starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 28

meest recente bericht boven

12 - 24 maart 2008

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20>>> highlights JSS22


24 maart 2008: Nieuw vermogensrecord Blauwe Hoek Spijkenisse. Terwijl SDE uitvoeringsinstantie SenterNovem de ene na de andere blunder op elkaar blijft stapelen (zie vorige bericht voor de laatste serie), draaien de paar tienduizend reeds bestaande PV-installaties in Nederland meestal als een tierelier. Zeker met het huidige spectaculaire weerpatroon met zeer koude lucht, frisse wind, de modules sterk afkoelende regen, sneeuw en hagelbuitjes, met daar tussenin snoeihard vlammende directe zoninstraling, een zonneschijf die reeds aardig in de buurt van "loodrecht" op de meestal tussen de 30 en 45 graden opgestelde (zuid-georiënteerde) PV-modules komt te staan rond het middaguur, en, als kers op de taart, felle reflecties van de zon op de witte wolkenranden. Onder dit soort optimale condities "vlammen" de PV-installaties soms secondenlang (als u geluk heeft iets langer), en schieten de door de systemen uiteindelijk uitgepoepte AC vermogens de lucht in als er tenminste in de systemen geen remmende factoren als afgeknepen omvormers optreden, of de dimensionering slecht is geregeld (slechte match tussen opgesteld nominaal vermogen en de geselecteerde omvormer combinatie).

Polder PV merkt dat ook, zijn OK4-omvormers gaan regelmatig dik over de 90 Watt AC vermogen heen, met de 108 Wp modules. Aangezien hij echter een grote afstand tussen de modules op het dak en de omvormers in huis heeft (25 meter, 2,5 mm² per pool), zal er in de huidige nauwelijks te verbeteren situatie nooit echte records kunnen optreden.

^^^
AC vermogensrecord van Blauwe Hoek/Ton Peters in Spijkenisse op 22 maart 2008 (zwarte pijl). 2,99 kilowatt uit een 2,7 kWp installatie (nominaal opgesteld DC vermogen, niet zo heel byzondere SolarWorld modules)...
© Ton Peters, Blauwe Hoek/Spijkenisse

Iemand bij wie de installatie wel geoptimaliseerd kon worden (door een overmaat aan Philips/Steca omvormers) is Ton Peters, bekend van onze Nationale Trots, de Blauwe Hoek in Spijkenisse, met nog steeds (een van de) beste website(s) van Nederland (continue live logging en volledige, volautomatische uitwerking van de meetdata in duidelijke grafieken). Ton berichtte mij vandaag dat hij een nieuwe record heeft bereikt, een waanzinnig maximaal gemeten vermogen van 2.989 Watt aan AC-zijde van de omvormers met een 2.700 Wp installatie, op zaterdag 22 maart 2008, om 11h36. Zie zijn vermogensgrafiek voor die dag. Dat betekent een respectabel piekvermogen van 1,11 Watt/Wattpiek.

Dat is wel effe wat anders dan dat volslagen verkeerd geïnterpreteerde "piekvermogen" zoals SenterNovem dat hanteert...

Ton: gefeliciteerd. Op naar het volgende record. Ook al is dat maar een paar secondjes lang...

http://www.pv-solar24.info


24 maart 2008: De vergeten helden roeren zich... Ik had het al eerder over de bewonderenswaardige medelanders die de onvoorstelbare bureaucratie en de tranentrekkende gebeurtenissen in de "uitvoeringsfase" van de SDE regeling hebben aangezien, hun bittere conclusies trokken, en zonder beroep te willen doen op de SDE gewoon zonnestroom installaties zijn gaan kopen. Ere wie ere toekomt, we moeten daarbij uiteraard niet al die superdappere lieden niet vergeten die, zonder dat er "uitzicht" was op een subsidieregime, toch de stap hebben genomen en volledig uit eigen zak betaald, zonder enige vorm van ondersteuning door onze onwillige Staat, reeds de afgelopen jaren zonnepanelen hebben gekocht en stilletjes aan onze extreem smerige stroommix op eigen houtje zijn gaan verduurzamen. Bottom up.

Ik kreeg een e-mail binnen van een van die hoogst gerespecteerde PV-newbees, die ook even zijn hart wilde luchten over deze bizarre stand van zaken in ons land. Ook hieraan hoeven verder geen woorden vuil gemaakt te worden: ik buig voor allen die hun eigen duurzame weg reeds lang of kort geleden zelfstandig zijn ingeslagen!

"Ik moet even reageren op je stukjes over de helden. Degenen die PV aanschaffen zonder SDE, dus.

Zelf ben ik er ook eentje, maar ik krijg al de koude rillingen als volgend jaar de minister met haar leger bureaucraten gaat zeggen: “Er zijn dit jaar zoveel meer PV systemen verkocht dankzij de SDE”.

Ja, dank je de koekoek: daar zitten ook de duurbetaalde systemen bij van de helden, waar alsnog even misbruik van gemaakt wordt.

Moest ik even kwijt voor mijn gemoedrust."

Gaat zo door beste mensen, met of zonder subsidie: meer zonnepanelen s.v.p. Dan maar een keertje minder op vakantie: die daken moeten vol!

Het allerleukste moet nog gaan komen: hoe gaat mevrouw van der H. in Gaia's naam de totale duurzame elektriciteitsproductie uit die "wel" en de "niet" (nieuw) gesubsidieerde systemen uit elkaar houden? Hoe "weet" zij straks eigenlijk hoeveel kWh er nu precies uit die bonte verzameling PV-systemen in Nederland geproduceerd wordt? En welk deel daarvan nu werkelijk, keihard fysiek bemeten, aan de SDE regeling toegeschreven kan gaan worden en welk, niet door "officiële meetgemachtigden" bemeten groot aantal PV-systemen (ook) flinke hoeveelheden superschone elektriciteit staan te bakken?

Volgens mij zal mevrouw van der H. op die vraag het antwoord schuldig moeten blijven...

Zie ook de PV-newbee pagina op Polder PV.


24 maart 2008: En SenterNovem, zij leed aan "voortschrijdend inzicht"... Blijkbaar was ik weer eventjes afgeleid, maar je hoeft maar even met je ogen te knipperen en alweer blijken er weer enkele forse wijzigingen van beleid of nieuwe (dubieuze) info op de SenterNovem site te staan. Polder PV pompte vol goede moed wat bloed in de vingertoppen en begon maar eens zijn bevindingen op het beeldscherm tevoorschijn te toveren. Het resultaat vindt u onder de SDE pagina "Basisinfo SenterNovem", bovenaan...


24 maart 2008: Praktische leidraad zonnestroom SolarNRG. Op de site van SolarNRG uit 's-Gravenzande is een handige korte leidraad "systeemkeuze netgekoppelde zonnepanelen" verschenen. Practische punten om op te letten bij aanschaf van een netgekoppeld zonnestroom systeem, zoals:

  • Globale te verwachten prijzen (NL markt)
  • Ruimte op het dak
  • Op te stellen vermogen
  • Punten van aandacht voor het vragen van een offerte

Goede klantenservice, weer. Wel een punt n.a.v. "op te stellen vermogen" (zie link onderaan): een installatie zodanig "kiezen" zodat er op bepaalde momenten nooit een overschot aan stroom wordt opgewekt ("tenzij u een goede prijs krijgt van het energiebedrijf"...) ben ik het absoluut niet mee eens. De Nederlandse salderingsregeling (artikel 31c E-Wet), in essentie een vorm van "Net Metering", bepaalt immers slechts dat er op jaarbasis gesaldeerd mag worden (dus niet: "een goede prijs", maar "dezelfde prijs als de afname"!), en wel tot een maximum van 3.000 kWh netinvoeding per jaar. U kunt dus aanzienlijk "overdimensioneren", waarbij u bijvoorbeeld overdag (als u niet thuis bent, of als u gewoon een zeer laag elektraverbruik heeft), of in de zomerperiode altijd (forse) overschotten zult hebben, die u in de winter door te weinig zon weer (ruimschoots) compenseert en dan nog steeds flink boven de nul blijft. Het is belangrijker om op enig "telwerk" (lees: tarief) niet "door de nul" te schieten op jaarbasis, want u raakt mogelijk het "teveel" kwijt aan bezopen bureaucratie. Dat zal makkelijker gaan (bij grotere installaties) bij een enkel tarief meter, dan bij een dubbel tarief meter, omdat bij de laatste het gevaar bestaat dat het "hoge" tarief telwerk door de nul schiet op jaarbasis (5 dagen in de week invoeding op hoog tarief).

Als wij met vakantie zijn in een zomermaand (meestal een week of 3-4), staat bij ons alles uit behalve de mechanische ventilatie op de basisstand. Het gevolg is dat we een forse "spaarpot" opbouwen van aan het net teruggeleverde stroom (enkel tarief meter), die we als we weer terugkomen van vakantie, gewoon weer opsouperen. Zie mijn totale maandoverzicht grafiek, u pikt onze vakantiemaanden er al snel uit. De kunst is (een hartstikke leuke sport, zelfs), om op jaarbasis uiteindelijk net boven die beruchte "nul" uit te komen. Dáár gaat het om. Niet om tijdelijke overschotten te voorkomen, want dan wordt het hele principe van netkoppeling en de daar automatisch uit voortvloeiende accufunctie van het laagspanningsnet (vrijwel verliesloze afzet van tijdelijke overschotten aan de buren) volledig teniet gedaan. Me dunkt dat dat niet de bedoeling van een bedrijf als SolarNRG kan zijn, want dat leeft immers van die geweldige netkoppeling...

http://solarnrg.nl/downloads/systeemkeuze-netgekoppeld.pdf


23 maart 2008: Het tweezijdende SDE zwaard... Grappig, hoe een subsidieregeling tot een zoveelste nieuwe splijtzwam in onze bizarre samenleving wordt. Wachten aan de ene kant hele volksstammen (als we de "verhalen" mogen geloven) met het zweet in de bilnaad op 31 maart om (a) hun "vereenvoudigde" (neen, nog steeds niet op de site van SenterNovem, of course, het is vakantie voor de ambtenaren) aanmeldingsformulier op de bus te doen, of (b) met hun formulier in de hand en een slaapmatje met parafernalia zich naar een van de vier Heilige Kantoren van Onze Subsidie Verstrekkers te begeven en daar proberen de deur van de hoofdingang te vinden...

...hebben steeds meer slimmerikken door dat dat mogelijk een heilloze weg wordt met een zeer grote kans op tranentrekkende deceptie, vermannen (of vervrouwen) ze zich, en hakken thuis eindelijk de knoop door...

Ik heb diep respect voor de laatstgenoemde categorie mensen, en plaats daarom volgaarne dit stukje uit een e-mail wat een installatiebedrijf net binnenkreeg, nadat een offerte-aanvraag voor een forse, heel veel investerings-Euro's kostende PV-installatie was verstuurd naar de potentiële klant:

"Ik doe niet mee met de SDE en wil dus voor de drukte door jullie de panelen laten plaatsen."

Ook hier hoeft Polder PV niets meer aan toe te voegen...

Als dat zo doorgaat, kunnen mevrouw van der Hoeven (EZ) en meneer Bos (Min. Fin.) de staatsknip misschien zelfs wel dichthouden...


23 maart 2008: Dat kon natuurlijk niet uitblijven... Niet lang nadat ik het vorige bericht over Esdec had geplaatst kreeg ik een e-mail van iemand uit de PV-branche die mijn loftrompet relativeerde. Geanonimiseerd en licht aangepast komt de reactie op het volgende neer:

"Leuk die rekenmodule van Esdec maar dat gaat natuurlijk niet altijd op [...] De prijs van een extra groep is niet zomaar te bepalen! Mensen worden hiermee op het verkeerde spoor gezet. Alles is afhankelijk van de afstand van de kabel, betonnen of houten muren en vloeren, is er wel plek op de verdeelinrichting voor een extra groep of zit hij al vol. De meeste leveranciers mogen niet eens meterkastuitbreidingen doen laat staan dat ze er een prijs voor afgeven. Ook de installatiekosten zijn niet alleen afhankelijk van je dakgoothoogte, is het installeren bijvoorbeeld in Deventer of in Maastricht? Zitten de pannen gehaakt of hangen ze gewoon los aan de panlatten. Als ze uiteindelijk het werk moeten bepalen krijgen de mensen waarschijnlijk een onaangename verrassing in de vorm van hogere kosten. Ik zeg niet voor niets dat het kan variëren van 100 tot 750 euro. Esdec is zeker een goede leverancier [...] maar ze moeten wel oppassen met wat ze op hun site zetten."

Afijn. Dan weet u ook meteen waar u aan begint, dat zeker met de prijsvorming rond de volledige installatie van grote(re) PV-systemen er nogal wat (onzekere) factoren spelen, en dat een "simpele" rekencalculator, of een van tevoren vaststaande "all-in prijs" iets te kort door de bocht schijnen te zijn.

Moet ik die "Pluim" voor Esdec dan weer intrekken? Mwagh. Die mag Esdec wat mij betreft houden, want eens gegeven blijft gegeven, en Polder PV is de beroerdste niet. Ik deel "Pluimen" uit aan ieder bedrijf wat kwaliteit, klantenbinding, duurzaamheid, en, heel belangrijk, post-sale service hoog in het vaandel heeft geschreven en wat zich daar dan ook aan houdt. Dat is het allerbelangrijkste. Die prijs is daarvan slechts een afgeleide. Ook in Nederland. Installateurs: maak er s.v.p. wat moois van, en dat jullie de komende maanden (jaren!) maar het grootste plezier in jullie werk zullen mogen houden of krijgen! Wie weet staat er dan ook voor jullie af en toe wel een stukske op zonnestroom gebakken appeltaart klaar bij Polder PV...


23 maart 2008: Handige rekenmodule! Esdec uit Deventer is al een tijd zeer actief met een hele range aan zonnepaneel pakketten en dit no-nonsens bedrijf heeft zeer slim ingespeeld op de aankomende SDE hausse, gezien de intelligente planning van de nominale vermogens van hun systemen (met o.a. een, uiteraard, snel aan de veranderde realiteit toegesneden 3,5 kWp installatie...). Ze hebben een duidelijke site en doen nauwelijks geheimzinnig over hun prijzen, dat mag Polder PV zeer graag zien in het verder extreem gesloten en details tot na indiening van de offerte aanvraag binnensdeurs houdende "wereldje".

Esdec heeft ook, heel byzonder, een rekenmodule waarin u een globale kostenberekening kunt maken van de bijkomende, zeer relevante kosten als de installatie zelf (optioneel), en de meterkast werkzaamheden bij de grotere installaties (idem). Ook de dakhoogte is relevant als kostenverzwarende factor, omdat er in de meeste van dat soort "hoge" gevallen met lift-installaties en/of steigers gewerkt moet gaan worden, wat de installatiekosten natuurlijk flink doet toenemen. Aan de rekentabel kunnen (uiteraard) geen rechten ontleend worden, want elke situatie is weer anders. Maar alleen al voor deze rekenmodule krijgt Esdec wat mij betreft de Pluim voor Transparantie in het hele krankzinnige SDE circus!

NB: de Kyocera modules op de Esdec site hebben een (Amerikaans) UL certificaat (Underwriters Laboratories), de Photowatt modules het IEC 61215 certificaat (beide zijn betrouwbare en "gevestigde" merken fabrikanten). IEC = International Electrotechnical Commission (hoofdkantoor in Genève, Zwitserland). Voor de Chinese ET Solar modules moet u even op het originele datasheet van de fabrikant zelf kijken. Daar wordt de suggestie gewekt (label TÜV) dat de modules IEC 61215 gecertificeerd zouden zijn, al wordt het niet in de tekst zelf vermeld. Vraag dat s.v.p. zelf expliciet na bij Esdec. Riskeer liever geen "niet IEC dan wel UL gecertificeerde" modules, u wilt immers een langjarige investering doen en zekerheid over die zonnestroompanelen hebben.

Als jullie eens een keertje in de buurt van Leiden zijn, beste Esdekkers, laat dat even van tevoren weten. Dan bak ik een appeltaart op zonnestroom voor jullie! Als jullie tijd hebben, natuurlijk...

http://www.esdec.nl/installatieKosten.php?calc[0]=12


23 maart 2008: Greenchoice goes SDE met ... Solland cellen! Ik heb me erg verbaasd over het extreem laat "actief" instappen van mijn elektra (en een beetje kookgas) leverancier Greenchoice, het enige betrouwbare en 100 procent groene bedrijf wat we nog hebben in Nederland, in de "Strijd Om De SDE Klant". Maar goed, ze zitten er dus nu tot over hun oren in. Ik kreeg namelijk van iemand die dat invulformulier van ze had ingestuurd het toch nog een beetje verrassende bericht door dat nota bene Beldezon (uitvoerings"orgaan" van Ecostream, onderdeel van de grootste duurzame energie holding in Nederland, Econcern), die actie voor hen gaat uitvoeren. De papierwinkel die ik via genoemd persoon van Beldezon binnenkreeg was niet altijd even duidelijk, en ik had daar wel wat kleine kanttekeningen bij, met name uit de "Productsheet zonnepanelen" bij de spullen (titel van de e-mail: "e-mail van BeldeZon/Ecostream namens Greenchoice"):

  • Beldezon "regelt alles voor u". Dat is altijd, net als bij de energiebedrijven oppassen geblazen, want het is niet altijd voor de klant duidelijk waar hij/zij "recht" op heeft en welke geldstromen er allemaal relevant zijn. Er kunnen altijd zaken aan de strijkstok blijven hangen, en hoe meer schakels er tussen u en de subsidieverstrekker in zitten, hoe ondoorzichtiger dat allemaal wordt. NB: dit geldt uiteraard voor alle aanbieders die dit soort constructies opzetten. Het wordt al helemaal ondoorgrondelijk als u straks met, bijvoorbeeld de volgende partijen krijgt te maken: (1) energieleverancier Greenchoice, (2) Beldezon als "aanbieder van het pakket", uw formele leverancier van zonnepanelen, dus, (3) mogelijk een door u aan te wijzen installateur als u het niet door de "Beldezon-aangewezene" wilt laten doen (bijvoorbeeld een bevriend collega die zelf PV-installaties voor een vriendenprijsje aanlegt), (4) mogelijk idem voor een evt. aanpassing van een nieuwe groep in de meterkast (alleen een gecertificeerd installateur mag dat doen), (5) subsidieverstrekker SenterNovem, (6) groencertificaten ("garanties van oorsprong") verstrekker CertiQ, (7) uw netbeheerder die (niet nader gedefinieerde) "toestemming" moet verlenen rond de aansluiting, (8) uw (meestal door de netbeheerder aangewezen) "meetgemachtigde" voor het aflezen en doorgeven van de meetgegevens van de productiemeter (en wat ik verder nog vergeten mag zijn). Begrijpt u de mogelijke gevaren van allerlei optredende problemen, wie daarvoor dan verantwoordelijk is, en waar de geldstromen allemaal langs moeten en wie er waar aan verdient??? (Dit is immers Nederland: waarom iets makkelijk doen, zoals bijvoorbeeld bij de oosterburen, als het verschrikkelijk moeilijk en maximaal bureaucratisch kan?)

  • Beldezon heeft het over "een vergoeding van 33 cent per kilowattuur". Jammer, maar dat geldt alleen voor 2008, wat erna gebeurt is en blijft een groot mysterie, en dat had zeker Beldezon er bij moeten zetten. Essentiële (en gezien de reputatie van Beldezon onvergeeflijke) misser.

  • Ook Beldezon heeft het over "betaalt uw energiebedrijf voor elke teruggeleverde kWh de marktprijs, die gemiddeld rond de 23 cent ligt." Is niet waar, want Beldezon refereert hier naar die 23,4 eurocent (veronderstelde) gemiddelde kleinverbruikersprijs van vorig jaar waarop dat beruchte "correctiebedrag voor 2008" is gebaseerd. Polder PV betaalt momenteel 21,6 eurocent voor zijn wettelijk verplicht te salderen variabele kosten (kan per 1 juli weer wijzigen). Bovendien is het niet "het energiebedrijf". Dat geld gaat naar (a) de elektra-leverancier (variabele leveringskosten), (b) de lokale netbeheerder (variabele transportkosten), (c) TenneT (systeemdienst, ook kWh afhankelijk), en het Ministerie van Financiën (energiebelasting en BTW, idem).

  • Beldezon heeft het over "een minimum van 601 Wp (4 panelen)". Mooi, ze hebben hun foutje met die 600 Wp (bericht 16 maart) blijkbaar na lezing van Polder PV gerepareerd. Echter, ik ken geen PV-modules met een nominaal vermogen van 150,25 Wattpiek. NUON probeert "het" in hun aanbieding met (volstrekt onbekende ) modules van 151 Wp (4x 151 = 604 Wp), al is het volgens Polder PV extreem onverstandig om SDE te willen claimen met alle zonnepanelen setjes onder de 1 kWp omdat u een groot deel van uw ogenschijnlijke, met veel pijn en moeite verkregen verdiensten dan weer af mag dragen aan allerlei belachelijke bureaucratie...

  • Beldezon claimt keihard, als ze het hebben over het onder een hypotheek brengen (alleen huiseigenaren!!!) van het aan te schaffen PV-systeem dat door de geclaimde "fiscale aftrekbaarheid van de rente": "U ontvangt per jaar meer geld dan dat het u kost." (Geld wat dan weer "rendabel ingezet dan wel besteed" zou kunnen gaan worden). Ik vind dit een extreem suggestieve uitspraak waarvan ik het waarheidsgehalte betwijfel. Beldezon zal dit keihard met aantoonbaar in de praktijk te behalen dan wel gehaalde cijfers moeten aantonen. Ik geloof er niets van totdat het tegendeel bewezen is!

Nu het "goede nieuws", eerlijk is eerlijk. Beldezon doet merkwaardig genoeg nogal mistig over hun aanbieding, maar met wat speurwerk komen we daar meer over te weten. Er worden twee typen zonnepanelen aangeboden, in 175 Wp dan wel 180 Wp uitvoering. Monokristallijne modules SF160-24 van de Chinese nieuwkomer Solarfun (stond o.a. op de Intersolar in Freiburg, zomer van 2007). En... polykristallijne Atrium modules van de Doesburgse module fabrikant Ubbink Solar! (NB: Ubbink heeft van Ecostream de rechten op de beroemde platdak consoles overgenomen, in het wereldje ook wel bekend als de "ecofys bakken"). Het vreemde is, dat er op de Beldezon site helemaal geen datasheets staan, en ook geen enkele vermelding over de essentiële IEC elektrische keurmerken zonder welke eigenlijk geen enkel PV-module als "betrouwbaar" verkocht zou mogen worden. Missertje van Beldezon of bewust je op de oppervlakte houden?

Ecostream Duitsland doet u uit de doeken hoe het zit (er ontbreekt een link naar die voor deze aanbieding essentiële site!). Daar staan namelijk alle datasheets van de modules die Ecostream "voert", en niet alleen die 175 of 180 Wp exemplaren, er staan zelfs ook 170 (Solarfun en Ubbink), en zelfs 185 en 190 Wp modules op die lijst van de Ubbink modules! En, wat mij gelukkig stemt, maar waarvan het mij bevreemd dat Beldezon daar niet eens melding van maakt, is dat op alle datasheets de essentiële voor kristallijne panelen toegekende technische certificaat vermelding IEC 61215 staat. Voor de Ubbink modules (poly) zelfs, voluit: "IEC 61215-ed.2, TÜV Spec TZE/2.572.09 “Safety Class II Test on PV Modules”". De allergrootste verrassing echter volgt als je die Ubbink datasheets goed gaat bekijken, en wel onder de aanduiding "Zellen" (zonnecel type):

^^^
Screendump van het leukste gedeelte van het datasheet van de Ubbink Atrium 180 Wp polykristallijne modules. Rood gemarkeerd: zonnecellen van ... Neer'lands Hoop in Bange Dagen, Solland Solar, op de grens tussen Heerlen en Aken gelegen...
© Ecostream Germany GmbH · Eupener Straße 59 · 50933 Köln

Dat is leuk nieuws! Zoals ik een tijdje geleden al begon te vermoeden (een link naar de opgevoerde module productie in Doesburg), is er toch een klein stroompje poly (ook wel: "multi"-)kristallijne zonnecellen wat vanuit Heerlen niet naar Duitsland, Spanje, of anderszins gaat, maar in eigen land "mag blijven"... Wat me toch wel enigzins verwondert: waarom maakt Beldezon dan geen "unique selling point" van die Greenchoice actie??? Een Nederlandse groene energieleverancier, een Nederlandse aanbieder van een zonnestroom systeem, met zonnecellen van een Nederlandse fabrikant die er om bekend staat dat het overgrote merendeel van de productie linea recta naar het (lucratieve) buitenland verdwijnt?

Nou zult u aan mijn gevel nooit een Nederlandse (of whatever) vlag aan de gevel zien hangen (onder mijn voorouders schijnen o.a. uit Frankrijk naar het poldermoeras gevluchte hugenoten te zitten...), maar is dit niet een beetje een "gemiste kans" voor "Samen Werken, Samen Leven" chauvinisten? Als ik Beldezon was, had ik direct zo'n "Nationaal Trots Pakketje" aan de Minister President himself (en natuurlijk, ook meteen twee setjes aan de dames Cramer en van der Hoeven) aangeboden en er dik ruchtbaarheid aan gegeven!

Overigens, de prijzen voor de Beldezon aanbiedingen zijn, grofweg, tussen de "4.400 euro voor 4 panelen en 19.000 euro voor 20 panelen" (incl. installatie). Dat zou, bij uitgangspunt minimaal 4x 175 Wp modules (700 Wp) neerkomen op 6,29 Euro/Wp (hartstikke duur voor zo'n klein pakketje) tot, bij de max. door EZ/SenterNovem geaccepteerde 3,5 kWp, dat is netjes 20 x 175 Wp, neerkomen op 5,43 Euro/Wp. Dat is een "normale" prijs, doch niet "zeer scherp", voor zo'n systeem. De kwaliteit van de installatie zal, gezien de gevestigde reputatie van Beldezon, wel in orde zijn.

Afijn, toch wel een erg leuke ontdekking weer. Zal ik stiekempjes toch, als Greenchoice klant....??? U merkt het wel, maar als u Polder PV goed leest weet u vast wel hoe de "vlag" er bij hangt bij ons...

De keuze wordt voor u als zonnestroomsubsidiezoekende (27 letter woord) in ieder geval toch weer iets moeilijker zo... Maar dan moet u wel Greenchoice klant zijn, of u moet als direct zonnepaneel aanvrager bij Beldezon op die leuke Ubbink modules staan. Tot slot: de aanbieding via Greenchoice behelst ook een gratis energielabel als het systeem eenmaal is geïnstalleerd. Hmmm. Wat zouden de verenigde energielabel verstrekkers van die koppelverkoop vinden?

http://www.beldezon.nl
http://www.ecostream.de/index.php?option=com_content&task=view&id=687&Itemid=3389&lang=de (datasheets van de Solarfun en Ubbink Solar modules)
http://www.greenchoice.nl


 

22 maart 2008: Karakteristieke e-mail... Van een verstandige Nederlander die kwam, zag, en zichzelf overwon. Een Halm Boven het Maaiveld om apetrots op te zijn! Geanonimiseerd door Polder PV:

"Subsidie of geen subsidie..... # april aanstaande is het zover. Dan wordt mijn systeem geleverd door mijn leverancier. Ik ben niet van plan om het plaatsen van de paneeltjes af te laten hangen van het al dan niet krijgen van subsidie. De installatie gaat gewoon door, en daarna zie ik wel of er wel of geen subsidie komt. Gesaldeerd wordt er in ieder geval!

Al met al voelt het wel aan als een ordinaire loterij. Misschien moeten we de letters SDE een andere betekenis geven: Staatsloterij Der Energieproducentjes."

Daar hoeft Polder PV niets aan toe te voegen...


22 maart 2008: Zomaar wat voorbeeldjes... Van die door mij besproken NUON "aanbieding" pagina's:

"Het subsidiebedrag is gekoppeld aan de stroomprijs en wordt jaarlijks vastgesteld. In 2008 is het door de overheid voorlopig vastgestelde subsidiebedrag € 0,33 per opgewekte kilowattuur (kWh). Hierop vindt achteraf nog een correctie plaats op basis van de daadwerkelijk elektriciteitsprijs."

Blunders van formaat blijft NUON maken. Ze suggereren hier dat die 33 eurocent (die ontstaat uit het basisbedrag verminderd met het correctiebedrag [2008: 23,4 cent/kWh], welke laatste de - veronderstelde - gemiddelde kleinverbruikersprijs van het voorafgaande jaar is, dus 2007) achteraf nogmaals (???) "gecorrigeerd" wordt??? Volgens mij snappen ze bij NUON de ballen van die (OK, toegegeven: bezopen) SDE regeling...

"De aanvraag wordt in behandeling genomen. SenterNovem heeft toegezegd binnen 13 weken te informeren over de toekenning."

Ook al niet correct. Er is namelijk geen enkele garantie dat u sowieso door de eerste loting zult komen, als, zoals het er nu naar uit lijkt te zien, alleen op 1 april al enkele postzakken vol aanvragen binnen zullen komen (naar nu duidelijk is ook nog eens op 4 (VIER) verschillende SenterNovem kantoren). Pas wanneer de eerste 10 MWp aan aanvragen is ingeloot en die aanvragen volledig en 100% toppie zijn bevonden (volgens de ondoorgrondelijke SenterNovem logica, althans...), pas dan worden die aanvragen "in behandeling" genomen. Het kan dus al heel goed zijn dat u al vóórdat die fase intreedt buiten de boot valt. En wellicht dus al veel sneller dan u bevroedt een enveloppe in de bus krijgt met de treurige mededeling: "Helaas, er waren reeds xx.xxx Nederlanders voor u, probeert u het volgend jaar nog een keer. Wij hopen u met dit schrijven van dienst geweest te zijn."...

Bovendien: SenterNovem heeft al duidelijk gemaakt dat die 13 weken opgeschroefd kan gaan worden naar 26 weken (een half jaar), als er extreem veel aanvragen binnenkomen. Dus als u toch in de molen zit, kon het wel eens 1 oktober gaan worden voordat uw zonnepanelen (net voor de sombere winterperiode die altijd langer duurt dan menig zonnestroom opwekker wenselijk acht) het dak op mogen... Ergo: SenterNovem heeft niks "toegezegd"...

"Pakket A kunt u eenvoudig zelf installeren. Bij de grotere pakketten is vaak een extra elektriciteitsgroep nodig."

Het nitwit gehalte bij een van de grootste energie holdings van Nederland is verbijsterend... Boven de 600 Wp is immers een extra groep verplicht als je over één wandcontactdoos van een bestaande groep invoedt. Formeel is NUON zelfs "in overtreding" als ze stelt dat 604 Wp (aan te sluiten op 1 stopcontact) "een doe het zelf pakket" betreft...

Overigens: lees die prijzen goed op de NUON site. De holding rekent heftig voor de installatiekosten, tot wel 3.000 Euro (incl. BTW) voor een 3 kWp PV-systeempje... Er zijn wel "iets goedkopere" installatiebedrijven, hoor...

Ter contrast deze dan maar (ik ben beslist geen heilig boontje maar heb geen financiële relaties met dat bedrijf...), uit e-mail wisseling met SolarNRG (onafhankelijk PV-leverancier):

"Wij zijn als eerste pv leverancier in Nederland SEI gecertificeerd, we mogen nu dus ook de aanpassing doen aan de meterkast!! Er zijn meer bedrijven SEI gecertificeerd maar wij zijn wel de enige specialist (core business pv) en ook nog lid van Uneto VNI en VCA*. Wat wil de klant nog meer!!

Officieel mag een zonnepanelen-leverancier niet eens de panelen aansluiten (>110 Vdc)
dit certificaat hebben wij sinds deze week, reden voor een feestje!!!!

Met vriendelijke groet,

Marco van Veen
SolarNRG
Nobelstraat 4BU3
2693 BC ’s-Gravenzande"

http://www.erkendinstallatiebedrijf.nl/ (SEI certificatie)
http://www.nuon.nl/producten-en-diensten/energiebesparen/watkuntudoen/zonnepanelen/index.jsp (zonnepaneel "aanbieding" NUON)

En nu we toch met energiebedrijven en zonnepanelen bezig zijn:

Potentieel doch inmiddels ex-fusiepartner van NUON, ESSENT, "de grootste in groen" volgens eigen zeggen, lijkt vooralsnog weinig te doen aan de nieuwe zonnepanelen goldrush (die hebben het waarschijnlijk al van verre aan zien komen, met de drukte en de extreem krappe, door EZ "gewilde" markt). Enige link (met brochure en adviesgesprek aanvraag formulieren) staat onder het zéér onwaarschijnlijke hoofdje... Cv en warm water...

ENECO Energie heeft ook een aanbieding, 3 sets (de grootste is echter slecht 2,28 kWp "groot", dat is niet veel soeps en ligt ver beneden de (toch al extreem magere) 3,5 kWp cap van EZ. Bovendien daar ook weer de fout van 600 Wp als ondergrens (moet zijn 601 Wp), al is hun "basis-setje" wel boven de SDE grens, nl. 642 Wp (reken op een zware last van vastrechten en allerlei bureaucraten onzin met zo'n setje als u daar SDE subsidie voor aan wilt vragen!!!). Eneco heeft bij mijn weten nog niet veel reclame gemaakt voor hun drie PV-pakketjes (maar ik kijk nooit naar reclames, dus ik kan me vergissen). Onder Jeroen de Haas heeft de Eneco holding (eigenlijk: de retail divisie Eneco Energie) een behoorlijk groene koers uitgezet, al zijn er wel regelmatig zeer ernstige problemen met de netinvoeding bij het (semi-autonome) netbedrijf. Dat maakt er regelmatig een zooitje van.

Eneco Energie beroept zich er op "marktleider in Nederland op het gebied van productie van duurzame energie uit zonnepanelen" te zijn. Dat is leuk en mooi, maar u moet zich daarbij wel realiseren dat dit bedrijf REMU heeft overgenomen die het fantastische 1,351 MWp project in Amersfoort Nieuwland heeft "getrokken", al rond de eeuwwisseling, en bijvoorbeeld eind 2005 het Ecopark Waalwijk heeft gerealiseerd met 674 kWp Shell modules (uiteraard nog onder de inmiddels koud gemaakte MEP subsidie regeling...). Dan gaat het natuurlijk "hard" met de zonnestroom productie, met dat soort (voor NL begrippen) forse, doch alweer oude projecten. NB: dat er relatief veel zonnestroom installaties in de periode 2002-2003 in Eneco verzorgingsgebied zijn verkocht, heeft alles te maken met het feit dat ze nog grote hoeveelheden zgn. "MAP" gelden over hadden (die door de kWh verbruikers zijn opgehoest...), die bovenop die reeds toen al krankzinnige stapeling van aanschafsubsidies (EPR/EPA stapeling) werden gegooid. Dat kan nu niet bepaald als een veer in de hoed van de Eneco holding beschouwd worden op het vlak van zonnestroom bij particulieren...

OXXIO, komeet op de energie levering markt, en een spoor van verwoesting, mensen in het gekkenhuis, en spookincasso's achterlatend (maar ze schijnen hun leven te beteren, volgens sommigen), kent het "fenomeen" zonnestroom helemaal niet. Hun "slimme meter" is oerdom en kan niet eens netinvoeding registreren, dus als u zich (per ongeluk) zo'n meter heeft laten aanpraten, bent u dik de l*l. Oxxio verkoopt wel een elektrische scooter. Volgens Oxxio goed als je elektra bij hen afneemt (ze claimen groen te zijn, maar dan moet u vooral dat "Totale brandstofmix" stroomlabel van ze op diezelfde pagina maar eens even bekijken, voor Oxxio Nederland... ). Maar d'r komt natuurlijk een nogal grijze stroommix bij u uit het stopcontact, zelfs al bent u hartstikke "groen" Oxxio klant, dus da's weer zo'n typisch misleidend Oxxio praatje. Tenzij je je dat realiseert en van die leuke zonnepaneeltjes op je dak zet (misschien zelfs wel SDE-gesubsidieerd) ... en er achter komt dat er dan "iets mis gaat" bij de registratie ervan bij de netinvoeding. Registratie die toch wel erg prettig is als u - wettelijk verplicht - wilt salderen met uw verbruik over diezelfde domme meter, anders gaat u never nooit niet die mooie zonnepaneeltjes "terugverdienen", ook niet tijdens 15 jaar SDE subsidie...

Wordt (mogelijk) vervolgd...


22 maart 2008: Subsidieaanvraag eenvoudiger en ... de grootste opportunist van allemaal. Zoals van der Hoeven (EZ) al had aangekondigd, geeft inmiddels ook SenterNovem aan dat er een "eenvoudiger" aanvraagformulier voor particuliere zonnestroom subsidie aanvragers aan gaat komen (zie link onderaan). Helaas was dat aanvraagformulier nog niet beschikbaar (wel het 14 pagina's lange origineel) vlak voor ik dit bericht op Polder PV publiceerde.

SenterNovem blijft trouwens het begrip "zonne-energie" hanteren terwijl dat een veel te breed begrip is. Het gaat hier, simpel, over zonnestroom. Klip en klaar, hartstikke duidelijk voor Jan met de Pet.

Leuk is ook dat "verwacht wordt dat vooral particulieren investeren in de zonne-energie". Je reinste kolder opmerking natuurlijk: voor bedrijven is het totaal niet interessant om subsidie aan te gaan vragen voor een minisysteempje van 3,5 kWp (ongeveer 20 "moderne" modules van 175 Wp). Die hebben wel andere (waarschijnlijk veel lucratievere en minder bureaucratische) wegen via EIA, VAMIL, etc., om meteen dik 30 kWp neer te laten zetten. 3,5 kWp is gepruts in de marge voor bedrijven. Als je er dan toch voor gaat, dan niet blijven pielen met een paar paneeltjes om die paar PC's op het kantoor van te kunnen laten draaien, toch?

Ook SenterNovem kan het, als EZ satelliet, niet laten om te "waarschuwen" dat er "wel duizenden euro's" geïnvesteerd moeten worden, "een investering die ze in 15 jaar terugverdienen". Met hierbij de nogal bizarre onuitgesproken suggestie: "Weet u wel waar u aan begint?" (a) SenterNovem zal u nooit waarschuwen als u die 20.000 Euri in een Traumküche investeert die zichzelf zelfs in zijn hele afgeschreven leven nooit zal terugverdienen. En (b) zoals op Polder PV meermalen toegelicht, die "15 jaar terugverdienen" is en blijft een onbewezen stellingname totdat SenterNovem, EZ, en/of de Tweede Kamer, keihard op het Heilige Papier der Staten Generaal in tabel en grafiekvorm vastleggen op welke wijze exact die 15 jaar dan snoeihard gegarandeerd zal blijken te zijn (voor alle participanten...) en dat er 100 procent zekerheden worden gegeven, al die lange 15 jaar lang. Met name waar het de status van die oh zo belangrijke, van situatie tot situatie verschillende, politiek uitermate "gevoelige" salderingscomponent betreft...

Wat bedoelt SenterNovem in hemelsnaam met een "niet officieel formulier" in die omineuze, dreigende laatste regel van de tweede alinea (zie gelinkte bericht)? Een zwart-wit afgedrukt exemplaar omdat je geen kleurenprinter blijkt te hebben, zoals bij Polder PV? Een exemplaar waarbij, om te voorkomen dat er bakken met kostbare, ongetwijfeld niet al te "duurzame", milieuonvriendelijke inkt worden verspild aan die belachelijke kleuren, die achtergrond met Paint-Shop blanco is gemaakt? Eerst maar eens normaal printbare, niet gekleurde formulieren ontwerpen, hooggeschatte ambtenaren bij SenterNovem...

Voorts: die beruchte "volgorde van binnenkomst". Alle aanvragen die op 1 april (tot en met 17h00) binnenkomen "worden behandeld als ontvangen op 1 april"??? Lijkt me een erg open deur. Geen open deur is dan: "worden behandeld op volgorde van binnenkomst per dag". Want wat is "de volgorde" in een postzak met tienduizend aanvragen??? Dan wordt het dus ongetwijfeld: graaien, en u heeft geluk of u piest die eerste dag mogelijk al voor een jaar naast het potje. Staat er straks een notaris naast die postzak(ken) om te controleren of alles wel naar de spelregels van "eerlijk" geschiedt??? Staat het NOS Journaal straks bovenop die zakken te filmen? En wordt het openen van de eerste enveloppe met veel ceremonie en misbaar publiekelijk vertoond?

Ergo: aangezien er niet wordt gezegd dat uw "officiële" aanvraag per post afgeleverd hoeft te worden, maar dat u dat uiteraard best zelf in levende lijve mag komen doen, blijft de suggestie van Polder PV om die aanvraag dan maar safe persoonlijk te komen inleveren zodra de deur opengaat, en eis dan direct een dagstempel met daarop het tijdstip van afgave, en een ontvangstbewijs met daarop het dagstempel en dat oh zo belangrijke tijdstip er op gedrukt, bij voorkeur met handtekening van de ontvanger. Eens kijken of SenterNovem dan nog een trukendoos met "reeds klaarstaande postzakken" op het postkantoor uit de mouw weet te schudden.

It's your choice. Een gelukkie in ieder geval: U mag blijkens het bericht ook uw officiële aanvraag op de vestigingen van SenterNovem in Utrecht, Sittard en Den Haag "indienen", naast Zwolle. U vindt de adressen met de openingstijden van die vestigingen HIER.

Subsidieopportunisme hors categorie
Als u nog enige mate van twijfel had hoe "eerlijk" het er in Nederland aan toe gaat, als de subsidiepotten weer eens "open" gaan in een zogenaamde "vrije markt" (hit and run), geef ik u hierbij tenslotte de inhoud van de "aanbieding" die het op olie, kolen, en gas (en wat duurzaam) drijvende grote energieconcern NUON u op het allerlaatste moment nog eventjes doet, daarbij slinks om zich heen loerend naar "die andere" partijen op dat superkleine Nederlandse PV-marktje. Titel van de e-mail die ik doorgestuurd kreeg: "Zonnepanelen met subsidie, Nuon maximaliseert uw kansen" (vetdruk van Polder PV):

Geachte heer, mevrouw,

Eindelijk is het zover! En zoals beloofd informeren wij u als eerste: Nuon heeft een aantrekkelijk zonnepanelenaanbod samengesteld. En met de subsidie van de overheid wordt de aanschaf nu een stuk aantrekkelijker. Maar het subsidiebudget voor 2008 is beperkt dus wacht niet te lang met aanvragen, want op = op!

Aantrekkelijk aanbod
Nuon heeft verschillende pakketten voor u samengesteld. Doe het zelf en ook installatie. Het instappakket kost € 3.295.

Maximale kans op subsidie
De subsidie kunt u vanaf 1 april aanvragen. De interesse in zonnepanelen is enorm. Om uw kans op subsidie te maximaliseren bieden wij u de volgende service:

Wij hebben het subsidieformulier zoveel mogelijk voor u ingevuld. U vult het aan.

Wij bezorgen uw subsidieformulier op 1 april persoonlijk en voordat de reguliere post bezorgd wordt, mits wij uw formulier op 28 maart hebben ontvangen.
Alle aanvragen die later binnenkomen worden later door ons nabezorgd.

Kosteloos annuleren
Mocht uw subsidie worden afgewezen, dan bieden wij u als extra service de mogelijkheid zonder enige kosten van de koop af te zien.

Bestel snel zonnepanelen en maximaliseer uw kans op subsidie!

Hebt u nog vragen? Bel dan gratis met 0800 2021.

Met vriendelijke groet,

Erik Roddenhof
Directeur Marketing

Die mail (die ik van twee verschillende personen doorgestuurd kreeg, wie zou er eigenlijk die "eerste" zijn geweest?) is wel het toppunt van hoe ziek de Nederlandse "markt" in elkaar steekt. Tegen dit subsidie opportunisme geweld zijn de meeste kleine, onafhankelijke installatiebedrijven en leveranciers natuurlijk absoluut niet bestand. Ik moet die "geweldige aanbieding" van NUON nog goed gaan bekijken, maar het is wel weer karakteristiek dat er niks over die zonnepanelen staat (wat heeft u aan die nietszeggende frase "van hoge kwaliteit"???), er geen datasheets worden gegeven, er niets bekend is over die essentiële IEC testcertificaten, geen merken worden genoemd, slechts een vage toespeling richting (waarschijnlijk) Mastervolt inverters, er wordt niets over meterkosten gezegd, installatie voor de duurdere "pakketten" is inbegrepen (lees: lekker door medewerkers van het eigen concern te doen, klantenbinding), het duurste pakket is slechts 3 kWp en niet de maximaal via de SDE te subsidiëren 3,5 kWp (u zou eens "teveel" eigen elektriciteit kunnen gaan opwekken, vindt "uw" NUON retailer en de netbeheerder natuurlijk niet zo leuk...), gratis thuisbezorging (concurrentievervalsing t.o.v. kleine leveranciers die niet het netwerk hebben wat de NUON holding heeft), er wordt gerept over "15% van het energieverbruik", wat gelogen is dat het gedrukt staat (Balkenende zelf snapt er niks van, en dat is al erg genoeg, maar dat een energiebedrijf zo'n gigablunder maakt, is echt te erg voor woorden), "bij de productie van zonnepanelen komt vrijwel geen CO2 vrij" (blundertje van een domme marketing manager???), en ga zo maar door. Typisch NUON...

De Staat der Nederlanden heeft het weer helemaal voor elkaar, met het na 17 maanden post-MEP woestenij openen van een nieuwe doodzieke, nu alweer door een energiebedrijf gedomineerde markt... Dus als u toch van plan was om uw eigen aanvraag fysiek te overhandigen op een SenterNovem kantoor, in de vroege ochtenduurtjes op die nu al gedenkwaardige 1 april van het Jaar des Heeren 2008, en u ziet opeens voor uw neus een mannetje in NUON kledij in Zwolle, Utrecht, Den Haag, of Sittard met een gigantische postzak bomvol "NUON aanvragen" effekes met wat gemompel "Personeel!" al ellebogend voordringen, weet u dat u weer eens vet naast het potje heeft gepiest, dat u onverrichterzake met uw met veel bloed, zweet en tranen in elkaar getimmerde door SenterNovem "versimpelde" aanvraag voor 10 zonnestroompaneeltjes in uw knuisten weer huiswaarts kunt keren, en dat u weer een jaartje thuis mag gaan zitten mokken...

Nog 10 (TIEN) nachtjes slapen, beste mensen...

http://tinyurl.com/2smboo (verkorte link naar NUON's subsidieopportunisme hors categorie)
http://www.senternovem.nl/sde/nieuws/aanvraag_subsidie_voor_zonneenergie_eenvoudiger.asp (het laatste "nieuwtje" op de immer veranderlijke, regelmatig "bijgestelde" website van subsidie instantie SenterNovem...)


21 maart 2008: ... maar NUON kan d'r ook wat van ... Had ik toch niet verwacht, van onze NUON dames en heren. Maar ja, een mens kan zich vergissen. Van deze (diep gelinkte) NUON pagina:

Besparen
Als u zonnepanelen installeert, ontvangt u niet alleen subsidie. U bespaart natuurlijk ook op uw gebruikelijke energiekosten omdat u minder stroom hoeft af te nemen. Uw stroomprijs is natuurlijk afhankelijk van het contract wat u heeft bij uw energieleverancier, maar de overheid is uitgegaan van een energieprijs van € 0,234 per kWh. Daarnaast ontvangt u per opgewekte kWh € 0,33 subsidie, waardoor het totale bedrag dat u per opgewekte kWh ‘verdient’ € 0,564 is. Daarnaast zorgt u natuurlijk voor een vermindering van de vervuilende CO2-uitstoot in de lucht.

Ook daar klopt iets niet (helemaal), beste mensen... (same story als voor Delta).

Daar komt bij NUON nog bij:

"Op dit moment zijn wij druk bezig met een interessante aanbieding. Ook willen we u zoveel mogelijk rompslomp uit handen nemen, door bijvoorbeeld het subsidieformulier zover mogelijk voor u in te vullen. Wij brengen u graag als eerste hiervan op de hoogte."

Zie verder opmerking bij Delta. Voor andere energiebedrijven zal ik als ik een gaatje heb nog even verder kijken. Het zou me niets verbazen als dit "beeld" bestendigd werd...

Let ook op die opmerking onderaan die NUON pagina, onder het hoofdje "Terugleververgoeding":

"Bij het bestelpakket ontvangt u een brief waarmee u uw netbeheerder verzoekt om de meter te controleren en teruglevering mogelijk te maken."

Let heel erg goed op die laatste constructie. Laat u geen "verkeerde" meter aansmeren door Continuon of een andere (in uw verzorgingsgebied opererende) netbeheerder!!! Een salderende Ferrarismeter is een wettelijk legitieme meter die de wettelijk verplichte saldering van zonnestroom automatisch verricht. De allerbeste meter. En geen andere...

Van de hieronder gelinkte intropagina zonnepanelen van NUON tot slot nog deze mooie:

"De overheid wil de opwek van duurzame energie stimuleren en geeft daarom vanaf 1 april vier maanden subsidie."

Welk fantastisch "slippertje" maakt NUON hier, en kunt u zich de grijns op het gezicht van van der Hoeven haar lakeien voorstellen?

http://www.nuon.nl/producten-en-diensten/energiebesparen/watkuntudoen/zonnepanelen/index.jsp


21 maart 2008: Knap staaltje desinformatie van Delta ... Zoals gevreesd, kloppen er de nodige zaken niet of zijn ze op zijn minst onvolledig. Uit het bericht van Delta, onderaan gelinkt:

Subsidie overheid
De overheid verstrekt een subsidie op alle stroom die u opwekt met uw zonnepanelen. Per opgewekt kWh bedraagt de subsidie € 0,33. Daarnaast ontvangt u ook nog een vergoeding voor alle stroom die u teruglevert aan het net. Per teruggeleverd kWh bedraagt de vergoeding ca. € 0,234. Deze vergoeding is door de overheid gebaseerd op het gemiddelde leveringstarief in Nederland per 1 januari 2008. Het totaal te ontvangen bedrag van maximaal € 0,564 per geleverd kWh blijft gedurende 15 jaar gelijk. Doordat de stroomprijs onderhevig is aan jaarlijkse tariefwijzigingen kan de verdeling tussen overheidssubsidie en terugleververgoeding variëren. Stijgt de stroomprijs dan stijgt de terugleververgoeding en daalt de overheidssubsidie. Het totale bedrag over 15 jaar wordt niet hoger dan maximaal € 0,564 per kWh.

Zoek de fouten. Oplossing: lees Polder PV...

Daar komt nog bij, ditmaal via deze link:

"... totale ontzorging; DELTA regelt het voor u"

U weet nog wat ik over dat soort voor u zogenaamd "comfortabele regelingen" gezegd heb, toch? It's your money...

http://www.delta.nl/web/show/id=107247


21 maart 2008: Maria slijmt dat het een lust is... Ik werd gewezen op een column van mevrouw Maria van der HO-Even op haar eigen favoriete forum, aan het begin van de lente... Op de website van haar Ministerie, uit de serie: De Week van M: Zonnepanelen. Opmerkingen n.a.v. stellingnames, in rood genummerd: becommentarieerd door Polder PV volgend op het bericht.

dinsdag 18-03-2008 | weblogbericht | onderwerp: Energiebesparing

Citaat van de week: 'Enorme run op zonnepanelen'

'Opening van het Algemeen Dagblad van vrijdag 14 maart 2008. De krant baseert zijn stelling op de vele vragen om informatie en offertes die bij handelaren in zonnepanelen worden ingediend. Dat is op zich prima nieuws. Het betekent dat mijn besluit om subsidie voor deze categorie duurzame energie in te stellen weerklank vindt bij de consumenten (1). Zonne-energie is nog een heel dure (2) manier om elektriciteit op te wekken in vergelijking tot opwekking met behulp van fossiele brandstoffen of zelfs in vergelijking met windenergie. Maar het heeft wel toekomst. Vandaar dat het kabinet heeft besloten hier een stimulans (3) aan te geven.

<Foto: ANP/ Marc van der Kort - Woonwijk met huizen met zonnecollectoren> (4)

Voorlopig is dat nog lerend toepassen, het is niet zo dat we onmiddellijk honderden miljoenen aan belastinggeld beschikbaar stellen voor zonnepanelen op de daken (5). Maar we willen wel een begin maken en dan, door innovatie (6), de ontwikkeling van zonne-energie steeds verder brengen. Het is ook heus niet zo dat de burger die die zonnepanelen op zijn dak zet door de subsidie slapend rijk wordt. We doen niets meer (maar ook niets minder (7) ) dan het voor de milieubewuste burger wat aantrekkelijker maken om hiervoor te kiezen. De meerkosten kan hij door de subsidie in 15 jaar terugverdienen (8). Je moet er dus ook als burger wel wat voor over hebben.
Even geduld.

Anders dan in het verleden hebben we ook de subsidie aan een plafond gebonden. Mensen die hun beslissing om een zonnepaneel op hun dak te zetten laten afhangen van de subsidie, raad ik echt aan met de definitieve bestelling te wachten tot ze een subsidietoezegging van uitvoeringsorganisatie SenterNovem binnen hebben. (9) Het heeft ook geen zin om al vóór de inwerkingtreding van de regeling, op 1 april a.s. (geen grap), aanvraagformulieren in te sturen. Die worden niet in behandeling genomen. (10) Even geduld dus nog. Op de site van SenterNovem vindt u ook in de loop van deze week een speciaal vereenvoudigd aanvraagformulier voor particulieren. (11) Net als bij de Belastingdienst: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. (12)

(1) Har, har, har. Mevrouw van der H. vindt dat zij blijkbaar de palmares voor "een" ondersteuningsregime mag krijgen, na bijna 4 en een half jaar desolate (voorganger) Brinkhorst woestenij in het poldermoeras. We mogen vast haar voeten kussen voor dit "plotsklapse" (echter: door de Tweede Kamer tegen de zin van EZ in afgedwongen) "besluit"...

(2) Mens, schei toch in ***naam uit met dat supermanipulatieve woord "duur". Weet u wat "duur" is: een Hummer kopen (wat EZ dolgraag zou willen bevorderen, uitermate gezond voor de Staatsruif, met die - wat was het ook alweer - 18.000 Euri klimaatheffing, nog eventjes al die andere belastingen daargelaten...). Of een kerncentrale laten plaatsen en de samenleving (lees: ons) voor de gevolgen laten bloeden. Mevrouw van der H. (lees: EZ beleidsambtenaren): jullie spreken met diep gespleten tong!

(3) Lees goed: "een stimulans". Er staat beslist niet: de beste "stimulans". Dat is met de SDE dan ook reteslim afgespijkerd, dat die "stimulans" vooral niet "te goed" of "te hoog" (naar de zin van EZ) zal zijn of worden...

(4) Hier staat op het origineel een leuke foto (zie link). Toevallig ken ik dat buurtje wel. Het is in de "Pitrus" en "Mattenbies" buurt in het geweldige > 1 MWp PV project in de nieuwbouw wijk Nieuwland, in het noordwesten van Amersfoort. Destijds nog door o.a. de REMU (voorganger van Eneco) uit de zware Hollandsche polderklei getrokken, in samenwerking met allerlei byzonder enthousiaste architecten en installatiebedrijven. Waar er nog maar weinig van over zijn. Overigens, hooggeschatte mevrouw van der H.: die huizen in de Pitrus hebben elk ongeveer 24 m² aan oude Shell modules. Dat was "toen" slechts ongeveer 2,3 kWp (bij gebruik van 95 Wp modules). Nu kun je op dezelfde oppervlakte makkelijk bijvoorbeeld 13 stuks Suntech 280S monokristallijne modules kwijt. Dat is in totaal maar liefst 3,64 kWp, hooggeschatte mevrouw van der H, en er zijn al een tijdje nog beter presterende (> 300 Wp) modules op de markt. Dat MAG helemaal niet van uw bloedeigen beleidsambtenaren, beste mevrouw van der H. Die hebben het zelfs voor elkaar gekregen dat het absolute maximum voor de SDE regeling niet meer dan 3,5 kWp mag worden, beste mevrouw van der H. Met toestemming van de in dit soort zogenaamde "technische kwesties" van niets wetende Tweede Kamer...

(5) Neen, natuurlijk, mevrouw van der HO-Even is niet mal. Die gaat natuurlijk niet zomaar kostbare happen uit die oh zo gevoelige Staatsbegroting nemen en zonder beperkingen terugsluizen naar de door de kunstmatige koppeling van de gas (en elektra, en stadswarmte) prijzen aan de exploderende olieprijs leeggebloede huishoudens. Dan moet je echt van lotje getikt zijn...

(6) "Innovatie", mevrouw van der H.???? Met max. 3,5 kWp systeempjes? Die in Duitsland blind geïnstalleerd worden, tijdens de verloren uurtjes tussen de Megawattpiek projekten door???? PLIES, mevrouw van der H.: leg het me uit!!!

(7) Waarom vind ik dit verdacht veel naar het zwaar verguisde "Niet Meer dan Anders" principe rieken wat bij de stadswarmte gehanteerd wordt (door brancheorganisatie EnergieNed, "gecontroleerd" door .... jawel: SenterNovem, satelliet van .... jawel: EZ!)

(8) Onbewezen en onbewijsbaar. Tenzij mevrouw van der H. keiharde grafiekjes laat zien waar die "terugverdientijd" dan wel uit zou blijken. Die kan ze helemaal niet maken, door alle variabelen die van jaar tot jaar gewijzigd zullen gaan worden... (en alle onzekerheden rond de salderingscomponent).

(9) Er zijn al meerdere mensen die de modules al lang besteld hebben. Als ze onverhoopt toch naast het karige subsidiepotje piesen, gaan die modules gewoon het dak op. Dahag, mevrouw van der H....

(10) De puinhopen die zij SenterNovem hierover al heeft laten aanrichten, zijn voor de volle honderd procent voor haar rekening, als verantwoordelijk Minister. Daar mag ze wat mij betreft flink over doorgezaagd gaan worden door de Tweede Kamer (zal vrees ik wel weer op een sisser uit gaan draaien...). Het is mij overigens al ter ore gekomen dat reeds ingediende aanvragen (aangetekend), i.t.t. wat door zowel SenterNovem, als nu door vdH. wordt geclaimd, wel degelijk vanaf 1 april "in behandeling" worden genomen. Draaien als een CDA-er. Sinds Lubbers een klassiek geworden stukske volksvermaeck...

(11) Toe maar! Men "luistert naar de markt"!!! Oftewel: de praktijk aanpassen aan de bikkelharde realiteit (lees: CHAOS!), en mensen in permanente onwetendheid en onzekerheid brengen. M.b.t. grote financiële beslissingen. Compleet onverantwoordelijke en schandalige Regentenpolitiek! Al die procedures hadden al lang en breed net zo dichtgenaaid als de SDE qua financiën is, van tevoren afgespijkerd moeten zijn. EZ heeft het er allemaal bij laten zitten, en zal voor de gevolgen moeten bloeden.

(12) Mevrouw van der HO-Even: ik lig hier helemaal in een deuk met kramp in mijn maag van het gieren! Mag ik u een kleine prikkelende aanpassing van uw ranzige one-liner offreren?

Het moet niet gekker worden in NEE-derland!

http://tinyurl.com/2gd2zs (verkorte link naar het oorspronkelijke stuk op de site van EZ)
http://www.minez.nl/dsresource?objectid=156270&type=PDF (laatste, vrij nietszeggende SDE brief van EZ van 18 maart 2008: Diederik's beloofde 120 miljoen is nog steeds niet "gevonden", maar men is nog "op zoek"...)


 

19 maart 2008: Metuh is wetuh... Van Niels Thyssen, u weet wel, die PV-newbee die potblomme effekes door bijplaatsing van wat mooie Suntechjes Polder PV's opgestelde nominale capaciteit flink overschreed (), kwam tot een byzondere bevinding in deze heftige winterse/voorjaarsdagen. Op zijn drie "Brennenstuhl" productiemeters, die elk 3x 190 Wp aan nominaal DC-vermogen via een Soladin600 omvormer te verstouwen krijgen, werden nl. maximale AC (!) waardes na de omvormer geregistreerd van maar liefst 500 (oude MSK modules), 502, en zelfs 504 Watt (laatste twee: nieuwe Suntech setjes, elk 3 x 190 Wp). Da's kras. "We" waren in de veronderstelling dat die Soladin600 gemaximeerd was op 500 Watt AC output. Een veelgehoord getal (ook in de praktijk bij Polder PV in de gemeenschappelijke ruimte) is nl. maximaal 498 Watt AC vermogen op de piekregistratie teller...

Ra ra, hoe kan dat? Meetonnauwkeurigheid? Brennenstoeltjes niet zuiver op de graat? Toch grotere toleranties dan verwacht bij de Soladin's (ook al is het maar een paar Watt)? Op zich zijn hoge momentane vermogens helemaal niet vreemd in deze dagen met koude luchttemperatuur, sterk afgekoelde modules (sneeuw, hagel, koude regen), en extreem felle reflecties op de wolkenranden bij doorbrekende zon. Ik had vandaag met mijn 12 "krakkemikkige" OK4-tjes toch maar weer leuk momentaan maximaal 1.031 Watt uit 1.236 Wp opgestelde capaciteit (met 25 meter DC-bekabeling), een leuke 0,83 Watt/Wp. Sommige omvormers aangesloten op 108 Wp modules gaven alweer tijdelijk AC vermogens van 91 Watt te zien, en ik heb dezer dagen bij reflecties op wolkenranden alweer een 92 Watt voorbij zien komen (record is herhaaldelijk gevestigd op 94 Watt AC uit een OK4-tje...).

Ton Peters zat in Spijkenisse dicht tegen zijn oude record aan, met maar liefst momentaan 2.907 Watt (AC) uit zijn sterk geoptimaliseerde (overmaat aan inverter vermogen) 2.700 Wp systeem (een vette 1,08 Watt/Wp!!!). Maar ik heb die 498 Watt AC vermogen bij "onze" Soladin600 ook regelmatig onder veel minder extreme condities gezien. Bij ons is er 6x 108 Wp in 2 ministrings aangesloten, wel ook weer met 25 meter DC-bekabeling die ongetwijfeld verliezen geeft, al zijn per pool per mini-string 3 parallelle hard-koperen kernen van elk 2,5 mm² gebruikt voor de doorvoer naar de begane grond.

Wie een mogelijk verklarende suggestie heeft voor Niels' hoge AC vermogenspieken, gaarne berichtje naar Polder PV, of, uiteraard, naar Niels zelf (iemand van Mastervolt zelf, wellicht? ):

http://www.niels-thijssen.nl/news.php?extend.120


19 maart 2008: Frau Antje bidt voor Blauwe Kaas... De door mij beloofde vertaling van het in het Duitse Photon verschenen artikel over de Nederlandse SDE regeling is inmiddels afgerond. Het oorspronkelijke Duitstalige artikel (bijvoorbeeld ook verschenen in de Spaanstalige pendant...) is geschreven door Christoph Podewils, o.a. naar aanleiding van een uitgebreid telefoongesprek wat hij begin februari met mij had. Er staat een hartstikke toffe foto in van ons wereldberoemde kaasmeisje, in Duitsland vermaard als "Frau Antje", wat blijkbaar wel eens wat anders wilde dan die eeuwige gele Goudse, en, bijdetijds als ze is, nu maar eens voor een wat moderner type, blauwe (schimmel?) kaas gaat.

Dat het blauwe spul Frau Antje maar goed mag vallen, en dat de schimmel maar niet teveel bedenkelijke nevenwerkingen mag blijken te hebben.

Met hartelijk dank aan de medewerking van de heer Podewils en de Photon redactie voor de toestemming. U kunt het vertaalde stuk raadplegen in de Artikelen sectie van Polder PV (de titel "Frau Antje gaat voor PeeVau" heb ik toch maar geskipt...):



18 maart 2008: Oh la la... De Belgen zijn lekker bezig met de zonnepaneeltjes. Geen gepruts, meteen lekker knallen met een goede regeling (o.a. 450 euri per groencertificaat van een megawattuurtje). Meteen van die heerlijk efficiënte "heterojunction with intrinsic layer" HIP moduultjes besteld in het volle enthousiasme. Oeps. Beetje weinig ruimte op het dak? Ach, effe creatief denken, framepjes bestellen, moduultjes d'r op, stekker in het stopcontact. Klaar is Sjak. Beetje vreemde naam, "kattesolar". Ik zat eerder aan een hele stevige Mechelse Herder met Vervaarlijke Tanden te denken, gezien de lokatiekeuze.

Gelukkig hebben ze geen mevrouwen van der Hoevens in Vlaams Brabant (ook al heeft ze nog zo'n heerlijk Limburgs accent...). Want dan kom je met zo'n dijk van een 6,7 kilowattpiek installatie never nooit niet door wat voor Hollandsche subsidieregeling dan ook...

http://www.sonnenertrag.eu/detail.php?pk=2416&profile_id=2253


18/19 maart 2008: Pot verwijt de ketel? Opeens is het "bal" in Den Haag. Zo lijkt uit het bericht op de Telegraaf site af te leiden (?):

di 18 mrt 2008, 14:51
Aanvraag subsidie zonnepanelen eenvoudiger
DEN HAAG - GroenLinks vindt dat het particulieren die subsidie aanvragen voor zonnepanelen op het dak, bepaald niet makkelijk wordt gemaakt. „Het is absurd ingewikkeld, je moet minstens een dag uittrekken voor de administratieve rompslomp en een kwart tot de helft van de subsidie ben je al kwijt aan alleen inschrijvings- en meetkosten,” vindt Kamerlid Wijnand Duyvendak.

[cynisme modus aan]Nou niet overdrijven, Wijnand. Als je van een klein systeem van 1 kWp uitgaat bij, laten we het houden op een prijs van € 5,5/Wp (incl. BTW), kom je (in theorie) uit op 5.500 Euro kale systeemkosten ex meterkast aanpassing en de verplichte (nooit in eigendom te verkrijgen) productiemeter. Zeg, voor de laatste twee, € 400 vaste kosten.

Komt bij: 480 euri CertiQ administratie waanzin, en mogelijk ook nog eens 15 x 29 euri dubbele meetdienst graaierij van de op extra lucratieve inkomsten beluste monopoloïde netbeheerder. Dan laten we effe voor het gemak een eventuele omvormer vervanging in die 15 jaar buiten beschouwing...

Totaal vaste meerkosten om het nagelneue PV-systeem in de oerhollandsche bureaucratie op te kunnen nemen (anders stort ons land in, blijkbaar...) slechts 1.315 Euri. Dat is 24% van de aanschafkosten van het kale 1 kWp PV-systeempje. En wat levert dat 1 kWp systeempje dan op, al die lange 15 jaar? Volgens de rekenwonders bij SenterNovem zou je gewoon "vast" op die beruchte 33 eurocent mogen rekenen (wat niet waar is, is alleen voor 2008 een zekerheid). Maar je "mag" niet meer dan 850 kWh/kWp.jaar opbrengst rekenen, dus maken we het volgende compleet speculatieve sommetje:

1 (kWp) x 850 (kWh/kWp.jaar) x 0,33 (Euro/kWh) x 15 (jaar) = € 4.207,50.

Als alles goed blijft lopen, en we doen daarbij alsof de gemiddelde kleinverbruiksprijs (in een ook niet door GroenLinks bestreden "geliberaliseerde" markt waar "piraterij" met kWh tarieven een doodnormale zaak lijkt te worden) al die 15 jaar hetzelfde blijft, een nogal onwaarschijnlijke claim. En: als u een zonrijk jaar meemaakt, pech voor u als u in de kustregio woont, want de meeropbrengst (> 850 kWh/kWp.jaar, in dit specifieke geval dus alles boven de 850 kWh jaarproductie) mag u volgens onnavolgbare "regels" niet gesubsidieerd krijgen. Heeft u een slecht jaar met veelvuldig somber weer, wordt u gewoon naar beneden getrokken qua eindresultaat doordat u op de daadwerkelijk geproduceerde kWh afgerekend wordt en er, uiteraard geen "bodem limiet" in de EZ regeltjes is opgenomen. Want teveel subsidiëren is een doodzonde in Nederland. Te weinig? Pomtiedomtiedomdom (bureaucraatje fluit vals tussen de tanden en laat de ogen alle kanten op dwalen...). Gaan we van bovenstaand bedrag uit, en van de 1.315 Euri bureaucratie die ik al eerder noemde, zit je bij zo'n 1 kWp systeempje al op 31% aan totaal onnodige lasten waar die kostbare zonnestroom subsidie aan "op gaat". Wijnand kan dus toch goed rekenen (excuus voor mijn eerdere interpretatiefout, de polderjongen is ook maar een need'rig veelschrijvend mensch...). Al is een cruciale reken inputvariabele (de correctiefactor) zo variabel als maar kan. En is die 31% dus hoogst onzeker...

Duidelijk is in ieder geval dat dit dus allemaal nog veel erger uitpakt bij microsysteempjes van 601-1.000 Wp, maar als je zoiets van plan bent, kun je beter met een gigantische boog om die SDE heen lopen (net zoals je dat van mama vdH "moet" doen als je 600 of minder van die "niet-innovatieve" Wattpiekjes aanschaft) en direct zelf 5-6 paneeltjes bestellen van 175 Wp en op het dak rammen, klaar is Kees... En, beste Wijnand: het wordt allemaal nog "beter" als je een groter systeem aanschaft. Natuurlijk weer niet te groot, anders wordt moedertje van der Hoeven ook alweer boos en krijg je helemáál geen centjes van Vadertje Staat ...

Maarrrrrr, zal mevrouw van der HO-Even dan zeggen, DAN gaat u ook vet verdienen aan "ons" (lees: de Staat). Dan loopt u binnen 15 jaar binnen! Mwagh...

Tja, best Wijnand. Ik heb eigenlijk maar een antwoord op deze droefenis. Als de Haagse politiek het er op aan laat komen dat er 17 en een halve maand sinds het infame nekschot (MEP) van Jopie Wijn over een nieuw "stimuleringsregime" gedaan wordt, door een Ministerie wat wijd en verbreid bekend staat om haar "ietwat gekleurde" reputatie op het vlak van duurzame energie. En je laat het aan hen dan ook nog eens over dat de uitvoering van die hele bezopen regeling volkomen buiten het politieke gezichtsveld in elkaar gedraaid mag worden, een toverkol waardig. En je vertikt het om over de precieze praktische uitvoering, de bemetering, de daartoe te limiteren "externe" kosten, en de exacte wijze van berekening van uit te keren gelden zelf keiharde, niet aan te tornen wettelijke kaders te (laten) zetten...

... dan, beste Wijnand (en al die anderen in de Tweede Kamer) ... hebben jullie d'r blijkbaar zelf om gevraagd ... [/cynisme modus uit]

Dit bericht is op een punt aangepast n.a.v. een interpretatiefout van Polder PV. Dank aan de lezer van Polder PV die mij er op wees! Het stuk blijft overigens volledig overeind met deze aanpassing. De heer Duyvendak heeft n.a.v. zijn "bevindingen" schriftelijke kamervragen aan mevrouw van der Hoeven gesteld, zie GroenLinks link (toevoeging: 19 maart 2008).

http://www.groenlinks.nl/2ekamer/nieuws/nieuwsbericht.2008-03-18.9425152560
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3585438/_Subsidie_zonnepanelen_eenvoudiger__.html


18 maart 2008: En SenterNovem, zij prutste voort... Gealarmeerd door de vorige twee "incidenten" (onduidelijkheden productiemeter, resp. aanvragen voor 1 april verstuurd/binnenkomend worden geretourneerd), ben ik de overzichtspagina van de SDE regeling voor zonnestroom beter gaan bekijken op de SenterNovem site. En ja, hoor, er staan weer eens lerpen van fouten, leugens, en verdraaiingen van de waarheid op. Nieuwe SDE pagina, dus maar weer. U vindt hem HIER (hij wordt ook vanaf de andere SDE pagina's gelinkt).

Kamervragen? Kamervragen!

http://www.senternovem.nl/sde/Zonnepanelen/index.asp


18 maart 2008: Polder PV een "product"? Grappig. Van een organisatie die zich ook "nogal" opwindt over de nukken en grillen van de Nederlandse SDE regeling kreeg ik een e-mail. Ik op hun site kijken (uitgebreide linksite naar vele duurzame initiatieven, producenten, e.d.). Wat vind ik daar op de homepage, bovenaan de "YourSun Top10"?

Leuk! Ik "ben" dus: een zonne-energie "product". Maar, ietwat verder doordenkend, hebben ze eigenlijk volkomen gelijk: We zijn immers allen sterrenkinderen...

http://www.transformenergy.nl


18 maart 2008: Inhoud Photon maart 2008.

De belangrijkste (anders kom ik niet meer achter de computer vandaan...)

  • "Der Cent muss weg". Aanpassing EEG Wet in Duitsland begint aan eindfase. De brancheorganisatie probeert middels lobby in ieder geval de "extra cent" degressie (lees: 1 eurocent extra lagere feed-in) bovenop de al aangekondigde verhoging naar 8% degressie t.o.v. dit jaar van de tafel te vegen. Uitkomst nog steeds ongewis. EEG blijft verder volkomen intact, totaal onvergelijkbaar met het Nederlandse SDE in spé.
  • "56 Cent, 15 Jahre lang - aber ..." Zeer goed getroffen beschrijving van de Nederlandse SDE in spé, vertaling komt binnenkort op Polder PV.
  • "Noch ein kompliziertes Mini-EEG". Ook in het extreem zonnige Portugal gaat een EEG "achtig" systeem jammer genoeg niet van harte ingevoerd worden. Zeer herkenbare, totaal onnodige bureaucratie, met blijkbaar als boodschap: investeerders s.v.p. met een grote boog om dit prachtige land heen!
  • "Phönix aus der Asche?" Komt Conergy (Duitsland) er weer bovenop? Uitgebreid interview met gepokt en gemazeld saneringsmanager Dieter Ammer.
  • Megawattpiek parken bij de vleet in bouw en/of planning in Spanje: 20 MWp Córdoba (Sky Global), 20 MWp Castilla-la-Mancha (Conergy dochter Epuron SLU), 22 MWp Extremadura (OPDE-groep), 22 MWp Galicia (coöperatief Solidaridad Solar SL, 430 burgers...), 23,2 MWp Almería, drie parken (New Energy Invest GmbH uit BRD)... (als ik goed heb geteld, is dat alweer ruim 107 MWp...)
  • Ook leuk: de Belgen hebben de smaak goed te pakken (prima feed-in systeem en belastingvoordelen), Enfinity gaat 22 MWp op gehuurde industriële daken in 15 Vlaamse gemeentes aanleggen en daarmee de huidige (geschatte) 14,7 MWp in totaal op bijna 38 MWp brengen. Nederland (minder dan 50 MWp netgekoppeld): oppassen geblazen!!!
  • "Am Anfang eines langes Weges". Uitgebreide analyse van de stand van zaken rond talloze dunnelaag startups in, met name, Duitsland. Nog niet alles loopt lekker, productieopschaling is een stuk lastiger dan gedacht. De potentie echter...
  • "Was tun mit 23 Gigawatt an Modulen?" Wederom waanzinnig nieuws van PHOTON Consulting, ditmaal van Chris Porter: in 2010 zou er mondiaal al 23 GWp aan PV-modules geproduceerd (en geïnstalleerd!) moeten kunnen worden (2007 was dat nog "maar" 3,9 GWp...), wereldkampioen Duitsland zou daarvan maar liefst 6,5 GWp moeten kunnen opslokken... Uitgebreide analyse van (vaak voor het publiek geheime) geanonimiseerde marktdata, prijsontwikkelingen, etc. Van de genoemde "1.200 MWp in nog onbekende markten als Nederland en Portugal" geloof ik echter niet zoveel, gezien de miezerige 70-80 MWp (2011) nieuw geplande capaciteit van EZ onder de SDE regeling in ons land... Summary van dit rapport klik HIER
  • "Der Ruf nach Qualität". Zorgenkindje voor de sector: kwaliteit van het "gemiddelde" silicium dreigt, door gigantische productietoename gecombineerd met toename van recycling, af te nemen. Wat consequenties zou kunnen gaan hebben voor de "degradatie" (lees: afname van gemiddelde vermogen in de loop van de tijd) van kristallijne PV-modules. Wake-up call aan de sector, en eis om kwaliteitseisen te gaan stellen aan, met name, de primaire productie (ingot fabricage en zonnecel productie).
  • "Gute Leistung wird belohnt". Nieuwe wijze van inverter kwaliteitsbeoordeling: "Totale efficiëntie" ("Gesamtwirkungsgrad") = MPPT-aanpassingsefficiëntie maal de omvormings-efficiëntie. Gekleurde grafieken geven in een oogopslag de prestatie van alle geteste omvormers weer.
  • Uitgebreid inverter overzicht. 509 stuks, 46 aanbieders, met scheiding in vermogensklasse onder resp. boven de 10 kilowatt. NB: gemiddelde efficiëntie wordt nog steeds beter. Voor de bekeken "pool" is dat al 94,6 procent "Europese efficiëntie" (op sommige ietwat fossiele onderwijsinstellingen in Nederland denkt men nog steeds dat omvormers voor zonnestroom niet beter dan 90% presteren...).
  • "Solares Epizentrum". Het al eerder door mij besproken zgn. Masdar Initiative gaat in Abu Dhabi op waanzinnige manier uitpakken met een volledig duurzame nagelneue stad voor 50.000 inwoners bomvol high-tech, lokale productie van zonnestroom (CSP, PV), maar ook mogelijk wind, en enorme investeringen in start-ups op alle mogelijke gebieden van duurzame energie. Met oliegeld duurzaamheid uit het woestijnzand trekken. Brinkhorst had het niet kunnen verzinnen. Let wel: er zit ook een monsterproject "CO2 opslag" bij (en u weet nu vast waar die CO2 dan vandaan komt). Totaal budget voor "schone energie" (ruim begrip, maar toch), ga eerst effe zitten ... 10,1 miljard Euro ...

http://www.photon.de/


17 maart 2008: Polder PV en zonne-energie in Fryslân. Mevrouw Andriessen liegt een klein beetje (onbewust) over de meeste lichtopbrengst in Nederland (zie KNMI site en let op de meest donkerrode gebieden) en doet m.i. iets te denigrerend over die "paar paneeltjes" bij particulieren op het dak (zeker nooit in Duitsland gekeken, is maar een provincie verder). Maar verder is de insteek uiteraard de goede: zonnestroom knallen, en wat haar betreft bij voorkeur zo groot mogelijk, en wel op de vliegbasis van Leeuwarden. Zoals reeds uitgebreid op Polder PV bediscussieerd (uitgebreide intro, resp. rekensommetjes op basis van internet info), al zijn de plannen, zoals ook mevrouw Andriessen toe moet geven, nog erg pril.

Laten we tot Amon Re bidden dat Friesland inderdaad gaat "knallen", maar, vergeet vooral s.v.p. die burger niet, mevrouw Andriessen. Zonder burgers geen draagvlak. Decentrale opwekking en grote projecten, arm in arm, s.v.p. Dan kan er iets heel moois gaan bloeien in het Friese land...

^^^
Foto genomen door Marcel Decraene in onze tuin, met op de achtergrond de 6 108 Wp Shell modules van onze buurman (geplaatst in oktober 2001). De rest van de modules (20 stuks, 12 van Polder PV), staan op het platte dak van de woontoren, niet zichtbaar.
© Wereldomroep 2008

Polder PV werd over de mooie plannen in Leeuwarden op 13 maart bij stralend weer (momentane opbrengst van zijn PV-systeem dik in de 900 Watt AC vermogen...) geïnterviewd door Marcel Decraene van de Wereldomroep in de tuin van het appartementencomplex waar hij woont. Hij liet natuurlijk meteen ook dat leuke terugdraaiende Siemens Ferrarismetertje in de meterkast zien wat mensen zo ongelofelijk kan motiveren om dan ook maar meteen flink de consumptie omlaag te brengen. Dat heet: een tweesnijdend zwaard. Daar heb je helemaal geen "slimme meter" voor nodig... De op ("gesaldeerde") zonnestroom gebakken cake (helaas niet in de geluidsopname te "horen") viel erg goed bij het Wereldomroep team...

^^^
Al snel nadat het artikel met het interview op de Wereldomroep site stond, begon mijn geweldige StatCounter logger aan te geven waar de bezoekers van Polder PV zoal vandaan kwamen. Tot in Oman (oost Arabisch schiereiland) aan toe...
© Statcounter

http://www.wereldomroep.nl/actua/nl/samenleving/080317zonne_energiepark begeleidende tekst/projectinfo
http://download.omroep.nl/rnw/smac/cms/zonne_energiepark_20080317_44_1kHz.mp3 mp3 file van het interview


17 maart 2008: Reactie op Volkskrant artikel. Op 8 maart stond er in de Volkskrant een artikel over de aankomende SDE regeling. Daar stonden nogal wat fouten in en er werden nogal wat essentiële zaken verzwegen. Aangezien de Volkskrant nogal een groot bereik heeft onder de bevolking, zag Polder PV zich genoodzaakt een en ander recht proberen te breien via een lezersbrief per e-mail. Naar het laat aanzien, tevergeefs, want ik heb geen reactie van de redactie gehad (ook niet na reply). Als iemand toevallig toch mijn reactie geplaatst heeft gezien, gaarne melden.

Voor mijn volledige reactie, zie deze pagina.


17 maart 2008: Schokkend SDE nieuws deel 2. Het verbaast me allemaal niets meer. SenterNovem lijkt permanent de weg kwijt te zijn, zo blijkt uit het volgende bericht van een SDE geïnteresseerde die zich goed wilde laten voorlichten, in een e-mail aan mijn adres (vetdruk Polder PV):

"Peter, zie op de volgende link [onderaan] de volgende tekst:

Aanvraagperiode
SDE-aanvragen voor 2008 kunnen worden ingediend van 1 april tot 1 augustus 2008. Aanvragen die ingediend zijn voor 1 april 2008, worden niet in behandeling genomen. In de toekomst zullen, naar verwachting, nieuwe jaarlijkse subsidierondes worden opengesteld.

Toen ik vorige week met een medewerkster van SenterNovem telefoneerde, zei zij dat je al wel mocht opsturen maar dat pas vanaf 1 april de behandeling start. Een dergelijke tekst staat ook op de website van SolarNRG.

De tekst op SenterNovem is volgens mij redelijk fonkelnieuw. Heel goed mogelijk dat een behoorlijk aantal mensen van een koude kermis thuis gaat komen. Nu zal het toch al wel geen groot feest worden, maar dit geharrewar helpt zeker niet om in de stemming te komen."

De suggestie in de laatste alinea klopt waarschijnlijk. Onderaan genoemde pagina "Subsidie fotovoltaïsche zonnepanelen" staat immers: Wijzigingsdatum 17-03-2008.... Verbaast het u? Neen, mij verbaast het niets. Lees Polder PV en trek uw eigen conclusies...

(NB: vrij snel na het uploaden van dit bericht heeft ook SolarNRG hun "stappenplan" formulier aangepast, die zijn zich natuurlijk ook weer eens de beroerte geschrokken van het voortdurende gesodemieter bij SenterNovem...)

Dan staat u dus het volgende te doen als u - al dan niet slecht geïnformeerd door SenterNovem of andere instanties - reeds een schriftelijke "aanvraag" de deur heeft uitgedaan. Óf u rekent er op dat u "ingeloot" wordt als er ??? tienduizend(en) ??? aanvragen per post op 1 april in Zwolle worden afgeleverd. Óf u vreest het ergste, en dan zult u dus toch 's avonds op 31 maart met slaapmat en al richting Zwolle moeten treinen en bussen (zie ook bericht van 14 maart, onderaan).

Ik kreeg gisteren een "pittig" mailtje van een bekend parlementariër die vroeg of ik me wat positiever uit wilde laten over de SDE (voor zonnestroom). Ik vind alles best, laat die SDE vooral volstromen, maar als het gaat zoals de afgelopen dagen is geschetst, moet u niet bij de boodschapper van de informatie wezen (zoals ik aan genoemd parlementariër heb laten weten), maar bij de opdrachtgevers, bedenkers, de plannenmakers, en de uitvoerders van die regeling, s.v.p. Ik ben bij geen van die vier fases betrokken. I'm just a stupid bystander...

Via via ontving ik een e-mail met "ervaring uit de praktijk" van een leverancier van zonnepanelen die het over een stel PV-newbees in spé heeft die "er voor willen gaan" (via de SDE). Het meest saillante stuk:

"... Zij zijn zeer geinteresseerd in zonne-energie en zijn buitengewoon aardige mensen.

Ook zij hebben problemen om zich door de subsidie aanvraag te worstelen. Ik vind het persoonlijk ook zo'n demotiverende regeling. Er wordt een enorme barrière opgeworpen voor mensen die gewoon wat goeds willen doen. Ik snap werkelijk niet waarom zo'n aanvraag niet op 1 a4-tje kan.

Gisteren las ik (misschien was dat al eerder bekend), dat mensen met zonnepanelen zich ook nog moeten laten certificeren tot producent van elektriciteit via Certiq. Toen brak echt mijn klomp.

Het moet toch heel eenvoudig zijn om mensen die terugleveren gewoon daar subsidie op te geven? En als je dan je brutoproductie weet te verkopen, ben je helemaal slim bezig.

En of mensen daar nu nieuwe of gebruikte panelen voor gebruiken, so what? Willen we zonne-energie of niet? Denk ik dan."

Waarvan akte. Blijkbaar ligt "het" niet alleen aan mij...

Enne, om ook weer eens met iets "positiefs" te eindigen: KOOPT ALLEN (DUS) S.V.P. ZONNEPANELEN. Het is een van de mooiste aankopen die u ooit zult doen. Mits u uw verstand blijft gebruiken. Mits u goede spullen koopt en verdachte aanbiedingen (dan wel potentiële wurgcontracten bij bijv. energiebedrijven) links laat liggen. En mits u het kunt betalen. Of u dan met of zonder subsidie wilt kopen is geheel en al aan u, dat ga ik u niet opdringen. Zonnestroom: Ja, selbstverständlich! Knallen, dus! Dan is genoemd parlementariër vast ook wel tevreden...

^^^
Screendump van mijn fantastische monitoring programma voor mijn OK4 omvormers (elk zonnepaneel is hier op te monitoren, we hebben d'r nu 12). 12h09 op 17 maart 2008 (nog steeds officieel "winter"), felle zon, en al 921 superschone wattjes (AC vermogen!) uit de hele installatie. Ik voed in op het net terwijl het koffiezetapparaat aan staat en ik achter de computer zit te werken, met de koelkast en mechanische ventilatie aan. Moderne systemen hebben veel hogere efficiëntie, kunnen helaas niet individueel panelen monitoren (string omvormer systemen), maar de software daarvoor is inmiddels ook al fors opgewaardeerd (vraag ernaar, hartstikke leuk en belangrijk om uw systeem in ieder geval regelmatig te monitoren).

Conclusie: Gáán met die zonnebanaan. Desnoods zonder subsidie! Olieprijs is nu ruim 110 dollar a barrel...

http://www.senternovem.nl/sde/Zonnepanelen/index.asp


16 maart 2008: Schokkend SDE nieuws... Van een van de talloze "nieuwsgierigen" onder de Nederlanders die bij SenterNovem en bij zijn netbeheerder eens ging informeren over de talloze nooks and crannies van de SDE regeling ontving ik de volgende schokkende mededeling. Mijn vetdruk:

"Zowel netbeheer als SenterNovem weten niet wat ze met de productiemeter aan moeten, en verwijzen naar elkaar. Er zou zelfs sprake van zijn dat de leverancier van de panelen maar een meter moet installeren ?!

Nou ja, vreemd allemaal. Ik hoop er maar het beste van, en heb inmiddels mijn SDE aanvraag gemachtigd bij ### ondergebracht, voor 35 euri doen zij alle rompslomp, en hoef ik niet op de mat bij SenterNovem te liggen."

Ergo: blijkbaar is zowel niet bij de subsidie uitkerende instantie, als niet bij de netbeheerder bekend hoe er gemeten moet gaan worden, en, extreem verontrustend, wie er verantwoordelijk is voor die voor de subsidie essentiële productiemeter!!! Die meter moet gecertificeerd zijn en die moet in de meterkast. En dat moet "een leverancier" van zonnepanelen effekes in no-time voor u gaan "regelen"??? Met mogelijk oorlog met de netbeheerder tot gevolg omdat die het wellicht niet eens is over het geselecteerde type productiemeter???

Als er nog Tweede Kamerleden zijn die nog geen vragen hadden gesteld aan mevrouw Maria van der Hoeven, lijkt me nu het moment aangebroken om die nu maar eens te gaan stellen. Schriftelijk s.v.p. Vóórdat de pleuris echt uit gaat breken. U heeft nog maximaal twee weken om orde op zaken te stellen in de totale chaos...


16 maart 2008: Goede SDE service. Ik zal mijn voorkeuren niet onder stoelen of banken steken, ook al pretendeert Polder PV meestal "onafhankelijk" te zijn. Ik heb niet voor niets een (betaalde!) banner van Essent Retail geweigerd omdat ze slechts halve waarheden over hun "salderings-extensie" (traject "3.000 - 5.000 kWh netinvoeding") vertelden. En laatst heb ik nog al te opdringerige reclame verzoeken voor zonnestroom van een grote energieleverancier met zachte doch besliste hand gepareerd. Polder PV is namelijk (gezien het succes in Duitsland) rabiaat voorstander van onafhankelijke (of beter, gezien de kleine markt hier: zo min mogelijk afhankelijke) partijen in de PV-business. Zeker in het superkleine Nederland, je komt elke keer weer dezelfde namen tegen. Is niet zo gezond.

De polderjongen ziet met lede ogen aan dat de holdings van de grote energieboys nu weer eventjes lekker goede sier lopen te maken met extreem opportunistische zonnepaneel acties omdat de subsidiepotten in Den Haag (beter: SenterNovem Zwolle) weer eens "vet" zijn gaan roken... Mijn dringende advies is om met een boogje om die wurgcontracten met de energiebedrijven heen te lopen (boterbergjes op het hoofd in gedachten houdend) en werkelijk autonome bedrijven uit te zoeken die "een reputatie" hebben hoog te houden. Wees ontzettend op uw qui-vive als het om ondoorzichtige lease constructies gaat (of: "we regelen alles wel voor u, alleen hier tekenen s.v.p."), daar hebben we in Nederland op het vlak van zonnestroom slechte ervaringen mee, zeker als er iets onverhoopt fout gaat of kapot.

Houdt ook s.v.p. rekening met de marktdominantie van BeldeZon. Op zich zal er niets mis zijn met hun producten, maar er staan maar twee zonnepaneel types op hun site (uitzonderlijk beperkt voor een groot concern!), er wordt weinig inhoudelijke info gegeven (grote misser), er staat een lerp van een fout in hun "offerteaanvraagformulier" (niet 600 maar 601 Wp is het absolute minimum om voor SDE subsidie in aanmerking te komen, fout is door meerdere partijen gemaakt). En de kreet: "Overheid maakt zonne-energie rendabel" is beslist niet aan mij besteed, want dat is onbewezen... Ik had van de verkoopbranche van het grootste duurzame energie bedrijf (Econcern) in Nederland een degelijker (en kritischer) aanpak verwacht. ZEKER met het "nu of nooit" scenario wat door EZ uit de mouw is getoverd...

Veel "onafhankelijke" leveranciers met een beetje tot gevestigde reputatie zijn er niet meer over in Nederland. Ik noem o.a., in willekeurige volgorde en niet uitputtend, Buro Wilders, Walraven/SolarID, Awizon, Besseling, Lafarge, Oskomera, SolarAccess, Techneco, SolarNRG, etc. Sommige leveranciers hebben zeer nauwe banden met energiebedrijven. Let daar s.v.p. op, zeker wat contractuele bepalingen e.d. betreft.

De laatstgenoemde, ik ga hier niet lopen huichelen, heeft een degelijke pagina (link onderaan) met informatie voor u waar u op moet letten bij het "in de SDE regeling stappen". Met o.a. links naar een "stappenplan" voor de aanvraag (zeer goed, deze pagina dient iedereen te lezen die een beroep op de SDE gaat doen!), een vooringevuld "voorbeeld" aanvraagformulier voor de administratieve kermis bij SenterNovem (antwoorden op vraag 4b en 4c zijn inmiddels, 17 maart, aangepast, waarvoor dank), het oorspronkelijke formulier, en link naar de certificaten instantie CertiQ. Dit is een voorbeeld hoe het moet. Dit is: klantenservice. Essentieel bij zonnestroom.

U moet uiteraard zelf beslissen, maar de keuze is niet groot. Polder PV zal in ieder geval nooit aanspraak doen op "een" SDE aanvraag, via wat voor leverancier dan ook, gezien de door hem uitentreuren besproken en zeer kritisch geanalyseerde documenten van EZ. En al helemaal nooit (meer) via een energie holding. Zonnestroom mag bovendien nooit een legitimatie zijn om pakhuizen vol bureaucraten van de straat te houden. Waarom moeilijk doen als je al jarenlang probleemloos saldeert? Met een "antieke" PV-installatie die het prima doet?

Aan u de keus... Blijf kritisch s.v.p.

Tale telling, van de website van EasySolar (wat zou EZ daar van vinden?):

Onder de huidige stimulerings regeling biedt EasySolar geen systemen aan.

http://www.solarnrg.nl/index ... subsidiereservering&catid=39:voorpagina


15 maart 2008: Oproep SDE aanvragers. Mocht u ondanks alles toch van plan zijn om SDE subsidie aan te vragen (veel geluk gewenst), en/of gaat u een van de informatie bijeenkomsten bij/van SenterNovem bezoeken, is Polder PV erg geïnteresseerd in uw ervaringen, zowel positief als negatief. Een bondig verslag van zo'n info avond is zeer welkom. Uiteraard, indien gewenst, anoniem. Daarbij gaarne een korte schets van het aantal bezoekers, de sfeer, inhoudelijke correctheid (voor zover door u in te schatten) van informatie en antwoorden van SenterNovem, mogelijk ontwijking van "hete issues" (zoals prijs productiemeter, extra meetdienst, procedure en "lidmaatschap" CertiQ, de mogelijk forse discrepantie tussen het jaarlijks te wijzigen "correctiebedrag" en de hoogte van uw eigen salderingscomponent, wat te doen bij uitbreiding met nieuwe deelinstallatie i.v.m. de te verwachten puinhoop in de meterkast, uw rechten (en plichten) jegens de netbeheerder, status van de bestaande salderende Ferrarismeter, etc.), blijvende onduidelijkheden. Dat soort zaken. Gaarne een e-mail met uw bevindingen naar Polder PV.

Mocht er nog e.e.a. aan niet gepubliceerd informatie materiaal beschikbaar komen, houdt Polder PV zich aanbevolen voor een exemplaar. Er gaat een gerucht dat er mogelijk een nieuw (eenvoudiger?) aanvraagformulier gemaakt zou worden, daar ben ik zeer benieuwd naar. Alvast hartelijk dank!

Lijst met meest recente bijdragen SDE op Polder PV


 

14 maart 2008: Hit and Run policy aan Duitsers niet besteed... "Dit kon niet uitblijven, natuurlijk", was de titel van een e-mail die ik kreeg toen ik vanochtend de mailbox opende. Die trouwens de afgelopen weken continu is volgestroomd met de meest onwaarschijnlijke verzoeken om informatie, reacties op brieven, en Gaia mag weten wat er hier allemaal is gepasseerd de laatste tijd. Dan weet u direct waarom als u geen reactie heeft gekregen: dit is alles voor een normaal mens gewoon niet meer te behappen...

Die e-mail kreeg ik trouwens volgend op het interview wat ik gisteren had met de Wereldomroep, en nadat Photon herpublicatie van het artikel met bevindingen over de SDE regeling uit het interview met mij van enkele weken geleden had geaccordeerd (komt allemaal binnenkort op Polder PV als er een gaatje is). Nadat ik vanochtend plotsklaps door het NOS Journaal werd gebeld over een serie artikelen over zonnestroom subsidies die in het AD waren gepubliceerd (zie verder), nadat een free-lance journalist me gebeld had over hoe dat nu precies zat met dat superieure Duitse EEG, en nadat ik van mijn ouders de lentegids van NUON in handen gedrukt kreeg met op pagina 32 een foto van mij poetsend aan een zonnepaneel - een foto die trouwens beslist niet in opdracht van NUON is gemaakt (ik ben mijn hersens nog aan het pijnigen wanneer die dan wel precies, en door wie hij is gemaakt)...

Afijn. Na dit alles verwerkt te hebben eerst maar eens naar die AD artikelen gekeken. En ja, hoor. Het voor Nederland bijna "klassieke" knipperlichtbeleid gaat weer eens in de praktijk herhaald worden doordat er een run op zonnepanelen is gesignaleerd... Volgens het AD, althans, want van de NOS meneer kreeg ik te horen dat brancheorganisatie Holland Solar nog van niets wist (zou weten) over een "Sturm und Drang" m.b.t. de zonnepanelen in Nederland... Volgens het AD zou Beldezon al 30.000 "informatie aanvragen" hebben (!). Probeert u zich voor te stellen, als die stellingname klopt, hoe zij het "begeleiden van u bij uw subsidieaanvraag" dan handen en voeten gaan geven, zelfs als slechts een fractie van die aanvragen tot daadwerkelijke bestellingen zou gaan leiden.

 

^^^
Screendump van het hoofdartikel in de elektronische AD. Storm in een glas water of zoveelste duurzame hoax in Nederland?
© AD.nl

 

Of de door fossielen en aan fossiele brandstofprijzen gekoppelde andere energietarieven (to name but one, stadswarmte...) stinkend rijk wordende holdings NUON, Eneco, en Essent, die allemaal natuurlijk (voor de zoveelste maal...) een "graantje mee willen pikken" uit de subsidiehausse. Het reeds door mij gesignaleerde subsidie opportunisme bij Delta krijgt hiermee navolging bij bedrijven die al lang eerder zonder subsidie die zonnepanelen als maatschappelijk verantwoorde service aan u hadden moeten aanbieden voor een leuk marktprijsje, maar die daar tijdens de Brinkhorst woestenij jaren na het EPR/EPA echec vrijwel niets tot nulkommaniks aan hebben gedaan. In de overvolle mailbox inmiddels ook al berichten van onafhankelijke installateurs die in het niet zo grijze verleden extreem slechte ervaringen hebben opgedaan met het subsidieopportunisme bij de grote energiebedrijven. Dat verschrikkelijke, zeker niet alleen in Den Haag gepraktizeerde "hit and run" beleid, heeft mede ertoe geleid dat de prille Nederlandse PV-markt kapot is gemaakt.

NUON claimt ook al "duizenden aanvragen" binnen te hebben... (die claim laat ik geheel aan het concern over, ik hecht daar vooralsnog niet zo'n waarde aan, gezien ervaringen met ronduit twijfelachtige cijfers van dat bedrijf in het verleden). Dat worden nog effe supersnel paneeltjes scoren in dat verre China, beste energieboeren. Jammer nou dat die containerschepen zo lang doen over die wereldreis helemaal naar dat superkleine Nederland... Dat wordt dus wachten op volgend jaar, beste mensen bij de opportunistische energieholdings, want als de signalen ons niet bedriegen, zijn deze grote jongens veel en veel te laat "ingestapt" (1 april is al over 17 daagjes, geachte landgenoten), en is het aantal aanvragen dan mogelijk al ver overschreven voor dit jaar. De leukste reactie komt van de Eneco holding die claimt "snel na de introductie van de subsidie met een aanbod te komen". Huh? Pas na 1 april een aanbieding doen, beste Eneco? Dan is het schaarse aantal gelukkigen al lang geregistreerd bij SenterNovem, en staan de ongelukkige Eneco inschrijvers meteen een jaar in de wacht met lege handen. Inschattingsfoutje, wellicht?

Zelfs mijn eigen (100% groene) leverancier Greenchoice, die al een tijdje een link had staan naar een mij onbekende "aanbieder" van zonnepanelen (Energieker.nl), is op het allerlaatste moment op de zonnebok gesprongen, want terwijl ik dit 's middags (14 maart 2008) zit te typen, belandt er een e-mail in de zeer hard vollopende mailbox met de volgende opvallende mededeling: "Meldt u uiterlijk aan voor woensdag 19 maart as., want dan zit u bij de eerste inschrijvers!" Er wordt direct doorgelinkt naar een inschrijf formulier om van de subsidiepot mee te mogen graaien... Concluderend: het is een groot, krankzinnig GEK-KEN-HUIS!

Verder staan er natuurlijk weer de nodige storende foutjes in die AD artikelen. Dat zijn we wel gewend van de Nederlandse journalistiek, die nog zo ongelofelijk veel moet leren over zonnestroom. Ook is de toon zoals te verwachten weer lekker hijgerig (er is weer eens wat "nieuws" te scoren op het vlak van duurzame energie, en morgen gaan we het weer over kerncentrales hebben...). Een (ex?) medewerker van een bekend installatiebedrijf doet nog een moedige poging om de waarschuwende vinger te heffen. Die heeft waarschijnlijk Polder PV goed bijgehouden... Verder moet u zelf maar lezen, zowel bij AD, als bij Polder PV.

Als er 10.000 aanvragen "binnen" zijn op 1 april, gaat SenterNovem "loten", want men schat in dat er maar 7.000 aanvragers beloond zullen gaan worden. Komt neer op zo'n 1,4 kWp per installatie, dat zijn ongeveer 8 paneeltjes van 175 Wp, investering van ruim 7.000 Euri exclusief montagekosten. Stelt niet zoveel voor, tegenwoordig. 10 MWp aan te schaffen installaties (limiet 2008) komt grofweg, bij complete installatie incl. meterkast aanpassingen e.d. (indien nodig), op zo'n 60-70 miljoen Euro aan door grotendeels particulieren op te hoesten investeringen neer (een stuk minder als een groot deel van de werkzaamheden door de particulier zelf wordt gedaan/voorbereid).

Loten? Het was toch echt en zekers weten "die het eerst komt, die het eerst maalt", beste mensen. Jullie Sturmbahnführer/Oberknuppel van der Hoeven/EZ heeft het zelf in die afschuwelijke Ministeriële "Regeling aanwijzing categrorieën duurzame energieproductie 2008" op laten nemen, Artikel 10.2. Staat in de Staatscourant nr. 44 van 3 maart 2008. Schijnt vrij relevant krantje te zijn, die Staatscourant...

Dat wordt dus weer lachen, gieren, brullen geblazen, maar het zat er natuurlijk allemaal al maandenlang aan te komen, met die compleet dichtgenaaide SDE en de subsidiegeilheid van de gemiddelde Nederlander. Pas als er "subsidie" is, komt die opeens uit zijn luie stoel, terwijl zonnestroom nu al een van de verstandigste investeringen is (naast zonnewarmte, als je tenminste geen stadswarmte huishouden hebt zoals wij) die je kunt doen. Ook zonder subsidie...

Duitsland
En de Duitsers? Ach, die zien al dat gepruts in de marge bij de buren meewarig en hoofdschuddend aan en groeien gestaag door naar 14,2% pure duurzame elektriciteit, en die laten de investerings-miljarden gewillig over de toonbank vliegen. Daarbij geholpen door het beste ondersteuningsregime ter wereld (EEG) wat buiten politiek gevoelige Staatsbegrotingen om gefinancierd wordt (subsidie !!). En waar zich nooit markt verwoestende "hit and run" taferelen hebben afgespeeld, zoals nu weer in het poldermoeras dreigt te gaan geschieden. Bij de oosterburen is de markt door extreem slimme wetgeving stapsgewijs, progressief, en op zeer degelijke wijze gegroeid. Investeringen zowel van particulieren als van middelgrote tot zeer grote partijen, en installaties die bijna uitsluitend door bedrijven zijn verkocht die compleet onafhankelijk opereren van de energiesector. En die dus een 300 procent drive hebben om alles uit de duurzame kast te halen, zonder daarbij lastig gevallen te worden door bakken met geld genererende fossiele "neven"activiteiten. Bedrijven die daardoor de volledig dichtgeroeste, door fossielen (en atoompjes) gedomineerde elektriciteitsmarkt van onderop openbreken en particulieren en het midden en kleinbedrijf aan hoogwaardige decentrale duurzame energie opwekkende installaties helpen. Power to the People in uitvoering!

De geweldige marktsituatie in Duitsland wordt weer eens duidelijk uit het nagelneue overzicht (cijfers betrouwbaar, doch nog niet definitief) van 2007. Uiteraard wederom gepubliceerd door het SuperVROM, het Duitse BMU. Gaia zei geprezen dat duurzame energie hun verantwoordelijkheid is, en niet dat van het Wirtschaftsministerium, anders had dit alles gegarandeerd geen realiteit geworden...

^^^
Aandeel van duurzame (hernieuwbare) energie aan het "Eindenergieverbruik" in Duitsland, 2007 t.o.v. 2006 (voorlopige cijfers), in procenten per categorie. Vlnr. elektriciteit ("Strom"), warmte ("Wärme"), resp. brandstoffen ("Kraftstoff"). Let op de forse stijging bij elektriciteit. Als binnenkort het "Erneuerbare Wärme Gesetz" (naast het duurzame elektriciteit bevorderende EEG) goedgekeurd gaat worden, is de verwachting dat de warmte grafiek ook rap zal gaan stijgen. Let op dat zonnestroom ("Photovoltaik") in de zwaar geïndustrialiseerde natie Duitsland reeds 0,6% van het totale elektra verbruik dekt, een aanzienlijke prestatie (en hard groeiend). Totale aandeel van alle duurzame elektra opties reeds 14,2% und noch lange keine Ende. Nederland viel juist hard omlaag vorig jaar naar een miezerige 6%, door een dramatische (doch terechte) terugval in bijstook van dubieuze biomassa van fragenswürdige herkomst in fossiele centrales.
© BMU, 2008


^^^
Gigantische investeringen in duurzame energie bij de oosterburen (wie zei er ook weer dat het "slecht" ging in Duitsland, en dat de economische groei daar achterbleef bij de groei in Nederland?). Let op het enorme aandeel van zonnestroom ("Photovoltaik", bijna 44% van het totaal, gele taartpunt): er is vorig jaar al bijna 4,7 miljard Euro geïnvesteerd in nieuwe installaties, ondersteuning, e.d., en de sector floreert als nooit tevoren... Vergelijk dat maar eens met de grofweg max. 70 miljoen die er in 2008 in Nederland uitgegeven kan worden voor slechts 10 MWp. In totaal werd er in Duitsland in 1 jaar tijd 10,7 miljard Euro geïnvesteerd in duurzame energie... Dass ist ja alles zukunftsorientiert, lieber Leute...
© BMU, 2008

Tot slot een uitspraak van Diederik Samsom in een van de AD artikelen: "Kopen, die paneeltjes!" Ik sluit me in principe geheel bij de heer Samsom aan, maar zelfs al zou hij in staat zijn om nog een leuk bedragje van 30 miljoen toe te voegen aan het SDE budget voor zonnestroom (tot en met 2010/11, of hij het voor elkaar gaat krijgen is een tweede), dan nog zet het geen zoden aan de dijk, zeker bij het gesignaleerde stuwmeer aan te verwachten aanvragen. Waarschijnlijk zal het verschrikkelijke keurslijf van de SDE met de te verwachten "hit and run" problematiek rond wachtrijen voor de subsidieloketten en na overschrijving van de 10 MWp weer een stilgelegde "markt" alleen maar nog meer ellende gaan brengen.

Mijn advies is derhalve: als u naast het subsidiepotje piest (bepaald niet ondenkbaar), koop die zonnepanelen dan gewoon toch direct. Dan hoeft u niet met dichtgeknepen billen op allerlei mistige instanties te wachten, en houdt u bijvoorbeeld die 480 Euri die u anders kwijt zou zijn aan de ambtenaren van CertiQ lekker in de knip. En laat die vreselijke SDE dan vervolgens gewoon voor wat die is. Het zou u wel eens knallende koppijn en een ongelofelijke hoop bureaucraten ellende kunnen schelen. U mag wettelijk verplicht salderen, dus levert uw installatie al direct ongeveer 22 eurocent per kWh op aan vermeden inkoopkosten voor elektra (afhankelijk van de situatie en bij gebruik van een niet in terugloop beveiligde Ferrarismeter, met zo'n draaiend schijfje, dus). Gewoon, doen. Een lagere elektriciteitsrekening, en mogelijk ontzettend veel plezier van uw van eigen huis opgewekte duurzame elektriciteit is u daarbij verzekerd! En wat let u: dan gaat u gewoon natuurlijk lekker meteen 4 tot 5 kilowattpiek aan zonnemoois op uw dak leggen, want dat mag uw buurman die zijn SDE aanvraag glimmend van trots verzilverd heeft niet eens doen. Die blijft immers noodgedwongen "steken" op 3,5 kWp. Probeer s.v.p. wel onder de 3.000 kWh netinvoeding/jaar te blijven, anders liggen er andere drama's op de loer...

We kunnen er altijd nog van uitgaan dat het mogelijk allemaal de 1-aprilgrap van de Eeuw blijkt te zijn, niet?

^^^
Lokatie van SDE subsidie aanvraag uitvoerende vestiging van SenterNovem in Zwolle, Dokter van Deenweg 108. Wellicht wordt het hier wat drukjes, in de nacht van 31 maart op 1 april 2008. Voor diegenen die niet op tante Pos vertrouwen, en "to be on the safe side". Met een matje, slaapzak en een thermoskan met koffie en wat bammetjes kun je ver komen in Nederland. Wel alvast de formulierenbende downloaden en invullen, dan kunt u meteen naar de balie zodra de deur opengaat.

Openingstijden: op werkdagen van 08.00 - 17.30 uur

1 april 2008 is een dinsdag. Een werkdag, dus...

© Microsoft Virtual Earth™

Ik wens u een rustige eindemaartswisseling toe...

GOOGLE zoekpagina "run op zonnepanelen"...
http://www.ad.nl/binnenland/2134324/Enorme_run_op_zonnepanelen.html (de andere artikelen over de "run" en wat info staan gelinkt op deze pagina; let op de reactie van ene meneer Thijssen uit Gennep... ;-) De meeste andere reacties zijn weer eens van een diep treurig niveau...)
http://www.senternovem.nl/sde/agenda/index.asp (alle 6 (ZES) informatie avonden, behalve een EXTRA ingelaste avond in Zwolle op 28 maart tijdens het typen van dit bericht, zijn al VOL geboekt... Dat scheelt mij in ieder geval weer een duur treinticket...)

http://www.erneuerbare-energien.de/inhalt/41021/ (duurzame energie zoals het wel moet: Weltmeister Deutschland geactualiseerd - cijfers tot en met 2007)


13 maart 2008: Nieuwe vragen. Nieuwe antwoorden. En Polder PV geeft commentaar... SenterNovem FAQ pagina deel 2. 8 stuks. Let met name op de antwoorden op de (nieuwe) vragen 9, 11 en 13...


13 maart 2008: "Zonne-energie veel mogelijkheden". Diepe Zucht. Over open deuren gesproken. Blijkbaar is dat nog steeds niet duidelijk. Een andere ambtelijke instelling had immers het kabinetsbeleid over zonne-energie al dik de grond in geschreven ("Zonneklaar" van het RMNO, een nogal ambtelijk stuk...). Blijkbaar te lang geleden alweer (2005). Dus maar weer eens een rapportje, dan (de ambtenaren moeten aan het werk gehouden worden, immers), om het er nog eens goed in te wrijven (waar blijft de actie?). Ditmaal van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in Bilthoven. Van verbijsterende understatements houden ze ook wel, gezien de volgende uit hun persbericht:

"De Nederlandse overheid heeft het afgelopen decennium geen effectief ondersteunend beleid gevoerd voor zowel zonnestroom als zonnewarmte."

Dat is wel weer wat anders dan Polder PV's karakterisering "draaikont-, wipkip-, en knipperlicht- destructiebeleid", nietwaar?

Nog een mooie:

"Dan zou rond 2020 een niveau van investering voor een installatie met zonnepanelen en daaraan gerelateerde kosten voor de geproduceerde elektriciteit kunnen zijn bereikt vergelijkbaar met de huidige elektriciteitsprijs voor consumenten."

Volgens mij heerst de tse-tse ziekte bij het MNP. Zitten ze daar echt te slapen, of heeft Rogol het met zijn 15 eurocent/kWh in Beieren in 2010 volgens het Communistische MNP gewoon bij het verkeerde eind? Voor de goed orde: Rogol heeft wel vaker gelijk gekregen, tegen de mening van heel wat specialisten in... (laat hem er 2 jaar "naast" zitten, dan nog...).

Of er zit daar bij het MNP een verstekeling van EZ roet in het eten te gooien, wellicht?

OK, nog eentje dan die ik bij het moeizame voorbij bladeren tegenkwam in het rapport:

"In hoofdstuk 5 wordt nagegaan in hoeverre de activiteiten in de voorontwikkelingsfase en het gevoerde overheidsbeleid de motivatie vergroten en de benodigde randvoorwaarden invullen om tot daadwerkelijke systeemverandering over te gaan."

En dan zitten ze zich in Bilthoven af te vragen of er bij consumenten wellicht "koudwatervrees" voor duurzame energie van eigen woning heerst... Man, man, man. Wat denkt u? Kan deze laatste onderaan mijn "Wâzzeggu?" pagina onder een apart hoofdje Phantastische Bureaucraten Constructen?

Hoeveel van dit soort rapporten moeten er eigenlijk nog geschreven worden voordat Den Haag wakker gaat worden? De stapel begint aardig omvalneigingen te vertonen... Wat zou de verbrandingswaarde van die stapel rapporten in een hyperefficiënte, straks met SDE subsidie ondersteunde WKK brander zijn, en hoeveel "duurzame" kWh en GJ zou er uit dat stapeltje gebakken kunnen worden, denkt u?

Een lichtpuntje tot slot. Pagina 26:

"Op dit moment geldt een waarde van 850 tot 900 kWh/kWp/jaar als de specifieke opbrengst van een aan het net gekoppeld zonnestroomsysteem onder ideale hellingshoek en oriëntatie, geen beschaduwingsverliezen en de best beschikbare inverter."

En Maria van der HO-Even maar lekker "maximeren" op die 850 kWh/kWp.jaar in de SDE regeling... Altijd achter de gordijnen kijken, beste mensen. Kijk voortaan nog wat beter. Tijd voor een nieuw kabinet (en een compleet nieuwe ploeg bij EZ)? Mijn zegen heeft u!

HET RAPPORT (76 pagina's, maar...)
noot Polder PV: gelieve NIET af te drukken...

http://www.mnp.nl/nl/service/persberichten/2008/20080313Zonne-energiegrootpotentieelvoorlangetermijn.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3542752/_Zonne-energie_veel_mogelijkheden__.html


13 maart 2008: Interview en nog een paar opmerkingen over "Leeuwarden". Ik werd vanochtend geïnterviewd door de Radio Wereldomroep over, o.a., de mooie plannen in Leeuwarden (vorige nieuws-item). Daar krijgt u nog bericht over (komt beschikbaar via internet).

Ik heb het laatst genoemde stuk van de "Land van Energie" site nog eens goed zitten nalezen (met daarbij de kanttekeningen/relativering van Bouwe de Boer)*. Daar valt vooral de "leader" op. Er wordt namelijk expliciet geclaimd dat de 40 miljoen Euro investering voor het park met 500.000 PV-modules inclusief "de bouw van een nieuwe zonnepanelenfabriek" zou zijn. Dat is kras. De nieuwe productielokatie van APA zou namelijk volgens de Energieraad website 7 miljoen Euro hebben gekost.

Stel, dat het mogelijk om "gangbare" modules zal gaan (whatever type), en laten we dan dus conservatief een "standaard" module productie lokatie van 5 miljoen aftrekken van de 40 miljoen te investeren. Houden we over 35 miljoen Euro voor de half miljoen te financieren zonnepanelen. Kosten per module: 70 Euro/stuk. Een ander "relatief hard cijfer" is die enigzins cryptisch omschreven 50 MWp nominale capaciteit (anders mag je het niet eens over Europese ambities hebben, gezien de 40 en 51 MWp plants die nu al gebouwd worden). Dat betekent dus 100 Wp/module. Conclusie: men wil bijkbaar bouwen met een onwaarschijnlijk lage prijs van ongeveer € 0,70/Wp. Dat cijfer wordt er niet veel "slechter" op als die module fabriek niet in de totale investering zit (resultaat: 80 Euro/module, € 0,80/Wp)

Even de harde investeringsdata en gepubliceerde marktdata er bij halen ter vergelijking:

Waldpolenz (Brandis, Oost Duitsland): 40 MWp, 550.000 CdTe modules (FirstSolar), investering 130 miljoen Euro, maakt ongeveer 73 Wp en 236 Euro per module, dus € 3,25/Wp. Bronnen: zie bericht van 28 februari 2007.

Turnow-Preilack (nabij Cottbus-Peitz, Oost Duitsland, aan de zuidrand van het door Vattenfall bedreigde bruinkolen gebied vlak bij de Poolse grens): 51 MWp, opleverdatum uiterlijk oktober 2009, 300 hectare groot terrein, investering 160-180 miljoen Euro, gegarandeerde normopbrengst 985 kWh/kWp.jaar, na 25 jaar afbraak i.v.m. natuurbeschermings-status (Europees vogel-reservaat gebied). Geeft ongeveer € 3,14-3,53/Wp. Bron: Photon 12/2007 (dec.), p. 55.

Marktprijs. In Photon 3/2008 (maart, pp. 42-45) staat een boeiend artikel van Chris Porter van PHOTON Consulting** over de 23 GWp (!!! is nu nog "slechts" 3,9 GWp) aan PV-modules die er wereldwijd in 2010 afgezet zouden moeten gaan worden (berekeningen op basis van Si productie capaciteit, module productie capaciteit, dunne laag commercialisatie, etc.). Gelardeerd met tale-telling grafieken over o.a. de verwachte moduleprijzen, uitgaande van een hele trits marktfactoren en de keiharde reeds beschikbare data tot en met 2007. P.C. heeft uitgebreide marktdata tot hun beschikking (vaak verplicht geheim/geanonimiseerd, afkomstig van de grootste concerns).

Duitsland: verwachte markt (all-in) systeemprijs van Freiflächenanlagen (zoals bovengenoemde twee parken), kristallijne Si modules: 4,52 (2006), 3,99 (2007), 3,62 (2008), 3,26 (2009) resp. 3,01 (2010) Euro/Wp.

Moduleprijs ontwikkeling (af fabriek, bestemd voor Freiflächenanlagen) zou volgens dat artikel zijn: 3,17 (2006), 2,69 (2007), 2,39 (2008), 2,14 (2009), 1,92 (2010) Euro/Wp.

Als we van het bedrag voor 2009 uitgaan, zal zelfs met die al fors gedaalde moduleprijs, zelfs met vermindering van marge voor de moduleproducent (= park projectontwikkelaar Leeuwarden), nog steeds een gigantisch gat blijven met de door mij berekende 70 (dan wel 80) Eurocent/Wp. Die, neem ik aan, dan ook nog de systeemprijs en niet alleen de moduleprijs zou moeten vertegenwoordigen...

Ergo: ondanks de verzekering van de heer de Boer dat alles nog "im Frage" is, wringt er wat de financiering betreft toch wel het een en ander, als ik de cijfers zo naast elkaar leg.

Ik neem aan dat die vragen, zoals beloofd in een persbericht rond mei-juni in ieder geval beantwoord zullen gaan worden. Ik hoop dat dan ook de correcte terminologie gebezigd zal gaan worden: op te stellen nominaal (STC) vermogen in (Mega)Wattpiek, lokale instraling (plat vlak en module vlak), verwachte jaarlijkse productie in kWh. Verwachte moduleprijs af fabriek. Type module/technologie. Nominaal vermogen van de in te zetten modules. Verwachte levensduur (economisch, afschrijving, technisch). Resulterende productieprijs per kWh geleverde zonnestroom over de levensduur (totale investeringssom in Euro vermeerderd met onderhoudskosten, vervangingskosten, gedeeld door de totaal op te wekken hoeveelheid kWh met het systeem).

Beter nog zou zijn splitsing aan te brengen in kosten/baten voor de module fabriek en kosten/baten van het geplande PV-park. Bij vergelijkingen met het aantal "te bedienen huishoudens" dient bovendien altijd opgegeven te worden met hoeveel verbruik aan elektra/HH.jaar gerekend wordt. Daarover gaan nogal sterk afwijkende getallen rond, namelijk, EnergieNed stelt al jaren in de praktijk verbruiken van rond de 4.100 kWh/jaar vast in hun jaarlijkse tariefadviezen voor stadswarmte (ook "gewone" huishoudens met een gas aansluiting hebben zo'n hoog genormeerd verbruik)... En natuurlijk even voor de volledigheid aangeven waar de elektriciteit 's avonds vandaan komt in Leeuwarden. Polder PV draait 's avonds, als alleen de koelkast aan staat en de mechanische ventilatie in de basisstand, grotendeels op gasgestookte WKK stroom uit het naburige Westland, met een snufje windstroom wellicht van die prachtige, sierlijke 2 windturbines langs die verschrikkelijk smerige, drukke, en extreem lawaaiierige A4 bij Zoeterwoude...

Dan mogen wat mij betreft de heren Vermeend, de Jonge, gemeente Leeuwarden, Defensie, de provincie Fryslân e.a. lekker gaan "knallen" met de zonnepanelen in het Hoge Noorden van Nederland. Tsjakka!

*Min of meer een bewerking (of vice versa) van artikel "Plan voor zonnepark vliegbasis. Werk door 500.000 panelen" in de Leeuwarder Courant van vrijdag 7 maart 2008, die ik van een behulpzame Polder PV lezer mocht ontvangen (waarvoor dank!).

**Voor Summary van het (voor eenvoudige lieden onbetaalbare) PHOTON Consulting rapport, zie:

http://www.photon-consulting.com/en/detailing_demand_2007/summary.htm


12 maart 2008: En toen was er opeens die reusachtige Friese PV centrale... Het blijft een gekke wereld. Ik kreeg opeens een e-mail van Marchie-van Voorthuysen (van Stichting GEZEN, CSP lobby) of ik van die geplande reuzencentrale op het vliegveld van Leeuwarden wist. Huh? Neen, dus. En dat terwijl ik toch niet lang geleden in Leeuwarden bij het Cartesius Instituut ben geweest, waar intensief over zonne-energie "projecten" werd gesproken (ja, ook weer over dat nooit gestarte Afsluitdijk project...), maar zeker niet over een gigantisch zonnestroom park bij Leeuwarden. Al snel volgde na wat wisseling van e-mails een telefoontje van een verslaggever van de Wereldomroep hoe dat zat, met die centrale... Polder PV, hevig verrast en zeer geïnteresseerd, begon te graven. Met name het opgeduikelde NRC stuk van 8 maart en het artikeltje op de Engineering Now site geven een kort, doch nog in mysteriën gehuld inkijkje in enkele grootse plannen. Alvast een paar kenmerken:

  • "Grote investeerder" wil enorme PV centrale bouwen, "de grootste van Europa". Investeerder blijkt de European Climate Investment Group te zijn. Waar zijn we die ook weer eerder tegengekomen? Oh ja. Bij Willem Vermeend (ex staatssecretaris van Financiën) zijn geweldige plannen om Nederland definitief grootschalig aan de zonnestroom te krijgen. Zie bericht van 25 januari 2008 en mijn grafiek die ik n.a.v. die plannen heb gemaakt. Vermeend ziet, net als Gosse Boxhoorn (Solland Solar) niets in de kruideniersregeling SDE (bericht 1 februari 2008) ... Wel alvast een "maar". De webpagina van ECIG stelt nog byzonder weinig voor (leuke droomplaatjes...), zelfs geen persbericht, wat toch wel vreemd is als je zulke gigantische plannen naar buiten brengt. Dan word je al snel niet zo serieus genomen in de kringen waar het risicokapitaal vandaan moet komen. Die mensen willen al snel vette prospectussen zien bomvol cijfers, gelardeerd met glossy afbeeldingen... Bovendien wordt geclaimd dat in het buitenland (Duitsland, Griekenland (???) en Spanje) al PV-parken gerealiseerd zouden zijn waar echter geen enkele aanwijzing voor te vinden is. Ik ben benieuwd wat er allemaal voor moois op die website zal gaan komen... Namen worden verder niet genoemd. Behalve dan (indirect) Vermeend en de heer de Jonge die op die site als Director General wordt opgevoerd.


    © Centraal Bureau voor de Statistiek
    via Wikipedia
    Possible location of planned "biggest" photovoltaic plant in Europe (500.000 PV-modules, type as of yet unknown), combined with a huge PV-module production plant, on the premises of the (military) airfield NW of Leeuwarden in Friesland, the Netherlands
    ^^^
    Hier moet "het" dan allemaal gaan gebeuren: vliegveld Leeuwarden (gele ster) ten noordwesten van de hoofdstad van het zonnige Friesland. Over een paar jaar mogelijk de (voorlopig) grootste zonnestroomcentrale van Europa??? De toekomst zal het leren...
    © Microsoft Virtual Earth™

  • Lokatie: militaire vliegbasis Leeuwarden. "Defensie staat positief tegenover het plan"

  • Wat nog meer? Een PV module fabriek die "een half miljoen panelen per jaar" gaat maken... Ter vergelijking: Neer'lands enige (met Duitsland gedeelde...) zonnecel fabriek Solland produceert pas als ze full-speed en 100 procent belast met de huidige, krakelverse capaciteit gaan 170 MWp per jaar. Bij een gemiddelde, veel voor zonnestroomparken gehanteerd nominaal vermogen van 175 Wp/module, komt die productie neer op grofweg 971 duizend modules/jaar. Solland is al "een tijdje" bezig en exporteert al haar zonnecellen naar het lukratieve buitenland. De productie is al voor jaren geclaimd en kan dus niet (meer) aan andere bedrijven verkocht worden. Van een Friese zonnecel, laat staan een modulefabriek heb ik tot nog toe niets vernomen (Dopt is failliet, dunnelaag start-up APA heeft nog niet eens een commercieel product). Zonnecellen zijn best wel lastig te krijgen tegenwoordig, met gigantisch groeiende markten als Spanje, Duitsland, Korea, U.S.A. En, niet onbelangrijk, "goed aan de prijs"...

    Een zonnepaneel fabriek met productie van "... half miljoen panelen, die goed zijn voor 20 megawatt." Volgens het Engineering Now artikel. Hmmmm. Als met die "20 megawatt" daadwerkelijk het nominale vermogen van de geproduceerde (ik neem aan voor de PV-powerplant te gebruiken) zonnestroom modules bedoeld wordt, zou dat betekenen dat die fabriek panelen gaat produceren die 20.000.000/500.000 = 40 Wattpiek nominale capaciteit zouden hebben. Hmmmm. Dit klinkt toch heel veel meer als een "dunne laag module type FirstSolar" (of, wellicht, CIS modules te produceren door APA???), dan de verderop door mij veronderstelde silicium modules met een capaciteit van, grofweg, 175 Wp... Mistig. Erg mistig.

    Capaciteit van de fabriek zou al rap uitgebouwd moeten gaan worden naar maar liefst 200 MWp/jaar, 5 miljoen modules (...) om "levensvatbaar te zijn".

  • PV park van maar liefst 500.000 zonnepanelen. Geen specificaties, tenzij de hierboven genoemde "afleiding" van 40 Wp/module correct is...

  • "Productie" van het park. Zeer verwarrend: er wordt gesproken over "50 megawatt stroom" of "30-60 megawatt energie", "voldoende voor 16.000 huishoudens". Nu druk je "energieproductie" niet in "Watt" uit. Dat is namelijk het momentane, continu fluctuerende vermogen van de installatie, en dan moet je ook er even bij zeggen of dat DC-stroom of, zoals gebruikelijk, AC-stroom is. En de opgestelde capaciteit (van de modules zelf, dus nominaal DC vermogen) dient men uit te drukken in "Wattpiek", of, gezien de gepretendeerde grootte van het park, hoogstwaarschijnlijk in "MWp" (Megawattpiek). Als we uitgaan van het door de energiesector vaak (doch foutief) gebezigde gemiddelde verbruik van 3.500 kWh per jaar per huishouden, zou de productie van genoemd nieuwe PV-park in Friesland dus zo'n (16.000 x 3.500 =) 56 miljoen kWh per jaar moeten worden. Dat is 16 miljoen kWh meer dan het momenteel grootste, in aanbouw zijnde PV-park Waldpolenz bij Brandis/Leipzig (40 MWp, bestaand uit CdTe dunnelaag FirstSolar modules). Stel dat we van 175 Wp modules uitgaan (veel toegepast in parken met silicium-gebaseerde zonnepanelen). Stel dat we van een lokale top productie (AC, dus netinvoeding) van max. 1.000 kWh/kWp.jaar uitgaan (ik ken daar iemand met conventionele [Si] Sharp modules die dat claimt te halen). Dat zou dan neer moeten komen op 56.000.000/(1.000x0,175) = 320.000 175 Wp Si modules. Met een totale nominale capaciteit van 56 MWp.

    Afhankelijk van de gehanteerde uitgangs-cijfers lijkt het er dus inderdaad op dat het park enkele honderdduizenden modules moet gaan bevatten (halveer je het nominale vermogen tot zo'n 80 Wp/module, kom je op 700.000 stuks). De vraag is natuurlijk: gaan die echt in een volledig nieuwe fabriek gemaakt worden ter plekke, en, het allerbelangrijkste: waar komen al die cellen straks vandaan? Als het tenminste kristallijne Si panelen betreft. Dat is de CRUX. In Oost Duitsland is al lang een 51 MWp park in voorbereiding en lokaal is up-to-date kennis en installatiepraktijk voorhanden, een situatie die totaal onvergelijkbaar is met de situatie in Nederland (zelfs in het op het vlak van zonnestroom redelijk progressieve Friesland). Dus of deze plannen echt "Europa's grootste" op gaan leveren valt nog te bezien. De markt ronkt dat het een lust is van dit soort projecten. Die voor een groot deel niet gerealiseerd worden, om verschillende redenen. Moura (62 MWp) in het zeer zonrijke Portugal is nog steeds niets van bekend, en dat project werd jaren geleden al met veel bombarie aangekondigd...

  • Ruimtebeslag is verwarrend: "50 hectare" (totale vliegbasis?) tot "30 hectare" (beschikbare grond?)

  • Werkgelegenheid: men verwacht "400 hoogwaardige arbeidsplaatsen" n.a.v. de komst van het zonnepark.

  • Investering. Zeer groot vraagteken. Gerept wordt van 40 miljoen Euro in Leeuwarden. Waldpolenz in Brandis (BRD) kostte volgens projectontwikkelaar juwi solar "slechts" 130 miljoen Euro voor 40 MWp met relatief goedkope FirstSolar dunnelaag modules, dus 3,25 Euro/Wp ("all-time low" bij presentatie van het project). Met de voorziene productie daar van 40 miljoen kWh/jaar, komt dat bij 20 jaar "economische levensduur" (Feed-in tarief periode onder het Duitse EEG) neer op een "on-site" kostprijs van zonnestroom van ongeveer 16,25 eurocent/kWh, reeds een zeer scherpe prijs. NB: het gaat om Oost-Duitsland, niet om Spanje!

    Voor Leeuwarden zouden een half miljoen modules "all-in" dus 40 miljoen Euro gaan kosten, dat is 80 Euro per module. Daar krijg je gegarandeerd geen moderne 175 Wp kristallijne modules voor, ook niet bij die aantallen. Voor Duitsland rekent Photon in een artikel in het maartnummer 2008 (pp. 42-45) rond de 2 Euro/Wp (en dalend) voor Duitsland, wat neer zou komen op rond de 350 Euro voor een kristallijne module van 175 Wp (voor grote projecten kan dit een stuk naar beneden bijgesteld worden). Dit kan er op duiden dat ook ECIG denkt aan dunnelaag modules. Maar zelfs de CdTe modules van FirstSolar kostten - volgens de projectkosten opgave van juwi solar voor Waldpolenz - nog zo'n 236 Euro per stuk incl. systeemkosten. Nog steeds een aanzienlijk gat met die gesuggereerde 80 Euro/module.

    Dan ga je toch al snel denken aan die "enorme kostprijs reductie" die een start-up als APA met hun "spray-coated" CIS techniek en een belofte van slechts (minder dan) 20 eurocent/kWh (bericht op Energieraad website) in de goochelhoed zou hebben. Maar, nogmaals: er is nog helemaal geen (bewezen) commercieel product van APA. En al helemaal geen gecontroleerde en gecertificeerde lopende band productie...

  • Terugverdienen??? Zeer duister. Er wordt nergens over enige vorm van subsidie of investerings ondersteuning gesproken. Wel wordt geclaimd dat "Het park moet zichzelf terugverdienen door stroomlevering". Dat waag ik te betwijfelen onder de uitermate knellende (huidige) Nederlandse marktcondities. Er wordt niets gezegd over eventuele "Power Purchase Agreements", bijvoorbeeld met de meest logische gegadigde, de gemeente Leeuwarden en/of de provincie Friesland, die volgens het NRC bericht "binnen 20 jaar onafhankelijk (wil) zijn van fossiele brandstoffen". Een extreem ambitieus (doch loffelijk) streven. Toch behoorlijk relevant voor de levensvatbaarheid van dat zonnestroom park als je al die opgewekte duurzame stroom op een gegeven moment "kwijt" wilt. Je zult dat toch via én de lokale netbeheerder (dat is Continuon, niet een van de meest "progressieve" op het vlak van decentrale opwekking ...), én een energieleverancier moeten afzetten. Zelf verhandelen mag niet, tenzij je daarvoor weer een apart leveringsbedrijf gaat opzetten. Met alle complicaties van de extreem bureaucratische en complexe Nederlandse elektriciteitsmarkt van dien. Wellicht dat de eerder genoemde "Nationale Duurzame Energie NV" dat dan op zich zou moeten nemen. Alleen werd in dat eerdere bericht juist gesproken van een "Staatsbedrijf" wat tegen "marktconforme voorwaarden" die elektriciteit zou moeten gaan afzetten. Dat lijkt me "nogal" een onderneming, om de conservatieve en tegelijkertijd marktgeile Staat zover te krijgen...

  • Levensvatbaarheid? "Ik ga ervan uit dat het gerealiseerd wordt" (Evander Jan de Jonge, directeur ECIG). Gedeputeerde Duurzaamheid van Provincie Friesland, Anita Andriessen (PvdA) is enthousiast (en wil ook wel zoiets op de Vliehors (militair oefengebied) op Vlieland)...

  • Tot slot. Net voordat ik dit bericht wilde uploaden viel mijn oog op een mij totaal onbekende site genaamd "(Fryslân) Land van Energie", waar provinciaal energiemedewerker Bouwe de Boer (zie ook interview) de zaken (en het cijfermateriaal) enigzins relativeert (maar wie bracht die cijfers dan naar buiten?). APA schijnt vooralsnog "geen partij" te zijn, wat dus zeer intrigerende gevolgen heeft voor de claims die er met aantallen, productie en (genormeerd) vermogen zijn gemaakt. Ik zat er blijkbaar toch niet ver naast met mijn suggestie van 56 MWp (kristallijn). De heer de Boer heeft het namelijk wel over een opgesteld nominaal vermogen van 50 MWp. We zijn dus zeer geïnteresseerd in het vervolg van deze leuke solar story...

Laat ik het zo samenvatten. Polder PV is vooralsnog zeer positief gestemd. Eindelijk weer een (super)dik project met zonnestroom in Nederland, mogelijk (hopelijk) zo veel mogelijk buiten Staatsbemoeienis om. Dat is mooi. Nu nog eventjes enkele niet onbelangrijke "details" invullen, s.v.p. De tijd zal het leren. Als u meer informatie heeft over dit fantastische project, is Polder PV bovenmatig geïnteresseerd...

De twee tot nu toe belangrijkste bronnen (via Google vindt u momenteel meestal kortere en niet verder inhoudelijk uitweidende stukjes), met op de valreep een derde relevante link toegevoegd:

http://www.engineeringnow.nl/redactie/redactie_detail.asp?iNID=13118
http://www.landvanenergie.nl/index.php?type=news_item&id=116 (met name reactie van Bouwe de Boer!!!)
http://www.nrc.nl/binnenland/article965741.ece/Friesland_wil_groot_zonne-energiepark


<<<31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20>>> highlights JSS22


© 2008 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP

PV markt Duitsland vs. Nederland