starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 57

meest recente bericht boven

20 maart 2010 - 10 april 2010

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50>>> highlights JSS22


10 april 2010: Duitsland 2009: 3.806 MWp nieuwe PV-systemen... Maandenlang werd op vrijwel alle websites die speculeerden over het bijgeplaatste volume (nominale vermogen) van PV-installaties in Duitsland voor 2009 het af en toe door het Duitse BMU genoemde (? gewilde ?) cijfer van "3.000 MWp" blind gekopieerd zonder vraagtekens of kritische analyse. Vraagtekens die Polder PV al in een vroeg stadium had, want hij hield de spectaculaire markt realisatie cijfers van het Bundesnetzagentur (BNA) bij. Tot eind november 2009 culminerend in een daar "geregistreerd", doch door verschillende partijen op basis van goede argumenten alsnog betwijfeld totaal volume van 2.345 MWp. Met nog steeds die "klassieke" stormloop maand december te gaan, die al jarenlang sowieso de allerhoogste activiteit gaf te zien vanwege de al jaren geldende "standaard" degressie per 1 januari van het volgende jaar. Met de al lang geleden in EEG Wet vastgelegde verhoogde degressie van 9 tot 11% (afhankelijk van installatie type) werd al duidelijk dat die eindejaars stormloop in 2009 alle vorige zou doen gaan verbleken. Nog aanzienlijk versterkt door de onrust over het ontstaan van een rechts-conservatieve/neoliberale regering met "omineuze plannen" voor de invoedingstarieven voor zonnestroom. Het is dan ook niet voor niets dat Polder PV in de vaklektuur af en toe fors hogere getallen zag opflakkeren dan die 3 GWp voor 2009. Zoals het recent nog herbevestigde getal van 3.850 MWp van Photon Consulting in een artikel in Photon International. Niemand leek deze analisten serieus te nemen...

^^^
Een "normaal dorpsbeeld" in Bayern - een industrieterreintje aan de oostkant van Dorfen, ONO van München aan het riviertje de Isen. Industriële daken helemaal vol met zonnepanelen. Het rechtergebouw op de ZW zijde 264 modules, het linkergebouw zelfs iets meer aan deze zijde, maar ook (zie detail hier onder) het zwak hellende schuine dak aan de NO zijde volledig bedekt. Beide daken met dunnelaag modules, mogelijk FirstSolar CdTe, met hoge potentiële opbrengsten per vierkante meter van de totale beschikbare dakruimte. Zeker voor het linker gebouw, wat de maximale dakoppervlakte inzet voor donkergroene stroom productie...

^^^
Detail van de NW (front) gevel van het linker gebouw op de vorige foto. Duidelijk is te zien dat beide - zwak hellende - schuine dakhelften zijn bedekt met de PV-modules. Volledig uitgevuld: maximaal profijt, geen ambtelijke wurgcaps op installatiegrootte of genormeerde productie, en nog zo wat meer voordelen waarom Duitsland/Bayern wereldkampioen geplaatst zonnestroom vermogen is - en voorlopig nog blijft.

© beide foto's 2009 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
genomen tijdens de Tweede MegaPV Bayern Radtour, eind mei 2009, vlak voor Intersolar in München.

Het werd echter de hoogste tijd om die bronnen maar eens wat serieuzer te gaan nemen. Op de website van de Beierse Passauer Neue Presse verscheen namelijk eind van vorige maand een zeer opvallend bericht wat ik u niet wil onthouden. In dat bericht wordt gerept van oplopende wachttijden van maximaal vier naar wellicht al acht weken of meer voordat de grootste Duitse netbeheerder, E.ON Bayern AG, de aanvragen voor een formele netaansluiting voor zonnestroom installaties kan verwerken in de grootste en zonnestroom minnende deelstaat van Duitsland. Aanleiding is, het zal diegene die Polder PV nauwgezet volgt nauwelijks verbazen, de "explosievormige toename" van het aantal aanvragen van 17.000 stuks in alleen al de eerste drie maanden van dit jaar (2010) in - uitsluitend - Bayern. Neerkomend op zo'n 300 nieuwe netaansluiting aanvragen per dag, en gezien de bijna dagelijkse invoer van nieuwe PV-installaties in Sonnenertrag, zeer veel particuliere systemen van 5 tot ver over de 10 kWp per stuk betreffend (Sonnenertrag heeft slechts een marginale fractie van het totaal aantal systemen in Duitsland)... NB: het aantal bij CertiQ ingeschreven meestal [zeer] kleine Nederlandse SDE installaties lag in 2009 gemiddeld op slechts 236 stuks per maand, zie overzicht op PPV (alleen al qua aantallen een verschil van een factor 24).

Ondanks vereenvoudiging van de aansluit procedure (voornamelijk een korte administratieve formaliteit in Duitsland) en sterke uitbreiding van het personeelsbestand (niet alleen bij het Beierse E.ON, maar bij alle 850 netbeheerders in de BRD), zijn langere wachttijden nauwelijks meer te vermijden. Voor de goede orde: in de eerste drie "winterse" maanden (met meestal beroerde installatie omstandigheden en nauwelijks tot slechts aarzelende bouw activiteit vanwege sneeuw en/of vorst) van het recordjaar 2009 werden door het Bundesnetzagentur "slechts" 1.600 nieuwe installaties gemeld, wat de bijbouw in deze "slome" start-maanden dus alweer bijna met een factor elf heeft doen toenemen voor 2010. In de "klassieke stormloop maanden" september tot en met november 2009 was het aantal nieuwe installaties volgens het BNA opgelopen tot 21.245 stuks, alleen al in Bayern, wat al het "ergste" doet vrezen voor de komende maanden, omdat per 1 juli 2010 een gigantische extra degressie stap van 16% voor alle dak installaties doorgevoerd dreigt te gaan worden door het Duitse kabinet (nog niet goedgekeurd door het parlement).

In Bayern ziet E.ON Bayern AG met zorg de ontwikkeling aan m.b.t. de inpasbaarheid van de enorme installatie volumes in de bestaande (uiteraard niet op deze gigantische toename ontworpen) "lagere" netten. Met name in landelijke gebieden met slechts zwakke infrastructuur en een toenemend aantal grote systemen, veelal op grote boerderij schuren, aangevuld met een grote hoeveelheid in Megawattpieken te "meten" vrijeveld installaties.

Gemeentes laten een grote stijging van nieuwe installaties zien. Zo waren in het oost-Beierse Plattling (met slechts 13.000 inwoners) er in 2008 nog slechts 38 nieuwe netgekoppelde PV-systemen, in 2009 al 79 stuks nieuw, en zijn er sinds januari 2010 (NB: strenge vorst en veel sneeuw in de eerste twee maanden!) alweer 92 stuks bijgekomen (bijna 2 en een half maal zoveel dan de totale bijbouw in 2008 in een staart van de strenge winter, met nog driekwart jaar te gaan in een kleine gemeente...). Ook Deggendorf en Passau spreken van "enorme" groeicijfers.

Niederbayern schijnt kampioen geplaatst vermogen te zijn. Alleen E.ON heeft volgens eigen zeggen in 2009 35.000 afname contracten gesloten (die nota bene niet verplicht zijn). En nu komt de crux: in het artikel wordt het Beierse Wirtschaftsministerium geciteerd dat alleen in de hele deelstaat Bayern in 2009 maar liefst 60.000 nieuwe PV installaties er bij gekomen zouden zijn, met een totale capaciteit van ... 3.500 MWp.

Dit blijkt echter in het laatste geval een spectaculaire fout van de redactie of schrijver van het artikel geweest te zijn, want inmiddels is op 9 april 2010, eindelijk na lang wachten het "voorlopige" (!!!) resultaat voor Duitsland in 2009 bekend. Het Bundesnetzagentur heeft de resultaten voor december gepubliceerd en die zijn zonder meer (alweer) verpletterend te noemen:

Bundesnetzagentur december 2009 en totalen 2009

  • Bijplaatsing in alleen december 2009: 1.460,928 MWp
  • Dat waren in totaal 42.188 nieuwe installaties;
  • Gemiddelde nieuwe installatiegrootte in december: 34,62 kWp;
  • Grootste nieuwe installatie: 20,493 MWp systeem in Rothenburg, Sachsen (NB: aangemeld op 28 december 2009, "net op tijd"...);
  • Totale accumulatie nieuwe installaties 2009 voor heel Duitsland: 3.806 MWp;
  • Dat is bijna twee maal zoveel dan Duitsland in 2008 bijgeplaatst heeft (1.933 MWp volgens netmanager statistiek Photon). Let wel: in een economisch crisisjaar;
  • Het is ook een fenomenaal aandeel van bijna 41% van de afzet van de mondiale celproductie voor 2009 (9,34 GW volgens Solarbuzz/NPD Group);
  • Totaal aantal nieuwe installaties Duitsland 2009: 159.852;
  • Gemiddelde installatiegrootte BRD in heel 2009: 23,81 kWp.
  • De deelstaat met de meest omvangrijke nieuwbouw in 2009: Bayern, met 1.485 MWp nieuwe capaciteit (39% van totaal in Duitsland) verdeeld over 57.051 nieuwe installaties.
  • Mogelijk nog veel installaties niet opgenomen in deze voorlopige cijfers (en misschien nog "dubbelen"), dus nog geen "definitief resultaat"...

Zoals al vaker gesteld door Polder PV: over dit wederom verbijsterende resultaat, dik 800 MWp (27%) boven de prognose van het bloedeigen BMU (3.000 MWp, grootschalig kritiekloos gekopieerd door velen), gaan "nogal" wat woorden vloeien, zowel bij de brancheorganisaties, bij de verbruikersorganisaties (een aanzienlijk deel van de Duitse stroomverbruikers die niet in Bayern wonen betalen een groot deel van hun EEG Umlage aan de zonnestroom opwekkers in die reeds rijke deelstaat...), en, natuurlijk: bij de politieke elites in Berlijn en elders.

Polder PV komt hier uiteraard nog zeker in grafische zin (zie update tot en met november 2009) en anderzins op terug. 3.806 MWp nieuwbouw komt neer op een factor 63 maal zoveel nieuwe capaciteit dan Nederland in vele jaren met extreem veel moeite heeft geaccumuleerd. Of anders gezegd: een factor zeshonderdvierendertig maal zoveel nieuwbouw dan Nederland met de SDE in 2009 gerealiseerd zou hebben... Duidelijk is en blijft: Deutschland Weltmeister!

Statistiek pagina van het Bundesnetzagentur (met de beroemde spreadsheets over de marktgroei in 2009)
http://www.pnp.de/nachrichten/artikel.php?cid=29-27572116&Ressort=wi&BNR=0 (met knoepert van een fout m.b.t. de veronderstelde bijbouw voor Bayern, waarmee mogelijk de bijbouw voor heel Duitsland mee werd bedoeld...)


8 april 2010: Sonnenertrag grafieken Polder PV. De doorlopende genormeerde maand- en jaargrafieken die Sonnenertrag automatisch genereert heb ik inmiddels op de betreffende pagina op de website gezet. Omdat Polder PV (op Sonnenertrag "flachlander" geheten) reeds jaren zijn maandopbrengsten heeft ingevoerd, is het systeem een aardige langjarige referentie van wat er "mogelijk" is in Nederland. Uiteraard met als zeer belangrijk beding: onder de specifieke omstandigheden waaronder het PPV systeem is opgesteld, waarbij de relatief hoge zoninstraling in Leiden, 7 km. van de Zuid-Hollandse kust, een belangrijke positieve factor is. Het binnenland van Nederland zal onder identieke opstellingscondities met zo'n systeem een stuk minder aan genormeerde productie laten zien. Ik zal trachten deze beide grafieken elke maand (bij ingave maandopbrengst op Sonnenertrag) te verversen. U kunt ze hier vinden, op de Sonnenertrag pagina op Polder PV.


8 april 2010: Analyse flashdata OEM modules Jiangsu "Kingsun". Wederom kreeg ik twee spreadsheets van module zendingen toegestuurd. Eentje moet nog bewerkt worden (komt nog). De eerste, een nogal omvangrijk exemplaar, bevatte de gegevens van op een bekend forum populair wordende OEM modules van een Chinese fabrikant, Jiangsu, die "Kingsun" zonnepanelen uitlevert met (o.a.) een sticker vermogen van 185 Wp. Polder PV analyseerde de spreadsheet met data van maar liefst 728 modules van het type JYM 185, en zette de gegevens grafisch voor u uit. Op de 2e basics pagina:

 


 
^
TOP

7 april 2010: Dan maar weer zelf plaatsen. Af en toe reageer ik wel eens op een stukje in de krant. Eigenlijk is dat geen doen, want er wordt zo gigantisch veel bagger over (duurzame) energie in kranten afgedrukt, dat je er een dagtaak aan kunt hebben om alle nonsens proberen recht te breien, en dat schiet natuurlijk niet op. Soms echter zijn de stukken zo dom, achterlijk, technisch vol blunders of met zulke overduidelijke politieke bijbedoelingen geschreven (het overal weer rondzingende "K-woord", bijvoorbeeld...), dat zelfs de intensief met Polder PV geoccupeerde webmaster het niet kan laten. En dus tegen beter weten in een poging doet. Uiteraard in het "beknopte" format wat de meeste kranten voor reacties hebben, maximaal iets van 250 woorden, anders wordt de reactie (hoe goed die ook in elkaar steekt), direct "geprullebakkeerd".

Ondanks mijn poging om de Volkskrant een korte reply mijnerzijds te laten publiceren op het totaal onzinnige gezever van demissionair Maria van der Hoeven in de VK van 30 maart over haar weerzin tegen "staatsondersteuning voor duurzame energie" en een gewilde snelle afschaffing ervan (slechts 2 jaar nadat de SDE, door haar eigen ambtenaren verzonnen, "open" ging), kreeg ik met de zoveelste dooddoener van de VK redactie een afwijzing binnen.

OK, ook goed. Dan plaats ik hem zelf wel weer. Ministers mogen dit land naar de verdommenis laten helpen door ranzige polderkolder in een veelgelezen krant te laten zetten en het oliedom gehouden publiek een nog grotere weerzin tegen duurzame energie te laten krijgen. Maar kritische lezers moeten hun klep blijkbaar dichthouden in dit bezopen land en krijgen hun marginale stukje verweer niet eens geplaatst. U kunt het op 30 maart 2010 ingezonden - doch geweigerde - stukje daarom hieronder gewoon alsnog lezen:

"Mevrouw van der Hoeven (EZ) is nooit een voorstander van zonne-energie gebleken. Haar opiniestuk in VK van 30 maart was echter te verbijsterend en tenenkrullend voor woorden.

Ze schoffeert de concurrerende en hard werkende Duitse zonne-energie bedrijven die op 16 maart helemaal naar een door het zuster ministerie – het Duitse Wirtschaftsministerium - betaalde bijeenkomst van de Duits-NL Handelskammer in Utrecht kwamen. Om daar van een topambtenaar van dochter Agentschap NL van EZ te horen te krijgen dat ze niks te zoeken hadden in ons land omdat we geen "business case" voor zonnestroom zouden hebben. Wat gelogen is dat het gedrukt staat met een vaak haalbare opbrengst van minstens 900 kWh per kWp opgesteld vermogen per jaar aan donkergroene, geruisloze zonnestroom.

Ze beledigt het meest succesvolle incentive systeem voor hernieuwbare elektriciteit ooit op deze aardkloot uitgevonden, het Duitse EEG, wat vorig jaar in 11 maanden tijd 118.000 nieuwe zonnestroom opwekkers opleverde met vaak forse installaties met zonnepanelen (bijbouw in die korte periode: 2.345 MWp, verwachte productie alleen daarvan al minstens 2,1 Terawattuur/jaar).

Wellicht is het vanwege haar diepe afkeer van decentrale opwekking van hernieuwbare energie bij progressieve, toekomstgerichte burgers, bedrijven en organisaties, dat er voor het tweede achtereenvolgende jaar geen EZ prominent op het spreekgestoelte zal staan op The Solar Future conferentie in de Jaarbeurs (Utrecht). Maar dat een ex-minister van EZ en voormalig premier, tevens partijgenoot, Ruud Lubbers daar de zonne-energie revolutie zal gaan prediken die zelfs het diep in olie-, gas- en kolenbelangen gedrenkte Nederland verdient.

Peter Segaar/Polder PV, Leiden"

 


7 april 2010: Maart gemiddelde opbrengst. Door een combinatie van veel sombere, maar ook de nodige zeer zonnige dagen, is maart 2010 als een "middelmatige maart maand" gedurende de tienjarige Polder PV historie in de boeken terecht gekomen. Toch een mooie opbrengst van 82,6 kWh in maart. De (enkeltarief) Ferrarismeter stond aan het eind van de maand nog maar 14 kWh boven de stand aan het begin van de maand. Dus: weer op naar de negatieve maandverbruiken!

Zie ook de tabel met alle productiedata voor het 1,02 kWp deelysteem bij Polder PV.

Dinsdag 6 april was weer eens een mooie, zonnige voorjaarsdag (alleen in de ochtend nog wat storende wolkjes). 6,16 kWh uit het 1,236 kWp systeem, normopbrengst 4,98 kWh/kWp. De beste, pal zuid gerichte modules brachten het zelfs tot 5,24 kWh/kWp. Kan beter, maar we zijn weer tevreden bij Polder PV.


6 april 2010: Zon in je blauwe bloed: nieuwe Sonnenertrag ingaves. Ondanks alle problemen op de Nederlandse markt, zijn steeds meer mensen overstag aan het gaan voor het op/in eigen huis converteren van fotonen uit zonlicht in home-made, donkergroene elektriciteit. Die ze al dan niet op hetzelfde moment gebruiken, of waarbij het overschot volautomatisch op het net wordt gezet en - hopelijk - probleemloos wettelijk verplicht wordt gesaldeerd. Zoals al regelmatig gesignaleerd op Polder PV wendt een toenemend aantal mensen zich af van de prutsregeling genaamd SDE, en haalt men de neus op voor de loterij condities. Of de mensen hebben een diepe weerzin tegen de absurde bureaucratie en de vele beperkingen en valkuilen van die regeling.

Ook in Sonnenertrag - de mogelijk grootste publiek toegankelijke PV database - is die trend zichtbaar. Sinds mijn laatste update van 4 januari zijn weer 23 nieuwe Nederlandse installaties bijgeschreven met een gezamenlijke capaciteit van bijna 63 kWp (uiteraard in niets te vergelijken met Duitsland of België). Bijna geen enkele geeft daarbij aan dat "het" een SDE installatie betreft (of bijvoorbeeld dat er een bruto productiemeter geplaatst zou zijn, wat een indirecte aanwijzing is). En, gezien mijn informatie, kan voor twee opvallende "nieuwkomer groepen" ook beslist er van worden uitgegaan dat het grootste deel van die installaties niet-SDE systemen betreft. Waar op zijn hoogst een aanschafsubsidie van de gemeente voor is verkregen indien men het geluk had uit dat lokale incentive vijvertje te vissen. Maar zelfs dat in veel gevallen ook nog niet eens: typische gevallen van "superbikkels", dus : in het geheel niet gesubsidieerde zonnestroom installaties in Nederland, dat is al lang mogelijk en haalbaar, met steeds grotere installaties.

Koninklijke insteek?
De eerste groep betreft mensen die goedkope monokristallijne, zogenaamde Jiangsu Jiyang (JYM) "OEM" modules hebben gekocht bij een importeur die zich SolarKing noemt en die met name op het Gathering Tweakers techneuten forum (Duurzame Energie deel 17) actief is. Hij importeert direct uit China en kan zeer laag met de moduleprijs gaan zitten (ik krijg via andere kanalen nu al aanbiedingen uit die contreien rond de €1,25/Wp in de haven, SolarKing zit met zijn als "Kingsun" gedoopte modules een paar dubbeltjes/Wp hoger, maar dan kun je ze bij hem thuis afhalen). Al diverse forumleden hebben bij deze importeur modules aangeschaft (175 of 185 Wp exemplaren) en zijn zelf op zoek gegaan naar omvormers (veelal Steca's of Mastervolt Soladin600, bij grote installaties naar wat zwaarder type omvormers). De installatie deden ze zelf of ze kenden iemand die installatie ervaring en competentie had. Zonder enige vorm van bureaucratie zaten die mensen al binnen no-time met een werkend en zeer goedkoop systeem achter de netmeter, ik telde er sinds mijn laatste update 8 met zo'n nieuwe "Kingsun" batterij (totaal 12,4 kWp, gemiddeld 1,5 kWp/systeem). Waarvan er maar liefst drie in het Zuid-Hollandse Berkel & Rodenrijs die ongetwijfeld (gezien de foto's op Sonnenertrag en de nickname van een participant, letterlijk "de buurman van"...) elkaar heftig hebben besmet met het zonnestroom virus. Ik weet ook dat anderen al een Kingsun set in huis hebben en hem gaan installeren, of die reeds bestellingen hebben lopen of van plan zijn "het" te gaan doen. Tot nu toe schijnen de praktijkervaringen met deze Chinese OEM modules erg goed te zijn, worden de individuele module flashdata gewoon aan de klant geleverd, zijn de modules IEC gecertificeerd, en hebben de geïnstalleerde systemen goede opbrengsten. We zullen zien of dit "kanaal" een structureel en degelijk aanbod in de markt zal gaan worden, en of de garantievoorwaarden voldoende zekerheid zullen bieden voor een goede "business case" voor alle partijen. Dat laatste geldt uiteraard ook voor alle merkmodules, Europees of niet. Want het onderscheid met Chinese producten is in veel gevallen ook in dat opzicht niet erg scherp meer te maken. Totdat het tegendeel bewezen is (vooralsnog geen enkele aanwijzing voor...). In ieder geval zullen de aanbieders van heftig geprijsde "kwaliteitsmerken" mogelijk wel iets gaan merken van dit soort initiatieven, als de zonnestroom koorts de bevolking eenmaal in haar greep gaat krijgen en de SDE de zwaar gecapte prutsregeling blijft die het al is sinds 1 april 2008.

^^^
3,5 kWp installatie met Chinese OEM Jiangsu "Kingsun" monokristallijne modules. Een veelgestelde, doch vooralsnog niet eenduidig te beantwoorden vraag: Is er wel kwalitatief verschil tussen IEC gecertificeerde Chinese en Europese modules met vergelijkbare elektrische eigenschappen? Of: hoe scherp moet/kan zo'n onderscheid gemaakt worden? Onder welke voorwaarden? "Vermeende" arbeidscondities in landen met totaal verschillende cultuurhistorische en economische context? En wie heeft er eigenlijk zeggenschap, over zo'n "oordeel"? Waarschijnlijk een steeds harder brandende stel vragen, nu de internationale concurrentie met fors dalende invoedingstarieven in wereldmarkt Duitsland bikkelhard zal gaan worden.

Systeem van © "Gerard Gasschuif" in Berkel en Rodenrijs (Sonnenertrag). Een van de drie aangemelde installaties uit dat dorp. Op de achtergrond is nog een uit 9 modules bestaand (schuindak) PV-systeem te zien.

De Keizerlijke slag
Van weer een heel ander "kaliber", maar ook van "blauw bloed", is de plotseling gesignaleerde activiteit in het Noord-
Hollandse vissersdorp Volendam. In dezelfde periode werden er namelijk maar liefst 6 forse installaties in dat dorp bij geplempt, met een totale capaciteit van 16,4 kWp (gemiddeld 2,7 kWp/systeem). Dit is te danken aan de "niet lullen, zakken vullen" handen uit de mouwen mentaliteit daar, maar vooral veroorzaakt door de Zonnekeizer die met de eigen 6,4 kWp Photovoltech installatie de rest doet verbleken als de witte was op het Volendamse gazon. Het zonnetje schijnt zo fel op die optimaal georiënteerde Zonnekeizer installatie, dat de vonken van de Mastervolt omvormers af lijken te vliegen, zo onbehoorlijk veel Gouden Keizerlijke stroom wekt die installatie op (581 kWh in maart alleen al...). Zonnekeizer lijkt daarmee de vorige recordhouder, de met een "Soladin600 turbo" uitgeruste Noord-Hollandse provinciegenoot Karelprior naar de kroon te gaan steken. Na wat lobby en masseerwerk in het dorp, het inschakelen van enkele technisch begaafde vrienden met dak- en installatie ervaring, en een importkanaal met o.a. goedkope Solsonica modules uit Cittaducale (prov. Lazio NNO. van Rome), Italië, werden al snel enkele Volendamse daken door Zonnekeizer zijn troepen van dat blauwe spul voorzien. En ook die systemen, blijkbaar besmet door Der Kaiser, omgedoopt tot "Zonneboeijer, Zonne Tjalk, Zonnesmurf", etc., laten gezien hun heftige maandopbrengsten de fotonen knallen en hun stroomleveranciers het zweet in de bilnaad lopen. Karelprior uit Den Helder (tot voor kort kampioen der kWh/kWp producenten bij de Nederlanders op Sonnenertrag): er komen concurrenten achter je aan (als het niet aan een mogelijk verschil in tijdelijke wolken bedekkingsgraad tussen Den Helder en Volendam heeft gelegen, zie resultaten van de Zonnesmurf in de zomer van 2009) ...

^^^
Vergelijking van de maandresultaten van powerbooster Karelprior (genormeerd jaar recordhouder in de NL ingaves in Sonnenertrag uit het zeer zonnige Den Helder) met die van de Volendamse nieuwkomers Zonnesmurf en de "veroorzaker van de zonnestroom koorts" aldaar, de Zonnekeizer. Dat gaat mogelijk in ieder geval in de wintermaanden peentjes zweten worden voor Karelprior. Of: weg met die ouwe Shell moduultjes, en meteen het dak vol gooien met nog spectaculairder "performante" moduultjes, wellicht. Wel ook naar het diepe "zuiden" blijven kijken, want in Zeeland weten ze ook van zonnestroom bakken geblazen (deze uit het ook al zonnerijke Zeeuwse Kloetinge, bijvoorbeeld...).

Dit "Koninklijk-Keizerlijk" koppel (beiden bekend bij de webmaster van Polder PV) is een typisch volks antwoord op het Nederlandse wanbeleid op het gebied van "stimulering" van duurzame energie, wat verschrikkelijk slechte resultaten heeft opgeleverd via het wangedrocht van de SDE. Want in zwarte crisisjaren kunnen de mooiste parels groeien en gaan mensen hun eigen weg als de overheid geen hartverwarmende handreiking biedt. Koninklijke en Keizerlijke parels. Ik wens beide initiatieven een groot succes toe, blijf daarbij s.v.p. op de kwaliteit letten, en laat de mond op mond reclame maar het werk doen. Dan komt er toch wat moois van, zeker in het zonrijke Volendam waar hopelijk de besmetting vet om zich heen gaat grijpen...

Nieuwe grafiek
N.a.v. de opgegeven systeemgroottes heb ik ook een nieuwe grafiek op de Sonnenertrag NL pagina gezet: de "voortschrijdend gemiddelde systeemgrootte" sinds ik de ingave van Nederlandse PV-installaties in die database mogelijk heb kunnen maken (begin 2008). Grafiek (uitleg zie Sonnenertrag NL pagina op Polder PV):

Voor de volledig bijgewerkte lijst met Nederlandse installaties (s.v.p. e-mail naar de webmaster als uw systeem er nog niet bijstaat, met Sonnenertrag link), zie:



1 april 2010: Artikel Belgische PV markt Polder PV op SolarPlaza.com. Edwin Koot van SolarPlaza had - naast bijdragen over de door hen georganiseerde Solar Future II conferentie*, ook gevraagd naar een samenvatting van mijn bevindingen m.b.t. de razendsnel gegroeide Belgische - met name Vlaamse - zonnestroom markt. Met twee nieuwe/aangepaste grafieken en enkele kleine wijzigingen is dat artikel inmiddels geaccepteerd en op de internationale portal van SolarPlaza geplaatst, zie link.

* Inmiddels heb ik nog wat plaatjes toegevoegd aan de voorbeschouwingen voor de TSF II conferentie. Zie elders op Polder PV.

http://www.solarplaza.com/article/flanders-leading-the-way-in-belgium-with-photovolt (geïllustreerd Engelstalig artikel van Polder PV over de Belgische zonnestroom markt op SolarPlaza.com)


1 april 2010: Definitieve subsidiebedragen zonnestroom e.a. SDE 2009 bekend. Mogelijk was het sommigen al opgevallen, maar is het in het mediageweld rond van der Hoevens' haatcampagne tegen duurzaam/decentraal opgewekte energie ten onder gegaan. Begrijpelijk. Op mijn "SDE 2010 pagina" staat al sinds het begin een unieke tabel met alle essentiële tariefcomponenten waarbij u, als er een paar stevige borrels naar binnen zijn gegleden, wellicht hetzelfde "eindresultaat" zult verkrijgen als de webmaster van Polder PV in zijn eigen toverketel met giftige ambtelijke ingrediënten voor elkaar heeft weten te boksen.

Er was namelijk alweer op 29 maart 2010 een zoveelste "Regeling" van datzelfde door mij verfoeide Ministerie van EZ verschenen in de Staatscourant. En die "Regeling", met de beruchte "definitieve correcties", daar draait het allemaal om. Als u "hem" kunt lezen natuurlijk, zie link onderaan dit bericht. Daarvoor moet u helaas de nodige regelgevings-bende uit eerdere Staatscouranten er naast hebben liggen, vervolgens microscopisch goed lezen, met een vergrootglas vergelijken, en het juiste artikel opzoeken. Anders heeft u gegarandeerd geen benul waar de "artikelen" en "leden" van die "artikelen", en de "subs" van die "leden" in dat nieuwste stuk huisvlijt van de EZ ambtenaren over gaan. Aangezien Polder PV denkt het wel te weten (geen garantie!!!), hier het resultaat voor de arme zonnestroom klanten die vorig jaar reeds een "SDE 2009" dan wel "SDE 2008" beschikte installatie (deels) hadden draaien.

Voor de in 2008 (eerste SDE jaar) beschikte zonnestroom klanten met een PV-systeem van minimaal 0,601 en maximaal 3,5 kWp geldt in het jaar 2009:

("artikel 2, lid 2, sub a") een definitieve correctiefactor van € 0,229/kWh en

("artikel 2, lid 2, sub b") € 0 voor "andere" correcties.

In de "bevoorschotting" voor deze categorie was dat bedrag onder 2.2 sub a nog 27,3 eurocent/kWh, dus u krijgt uiteindelijk maar liefst 4,4 eurocent/kWh meer dan aanvankelijk uit de natte vinger was gezogen door EZ (dat heeft de Staatskas via SenterNovem/Agentschap NL aardig wat vervroegde uitbetaling aan voorschot geld gescheeld).

Voor de in 2009 (tweede SDE jaar) beschikte zonnestroom klanten met een PV-systeem van minimaal 0,601 en maximaal 15,000 kWp ("2009 klein") geldt in het jaar 2009 uiteraard precies hetzelfde bedrag als voor de (kleinere) categorie bij de SDE 2008 "beschikten", dus ook een definitief correctiebedrag van 22,9 eurocent/kWh, en geen andere correcties. Dit staat in artikel 4, lid 1 sub a en sub b van deze nieuwste "regeling".

Tot slot, voor de in 2009 beschikte zonnestroom klanten met een PV-systeem van minimaal 15,001 en maximaal 100 kWp ("2009 groot") geldt in het jaar 2009:

("artikel 4, lid 3, sub a") een definitieve correctiefactor van € 0,053/kWh en

("artikel 4, lid 3, sub b") € 0 voor "andere" correcties.

In de "bevoorschotting" voor deze laatste categorie was dat bedrag onder 4.3 sub a nog 7,6 eurocent/kWh, dus de beheerders van deze "grotere" installaties krijgen voor de kWh die het jaar 2009 worden toegerekend door Agentschap NL (waarschijnlijk niet eens als zodanig "bemeten" maar "evenredig verdeeld over de maanden tussen twee opgenomen meterstanden"!!!) 2,3 eurocent/kWh meer dan in de voorschotten was toegerekend.

Definitieve subsidiebedragen in 2009 (zie ook de SDE TABEL!)
Wat betekenen die definitieve correcties nu uiteindelijk voor de veelgeplaagde SDE "beschikten", waar draait het nou eigenlijk allemaal om?

SDE 2008: basisbedrag (vaste rekenfactor) minus definitief correctiebedrag: 56,4 - 22,9 = 33,5 eurocent/kWh "definitief subsidiebedrag voor de kWh die door Agentschap worden toegerekend aan het jaar 2009 voor SDE 2008 beschikten". [het "voorlopige bedrag in de bevoorschotting" was 29,1 ct/kWh]

SDE 2009 "klein": 52,6 - 22,9 = 29,7 eurocent/kWh "definitief subsidiebedrag voor de kWh toegerekend aan het jaar 2009 voor SDE 2009 beschikten categorie klein". [het "voorlopige bedrag in de bevoorschotting" was 25,3 ct/kWh]

SDE 2009 "groot": 45,9 - 5,3 = 40,6 eurocent/kWh "definitief subsidiebedrag voor de kWh toegerekend aan het jaar 2009 voor SDE 2009 beschikten categorie groot". [het "voorlopige bedrag in de bevoorschotting" was 38,3 ct/kWh]

Het bedrag voor SDE 2008 beschikten ("definitieve subsidie/kWh") is daarbij in 1 jaar tijd (van 2008 naar 2009) 1 cent gedaald; voor de SDE 2009 beschikten zijn nog geen nieuwe gegevens bekend voor het jaar 2010, want die krijgen ze pas rond eind maart 2011 te horen. Evenals de in 2010 te beschikken klanten voor SDE 2010 (geschat maximaal zo'n 4.000 voor categorie "klein", voor categorie "groot" gaat pas 31 mei de poort open en kan deze direct weer dezelfde dag worden dichtgeramd in het gezicht van honderden, wellicht zelfs een paar duizend ondernemers...).

"Vergelijking" met Duitse tarieven
Duidelijk is dat de categorie "SDE 2009 groot" in theorie (40,6-43,01=) 2,41 eurocent/kWh minder aan "SDE subsidie" zou hebben opgeleverd in 2009 dan zo'n installatie van max. 30 kWp (...) in Duitsland twintig jaar lang vast zou hebben opgeleverd aan Einspeise Vergütung indien in dat jaar aan het net gekoppeld (zie invoedingstarieven tabel Duitsland). Waarbij dan nog volstrekt onduidelijk is wat de actuele "restwaarde" van eventuele overschotten zou zijn geweest die een hypothetische Nederlandse klant in dat jaar (en dat zullen er zeer weinig zijn geweest, op enkele handen te tellen...) nog mogelijk van zijn/haar leverancier toegestopt had kunnen krijgen (zal slechts een paar eurocent/kWh kolenfooi zijn geweest, hier is erg weinig van bekend). En dat in theorie (40,6-40,91=) 0,31 eurocent/kWh minder "subsidie" vergeven zou zijn (zelfde onbekende "winst" van verkoop overschotten) als het een installatie tussen de 30 en de 100 kWp had geweest, die in Duitsland al sinds het jaar 2000 de "tweede staffel" (en beslist niet "het eind") van de vergoedings-categorieën vertegenwoordigt. Waarbij verder nog niet eens de reeds duizenden installaties in beschouwing worden genomen die bij de oosterburen op veel hogere (vaste) tarieven kunnen rekenen omdat ze al lang voor 2009 aan het net werden gekoppeld (netgekoppeld 2004 tm. 30 kWp bijvoorbeeld twintig jaar lang 57,40 eurocent/kWh...).

Wat verder onverlet laat dat die "tarieven" in Nederland extreem duister blijven, nooit van tevoren vaststaan, en dus nauwelijks investeerdersvertrouwen kunnen genereren. Als je al in de loterij een zeldzaam gelukkig lot zou gaan trekken, wederom op 31 mei 2010...

Te hoge subsidie?
Wat ook nog even leuk is om vast te stellen: Er wordt door Economische Zaken blijkbaar met een "gemiddelde marktprijs voor consumenten" van 22,9 eurocent/kWh all-in gerekend voor het jaar 2009. De standaard continu tarieven voor NUON grijs/variabel (enkel tarief) waren echter 24,61 (per 1 jan. 2009) resp. 24,07 eurocent/kWh (per 1 juli 2009, all-in, dus ook energiebelasting en BTW). Tarieven van een dominante speler in de markt die dus gemiddeld voor dat jaar op 24,34 eurocent/kWh zat, 6,2% hoger dan dat veronderstelde "marktgemiddelde" (22,9 ct/kWh) van EZ. Dit doet wederom vermoeden dat EZ gewoon ordinair alle variabele tarieven bij elkaar gooit en een stompzinnig lineair gemiddelde van die tarieven bepaalt, i.p.v. dat ze op basis van aantallen contracten per kWh tarief (de aller eerlijkste vergelijkingsbasis!) een legitiem "gewogen gemiddelde" vaststelt. Dit betekent waarschijnlijk dat een relatief "groot" aantal kleine kWh prijsdumpers een bovengemiddeld dempend effect op dat "EZ gemiddelde" gehad zouden kunnen hebben. Tot gevolg hebbend dat de correctiefactor dus kunstmatig "te laag" is berekend, en het resulterende "definitieve subsidiebedrag/kWh" (vast basisbedrag minus die per jaar vast te stellen correctiefactor) dus te hoog uitgekomen zou zijn. Klanten met een energiecontract wat een hogere kWh prijs had dan die 22,9 eurocent/kWh, salderen dan voor een hogere totale marktwaarde, en dat zijn er volgens mij dus veel meer dan uit de cijfers van EZ wordt gesuggereerd. Mensen die voor prijsdump contracten hebben geopteerd, en wellicht een absurd vastrecht van 6,99 Euro incl. BTW voor elektra (en gas) maar een zeer lage kWh prijs betalen (bij de ergste prijspiraat op onze markt), krijgen een veel minder hoge "marktwaarde" voor hun zonnestroom (definitieve SDE subsidie plus de saldering als er verder geen rare dingen met negatieve meterstanden zijn geschied of als de leverancier begrijpt wat "wettelijk verplicht salderen" betekent en daar ook naar handelt...).

Dat de totale "marktwaarde" mogelijk fors te hoog zou zijn bij veel SDE beschikten zou een doodzonde voor EZ zijn, want de zegslieden van dat Ministerie, het tijdelijke (inmiddels demissionaire) hoofd incluis, weten geen gelegenheid voorbij te laten gaan, of ze hebben het wel over de met alle middelen te bestrijden schande van "overstimulering" van energiesubsidies. We hebben echter juist aan de Staatsgreep van van der Hoeven zelf m.b.t. het windpark Urk te danken (zie uitgebreid commentaar van windenergie specialist Jaap Langenbach over de absurde meerkosten van dat park, bericht onder 18 - 26 november 2009 op zijn "Flevopolder" pagina), dat we sowieso desondanks weer teveel gaan betalen aan windenergie. Net als in de dure MEP tijd. Duits bruinkolenboer RWE zit lekker belastinggeld van ons eigen land binnen te harken middels de door hen verworven, veel te duur (MEP-kWh) betaalde windturbines bij Delfzijl, voormalig eigendom van het door RWE naar binnen gewerkte Essent. En nu dreigt dus alweer "overstimulering" van te hoge zonnestroom SDE subsidie (voor de weinige gelukkigen die het betreft, dat zijn er maar een paar duizend op zijn hoogst). Waar dus bij veel betere beprijzing van tarieven meer mensen van een "gesubsidieerd zonnestroomsysteem" van hadden kunnen kopen. Foute boel, dus.

Valt achteraf wel mee voor de Staat
Ondanks het feit dat waarschijnlijk per SDE beschikte er "teveel" per kWh aan SDE subsidie "zal worden" betaald (achteraf correctie bij Agentschap NL, mogelijk via verrekeningen die niemand zal gaan snappen), zal de "schade" voor de Staat der Nederlanden natuurlijk beslist mee gaan vallen met de marginale markt-realisatie tot nu toe. Want volgens de persvoorlichter van TenneT die impliciet aangaf dat in Nederland onder het SDE regime er bij de certificerende instantie CertiQ slechts iets van 6 MWp in 2009 bijgekomen zou zijn, en uitgaand van de walgelijke "EZ-cap" van 850 kWh/kWp.jaar, kunnen we dus het volgende simpele "maximale" rekensommetje gaan maken voor de "financiële schade" voor dat jaar. Daarbij ga ik, beargumenteerd uit mijn duim zuigend, uit van 90% "particulier" met een definitief subsidiebedrag van SDE beschikten "klein" en voor het gemak een gemiddelde van de SDE 2008 en 2009 beschikten van (33,5 + 29,7)/2 = 31,6 eurocent/kWh (de verwachting is dat de SDE 2008 in dat jaar zelf zeer gering zal zijn ingevuld, en het totaal voor de SDE tot en met 2009 niet ver boven die 6 MWp uitgebracht zal hebben). En 10% "bedrijfscategorie" SDE beschikten 2009 met een definitief subsidiebedrag van 40,6 eurocent/kWh:

6.000 (kWp) * 850 (kWh/kWp, max.) * € 0,316 x 0,9 (aandeel "SDE 2008 + 2009 particulier") = maximaal 1,45 miljoen Euro

6.000 (kWp) * 850 (kWh/kWp, max.) * € 0,406 x 0,1 (aandeel "SDE 2009 groot") = maximaal 0,21 miljoen Euro.

Totale "schade": maximaal 1,66 miljoen Euro voor subsidie in het Jaar des Heeren 2009, mogelijk (fors) minder. Daar hoeft de Nederlandse Staat echt niet wakker van hebben gelegen, dat zijn wat vermeden verkeersboetes (van belasting betalende medelanders in op dure fossielen rijdende vehikels)...

Nagekomen (1 april 2010, no joke): van een collega die tot over de oren in PV zit, kreeg ik het volgende nog vermeldenswaardige puntje:

"Misschien leuk om te vermelden dat de uiteindelijk uitbetaalde subsidie nog moet worden verhoogd met € 200.000,00 (misschien nog wel meer!) voor de hele ambtenarij en personen die er aan werken om alles te berekenen en uit te betalen."

Waarvan akte...

NB 1: let s.v.p. ook op de wederom fantastische ambtelijke formuleringen rond de "Inwerkingtreding" termijn helemaal onderaan het Staatscourant stuk. Prachtig opgeschreven. Maar het gaat natuurlijk helemaal nergens over...

NB 2: op de website van de uitvoeringsinstantie Agentschap NL op 1 april 2010 (tijdens upload van deze pagina) nog steeds geen nieuws over deze "definitieve correctiebedragen" in de Staatscourant...

Tip
Zitten er in de berekeningen van Polder PV fouten volgens u? Dat is gezien de extreme complexiteit van de SDE kermis beslist geen boude veronderstelling. Beargumenteerde berekeningen van "wat volgens u de waarheid is" gaarne naar het bekende adres. Wie weet, leert Polder PV nog eens wat...

Eerste reactie (1 april 2010)
"Je super overzichtelijke tabel klopt als een bus." (Energiastic op GoT vindt de unieke SDE tabel van Polder PV OK...)

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2010-4674.html (directe link naar de Staatscourant publicatie "Regeling vaststelling definitieve correcties duurzame energieproductie 2009, EZ nr. WJZ/10043132, 19 maart 2010, gepubliceerd op 29 maart 2010 en geldig vanaf 30 maart 2010)"


 
^
TOP

31 maart 2010: De Nationale Reactie begint op stoom te komen... Het was natuurlijk een inkoppertje, Google/internet stikt nu al van de vaak halsoverkop gekopieerde berichten van de "Volkskrant/van der HO-daar-es-seffekes ellende (uitvoerige bespreking op Polder PV, verder op deze pagina). De meesten daarvan niet veel nieuws meer brengend, en velen elkaar weer eens lekker nakwakend zonder ook maar een greintje diepgang achter de werkelijke oorzaken en bedoelingen. Economische Zaken kan de champagne kurken laten knallen: Nederland is weer in rep en roer, de duurzame energie sector is voor de zoveelste maal in opperste verwarring gebracht (gedenk de vorige stofstorm, Black Friday, 18 augustus 2006...), het zand van deze chaos zal nog vele weken en liefst maanden rond dwarrelen, en enige eenheid in tegenoffensief zal ver te zoeken zijn. Gewoon lekker chaos zaaien en de decentrale bedreiging van EZ's fossiel-nucleaire toko weer even de grond in trappen. Het is weer gelukt.

Opmerkelijkste verzameling: de ook al reteconservatieve Energieraad die is gaan "shoppen" op internet en die een zooi nogal voorspelbare uitspraken bij elkaar heeft geharkt. Uiteraard diverse malen de impliciet bij elkaar gelogen woordcombinatie "goedkope kernenergie" bevattend. Want dat willen ze, al zijn ze te bang om het zo hard uit te spreken, terwijl het Finse gedrocht Olkiluoto toch echt een paar miljard over het budget heen is, wat niemand in Nederland blijkbaar mag weten. Het compleet archaïsche bolwerk VNO-NCW wordt uiteraard geciteerd, die vindt dat de Nederlandse elektriciteitsprijzen te hoog zijn, terwijl toch echt de bulk van de kosten door de consumenten in de vorm van absurde energiebelasting en BTW wordt opgehoest, en de grootverbruikers schofterig lage prijzen betalen. VNO-NCW wil gewoon zo goedkoop mogelijk stroom en de maatschappelijke kosten mogen de burgers ophoesten. Ook de vertegenwoordigers van de vele generaties na ons, als het VNO-NCW al lang vanwege vergrijzing en overbodigheid is opgeheven, maar die verdomde door hen gewilde kerncentrales nog steeds jaarlijks hun radioactieve rotzooi mogen blijven uitpoepen "ook al past het in een enkel olievat".

Polder PV wordt, als vanouds, het graf in genegeerd door die Energieraad, terwijl hij toch de nodige onweerlegbare argumenten tegen het gelieg en bedrieg van van der Hoeven heeft gepubliceerd. Dat heet ook wel: desinformatiserings-campagne van de bobo's en alleen publiceren wat je welgevallig is.

Verder heeft EnergieGids.nl een stuk over een recent rapport van de Rekenkamer gepubliceerd, waaruit duidelijk wordt dat de "SDE begroting" van EZ een grote onvoorspelbare puinhoop is. Wat natuurlijk alles heeft te maken met de gruwelijke ingewikkeldheden ervan (let wel: verzonnen, uitgewerkt, en er door gedrukt door exact datzelfde EZ, dus hoofdverantwoordelijk voor de crisis). En het gevolg van de reeds vele tientallen pagina's omvangrijke, absurd ingewikkelde en contraproductieve "regelgeving" die na twee jaar SDE nog steeds niet de revolutie in gang heeft gezet die werd gesuggereerd. Maar die voor zonnestroom door Polder PV van meet af aan al is betwijfeld en van omvangrijk beargumenteerd commentaar is voorzien.

En om het helemaal te complementeren dan maar een reactie van een contribuant op Bouwprofs.net (de bouwwereld, dat is al lang bekend, is een van de meest conservatieve bolwerken in ons land die zelfs door de vele bouwschandalen en ondanks een zware parlementaire enquête ongebroken lijkt te zijn):

"Ik vind dit een goede move van de minister.
Ik heb zelf zonnepanelen aangeschaft met subsidie en wordt weer moedeloos van de rompslomp die er bij komt.
Je moet een instantie betalen om het te registreren, extra meter om te meten en een subsidiegever, die jaarlijks afrekent.
Hiervoor betaal je 15 jaar lang kosten, die bij een nieuwe opzet niet nodig zijn. In Duitsland kun je geld lenen met een rentepercentage van 1%. Je hoeft dan geen extra meter en certficerende instantie. Natuurlijk zijn er wel kosten voor de kredietvoorziening, maar veel minder rompslomp en dus duurzamer."

Commentaar Polder PV:

(1) Die "rompslomp" is juist door EZ bedacht om de PV-markt op een marginaal niveau te houden. Dus daarvoor moet hij inderdaad bij de verantwoordelijken zijn: de beleidsambtenaren van dat ministerie, niet bij degene die slechts een (demissionaire) handtekening onder de voor haar waarschijnlijk onbegrijpelijke stukken zet...

(2) Die "betaling aan een instantie" zou ik maar snel achterheen gaan als ik die klant was, want die is al lang (het gaat om zowel de bezopen inleg als de jaarlijkse contributie bij CertiQ) na zware maatschappelijke druk de strot doorgesneden door het verontwaardigde parlement (overleg 3 maart 2009, zie dit bericht). En wel, met terugwerkende kracht tot en met de allereerste SDE 2008...

(3) Dat je in Duitsland "goedkoop" geld kunt lenen (bij de veelbezongen KfW bank, waar Staat en bondslanden aandelen in hebben), heeft alles te maken met het bikkelharde feit dat de gekochte installaties op voorhand al bekende, ruim 20 jaar lang zekere en wettelijk verplichte inkomsten ("Einspeise Vergütung") genereren die als onderpand voor de met geleend geld gekochte PV-systemen dienen. Aangezien die primaire voorwaarde in Nederland een illusie blijft omdat we geen wettelijk systeem hebben wat ook maar in de verste verte in de buurt komt van de snoeiharde en kristalheldere dictaten in het Duitse EEG, krijg je hier dus nooit zo'n bankgarantie en lage rente. Wel even duidelijk aangeven wat de primaire voordelen zijn in Duitsland, dat heeft namelijk de belangrijkste gevolgen voor succes (de rest is daar aan ondergeschikt). En dat blijft onveranderd, en hoe hard we hier ook daarover staan te schreeuwen en permanent onzin te verkopen: de existentie van het morgen TIEN jaar bestaande Erneuerbare Energien Gesetz!

(4) Duidelijk dat die meneer geen moer begrijpt van de bikkelharde voorwaarden van dat door mij bejubelde EEG: want je voedt in bijna alle gevallen de opgewekte zonnestroom juist wel in met een separate meter. En die zit niet "achter de aansluiting", zoals in Nederland wordt geprutst ("bruto productie meter", BPM, uitsluitend bij "MEP" en "SDE" installaties, slechts een paar duizend). Maar hij voedt direct in op het laagspanningsnet, fysiek gescheiden van de standaard netmeter!!! En die "Einspeise Meter" kun jij in eigendom hebben, zonder dat de netbeheerder daar ook maar iets over kan zeggen of eisen, mits het een gecertificeerd geval betreft. Dat kunnen honderden bedrijven in Duitsland goedkoop voor de klant aanleggen, met desnoods een door de burger elders gekocht simpel, officieel herijkt Ferraris geval... Pas per 1 januari 2009 is er ook een "eigenverbruik" optie in Duitsland, die een wat complexere bemetering vereist, maar die in theorie een fors opbrengst voordeel kan opleveren onder de daarvoor opgetuigde nieuwe invoedingscondities. Zeker bij mogelijkheid van het consumeren van zoveel mogelijk van de zelf opgewekte zonnestroom, maar dat is wel van nogal wat voorwaarden afhankelijk dus slecht voorspelbaar. Van die optie wordt vooralsnog zeer weinig gebruik gemaakt (maar dat kan veranderen, bij groot succes tot mogelijke problemen leidend).

Conclusie: er wordt wederom, voor de zoveelste maal en slecht geïnformeerd, polderkolder verspreid op het Dolle Dwaze Internet in Nederland. Zoals gebruikelijk niet door de geringsten.

EZ kan in haar handen wrijven: de verwarring is compleet, de chaos onpeilbaar. Prima "business case" om de "schone" fossielen en nukes er alsnog door te gaan rammen in ons zieke land. Napoleontische "verdeel en heers" Regenten Politiek van het zuiverste polderwater!

http://tinyurl.com/yzqogms (verkorte link naar bericht puinhoop SDE begroting EZ op EnergieGids.nl)
http://www.energieraad.nl/newsitem.asp?pageid=21499 (voorspelbare fossiele krantenknipsels bij Energieraad)
http://www.google.nl/search?q=van+der+hoeven+duurzame+energie (voor elk wat wils: Google biedt aan namens EZ)

http://www.bouwprofs.net/forum/topics/minister-van-der-hoeven (bouwwereld forum met de door mij gewraakte reactie)

http://tinyurl.com/yzmgwug (verkorte link naar "terugblik op MEP en SDE" rapport Algemene Rekenkamer met aan de ene kant vernietigend nieuws over beheersbaarheid/voorspelbaarheid SDE budgetten EZ, maar aan de andere kant het belachelijke bericht "dat Nederland het goed doet" [niet genoemd: met een onrustbarende groei van gigantische hoeveelheden biomassa in de fik stokerij van uitermate dubieuze herkomst]. En we dus weer kunnen gaan slapen en nooit meer zonnepanelen hoeven te kopen, "de Staat zorgt goed voor u". Of zoiets...)


31 maart 2010: Countdown to MAiA - afslank cursus voor zonnecellenbakkers bij ECN... Het houdt maar niet op bij de research afdeling bij ECN zonne-energie. De ene na de andere proces innovatie wordt daar uit het zonnestroom toverkollenlab getoverd, en via "commerciële partners" uitgezet in de bikkelharde praktijk van alledag. Een fascinerende keuken van talent en durf, die al menige innovatie aan het geduldige zonlicht heeft blootgesteld (wat mevrouw van der Hoeven daar dan ook van mag denken, maar die speelt al jaren vals). Recente voorbeelden: Sunweb/MWT cel/module technologie, in pilot in Oostenrijk, relatief eenvoudig te produceren n-type monokristallijne cel, binnenkort in productie op een tot 300 MWp uit te bouwen capaciteit bij de Chinese Reus Yingli Solar. Etcetera. Er is nog veel meer, maar Polder PV kan de ontwikkelingen nauwelijks meer bijhouden...

Het recentste project waar ECN in hun nieuwsbrief over rapporteert betreft een vermageringscursus. Het wil in onze veeleisende maatschappij nog wel eens geschieden dat bij snelle groeiers de gezondheid wordt veronachtzaamd (Polder PV kan er over meepraten...). En dat onverkwikkelijke verschijnselen als "zwembandjes" en slechte conditie onrustbarende vormen aan gaan nemen. ECN heeft zichzelf de opdracht gegeven om daar m.b.t. vergelijkbare groeistuip verschijnselen bij de zonnecel industrie wat aan te gaan doen. En ze hebben dat project vreemd genoeg "MAiA" gedoopt, wat staat voor: "multi application in-line plant". Dat behoeft enige uitleg (details: zie gelinkt nieuwsbericht van ECN, onderaan).

De processing apparatuur voor zonnecellen is "nogal omvangrijk". Niet alleen de fysieke "footprint" van de apparatuur (tientallen meters lange, omvangrijke productielijnen), waar nogal wat nat-chemische processen na elkaar afgewerkt moeten worden, en ingewikkelde bedradings-robot straten moeten worden ingezet, is fors. Maar ook is die apparatuur nogal "inflexibel". Vaak wordt voor slechts een paar "varianten" geoptimaliseerd en afgesteld, en daarmee worden vervolgens grote "volumes" gedraaid. Het eindproduct moet immers binnen nauwe marges worden geproduceerd, dus erg veel flexibiliteit kan niet ingepast worden. Of je moet een complete aparte productielijn voor "innovatie" op gaan zetten, wat weer pecunia kost. Bovendien is het klassieke celconcept van de bulk in productie behoorlijk conservatief en rigide.

Daarnaast lijdt ook de "pilot" machinerie aan deze lastige - en dure - vorm van obesitas, die voor een research lab, wat natuurlijk binnen korte tijd een hoop varianten wil uitproberen, helemaal niet praktisch is. MAiA wil dat concept doorbreken en is zo flexibel als een grashalm, so to speak. Een vergelijking met een rondtollende, ongrijpbare CDA politicus waarvan je nooit van tevoren kunt weten welke kant die op neigt is hier misschien wat minder opportuun, maar dan heeft u een idee van de denkrichting.

Voor de research afdeling PV van ECN is het bovendien noodzakelijk om binnen een niet al te grote ruimte zoveel mogelijk implementatie flexibiliteit tot haar beschikking te hebben van met name depositie processen aan beide kanten van de cel, en toch ook een behoorlijke "productie" van te testen celreeksen te kunnen draaien om wetenschappelijk verantwoorde conclusies te kunnen trekken van de geteste procesverbeteringen of pogingen daartoe. MAiA is hiertoe ontwikkeld, met maximale flexibiliteit, en zo klein mogelijke "fysieke footprint" van de apparatuur. Hiertoe is in samenwerking met het beroemde Roth & Rau (uiteraard Duits), bekend van de recente, en voor Nederland alweer aderlatende overname van de shining star OTB Solar, een compact "apparaat" ontworpen wat die doelstellingen in zich verenigt. Het "apparaat" bevat omvangrijke vacuümkamers, plasmabronnen en pompen en "past" ondanks de toch niet geringe omvang in een "forse kamer". Vergelijkbare conventionele apparatuur zou toch al snel een industriehal vullen, en zoveel ruimte heeft de zonnestroom afdeling van ECN niet tot haar beschikking voor dit soort testreeksen. Dat zou de basale research en pilot-productie ook onnodig duur en riskant maken.

De intentie van het "MAiA" concept is om de €/Wp prijs voor kristallijne celtechnologie nog verder omlaag te krijgen. Dat betekent: minder grondstof verbruik, dunnere cellen, verhoging van de cel efficiëntie, en, heel belangrijk wordend, optimaal gebruik maken van de mogelijkheden aan zowel de voor- als de achterzijde van de cel. Dit alles moet uiteindelijk leiden tot "betere" cellen voor dezelfde of liever nog: lagere prijs per vermogenseenheid.

Met de net aangeschafte MAiA apparatuur zullen hypothetische technologische verbeteringen sneller onderzocht en geoptimaliseerd kunnen gaan worden. De belangrijkste daarbij zijn - deels al in concept geïmplementeerd in de beroemde Sunweb cel die Solland Solar in samenwerking met AT&S in Oostenrijk nu in pilot heeft:

  • Verbetering anti reflectielaag: ruwe oppervlakte van de cel optimaliseren en oppervlakte reflectie tot het minimum beperken.

  • Verbetering interne reflectie cq. absorptie: anti-reflectielaag aan de onderzijde van de cel voorkomt dat er doorvallend licht "verloren" gaat (lees: niet wordt gebruikt bij de omzetting in elektriciteit) maar terug de cel in wordt gereflecteerd en daarbij alsnog geabsorbeerd kan worden.

  • Verbetering van de diverse typen grenslagen zodat interne recombinatie kan worden voorkomen: voordat een elektron bij kan dragen tot een elektrische stroom kan deze, met name in die "grensvlak" zones, terugvallen in de begintoestand. Dit gebeurt in toenemende mate bij slechte grenslaag condities, bijvoorbeeld tussen kristallen onderling (multikristallijn silicium, goedkoper dan mono, maar met deze specifieke eigenschap als nadeel), bij chemische "vervuilingen" binnen de cel, en tussen het basismateriaal en de elektrische contacten aan/op de cel. Die verbeteringen noemt de zonnecel technoloog: "passiveren" van die grenslagen.

M.b.v. MAiA gaat ECN nu met name kijken naar zowel een nieuwe voorzijde, als een nieuwe achterkant van de cel. Het "apparaat" is goed in depositie van diverse typen lagen, aan beide kanten van de cel. Het kan snel worden opgeschaald naar een "fabriek-productielijn" als de onderzoekers eenmaal een beter resultaat opleverende procestechniek reproduceerbaar hebben kunnen opzetten.

^^^
Twee belangrijkste nieuwe (multikristallijne) celconcepten waaraan ECN tegenwoordig werkt, beiden met volledige "passivatie" aan zowel boven als onderzijde van de cel. De "architectuur" van de cellen wordt steeds geavanceerder, wat ook aanpassingen aan productiemachinerie vereist. De bovenste cel is een ASPIRe type met een rendement van 16%, en maakt gebruik van de "metal wrap through" optie die ook in de bekende Sunweb cel (met "spinneweb patroon" aan de voorzijde) is toegepast. Het onderste exemplaar is een "emitter-wrap-through" exemplaar waarbij er in het geheel geen "metalen" onderdelen aan de voorzijde van de cel aanwezig zijn en dus al het zonlicht effectief kan worden benut. Dat heeft uiteraard gevolgen voor een slimme en betrouwbare architectuur van de onderzijde van de cel, waar de MAiA machinerie een belangrijke rol in zal moeten gaan spelen.

Let op dat beide typen cellen van het "p-type" zijn (basislaag = p). Dit is precies andersom als het "n-type" cel wat hetzelfde ECN ook heeft ontwikkeld (basislaag = n), en wat bij Yingli Solar dit jaar reeds in omvangrijke pilot productie gaat ("May The Best Win"...).

© ECN, Petten, maart 2010

De voorzijde van de cel zal daarbij behandeld worden met een heel erg dun "gehydrogeneerd" (van waterstof voorzien) siliciumnitride/SiNx laagje (zowel goede "passivatie" functie als goede "anti-reflectie" eigenschappen). Met name ook de basis van de metalen contactstroken (bij cellen zoals de Sunweb die nog steeds filigrijndunne metalen spinneweb structuur aan de voorzijde heeft) is daarbij een belangrijk onderdeel, een procedé mogelijk vergelijkbaar met de onafhankelijk bij de Chinese cellen/module fabrikant Suntech toegepaste Pluto® technologie. Bij de Sunweb cel wordt het elektrische contact van de voorzijde via met metaal gevulde minuscule gaatjes in de cel zelf naar de achterkant van de cel geleid, een principe genaamd "metal wrap through" (MWT). Beide lagen, voor en achter, zijn in dit zogenaamde "ASPIRe" concept ("All Sides Passivated and Interconnected at the Rear") gepassiveerd.

De achterzijde van de cel zal mogelijk de grootste verrassingen gaan geven, want er is volgens ECN 7% rendementsverbetering (relatief t.o.v. standaard cel?) mogelijk door de bij de Sunweb cel nog aanwezige contacten ("metallisatie") op de voorzijde naar de achterzijde te gaan verplaatsen. Dit geschiedt wederom via kleine gaatjes, waarbij middels een nieuwere architectuur genaamd "Emitter Wrap-Through" er geen "bedrading" meer nodig is, maar de emitter laag via de gaatjes naar de onderzijde doorloopt. Volgens ECN zou het "effectieve oppervlak" (lees: het zonlicht opvangende oppervlak) daarbij 5% groter kunnen worden dan bij het hierboven genoemde ASPIRe celconcept. Dat betekent wel dat de "standaard" metalen achterzijde van de cel gaat verdwijnen, en dat er "stroken" voor zowel de emitterzijde als de basispool van de cel aangebracht moeten gaan worden, die mogelijk tot architectonische hoogstandjes gaan leiden (de Sunweb cel wordt al met slimme geleidende folies aan de achterzijde uitgerust in het moduleconcept wat in samenwerking met Eurotron wordt ontwikkeld). Ook dit tweede celtype is volledig, voor en achter, gepassiveerd.

ECN hoopt met de nieuwe MAiA machinerie snel tot "zaken" te kunnen komen en rap met reproduceerbare, betere celconcepten te gaan experimenteren. De apparatuur is flexibel inzetbaar en kan aan beide zijden optimaal de passiverende lagen aanbrengen, met zelfs nieuwe mogelijkheden als het aanbrengen van isolerende siliciumoxide lagen en zelfs dubbele lagen. Daarmee kan de "klassieke", volledig metalen achterzijde van de (multi)kristallijne cel tot het verleden gaan behoren.

En nu maar hopen dat op 21-12-2012, bij het aflopen van de "Maya kalender" het apparaat bij ECN al forse schreden voorwaarts heeft gezet in het verder ontwikkelen van nog efficiëntere cellen, en dat ook na dat jaar nog een flinke hoeveelheid obesitas van de cellenproducenten afgesneden zal kunnen gaan worden. Goed voor hen, en uiteraard ook goed voor de uiteindelijke eindgebruiker van al die hoogrenderende zonnecellen!

http://www.ecn.nl/nl/nieuws/newsletter-nl/februari-maart-2010/plasma-voor-zonnecellen/


30 maart 2010: Van der Hoeven toont eindelijk haar ware gezicht - met haatcampagne tegen zonnestroom. Met dank aan Floris Wouterlood, werd ik, aan de vooravond van het 2-jarige bestaan van de nog prille Nederlandse SDE, gewezen op een ranzig opiniestuk van demissionair Minister van EZ Maria van der Hoeven in de Volkskrant van vandaag, een begeleidend commentaar van energiecorrespondent Persson van de krant zelf, en een vervolgstukje in het Financiële Dagblad. Er is inmiddels een kort stukje naar de Volkskrant redactie gestuurd door Polder PV, in de hoop dat het als ingezonden brief wordt geplaatst.

Voor een ieder die het originele stuk wil hebben, gelieve een mail te sturen, zie ook de elektronische versie en het commentaar van Persson (links onderaan).

Die "brief" van van der Hoeven komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen, want de samenleving werd in een eerder stuk in het FD reeds "klaargestoomd" om de bittere pil te gaan verwerken. Zie deze bijdrage op Polder PV.

Meer dan "groei" en "werk"
Van der Hoeven (hierna: VdH), die deze week op een olierijke conferentie in Cancun, Mexico verkeert ("International Energy Forum", IEF*), liet haar opmerkelijk brief - die zo door een fossiel ambtenaar van EZ geschreven had kunnen zijn als opiniestuk in de Volkskrant opnemen. Duurzame energie zou "vooral nodig zijn" voor economische groei en groene werkgelegenheid. VdH negeert daarmee een groot deel van de gigantische resultaten bij de voor haar blijkbaar nog steeds niet bestaande oosterburen, zoals de 107 miljoen ton CO2 die in een van de ergste crisisjaren van de moderne tijd door de toepassing van hernieuwbare energie minder werd uitgestoten in Duitsland. Of de 17,7 miljard Euro die werd geïnvesteerd in nieuwe installaties die hernieuwbare energie opwekken en die vanaf het moment van netkoppeling elk jaar weer de thermische vernietiging van een groeiend aandeel dure en milieuverwoestende fossielen vermijden (pdf BMU met resultaten 2009). Of de 10,1% die de "Erneuerbaren" al in het totale eindenergieverbruik (TWh) hun plaats hebben gevonden (daarbij net als bij alle andere economieën zoals NL wel rekening houdend met de gedaalde consumptie van energie, dus deels artificieel effect). Etcetera.

^^^
Stand van zaken hernieuwbare elektriciteit ( "endenergie") Duitsland eind 2009, aandelen gerekend in Terawattuur equivalenten. Ondanks crisisjaar 2009 (mondiaal) nog steeds behoorlijke groei van aandeel hernieuwbare warmte (oranje), lichte groei van hernieuwbare motorbrandstoffen (groen), en tijdelijke stabilisatie van het aandeel hernieuwbare elektriciteit (mind you: 16,1% van totale consumptie, deels gevolg van fors afgenomen vraag naar elektriciteit in de industrie). Duitsland had voor het eerst in de geschiedenis ondanks de crisis meer dan 10% van het totale verbruik aan elektra, warmte en motorbrandstoffen uit hernieuwbare bronnen. De grofweg 240 TWh equivalent (accumulatie 3 opties) komt overeen met de elektrische output van bijna 76 Borssele kernsplijters.

Van der Hoeven vindt dat waarschijnlijk allemaal "zondegeld" en zou wellicht liever een oerwoud in een kolenverbrander gesubsidieerd er voor in de fik laten steken (verboden in Duitsland), of een paar kerncentrales er bij laten bouwen die gegarandeerd extreem veel meer zullen kosten dan "gepland" (gedenk Olkiluoto), minstens tien jaar aan bouw zullen duren, in de tussentijd de complete duurzame elektra productie zullen plat leggen ("toch zinloos, er komen nukes"), en bij eventuele oplevering tot politiestaat achtige taferelen zal gaan leiden en benodigd transport over hoogspanningsnetwerken die u en ik moeten gaan betalen, maar er nooit wat voor terug gaan zien...

Plaatje van deze webpagina (24 maart 2010). De publieksvoorlichting over de progressie van duurzame energie is in Duitsland uitmuntend en noodzakelijk om de burger mee te krijgen in de decentrale revolutie.

© BMU, Deutschland

VdH noemt het Duitse systeem (ze doelt daarbij vooral op het door haar slecht begrepen EEG) "enorme subsidie-infusen" die "niet voor de beste versterking van de economie" zorg zouden dragen. Ten eerste, mevrouw VdH: die "subsidie" (in NL zeer zwaar beladen en met tonnen aan hypocrisie beladen begrip) is niet van de Duitse Staat afkomstig, i.t.t. de middelen voor de oer-Hollandse SDE, wat u inmiddels na dat korte intieme ontbijt bezoekje van "Der Hermann" in maart 2009 natuurlijk al lang wist. Maar van bijna alle kWh zuipers, alle consumenten en zonnestroom producenten incluis. Ten tweede, mevrouw VdH: die "infusen" (???) hebben tot nu toe, gezien het hier boven genoemde document van het BMU (aanbevolen bedlectuur in Cancun, mevrouw VdH) "slechts" ruim 300.000 banen in de hernieuwbare energie sector opgeleverd, dat is geaccumuleerd alweer 8,1% meer dan in 2008, midden in die "economische crisis" waar u zich ook zoveel "zorgen" over zegt te maken.

Tot slot: volgens het BMU zijn de vermeden externe kosten van het succesverhaal genaamd EEG (mind you: alleen hernieuwbare elektriciteit), in 2008 al opgelopen tot 8 miljard Euro. Wordt totaal het graf in genegeerd door VdH. Wat de "kosten voor de kWh verbruikers" (de beroemde en slecht begrepen "EEG Umlage") al vrijwel elimineerde, dus het totale financiële effect voor de samenleving nog dragelijker maakt dan EZ ons regelmatig weer wil doen geloven (studie EEG, Engelstalig, pagina 34 van deze pdf van het BMU). Dit alles zou dus geen "beste versterking van de economie" zijn, hooggeschatte mevrouw VdH??? Vindt u nu ook niet dat u hier raaskalt? Heeft u wellicht de Mexicaanse Griep opgedaan daar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan?

"Economisch"
Er wordt hoog opgegeven van "economische energiepolitiek". VdH houdt erg van fossielen en - jawel, daar izzie weer - kernsplijters, waarvan de maatschappelijke kosten nooit worden doorberekend en waardoor het ook door haar regelmatig gebezigde "level playing field" al voordat het haar lippen verlaat de grond in wordt getrapt en openlijk wordt verkracht. "Duurzaam" is echter alleen maar "duur", "niet economisch", "niet effectief" volgens haar, of wat voor weerzinwekkend subjectieve platitudes er ook maar verzonnen kunnen worden door haar ijverig door pennende ambtenaren die ongetwijfeld het "concept" voor deze ranzige brief hebben aangeleverd. Alleen de "economische benadering" van duurzame energie is houdbaar op lange termijn, volgens VdH. Dat houdt dus in dat de rest van de wereld volgens haar knettergek moet zijn, want die blijft zich maar helemaal ongans plaatsen aan inefficiënte (?), on-economische (??) en dure (???) zonnepaneeltjes, windturbientjes, biovergisters, warmtepompen, en wat ze allemaal maar niet verzinnen die technoboys. Die zijn blijkbaar allemaal voor "de korte termijn" bezig, en VdH weet het natuurlijk, samen met haar ambtenaartjes, allemaal veel beter. Vandaar misschien dat we nog steeds op een absurd laag niveau zitten met "duurzame" energie, dat de "duurzaamheid" van een groot deel daarvan (in Duitsland verboden biomassa bijfik op kolenbedjes bijvoorbeeld) met zeer grote vraagtekens blijft omgeven (het verkrachten van dat begrip is een beroepsziekte in ons land), en dat we ons helemaal ongans importeren aan volslagen fictieve papieren certificaatjes voor "groene" energie opgewekt in decennia oude waterkracht centrales in Scandinavië waar geen enkele nieuwe "hernieuwbare" installatie voor is opgetuigd.

Lui
VdH vindt dat bedrijven "lui" worden van subsidies "die miljarden kosten", terwijl ze daarmee complete dynamische sectoren als de rete-innovatieve zonnestroom sector schoffeert die de revolutie in hernieuwbare energie elke dag weer een streepje verder brengen. En die elkaar de tent uit concurreren met een heel scala aan aggressieve product innovaties, opschaling van de productie, en slimme marketing strategieën. Zo hoog zijn inmiddels de belangen en de druk om geïnvesteerde gelden op redelijke termijn terugverdiend te krijgen. Je kunt dat nou niet bepaald als "lui" kwalificeren. Is VdH ooit in haar leven op bezoek geweest in een zonnecel of module fabriek en heeft ze gesnopen wat voor revoluties zich daar afspelen? Heeft ze ooit op een dak gestaan om aan den lijve te ondervinden wat het is om zelfs een klein PV-systeem decent, en stevig op dat dak bevestigd te krijgen??? Heeft VdH ooit de moeite genomen om haar voelsprieten eens uit te steken bij, noem er eens eentje, het Duitse juwi, om te ervaren hoe "lui" dat bedrijf er in slaagt om zonnestroom parken van vele tientallen MWp te organiseren en te realiseren? Of bij een Nederlandse installateur om het plannen en aanbrengen van een door haar op subsidie gemaximeerd PV-systeem desondanks toch te realiseren, omdat een toenemend aantal klanten schreeuwen om zo'n mooie installatie? Dacht mevrouw VdH dat dat alles helemaal "vanzelf" gaat, met de vingers in de neus? Is er ook een Autoriteit in Nederland die (ex) bewindslieden aan de Schandpaal nagelt wegens onbewezen claims die hard werkende bedrijfstakken bewust in een kwaad daglicht stellen? VdH is rijp voor het schavot!

"Doe maar Europees"
VdH lijkt een enorme afkeer te hebben van initiatieven in eigen land. Ze zet hoog in op "Europese" oplossingen, en verfoeit "nationale" regimes die duurzaam stimuleren. Inclusief het bijna tien jaar oude Duitse EEG (wat ze nooit in haar mond zal nemen omdat ze d'r niets van begrijpt), wat de helft (!!!) van alle op deze aardkloot geproduceerde zonnepanelen zuipt als een tempelier, en het land wereldkampioen duurzame energie producent en consument heeft gemaakt. VdH kan dat gewoon niet hebben, en schopt onder de gordel met een reeks aan typische NON-argumenten. Ze kan gewoon niet tegen haar verlies. Dat VdH "Europese" oplossingen wil heeft alles te maken met het feit dat ze aanstuurt op extreem slecht werkende "quota" onzin en afgrijselijk ingewikkelde groencertificaten nonsens waar hele volksstammen aan ambtenaren aan "moeten" werken. Bovendien zijn dat soort systemen uitsluitend interessant voor haar allergrootste vrindjes, de grote energieholdings die maar wat dolgraag willen handelen en schuiven met totaal onbegrijpelijke "producten" als emissiecertificaten onzin. Net zo onbegrijpelijk en ondoorzichtig als de kolder die banken zijn gaan verkopen en die onze humane economie aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Decentrale opwekking direct in de omgeving van de afnemers past daar natuurlijk helemaal niet in. VdH heeft niet voor niks zo'n hekel aan al die burgers die volgaarne het initiatief zo veel mogelijk naar zich zelf toe willen trekken. Daar heeft ze helemaal geen "trek" in. Alleen de energieholdings "mogen" iets doen van haar, de goedkoopste krijgt van haar het voordeel (de grote biomassa fikkers, dondert niet wat), en de in haar ogen "vermaledijde dure zonnestroom" optie wordt door haar en haar ambtenaren tot terra non grata verklaard. Tja, de ambtenaren mogen en kunnen ook helemaal niets meer doen aan het Duitse EEG, want dat is een Wet die gewoon moet worden uitgevoerd door de 850 netbeheerders in Duitsland. Als het aan EZ en hun marionetten genaamd "ministers" ligt (demissionair of niet): over our dead body. Vandaar dat er nog niets is wat ook maar in de verste verte lijkt op een schim van het Duitse EEG in Nederland, en dat wil EZ dolgraag zo houden. En VdH dus ook.

Wat wel, wat niet?
VdH vindt dat we "keuzes" moeten maken, verwoord als "... kunnen we niet meer van alles een beetje doen, maar moeten we een paar dingen goed doen". Dat woordje "we" moet u goed bekijken, want daarmee wordt zeer uitdrukkelijk bedoeld: EZ, EZ, en nog eens: EZ. Daar heeft de rest van Nederland, het zogenaamd democratisch verkozen parlement en het (demissionaire) kabinet helemaal niets over te zeggen. EZ dicteert, en de rest moet naar hun pijpen dansen (en mogen hoogstens microscopische details bijvijlen, maar beslist nooit aan de door EZ bedoelde "essentie" komen). VdH opteert dan ook, hoe kan het ook anders, voor de "grote holding opties", de dikke maatjes waar EZ al decennia lang warmpjes mee onder een dekentje ligt. Kernsplijting. Biomassa (niet gespecifieerd, maar dat zal EZ de kont roesten, als het maar "grootschalig en goedkoop" dan wel gesubsidieerd... kan, dus massaal bijfikken in al lang afgeschreven kolen- en gascentrales). En, om dan nog een beetje de schijn van "hernieuwbaar" te hebben: wind off-shore. Let wel: de duurste windenergie optie. Die uitsluitend wederom door ... de grootste marktpartijen zijn te realiseren. Grote holdings. Want die "opties" zouden volgens VdH "de beste verdienmogelijkheden" hebben. Voor wie? Voor de GROOTbedrijven en de STAAT.

Burgers lusten ze niet bij EZ. Die moeten hun klep dichthouden, en vooral veel kWh, m³ en GJ blijven consumeren, dat is wel zo overzichtelijk. En ... levert bakken aan energiebelasting en BTW op die direct worden doorgeschoven naar altijd om centen verlegen Vadertje Staat ... Uiteraard "mag" in die uitsluitend door grote partijen uit te voeren "EZ preferenties", wederom expliciet benadrukt door VdH in haar ranzige stuk, vet geld worden geschokt door de Staat (lees: u en ik, waarschijnlijk in de vorm van alweer nieuwe of nog hogere "vastrechten" die u nooit door zuinig gedrag kunt verminderen). Alle andere "gepruts in de marge", wat EZ zeer bewust er van heeft gemaakt door een van de meest verschrikkelijk bureaucratische "stimulerings-systemen" te ontwerpen die Europa kent, moet overboord gekieperd worden volgens VdH's "opinie" artikel. Lees: zonnestroom, de enige voor burgers eenvoudig toegankelijke decentrale optie (samen met de door haar ook het graf in genegeerde thermische zonne-energie die veel dure kubieke meters gasconsumptie [vermeden kosten leverancier/GasTerra/Staat] plus energiebelasting [Staat] en BTW [Staat] kan helpen verminderen): vergeet het maar.

De SDE is inmiddels nog net geen twee jaar "oud". En nu al wordt door een demissionair minister van EZ op obscene wijze stemmingmakerij bedreven om die door haar bloedeigen ambtenaren in elkaar getimmerde zooi maar weer overboord te gaan kieperen. Ik herinner me nog levendig dat diezelfde VdH Diederik Samsom van de "coalitiepartij" PvdA met haar naaldhakken in de hoek trapte tijdens een van zoveel overleggen toen die het "waagde" te suggereren om in 2009 een klein deel van het windenergie op land budget te verschuiven naar de extreem overschreven zonnestroom en biomassa opties. De suggestie van VdH was: "We gaan als betrouwbare overheid natuurlijk nu niet weer tijdens het spelen van het spel de regels veranderen, want anders is het een inkoppertje voor al diegenen die ons al jaren van onbetrouwbaarheid beschuldigen". Het zit eventjes wat tegen met 29 miljard te bezuinigen, en wat doet deze CDA (ex) minister: ze draait als geen ander tot je er tureluurs van wordt (gemeenschappelijke CDA ziekte, alleen hebben ze het zelf nog steeds niet in de gaten), en is bereid die spelregels op het zwart rokende vuur van haar fossiele Hellehonden te offeren. So much for "betrouwbaarheid" van deze Regenten Partij...

"Volgens mij is het een staatsrechtelijk unicum dat een minister volledig afstand neemt van haar eigen beleid nog tijdens de eigen ambtsperiode."

Diederik Samsom (PvdA), in een reactie in een vervolgstuk in de Volkskrant.

Conclusie
We mogen VdH "dankbaar wezen" dat ze, nu ze demissionair is na de val van Balkenende IV, en ze al heeft aangekondigd dat ze niet meer in de politiek zal terugkeren (lees: ze kan er niet meer op worden "afgerekend"...), lafhartig haar "mening" over het met zoveel "verve" verdedigde extreem slecht werkende (duurzame) energiebeleid van haar "durft" te verkondigen. Weg zijn alle gemispel over "SDE als duurzame innovatie met de optie zonnestroom", hoeft niet meer van haar (en is ook nooit bereikt, want compleet onzinnig en onhaalbaar - Polder PV stampte die innovatie onzin al snel de grond in). Het "lerend implementeren" met dichtgenaaide extreem krappe deelbudgetten voor de meest decentrale optie van alle, PV: kan overboord. Het gehuichel, gedraai, en gelieg en bedrieg mag ophouden. De SDE mag van haar overboord. Bovendien haat VdH zonnestroom. Al zal ze dat nooit toegeven, met dit ranzige stuk heeft ze dat beslist zo bedoeld. Wie gaat er bij haar gratis wat mooie Sunpowertjes met een "innovatief" toprendement van ver over de 19% (al jaren beschikbaar op die door haar verafschuwde mondiale PV-markt) op haar dak schroeven om haar tot inkeer te brengen? Vergeet ook de rest van EZ niet: die ambtenaren hebben immers het dodelijke maatschappelijke gif geproduceerd wat VdH in de Volkskrant heeft laten zetten.

Bedrijven "lui" van subsidies?

"Schoffering"

Teun Bokhoven (Duurzame Energie Koepel) in hetzelfde vervolg artikel in de Volkskrant.

* 12th IEF. Nota Bene: als je daar op "solar" of "photovoltaic" zoekt krijg je de mededeling: "No results matching your search were found". De European Photovoltaics Industry Association meldt vandaag dat er wereldwijd 6,4 GWp aan zonnestroom capaciteit is bijgeplaatst in het mondiale crisisjaar 2009, geaccumuleerd 20 GWp, "the most important annual capacity increase ever", voor het huidige jaar kan het geaccumuleerde volume met 40% groeien, en de verwachting voor de jaarlijkse groei is ... 15%. 6,4 GWp aan PV-systemen kunnen per jaar, bij een extreem conservatief uitgangspunt van een productie van 850 kWh/kWp.jaar (er is in grote delen van de wereld veel meer uit te persen, tot het tweevoudige aan toe) 5,44 Terawattuur extra aan donkergroene elektriciteit produceren, weer een dikke kerncentrale aan productie minder nodig (en dan hebben we het niet eens over de nog veel grotere volumes kWh producerende windenergie gehad). Volgend jaar nog veel meer d'r bij, etcetera. Reality or dream, Mrs. Van der Hoeven???

http://www.ez.nl/Actueel/ ... /Video_Van_der_Hoeven_over_duurzaam_energiebeleid (30 maart 2010, het meest ranzige interview ooit afgegeven door de Minister van EZ "dit was een productie van de Rijksoverheid" [aftiteling] ??? sinds vele jaren, uiteraard op de website van het in fossielen zwemmende Ministerie van EZ. VdH: "Ik vind dat het bedrijfsleven uitgedaagd moet worden om met behulp van innovatie tot een zodanige oplossing te komen dat subsidie uiteindelijk overbodig is". Als vanouds, begrijpt VdH geen **** van "innovatie", en hoe die al jaren lang tot stand komt - o.a. in de extreem dynamische, door vele naties [behalve NEEderland] hartverwarmend ondersteunde PV-markt...)
http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/5472/Subsideer_duurzame_energie_niet_eeuwig (30 maart 2010 geplaatst, "opinie" artikel van der Hoeven, zie ook origineel op EZ site; tientallen reacties)
http://www.volkskrant.nl/ ... /Van_der_Hoeven_neemt_afstand_van_eigen_duurzaamheidsbeleid (29/30 maart 2010, commentaar van Persson van de Volkskrant)
http://www.volkskrant.nl/economie/article1364733.ece/Grote_draai_Van_der_Hoeven_valt_slecht (30 maart 2010, zelfs de tonnen boter op het fossiele hoofd hebbende, regelmatig EZ dicterende club EnergieNed is enkele tanden kwijt n.a.v. de solo (???) trip van van der Hoeven, en sputtert...)

http://www.fd.nl/artikel/14518105/hoeven-schaf-subsidie-duurzame-energie-af (30 maart 2010, merkwaardige reactie van Samsom die keihard stelt dat het beleid van EZ "de afgelopen jaren tot grote groei in aandeel van duurzame energie heeft geleid", waar wel de nodige vraagtekens bij gezet mogen worden, zeker als het om zonnestroom en de meest efficiënte optie: wind op land gaat - dat was kwakkelen tot vrijwel nulgroei geblazen onder de bezopen SDE condities - een gruwelijk "incentive" systeem ontworpen door juist datzelfde Ministerie...)

http://weblogs.vpro.nl/villavpro/2010/03/30/vd-hoeven-tegen-subsidie-duurzame-energie (kort item op VPRO radio, programma VillaVPRO op radio 1, met Diederik Samsom en de directeur van de hoofdsponsor van The Solar Future II, Marco van Veen, in vertwijfelde reacties. Er is nog net geen tandengeknars hoorbaar...)

http://www.bmu.de/pressemitteilungen/aktuelle_pressemitteilungen/pm/45729.php (3 miljard Euro in hernieuwbare warmte productie apparatuur geïnvesteerd bij de oosterburen. Let wel: in crisisjaar 2009...)
http://www.erneuerbare-energien.de/inhalt/45805/4590/ (samenvatting hernieuwbare energie Duitsland in 2009)
http://www.erneuerbare-energien.de/inhalt/45799/4590/ (idem, afzonderlijke opties)


29 maart 2010: And the Winner is ... Martin Kleinman!!!

Het lijkt wel een "traditie" te gaan worden bij Polder PV. Wederom is namelijk een winnaar voor de beroemde SDE prijsvraag (2010) uit de bus gekomen die niet aan enige vorm van subsidie voor zonnestroom heeft meegedaan (tenzij u "Marktplaats" als een verkapt subsidiekanaal wilt zien, natuurlijk). En die ook alweer een zeer actieve website op het vlak van duurzaamheid voert, net als de winnaar van de eerste SDE prijsvraag (2008) bij Polder PV. Martin Kleinman uit Lelystad heeft een eigen actieve website (link), en hij tovert naast vele PV-kilowattuurtjes (zie de al "oude" PV-newbee ingave op PPV toen Martin nog relatief "groen als gras" was op dit gebied) ook vele duurzame MegaJoules uit zijn flinke zonnecollector systeem met vacuumbuizen. Bovendien weten Martin en zijn partner ook nog van wanten met isolatie maatregelen in de eigen woning om de energienota van "aanvankelijk heel hoog" tot "uiteindelijk zeer laag" te (gaan) brengen. Bovendien, het begint op een herhalingslus te lijken, ook Martin was binnen no-time chronisch verslaafd aan zelfgebakken zonnestroom, dus werd alweer aan uitbreiding gedacht en inmiddels, via een bekend "Tweaker", goedkope OEM modules uit China aangeschaft...

Martin's gok (16.000 stuks) voor het bij Agentschap NL op 1 maart binnengekomen aantal van "voorlopig doch herbevestigd" 17.000 SDE aanvragen (zonnestroom categorie "klein") was slechts 5,9% ondergewaardeerd, een gelukkige treffer. Want de volgende kandidaat zat er met 10,3% boven die 17.000 zover vandaan, dat Martin de beste gok heeft gedaan. Een felicitatie mail is inmiddels gearriveerd bij de gelukkige winnaar.

De analyse van de Super Polder PV SDE Prijsvraag 2010 (deel 1):

^^^
Uitgangspunt voor de prijsuitreiking was het in het persbericht van EZ van 2 maart gepubliceerde, en door mij bij Agentschap NL telefonisch nagevraagde en bevestigde "voorlopige" aantal van 17.000 aanvragen (rode kolom, "xx"). Martin (nummer 1 - hij was ook de eerste die zijn gok instuurde naar Polder PV) zat daar met "zijn" 16.000 stuks (groene kolom) slechts 5,9% onder.

Opvallend is dit jaar de aanzienlijke spreiding in het aantal gegokte aanvragen. Zo was er iemand die er slechts "9" gokte (... niet eens zichtbaar op deze schaal, nr. 27), en een rasoptimist die er 49.735 op de mail had gezet (nr. 11). Ook is opvallend dat het grootste deel van de inzenders - in de relatief korte tijd dat Polder PV hen de tijd daarvoor gunde - fors minder aanvragen voorspelden dan er daadwerkelijk zijn gearriveerd, die eerste maart van 2010. Misschien dachten deze inzenders dat een groot deel van de "potentieel geïnteresseerden" in Nederland al vroegtijdig zou afhaken gezien het steeds erger wordende "tombola karakter" van de SDE?

Op de achtergrond een van heel veel foto's die ik schoot terwijl mijn partner en ik mochten ronddwalen op het terrein van "Freilandanlage III" van de actieve PV-club SPR Solarpark Rodenäs GmbH (zie projectpagina en een al begin 2007 gepubliceerd bericht op Polder PV over deze fraaie installatie). Een 2 MWp project op trackers wat nog was uitgebreid met een hoop modules op vaste opstellingen in het uiterste noorden van Duitsland vlak bij de Deense grens in Schleswig-Holstein. Diverse van dit soort grote, in Nederland vrijwel ondenkbare installaties worden ge-cofinancierd door de lokale bevolking. Deze categorie is in ieder geval verboden in de Nederlandse SDE (zowel qua grootte, als vrije veld installaties > 15 kWp). Duitsland zaait dit soort installaties waar je bij staat, spreekwoordelijk gezien.

© foto Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL) 17 april 2009

^^^
De procentuele afwijking van de inzendingen voor de prijsvraag t.o.v. het aantal door EZ/Agentschap NL gemelde aantal van 17.000 stuks. Dit jaar grotendeels (veel) te laag geschat door de inzenders, en slechts drie te hoog, waarvan eentje wel erg heftig inzette, helemaal links op de schaal. De "groene" kolom is van de gelukkige inzender die de op zonnestroom gebakken appeltaart mag komen afhalen op het bekende adres in Leiden...

Achtergrond: een van zo vele "lustige" PV avonturen van Polder PV in het zonnepaneel-rijke diepe zuiden van Duitsland, bij Kettershausen ZW. van Krumbach in het westen van Bayern. Mogelijk zouden systeempjes zoals de slechts gedeeltelijk gevulde daken op de achtergrond wel (bij louter toeval geselecteerd) voor "een hypothetische Nederlandse SDE 2010 aanvraag" in aanmerking gekomen kunnen zijn. Al zal het linker systeem met 55 modules (bij 175 Wp/module neerkomend op 9,6 kWp) slechts onder de categorie "SDE 2010 klein" kunnen vallen (doch voor de output voor SDE 2010 gemaximeerd worden op slechts 6.375 kWh te subsidiëren per jaar, dezelfde hoeveelheid als voor een 7,5 kWp systeem...). Het systeem op het rechter dak met 120 modules (bij 175 Wp/paneel neerkomend op 21 kWp) zou slechts in aanmerking gekomen zijn voor de SDE categorie "groot" >15 kWp (al zou de kans op inloting minimaal zijn).

Voor het op de voorgrond liggende, slechts kleine zichtbare gedeelte van de 2,4 MWp grote CitySolar vrije veld installatie (met multikristallijne Canadian Solar modules), later via de Deense investeerder Renewagy overgegaan in de handen van de grote Duitse projectontwikkelaar Colexon Energy AG) zouden de Nederlandse SDE beurzen bij Agentschap NL echter stevig gesloten blijven. Te groot, te duur, en ... buiten alle mogelijkheden van de permanent krappe nationale budgetten vallend.

© foto Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL) 23 mei 2009

Martin: van harte gefeliciteerd, hier gaat vast een erg leuke afspraak van komen...

Analyses van de vorige twee SDE prijsvragen, zie:

SDE 2009 SDE 2008


29 maart 2010: SDE 2010 "klein" >4x overschreven... Omdat ik wel nieuwsgierig was naar mogelijk reeds beschikbare details over de stand van zaken rond de intekening voor SDE 2010 "klein" voor zonnestroom (voor een van de de redenen, zie het volgende bericht), heb ik de persvoorlichter, de heer de Krijger van Agentschap NL aan de telefoon gehad vlak voor het weekend. Zoals ik al vermoedde, zijn nog lang niet al die "details" bekend, en wordt er hard gewerkt aan het verwerken van de aanvragen, maar kreeg ik wel enkele nieuwe feiten te horen, waarvoor dank. Die "feiten" zijn als volgt:

  • 1 maart 2010, de start- en feitelijk "eind"dag van SDE 2010 "klein" zijn er "circa" 17.000 aanvragen binnengekomen. Meer specifiek is nog niet te zeggen, omdat er nog veel uitgezocht moet worden, dus ik neem dat het op 2 maart ook al door EZ gepubliceerde "voorlopige" getal nu als "officieel herbevestigd" aan totdat het van officiële zijde wordt weersproken.

  • Nieuw is, dat volgens Agentschap NL er aanvragen met een geaccumuleerde capaciteit van maar liefst zo'n 85 MWp zijn binnengekomen. Dit is een overtekening van het slechts 69 miljoen Euro kleine budget (volgens EZ goed voor 15 jaar lang subsidie voor maximaal 20 MWp waarvan de te subsdiëren output wordt gemaximeerd op 850 kWh/kWp.jaar) van 425 procent van het budget (factor 4,25x zoveel dan maximaal kan worden "beschikt").

  • Hieruit volgt dat de gemiddelde aangevraagde systeemgrootte voor deze "kleine" categorie, die theoretisch maximaal 15 kWp per installatie mocht zijn, maar die door EZ middels een cap van maximaal 6.375 te subsidiëren kWh/jaar is begrensd, op 5 kWp per installatie zou zijn komen te liggen (neerkomend op 20 PV-modules van 250 Wp per stuk, of 25 stuks van 200 Wp). Volgens een uitgebreide analyse van circulerende WOB lijsten met beschikte (niet particuliere) SDE aanvragen door Polder PV, zou de gemiddelde (beschikte) installatiegrootte in 2008 (categorie "gemaximeerd" op 3,5 kWp voor een installatie) 2,24 kWp, en in 2009 (categorie "klein", "gemaximeerd" op 15 kWp) 5,95 kWp zijn geweest (uitleg onder de tabel met de belangrijkste bevindingen). Dat hier een "terugval" in gemiddelde installatiegrootte voor de kleine categorie lijkt op te treden in de SDE 2010, heeft alles te maken met het feit dat het traject 7,5-15 kWp (niet ingeperkt in de SDE 2009) in de SDE voor 2010 helemaal niet economisch interessant meer was (want: "recht op subsidie voor maximaal 6.375 kWh/jaar"), en dus mogelijkerwijs vrijwel geen aanvragen opgeleverd zal hebben in dat hoogste "traject" voor die categorie. I.t.t. de situatie in 2009.

  • Een onderverdeling (ratio) tussen particuliere en niet particuliere aanvragers kan Agentschap NL nog niet maken omdat er tussen de "ondernemers" aanvragen ook nog veel particulieren met een bedrijf kunnen zitten (vaak eenmansbedrijfjes), en dat beeld nog niet duidelijk is.

  • De heer de Krijger schat in dat er slechts in de orde van 4.000 beschikkingen uitgegeven zullen kunnen worden op basis van de voorlopige cijfers. Bij een gemiddelde installatiegrootte van plm. 5 kWp (zie boven), en slechts 20 MWp maximaal beschikbaar volgt immers "gemiddeld" genomen die 4.000 te beschikken installaties. Dit zou betekenen dat er uiteindelijk slechts 23,5% van de aanvragen daadwerkelijk op SDE subsidie (van variabele hoogte) zouden kunnen gaan rekenen. Na eventuele selectie op aanvragen die niet kloppen of rechtsgeldig zijn e.d., dan wordt net zo lang uit de op 1 maart binnengekomen stapel aanvragen getrokken totdat het budget van 69 miljoen Euro is ingevuld. Het gaat ook gegarandeerd betekenen dat er dus mogelijk 13.000 van de 17.000 binnengekomen aanvragen afgewezen zullen gaan worden, zoals al in vergelijkbare mate voorspeld door Polder PV, en voor het derde achtereenvolgende jaar dus wederom een maatschappelijke ramp van formaat. Leidend tot grote deceptie bij de aanvragers, en een versterkt publiek wantrouwen t.o.v. de intenties van de overheid. Tenzij er - voor de zoveelste maal - weer met SDE budgetten "geschoven" zal gaan worden, met wederom lange tijd onzekerheid voor de aanvragers van dien. En: net als in 2009, mogelijk nog steeds niet voldoende om alle aanvragen "beschikt" te kunnen krijgen. Waarbij ook direct door Polder PV wordt aangetekend dat een niet gecapt systeem mogelijkerwijs tot een compleet ander aantal "aanvragen" zou kunnen leiden omdat er dan geen "druk" meer ligt op de aanvrager om in korte tijd te scoren. Zonder die "druk" kan deze namelijk op geheel eigen merites zorgvuldig gaan plannen, en naar eigen believen een systeem gaan plaatsen. Dat zou alleen al tot een sterke vermindering van de "hit-and-run" condities van de huidige SDE kunnen leiden en tot betere (doch nog lang niet ideale) marktcondities.

  • Wel bemoedigend is de verklaring van de heer de Krijger dat hij stelt dat zeker binnen de officiële termijn van 13 weken bekend moet zijn hoe de stand van zaken is, en binnen die termijn dus waarschijnlijk de (eerste) beschikkingen verstuurd zullen kunnen gaan worden. Vorig jaar werd die termijn nog met enkele weken overschreden, dus blijkbaar heeft Agentschap NL de verwerkingsmachinerie van de aanvragen inmiddels goed geolied. Jammer alleen dat het overgrote merendeel van de aanvragers daar verder helemaal geen boodschap aan zal hebben, omdat ze gegarandeerd een afwijzing in de brievenbus zullen gaan ontvangen bij ongewijzigd "beleid".

  • Ook nieuw is het antwoord op mijn vraag of er nog aanvragen voor de SDE categorie "zonnestroom klein" na 1 maart binnen zijn gekomen bij Agentschap NL. Dat luidde weliswaar "ja", maar het waren er slechts 630 (totaal dus tot en met vrijdag 26 maart zo'n 17.630 aanvragen). M.a.w., de in de landelijke pers verbreide "boodschap" dat het na 1 maart weer gedaan was met de tot en met 1 november 2010 "officieel" open staande aanvraagperiode voor deze categorie lijkt overgekomen te zijn: mensen dienden na 1 maart 2010 (vrijwel) geen aanvragen meer in, omdat dat compleet zinloos was geworden. Op die 630 stuks na, dus.

  • In het telefoongesprek vroeg ik ook naar mogelijke statistische uitwerking van de gegevens rond de hele aanvragen- en beschikkingen procedure bij Agentschap NL. Daar is momenteel zeker geen tijd voor, maar er wordt wel "gedacht" over nadere uitwerking van relevante statistieken zodra de grootste werkdruk m.b.t. het uitgeven van de beschikkingen is weggevloeid. Gedacht zou dan kunnen worden aan bijvoorbeeld aantal aanvragen/beschikkingen per postcode gebied en andere analyses.

Tot zover de eerste "resultaten" van de SDE voor zonnestroom, categorie "klein". Niet verrassend, maar zeker een drama. Het wachten is nu op de categorie "groot", waarbij slechts een kwart van het vermogen (een miezerige 5 MWp...), en 35% van het budget (24 i.p.v. 69 miljoen) voor de inmiddels zwaar overtekende "kleine" categorie voor valt te vergeven. Vorig jaar was die "grote" categorie (>15 tm. 100 kWp) absurd overtekend (4.442%, zie bericht van 16 mei 2009). Er zijn slechts 128 beschikkingen voor - waarschijnlijk - 73 partijen uit voortgekomen (waarvan het gros naar slechts 1 partij is gegaan) ... Gezien de enorm gegroeide interesse in zonnestroom, ook bij de "grotere spelers", valt te verwachten dat het drama voor de "kleine" systemen in 2010 zich in heftige mate zal gaan herhalen als op 31 mei a.s. die "grote" minicategorie open zal gaan (en natuurlijk direct die dag al extreem zal worden overtekend). Voor wie denkt nog een marginale kans te maken, organiseert Agentschap NL op 27 april a.s. een voorlichtingsbijeenkomst over deze specifieke categorie.

Bron: telefoongesprek met persvoorlichter Agentschap NL, 26 maart 2010


 
^
TOP

29 maart 2010: Voorbeschouwing The Solar Future II. Edwin Koot van SolarPlaza nodigde me uit om naar het vervolg op de eerste Solar Future conferentie (Rotterdam, 22 april 2009, zie verslag) te komen, waarvoor uiteraard hartelijk dank. Deze tweede SF conferentie zal worden gehouden in Media Plaza in de Jaarbeurs in Utrecht. Er is reeds behoorlijk wat over gepubliceerd, maar Polder PV heeft zo zijn eigen insteek, en schreef - als voorwaarde voor zijn aanwezigheid - zijn eigen, uitgebreide en gedetailleerde voorbeschouwing van deze conferentie. Waarvan de focus zal zijn: "Zonne- is nu al belangrijk voor Nederland".

Inderdaad ja: Nederland moet "aan de bak" met zonnestroom, en deze conferentie zal alle mogelijke invalshoeken belichten hoe die markt eindelijk echt vlot getrokken zou kunnen gaan worden. U komt toch ook? Zie registratieformulier. Kosten:€ 595,-- excl. BTW.

Voor uitgebreide voorbeschouwing door Polder PV, zie:



28 maart 2010: Whoppa! Ikea on the fast track: >2 MWp PV dak Genk. Regelmatig kijk ik op Sonnenertrag of er nieuwe Nederlandse installaties bijkomen (druppelsgewijs komt er af en toe wat langs, zoals deze Volendammer, nog zonder foto). De bulk zijn vette installaties van een onafzienbare stroom nieuwelingen uit Duitsland (vaak ver over de 5 kWp per stuk), en ook regelmatig Belgen, met name uit Vlaanderen. Sonnenertrag is een grotendeels particuliere PV-installatie verzameling, maar nu kwam er weer eens een vette kneiter bij die meteen de Belgische installatie cijfers flink op zou gaan krikken. Want blijkbaar heeft de beheerder (???) van het in februari dit jaar op het grootste deel van het platte dak van het IKEA distributiecentrum in het Belgische Winterslag/Genk (provincie Limburg) geplaatste PV-systeem bevonden dat die installatie maar eens aangemeld moest worden op de grootste database van Europa (en waarschijnlijk de wereld, vandaag alweer 5.805 systemen bevattend met een geaccumuleerde capaciteit van 69,74 MWp).

^^^
Helikopterview van het volledige systeem op de IKEA vestiging in Genk. Achteraan op het gebouw is zelfs ruimte voor nog meer modules (of de foto is gemaakt voordat de installatie was afgerond).

Foto en detailfoto in dit artikel
© Sonnenertrag ingave door Jurgen Poelmans, deze link

Het is alweer een reus van een installatie bij IKEA, volgens de Sonnenertrag ingave (link onderaan): 2.056,2 kWp, bestaande uit multikristallijne modules uit Taiwan van het merk Tynsolar, en wel het type TYN-230P6. Het datasheet (pdf) geeft als nominaal vermogen 230 Wp plus of min 5%. Als we van dat module uitgaan, en van het opgegeven vermogen, zouden er maar liefst 8.940 stuks op het dak geplaatst moeten zijn, al spreken enkele nieuwsberichten van begin februari (waarschijnlijk niet correct) over 8.800 zonnepanelen. De modules staan "scheef" op het platte dak omdat het gebouw niet pal noord/zuid (of: west/oost) is gelegen, dit soort opstellingen zie je al veel vaker bij soortgelijke reuzensystemen op platte daken in Duitsland. De hellingshoek is volgens de Sonnenertrag ingave 45 graden, wat vrij hoog lijkt, en mogelijk niet klopt (gebruikelijker is 30 graden of zelfs minder, zeker op dit soort grote daken). Op de korte video op TV Limburg lijkt die hellingshoek inderdaad een stuk lager te zijn...

De inverters zijn van het merk Solarmax (verder geen specificatie). Gezien het feit dat meerdere berichten van eind februari waren, is het waarschijnlijk dat dit reuzensysteem nog in de "overgangsregeling" zat, en is het op tijd voor de eind van de maand definitief opgeleverd, met daarbij mogelijk aanspraak op een groencertificaten waarde van 45 eurocent per kWh, 20 jaar lang (alle andere nieuwe installaties die dit jaar aan het net gaan kunnen "slechts" 35 eurocent/kWh claimen).

De installatie bezet een oppervlakte van 43.000 m² en heeft dus een pakkingsgraad van 2,09 hectare/MWp. De verwachte jaarproductie zou neerkomen op 1,7 GWh, wat ik behoorlijk laag vind uitkomen op 827 kWh/kWp per jaar. Ik ben benieuwd wat hier werkelijk geproduceerd zal gaan worden, want volgens mij moet die genormeerde opbrengst fors hoger kunnen liggen dicht bij het Nederlandse Limburg.

^^^
Detail van vorige foto met een verhoogd daksegment in het midden van de installatie met het IKEA logo. Let op de "scheve" oriëntatie van de module rijen i.v.m. het feit dat het gebouw niet perfect noord/zuid (of: oost/west) is georiënteerd en uiteraard de optimale richting voor de modules (pal zuid) is gekozen.

IKEA is al langere tijd bezig met verduurzaming, ook in een nieuwe vestiging in Gent werden al zonnepanelen geplaatst en elders, maar ook wordt er aan andere duurzame voorzieningen gedacht. Ook worden alle vestigingen met goed doordachte, energiezuinige verlichtingsconcepten ingericht waarbij het energieverbruik flink wordt teruggedrongen ("toevallig" is de partner van mijn zwager betrokken bij de inrichting van de vestigingen, dus ik had eerder al vernomen over het duurzaamheids-offensief bij deze Zweedse multinational). IKEA streeft volgens dit bericht naar een "energie-efficiëntie die 25% beter is dan die in het jaar 2005". Het bedrijf werkt ook samen met het World Wildlife Fund.

Het mag duidelijk zijn dat de "race in zonnestroom" in Vlaanderen onverminderd voort gaat en dat we nog heel wat moois en "grote getallen" kunnen gaan verwachten dit jaar. Gaat zo voort!

http://www.limburg-actueel.be/index.php?option=com_content&task=view&id=5951&Itemid=40 (nieuwsbericht van 25 februari 2010 met andere foto's)
http://www.sonnenertrag.eu/de/jurgen-poelmans/genk/11310/11599.html (technische gegevens met de foto in dit artikel)
http://www.tvl.be/nl/nieuws/2010-02-25/zonnepanelen-bij-ikea-genk/ (korte video met openingsceremonie)


26 maart 2010: Relevant document VROM huurders en zonnepanelen. Denk je als huurder alles te weten over toepassing van zonne-energie in een appartementecomplex, vind je opeens een interessant document gedateerd 7 mei 2009 op de VROM website over de "gevoelige relatie" tussen huurders en verhuurders bij de door de eerste partij gewenste plaatsing van zonnepanelen. Eberhard van der Laan (inmiddels door de val van Balkenende IV ex PvdA minister van WWI/VROM) beantwoordde destijds vijf vragen van partijgenoten Devla en Samsom over mogelijke frustratie van pogingen tot verduurzaming van huurders (plaatsing zonnepanelen) door verhuurders. En hij ging wikkend en wegend in op het gevraagde standpunt van VROM in dezen. Uit de reactie blijken zoals gebruikelijk plussen en minnen, en het document (Word doc) is zeker de moeite van het nalezen waard voor iedere huurder die plannen heeft in deze richting (zie ook de bescheiden "zonnepanelen en huurders" pagina op Polder PV).

Word document 7 mei 2009 op VROM site (download)


26 maart 2010: Uitgebreid interview met Gosse Boxhoorn (FOS). Na het diepte interview met de "Nederlandse Zonneprof" Wim Sinke bij DuurzameEnergieThuis (artikel 20 januari 2010) nu bij Bits&Chips een erg leuk en lang interview met, laten we zeggen, "Nederlands Zonnemanager" Gosse Boxhoorn die reeds een lange en markante loopbaan in de energiesector (o.a. Shell) en de Nederlandse zonne-energie achter zich heeft. En nog steeds boordevol ambitieuze plannen, zoals frequent tegen het licht gehouden op Polder PV (laatst nog n.a.v. originele nieuwe wegen om geld bij elkaar te krijgen voor zijn troetelkind The Silicon Mine, bericht 18 maart 2010).

In het interview weer enkele leuke, markante uitspraken, zoals deze over het continu weglekken van onderzoekerstalent in zonne-energie uit Nederland:

"We zijn gewoon onderzoekers aan het opleiden en technologie aan het ontwikkelen voor het buitenland."

Ik raad u beslist aan het interview te lezen, een interessante doorkijk in de ontwikkelingsgeschiedenis van een belangrijk deel van de Nederlandse PV markt (geconcentreerd rond Shell, vanaf de start-up Holec in Eindhoven).

Paar puntjes: Boxhoorn noemt nu 425 miljoen Euro voor zijn The Silicon Mine project terwijl op de homepage van TSM "around 400 million Euro" staat genoteerd (ook vaak niet weersproken in de pers geweest). Slordig voor zo'n groot project, dat is namelijk toch alweer dik 6% meer.

Ook wordt nu duidelijker dat Boxhoorn beslist denkt aan een nieuwe zonnecel en module productie (werknaam "Fos Tec", via het investeringsvehikel met Hubert Thijs en Jan Willem Hendriks, FOS). Dus naast de enige zonnecellenfabriek van Nederland, het door Boxhoorn zelf in het leven geroepen Solland Solar waar hij op zo dramatische wijze afscheid van moest nemen. Onduidelijk blijft of hier wellicht het initiatief van Martin Bijker van The Solar Cell Company, die plannen heeft "in de richting van het Avantis terrein" bij Heerlen, mogelijk mee bedoeld wordt (doel: productie van high-power monokristallijne zonnecellen).

Leuk, die uitspraak van Boxhoorn over Jeroen van der Veer (ex-CEO van Shell en ex-baas van Boxhoorn) zijn claim dat zonnepanelen zich nooit zouden terugverdienen. Het was echter niet "tienduizend jaar", maar volgens het transcript bij onze collega's van de grootschalige zonne-energie GEZEN (met dank) meldde hij in die beruchte Pauw en Witteman uitzending van 15 april 2009: "... ik heb eens uitgerekend dat ik 103 jaar oud moet worden wil ik dat weer terugverdiend hebben, dat geeft dus het probleem aan ..." (lees ook het commentaar van Marchie van Voorthuysen bij dat transcript over de dominantie van Shell in de politieke besluitvorming over energie zaken).

Eens met Boxhoorn dat het in Nederland in ieder geval ontbreekt aan enig besef over de noodzaak van industriepolitiek. Wel goede en goed onderbouwde industriepolitiek. Maar daar horen beslist uitmuntende condities voor de levering van zonnestroom aan het net bij. Je kunt nog zo'n fantastisch product kopen "van eigen bodem": als je door een bureaucratische mallemolen moet om al je stroom of, zoals het in Nederland is geregeld "de overschotten" op het net te zetten en je krijgt daar dan ook nog eens een hondenfooi voor, houdt natuurlijk alles op. Dus en/en, zowel actieve en langjarige bevordering van productie van eigen bodem, als stimulerende invoedingscondities voor de te produceren stroom aan het net. Dan hoeft geen enkele ambtenaar zich zorgen te maken over innovatie (behalve specifiek te doseren industriële innovatie, meestal in diep ingrijpende celprocessen e.d.): die innovatie komt dan vanzelf uit de markt.

Boxhoorn verwacht ondanks alles dit jaar nog zijn TSM project gefinancierd te krijgen, zelfs het Ministerie van Economische Zaken schijnt daarin een rol te hebben... Zelf verder lezen: "Schiet hem er nou in!"

http://www.bits-chips.nl/nieuws/bekijk/artikel/de-zonnecel-zit-op-het-niveau-van-de-t-ford.html


25 maart 2010: Technologische innovatie in China - met wederom een Nederlands accent... De hard groeiende, zogenaamd "vertikaal-geïntegreerde" Chinese PV-onderneming Yingli Solar (die recent berichtte over het in 20 maanden tijd uit de grond stampen van een eigen polysilicon plant, via hun deelname in Fine Silicon Co., Ltd.) kondigde op 8 maart aan dat ze alweer fors gaan uitbreiden met de productie van nog meer PV-gerelateerd moois. Alleen is dat niet meer "standaard" spul, maar monokristallijn materiaal (van de zogenaamde "ingot", via de wafers, cellen, tot en met de modules) met hoge efficiëntie. De eerste plannen daartoe werden al in de zomer van 2009 naar buiten gebracht. Deze 300 MW[p] aan nieuwe (!) productiecapaciteit moet volledig gaan draaien op de innovatie voortkomend uit het PANDA research project waar ... inderdaad, onze nationale trots ECN uit Petten (NH) een partner in is, evenals de in Tempe (Arizona, U.S.A.) hoofdkantoor hebbende PV-hardware leverancier Amtech Systems, Inc. (PV dochterbedrijf Tempress Systems®).

De nieuwe zonnecellen (voor uitgebreide toelichting van het concept, zie het onderaan gelinkte ECN persbericht van 16 april 2008, waar ook het plaatje in dit artikel van afkomstig is) zijn i.t.t. de bulk van de kristallijne zonnecellen ("p-type zonnecel") van het geavanceerdere "n-type" die in essentie een "omgekeerde polariteit" hebben. Dit celtype, wat van een andersoortig "gedopeerd" silicium gebruik maakt (fosfor gedopeerd aan de basis, boor gedopeerd aan de naar het zonlicht gerichte emitter zijde, bij "p-type" silicium precies andersom), schijnt met name minder inwendige verliezen aan die essentiële voorzijde van de cel te hebben. Dit ruwe "n-type" celconcept is niet uniek - de wereldberoemde Amerikaanse "high-power" monokristallijne cellen- en module fabrikant Sunpower doet het al jaren. Alleen is hun celarchitectuur nogal complex, en duur om te maken (vandaar de heftige prijzen die voor hun hoog-rendements-modules betaald moeten worden). ECN heeft er bewust voor gekozen om van eenvoudiger processtappen gebruik te maken zodat het eindproduct (in eerste instantie de "cel", maar vooral natuurlijk ook "het module") betaalbaar blijft, en toch een fors hoger rendement kan hebben. Ook in de selectieve emitter laag en anti-reflectie coating (ook toegepast in het Sunweb celconcept voor multikristallijne cellen) heeft ECN innovatieve proces stappen ingezet.

Gezien de schaalgrootte en marktkracht van de reus Yingli, kunnen we weer heel veel gaan verwachten van deze inzet van een deels Nederlandse vinding in het enige proces wat uiteindelijk het hardste telt: fysieke, commerciële, lopende band productie. En daar zijn - zo zou iedereen inmiddels moeten weten - de Chinezen heer en meester in.

^^^
De "n-type" zonnecel ontwikkeld door ECN. Figuur en begeleidende tekst overgenomen van ECN artikel van 16 april 2008 (deze link):

"Dit is de dwarsdoorsnede van het principe van de nieuwe zonnecel. De gepatenteerde doorbraak is bereikt op de groene laag (dubbelfunctie als antireflectie coating en passiverende laag). De halfgeleider-polariteiten (n voor de plak, p+ voor de emitter) vormen het fundamentele verschil met 'normale' silicium zonnecellen waarin de plak p is en de emitter n+."

© Energy research Centre of the Netherlands (ECN), Petten (NL)

De cellen, die aan de voorzijde worden "gepassiveerd", hebben een hoger rendement omdat ook de zogenaamde ladingsdragers die vroegtijdig terugvallen in hun uitgangstoestand (voordat ze werden "aangeslagen" door een invallend foton) langer in die "geactiveerde" toestand worden gehouden, waardoor de kans groter wordt dat die toestand bijdraagt aan een op te bouwen stroomsterkte door de cel heen. Meer stroom = meer power. Omdat Yingli Solar gebruik gaat maken van monokristallijn uitgangsmateriaal, waarvoor ECN's benadering de grootste kans op forse rendementsverbetering zou geven t.o.v. klassiek "p-type" monokristallijn silicium, is de verwachte absolute verbetering 1%, en de relatieve verbetering 6% volgens het bericht van 16 maart 2008. Maximaal zou twee jaar geleden aldus een cel efficiëntie van 18,3% bereikt zijn, met een gemiddelde van 17,9% (125x125 mm. cellen). Yingli Solar publiceerde in hun persbericht van 8 maart 2010 op hun PANDA pilot lijn in de hoofd productie faciliteit in Baoding (175 km. ZW van Beijing in de provincie Hebei gesitueerd) echter reeds efficiënties van gemiddeld 18% of hoger te hebben behaald, met een verwachte 18,5% op commerciële schaal voor eind van 2010. Dit gaat dus gegarandeerd een geduchte concurrent worden voor de Pluto® technologie die de andere Chinese PV Reus, Suntech, met een in Australië ontworpen (doch door Suntech technici uitgekleed) celconcept (PERL cellen) dit jaar fors zal gaan uitrollen. En natuurlijk met enkele andere grote producenten als Kyocera en Mitsubishi die op dit vlak ook flink met de vlag zwaaien, al is het nog niet met grootschalige commerciële productie, zoals de Chinese "broeders" van plan zijn. Een clash van Chinese en Japanse Titanen lijkt hier een mogelijk gevolg van te zijn. Da's mooi. Want het zal de druk op (a) verdergaande efficiëntieverbetering, (b) inpassing in commerciële celproductie, en (c) voortgaande kostenverlaging alleen maar gaan bespoedigen. Uiteindelijk draait alles om marktaandeel. Diegenen die hier de grootste stappen in kan maken, is momenteel in een groeiende, vragende markt, in het voordeel. Want aldus gerealiseerde (nieuwe) afzet verzekert de continuïteit, ondertussen kunnen op pilot lijnen de efficiënties nog verder worden opgeschroefd, wat grote voordelen in de concurrentiestrijd oplevert.

Yingli meldt ook nog even fijntjes dat ze met deze nieuwe 300 MWp aan capaciteit van een hoog-efficiënt monokristallijn technologie platform, samen met een reeds in bouw zijnde 100 MWp "standaard" productie faciliteit in een andere Chinese provincie (Hainan) en de bestaande 600 MWp capaciteit in Baoding zelf, op weg zijn naar de "magische" grens van 1 GWp aan capaciteit (nog niet gelijk aan fysieke productie). Met ongetwijfeld forse extra kostenvoordelen die de marktpositie van deze rappe groeier in China nog sterker zal maken.

Voor de bouw van de nieuwe PANDA productielijn is reeds anderhalf miljard RMB (Chinese valuta, renminbi, ook: CNY) = ongeveer 165 miljoen Euro financiële ondersteuning (onder voorwaarden) toegezegd uitgesmeerd over een periode van vijf jaar, evenals 250 miljoen RMB werkkapitaal (ongeveer 27,4 miljoen Euro). Beiden van de Bank of Communications Co., Ltd. in de tegen de hoofdstad Beijing aan schurkende provincie Hebei ("BOCOM"). Zeer pikant detail (waar bijvoorbeeld veel Duitse PV ondernemingen zich steeds meer zorgen over gaan maken wegens al dan niet vermeende concurrentie voordelen): BOCOM is volgens eigen zeggen "China's first state-owned shareholding commercial bank." De door sommigen nog steeds met argusogen beschouwde Chinese staat lijkt hier dus wederom een dikke vinger in de pap te hebben. Ik ben benieuwd of het continu met "vrije markt" principes zwaaiende Nederlandse Ministerie van Economische Zaken binnenkort voor de nog grotendeels maagdelijke Hollandse daken massaal goedkope, innovatieve high-tech, high-power monokristallijne modules van Yingli Solar - met Nederlands celconcept - zal gaan importeren van die waanzinnige markt genaamd China...

http://ir.yinglisolar.com/preview/phoenix.zhtml?c=213018&p=irol-newsArticle&ID=1399863&highlight= (oorspronkelijke persbericht van Yingli Solar van 8 maart 2010)
http://tinyurl.com/yhb9aml (persbericht van 23 maart 2010 op de ECN website)
http://www.amtechsystems.com/pressreleases/3.11.10.html (persbericht op website Amtech Systems van 11 maart 2010, waarin de eerste verscheping van door hen ontwikkelde zogenaamde diffusion furnaces wordt aangekondigd die de zuivere kristallijne grondstof moeten gaan produceren)

http://www.ecn.nl/news/item/date////beter-rendement-met-nieuw-type-silicium-zonnecel/ (duidelijke uitleg van het nieuwe type cel concept op de ECN site, bericht van 16 maart 2008)


24 maart 2010: Teken des tijds: moderne reclame voor zonnestroom website. Ik wist het natuurlijk al lang, maar hierbij nog maar weer eens reclame voor een duurzaam conculega in de zonnestroom, Polder PV-newbee (inmiddels beetje "ol'bie"?) Niels Thijssen uit het dicht bij de Groene NL-Duitse grens gelegen Gennep ("noord Zuid Limburg"). Niels heeft op eigentijdse wijze de werving voor zijn website aangepast, want we stevenen op een tijdperk af dat:

(a) de subsidies op zonnestroom mogelijk onderuit geschoffeld zullen gaan worden door neoliberale/rechts-reactionaire krachten met warme relaties met de fossiel-nucleaire bobo's in ons land;

(b) ze sowieso lager zullen (kunnen) gaan worden omdat de veel bezongen (doch vaak slecht begrepen) "grid parity" ras naderbij komt (NB: voor particulieren die moeten "concurreren" met de all-in stopcontact prijs die nu al wordt gedomineerd door energiebelasting en BTW op de afgenomen kWh), en er al druk wordt gesproken over andersoortige, mogelijk veel effectievere financieringsconstructies voor zonnestroom (SolarPlaza/Solar Future II bericht);

(c) steeds meer mensen zich af zullen gaan keren van de eeuwige fixatie op "terugverdientijden", en gewoon die mooie blauwe/zwarte dingeskes op hun daken zullen (laten) gooien, gewoon omdat het reteleuk is om zelf je donkergroene stroom te maken, hartstikke sexy, en nog eens goed is voor de bevordering van een duurzame samenleving bovendien.

Niels is deze mensen al jaren vooruit, hij heeft namelijk nooit ook maar een cent subsidie voor zijn "dure" zonnepaneeltjes (dik 1,7 kWp) ontvangen, en dat kan Polder PV niet zeggen (die kreeg in 2000/2001 namelijk een ongezonde sloot stapel- aanschafsubsidies in de schoot geworpen, en hij zei geen nee...). Niels adverteert inmiddels openlijk met zijn "subsidieloosheid". Einsame Spitze!


^^^
(screenshot van rating van Top50Solar op 24 maart 2010)

Dus als u zijn duurzame, inmiddels "groen gehoste" nieuwe website "Renewable Energy: NOW" wilt bezoeken, kan dat, waarbij u zijn eigentijdse banner nog wat verder omhoog kunt drukken op de eerste pagina in de bekende Top50Solar rating site. S.v.p. niet te gek maken, Polder PV wil natuurlijk wel boven Niels zijn site in de rating blijven verkeren (al jaren zo rond de tiende positie)...

http://www.renewable-energy-now.org/


24 maart 2010: SDE beschikking details uit circulerende documenten... Polder PV legde de hand op "in het wereldje circulerende" documenten met byzonder interessante informatie over de door SenterNovem (nu: Agentschap NL) verstrekte beschikkingen voor zonnestroom voor SDE 2008 en SDE 2009. Polder PV dook er diep in, analyseerde de data, en maakte zoals gebruikelijk verhelderende grafieken. Op de 14e SDE pagina...

Belangrijkste conclusies*:

  • Totaal voor de eerste 2 SDE jaren beschikt (als zodanig door Agentschap NL benoemd, status 4 januari 2010): 11.682 stuks (plm. 1,6% meer dan tot voor kort bekend was gemaakt).

  • Percentage "pure particuliere" beschikkingen voor de categorie "klein" gezakt van 77% (SDE 2008) naar 48% (SDE 2009).

  • Voor de "kleine" categorie 421 bedrijven/organisaties met elk 1 beschikking voor 2008, gedaald naar 370 voor SDE 2009. Procentueel aandeel echter gestegen, van plm. 5 (2008) naar resp. 10,5% (2009) van totaal aantal beschikkingen voor die categorie.

  • Aanzienlijk aantal beschikkingen voor zowel de "kleine" als de "grote" categorie naar grote partijen als vastgoed ontwikkelaars, woningbouw corporaties, etc. Maxima voor de "kleine" categorie: 251 beschikkingen naar 1 projectontwikkelaar (2008) resp. 220 stuks naar een groot energiebedrijf (2009). Mogelijk zelfs meer naar 1 partij die onder verschillende namen/dochtermaatschappijen opereert.

  • Voor de in de WOB lijsten genoemde aanvragers met meer dan 1 beschikking, categorie "klein", neerkomend op 41 partijen met maar liefst 1.406 beschikkingen voor SDE 2008, en 75 partijen met 1.465 beschikkingen voor SDE 2009. Procentuele aandelen: een forse stijging van 17,5% voor SDE 2008 naar bijna 42% van het totaal aantal uitgegeven beschikkingen voor SDE 2009.

  • Categorie "groot", alleen voor SDE 2009 (installatie grootte >15 tm. 100 kWp), had 10 partijen met meer dan 1 beschikking, waarvan één verrassende, nog nauwelijks bekende ondernemer maar liefst 42 van de 128 beschikte exemplaren voor deze specifieke categorie (33%...) heeft verworven.

  • Slechts 73 "organisaties" (waarvan 9 geanonimiseerd, waarschijnlijk particulieren) hebben een of meer beschikkingen in die categorie "groot" voor SDE 2009 verkregen.

  • Op basis van de nauwkeurige, in de documenten weergegeven nieuwe accumulatie cijfers voor het uitgegeven aantal beschikkingen, en de detail gegevens uit de maandrapporten van CertiQ, moet de "geaccumuleerde" invulling (lees: "realisatie") van de eerste 2 SDE jaren op de ijkdatum van de WOB lijsten (4 jan. 2010) een schandalig povere 25,3% zijn geweest.

* Exacte cijfers kunnen licht afwijken door niet veel invloed hebbende telfouten vanaf de bekeken lijsten.

U kunt alle fraais tot in detail bekijken op de (SDE) pagina op Polder PV:



20 maart 2010: Sterke groei Duitse PV markt verwacht, en ... alweer forse extra degressie... Het bekende Britse Reuters persbureau meldt het volgende in een bericht van donderdag 18 maart. Karin Freier, hoofd van de zonne-energie afdeling van het BMU ministerie, stelt dat Duitsland dit jaar (2010) "a record" 5 GWp aan zonnestroom installaties (of meer) "zal" gaan realiseren, 2 GWp meer dan er in 2009 "zou zijn" gerealiseerd. Ten eerste is die schatting voor 2009 nogal voorbarig omdat nog lang niet alle gegevens bekend zijn voor dat jaar. Bovendien hebben zowel Photon Consulting als Photon International al veel hogere cijfers gepubliceerd op basis van beargumenteerde berekeningen (nl.: mogelijk zelfs 3,85 GWp voor 2009, 28% meer dan het getal van BMU). Photon Consulting heeft voor 2010 zelfs een zeer voorlopige schatting gedaan van maar liefst 7,275 GWp (in hetzelfde artikel gepubliceerd in Photon International van februari 2010). Wat de inschatting van Freier zou doen verpletteren (met 46%...).

De crux staat later in het bericht. Freier heeft het namelijk over alweer nieuwe forse degressies per 1 januari 2011, die op kunnen lopen van 11 tot zelfs 13 procent. Wat zou betekenen dat in 13 maanden tijd het totaal aan reeds gerealiseerde en nieuw geplande degressies opgelopen zal kunnen zijn tot een verpletterende 40% (lees: 40% minder waarde voor de invoeding op het net in ruim een jaar tijd, wel uiteraard alleen voor nieuwe installaties). Dit is het gevolg van de reeds geïmplementeerde degressie van 9-11% (afhankelijk van installatiegrootte/type) per 1 januari 2010, de aangekondigde 16% voor de meeste dakinstallaties die per 1 juli 2010 zou moeten gaan gelden, en als gevolg van zeer waarschijnlijk optredende grote marktgroei dit jaar, daar bovenop nog eens fors extra opgekrikte vaste degressie in het nieuwe jaar (2011). Dit laatste is afhankelijk gemaakt van de werkelijk bereikte groei van de markt, waarbij een uitgebreide uitsplitsing is gemaakt van de degressie per groeicorridor in de jaren 2011 tot en met 2012. In een document op de BMU site staan de expliciete getallen daarvoor in de vorm van een wetswijzigingsvoorstel vermeld (met begeleidend persbericht en belangrijkste wijzigingen, 3 maart 2010). Daarbij wordt in eerste instantie blijkbaar uitgegaan van een marktgroei in het vrij beperkte tijdvak tussen 31 mei en 1 oktober 2010 (voor 2012 degressie wordt met de 12 maanden voorafgaand aan 30 september 2011 gerekend).

Aangezien Freier daarbij voor 2010 blijkbaar uitgaat van een groei van 5 GWp in 2010, en verwacht mag worden dat in die vrij beperkte "monitoring periode" slechts "een gedeelte" van die 5 GWp bij het Bundesnetzagentur gemeld zal gaan worden, zou de "schade" beperkt kunnen blijven tot de in dat wetsvoorstel omhoog gebrachte "basis degressie" van 11% (ingaand per 1-1-2011). Of, als de groei in dat tijdvak hoger wordt dan 3.500 MWp, er nog eens 2 procent bij gaat komen. Totaal resulterend in weer 13% voor installaties die vanaf 1 januari 2011 aan het net zullen gaan.

Echter, als de groei in dat beperkte tijdvak zal exploderen tot meer dan 4.500 MWp (niet onvoorstelbaar, omdat dit soort wijzigingen vaak tot een gigantische stormloop op zonnepanelen leiden voordat de nieuwe tariefstructuur ingaat*...), gaat er weer 2% bovenop de degressie stapel, en elke 1.000 MWp meer geeft wederom 2% extra. Met de nog zeer speculatieve gigantische mogelijke marktgroei die Photon Consulting voor heel 2010 heeft geprognosticeerd voor Duitsland, zou 2011 dus wel eens op extreem veel lagere tarieven kunnen gaan rekenen dan nog maar een jaar geleden.

Uiteraard is dit alles nog zeer onzeker, Freier geeft toe dat er nog "kleine" aanpassingen aan het wetsvoorstel mogelijk zouden zijn, en dat de gevolgen voor de Duitse industrie inderdaad fors zullen kunnen gaan worden: kunnen zij de enorme prijsdumping uit Azië blijven volgen, of gaan ze "breken" in het prijsgeweld? Een zeer "wichtige Frage" die door vele geleerde Duitse hoofden speelt, heden ten dage...

Freier stelde dat zonder ingrijpen per 1 juli, de kosten voor zonnestroom (lees: totale uitgaven aan Einspeise Vergütungen die in 2008 nog "slechts" ruim 2 miljard bedroegen) van een geschatte 3,8 miljard Euro voor dit jaar (vanwege enorme marktgroei in 2009) op zouden kunnen lopen tot zelfs 6 miljard Euro in 2015. Wat de regering als onwenselijk acht en de nog steeds positieve houding van de burgers m.b.t. zonnestroom zou kunnen doen omslaan in een negatieve. Freier blijft het systeem verder prijzen als vrij van bureaucratie voor de investeerders, en blijvend attractief. Waar ze uiteraard gelijk in heeft, Duitsland is niet voor niets wereldkampioen zonnestroom realisatie...

BMU site
Op de website van het Duitse super milieuministerie BMU staan sinds 3 maart 2010 2 berichten en een 18 pagina's dik, gedetailleerd, artikelsgewijs wetswijzigingsvoorstel voor de bijna tien jaar oude, en in de tussentijd meermalen aangepaste EEG wetstekst (Novelle 2009 als uitgangspunt). Meest opvallend daarin zijn (zie verder reeds eerder door mij besproken punten):

  • Acceptatie van een verhoging van 1.700 naar 3.500 MWp als "breed politiek gedragen en erkend doel" voor de jaarlijkse groei van zonnestroom (echter: desondanks beslist NIET gecapt), hetgeen al grote maatschappelijke winst is (NB: 58 maal zoveel per jaar er bij dan de geaccumuleerde NL "markt"...).

  • 16% extra degressie voor dak-installaties per 1 juli 2010.

  • 11% extra degressie voor vrijeveld installaties op konversie lokaties en 15% voor "andere" lokaties, maar, en dat is de belangrijkste:

  • "Ackerfläche" wird im EEG gestrichen. Wat zoveel betekent als: vergeet het verder maar met installaties op (voormalige) akkerbouwgronden, geen "25% degressie" (zoals kort geleden nog werd voorgesteld), maar gewoon: terra non grata! Dit zal mogelijk in de parlementaire debatten hierover het allerheetste hangijzer gaan worden, omdat van dit soort installaties enorme kostprijs reducties uitgaan, en concurrerende biomassateelt veel lagere energetische opbrengsten bereikt dan de al zeer efficiënte zonnestroomparken op diezelfde lokaties. Die bovendien in de meeste gevallen nog niet eens leiden tot "verzegeling" van de bodem en na 20 jaar in theorie afgebroken zouden kunnen worden zonder enige ecologische impact op die bodem (waarna bijvoorbeeld weer "akkerbouw" bedreven zou kunnen worden door eenmalig te ploegen)...

  • Overgangsregeling voor alle vrijeveld installaties die zich nog in het plannings/uitvoerings-stadium bevinden, waar reeds een vergunning voor is verleend, en die niet voor 1 juli opgeleverd kunnen gaan worden. Echter: ze moeten wel voor het eind van 2010 worden gerealiseerd, anders worden ze onderworpen aan de vele malen restrictievere invoedingscondities voor 2011. Installaties op akkerbouwgronden zouden dan zelfs naar elk recht op uit het EEG voortvloeiende Einspeise Vergütung kunnen fluiten als ze om wat voor reden dan ook toch opgeleverd zouden worden (lees: "technische netkoppeling") na 31 december 2010.

Het mag duidelijk zijn: het blijven zeer spannende tijden in Duitsland, er staan gigantische belangen op het spel, er staat overal "druk" op wat zonnestroom betreft, en het parlement krijgt de zware taak of het de verregaande voorstellen van het BMU en de aanscherping door het CDU/CSU - FDP kabinet blind zal gaan overnemen, of dat er toch nog "wezenlijke" aanpassingen aan het nieuwste wetswijzigingsvoorstel zullen gaan komen.

* In het maart nummer van Photon wordt reeds gesproken van een mogelijke "Sommerschlussverkauf" (een gigantische run op zonnestroom systemen) en een daar aan gekoppelde tijdelijke prijsverhoging van PV-installaties...

http://uk.reuters.com/article/idUKLDE62H0ZF20100318 (artikel van 18 maart 2010 op Reuters site met uitspraken van Freier van het BMU)
http://www.bmu.de/pressemitteilungen/aktuelle_pressemitteilungen/pm/45708.php (persbericht op website van het BMU van 3 maart 2010 met verfijning van kabinetsplannen; rechts naast het persbericht verwijzing naar een tweede stuk met de hoofdlijnen van de definitieve voorstellen aan het parlement, en reeds een gedetailleerd puntsgewijs wetsvoorstel om die voorstellen in Wet ["gewijzigde EEG Novelle 2009"] te gieten)


<<<61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50>>> highlights JSS22


© 2010 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP