan zo lang mogelijk over de dag uit te smeren. Uiteraard met waterleidingen i.p.v. elektriciteitsdraden. Helaas niets voor Polder PV, want die zit muurvast aan zijn gedwongen stadswarmte voorziening (en betaalt zich daarvoor groen, geel en blauw aan vastrecht), warm tapwaterverbruik is bij ons minimaal, en ik heb twee linkerhanden. Dan is het feit dat we in een huurwoning wonen slechts een "ondergeschikt" argument. Maar, wat in het vat zit, verzuurt niet...

Zelf alvast beginnen? Informatie genoeg. "Zelfbouw zonnecollector" intypen in Google, of direct naar deze zeer interessante webpagina. Die Belgen kunnen er wat van!

http://users.pandora.be/hagim/zonne_energie/zonnepanelen.htm


5 januari 2007*: Verhoging energiebelasting en de gevolgen. N.a.v. een berichtje op de site van Floris W. wil ik hier ook even aandacht besteden aan de aangekondigde verhoging van de energiebelasting. De gegevens die Floris noemde kloppen namelijk niet. Op de website van het Ministerie van Financiële Zaken is helaas nog geen info te vinden (zou er wel op moeten staan vind ik), maar wel op de Postbus 51 site (zie link onderaan, of gewoon energiebelasting invullen in het zoekvenstertje, dan komt u er vanzelf).

Verhogingen:

Elektriciteit verbruik < 10.000 kWh (hopelijk alle huishoudens) van 7,05 (2006) naar 7,16 eurocent (2007) ex BTW, is 0,11 cent hoger, dus incl. BTW 0,1309 eurocent/kWh. Bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh/jaar, bent u daarvoor dus in 2007 € 4,58 meer kwijt aan uw van het net afgenomen stroom.

Gas verbruik < 5.000 m³ (hopelijk alle huishoudens) van 15,07 (2006) naar 15,31 eurocent (2007) ex BTW, is 0,24 cent hoger, dus incl. BTW 0,2856 eurocent/m³. Bij een gemiddeld verbruik van 1.800 m³/jaar (hoge schatting), bent u daarvoor dus in 2007 € 5,14 meer kwijt.

Totale stijging voor elektra en gas (vnl. warmte) verbruikers: 4,58 + 5,14 is dus slechts € 9,72 in een jaar. Tja, dat schiet natuurlijk niet zo op. OK, de leveringsprijzen schieten weliswaar ook aardig omhoog, maar als we naar elektra kijken (waarvan het verbruik nog steeds omhoogknalt omdat mensen te lui zijn iets aan hun sluipverbruik en verspilling te doen), en je realiseert je dat die verhoging maar 1,6% is, valt het allemaal wel mee. Er zijn steeds meer mensen die het de gewoonste zaak van de wereld vinden dat ze 7.000 kWh in het jaar verbruiken. Dat is bij de huidige "all-inclusive" (var. kosten) prijs van, pak hem beet, 22 eurocent/kWh al 1.540 euri. Die mensen gaan echt niet wakker liggen van een tientje meer of minder. Echter, omdat de energiebelasting ongeveer een derde deel van de variabele kWh prijs uitmaakt, geven ze dus wel dik over de 500 euro gratis in het handje van de Minister van Financiële Zaken die daar helegaar niks voor hoeft te doen. No problemo...

En voor de decentrale netinvoeders dan? Tja, die gaan met hun salderende Ferrarismeter met bijvoorbeeld 600 Wp aan zonnepanelen op het dak (gemiddelde NL opbrengst 480 kWh "vermeden elektra afname" per jaar onder optimale condities) maar liefst 480 x € 0,001309 = 63 eurocent extra "verdienen" aan hun zonnepaneeltjes dit jaar aan die gestegen energiebelasting. Het moest verboden worden, naar het cachot met dat teruglevertuig! Ach, het schuim komt vanzelf op de kaken als een of andere meetboy ingehuurd door de netbeheerder dreigt om u van een ongevraagde "slimme meter" te voorzien en u aan de nodige vruchteloze telefoongesprekken á raison van € 0,10/minuut het veelvoudige daarvan kwijt zult zijn, hoogstwaarschijnlijk zonder resultaat ...
* correctie berekening opbrengst teruglevering n.a.v. commentaar van een oplettende bezoeker van Polder PV: hartelijke dank, en : houdt hem scherp!

Gepruts op de millimeter in het poldermoeras dus. Van mij mag die energiebelasting minimaal verdubbeld worden, maar dan ook als bikkelharde eis dat de opbrengst voor de volle honderd procent terug zal vloeien naar de burgers, en naar niemand anders!

http://www.postbus51.nl//index.cfm?vid=17CB2CA2- ... (hele lange, doch wel werkende link)


3 januari 2007: Knettergek of reteslim? Dat mag u zelf invullen. In het noordelijkste puntje van Duitsland, bij het Noord-Friese plaatsje Rodenäs aan de Waddenkust van Schleswig-Holstein, heeft de firma Solarpark Rodenäs GmbH het grootste PV-project van Noord Duitsland opgeleverd, namelijk 2,04 MWp. Rodenäs ligt aan de voet van de Hindenburgdamm die het vasteland van Noord Duitsland verbind met het Waddeneiland Westerland. Terwijl slecht geïnformeerde Nederlandse EZ ministers maar blijven volhouden dat die "dure" paneeltjes juist in de Sahara neergeplempt moeten worden, maakt het Duitsers geen moer uit waar ze in eigen land komen, als ze er maar komen. En dus kunnen ze ook op de noordpool van Duitsland, vrijwel tegen de Deense grens aangeplakt, opgesteld worden.

Solar irradiation graph © from PVGIS © European Communities, 2002-2006
Location of Rodenäs indicated with red arrow and yellow star.

Maar ja, weet Brinkhorst of Wijn veel dat het aantal zonuren ter plekke vergelijkbaar is met dat in Beieren, dat in Rodenäs maar liefst 991 kWh zoninstraling/m² wordt gehaald, en dat, zo stelt het engelstalige bericht "the windy coastal location of Rodenäs offers better cooling for solar modules, thereby boosting performance". In oerhollands: zonnepanelen moet je juist op koele, winderige plekken (zoals Nederland...) neerzetten, want dat bevordert het rendement! In deze contreien blijkt zelfs bij vast opgestelde zonnepanelen een genormeerde jaaropbrengst van meer dan 1.000 kWh/kWp gerealiseerd te worden. Volgens data van de Duitse afdeling van de International Solar Energy Society (ISES) en het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems kan in het park in Rodenäs door de keuze voor de in eigen beheer ontworpen enkel-assige ("astronomische") tracking van de zon, zelfs een opbrengst van ongeveer 1.160 kWh/kWp behaald worden. Uiteraard hopen we dat de constructeurs degelijke trackerstations gebouwd hebben, maar dat kunnen we denk ik wel aan de Duitsers overlaten. Ex-voorzitter Hendrik Gommer van de Z.P.V. heeft weliswaar heel wat "mindere" ervaringen met zijn twee Duitse (dubbelassige) trackers gehad; we hopen dat dat een incident was. In ieder geval zullen de trackers in Rodenäs volautomatisch uit de wind gedraaid worden als het typisch stormachtig Waddenweer wordt; daarvoor is een anemometer (windsnelheidsmeter) in het systeem opgenomen.

Uiteraard heeft Solarpark Rodenäs GmbH wel op tijd er voor gezorgd dat de netbeheerder de netkoppeling realiseerde (21 december 2006), want toen was voor "Freiflächenanlagen" nog een 20-jarige terugleververgoeding van 40,60 eurocent/kWh geldig. Dat is per 1 januari 2007 met de wettelijk verplichte degressie van 6,5% (alleen voor Freiflächenanlagen, zie tabel) omlaag bijgesteld tot 37,96 eurocent/kWh netinvoeding. In Duitsland is er dan ook al een paar jaar een "eindejaars-hausse" van netkoppeling van zonnestroomsystemen, waarbij de projectontwikkelaars (en ook de particuliere investeerders met geplande eigen zonnedaken) verdomd goed in de gaten houden of die voor het jaareinde gerealiseerd wordt, anders komt de rentabiliteit van de soms vele (tientallen) miljoenen Euro kostende installaties in het gedrang. We kunnen dus waarschijnlijk nog meer vergelijkbare berichten van eind vorig jaar opgeleverde megasystemen verwachten uit het buurland van de Rijzende Zon (zie o.a. de laatste twee links)...


© Solarpark Rodenäs GmbH

Voor het Noord-Friese systeem is gekozen voor 7 stuks 300 kW SolarMax 300 C inverters van de succesvolle omvormer producent Sputnik Engineering AG. Opmerkelijk daarbij is dat, naast de hoge kwaliteit van deze apparaten, gesteld wordt dat het lage gewicht ervan een rol speelde. Er zijn volgens het eerste bericht op de Solarserver website (al van 9 februari 2006) 16.080 Sharp 127 Wp modules geplaatst op een-assig trackende eenheden, elk met een vermogen van 3,048 kWp (24 panelen). Er zijn uiteindelijk 702 van deze trackers geplaatst, sommige blijkbaar met wat minder panelen (anders klopt het "sommetje" niet). Het totale opgestelde vermogen komt op 2,04 MWp neer en de jaarlijkse productie zal tussen de 2,3 en 2,5 miljoen kWh bedragen, het verbruik van plm. 600 4-persoons huishoudens (4.000 kWh/jaar). Het park is als zogenaamde "Bürgerbeteiligungsanlage" gepland, wat betekent dat burgers in deze arme en economisch nogal achtergebleven regio kunnen (mee-)investeren en hun investering middels de terugleververgoeding voor de installatie kunnen terugverdienen met een bescheiden rente. Dat heet "sociale innovatie", geachte heren van Geel en Wijn...

De projectplanners rekenen voor een "return on investment" van de investering van € 8.975.000 op een beschaafde 268% in de geplande (door de EEG terugleververgoeding gegarandeerde) periode 2006-2026. Begin 2007 moet er alweer een 3 MWp installatie opgeleverd gaan worden...

^^^
Wettelijk geregelde terugleververgoedingen voor zonnestroom-installaties in het "vrije veld" ("Freiflächenanlagen"), met de wettelijk vastgelegde regressieve bijstelling daarvan (5%/jaar tot 1 jan. 2005; erna met 6,5%/jaar; er wordt telkens van het op 2 cijfers achter de komma afgeronde jaarbedrag uitgegaan voor berekening nieuwe jaarbedrag). Eerste kolom geeft het jaar van in bedrijfname van de installatie aan (lees: netkoppeling door netbeheerder).
Bron: © BMU
http://www.bmu.de/files/pdfs/allgemein/application/pdf/verguetungssaetze_nach_eeg.pdf

http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUPR321.htm (met fraaie foto van de polder vol trackerstations)
http://www.solarmax.com/pub/news.php?lng=en (engelstalig nieuwsbericht)
http://www.solarpark-rodenaes.de/ (website van het Solarpark Rodenäs: foto's, kaartje, projectdata, burgerparticipatie)
http://www.solarserver.de/solarmagazin/newsa2006m02.html#news4941 (eerste bericht over de installatie met technische spec's en achtergrond info)
http://www.solarserver.de/solarmagazin/newsa2006m12.html#news6284 (2 MWp PV-installatie bij Heretsried W. van Augsburg, Bayern, door de Duitse tak van Ecostream)
http://www.solarserver.de/solarmagazin/newsa2006m12.html#news6272 (1,56 MWp voldaksysteem in Dasing-Sielenbach, O. van het Beierse Augsburg, als grootste installatie van een volledig groene "Ökostrom" aanbieder, en wel: Greenpeace energy eG...)

Voor de instralingskaarten per land (Europa), zie ook:
Šúri M., Huld T.A., Dunlop E.D., 2005. PV-GIS: a web-based solar radiation database for the calculation of PV potential in Europe. International Journal of Sustainable Energy, 24, 2, 55-67, http://re.jrc.cec.eu.int/pvgis/pv/


2 januari 2007: Een gezond, zonnig en duurzaam 2007 gewenst. Op onderstaande groet kunt u zien hoe het gegaan is met de zonnestroom productie bij Polder PV in het inmiddels "beruchte" jaar 2006. De foto is gemaakt rond de jaarwisseling vanuit de tent op een heel rustig plekje op een paalkampeerterrein in Noord Brabant; de grafiek heb ik net gemaakt op basis van de afgeronde jaargegevens van Polder PV. De woestijnratten hebben we maar thuisgelaten i.v.m. de afwezigheid van een garantiebepaling op knaagbestendigheid van onze nieuwe tent... Klik op het plaatje voor uitvergroting.


 
^
TOP

29 december 2006: Zware klus afgerond: CBS grafieken klaar. In november was het CBS rapport over "Duurzame Energie in Nederland" voor het jaar 2005 reeds gepubliceerd. Het heeft even geduurd voordat ik de belangrijkste data bij elkaar had gescharreld, zodat ik een boel mooie grafieken kon maken. Uiteraard heb ik lang niet alles in grafische vorm uitgewerkt, anders zou ik volgend jaar nog bezig zijn. Maar de belangrijkste exemplaren heb ik voor u op een aparte pagina klaargezet en van commentaar voorzien, voorzover nodig. Let daarbij vooral op de grafieken in secties III en IV i.v.m. de zeer actuele discussies over palmolie (let daarbij op de interactieve grafieken in sectie IV), en natuurlijk op de twee laatste secties over zonne-energie. De grafieken zijn in zes secties opgedeeld en opgetuigd aan de geselecteerde tabellen uit het CBS rapport. Speciale aandacht s.v.p. voor de biomassa-component in de grafieken en de vergelijking van de "prestaties" op het vlak van zonnestroom resp. zon-thermische systemen tussen Nederland en Duitsland (secties V.3 en VI.3):

 • I. Binnenlandse productie - Tabel 4.1 CBS rapport
 • II. Binnenlandse productie 2005 volgens 4 verschillende statistieken - Tabel 6.3 CBS rapport
 • III. Bijstook van biomassa in elektriciteitscentrales - Tabel 15.1 CBS rapport
 • IV. Vergelijking met EU15 - Tabel 6.2 CBS rapport
 • V. Fotovoltaïsche zonne-energie Nederland Tabel 10.1 & 2 CBS rapport
 • VI. Zon-thermisch zonnecollector oppervlak Nederland Tabel 11.1 & 2 CBS rapport

U kunt de grafieken bewonderen op de pagina CBS rapport Duurzame Energie 2005.

Met hartelijke groet,

uw duurzame dienaar,

polderjongen


25 december 2006: Grafiek update. Alle totaaloverzichten zijn tot en met 12 december bijgewerkt. Nieuw zijn de langjarige gemiddeldes per weeknummer in de sectie cumulatieve weekoverzichten (onderdeel jaaroverzichten).


23 december 2006: Energie special Milieudefensie Magazine. Genaamd "Leve de Zon". Met diverse zeer interessante artikelen inclusief een interview met de webmaster van Polder PV over de drama's op het vlak van de teruglevering van zonnestroom aan het net.


MM 35(12)/dec. 2006

Selectie uit de inhoud:

 • "Plafond" (Annemarie Opmeer) over het zogenaamde "fotosynthetische plafond" (ruimtebeslag van planten i.v.m. relatief lage omzettingsrendement van fotosynthese). p. 3.
 • "De zon heeft iets met links" (Han van de Wiel). Uitgebreid interview met nestor van de duurzame energie, Kees Daey Ouwens. Alweer zo'n karakteristieke en rake uitspraak van Kees: "Waarom zou je kernfusie ontwikkelen? We hébben die kernfusiereactor al: de zon." pp. 6-9.
 • "Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie heeft de groenste stroom van het land?" (Ronella Bleijenburg). Vergelijking van het duurzaamheidsgehalte van de "groene stroom" bij verschillende leveranciers. Jammer genoeg zit Echte Energie als 1 van de enige bedrijven met uitsluitend groene stroom er niet bij. Er staan veel opmerkingen en aantekeningen in mijn exemplaar van het artikel... pp. 12-13.
 • "Boter, kaas en energie. De landbouw als stroomleverancier" (Michiel Bussink). O.a. biovergisting, koolzaad teelt, windturbines, kas als energieleverancier (met warmteopslag in bodem). De mening van Milieudefensie over de gewraakte "varkensflat" wil ik u niet onthouden, ik ben het er hartgrondig mee eens: "Uitgaande van een moderne mestvergistingsinstallatie kan de Amsterdamse varkensflat 26 miljoen kilowattuur stroom gaan leveren, genoeg voor 2,5 procent van de Amsterdammers. Maar het kost 660 miljoen kWh om het varkensvlees te produceren, gelijk aan de stroombehoefte van 61 procent van de hoofdstadbewoners. De bio-industrie als energieleverancier is slechts een verkooppraatje voor een inherent verspillend en immoreel systeem". pp. 14-17.
 • "Straf voor opwekken zonnestroom" (Noël Ummels). Interview met uw webmaster van Polder PV, waarin diverse "struikelblokken" voor de duurzaamste burgers van Nederland worden toegelicht. Een aardige inleiding tot de teruglevermisère, zie de download hieronder. pp. 20-21.
 • "Leve de zon!" (Freek Kallenberg). Recensie van het boek "Energie van brandhout tot zonnecel", van Lucas Reijnders. Een lans gebroken voor zonne-energie en wind-energie (ook een vorm van zonne-energie), uiteraard ten koste van kernenergie waar nog steeds monumentale hoeveelheden geld naar toe gaan, alsof een "level playing field" niet het meest besproken energieonderwerp van Brussel is... p. 23.
 • "Shell heeft olie aan de handen" (Anne van Schaik). Opinie artikel van campagneleider Globalisering en Milieu van Milieudefensie. De keerzijde van het concern wat begin dit jaar de hele polykristallijne zonneceldivisie overdeed aan het Duitse SolarWorld, maar nu met Saint-Gobain weer in de dunne-laag zonnecellen stapt. pp. 24-25.

Het artikel "Straf voor opwekken zonnestroom" kunt u hieronder inzien door op het plaatje te klikken:

Een uitgebreide toelichting van mij op het artikel vindt u op de teruglevering pagina.

Milieudefensie Magazine krijgt u als lid van de Vereniging (doch heeft een onafhankelijk redactiestatuut). Losse nummers zijn verkrijgbaar bij Selexyz Scheltema, Koningsplein 20, Amsterdam of in de kiosk. € 3,60.


21/22 december 2006: PV-collega heeft last van schaduw... Jeroen van Agt van OliNo (briljante site, een MUST voor in uw Favorieten map!), worstelt met de omineuze schaduwen over zijn zonnepaneeltjes. Lees hoe hij daar mee omgaat (ook al zo'n rekenfanaat en meetbeest...) en de reacties van de bezoekers op onderstaande link.

Wat de discussie over de beroemde "chipszakkentruuk" betreft (om het vermogen van uw paneeltjes op te krikken), dat is reeds lang geleden ("weet u nog wel, oudje?") in De Kleine Aarde gepubliceerd en daar is nooit een vervolg op gekomen. Niet zonder reden, lees daarvoor even mijn bijdrage onder aan het OliNo artikel, voordat u soortgelijke snode plannetjes heeft. Tip voor de heer Pater: wellicht kan hij zijn idee nog te gelde maken bij Economische Zaken, want die willen alleen maar "innovatiesubsidies" voor zonnetechnologie geven i.p.v. de markt een flinke oppepper te geven met een decente terugleververgoeding. Wie weet, wordt het wel het exportsucces van de Nederlandse PV-"industrie": nanotech chipszakken folie om het rendement van die "fossiele" polykristallijne zonnepaneeltjes op te krikken. U kunt er vergif op innemen dat Jopie Wijn ervan in katzwijm zal vallen...

U kunt het DKA artikel hieronder downloaden:

http://www.olino.org/articles/2006/12/10/zonnepanelen-in-de-schaduw


21 december 2006: Hele aparte kerstkaart... U heeft als het goed is van Polder PV in voorgaande jaren een digitale kerstkaart gekregen (2004 resp. 2005) of op Polder PV aangetroffen. Ik heb het te druk gehad om weer een mooie te maken, maar ik kon natuurlijk wel het nuttige met het aangename verenigen.

Klik maar eens op onderstaand plaatje. Nou, izzie mooi of izzie mooi?

Een zéér rustig, vegetarisch (= zeer energiezuinig, duurzaam
en diervriendelijk) en mooi jaareinde gewenst!

Uw duurzame dienaar,

polderjongen


21 december 2006: 3.000 kWh/jaar ellende niet alleen bij PV-eigenaren. Maar ook bij kleine windturbine exploitanten, zoals blijkt uit het interview met Harrie Tak en Harold Claeys in Rucphen, Brabant, door Wim Bart Stoop, in Windnieuws nr. 23(5) van O.D.E., november 2006, pp. 17-18. Citaat:

"Harrie: “Ja, daar heb je hem voor, want als je alles bij elkaar optelt is het niet rendabel.”

Harold: “Krijg je niet een betere vergoeding sinds een jaar?”

Harrie: “Alleen voor de eerste 3000 kWh, die je kunt verrekenen met wat je zelf verbruikt. Produceer je meer, dan krijg je maar een paar centen per kilowattuur. Op deze turbine heb ik geen MEP aangevraagd. Bij de 3000 zet ik 'm stil. Als ie het hele jaar zou draaien komt ie rond de 10.000 kWh, maar dat levert minder op. Dat had ik ook niet verwacht maar zo is het. Toen ik voor het eerst contact had met Essent waren die heel positief. Ik heb e-mail correspondentie met ze gevoerd. Toen de molen eenmaal stond was mijn contact er niet meer. Er werd een tweede meter geplaatst en ineens vonden ze het heel moeilijk. Het is nog een heel circus geworden. Op een gegeven moment heb ik de rekeningen gestopt, toen de molen al een jaar draaide zonder vergoeding....”."

Dit, hooggeschatte lezers, is karakteristiek voor het absolute drama wat "terugleveren van decentraal opgewekte duurzame elektriciteit aan het door ons allen betaalde distributienet" is geworden. Het is echt om te janken, en de heer Tak had natuurlijk een terechte insteek om het allemaal via zijn energieleverancier te proberen te regelen, maar de pest is dat hij formeel eerst zijn netbeheerder in beweging had moeten krijgen (wat hem waarschijnlijk niet zo is uitgelegd), en dat de werkelijke oorzaak bij de Raad van Bestuur van de NMa ligt, die die bezopen "Beleidsregel" in het leven heeft geroepen en de "saldering" cq. de netinvoeding tot een absolute bureaucratenhel heeft gemaakt.

Overigens, Tak stelt niet helemaal terecht dat hij een paar cent zou krijgen als hij meer dan 3.000 kWh zou invoeden, want dan heeft hij die Beleidsregel niet goed gelezen: hij mag van de NMa dat miezerig beetje geld namelijk direct weer aan de netbeheerder gaan afdragen aan "variabele transportkosten over netinvoeding", zodat hij wellicht juist zou moeten betalen i.p.v. "ontvangen". Maar dat soort crap is niet aan enig normaal denkend burger uit te leggen omdat waanzin nu eenmaal moeilijk te "verkopen" is. Ik doe desondanks onderaan dit bericht een poging daartoe ...

Lees het citaat goed: 7.000 kilowattuur donkergroene stroom gaat hier dus per jaar verloren als gevolg van weerzinwekkende en obstructieve bureaucratie. Lees dan ook weer even direct het laatste bericht over die 2 Biox palmoliecentrales die er zowel van VROM, EnerQ, als EZ "eventjes" tussendoor mochten á raison van 740 miljoen euri peperduur belastinggeld, en realiseert u zich s.v.p. zeer goed waar in Nederland de prioriteiten liggen. Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: de kleine decentrale opwekkers cq. de duurzaam levende burgers kunnen een enge ziekte krijgen in dit land!

Berekening voor de heer Tak

Data uit mijn ingezonden brief in Nieuwsblad Stromen en van tariefbladen Essent:

All-in prijs kWh Essent 2006 (alle variabele kosten, dus incl. netbeheer en energiebelasting): 20,52 eurocent/kWh (incl. BTW); "marktconforme APX vergoeding vermenigvuldigd met dempingsfactor" leverancier Essent 3,67 eurocent/kWh (ex BTW cf. Beleidsregel); variabele transportkosten continutarief 3,77 eurocent/kWh, hoog dagtarief is 4,28 eurocent/kWh, laag dagtarief is 2,20 eurocent/kWh. Systeemdienstentarief is 0,118 eurocent/kWh (wordt door Essent Netbeheer buiten de variabele transportprijs apart opgevoerd, i.t.t. netbeheerder als Continuon).

Stel dubbel telwerk (meest voorkomend), dan wordt waarschijnlijk 2/7e laag tarief (weekend) en 5/7e hoog tarief gerekend.

Stel, de heer Tak heeft een gemiddeld eigen verbruik van 3.500 kWh per jaar. Totale "overproductie" van de windturbine is dan 10.000 - 3.500 = 6.500 kWh

(1) Volgens "saldering" principe (art. 31-C Elektriciteitswet per 1-7-2004) en op stand 3.000 turbine afkoppelen:

3.000 x 20,52 eurocent = € 615,60 te ontvangen

(2) Volgens "Beleidsregel" en turbine laten doorwerken (waarvoor hij bedoeld is, het is immers een "Kyoto machine" ...):

6.500 x 3,67 eurocent = € 238,55 te ontvangen van leverancier Essent, MAAR
6.500 x 2/7 x (2,20 + 0,118) + 6.500 x 5/7 x (4,28 + 0,118) = 43,05 + 204,19 = € 247,24 te BETALEN aan de netbeheerder van Essent (variabele transportkosten "vanwege netinvoeding").

Resultaat van netto 6.500 supermilieuvriendelijke, donkergroene kWh invoeden op het net "volgens de regels van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingings Autoriteit": netto te BETALEN 247,24 - 238,55 = € 8,69, want al dat decentrale opgewek kunnen we natuurlijk helemaal niet gebruiken in ons fossiele poldermoeras...

Verschil "opties" (1) en (2) € 624,29 per jaar in het voordeel van optie (1) ...

Conclusio:

Dit land is KNETTERGEK geworden...


19 december 2006: Excuses. Er zijn wat problemen met de server waarop Polder PV domicilie heeft. Sinds maandagavond (18 dec.) is de site niet bereikbaar, en sinds vanavond (19 dec.) slechts enigzins verminkt te zien doordat een deel van de plaatjes niet beschikbaar lijkt te zijn of te vinden door de browser. Bovendien kon ik niet uploaden. Ik hoop dat als u dit bericht leest e.e.a. verholpen zal zijn. Need'rig excuses voor het ongemak.


19 december 2006: Update OK4 projecten. Door Jadranka Cace van O.D.E. Zie de Sunpower® pagina.


19 december 2006: Licht aan de horizon voor de Britten? Als je het persbericht leest wat ik per e-mail van ENF kreeg lijkt het er inderdaad op. Het Engelstalige bericht heb ik vertaald en geef ik hieronder weer:

7 december 2006. Eindelijk lijkt er een lange-termijn economisch perspectief te komen voor Britse consumenten wat investeringen in zonnestroomsystemen levensvatbaar zal kunnen maken. Dit claimt ENF, een gespecialiseerd bedrijf wat marktonderzoek doet naar de ontwikkelingen in de zonnestroomsector, in een studie van de nieuwe teruglevering (feed-in) tarieven van de belangrijkste Britse elektriciteitsbedrijven.

“Er heeft lange tijd een grote slagschaduw gelegen over de Britse PV-markt, in sterk contrast met de Duitse markt, waar de PV-sector spectaculair is gegroeid”, zo stelt Stephen Temple, CTO van ENF die het onderzoek heeft verricht. “Het meest opvallend aan mijn onderzoek is het feit dat de nogal povere marksituatie in Groot Brittannië langzaam aan een bemoedigende ontwikkeling heeft laten zien, vrijwel zonder dat iemand dit in de gaten leek te hebben.”

In de afgelopen 12 maanden zijn er vier zaken aan het licht gekomen die de Britse PV-markt flink veranderd hebben:

 • De Britse elektriciteitsprijzen zijn (fors) omhoog gegaan
 • Vier grote Britse elektriciteit leveranciers bieden nu behoorlijk gunstige terugleververgoedingen voor netgekoppelde kleinschalige (“domestic”) PV-installaties
 • Er zijn bedrijven gekomen die service bieden voor de administratieve afhandeling van de uitbetaling van groene certificaten (Renewable Obligation Certificates) aan consumenten voor de op het net ingevoede zonnestroom
 • De algehele verwachting is dat de elektriciteit prijzen op de lange termijn verder zullen stijgen

ENF verwacht zeker nog niet de “German-style” groei te zien in de Britse PV-markt, maar de nieuwe terugleververgoedingen van de belangrijkste Britse elektriciteit leveranciers hebben zeker een en ander in beweging gebracht. Het onderzoek van ENF behandelt ook de feed-in tarieven van de volgende energie leveranciers:

 • nPower
 • Powergen (E-on) en EDF Energy
 • Southern Electric
 • Good Energy
 • Ecotricity

(NB: EDF Energy is een Britse tak van de energiegigant Electricité de France…)

Solar irradiation graph© from PVGIS © European Communities, 2002-2006

Voor de instralingskaarten per land (Europa), zie ook:
Šúri M., Huld T.A., Dunlop E.D., 2005. PV-GIS: a web-based solar radiation database for the calculation of PV potential in Europe. International Journal of Sustainable Energy, 24, 2, 55-67.
http://re.jrc.cec.eu.int/pvgis/pv/

Straks grote PV-systemen in Cornwall, Wales en zuid Engeland?
Diagram geeft instraling op het horizontale vlak weer in kWh/m²

Het onderzoek van ENF heeft ook nog enkele obstakels in de Britse markt onthuld. “Het Verenigd Koninkrijk heeft drie uitdagingen te overwinnen”, aldus Temple. “De bureaucratie (Engels: “red tape”) moet fors ingeperkt worden, er moet zeker nog meer speelruimte voor marktprikkels komen, en de lokale distributienetwerken moeten effectiever ingezet kunnen worden. Als je deze zaken goed aanpakt, dan is voor 2015 een geplaatst zonnestroom vermogen van 1 GWp (gigawattpiek = 1.000 MWp) een reële mogelijkheid.” Het ENF onderzoek bevestigt de doorslaggevende rol van de DTI investeringsmogelijkheid voor de industrie, maar suggereert dat deze stapsgewijs omgezet zou dienen te worden in een verbeterde terugleververgoeding om snellere marktgroei mogelijk te maken.

“The New Emerging UK Solar PV Feed-in Tariffs – Transforming the economic case for domestic Solar PV systems”, is te verkrijgen via www.enf.cn/reports, en kost 450 Euro.

ENF is een zonnestroom informatie analist met kantoren in de UK en China. De hoofdactiviteiten zijn marktanalyses en onderzoek, intermediair voor bedrijven die zonnecellen of zonnepanelen (met name in China) willen kopen, en het bedrijf publiceert een mondiale database van bedrijven die werkzaam zijn in de zonnestroom sector.

Centraal telefoonnummer van ENF: +86 553 4226019
Telefoonnummer van auteur van het rapport: +44 1932 400999

Uitgebreide inhoudsopgave op: http://www.enf.cn/reports/analysis1.html. Let op dat er een heel hoofdstuk gewijd is aan een vergelijking met "the successful EEG model" uit Duitsland...

http://www.enf.cn


18 december 2006: Radar uitzending over "de 3.000 kWh grens". Omdat er maar niks gebeurde n.a.v. de waanzinnige problemen die bijv. in Boxtel spelen met de overschrijding van de 3.000 kWh netinvoeding per jaar (nieuwbouwwijk In Goede Aarde, zie berichten op de teruglevering pagina, en luchtfoto met links op mijn subsite), heeft de projectcoördinator Ton de Bakker van Dubotechniek in Zaltbommel de problemen voorgelegd aan het consumentenprogramma Radar van de Tros. Als het allemaal doorgaat, wordt op maandag 8 januari 2007 een TV-uitzending aan deze kafkaëske en zéér typische Hollandse problematiek gewijd. Inmiddels zijn er al opnamen in de woningen in Boxtel gemaakt, en als het goed is zal Diederik Samson in de uitzending aanwezig zijn.

Ik heb de heer de Bakker om nadere info gevraagd, en het hele toneelstuk is nog erger dan men zou vermoeden, met een afgebroken MEP aanvraag als absoluut dieptepunt in de historie van het drama wat energie regelgeving heet in het fossiele poldermoeras genaamd Nederland. De mensen met zo'n 5 kilowattpiek op het dak is dringend geadviseerd om de stekker uit het stopcontact te trekken voordat de 3.000 kWh grens is bereikt. Het tragische is juist, dat vooral de niet zuinige bewoners ver onder die 3.000 kWh netinvoeding zullen blijven en dus WEL het volle pond (plm. 20 eurocent/kWh totaal) zullen krijgen via de "salderingsregeling" (bij 3.000 kWh komt dat neer op een inkomenspost van € 600,--). Echter de zuinige bewoners komen ver boven de 3.000 kWh netinvoeding, en zouden wel eens meer moeten gaan betalen dan dat ze geld zullen ontvangen. Er schijnt 1 klant te zijn met ongeveer 9 kWp aan PV-vermogen op zijn dak die het vertikt om de stekker uit het stopcontact te trekken (ik geef hem het grootste gelijk van de wereld), en die dus zwaar in de problemen gaat komen door deze waanzin (bron van alle ellende: de "Beleidsregel" van de NMa van 28 april 2006).

In Nederland heeft lange tijd "de vervuiler betaalt" gegolden. In Boxtel geldt: de vervuiler krijgt een vette beloning voor zijn zonnedak, en de duurzaam levende mens mag dokken.

Schrijf 8 januari 2007 direct in uw nieuwe agenda. Mocht de datum nog onverhoopt verschuiven, zal Polder PV daarvan berichten.


14 december 2006: Man met de hamer revisited. Van Dennis Gieselaar (Oskomera Solar Power Solutions) kreeg ik de volgende informatieve reactie op "de man met de hamer":

"Ik zag je berichtje over de klusjesman: de alweer wat oudere foto is van een monteur die beglazingsrubbers rondom het SP-120 laminaat staat in te kloppen bij de bouw van het 2,3 MWp Floriade project. Das een precies werkje want je wil niet mis slaan met dat hamertje."


13 december 2006: Geen VPRO programma, maar kosmische hemelverschijnselen. Even opletten, de zon heeft een flinke scheet gelaten (zonnevlam), en men verwacht de komende nachten mogelijk een flinke dot noorderlicht die misschien zelfs tot in Nederland te zien zal zijn. Als u toch aan het duimen bent voor een heldere hemelkoepel, duim dan meteen voor die fraaie Geminiden meteorenzwerm die nog meer spektakel beloofd als het gaat zoals we willen dat het gaat. Veel plezier, en pak u zelf goed in, want zelfs anno 14 december 2006 kan het 's nachts een beetje fris zijn. Wie weet, perst die zonnevlam overdag nog wel een kilowattuurtje extra uit uw mooie zonnepaneeltjes...

http://science.nasa.gov/headlines/y2006/12dec_geminids.htm?list86398 (Geminiden bericht)
http://tech.groups.yahoo.com/group/noorderlicht_alert/ (noorderlicht verwacht)


13 december 2006: Man met de hamer komt even klussen??? Van een Polder PV bezoeker kreeg ik een bericht uit de Telegraaf met de volgende bizarre foto toegestuurd:

In het bijbehorende bericht, wat min of meer over het "formaliseren" van de grijze klusjesmarkt gaat: "Het is goed mogelijk op een verantwoorde en efficiënte wijze in Nederland een markt voor klusjes te ontwikkelen."

Goed kijken, op de gelinkte pagina is ook een grotere foto aan te klikken: een man-met-de-hamer die op een peperduur zonnepaneel staat te tikken? Klusjesman? Ha! Aan mijn mooie blauwe "schatjes" geen polonaise! Dan maar zelf "klussen"!

http://www.telegraaf.nl/binnenland/55180501/Klusjesmarkt_maakt_goede_kans.html


 
^
TOP

11 december 2006: Polder PV op naar mooie jaaropbrengst. N.a.v. een opmerking van een collega zonnestroom producent ben ik even de tussentijdse resultaten van het 1,02 kWp systeem van Polder PV gaan bekijken. Dat gaat weer een mooi jaar worden met een goede productie, ondanks een tegenvallende februari en de verzopen augustusmaand:

Geaccumuleerde kWh opbrengsten tussen 1 januari en 11 december (OK485 data-interface), alleen jaren dat het complete 1,02 kWp in werking was (sinds 12 okt. 2001):

Jaar
Eac 1-1 tm.
11-12 (kWh)
2002
924,89
2003
1.062,03
2004
908,08
2005
891,56
2006
915,66
gemiddeld
940,44
 • Het resultaat voor 2006 ligt tot vandaag 2,6% onder het 5-jarige gemiddelde
 • Het resultaat voor 2006 ligt echter 2,7% boven de geaccumuleerde productie van 2005
 • Let ook op de gigantische productie in 2003. 12,9% (!) boven het 5-jarige gemiddelde.
 • Extra schrikkeldag in 2004 (29 februari) is niet uitgefilterd.

Polderjongen is dik tevreden met dit resultaat, als je bedenkt dat we 25 meter DC-bekabeling tussen de op het dak staande zonnepanelen en de in huis opgestelde OK4 omvormers hebben. We hebben dus geen reden tot klagen in het dicht bij de kust gelegen Leiden. Ook al is het deze maand regelmatig zeer somber weer.

Nieuwe grafieken zijn in de maak. Voor alle maandopbrengsten tm. november, zie alvast in de aangepaste grafiek en tabel van begin dit jaar, met voortschrijdende maandgemiddeldes sinds november 2001.


8 december 2006: Achter de gordijnen van het CSI. 2,50 dollar/Wp (EEPB rate), of 39 dollarcent/kWh (performance based incentive program) afhankelijk van verwachte output en/of geografische lokatie, of de werkelijk gerealiseerde productie. Dat is de vraag, met pros en cons. Over drie weken (1 jan. 2007) is aan de Amerikanen in California de keus, want dan is "Solar Hell Breaking Loose". Het California Solar Initiative gaat dan echt van start, en de volgende podcast gaat in op de voorbereidingen van de industrie op het moois wat komen gaat, maar ook de mogelijke problemen die met de verschillende "incentives" om de hoek komen kijken. Niet gek staan te kijken als de budgetten die voor 10 jaar zijn beloofd er binnen een paar jaar tijd doorheen zijn gebrand. Kosteneffectiviteit zal een belangrijke issue blijven, ook onder de florissante condities in California, maar energie efficiëntie begint nu eindelijk ook bij de verstandig(st)e plannenmakers door te dringen...

"Growing pains will go away", aldus een van de contribuanten.

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/podcast?id=46763


7 december 2006: Bijeenkomst Sectie Zon O.D.E. in ... Stad van de Zon, Heerhugowaard! Datum: zaterdag 16 december, in de meet- en demonstratiewoning in de Stad van de Zon, Heerhugowaard.

AGENDA

 • 10h15–10h45 Stand van zaken rondom SunPower® systemen
 • 10h45–11h15 Koffie, nabespreking en nieuws uit de vereniging
 • 11h15–12h15 Presentatie en de rondleiding in de meet- en demonstratiewoning door Willem Koppen van Vos.

Interesse: e-mail naar Jadranka Cace, voorzitter van de Sectie Zon (leden hebben voorrang).


7 december 2006: "Slimme" meters 13. "Stroomklant koopt niets voor de slimme meter". Zie de separate "slimme meter" pagina.


7 december 2006: Demonstratievideo consoles voor platte daken. Op de website van Ubbink Solar is een demonstratievideo te vinden (Deutsche sprache, selbstverständlich...) voor de plaatsing van de beroemde, destijds door Ecofys op de markt gezette ConSoles. Kunststof bakken die met grind, tegels o.i.d. gevuld kunnen worden en waarop eenvoudig zonnepanelen geschroefd kunnen worden. De eigendomsrechten op de ConSoles (e.a. ondersteuningsconstructies voor zonnepanelen) zijn door Ecofys op 30 november 2004 aan Ubbink Solar (onderdeel van het Centrotec concern) overgedragen.

http://www.ubbinksolar.com ... D6C46F57-1ACF-B51D-DCE7-8F46BB23EA37.wmv


6 december 2006 (en latere toevoegingen efficiëntie records): DOE doorbreekt de 40 procent grens! Wat een geweldig Sinterklaas cadeau'tje! Het U.S. Department of Energy kondigde op 5 december aan dat met financiële ondersteuning van DOE, Boeing's Spectrolab met een concentrator-PV cel een nieuw wereldrecord van 40,7% energieomzettings-efficiëntie heeft behaald. Hiermee zou (in theorie) een installatie voor 3 U.S. dollar per Wattpiek gerealiseerd kunnen worden, met een elektriciteitsproductie voor een prijs van 8-10 dollarcent/kWh.

De gebruikte technologie is gebaseerd op het net door mij uitgebreid toegelichte concentrator principe voor de in vergaande staat van ontwikkeling zijnde 154 MWp HCPV centrale in Victoria, Australië, die ook Spectrolab concentrator zonnecellen gaat gebruiken. Echter, Spectrolab is weer een stap verder gegaan door de multi-junction techniek verder te perfectioneren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende laagjes die andere spectrale gevoeligheden hebben in een en dezelfde cel, waardoor meer van de totale energie van het zonlicht spectrum omgezet kan worden per oppervlakte eenheid.

Moderne satellieten gebruiken de door Spectrolab ontwikkelde > 30% op gallium-arsenide gebaseerde multi-junction cellen al massaal. Deze doorbraak is er slechts een van vele die de afgelopen jaren zijn bereikt, en we hopen dat we nog veel fraais mogen meemaken de komende jaren. Als de Amerikanen het in hun bol hebben, versterkt door het in het originele stuk genoemde "Solar America Initiative" van olieboer George dabbeljoe Bush, en aangemoedigd door het knarsetandend moeten aanzien dat Duitsland in no-time de wereldmarkt voor zonnestroom is gaan beheersen, gaan we nog heel veel moois tegemoet zien, "that's for sure". Amerikanen kunnen namelijk slecht tegen hun "verlies", en dan zetten ze er nog een paar tandjes bij...

UPDATES (besprekingen Polder PV):
bericht 21 januari 2012: 20,4% celrendement (?) CIGS op flexibele poly-imide folie door Empa (CH.)
bericht 21 januari 2012: 12,0% celrendement organische PV (OPV, 1,1 cm²) bij Heliatek GmbH
bericht 21 januari 2012: 15,5% apertuur rendement flexibel CIGS module (module zelf 1,68 m²) bij Miasolé
bericht 21 januari 2012: 19,7% celrendement CI(G)S (0,5 x 0,5 cm.) bij Solar Frontier
bericht 29 februari 2012: 17,8% apertuur rendement CI(G)S (30x30 cm.) bij Solar Frontier, eerste commerciële lijn full-size paneel met module rendement 13,38% (Japan)
bericht 3 februari 2012: 17,3% rendement (ongespecificeerd) en 14% commercieel rendement CIGS dunnelaag bij Miasolé (U.S.A.)
bericht 20 januari 2012: 18,5% apertuur rendement multikristallijn Si en 283 Wp quasi-monokristallijne module bij Q-Cells (Duitsland)
bericht 20 januari 2012: 14,4% module rendement ("commerciële apparatuur") bij CdTe dunnelaag module van First Solar (U.S.A.)
bericht 3 december 2011: 23,3% celrendement (lab.) kristallijne IBC cel van float-zone wafer bij IMEC (België)
bericht 29 oktober 2011: 13% commerciële productie dunnelaag CIGS modules door Miasolé
bericht 6 juni 2011: 43,5% concentrator cel record (400 "zonnen") multi junction cel van Solar Junction
bericht 23 mei 2011: 18,7% record CIGS dunnelaag op polymeer substraat, resp. (juli 2010) 20,3% CIGS record, bij EMPA respectievelijk ZSW (plus bespreking potentie CIGS technologie)
in side note bij bericht 17 februari 2011: 15,5% record op 30x30 cm² oppervlakte voor CIS "mini module" bij Saint-Gobain's Avancis project (voormalig co-eigendom van Shell)
bericht 8 december 2010: 41,6% concentrator Germanium-based cel rendement en massaproductie 39,2% concentrator cel van vergelijkbaar type aangekondigd door Spectrolab/Boeing
bericht 24 juni 2010: 24,2% cel rendement monokristallijne back-contact cel van Sunpower ("full scale"), geverifieerd door NREL
bericht 27 februari 2010: 17,3% module apertuur rendement 222 Wp, 1,34 m² module met back contact multikristallijne cellen van Kyocera
bericht 18 februari 2010: 19,3% multikristallijne 200 µm 225 cm² cel, ditto 18,1% flexibele 100 µm cel, en 14,8% triple-junction, 25 mm² kristallijne dunnelaag cel van Mitsubishi Electric
bericht 24 januari 2010: 15,1% module apertuur rendement 30 x 30 cm test module CIS dunnelaag van Avancis (inmiddels volle dochter Saint-Gobain SA)
bericht 17 dec. 2009: 17,0% module efficiëntie multikristallijn Si door ECN met Sunweb cellen; Suntech gaat echter met iets minder hoog rendement reeds massaal commercieel produceren (Pluto celtechnologie, multi- en mono). Noot: Extra info over dit type MWT modules en productieproces in bijdrage Ian Bennett: HIER)
bericht 28 okt. 2009: 20,4% module efficiëntie met 23% efficiënte back-contact monokristallijne cellen in een 333 Wp module van SunPower Corp.
bericht 22 okt. 2009: 14,01% cel efficiëntie resp. 11,7% module efficiëntie van flexibel dunnelaag CIGS materiaal op kunststof drager, Ascent Solar (Thornton, Colorado, U.S.A.)
bericht 17 juli 2009: 5,9% (tandem oligomeer/Heliatek) resp. 6,77% (polymeer/Solarmer), rendement organische "plastic" cellen
bericht 20 apr. 2009: 16,4% module apertuur rendement multikristallijn (back-contact Sunweb MWT cellen op Eurotron lijn)
bericht 20 jan. 2009: 41,1% multi-junction celrecord met 454 zon concentratie factor, Fraunhofer ISE
bericht 1 okt. 2008: 39,7% multi-junction celrecord met 300 zonconcentratie factor, Fraunhofer ISE (Freiburg, BRD)
bericht 21 jul. 2008: 23% systeemefficiency Concentrix Fresnel systeem in Sevilla (Spanje)
bericht 2 aug. 2007: 42,8% systeemefficiency in VHESC project (Univ. Delaware, USA)

En verder:
http://dailyfusion.net (30 okt. 2013, het regent zonnecel eff. records in 2013, synthese van John Davenport)
http://www.energy.gov/news/4503.htm (persbericht DOE/record 40,7%)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=46765 (achtergrond artikel over hetzelfde project + commentaren)
http://www.spectrolab.com/prd/terres/cell-main.htm (vorige records Spectrolab)

Ter vergelijking (andere wereld- e.a. records zonnestroom, externe links). Niet uitputtend, ontwikkelingen gaan snoeihard:

http://tinyurl.com/32m7mqr Record CIGS apertuur efficiëntie van 13,2% op flexibel stalen substraat door Global Solar, een "niet gepimpt" door NREL (onder glas) geteste string van 18 cellen met een nominaal vermogen van 51 Wp en een apertuur oppervlakte van 0,39 m², bericht van 25 februari 2010
http://www.amonix.com/solar_efficiency_world_record.html Wereldrecord HCPV met kristallijn Si - "back-junction point-contact silicon solar cell" van Amonix, 27,6%
http://www.ecn.nl/publicaties/default.aspx?nr=ECN-RX--06-003 Wereldrecord "dye-sensitized" nanokristallijne cellen met metaallaagjes van TiO2, 10-11% "uncertified"; abstract
http://www.embeddedstar.com/press/content/2004/3/embedded13232.html Wereldrecord monokristallijn 21,5%
http://www.kyocerasolar.com/news/news_detail.cfm?key=473 Wereldrecord polykristallijn 18,5%
http://www.nrel.gov/news/press/2008/574.html Wereldrecord CIGS cellen 19,9%
http://www.nrel.gov/pv/thin_film/docs/nrel_partnership_ullal_pv_sec_2004_status.doc O.a. NREL record CdTe dunnelaag 16,5% [downloadbaar document]
http://www.nsti.org/NanoInvestor2006/slides/Flisom.pdf CIGS op dunnelaag plastic, 14,1% [pdf file]
http://www.physorg.com/news7076.html 5,2% record organische cellen met "bucky-balls"
http://www.pv.unsw.edu.au/links/products/purchase.asp Beste kristallijne PERL zonnecellen, 24,7%
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=48378 Rendement record plastic zonnecel, 6%, achterhaald
http://www.ru.nl/actueel/nieuws/imm/verbetering_eigen/ Toelichting zelf verbeterd wereldrecord, van 25,8% naar 26% omzettingsrendement enkel laags (dus niet "tandem" of "multi-junction"!) GaAs zonnecellen en -films door de vakgroep van John Schermer van de Radboud Universiteit in Nijmegen, 7 januari 2009
http://www.zsw-bw.de/info/press/090507-Presseinfo-05-2009.html
Europees record CIS op 0,5 cm² cel van 19,6% (cel rendement) met grote potentie gezien de reeds met vergelijkbare multilaags werkende pilot plant die 30x30 cm. cellen produceert. Zentrum für Sonnenenergie und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg (ZSW), samenwerkend met Würth Solar, persbericht 7 mei 2009

http://mse.stanford.edu/faculty/mcgehee/McGehee's%20NAE%20Talk%20(Feb%202006).ppt Power Point presentatie met soms nog hogere getallen, ook voor hier niet genoemde technologieën

Tot slot, voor een uitstekend overzicht van de almaar door gaande efficiëntie verbeteringen bij alle PV-platforms, zie het NREL overzicht op de Engelstalige Wikipedia pagina "Solar cell":

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell#Efficiency


6 december 2006: Hardleers. Van een van de meest door energie"problemen" geteisterde, ronduit beklagenswaardige zonnestroomproducent die ik ken (ik druk mij hier héél beschaafd uit!), kreeg ik alweer een e-mail met een héle foute boodschap. NUON CCC blijkt meterstanden opnamekaarten te versturen waar helemaal geen "teruglevermeterstanden" op ingevuld kunnen worden. Ook via de website blijkt dat voor digitale meters bezittende PV-eigenaren niet te kunnen en wordt er niks over uitgelegd:

Wat blijkt uit deze geweldige "invulinstructie"?

 • Er wordt nergens gerept van "terugleverstand netinvoeding" o.i.d. Waar moet je dan die meterstand waarmee je zonnestroom netinvoeding keihard wordt geregistreerd dan invullen? Op III? En wat als dat wat anders betekent? Hell breaking loose omdat de hele (geautomatiseerde) administratie dan op tilt slaat?

 • Stel dat "III" inderdaad voor "teruglevering" is. En wat als je een digitale meter hebt met vier telwerken, 2 voor hoog/laag afname, en 2 voor hoog/laag netinvoeding? Wat dan, beste NUON CCC??? Uitleg???

 • Het is inmiddels twee jaar en ruim 5 maanden nadat artikel 31-C van de Elektriciteitswet (op 1 juli 2004) in werking is getreden. En nog is die essentiële allereerste stap van de sinds die datum wettelijk verplichte "saldering" niet op een normale wijze geregeld bij dit geweldige bedrijf.

Conclusie: NUON CCC/Continuon - ZWAAR onvoldoende!!!


5 december 2006: Eerste gastcolumn in Energie+. Door de redactie van dit zeer interessante en goed leesbare, tweemaandelijkse energie tijdschrift waarin veel duurzaam energienieuws is te vinden, werd ik een tijdje geleden gevraagd om drie gastcolumns te schrijven. Uiteraard heb ik deze gelegenheid met beide handen aangegrepen, en vandaag viel het eerste nummer in de brievenbus met mijn eerste bijdrage.

Oordeelt u zelf, een goed leesbaar exemplaar (jpg, 236 kB) verschijnt als u op onderstaand plaatje klikt.

"Energie = emotie"

Voor de latere columns:
Wal keert het palmolieschip
Duitsland ligt op een andere planeet

Energie+ info:

http://www.aeneas.nl
mail@aeneas


5 december 2006: Sinterklaas strooit zonnepaneeltjes als pepernoten in Lombok (Utrecht). Ik had deze Google Earth foto's al een tijdje off-line staan, en dit is een mooie gelegenheid om ze nu maar eens aan u te laten zien. Getriggerd door een van de opnames die in het laatste nummer van Bode (O.D.E.) gepubliceerd was n.a.v. mijn inmiddels in wijdere kring bekend wordende "Gluren bij de Buren" activiteiten, heb ik de pepernoten voor u opgespoord en presentabel gemaakt. Uiteraard op een speciale pagina op de foto subsite van Polder PV, gelardeerd met enkele "stichtelijke woorden" en in het Engels geschreven om het bereik wat te vergroten. KLIK HIER voor Polder PV's bijdrage aan de feestvreugde met weer het nodige fraais "from space"!

NB: zéér veel leuk nieuws over de zonnepanelen actie in Lombok vindt u op de speciale pagina's over dit onderwerp van de zeer actieve buurtvereniging:

http://www.lombox.nl/zonnepanelen/index.html


4 december 2006: Verslag Dutch Solar Cell R&D Seminar. In de Bode van november (2006/2, O.D.E.) stond een interessant verslag van deze op 27 september in Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht) gehouden dag voor zonnestroom professionals in Nederland. Goddank hebben we nog uitmuntende researchlaboratoria die zeer goed en internationaal toonaangevend onderzoek doen. Nu de eigen markt nog, want je kunt wel de meest fantastische zaken ontwikkelen, die prachtdingen moeten in de praktijk getest en opgeschaald worden! Een toplab zonder afzetmarkt is als een beursanalist met een blocnote om de koersinformatie van de hele dag uit te werken. De diverse presentaties die op deze dag zijn gegeven kunt u vinden onder de eerste link.

Ook in deze Bode een verslag over zogenaamde PV-thermische systemen waarbij de overtollige door PV modules afgegeven warmte gebruikt wordt om in het gebouw nuttig gebruikt te worden. Hierover is een zogenaamde "PVT-roadmap" uitgebracht die u via de tweede link kunt raadplegen.

http://www.jointsolarpanel.nl
http://www.pvtforum.org


4 december 2006: Waar Yin is, is Yang. Bij het surfen op het web kwam ik een byzondere website tegen. We hebben een firma "The Sun Factory", die voor NUON de Sunpower® renovaties plant en begeleid. Maar er blijkt ook een firma met dezelfde afkorting (TSF) te zijn, "The Shadow Factory"! En mocht u denken dat dit een firma is die zonnestroomsystemen weer weghaalt of sloopt, of dat het wellicht een interstellair concern is wat sterren opkoopt en elders in de Melkweg weer verkoopt, komt u bedrogen uit. Het is gewoon een handel in zonneschermsystemen, rolluiken, horren, dat soort spul. Toch geinig...

http://www.theshadowfactory.nl/
http://www.the-sun-factory.com


4 december 2006: Het Grote Verschil anderzins. Zoals reeds aangekondigd ben ik met het uitwerken van de laatste CBS gegevens bezig (grafieken "duurzame energie" 2005), en uit die data kwam uiteraard ook het schamele "resultaat" van zonnestroom vermogen (bij)geplaatst in Nederland. Om te janken gewoon.

Eerste resultaat: het verschil tussen wereldkampioen Duitsland (reteslim in elkaar gezet en met harde hand afgedwongen Erneuerbare Energien Gesetz, daadkrachtige ondersteuning van duurzame energie en kristalhelder "groen voor grijs" beleid), en het geografisch vergelijkbare, deplorabele Nederland (geen enkele structurele ondersteuning meer voor duurzame energie, bureaucratische procedures, rammelende wet- en regelgeving, "liever goedkoop dan duurzaam", afgeschafte MEP voor nieuwe projecten, etc.).

En er zijn nog steeds mensen, tot in sommige brancheorganisaties aan toe, die beweren dat het Duitse model "niet van toepassing is" op ons arme landje. Self-fulfilling prophecy???

Netgekoppeld zonnestroom vermogen geplaatst tot en met 2005. Photon en CBS data:

Een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden...


4 december 2006: Apeldoorn "energieneutraal" in 2020? Dat is althans de ambitieuze doelstelling van milieu-wethouder Michaël Boddeke (GroenLinks). Apeldoorn is behoorlijk progressief op het vlak van zonne-energie (je struikelt werkelijk over de warmwater zonnecollectoren in sommige wijken). Ik hoop met de heer Boddeke dat de drempels op het vlak van de netkoppeling ook in Apeldoorn als sneeuw voor de zon mogen verdwijnen en dat hij een groot deel van zijn ambities waar mag maken. Go, Michaël, GO!

http://www.destentor.nl/apeldoorn/article879172.ece


2 december 2006: Ontwikkelingen Sunpower®. Tweede nieuwsbrief van NUON (zelf pas ontvangen nadat ik een e-mail stuurde), en brief van Eneco dat operatie iets is vertraagd. Zie de Sunpower® actueel nieuws pagina.


1 december 2006: Shell back into business? Het was al een tijdje geleden aangekondigd, maar nu zijn de plannen dus echt concreet aan het worden. Shell, die nog niet zo lang geleden de hele polykristallijne PV-divisie plotsklaps overboord kieperde en aan SolarWorld verkocht (de op deze kristallijne Si gebaseerde technologie gebaseerde markt floreert echter als nooit tevoren...), is nu met de Franse glas-specialist Saint-Gobain daadwerkelijk in zee gegaan om een eerste CIS-fabriek te gaan bouwen. Saint-Gobain maakt al langer van die bloedmooie doorzicht PV-modules waar architecten (en de goed in de slappe was zittende gebruikers) helemaal van staan te soppen. Inmiddels is er een joint-venture genaamd Avancis opgezet, met een even groot aandeel door beide ondernemingen: Saint-Gobain Vitrage en Saint-Gobain’s Flat Glass Sector enerzijds, Shell Erneuerbare Energien GmbH anderzijds. Avancis gaat, naar eigen zeggen, de "next generation photovoltaic panels" produceren. De 2 grote bedrijven hebben van de Europese Unie het groene licht gekregen voor deze verregaande vorm van samenwerking.

Deze fabriek, die niet, zoals de naam lijkt te suggereren, naast polykristallijne concurrent Solland op het grensoverschrijdende high-tech park Avantis tussen Heerlen en Aken zal verrijzen, zal gebouwd worden naast de reeds bestaande glasfabriek van Saint-Gobain in Torgau, in de arme Oost-Duitse deelstaat Saxen en ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van "Solar Silicon Valley in spé", Leipzig ... Begonnen zal worden met een capaciteit van 20 MWp die snel uitgebreid zal worden. In 2008 zouden de eerste modules van de lopende band moeten gaan rollen.

De modules zullen bestaan uit van zeer dunne laagjes CIS (Cu-In-Se, koper, indium en selenium) voorziene glasplaten; Shell heeft met hun techniek het wereldrecord van 13,5% omzettingsrendement voor deze toepassing behaald en claimt "very cost competitive" te zijn. Vooral de combinatie van glas met een fotovoltaïsche dunne laag kan zeer interessante produkten opleveren. Ik hoop dat die mooie dingen het heel lang uit gaan houden, want dat moet allemaal nog in de praktijk gaan blijken.

Shell back into business, dus. Wij zijn benieuwd. Wellicht kan onze eigen Jeroen van der Veer (CEO van Shell die nogal in de war is door alle olie uit Nigeria) de eerste modules in zijn villa gaan gebruiken? Goed voorbeeld doet goed volgen...

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=46677 (engelstalig nieuwsbericht)
http://www.saint-gobain.com/en/html/presse/communiques_2006/29.asp (samenwerking geëffectueerd)
http://www.saint-gobain.com/en/html/presse/communiques_2006/4.asp (memorandum of understanding, feb. 2006)


1 december 2006: Infraroodfotografie van zonnepanelen. Vorig jaar kreeg ik van een collega enkele leuke infraroodfoto's met "afwijkende" onderdelen van zonnepanelen die iets warmer werden dan de omgeving. Op de hieronder gelinkte pagina, onderdeel van een uitgebreide discussie over IR fotografie van zonnepanelen op een van de beste PV-fora ter wereld (uiteraard Duits), 4 fraaie voorbeelden met zelfs enkele meetdata. Die fraaie camera's zijn dik in de 6.000 euri, dus dat speelgoed is niet voor een gemiddeld zonnepaneel eigenaar weggelegd. Zelfs voor de Duitsers niet... In de discussie ook een zelfbouwprojectje, en iets over dikke Duitse auto's waarin IR camera'tjes zijn ingebouwd waarmee sommige eigenaren proberen of ze er iets mee kunnen ontdekken aan hun zonnepaneeltjes...

http://www.photovoltaikforen.de/viewtopic.php?p=28013#28013


 
^
TOP

30 november 2006: Ready for the future. Het wordt druk op de desktop in huize Polder PV. Gisteravond kreeg ik het door Fred Jansen ontworpen programma'tje binnen om de Soladin600 omvormer van Mastervolt te kunnen uitlezen (gedetailleerder in ieder geval dan het programma van de fabrikant zelf). Aangezien we dat mooie blauwe, sexy ding nog niet in huis hebben, kunnen we het programma nog niet gebruiken, maar het uitgepakte installatiebestand staat "klaar in de startblokken", naast alle OK4 programma'tjes die al tijden op onze desktop staan en waarvan de Data Manager dagelijks gebruikt wordt.


Desktop of Polder PV's computer, with OK4 Data Manager software version 3.42
running (window). Red arrow: OK4 programs and installation program for
Mastervolt Soladin600 inverter (see detail below after installation).


From left to right: OK4 Data Manager vs 3.42, IRT reader vs 0.1,
OK4 Diagnose program vs 0.1, OK4 LIVE Web logger (look at
http://www.pv4all.com for details), and, finally, the program for
the Soladin600 (Mastervolt) inverter, designed by Fred Jansen.

N.B. Als u het programma van Fred krijgt, let dan even op, want het kan een "rar" file zijn (moet u software voor hebben die dat type gecomprimeerde file kan lezen), of een "zip" file, alleen moet u in het laatste geval opletten dat er voor "zip" een PUNT staat, anders herkent WINZIP die file niet als een gezipte file... (ik kreeg een file genaamd "soladin3zip", die moet u even herdopen tot "soladin3.zip"). Verder natuurlijk hartstikke tof van Fred dat we zijn noeste arbeid mogen gaan gebruiken. Kom op, hooggeschat Sunpower® renovatie-team. Waar blijft dat fraaie blauwe ding? Kan een op zonnestroom gebakken appeltaart wellicht helpen? ...


29 november 2006: China op bezoek in thuisland van Sinterklaas. Met achterlating van een slordige 120.000 zonnepaneeltjes, neergestrooid als pepernoten... Het keihard groeiende Chinese Suntech (5 jaar geleden had niemand nog van dat bedrijf gehoord...) gaat namelijk de zonnepanelen leveren voor een 65 hectare grote 23,2 MWp PV-centrale in de gortdroge en zonnige, aan Portugal grenzende Extremadura regio. Het Spaanse Atersa is de projectontwikkelaar. Ja, ja, beste mensen, de wereld is rap aan het veranderen!

http://www.eweek.com/article2/0,1895,2062948,00.asp (Atersa project)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=46635 (samenvatting)
http://www.solarplaza.com/ ... /44214 (marktoverzicht Spanje door goed ingelichte SolarPlaza)


29 november 2006: Schaduweffect artikelen op Polder PV. Omdat ik tot mijn schrik zag dat op de vernieuwde website van O.D.E. mijn schaduweffecten artikelen verdwenen bleken te zijn, en mijn links ernaar dus doodliepen, heb ik ze nu maar eens zelf op mijn website geplaatst, met aanpassing van figuurnummering en de nodige interne links erbij. Ik heb het hele verhaal direct maar van een Engelstalige samenvatting voorzien.

U kunt de artikelen op DEZE PAGINA raadplegen (ook gecorrigeerd op de homepage).


27 november 2006: ... doch na schaduw komt zonneschijn. 1e PPV OK4 over de 600 kWh! Het zat er al een tijdje aan te komen, maar als het somber weer is schiet het niet op. Nu dus wel, want vandaag was het wederom magnifiek zonnig weer, met een lekkere, de zonnepanelen verkoelende bries, dus trok ons oudste, enig overgebleven en vorig jaar naar binnen verplaatste "OK4 beestje" numero 11303 (ex. van onze in 2000 geplaatste 1e AC modules), een forse eindsprint. Om plm. 12h17 wintertijd passeerde deze omvormer de "magische" 600 kWh grens, zoals uit de logfile blijkt (en monitoring van de matrix op het beeldscherm, de laatste wattuurtjes gingen onverwacht rap). Het leek trouwens wel of het beestje het voelde aankomen, want op het logtijdstip 12:13 gaf hij even twee "no-read" waarden te zien (gebeurt vaker, zonder gevolgen) op dat tijdstip. Kleine oprisping voor de eindspurt?Door de zeer ongunstig laag staande zon komt het Pac vermogen vandaag slechts krap
boven de 50 Watt uit bij onze onder een hellingshoek van 30 graden staande 108 Wp
modules (max. 54 Watt); normaal wordt bij ons onder optimale omstandigheden
(zoninstraling loodrecht op de modules, koude luchttemperatuur, wind) op deze modules
zeker 90 Watt behaald, meestal in het zonnige voorjaar.
NB: in het actuele data venster staan decimale punten (equivalent aan een komma),
dus hier staan bijv. kWh i.p.v. Watturen weergegeven.

Dit is trouwens géén record voor een OK4 omvormer, want ik heb al van een collega uit Gouda veel hogere kWh meterstanden doorgekregen, van OK4'tjes gekoppeld aan zonnepanelen die reeds in december 1999 geplaatst waren (dik 3 maanden ouder dan onze eerste 4 panelen waar nr. 11303 deel van uitmaakte) en waarvan nog 3 van de 4 OK4'tjes blijken te werken (van meet af aan binnen opgesteld...), uitgelezen data op 20 november 2006:

653.905 Wh
649.867 Wh
623.936 Wh

Gaarne bericht naar Polder PV als u nog hogere waarden heeft. Geef daarbij aan: installatiedatum, omvormers binnen of buiten (evt. verplaatst naar binnen), type zonnepaneel (vooral nominaal vermogen, zie achterzijde sticker en/of datasheet), en uitleesdatum hoogste meterstanden.


27 november 2006: Schaduwen over Nederland... De zon zakt weer richting haar laagste punt, dus de slagschaduwen worden weer langer bij zonnig weer. Vanochtend, om 9h57, was het effect van de beschaduwing van de voorste rij van 6 panelen op de achterste rij van 4 panelen weer uitstekend te zien op de OK4 manager matrix tijdens het loggen van de (binnen geplaatste) OK4 omvormers:


 
totaal Pac
Watt
Pac/paneel
Watt
verlies/paneel
Watt
4x 93 Wp onbeschaduwd
107
26,8
-
2x 108 Wp onbeschaduwd
54
27,0
-
4x 108 Wp tijdelijk beschaduwd
37
9,3
17,7

Schaduweffecten zijn uitmuntend te vervolgen en te kwantificeren volgens het unieke AC-module concept van de oorspronkelijke Sunpower® PV-systemen met individuele uitlezing van de zonnepanelen middels de OK4 manager en hardware. Overigens is het verlies op jaarbasis bij ons dermate gering (1-2% maximaal) door de relatief geringe zoninstraling en daglengte, dat ik het systeem intact laat zoals het staat. Dit soort schaduweffecten moet echter koste wat kost in de zomerperiode voorkomen worden, met name bij stringomvormer systemen, anders verliest u veel te veel van uw jaaropbrengst. Let daarbij vooral ook op lijnvormige schaduwbronnen als vlaggemasten e.d., omdat die forse invloed hebben op de output van systemen met stringomvormers: zie bericht van 28 februari 2006.


27 november 2006: Uitleessoftware voor Soladin600 ontwikkeld. Op het inmiddels roemruchte Tweakers forum staat een prachtig stel screendumps van een technowizard (Fred Jansen) die software aan het ontwikkelen is om de Soladin600 uit te lezen. Hij vraagt om reacties.

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/26909674#26909674 (oproep)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/26892859#26892859 (screendumps)


27 november 2006: Soladin600 te koop op Marktplaats. Alleen serieuze bieders, met dank aan Jeroen H.

http://www.marktplaats.nl/ ... (hééééle lange link, werkt wel)


26 november 2006: Survival of the fittest. Een beroemd en veel aangehaald thema uit de darwinistische school, wat uiteraard in de mensenwereld regelmatig opgeld doet. We blijven immers fysiek onderdeel van die alomtegenwoordige natuur, hoe hard we dat ook blijven ontkennen. Survival met name in overspannen markten waar de controle over en beschikbaarheid van grondstoffen grote bedrijven kan maken en breken. De beroemde Duitse zonnecellenfabrikant Schott Solar, in het april nummer van Photon nog op de 6e plaats in de wereldranglijst van zonnecelfabrikanten, dreigt haar oudste (minst efficiënte) 15 MWp cellenfabriek in Billerica, Massachusetts (U.S.A.), te gaan sluiten "wegens gebrek aan Si feedstock".


Let op: 4 van de top5 zijn Japanse bedrijven; snel oprukken van Duitse onderneming
Q-cells; de "fossiele" energiegiganten blijken als enigen uit de top10 stilstand (BP)
of zelfs achteruitgang te vertonen (Shell Solar)...

Echter, wereldkampioen Sharp (Japan) heeft net aangekondigd dat ze haar riante, reeds jarenlang opgebouwde uitgangspositie (428 MWp in 2005, ruim 2½ zo veel als nummer 2, het Duitse Q-Cells), nog eens gaat versterken door de huidige capaciteit in de Katsuragi Plant in de oostelijk van Osaka gelegen Nara Prefecture alweer met een "kleine" 100 MWp tot 600 MWp te gaan uitbreiden, want het hypermoderne bedrijf wil koste wat kost aan de wereldtop blijven. Dat doet het door de reeds zeer grote expertise op het gebied van het nog dunner maken van polykristallijne cellen te verdiepen, dunnelaag technologieën te verbeteren, productielijnen continu te upgraden en de capaciteit uit te breiden. Deze uitbreiding, onderdeel van een toekomst-georiënteerd programma voor nog meer activiteit op het gebied van zonne-energie technologie, en deze maand reeds op volle kracht van start gaand, kost ongeveer 3,5 miljard Yen, hetgeen gelijk staat aan een bedrag van ongeveer 25 miljoen euro.

Sharp staat hierin trouwens niet alleen, al is ze er als een van de eerste kippen bij. Diverse andere grote en minder grote, bekende en tot voor kort totaal onbekende zonnecelfabrikanten hebben enorme uitbreidingsplannen. Sanyo (Japan) wil naar 1 GWp in 2010, evenals het Nederlandse bedrijf Scheuten Solar, al is het wat hen betreft voornamelijk met in eigen huis ontwikkelde dunnelaag technologie, en de vraag is of dat in eigen land gaat gebeuren of in Gelsenkirchen (of zelfs elders). De Chinese nieuwkomer Jiangxi LDK wil dan ook al op dat niveau zitten (en ze zullen zeker niet de enige zijn...). Het Amerikaanse Nanosolar wil in 1 keer fors de markt betreden met een fabriek met een capaciteit van 430 MWp/jaar aan dunnelaag CIGS zonnepanelen. De PV-markt is, zoals de Duitsers al een tijdje geleden hebben geconcludeerd, uit de "niche" gestapt en is een volwassen industrie aan het worden. Nu nog eventjes Nederland op de rails zien te krijgen. Wie durft?

http://sharp-world.com/corporate/news/061030.html (officieel persbericht van Sharp)
http://www.energieportal.nl/nieuws/zonne-energie/siliciumtekort-schaadt-zonne-energie-1217.html (titel spreekt voor zich, al wordt er door diverse personen en organisaties nogal anders over gedacht...)

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=46615 (nieuwsbericht over Schott Solar)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44882 (podcast van Travis Bradford: "PV Solar Survives Silicon Shortage". Luisteren!)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=43219 (interessante vraag en antwoord: wat is de oorzaak van het feit dat velen "verrast" zijn door de problemen met de Si-grondstof productie?)

Ook zeer interessant: "Kristallijn-silicium op z'n retour? Rumours of my death are greatly exaggerated" Thema rond de "strijd" rond polykristallijne e.a. Si-technieken versus dunnelaag PV-technologieën (Nederlands). Energie+ nr. 26(4)/augustus 2006: pp. 11-17. Info/nabestellen: www.aeneas.nl


26 november 2006: Op naar de volgende trede: 100-154 MWp PV-centrales! Ik heb al vaak gezegd dat de ontwikkelingen op het gebied van alleen al zonnestroom nauwelijks zijn bij te houden. Dat blijkt wel uit deze twee berichten. Waren we nog net aan het bijkomen van de gerealiseerde of nog te bouwen PV-centrales van 10-62 MWp in diverse delen van Europa, komen er opeens twee knoeperds van PV powerplants uit de lucht vallen, en wel 1 uit China (summier, maar toch), en zeer vergevorderde plannen met al gigantisch veel toegezegd overheidsbudget voor een, u leest het goed, 154 MWp centrale in Australië.

China is van plan om een 100 MWp "solar power station" te bouwen in de vlak bij Mongolië in een oase gelegen stad Dunhuang City in de NW Chinese Gansu Provincie. Het project, waarvan niet expliciet gesteld wordt of het een PV-centrale betreft (er wordt echter wel verwezen naar "easy access to electricity transmission"), moet 6.03 miljard Chinese yuan (765 miljoen U.S. dollar) gaan kosten. De bouw zou 5 jaar gaan duren. Het stadsbestuur heeft een "letter of intent" getekend met de firma Zhonghao New Energy Investment (Beijing) Co., Ltd. Lokale zonneschijn is 3.362 uur per jaar, dus het is niet verwonderlijk dat dit oord voor zo'n monstercentrale geselecteerd wordt (er wordt meer onderzoek naar allerlei stralings-afhankelijke fenomenen gedaan hier). Veel meer is er (nog) niet bekend over de plannen voor deze centrale.

http://www.energy-daily.com/reports/China_To_Build_One_Of_Earth_Biggest_Solar_Power_Stations_999.html
http://english.people.com.cn/200611/21/eng20061121_323677.html

Voor de zeer ver gevorderde plannen van de HCPV ("heliostat concentrator photovoltaic") 154 MWp centrale in Victoria, Z. Australië (tot nu de grootste concrete die ik ken, naast de nog verre van uitgewerkte plannen voor de 300 MWp centrale in Deming, New Mexico, U.S.A.), lees s.v.p. verder op de pagina (met illustraties): Victorie in Victorian desert met 154 MWp HCPV plant?


 
^
TOP

21 november 2006: Allemachtigprachtig. Dat is de themapagina "Solarpark des Monats" over het momenteel grootste zonnestroompark ter wereld, het reeds op Polder PV veelvuldig aangehaalde 12 MWp park met Solon Movers op het terrein van de voormalige wijngaard Erlasee bij Arnstein in noord Beieren. Met schitterende foto's van deze fraaie installaties, let daarbij vooral bij het laatste exemplaar op de twee koeltorens (kolen? kerncentrale?) op de achtergrond...

Harde data:

 • Totaal nominaal vermogen 12 MWp
 • Geïnvesteerd kapitaal: ca. 70 miljoen Euro. Dat is plm. € 5,83/kWp, vermoedelijk vanwege de kapitaalintensieve twee-assige trackerstations van Solon. Daar staat wel tegenover dat met de huidige feed-in tarieven van 40,60 eurocent/kWh voor "Freiflächenanlagen" (netkoppeling 2006) en de verwachte meeropbrengst van 30% zonnestroom door de dubbelassige Solon trackerstations hoge fysieke en financiële rendementen behaald zullen worden.
 • Financiering via Solar Fonds, met participatie van individuen die daarmee bijvoorbeeld mede-eigenaar van een Solon trackerstation konden worden.
 • Oppervlakte: 77 hectare ("117 voetbalvelden"), dus een "bruto" ruimtebeslag van 6,41 ha/MWp, ofwel 6.410 m² per MWp. Dat is een forse hoeveelheid oppervlakte meer dan bijvoorbeeld Espenhain (Shell PV-park bij Leipzig), wat 3.920 m² per MWp claimt, maar daar staan de panelen dan ook vast opgesteld, in lange, hoge, gestapelde rijen, met maximale bezetting van de beschikbare bodemoppervlakte (en dus relatief weinig bodemoppervlak een andere functie kan krijgen). Hierbij dient aangetekend te worden dat door gebruik van trackerstations in het Erlasee park voorkomen wordt dat een groot deel van de bodem "verhard" wordt (Duits: "versiegelung") en dus haar ecologische functies zoals efficiënte wateropslag blijft behouden (zie de foto's op de Solarserver site voor impressie van de impact; de trackers staan de hele dag de zon te volgen of het lichtste punt aan de hemelkoepel te zoeken, en staan 's nachts horizontaal).
 • 1.408 trackerstations van het type SOLON-Mover.
 • Jaarlijkse opbrengst 14 miljoen kWh, dus een voor het uiterste noorden van Beieren hoge normopbrengst van 1.167 kWh/kWp. Die 14 miljoen kWh zou op jaarbasis dus een bruto inkomstenpost van maar liefst € 5.684.000 moeten opleveren, en dan stelt die 70 miljoen investering natuurlijk helemaal niks voor (ex. bijkomende kosten, omzetbelastingen, arbeidsloon, controles, onderhoud, e.d.: terugverdientijd van nog geen 12 jaar) ...
 • Jaarlijkse vermeden CO2 emissies: ca. 7.700 ton

Onderaan het artikel trouwens aankondiging van alweer grotere PV-centrales in aanbouw:

 • 16,5 MWp nabij de in zuid-oost Spanje gelegen stad Murcia door Solon.
 • 20 MWp in 200 installaties van 100 kWp in de provincie Alicante door City Solar AG. Die 100 kWp grens is het gevolg van de reteslimme Spaanse subsidiestructuur die de meest attractieve terugleververgoedingen voor installaties tot die grens in het leven heeft geroepen om vooral ook kleinere bedrijven, coöperaties, burgerinitiatieven e.d. de kans te geven om dit soort "kleine" PV-installaties te laten aanleggen (anders krijgen alleen de kapitaalkrachtige grote bedrijven een makkelijke kans). City Solar AG trekt dan ook via participatiefondsen private financiering aan om "in het gedachtengoed" van deze financieringsopzet te blijven.
 • De projecten die Ecostream in Spanje entameert (o.a. 14 MWp Z. van Murcia: Albujón), en de talloze andere projecten in Spanje, o.a. van Acciona, alsmede de reuzencentrales in Zuid Portugal (Serpa 11 MWp, Moura 62 MWp), worden hier niet genoemd, en er zullen zeker andere niet besproken projecten zijn.
 • Wel wordt ook gerefereerd naar de eerste 50 MWp CSP (zonthermische kracht-) centrale in Andalusië waar ik al uitgebreid aandacht aan heb besteed (AndaSol).

Eerder nieuws over Solarstrompark Gut Erlasee op Polder PV:

"Grüsse aus Deutschland" 30 oktober 2006
Now the time has come for mankind to face its future 29 augustus 2006
Big, bigger, biggest 26 juni 2006
Het gaat maar door bij de oosterburen 9 juni 2005

http://www.heise.de/tr/artikel/77719 (nog meer schitterende foto's; achtergrond info)
http://www.solarserver.de/solarmagazin/anlage.html (Duitstalig bericht met fraaie foto's van het 12 MWp PV-park)


21 november 2006: Uiterste reactie datum Karwei zonnepaneel actie. Lees onderstaand bericht, en/of bel naar de Consumentenzaken van Karwei (tel. 033 - 4348776) als u bij hen 1 of meer zonnepanelen van PFIXX heeft gekocht en als u vindt dat u verkeerd bent voorgelicht over de "terugverdientijd" van die mooie modules.

http://www.karwei.nl/index.jsp?page=artikel.jsp&sh=artikelen&contentId=zonnepaneel


17 november 2006: Hieperdehiep-hiep Hoerrrraaaaaaaahhhh!!! Brinkie's "tegemoetkoming energiekosten" is binnen! 52 harde euripegeltjes, maar liefst! Niet vergeten: elk huishouden in Nederland moet deze genereuze "bijdrage aan het herstellen van het koopkrachtplaatje" (als gevolg van de exploderende energiekosten) deze week ontvangen, dus direct aan de bel hangen als u hem niet krijgt!

Goh! Wat zullen we daar eens mee gaan doen? Zonnepaneeltje kopen?

Hmmm. 72 cellen in een paneeltje van 175 Wattpiek á € 5,50/Wp komt neer op maar liefst bijna 4 zonnecelletjes! Even doorsparen dus.

Hmmm. Lekker etentje bij de Mexicaan? Gemengde salade vooraf, biertje erbij, ijsje toe en afmaken met een lekker bakkie leut en een crême de cacao? Oei. Twee personen. Dat is er wel snel door gejaagd zo...

Hmmm. Duurzaam energie bijeenkomstje dan? Pffff. Goedkoopste bobocongresje met blablakoeterwaals en "gezellige informele netwerkborrel achteraf" kost iets in de orde van 6/700 euri, en dan mag je blij zijn dat je korting krijgt....

Hmmm.

Ah, daar valt de jaarafrekening net in de bus.

Eeeeuuhhhh...

21,42 euricent/kWh. Da's 243 kilowattuurtjes elektra. Maarre, we hadden vorig jaar nog maar 159 kWh van Echte Energie nodig, de rest hebben we al zelf opgewekt met onze tien zonnepaneeltjes... Redden we het niet mee, om daar die 52 euri aan op te maken.

Gas dan? Sh*t, we gebruiken alleen kookgas à 55 euricent/m³. 30 kuub per jaar. Schiet ook al niet op, dus...

Warmte dan? Aha! BINGO! GJ prijs gestegen in 1 jaar tijd, van 18,52 naar 20,62 euri ex BTW, 11,3% erbovenop, met dank aan EnergieNed voor die krankzinnige GJ formule, met de zegen van SenterNovem. Dat zet zoden aan den dyck. 1 GJ is nu inclusief BTW € 24,54. Daar kan ik de komende winter dus mooi 52/24,54 = 2,1 gigajoule van opstoken. Een gemiddeld huishouden ramt er bijna 35 van die kostbare GJ doorheen per jaar. Wij "doen" het met maar 7,6. Kunnen we dus mooi van die fooi een kwart van ons verbruik aan gaan opstoken. Wat zullen wij er warmpjes bij zitten deze winter!

Hartelijk danck, oh hooghgeleerde, ghenereuze craelen ende spiegheltjes in den rondte strooiende VOC Rhegenten in Den Haegh. Wij sijn U danckbaer tot in den eeuwigheyt ende kusschen Uwe edele voethen!!

Kom op, Laurens Jan, wanneer ga je in Leiden beginnen? Dan kom ik je eventjes een lekkere "pakkerd" geven als dank!


16 november 2006: Alvast in agenda noteren. Op 8 december a.s. is de najaarsvergadering van O.D.E. Jadranka Cace zal daar o.a. iets over de Sunpower® renovatie acties gaan vertellen. Houdt de O.D.E. website bij voor nadere info.

http://www.duurzameenergie.org/


15 november 2006: Voorlichting zonne-energieproject Hof Ulenkrug (Mecklenburg-Vorpommern). Een mogelijk interessante avond over een pionierprojekt met o.a. zonne-energie in deze Oost-Duitse deelstaat. Een van de diverse initiatieven in Duitsland onder de paraplu van Longo Maï. Met korte film over het project en twee initiatiefnemers, Ieke Dekker en Rene Lehnherr. Mocht u de fossiele grond in Nederland te heet onder de voeten worden, is dit wellicht iets voor u. Alleen voor doorzetters, want zo veel mogelijk op eigen voeten staan in een gemeenschappelijk woonproject vergt veel inzet, aandacht, en contacten.

Lokatie en tijd: 22 november in de Hagedis aan de Waldeck Pyrmontkade 116 in Den Haag, 20h00. NB: Bij Omslag in Eindhoven is op 18 november ook een info-avond over dit project.

Voor Den Haag opgeven/info bij Rob Bleijerveld, e-mail: onyva@xs4all.nl.

http://www.omslag.nl/longomai/#Ulenkrug_in_Den_Haag


15 november 2006: Verlengkabel voor Soladin600 PC-Link maken. Van een collega uit Noord-Holland kreeg ik wat foto's voor zijn oplossing van een dataverbinding tussen de op zolder geplaatste Soladin600 omvormer (Sunpower® renovatie), en zijn beneden staande computer. Zie de Sunpower® pagina.


15 november 2006: Toeval bestaat niet. Onderweg met het pontje vanaf Centraal Station in Amsterdam naar de NDSM werf voor de opening van Opgewekt.nu, vorige week, passeerden we een boei met een zonnepaneel wat ik uiteraard met onze nieuwe digitale camera vastlegde. Met dit soort autonome, niet netgekoppelde toepassingen, is zonnestroom in Nederland destijds "op de kaart gezet". Ziehier het leuke resultaat:

Toen ik die foto op het computerscherm wat beter ging bekijken, viel mijn oog op dat rood-zwart gekleurde bootje rechts op de afbeelding, wat ik geheel onbewust had meegefotografeerd. En wat zag mijn luguber kippenoog daar staan? Zie onderstaand detail:

Hoofdpijndossier numero zoveel voor van Geel van VROM, want op dit bootje de Otapan bleek "iets meer" asbest te zitten dan de bureaucraten hadden opgeschreven, en collega Minister van Milieu Pepe uit Turkije vertikte het om die troep van onze geweldige Staatssecretaris te slikken. Retour afzender dus, en weer een paar miljoen uit de Nederlandse belastinggelden overboord gekieperd aan mismanagement en bureaucratische blunders waar dit land door naar de afgrond wordt geholpen. De Otapan ligt dus nu weer in Amsterdam, en een ongelukkig team van goedkope krachten mag die rotzooi van dat schip gaan slopen.

Mooi contrast, nietwaar, op een en hetzelfde foto'tje? Een van de duurzaamste vormen van energieopwekking en een van de gevaarlijkste grondstoffen die de mensheid ooit massaal in zijn eigen leefomgeving heeft toegepast in hetzelfde plaatje. Een collega van me vatte het aldus samen:

"Zonnepaneeltje dekt de lading"

U kunt aan de hand van de volgende paar trieste berichten zelf nalezen of deze uitspraak klopt...

http://www.chavannes.nl/main.php?content&view_artikel&ID=20 (al in 2001 sprake van 26 ton bruin asbest...)
http://www.greenpeace.nl/news/rechtszaak-rond-foute-exportve
http://www.nrc.nl/binnenland/article515529.ece
http://www.nrc.nl/binnenland/article508693.ece
http://www.parool.nl/nieuws/2006/AUG/16/p1.html (4 tale-telling nieuwsberichten...)
http://www.vletterlieden.nl/?cat=62 (... let vooral op de naam van die zeesleper onder de laatste foto!!!)
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=24222 (VROM hoofdpijndossier Otapan)
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=24655 (Otapan terug in Nederland)


15 november 2006: CSP, zon-PV, and lots more fun. Op de door de VPRO in het leven geroepen energie special site (met diverse links naar bloedinteressante programmaonderdelen, de omroep staat bij mij al jaren op eenzame hoogte op het gebied van grondige informatievoorziening, naast het Vlaamse Canvas) zijn al wat leuke, soms pittige fora gestart over diverse energiethema's. Een van die thema's is, uiteraard, zonne-energie in al haar hoedanigheden. Op het "Nieuwe Energie" onderdeel van het thema Zonne-energie, staan enkele zeer interessante reacties over de door GEZEN zo gewenste grootschalige inzet van zonthermische krachtcentrales in en rond de Mediterranee. Lees vooral de reacties van Jeroen Huisman (29 okt. 2006) en Rob Heusdens (31 okt. 2006). Op deze pagina trouwens meer zeer interessante opinies over enkele andere (off-topic) DE onderwerpen...

http://energie.vpro.nl/categorie/zonne-energie/


13 november 2006: Index voor een Duurzame Samenleving. Niet verbazingwekkend dat Nederland daarvoor slechts een mager zesje krijgt (6,2). Voor het eerst is nu een algemene index beschikbaar waarin de prestaties van landen op het vlak van diverse parameters op hun "duurzaamheid" getoetst worden. Nederland presteert op diverse vlakken niet best, en dat is niet verwonderlijk als u weet wat er de laatste jaren allemaal onder drie kabinetten Balkenende is geschied. Daar lusten de honden geen brood van. Duurzame energie is echt om te janken zo slecht, waar halen Balkenende, Wijn en van Geel dat op de borst getrommel toch vandaan "dat ze het hartstikke goed doen"???

Doorspoelen dus, en voor een 100 procent duurzaam nieuw kabinet gaan, s.v.p.!


© 2006 Nederland Duurzaam?

http://www.nederlandduurzaam.nl/


13 november 2006: Van Geel kletst driedubbel uit zijn nek.

(a) Hij vindt dat kernenergie nodig is om het klimaat te redden (tussen neus en lippen door afgelopen donderdag bij opening van Opgewekt.nu in Amsterdam, zie New-Energy.tv uitzending);
(b) Een "feed-in tarief" (voor bijvoorbeeld zonnestroom) leidt volgens hem niet tot innovatie...
(c) Zie het volgende bericht, waar hij en "zijn" CDA zich voor zouden moeten kapotschamen.

Wat betreft (b), lees het volgende bericht maar eens, van ZIBB.nl. Mijn vetdruk (PPV):

Van Geel: verplicht afname duurzame stroom
"Als het aan staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu, CDA) ligt, worden energiebedrijven verplicht een deel van hun elektriciteit uit groene stroom te laten bestaan.
Van Geel zei dit vandaag op een symposium over duurzame energie in Steenwijk.

Een dergelijke maatregel lijkt op de verplichte bijmenging van biobrandstof die volgend jaar ingaat voor de oliemaatschappijen. Hoe groot het aandeel duurzame stroom zou moeten zijn, zei Van Geel niet. Dat komt in Nederland in 2010 naar verwachting op 9 procent uit, dankzij de MEP-regeling.

Van Geel verwacht dat er een opvolger voor de MEP komt, maar niet in de vorm van een vergoeding voor elke geleverde kilowattuur. Dat is niet innovatief, stelt hij. Een nieuwe regeling zal het accent leggen op innovatie."

Commentaar Polder PV. Van Geel staat wijd bekend als een "dossiertijger", dus je zou verwachten dat hij de situatie in Duitsland en Spanje, met riante terugleververgoedingen en florerende zonnestroom en windenergie markten, uit en te na zou moeten kennen.

Bedoelt hij met deze bezopen bewering te kennen te geven dat die landen hartstikke gestoord zijn en geen innovatie kennen op het vlak van de twee duurzaamste energietechnologieën die er zijn?

Of zou hij soms bedoelen: er hebben al zoveel landen een feed-in tarief, dat is dus niks nieuws meer om aan te beginnen. Is "niet innovatief". We gaan iets "anders" doen...

Ik hoop dat ik met bovenstaande opmerking hartstikke ongelijk heb, anders houd ik mijn hart vast voor wat er weer voor "typisch Hollandse variant" uit de koker van Den Haag gaat komen, een variant die gegarandeerd binnen een paar jaar tijd weer tot de meest verschrikkelijke drama's zal gaan leiden.

Mocht van Geel een geheugenopfrisser willen om te zien dat Duitsland niet op het achterhoofd is gevallen, raad ik hem dringend aan het hieronder weergegeven bericht, en, vooral, de speciale aan dat thema gewijde pagina te lezen...

Volgens mij heeft van Geel last van iets teveel radioactiviteit in het bloed. Misschien wel opgelopen tijdens dat bezoek aan de bouwplaats van die illegaal gefinancierde Finse kerncentrale, Olkiluoto genaamd...

Tussen haakjes: collega CDA energie"specialist" Hessels wil juist wel een "feed-in tarief", al is het slechts over biomassavergisting (dat zijn zijn klassieke kiezers, namelijk...). Hebben de heren elkaar niet goed begrepen, zijn dit allemaal weer typische CDA proefballonnetjes, moeten we "bezig" gehouden worden, en gaat straks alsnog die terugleververgoeding op de brandstapel "wegens voortschrijdend inzicht" of dat soort crap? Met de CDA weet je het nooit. CDA kiezen is vragen om wipkipbeleid, dus investeerders: grote boog om Nederland als die lui alweer in de TK komen! Van een knipperlichtvergoeding kun je namelijk geen rendementen trekken...

http://www.zibb.nl/landentuinbouw/nieuwsbericht/asp/artnr/1293380/versie/1/index.html


13 november 2006: Alle records alwéér geslagen... Verbaast het ons? Diegenen die Polder PV al langer bijhouden ongetwijfeld niet. De nieuwkomers mogen even bijspijkeren, met 912 MWp bijgeplaatst PV-vermogen in 1 jaartje tijd. Uiteraard bij de oosterburen... Uitgebreide analyse cq. vertaling van het artikel in het novembernummer van Photon op een aparte pagina. Hoezo, Duitsland "niet innovatief"? Van Geel, klets niet uit je nek!

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


© 2006-2007 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP