starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index
 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 90

meest recente bericht boven

Specials:
Deutschland bevor der Krise - de aanloop (10 maart 2012)
Groei PV-markt België - artikel Solarplaza (7 maart 2012)

7 maart 2012 - 21 maart 2012

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<91 90 89 88 87 86 85 84 83 82 81 80-71 70-61 60-51 highlights JSS22


21 maart 2012. Gemopper over VEH actie: geen 10.000, maar slechts plaats voor 2.500 bestellers...

Bericht verplaatst naar de VEH actie analyse pagina >>> HIER.


20 maart 2012. Scheuten Solar stap dichter naar de afgrond: faillissement aangevraagd. Daarbij wel graag duidelijk maken dat het uitsluitend de "entiteit" Solar Scheuten Nederland b.v. betreft waar bewindvoerder Wim Eikendal faillissement voor heeft aangevraagd. Na dat eerder eind februari al een surséance procedure was gestart. Het faillissement gaat 95* Nederlandse werknemers in het hoofdkantoor aan, waarvoor duidelijkheid geschapen moest worden over voortzetting van de salaris betalingen voor maart.

Voor de andere onderdelen van de holding waarvoor surséance was aangevraagd blijft de situatie nu nog onveranderd (o.a. voor de 200* werknemers in de Multisol® fabriek in Gelsenkirchen). Er worden nog steeds gesprekken gevoerd met overname kandidaten voor Nederlands' grootste module fabrikant, die prima producten leverde.

Volgens de Kanzlei dnp Depping uit Essen, die de insolventie aanvraag voor de productie in Gelsenkirchen begeleid, moet uiterlijk eind mei duidelijk zijn hoe het met Scheuten Solar verder zal gaan. Of de Nederlandse tak daar dan nog onderdeel van zal zijn, of dat het bedrijf in onderdelen verkocht kan cq. zal worden, is nu nog een open vraag.

Scheuten Solar kondigde in het voorjaar van 2010 nog aan dat ze opschaalden naar een module productie capaciteit van 200 MWp in Gelsenkirchen, waarmee ze voor Europese begrippen het stadium van "relatief kleine" producent verlieten. Die groei ambitie zou dus tevergeefs zijn geweest als er geen overname kandidaat voor de fabriek wordt gevonden. Dat zou een in en in triest einde zijn voor een pracht van een Nederlandse onderneming, temidden in de verwoestende gevolgen van de jarenlange stortvloed aan goedkope Chinese modules (NB: voor een groot deel beslist ook van goede kwaliteit, laat dat duidelijk wezen).

Bovenstaand plaatje, wat ik heb gemaakt op basis van de (af en toe vol "gaten" zittende) CBS cijfers over de "werkgelegenheid in de PV-sector", status tot en met 2010, gaat er dit jaar dramatisch anders uit zien vanwege de leegloop bij Solland Solar (Avantis terrein bij Geleen), en een eventueel ontslag van werknemers van Scheuten Solar in Venlo (de in Duitsland werkende mensen in Gelsenkirchen "mogen" uiteraard niet aan Nederlandse werkgelegenheid worden toegerekend). Zowel voor de categorieën "overig", als voor "productie", want in Venlo worden de doorzicht glas-glas Optisol® modules gemaakt die nog steeds op een groot deel van het nieuwe dak van NS station Rotterdam Centraal aangebracht zouden moeten worden (SDE gesubsidieerd project...).

* Energeia had het vandaag (20 maart 2012) over "een kleine honderd" medewerkers voor Venlo en "ongeveer 240" voor Gelsenkirchen.

http://www.omroepvenlo.nl/nieuws/14105/ (20 maart 2012, bericht van lokale omroep in Venlo, waar het hoofdkantoor staat van Scheuten)
http://tinyurl.com/6puzmyc (verkorte link naar bericht van 1 maart 2012 op elektronische kranten site van Der Westen / WAZ Mediengruppe. Met meer achtergronden over de productie lokatie van Multisol® modules van Scheuten Solar. 235 arbeidsplaatsen staan in Gelsenkirchen op de tocht als deze module fabriek niet kan doorstarten. Mooie luchtfoto van de fabriek, met de PV-installatie die onderdeel is van een zonnefonds waarin ... de Nederlandse Windvogel participeert, en waarvan de opbrengst dus ook een heel klein beetje van Windvogel lid, de webmaster van Polder PV is...).


18 maart 2012. CertiQ update Nederlandse PV. Wederom tegenvallende resultaten voor de "bijbouw" (lees: registratie) van de nieuwe zonnestroom capaciteit (uitsluitend de gecertificeerde installaties!) in Nederland. Er kwamen in februari slechts 119 nieuwe PV-systemen bij, met een totaal vermogen van slechts 1,391 MWp.

De vergelijking met Vlaanderen blijft verpletterend:



16 maart 2012. Brainwave van de week.

"Hoeveel [duurzame hernieuwbare] energie voorkeurs-verlanglijstjes zou Diederik Samsom vandaag al in zijn mailbox hebben ontvangen?"

PS: niet van Polder PV. Laat die arme jongen even een tijdje met rust s.v.p. ...

Diederik Samsom politiek leider (van de PvdA)


16 maart 2012. Nog even wachten op de aanbieding bij VEH...

Bericht verplaatst naar de VEH actie analyse pagina >>> HIER.


16 maart 2012. Particulier initiatief redding Helianthos gooit knuppel in het hoenderhok. En zegt zelf dat ze op een haar na, een niet gevonden investeerder die bereid zou zijn 5 miljoen in te brengen, hadden kunnen slagen om het project van de aankomende veiling te gaan redden. Op de website van het Helianthos burgerinitiatief wordt uitgebreid ingegaan op de "laatste fase" van hun onderhandelingen, maar nog niet een keiharde conclusie getrokken. De laatste uitlating (voordat ik dit artikel postte) van vandaag, 16 maart 2012, rept van "Poging tot behoud Helianthos dreigt te stranden op 5 miljoen" (boven een verwijzing naar het al op 5 maart jl. door mij besproken, volledig onafhankelijk opererende reddings-initiatief van Mestpartners).

Omroep Gelderland heeft vandaag echter een verder niet in detail uitgewerkt bericht dat "de reddingspoging zou zijn mislukt". Wat er op duidt dat men mogelijk heeft ingezien dat het burgerinitiatief niet meer op tijd genoeg geld bij elkaar weet te krijgen voor een "redding".

Foute beeldvorming?
Hisschemöller suggereert op zijn burger initiatief site ook dat er een bepaalde (in zijn ogen verkeerde???) "beeldvorming" zou zijn ontstaan waardoor het Helianthos project onterecht zou zijn afgeblazen en een doorstart als onhaalbaar zou worden beschouwd. Hij zegt dat wel niet met zoveel woorden, maar je kunt dat beslist uit het geponeerde concluderen. O.a. de Chinese prijsdump wordt daar bij gehaald, en er wordt onterecht gesuggereerd dat vanwege verlaagde feed-in tarieven in Europa er installatie bedrijven zouden "omvallen". Waarbij H. natuurlijk verwijst naar de tijdelijke, door Rabobank met een machtsgreep opgeloste liquiditeitsproblemen bij Natuur & Milieu partner SolarTotal. Dat is klinkklare onzin, algemeen wordt dat gezien als falend management, wat niks heeft te maken met "verlaging van subsidies". Want die verlagingen (vaak zeer slecht begrepen "degressies") zijn er altijd geweest, en de installatie branche heeft daar al vele jaren mee moeten "leven". Anders hadden ze geen knip voor de neus waard geweest.

Perspectief
Wel interessant is de informatie op de site van het burgerinitiatief. Daarin wordt hard geclaimd dat er eind 2013 (dat is erg lang in de dynamische PV-wereld) volume productie op gang zou kunnen zijn gebracht, en dat er voor EUR 1,40/Wp "kant en klaar" geïnstalleerd zou kunnen worden. Bij een veronderstelde levensduur van 20 jaar, wat zou inhouden dat de resulterende kWh prijs voor de zelf opgewekte zonnestroom een niveau van 8 Eurocent/kWh zou kunnen bereiken. Als er geleend kapitaal (5% van de kosten) in zo'n systeem zou moeten zou dat niveau op 12 Eurocent/kWh kunnen komen. Iets meer dan de helft van "consumenten eindprijs". Ongeveer het niveau van de prijs die middenstanders zouden betalen (variabele kosten).

Allemaal prachtige beloftes voor een technologie platform wat nooit het commerciële stadium heeft bereikt. Maar de grote vraag blijft dan: Waarom zou geen van de - toegegeven door Vattenfall/NUON geclaimde - 150 bezochte internationale ondernemingen daar dan brood in hebben gezien, in dat prachtige, "haalbare" toekomstperspectief? In een wereld met toenemende behoefte aan "goedkope schone elektriciteit"? Er worden in de business wel vaker "prachtige beloftes" gedaan. Maar zelfs het Amerikaanse Nanosolar, waar reeds honderden miljoenen Euro's/dollars aan risico kapitaal in is gepompt, en waar nu alweer 20 miljoen dollar aan is vergeven, heeft nog steeds slechts beperkte maandelijkse productie van enkele megawatten van hun "utility panels"... En dat (CIGS) platform heeft veel hogere systeem-rendementen als haalbaar einddoel dan de Helianthos technologie. Zelfs op "zwakke" daken. Want daar hoef je met een niet geballasteerd, in windtunnels getest lichte frame constructie niet zoveel modules op te leggen vanwege het veel hogere rendement, met een vergelijkbaar resultaat als dat je het hele dak vol zou leggen met Helianthos folie.

Dan blijft er nu dus nog een partij met bekende plannen over om de reddingsoperatie weer vlot te trekken, het reeds door mij besproken curieuze investerings-vehikel Mestpartners. Dat laat onverlet dat er meer (geheime) kapers op de kust kunnen zijn.

Veiling begonnen
De veiling is formeel gisteren geopend. Op 16 april, om 14h00, gaat, als er niemand voor "het geheel" heeft geboden, de boedel direct "per kavel" (dus bijvoorbeeld per machine e.d.) bij opbod worden verkocht. De "gehele boedel" is trouwens wel gesplitst in: (a) "totaal van alle machines, de bedrijfsinventaris en intellectuele eigendommen" à 3,5 miljoen Euro, resp. (b) het "onroerend goed" à 2,5 miljoen Euro. Momenteel staan er nog geen "biedingen voor het geheel" vermeld bij Troostwijk (deze pagina, onderaan). Nog een maand, en dan zullen we weten of er iemand belangstelling heeft, of dat de werkeloze proef fabriek in onderdelen uitverkocht gaat worden.

Misschien dat de "climate-change-sceptische" VVD in Zutphen nog een leuk reserve potje heeft? De fractievoorzitter heeft er wel trek in, zo lijkt het volgens een bericht van 9 januari 2012 in de Stentor...

Meer Helianthos op Polder PV:
Mensen met dikke inkomens mogen met Min. Fin. "salderen" volgens nieuwe Helianthos speculant. 5 maart 2012.
Vattenfall heeft haast met veiling Helianthos... (2 februari 2012)
Screendump van de week - Vattenfall betaalt uit (26 januari 2012)
Bizar eindspel Helianthos "avontuur" (17 januari 2012)
Vragen CU aan Verhagen (kort commentaar, 30 november 2011, onderaan bericht)
Screendump van de week: Provincie wil Helianthos-miljoenen terug (22 november 2011)
Helianthos exit niet verrassend - voor insiders (29 oktober 2011, onderaan bericht)
Reeds voorspeld: doek gevallen voor Helianthos (8 september 2011)
Het niet vertelde Helianthos verhaal (10 november 2010)
NUON gaat Helianthos in de praktijk brengen (20 juni 2008)
Minisymposium "Zonnestroom, hoe nu verder" (verslag 28 feb. 2008, onder hoofdje Rutger Schlatmann)

http://www.helianthos.info/ (met nieuwe, inhoudelijke informatie over de "business-case", op de achtergrond hoort u initiatiefnemer Hisschemöller uitgebreid spreken over het reddingsproject)
http://tinyurl.com/8ypnpq6 (verkorte link naar artikel Omroep Gelderland van 16 maart 2012, "Redding van Helianthos mislukt", met beelden uit de fabriek, zonder commentaar. Polder PV heeft een reactie geplaatst, met als conclusie "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald".)
http://fd.nl/ondernemen/513682-1203/redding-van-helianthos-draait-uit-op-mislukking (ook het Financieele Dagblad had een kort stukje over het afketsen van het burgerinitiatief; Solmateq uit Quatar "zou" voor € 3,5 miljoen de patenten van Helianthos willen kopen)
"Reddingspoging Helianthos mislukt, gelukkig maar" volgens Energie en Water.net (19 maart 2012)

http://www.youtube.com/watch?v=dw68aUXkLA8&feature=youtube_gdata (22 sep. 2011 tale-telling video van protesterend personeel wat zaak verloor om Helianthos niet te laten verkopen)
http://www.new-energy.tv/zon/lang_interview_over_actie_red_nl_zonnefolie.html (24 februari 2012; 13'39" lang interview met Hisschemöller over Helianthos reddingsactie op New-Energy.TV)

http://www.helianthos.org/wp/ (Mestpartners neemt zoals eerder al vermeld het initiatief verder over, en lokt rijke Nederlanders met frases als "Ontvang vrijwel direct 104% van de inleg terug van de fiscus". Let s.v.p. op de keiharde disclaimer onderaan de pagina: "Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.")


16 maart 2012. Herbevestiging: Duitsland gaat mogelijk toch naar een nieuw recordjaar met PV. In twee eerdere berichten gaf ik aan dat er "heftige" getallen circuleren over mogelijke bijbouw cijfers voor zonnestroom dit jaar, in - nog steeds - wereldkampioen Duitsland. Die cijfers zijn echter naar buiten gebracht door bronnen die bepaald niet als "onverdacht" mogen worden gekwalificeerd, met als mogelijk doel manipulatie van de politieke discussie, die in een gevaarlijk stadium is gekomen. Zoals de CDU/CSU kernenergie minnaar Fuchs (zie onderaan bericht van 10 maart 2012), en de industriële handelskamer lobby organisatie DIHK (bericht van 12 maart 2012), die het over een potentiële nieuwbouw van 8 GWp had voor dit jaar.

Nu komt er nog eens nieuws overheen van Reuters, waarbij niet met name genoemde vertegenwoordigers uit regeringskringen en uit de (PV?) branche worden geciteerd die claimen dat in het eerste half jaar van 2012 er alweer minstens 4 GWp aan nieuwe capaciteit bij zou kunnen gaan komen. Wat het totale volume (eind 2011 voorlopig geschat op 24,8 GWp) op zo'n 28,8 GWp zou kunnen gaan brengen. Wat bijna even veel nominale capaciteit zou zijn als er eind 2011 aan geaccumuleerd wind turbine vermogen zou zijn in dat land (29,1 GW volgens branche organisatie BWE).

In januari en februari zou er bijna 1 GWp bij zijn gekomen. In mei zou alleen al op daken er zo'n 2 GWp bij kunnen gaan komen. En er komt ook ontzettend veel capaciteit in grote vrijeveld installaties bij omdat die nog tot eind juni onder de nog gunstige "oude" invoedings tarieven (tabel) mogen gaan invoeden, 20 jaar lang. Volgens het bericht zouden modules op dat soort grote installaties een derde van de nieuwbouw betreffen. Daar zijn beslist ook expliciete aanwijzingen voor.

Doorbouwen tot je er bij neervalt
Een bedrijf als Parabel heeft aangekondigd dat ze hun eind februari gestarte 40,2 MWp project Jännersdorf in de gemeente Marienfließ (Brandenburg) beslist zal gaan uitvoeren voor de zomer, want er is anderhalf jaar voorbereiding in gestoken en al veel geld aan uitgegeven (bericht van 7 maart 2012). Zo zullen er veel meer grote projecten zijn die beslist nog aan het net zullen gaan. Eind juni zou het dan wel eens "gedaan" kunnen zijn met de bouw van grote PV-parken in Duitsland.

Hoogst pikant is trouwens dat hetzelfde Parabel inmiddels bij een ander groot project de rode vlag heeft gehesen omdat netbeheerder Enso Netz GmbH op basis van zeer onduidelijke gronden weigert om de wettelijk verplichte Einspeise Vergütung te betalen voor het forse, 5,3 MWp grote Horka Solarpark bij Stadt Görlitz (bericht 14 maart 2012), wat een zeer gevaarlijke precedent kan vormen voor alle andere investeerders die vele miljoenen Euro's in dit soort parken beleggen. Parabel dreigt namelijk geld wat "los" zou komen vanwege de op gang komende stroom aan inkomsten uit de netinvoeding niet te kunnen inzetten voor hun andere projecten, waarmee een hele keten van "zekerheden" op het spel komt te staan voor het bedrijf.

Heftige implicaties
Als het scenario van "minstens 4 GWp in het eerste half jaar" voor Duitsland uit gaat komen, voorspel ik, dat alle politieke vertrouwen van het neoliberaal/conservatieve kabinet in het kunnen "beheersen" van de eigen markt opgeven zal gaan worden. En dan kan het drama voor zonnestroom politiek bezien ongekend gaan worden. Want dan kunnen we echt alles gaan verwachten, en dat zal beslist niet goed uit gaan pakken voor vele partijen in binnen- en buitenland, die tot nu toe goede zaken hebben gedaan bij de oosterburen. Dat gaat een "rel" geven van ongekende orde.

Op 21 maart a.s. wil het Duitse kabinet een overleg met de voor hen grootste dwarsliggers, de belangenbehartigers van deelstaten die grote belangen hebben bij voortzetting van ondersteuning van de uitbouw van PV-capaciteit (o.a. Thüringen, Bayern), om te voorkomen dat deze in de Bondsraad de aangekondigde plannen van Rösler en Röttgen zullen gaan dwarsbomen. Want als dat onzalige wetswijzigings-voorstel geblokkeerd gaat worden, is ook voor de tweede helft van 2012, met nog steeds de geldende "oude" tarieven en goedkope modules bij de vleet, de weg vrij voor een ieder die geld heeft, om ook nog de laatste conversie terreinen en bedrijfsdaken, helemaal vol te gaan gooien voordat de guillotine echt naar beneden gaat vallen. Want dan is het doodvonnis voor verdere ontwikkeling van de eigen markt waarschijnlijk in een vloek en een zucht getekend.

De spanning in Duitsland stijgt merkbaar. Hopelijk leidt dat straks niet tot massaal herzversagen...

http://de.reuters.com/article/domesticNews/idDEBEE82E09Q20120315 (15 maart 2012)


14 maart 2012. Jaar resultaten Vlaanderen/België grafisch weergegeven. In de nadagen van beschouwingen m.b.t. mijn publicatie over de PV-markt in Vlaanderen en België, gebaseerd op de data gepubliceerd door VREG op 1 en 6 februari 2012, is het 1 maart rapport uitgekomen. Ik had daarover de eerste belangrijkste resultaten al op 9 maart 2012 gepubliceerd.

Inmiddels heb ik van die jaardata ook de nieuwste grafieken gemaakt en die op de betreffende webpagina ververst. Ik ben stapsgewijs aan het overschakelen naar Excel 2010, en kom daarbij nog de nodige bugs tegen, dus dat kost allemaal tijd.

Voorbeeld van een nieuwe, aangepaste grafiek (met de meest recent bekende data):

De gedetailleerde maandresultaten moet ik nog uitwerken, maar die gaan beslist komen. Ten opzichte van het 1 februari 2012 rapport van VREG is er alweer 49,266 MWac vermogen met terugwerkende kracht voor het jaar 2011 bijgeschreven (t.o.v. volume vorige maand: + 8,3%), net zoals dat vorig jaar elke maand is geschied voor het daar aan voorafgaande jaar 2010 (toen werd binnen een jaar tijd in totaal zelfs 170 MWac vermogen bijgeschreven voor 2010). NB: die 49 MWac "bijschrijving" voor Vlaanderen in een maandrapport is ruim meer dan het dubbele totale volume wat er volgens het CBS in het jaar 2010 bij kwam in Nederland (totaal cijfers over 2011 is nog niets van bekend).

Het is te verwachten dat er, gezien deze opmerkelijke "bijschrijvingen" door VREG, er voor 2011 nog heel wat extra volume bij zal gaan komen. Maar in de herfst was al lang duidelijk dat 2011 het record jaar voor Vlaanderen - en dus ook voor België - zou gaan worden, daarbij het vorige (2009) snel aftroevend. Het komende VREG maandrapport wordt met belangstelling tegemoet gezien door Polder PV...

Voor de jaardata update zie (NB: secties II en III):



13 maart 2012. CORRECTIE: The Silicon Mine project gaat, bij geslaagde financiering, gewoon door. Mijn eerder gedane suggestie (bericht 25 februari 2012) dat vanwege de intrekking van de omgevingsvergunningen voor het "The Silicon Mine" project, dat al lang bestaande plan voor een raffinaderij complex voor de productie van [solar-grade] silicium op het DSM terrein bij Geleen in gevaar zou komen, blijken op een misverstand te zijn gebaseerd, en op teveel "educated guessing" van ondergetekende. Die met een telefoontje op voorhand uit de weg had kunnen zijn geruimd.

M.a.w., indachtig de onsterfelijk geworden woorden "... the report of my death was an exaggeration" (Mark Twain, 1897, originele kopie op Twainquotes.com), tegenwoordig veelvuldig gebruikt als "Rumours [of "reports"] of my death are greatly exaggerated" (recent o.a. in The Guardian n.a.v. het "Solyndra debâcle" in U.S.A.), moet Polder PV bij dezen dan ook diep door het stof. Want initiatiefnemer Gosse Boxhoorn (ex Solland Solar, en met meer PV-projecten zoals het intrigerende Alinement in de pijplijn), die de webmaster van PPV op 14 maart 2012 aan de telefoon had, gaf aan dat de plannen gewoon doorgaan. Als, en dat is natuurlijk de crux in deze financieel zware tijden, het nog benodigde geld daadwerkelijk van investeerders kan worden verkregen.

Het feit dat de oude, uit 2008 stammende vergunningen voor het Silicon Mine project werden ingetrokken heeft te maken met (a) het verlopen ervan, en, vooral, (b) een wijziging van de plannen, waarbij een andere technologie wordt ingezet, met de daarbij behorende - gewijzigde - milieu impact. Waardoor dus de vergunning "herschreven" moet gaan worden. Als het geld op tafel komt, wordt er een nieuwe, gewijzigde vergunning aangevraagd, en gaat die TSM er gewoon komen. TSM had zelf aan de provincie aangegeven dat de oude vergunningen ingetrokken konden worden.

Derhalve mijn welgemeende excuses voor de te snelle "conclusies" die Polder PV op basis van de gevonden documenten van Provincie Limburg had getrokken. En petje af als dit voor zuid Nederland grote industriële project daadwerkelijk van de grond kan gaan komen. Zeker bij de huidige omstandigheden op de dynamische PV-markt.

Ik heb aan de heer Boxhoorn toegezegd een correctie te plaatsen, en ook bij het oorspronkelijke stuk een verwijzing naar de hier gepubliceerde terechtwijzing.

Laatste nieuws
Het laatste nieuws rond het TSM project (homepage) is dat het bekende en ervaren Duitse Centrotherm is geselecteerd als de technologie- en apparatuur leverancier, en dat het vooral uit de off-shore industrie bekende internationale conglomeraat Technip (met diverse vestigingen in Nederland) als de zogenaamde EPCm contractor is gekozen. Technip heeft drie divisies, "Subsea", "Offshore", en "Onshore", en haalt 97% van de omzet uit projecten voor de olie- en gas markt. Dit is uiteraard niet vreemd: het gaat bij dit soort installaties feitelijk om een soort raffinaderij complexen, met alle daarbij horende complexe bouw processen waar bedrijven als Technip continu mee krijgen te maken. Voor een uitleg van de variaties op het "EPC" thema (de "m" in EPCm staat voor "management"), zie deze website, en de Wikipedia pagina (Engelstalig).

Verder zijn er reeds diverse "off-take" overeenkomsten getekend met potentiële afnemers voor het grootste deel van de eerste geplande productie volumes (voor de eerste fase van 7.000 ton per jaar). TSM is momenteel de kapitaal behoefte en de inbreng van aandeelhouders op orde aan het brengen voor het grote project.

Zowel DSM (industriële faciliteiten) als Provincie Limburg ("facilitator") zijn aandeelhouders in dit grote project. Andere aandeelhouders en contribuerende partijen zullen bekend worden gemaakt als de financiële onderhandelingen zijn afgerond en alle handtekeningen zijn gezet.

Lees ook het artikel "Limburgse solar-droom Boxhoorn leeft nog" van Bits & Chips auteur Paul van Gerven, van 8 maart 2012 (ongeveer twee weken geschreven na mijn artikel van 25 februari 2012).

http://www.thesiliconmine.com


13 maart 2012. Onverwachte bijdrage zonnestroom op Journaal. Geinig, zonnestroom heeft weer eens het nationale Journaal gehaald. Meestal is de diepgang daarvan niet groot, en er wordt nog wel eens polderkolder verteld over die mooie zonnepaneeltjes. Vanavond was de diepgang ook ver te zoeken, maar dat hoefde ook niet. Want de zonnepaneeltjes werden slechts ter illustratie gebruikt voor het matige (zwaar bewolkte) weer van vandaag.

Weerman Gerrit Hiemstra stond voor een foto van een forse PV-installatie met 20 grote en 2 kleine monokristallijne zonnepanelen (grove schatting PPV: bijna 4 kWp) en een thermische zonnecollector, en sprak daarbij deze wijze woorden:

"Geen zon gezien, en ik denk dat het morgen ook een grijze dag is. In ieder geval, de bezitters van zonnepanelen die hadden vandaag een slechte dag. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen elektriciteit geproduceerd wordt. Ook bij dit soort bewolkt weer komt er toch een beetje uit, maar veel was het vandaag in ieder geval niet."

Screenshot van Journaal 24 (zes uur Journaal, item was ook op het acht uur Journaal te zien).
© NOS

Overigens produceerde Polder PV op deze sombere dag, waarop hij nog een flinke stapel hout heeft staan kloven, met zijn antieke setje van 1,34 kWp nog steeds 0,9 kWh. Op 11 maart, bij magnifiek zonnig weer met wat wolkjes was de productie 5,95 kWh, een factor 6,6 maal zo hoog. We consumeren op een dag - als ik de hele dag thuis achter de computer werk - zelden meer dan 3-3,5 kWh. Dus die twee dagen bij elkaar opgeteld zit al een aardig eind in de richting van "gesaldeerd neutraal". En het is nog steeds officieel winter...

Zonnepanelen: doodnormaal
Welaan
, beste mensen: als weermannen in hun dagelijkse weerpraatjes zonnepanelen al als "referentie voor het weerbeeld" gaan gebruiken, en dan ook nog eens de spijker op de kop slaan (geen rare praatjes verkopen, dus), blijkt daar wel kip en klaar uit dat die mooie PV-dingen inmiddels al als "gewone buiten inventaris" beschouwd kunnen worden. Net als TV-antennes dat vele jaren lang waren, of bushokjes, of gruwelijk lelijke reclame kolossen (die alleen maar kolenstroom zuipen), of de talloze wipkippen uit de nieuwbouw wijken, of de GSM antennes waar je tegenwoordig over struikelt, of de verkeersborden die ook vrijwel niemand meer blijkt te zien (en reken maar: daar staan er ongenadig veel van in ons kapot-geregelde landje).

Conclusie: zonnepanelen zijn doodnormaal geworden. En zo hoort dat ook. Geen (serieuze) hond meer die zich er druk over maakt. En steeds meer mensen schaffen die dingen gewoon aan, "anders hoor je er niet [meer] bij". Gaat helemaal vanzelf...

http://nos.nl/video/351179-binnenlands-weerbericht-13-maart-2012.html


12 maart 2012. Deutsche Fantasie oder Wirklichkeit? Met cijfers moet je oppassen. Het lijkt zo "objectief" zo'n getal, zo lekker strak. En je kunt het zo makkelijk kopiëren. Maar het hangt er natuurlijk ook van af wie de "boodschap met het cijfer" brengt. Dat was al zo met de kernsplijting minnende Michael Fuchs van de CDU/CSU, die beslist als politiek onruststoker gezien kan worden waar het "dreigende taal" rond bijbouw cijfers voor PV betreft (vorige stuk over Duitse EEG drama in the making, onderaan). Van de Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK) zou je dat wellicht iets minder goed kunnen voorstellen. Maar ook bij de vaak niet breed bekende branche organisaties is politiek gevoelige manipulatie beslist niet vreemd. De DIHK is een lobby organisatie pur sang, met een afdeling in Brussel. En ze zijn - weliswaar vaak in keurige, ambtelijke, en vooral omfloerste bewoordingen ("Positionspapier" 16 nov. 2011, pdf) - voor lage kosten voor energie voor de industrie, en dus tegen een hoge EEG Umlage. DIHK wil het liefst overal van "befreit" worden door de bondsregering. Ze zijn zeer sterk voor een "Schnelle Marktintegration der erneuerbaren Energien", wat zoveel betekent, dat alle hernieuwbare energie "aan de tucht van de markt moet worden onderworpen". Dan weet u in ieder geval wat voor soort vleesch u hier in de kuip hebt: dat is meestal geen goed nieuws voor decentraal opgewekte zonnestroom. Met dit soort clubs is het altijd de grote pot zout onder hand bereik houden s.v.p.

De claim die net in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is gepubliceerd uit de mond van Martin Wansleben van DIHK is echter opmerkelijk genoeg om hier alleen al vanwege "historische documentatie" te noteren. Want volgens "schattingen" van DIHK (vraag me s.v.p. niet op basis van wat voor "rationale" zij dat soort "schattingen" zouden doen: ik heb geen idee...) zou er in het jaar 2012 een "record hoeveelheid" van 8 GWp bijgeplaatst kunnen gaan worden in Duitsland, een halve GWp meer dan in vorig record jaar 2011. Er wordt ook nog eens bij gezegd dat dit vergelijkbaar zou zijn aan het vermogen van 5 kerncentrales...

Er wordt geen enkele onderbouwing voor dit, ik mag wel zeggen, ronduit opmerkelijke cijfer gegeven. Politiek brisant zal het beslist zijn, en misschien is alleen dat al de bedoeling wel. Want het parlement is in de "eerste lezing" weliswaar inmiddels "onder voorwaarden" en onder zware protesten van de oppositie akkoord gegaan met de vernietigende voorstellen van Rösler en Röttgen (let op mijn bewust gekozen volgorde). Maar de Bondsraad moet nog beslissen of ze deze kettingzaag politiek met verstrekkende gevolgen voor met name PV wel zomaar zullen gaan slikken. Misschien dat de peristaltische slikbeweging van de Bondsraad representanten bevorderd zou kunnen worden door met dit soort (volgens mij compleet uit de duim gezogen) "enorme" getallen te zwaaien door smeerolie aanbrengende lobby organisaties als DIHK. Ronduit opvallend is de timing van dit - alweer ronduit opvallende en nergens met feiten ondersteunde - "getal" beslist...

(a) Het lijkt natuurlijk leuk, 8 GWp er bij in 2012. Da's zo'n beetje een factor 70 maal het volume dat Nederland in al die jaren zou hebben geaccumuleerd.

(b) Maar politiek bezien lijkt het me een ramp als dat scenario zou gaan uitkomen. Want als dat geschiedt (in een jaar dat het Duitse kabinet er eigenlijk niet meer dan 3,5 GWp bij wil laten plaatsen, en dan nog met extreem grote tegenzin), is de pleuris van de afgelopen weken onschuldig kattenpis vergeleken bij het drama wat dan opgetuigd zal gaan worden. Dan zou het EEG van Hermann Scheer wel eens per direct afgeschaft kunnen gaan worden (voor nieuwe installaties). En dan zit Duitsland met de gebakken peren en een PV-industrie die door de plee getrokken kan gaan worden.

Dus laten we hopen dat het bij een "bescheiden" 4 GWp zal blijven dit jaar. Kun je nog aardig mee scoren op het internationale toneel, en mogelijk wordt dat niet als een "ramp" ervaren door de Duitse regering.

http://tinyurl.com/6thhlss (verkorte link naar het FAZ artikel van 8 maart 2012)


 
^
TOP

12 maart 2012. Over dumpprijzen gesproken... Zeeland kan er ook wat van. Ik had "ze" al enige tijd in mijn lijstje "gezamenlijke inkoop acties" staan (van zeer divers pluimage, inmiddels 32 stuks). De dromen generatoren van "Het Zon Effect". Een samenwerkings-verband van windcorporatie Zeeuwind, die al een tijd een zeer billijk aanbod heeft voor leden (voor PV een halve Euro/Wp subsidie, max. 1.000 Euro, langer dan een jaar lid van de corporatie, en ook een aardig bedrag voor een thermische zonnecollector, zie actievoorwaarden). Hun eerste "inkoop actie" voor PV-modules, met pakketten van MetDeZon (de Rijp, Noord Holland), heeft maar liefst 142,33 kWp aan verkochte capaciteit opgeleverd (86 huishoudens), 2 en een half maal zo veel dan de 60 kWp die gepland was (zie webpagina "Inkooppool")...

Zeeuwind heeft voor de huidige spetterende inkoop actie de handen ineen geslagen met de Zeeuwse Milieu Federatie. Want niet alleen de leden van die corporatie, maar alle Zeeuwen moeten aan de fotovoltaïsche omzetting van het rijkelijk stralende "Zeeuwse" zonlicht, zo vinden de partners blijkbaar. Een folder die ik ontving repte zelfs, zeer ondeugend, en nogal dwingend van "U hoeft alleen nog maar JA te zeggen...". Dat doet me iets teveel denken aan de dubieuze marketing technieken die een van de grootste piraten op de Nederlandse energiemarkt, NL-Energie (die nota bene zelf haar eigen zonnepanelen actie op touw gaat zetten...) langdurig heeft gehanteerd, en daar half Nederland telefonisch mee heeft getiranniseerd (tot huize PPV aan toe...).

^^^
Ook de inkoop acties hanteren tegenwoordig steeds professioneler wordende marketing middelen. Of de aangeboden hardware ook zo degelijk zal zijn en de post-sale service ook toppie is, zoals de reclame voor dit soort acties, moet nog blijken. Al helemaal gezien de "veel meer dan slechts scherpe" prijsstelling...


Screendump van de "meedoen" pagina van HZE.

Hun "Het Zon Effect" actie begint op stoom te komen zoals dat heet. Zo te zien niet op fossiel gas gestookt, maar mogelijk aangedreven door op windenergie lopende activiteiten om meer zonnestroom te krijgen in Neer'lands zonnigste provincie. 218 Zeeuwen zouden al belangstelling hebben volgens de website. Dat is een aardige 6 promille van de 381.730 Zeeuwen die de provincie zou tellen, september vorig jaar (Wikipedia). Maar dat kan natuurlijk nog oplopen. Zeker als de (richt)prijzen voor deze actie bekend worden. Want die zijn absurd laag (kolommen /Wp in bruin door Polder PV berekend, rest van de getallen direct van Het Zon Effect website, DHZ = "Doe Het Zelf" pakket):

Vermogen PV-module
aantal
Totaal vermogen pakket
Oppervlakte modules
DHZ prijs
DHZ prijs/Wp
All-in geïnstalleerd prijs
All-in prijs/Wp
190 Wp
3
570 Wp
4 m²
900,--
€ 1,58/Wp
1.200,--
€ 2,11/Wp
240 Wp
6
1.440 Wp
10 m²
2.100,--
€ 1,46/Wp
2.900,--
€ 2,01/Wp
240 Wp
8
1.920 Wp
13 m²
2.700,--
€ 1,41/Wp
3.600,--
€ 1,88/Wp
240 Wp
12
2.880 Wp
20 m²
3.900,--
€ 1,35/Wp
5.000,--
€ 1,74/Wp
240 Wp
16
3.840 Wp
26 m²
5.200,--
€ 1,35/Wp
6.500,--
€ 1,69/Wp

Let op dat het hier slechts "indicatie prijzen" betreft die op 26 maart bijgesteld zullen kunnen worden. Men is namelijk nog in onderhandeling met enkele van de overgebleven leveranciers die offertes in konden sturen voor deze zoveelste, zeer sterk "op prijs" gerichte actie. Over de inhoud van de aangeboden hardware is nog helemaal niets bekend. Maar blijkbaar was deze indicatieve prijsstelling voor diverse leveranciers al meer dan genoeg om het bijltje er bij neer te gooien: voor dit soort dump prijzen is geen normale service, uitmuntende hardware, langlevende garantie etc. te verwachten. Dat soort "signalen uit de markt" bereiken Polder PV.

Hoe de prijzen er uiteindelijk zullen komen uit te zien is nog niet duidelijk, maar als deze in de buurt van deze waanzin tarieven gaan komen (tot zelfs 1,69 Euro/Wp all-in geïnstalleerd voor het grootste systeem van 3,84 kWp) kan Zeeland vet van bil gaan met de paneeltjes. Want Zeeuwen heten "zuunig" te zijn, en hebben nog wel wat spaarcentjes op de plank liggen. Wie weet gaat dat binnenkort massaal worden aangesproken, want met de terugverdientijden volgens deze actie zou elke Zeeuw wel mee willen kunnen doen.

Dun door de broek
En als hier een stormloop op gaat komen, gaat het dun door de bilnaad van kernsplijt liefhebber Delta lopen. Die kopte vorig jaar nog misleidend dat hun "kern" activiteiten op orde zouden zijn, maar dat de "solar" activiteiten (lees: Solland Solar, en het nooit tot wasdom gekomen RGS project) negatieve resultaten boekten (gevolg: verkoop Solland Solar aan het management). De ondernemingsraad kreeg vervolgens het schokkende bericht dat de steenkolen centrale mogelijk zou moeten gaan sluiten omdat 'ie verlies leed (23 november 2011). Vervolgens werd de grootste afnemer van Borssele, Zalco, failliet verklaard (zie PZC dossier). En moesten alle vele megawatten zuipende aluminium smelt ovens worden stopgezet, wat hoogspannings-netbeheerder TenneT noopte tot ingrijpen - tot in Brabant aan toe - omdat Borssele door bleef produceren, en de omliggende netten de overschotten nuke-stroom nauwelijks meer aan konden. En tot slot moest Delta buigen voor de keiharde realiteit van een economie die niet meehielp om (uitsluitend voor hen) een attractieve business-case te gaan maken van een radioactief monster genaamd Borssele II, III, IV, en V. En moesten de door Rechts NEEderland al een kwart eeuw gewilde Stalin Nuke plannen weer in de ijskast.

Dan maar spotgoedkope zonnestroom, niet door Delta geproduceerd en niet door hen "te verkopen"?

http://www.hetzoneffect.nl


12 maart 2012. Opfriscursus voor PV-minnende gemeente ambtenaren gevraagd: € 3,50/Wp subsidie... Er klonken enkele "niet zulke fraaie" woorden uit mijn mond toen ik weer eens een (zoveelste) schokkende e-mail in de elektronische brievenbus vond. In het voor NL begrippen zeer zonnige Edam-Volendam, in een van de zonrijkere regionen van Nederland, staat namelijk de "Subsidie verordening duurzame energie 2012" op stapel. Uiteraard staan daar de ongelofelijk populaire sexy zonnepaneelkes ook in die lijst, net als vorig jaar. En Polder PV had dan ook verwacht dat daar nog maar een zeer geringe bijdrage voor gegeven zou gaan worden (ordegrootte een halve Euro/Wp of zo), gezien de reeds absurd lage prijzen voor (all-in) zonnestroom systemen die al tussen de 2-2,5 Euro per Wattpiek beginnen te komen in sommige situaties (en, als je zelf aanlegt/kunt installeren, daar behoorlijk onder kunnen duiken). Zeg maar, een soort van "kleine aanmoedigings-bonus" om mensen net even over hun aankoop drempel heen te brengen, en zoveel mogelijk onderdanen die stap te kunnen laten zetten. Nou: vergeet het maar!

Huidige stand van zaken
Als je het allemaal wilt uitbesteden en geen doe het zelf avonturen aan wilt gaan, kan dat natuurlijk zonder meer, tegen zeer betaalbare prijzen tegenwoordig. Bij SolarNRG (een van de weinige aanbieders met veel gedetailleerde prijsopgaves in een net overzicht, de reden waarom meerdere bloggers regelmatig refereren naar dit bedrijf) zou je bijvoorbeeld met een installatie van 10 hoogwaardige Sharp (Japan) 190 Wp modules en een prima, transformator-loze SMA omvormer momenteel all-in (incl. meterkast aanpassing standaard) op zo'n 4.884 Euro voor 1,9 kWp kunnen uitkomen (schuin dak, plat dak is iets duurder), wat neerkomt op een redelijke (nog beslist geen prijs krakende) 2,51 Euro/Wp voor een kwalitatief hoogwaardig systeem. Afwijkingen zijn altijd mogelijk, elke situatie is immers specifiek, en kan iets lagere of hogere kosten opleveren. Maar heel erg veel zal dat niet zijn, of er moeten hele rare, arbeidsintensieve problematische installatie situaties spelen. Dat is in heel veel gevallen zeker niet opportuun. Met nog stukken goedkopere (meestal Chinese) PV-modules kun je al flink lager, en soms zelfs in de buurt van de 2 Euro/Wp gaan uitkomen.

Berichtje uit Noord-Holland...
En nu krijg ik dus dat omineuze bericht binnen dat gemeente Edam-Volendam van plan is om volslagen waanzinnige aanschaf subsidies te gaan verstrekken anno het jaar des heren 2012, van 3,50 Euro/Wp. Zie onderstaande screendumps uit een van de gemeentelijke documenten:

NB: zonnecollectoren worden helemaal niet meer ondersteund "omdat daar slechte ervaringen mee waren in het verleden". Dat betreft echter een slecht aangelegd project, dus dat lijkt me geen goede reden om er dan niks meer aan te doen...

Weliswaar zitten er in de bovenstaande subsidie voorwaarden o.a. belangrijke beperkingen dat er niet meer dan de helft van het totale all-in bedrag zal worden vergoed, en dat er niet meer dan 2.000 Euro zal worden uitgekeerd (voor "alle aangevraagde maatregelen bij elkaar, per woning"). Maar krankzinnig is en blijft dat bedrag voor zonnestroom installaties zonder meer. Want als je dan het hierboven genoemde setje van tien Sharp panelen zou kopen en alles zou laten installeren, betaal je voor die hoogst interessante installatie 4.884 Euro, en je krijgt gewoon zonder problemen 2.000 Euro aanschaf subsidie van de gemeente uitgekeerd. Met nog slechts 2.884 Euro als overgebleven "eigen bijdrage" waarvoor je niet eens naar de "bank" hoeft (je zou gek zijn als je daarvoor zou gaan lenen natuurlijk).

Met die tien Sharp paneeltjes kun je zonder meer 1,9 [kWp] x 900 [kWh/kWp.jaar] x 0,22 [Euro/kWh] = EUR 376,20 in het zonnige Edam-Volendam opwekken/aan vermeden stroomafname verdienen in een conservatief scenario (en oriëntatie tussen ZW en ZO, geen beschaduwing). Dan heb je, bij gelijkblijvende*, hier conservatief gerekende stroomprijs (mijn huidige tarief bij Greenchoice is momenteel 22,16 Eurocent/kWh), in iets meer dan 7½ jaar tijd die "uitgave" er al uit (nogmaals: voor een kwalitief hoogwaardige installatie)*. Bij het doen van een eenmalige netto uitgave van nog geen 3.000 Euro. Een post die heel wat minder is dan menig huishouden uit Edam-Volendam ongegeneerd en zonder enig probleem aan de auto uitgeeft per jaar (en: elk jaar weer terugkomend, zie Nibud). Een gesubsidieerde uitgave bovendien die in de (minimaal) vijfentwintig jaar na het "jaar van uitgave" nog heel wat meer zal gaan opleveren.

* Toegevoegd. Bij uitgangspunt 3% stijging/jaar voor het kWh tarief (EB + levering kaal + BTW over subtotaal) gaat dat nog korter worden, natuurlijk sterk afhankelijk van trigger-happy vingers bij de ambtenarij van het Ministerie van Financiën. Die wel eens een ondraaglijke neiging zouden kunnen gaan krijgen om aan de complete energiebelasting structuur te gaan zitten vingeren, met onvoorspelbare gevolgen voor alle TVT rekenaars....

Dat is complete waanzin, in een markt waarbij ik zo'n beetje van elke installateur die ik spreek te horen krijg dat ze vandaag de dag redelijk goed "boeren", met elke week verschillende installatie opdrachten (tot in de wintermaanden aan toe). En waarbij ze regelmatig ook compleet "ongesubsidieerde" PV-systemen afzetten. Daarbij uiteraard "salderen van zonnestroom volgens artikel 31-c van de Elektriciteitswet" even niet in "het subsidieverhaal" betrekkend, want dat doen die paar gelukkige Edammers en/of Volendammers straks ook gewoon. Bovenop de exorbitante gemeentelijke bonus voor de aanschaf van het mooie spul...

Installatieverklaring geen probleem
Weliswaar moet er voor de systemen in Edam-Volendam een installatie verklaring worden ingeleverd om recht op de subsidie te doen gelden, maar niemand verbied je om zelf het grootste deel van de installatie zelf aan te leggen, en alleen het laatste stukje (meterkast aanpassing, evt. aansluiting omvormer) door een erkend installateur te laten doen. Of, als je vrienden hebt die dat met kennis van zaken voor je kunnen/willen doen, de volledig opgeleverde installatie alleen nog maar laat keuren door een onfhankelijk en gecertificeerd installateur die de gevraagde verklaring voor een prikkie zou kunnen leveren. Dan kun je nog fors veel goedkoper gaan plaatsen dan voor de door mij berekende grofweg 2,5 Euro/Wp, tot ver onder het absurde subsidie bedrag in Edam-Volendam. En wordt die terugverdientijd, die in het nog steeds van een groencertificaten regeling voorziene Vlaanderen met de weggestreepte belastingvoordelen dit jaar momenteel op maximaal 7 jaar zou zijn komen te liggen volgens PV-Vlaanderen, waarschijnlijk een stuk korter dan wat in Vlaanderen "mogelijk" zou zijn. In de visie van veel mensen heet dat gewoon ordinair: "oversubsidie".

Wat leverde het op?
En wat gaat de gemeente hier dan wel mee bereiken, met deze dikke bonussen voor slechts enkele huishoudens? Want dat lijkt me een relevante vraag. Die regeling is onderdeel van het eigen milieubeleidsplan 2009-2012, wat geïnitieerd is onder een in 2009 met Provincie Noord-Holland overeengekomen "klimaatconvenant" (u weet wel, de immer groter wordende CO2 problematiek, en zo). Echter, eind 2011 is het eerste traject daarvoor afgesloten, en zijn er nog geen harde nieuwe afspraken gemaakt. Edam-Volendam zit tot nieuwe afspraken nu in een "vacuum", en wil toch alvast doorstarten met deze regeling. Daarvoor is echter vanuit de gemeente nog steeds maar 30.000 Euro per jaar gereserveerd. De meeste gemeentes hebben immers geen tonnen, laat staan miljoenen liggen slingeren (ik hoor het spreekwoordelijke gehuil uit Den Haag al, als dat zo zou zijn...). Dertigduizend Euro? Da's niet veel. En dus zal het effect ervan ook zeer gering zijn.

Dat bleek vorig jaar al, toen er met een extra (!!!) subsidie van Provincie Noord-Holland (totale budget 40.000 Euro, maximum subsidie per huishouden 2.500 Euro) er na een loting van 51 binnengekomen aanvragen voor "energiebesparende maatregelen" er 29 (alle middelen) geheel, en een gedeeltelijk werden toegekend. Slechts 15 (!!!) daarvan betrof toen (gemaximeerde) zonnepanelen aanvragen, die toen al met die extra provinciale kers op de vette slagroomtaart een hoofdprijs hebben gekregen die in de Nederlandse geschiedenis mag worden bijgeschreven als ambtelijke verstandsverbijstering - of dwaling. Er waren ook nog 2 HR++ aanvragen bij en de rest waren mensen die met subsidie hun huis hebben laten (na-)isoleren. Dat was het dan.

Zomaar een passage uit een gemeentelijk debat...

(vetdruk van Polder PV)

"Met deze regeling zou het zo kunnen zijn dat er maar 16 personen profiteren. Spreker heeft voorgesteld om een maximum van €1.000,-- te hanteren, zodat minimaal 41 mensen zullen profiteren van de regeling.
Spreker denkt dat dat meer rechtvaardig is vooral omdat er zoveel animo voor is.

De voorzitter stelt vast dat het een aanpassing betreft van een bestaande regeling. De regeling zat voorheen slechter in elkaar dan de regeling die nu voor ligt.

De heer N.M. van Straalen zegt naar de VVD dat zonnepanelen specialisten vertellen dat €5.000,-- een redelijk bedrag is waarmee een niet al te grote installatie kan worden aangelegd. Om het subsidiebedrag terug te brengen naar €1.000,-- vindt hij bezwaarlijk. Dat is veel te weinig. Het vergoeden van de helft van de kosten vindt hij een goede regeling. Er is een beperkt bedrag voor gereserveerd dus kunnen niet meer dan 16 mensen profiteren." ...

Passage uit de concept notulen van de openbare vergadering van gemeente Edam-Volendam, op 31 maart 2011 (link).

Polder PV: geen commentaar...

Wat gaat het opleveren?
En nu gaat voor een bedrag van max. 30.000 Euro "nog zonder Provinciale ondersteuning" (nog in onderhandeling) waarschijnlijk hetzelfde gebeuren. De gemeente verwacht volgens de eigen formuleringen van de "wijziging regeling 2012 t.o.v. regeling 2011" dat gezien het feit dat andere maatregelen zoals isoleren veel minder aan te vragen subsidie opleveren dan genoemde 2.000 Euro, er "meer dan 15" aanvragen zullen kunnen worden gehonoreerd, afhankelijk van wat er wordt aangevraagd. Er wordt ook nog gezegd dat, door de maximale subsidie te verlagen naar 2.000 Euro, "je een eerlijke en gelijkmatige verdeling van het subsidiebedrag" zou krijgen. Met 30.000 Euro zijn er sowieso maximaal maar 15 gemaximeerde aanvragen voor PV mogelijk. Als dat bovengenoemde 1,9 kWp systemen zou betreffen, zou er dus in het maximale scenario (alle loten naar gemaximeerde PV-beschikkingen) "maar liefst" zo'n 29 kWp in een jaar tijd zwaar gesubsidieerd bijkomen in het zonnige Edam-Zaandam. Dat is zo goed als niets. Zelfs al zou er Provinciale subsidie bij gaan komen (wat niet is te hopen als het om de toch al absurd gesubsidieerde zonnepanelen gaat, want dat zou helemaal van de gekke zijn), kan het effect op de bijbouw slechts marginaal zijn.

Monitoring? Wat is dat?
Er wordt geen enkele "eis" aan monitoring gesteld aan de voorwaarden, noch aan de "kwaliteit" van het aangeschafte systeem. Dat betekent dat de productie van die paar nieuwe zwaar te subsidiëren installaties niet bekend gaat worden bij CertiQ, want er is helemaal geen gecertificeerde bruto productie meting (stapelen van subsidies zou niet mogen onder deze regeling, dus ook geen SDE projecten). Zelfs al zouden die nagelneue systemen een daar in veel gevallen volstrekt haalbare 900-950 kWh/kWp.jaar (of hoger) productie gaan halen: Als de verkoop van die installaties al meegenomen zou worden in de als een hoopje knekels rammelende CBS statistieken, wordt er voor die installaties gewoon zoals vanouds "gerekend" met een totaal achterlijke specifieke opbrengst van 700 kWh/kWp.jaar, zoals het "Protocol Monitoring Hernieuwbare Energie Update 2010 DEN" van Agentschap NL (pagina 29, voor netgekoppelde installaties) "voorschrijft". Dat lijkt me nu niet echt iets om te bevorderen vanuit serieus bedoelde "klimaatpolitiek". Niet door een gemeente. En zeker niet door een Provincie. Het is, in feite, een bizarre vorm van extreme marktverstoring. Die niet bevorderlijk is voor gezonde marktcondities, zeker niet op de toch al regelmatig door waanzinnige, nooit gemonitorde noch bemeten "acties" verstoorde PV-markt.

Overigens gaat het nog steeds om een "voorstel" van B&W van de Gemeente. In de vergadering van 22 maart a.s. zou het in februari gedane "voorstel" afgehamerd moeten gaan worden. Misschien is er nog een gemeenteraadslid wat kritische vragen zou kunnen gaan stellen, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat zoiets gaat gebeuren...

Ik wens de paar nieuwe potentiële zonnepanelen eigenaren natuurlijk veel plezier van hun zwaar gesubsidieerde zonnestroom moois. Maar er had best meer met dat beetje geld gedaan kunnen worden...

Commentaar van de aangever: "Er staan nog huizen te koop..." (bijv. Edam, of Volendam...)

Subsidieregeling Duurzame Energie Edam-Volendam 2012 (toelichting en evaluatie regeling 2011)
Voorstel besluit subsidieregeling volgen B&W op 14 februari 2012 (vast te stellen tijdens openbare vergadering op 22 maart 2012)

Milieubeleidsplan 2009-2012 Gemeente Edam-Volendam


12 maart 2012. PPV's België artikel momenteel populairste op Solarplaza... Natuurlijk, het is zo vergankelijk als de pest, maar ik ben toch wel een beetje trots. Het artikel over de Belgische PV-markt wat ik recent voor Solarplaza schreef is momenteel het populairste exemplaar op die door duizenden professionele PV-addicts bezochte internationaal bekende website van oprichter Edwin Koot.


^^^
Status Solarplaza rubriek "What's HOT" dd 12 maart 2012, 11h45

Mag toch wel, af en toe trots zijn? Niet te vaak natuurlijk, dan ga je immers maar naast je schoenen lopen...

http://www.solarplaza.com/article/belgiums-2011-pv-market-beats-previous-record-year


11 maart 2012. Correctie voorzitter PV-Vlaanderen volume Belgische markt op Solarplaza... Ik had al de nodige dagen niet meer naar het oorspronkelijke stuk gekeken op Solarplaza (gedateerd 20 feb. 2012). Waar curieuze getallen werden opgevoerd door de voorzitter van branche organisatie PV-Vlaanderen, en waar ik meteen een reactie onder had geplaatst met een prikkelende vraag hoe die getallen tot stand waren gekomen. Tijdens die ontdekking, en nadat ik vlak daarvoor al op 19 februari een zeer uitgebreide update van detailcijfers van de Vlaamse markt had gepubliceerd (tot en met eind januari, zie inleiding en verwijzingen daar onder), werd opeens de hele getallen en marktcijfer sectie op de website van PV Vlaanderen ingrijpend gewijzigd. Vermoedelijk door dezelfde voorzitter, die ook een eigen bedrijf heeft wat handelt in cijfers over de Belgische energie markt, Zero Emission Solutions.

Ik schreef over die zeer opvallende wijzigingen (en over een incorrecte overname van een getal met een foute connotatie) wederom een uitgebreide analyse op 23 februari 2012. Op 1 maart stuurde ik mijn eigen detail analyse van de hele Belgische PV-markt tm. 2011 in naar Solarplaza (op aanvraag), die op 6 maart 2012 werd geplaatst, met 2 detail figuren (uiteraard een zeer beperkte samenvatting van nog veel meer detail informatie op Polder PV).

Door al mijn activiteiten was ik dat oorspronkelijke artikel op de Solarplaza site met de "gewraakte" cijfers al lang weer vergeten. Totdat ik er toevallig weer op stuitte. Tot mijn verrassing heeft de heer Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen, daar blijkbaar vorige week al op mijn prikkelende vraag gereageerd, en geeft hij zijn (door mij reeds vermoede) vergissing ruiterlijk toe. Hij had blijkbaar het eind 2011 geaccumuleerde volume voor Wallonië als "marktgroei voor 2011" genomen, waardoor er natuurlijk veel te veel vermogen (186 MW volgens Apere) bij de Vlaamse en (het uitermate bescheiden volume van de) Brusselse deelmarkten werd bijgeteld. En Polfliet op basis van de toen bekende cijfers op een veel te hoge marktgroei voor heel België kwam, 880 Megawatt. Zie deze screendump:

In bovenstaande screendump onderaan mijn reactie op het op 20 februari 2012 gepubliceerde Solarplaza artikel met de merkwaardige claims van Polfliet ("2 weeks ago"). Er boven de reactie ("1 week ago") van de heer Polfliet van PV-Vlaanderen, die ik 's nachts 10/11 maart 2012 ontdekte toen ik deze webpagina weer bezocht. Hier geeft hij ruiterlijk en sportief zijn fout toe, waardoor die vreemde getallen zijn ontstaan.

De getallen die hij opgeeft zijn trouwens wel weer grof afgerond, bovendien blijft het nog steeds niet duidelijk of er AC vermogen of DC vermogen mee wordt bedoeld (het vermoeden van Polder PV: AC vermogen, gezien bijgestelde uitlatingen op de website van PV-Vlaanderen/Ode).

Bovendien heeft VREG Polfliet's "grof afgeronde" cijfers voor Vlaanderen met hun rapportage van 1 maart 2012 alweer ingehaald, zoals ik al op 9 maart 2012 zowel op Polder PV publiceerde (pas toen werden de nieuwe cijfers bij VREG zichtbaar): er werd al een marktgroei voor 2011 geconstateerd van 641,606 MWac vermogen. Dat is al 6,9% boven Polfliet's onveranderd gebleven claim voor Vlaanderen. Ik heb daartoe ook een opmerking onder mijn artikel bijgeplaatst (datumstempel, mogelijk door gebruik internationale tijdschaal, op 8 maart 2012), op de Solar Future Belgium site:


KLIK op plaatje voor uitvergroting

Maar misschien heeft de heer Polfliet, straks achteraf terugblikkend, toch nog geluk. En gaat de VREG registratie teller voor het reeds lang verstreken jaar 2011 alsnog flink verder aantikken. En die voor de Waalse markt bij CWaPE mogelijk ook. Zodat we, zeg, over een jaar, zouden kunnen concluderen, dat heel België er in dat record jaar 2011 inderdaad minimaal 880 MWac vermogen bij heeft weten te plaatsen. Wat mogelijk een STC generator vermogen van zo'n 968 MWp zou kunnen inhouden. Al kunnen we dat nu nog (officieel) niet weten, de heer Polfliet zou dan reeds ver in de toekomst hebben voorspeld wat de marktwaakhonden nu nog allemaal moeten gaan registreren...

http://solarplaza.com/article/belgium-solar-energy-grows-against-the-current? (2 reacties!)


 
^
TOP

10 maart 2012. FD: Shake-out probleempjes Holländischer Art. Vandaag stond er een artikel in het FD over de miserie in de (Nederlandse) zonnestroom sector. Nederlandse bedrijven die eigen producten (wilden) maken vallen om of dreigen overgenomen te worden (Helianthos, Solland Solar, Scheuten Solar). Te gretige (hebzuchtige?) installatiebedrijven als SolarTotal verslikten zich ernstig in de "verwachte marktcondities", en kochten zich (met hulp van innovatie minister Verhagen) arm aan Chinese modules die voor dumpprijzen verkocht moesten worden zodat het bedrijf aan de rand van de financiële afgrond belandde (totdat een bekende bank ze redde).

Maar primaire toeleveranciers van de "hardware om de hardware te maken" zouden goede zaken doen in, o.a. "kwaaie pier" China. Het land wat er op uit is ondanks de absurde overcapaciteiten nogmaals de fysieke productie te gaan verdubbelen binnen de komende vijf jaar. Aldus rapporteert het Financieele Dagblad in een 2 pagina's groot stuk op 10 maart, waarin de "slachting" binnen de PV-sector wordt belicht. Een "slachting" die door - uiteraard - Wim Sinke van ECN/Copernicus Instituut meteen wordt gerelativeerd, want de lange termijn perspectieven voor PV zijn en blijven uitstekend. De sector gaat gewoon een "harde consolidatie fase" door, wat het gevolg is van extreem harde groei in enkele jaren tijd in combinatie met bijstellingen dan wel het hanteren van de hakbijl door politici die het dunnetjes door de broek loopt bij het zien van zulke voortvarendheid bij de plaatsing van zonnepanelen door het bedrijfsleven en door een sterk groeiend leger van hun onderdanen.

Omissie
In het artikel staat een foto van een PV-installatie die op het platte dak van het nieuwe hoofdkantoor van Eneco wordt aangebracht. Curieus is dat in deze vrij uitgebreide zonnestroom special, waarin FD nogal rondtoetert over een zware crisis in de "niet machinebouw delen" van de (Nederlandse) PV-sector, de systeem ontwerper en tevens installateur van dat fraaie, voor Nederlandse begrippen behoorlijk grote PV-systeem van 193 kWp, in het geheel verzwijgt. En dat is natuurlijk een van de meest succesvolle PV-ondernemingen in Nederland, Oskomera Solar Power Systems, wat zeer goed heeft geboerd de laatste jaren rond hun tien-jarige jubileum. Uiteraard voor een aanzienlijk deel in het buitenland, waar de modules niet waren aan te slepen. Het bedrijf wat zo'n beetje als enige serieuze Nederlandse partij grote PV-parken in zonnestroom komeet U.K. bouwde. En wat - naar eigen zeggen - het grootste PV-dak (5,07 MWp) op een plat dak van de Benelux realiseerde - in Harelbeke, West-Vlaanderen. En wat net de opdracht voor de grootschalige inkoopactie van Vereniging Eigen Huis in eigen land heeft gewonnen.


Beetje slordig, van FD...

Als gevolg van de op de turbo groei volgende "consolidatie" fase zijn er "lijken", maar er zijn ook "profiteurs". Met name worden genoemd het bedrijf Levitech uit Almere, wat hoogwaardige wafer processing hardware levert waarbij de wafers op een gasfilm contactloos kunnen worden behandeld. Vorig jaar werd een ALD processing unit ("Atomic Layer Deposition") van Levitech door een Europese klant gekocht. Een apparaat (à 2 miljoen Euro) wat een nanometer dunne aluminium oxide passivatie laag voor moderne kristallijne cellen kan opbrengen die daardoor een 6-10% hoger rendement zouden krijgen. Er schijnt veel belangstelling te zijn voor dit geavanceerde apparaat, zeker ook in Azië, dus dat wordt hard doorwerken voor de Levitech machinebouwers als er daadwerkelijk bestellingen worden geplaatst. Pikant daarbij is, dat Levitech tegelijkertijd een heftig geschil uitvecht met de TNO spin-off SoLayTec B.V., die onrechtmatig staatssteun zou hebben verkregen voor hun ALD apparatuur. Een klacht die inmiddels door de Europese Commissie wordt onderzocht (persbericht)... Motto: waar een klein land groot in kan zijn?

Ook Smit Ovens uit het Brabantse Son wil van geen ophouden weten en investeert nu al "anticyclisch", bij dalende vraag, in nieuwe technologieën om na de "shake-out" in de sector sterker dan tevoren in de markt te staan. Smit wil de komende jaren 25-50% groeien, aldus het FD artikel (maar dat was al een oudere wens)... Het bedrijf levert ovens die in de fabricage van de materialen voor dunnelaag modules worden gemaakt, waarbij met name de verhitting en afkoeling van het kwetsbare materiaal zeer strak gecontroleerd moet worden.

Daarnaast zijn er nog enkele andere hardware spelers, waarvan enkelen zich hebben verenigd in het vet door provincie Noord Brabant gesteunde Solliance project. Hoe dat project zich zal ontwikkelen is nog in de sterren geschreven.

Verder beleeft met name OTB Solar uit Eindhoven spannende tijden. Ze zijn overgenomen door Roth & Rau, wat weer werd ingelijfd door het Zwitserse conglomeraat Meyer Burger. Maar waarbij problemen ontstonden omdat R&R slecht presteerde, vorig jaar (ook effecten op het resultaat van MB, bericht van 7 feb. 2012). OTB Solar is o.a. bekend geworden door de plasma depositie apparatuur die bijvoorbeeld een "high-end" speler als het Amerikaanse Sunpower gebruikt voor de productie van hun hoge rendementen hebbende back-contact PV-modules.

Hoogst curieus
In het FD artikel wordt een "schatting van onderzoeksbureau Roland Berger" aangehaald waarin zou worden geclaimd dat er in de Nederlandse "solarsector" in 2010 700-800 miljoen Euro "zou zijn omgegaan", en dat er "2.000 man personeel in dienst" zou zijn geweest.

Ik vind dit hoogst merkwaardige getallen. Want ik ga uit van de gegevens van ons nationale statistiek bureau CBS, waarvan ik de gegevens al een paar jaar grafisch bijhoudt:

CBS claimt voor 2010 een omzet van slechts 490,8 miljoen Euro. Roland Berger zou 700-800 miljoen Euro suggereren. Dit is een absurd verschil. Waar ligt dit aan? Andere rekenmethodieken? Welke geldstromen worden wel meegerekend en welke niet? En wie doet wat? FD geeft verder geen details. Curieus is het op zijn minst...

Nog zo'n ronduit BIZAR verschil. CBS claimde voor 2010 een totale personeels-inzet van slechts 622 man in de PV-sector. Roland Berger zou volgens FD een hoogst curieus aantal van maar liefst "2.000 man" claimen???

Volgens mij worden hier hele rare cijfers de publieke ruimte in gegooid. Er is echter geen enkele uitleg over die bizarre getallen te vinden in het FD artikel... Zelfs als je de grofweg 200 installatie bedrijven en talloze eenmans-bedrijfjes mee zou rekenen die in korte tijd uit de grond zijn gestampt, en je rekent er ook nog eens wat personeel bij vergelijkbare ondernemingen bij die uitsluitend in thermische zonnecollectoren handelen (de combinatie PV en collectoren komt ook wat vaker voor), kom je met een paar honderd mensen bovenop die CBS cijfers bij lange na niet op dat bizarre getal waar Roland Berger mee zou zijn gekomen.

Wellicht dat Roland Berger met een zeer scheef oog ook naar de studie van Lako & Beurskens van het ECN voor het jaar 2009 heeft gekeken (verschenen in december 2010)? Want die kwamen voor PV en thermische zonne-energie in dat jaar zelfs op (1.240 + 1.500 =) 2.740 werknemers uit. Al zeggen ze er wel bij dat de getallen in die studie de "view of the authors" betreffen. Waar dus ook aan getwijfeld kan worden...

Side-tracks en stroomprijs niemendalletje
Naast het hoofdartikel ook enkele zijstapjes in het FD, o.a. naar de record verliezen voor Q-Cells (Duitsland - netto verlies in 2011 een slordige 846 miljoen Euro...), de veelbesproken cel innovatie bij FOM-Amolf (allemaal nog laboratorium werk, nog zien wat daar uit gaat komen), een kroniek van afgeblazen fusies en overnames in Nederland (Helianthos, Solland, Scheuten), en, tenslotte, in een veel te klein en oppervlakkig stukje, het "glibberige" fenomeen grid-parity.

Hier stapt FD wel erg gemakkelijk over het "zonnestroom kWh kosten is (grijze) stopcontact stroom kosten" heen. Want bij de "vertekening van het beeld" van dat fenomeen grid-parity stellen ze slechts het volgende. "Ook geeft de Nederlandse Belastingdienst nu nog een voordeel bij het verrekenen van de teruggeleverde groene stroom". Alsof het daarbij slechts om "een geringe geste" zou gaan. Financieel Dagblad, wat dagelijks over geld publiceert (met vaak ontzagwekkend veel nullen in de bedragen), vergeet (???) echter, dat het bij het salderen van zonnestroom niet zomaar over "een beetje" steun van de Staat cq. Belastingdienst cq. Ministerie van Financiën gaat. Het is immers een gigantische hoeveelheid. In mijn geval momenteel 67,4 procent van die "marktwaarde" van elke kilowattuur zonnestroom die ik zelf opwek. Die momentaan wordt "gesaldeerd" tegen de marktwaarde van die kilowatturen - mijn (huidige) contractprijs van 22,16 Eurocent/kWh. Ergo: bijna 15 eurocent van elke "niet afgenomen" kilowattuur gaat dan ook niet naar de ook regelmatig door FD beklaagde Staat der Nederlanden...

Het is uitermate vreemd dat FD hier compleet overheen lijkt te kijken en dit fenomeen als een onschuldig kattebelletje ("een voordeel") lijkt af te doen. Ik ben benieuwd wanneer ze eindelijk eens "die waarheid" gaan ontdekken, en in wat voor welluidende financieel specialistische termen de redactie zich dan mogelijk zal gaan uitdrukken...

Den Brinker, G. & Schiffers, M. (2012). Leven na de shake-out in de solarsector. De wankelende Nederlandse industrie voor zonne-energie moet zich opnieuw uitvinden. - Financieele Dagblad nr. 60 / zaterdag 10 maart 2012: 18-19.


10 maart 2012. Duitsland bevor der Krise - gebeurtenissen sinds 24 februari. Er is weer heel wat gepasseerd sinds de Duitse PV branche massaal de straat op ging om de politici ervan te overtuigen dat ze fataal zouden gaan ingrijpen in het wereldberoemde EEG, met verschrikkelijke gevolgen voor de eigen branche (zie bericht van 24 februari 2012). Alleen gisteren al gingen er 1.500 mensen van de grootste omvormer fabrikant ter wereld, SMA vanuit Kassel naar Berlijn om bij de historische Brandenburger Tor hun ongenoegen te laten blijken over de gewelddadige kettingzaag plannen van, met name, Rösler (economische zaken, FDP), en - als schoothondje - EEG verantwoordelijke Röttgen (CDU, milieu ministerie/BMU).

^^^
Eindspel? Armageddon? Of gaat het allemaal "meevallen". De symboliek is verpletterend: Links Hermann's Scheer fameuze boek, The Solar Economy, waarmee het allemaal eigenlijk is begonnen (origineel is uit 1999), met, enigszins ongelukkig (?) gekozen, een afgedekte zon op de voorzijde. Rechts vakblad Photon van februari 2012, met een dreigende zonsverduistering als goed gekozen symbool van de aankomende, verschrikkelijk diep ingrijpende "wijzigingsvoorstellen" voor het Duitse EEG.

Zo naast elkaar liggend, 13 jaar verschil qua "actueel gedachtengoed", en 25 Gigawattpiek aan PV-capaciteit bijbouw verder, wel iets om over na te denken...

 

  • 24 feb. 2012 - "Zo'n kaalslag hadden we vier jaar geleden ook in Spanje. Sindsdien is dat land wat zonnestroom capaciteits-nieuwbouw betreft in betekenisloosheid weggezakt" (Alexander Kirch, CEO van de Centrosolar Group).

  • 27 feb. 2012 - PV branche nu echt "in oproer". Voorstellen voor dramatische ingrepen per 9 maart zijn niet te dragen. De zeer korte periode wordt als hoogst riskant gezien omdat de in Duitsland heilige "investerings-zekerheid" voor talloze projectontwikkelaars (die al geld hebben gestoken in nieuwe projekten) op het spel komt te staan, met mogelijk juridische ellende tot gevolg (met de Staat in de beklaagdenbank). BMU wijst bezwaren af "omdat er nog steeds een Einspeise Vergütung zal zijn na 9 maart". Daarbij worden investeringsbeslissingen op basis van verwachte vaste tarieven genegeerd, wat projecten financieel in gevaar zou kunnen brengen, zeker als ze niet op tijd kunnen worden opgeleverd. Ook complicaties voorzien bij nieuw ingevoerde netmanagement regelingen bij kleinere installaties in combinatie met nieuwe "eis" dat er maar 85-90 procent van de productie vergoed zal gaan worden, en verdere problemen, waardoor de degelijke, op betonnen fundamenten gebouwde Duitse investeringszekerheid door het riool wordt getrokken.

  • 28 feb. 2012 - Zeer scherpe veroordeling van de plannen door voormalig kompaan van Hermann Scheer, Hans-Josef Fell (interview). Over de aangekondigde "vierde novelle" in deze regeer periode: "De bedoeling hiervan is om radikaal met zonnestroom te breken, en in navolging van de ooit geplande Ausstieg aus der Atomausstieg, te breken met de EEG Wet. Wat de klimaatplannen van de regering ernstig in gevaar zal brengen". En: "Burgerrechten van investeerders in hernieuwbare energie worden met voeten getreden".

  • 28 feb. 2012 - Zelfs het regelmatig op (de resultaten van) het EEG fulminerende CDU is volkomen verrast door de enormiteiten van de voorstellen van o.a. de eigen minister Röttgen (op instigatie van FDP-minister Rösler, die er helemaal niet over zou mogen gaan). Breekpunten zijn het totaal afwezig zijn van overgangsregelingen vanwege het absurd korte tijdsbestek waarin een extreem complexe en zeer diep ingrijpende wetswijziging er door geramd zou moeten worden. Ergo: 9 maart als "Stichtag" is totaal onacceptabel omdat daardoor talloze investeerders in de problemen kunnen komen. Voorgesteld wordt om meer tijd te nemen, zodat de Bondsdag ongeveer 30 maart in alle rust en degelijk voorbereid over het uiteindelijke voorstel kan gaan stemmen. Over andere degressie tarieven werd niet gesproken (die zijn dus "politiek haalbaar" voor CDU, alleen is de timing veel te kort). Zeker vrijeveld installaties moeten later opgeleverd kunnen worden omdat de planningstermijn daarvoor veel te lang is, wat onherroepelijk tot problemen zal gaan leiden (bij projecten waar tientallen miljoenen Euro in om kunnen gaan). CDU man Christian Hirte waarschuwt ook dat het voorstel tot "eigenmachtig, buitenparlementair optreden" van BMU onacceptabel is en dat dit een beleid zou voorstaan wat lijnrecht tegen de eigen partij politiek in andere dossiers in zou gaan.

  • 29 feb. 2012 - Protestbijeenkomst met 200 mensen voor het Bundeskanzleramt waar over de voorstellen wordt gedebatteerd door de politici.

  • 29 feb. 2012 - Kabinet gaat ondanks de protesten (ook uit eigen gelederen) onder voorbehoud akkoord met "de essentie" van de dramatische voorstellen van Rösler/Röttgen, en dus ook met de drama-datum 9 maart dat de voorstellen al in zouden moeten gaan. Echter, het verzet groeit, ook in eigen kringen. De Grünen eisten en kregen een spoeddebat, de door CDU politici geleide deelstaten Beieren, Thüringen, Sachsen en Sachsen-Anhalt verzetten zich tegen de plannen. Wederom zijn echter niet de lagere tarieven het breekpunt, maar de timing van de operatie.
    De PV-sector kondigt nu al massieve afbestellingen van PV-installaties aan vanwege de zeer onzekere politieke situatie. De sector vreest voor haar voortbestaan, wat de "Energiewende" in Duitsland onmogelijk zou maken.

  • 29 feb. 2012 - "Onaangename vragen" van woedende branche vertegenwoordigers aan medewerkster van het BMU tijdens het wereldberoemde PV symposium in Bad Staffelstein. Meeste vragen konden niet worden beantwoord. Kulsmoes is dat het BMU "niet de internationale markt kan beheersen", en dus ook niet de gevolgen voor de eigen industrie (die in een extreem hard competitief klimaat strijd). Enige toezegging: 1 april 2012 zou de nieuwe piketpaal voor de nieuwe wetswijziging kunnen gaan worden. Ook een "buitenparlementaire" weg voor de vaststelling van nieuwe tarieven in de toekomst ziet ze als ongewenst, en als ondemocratisch (dit wordt in Nederland echter als de normaalste zaak van de wereld gezien, in ons parlement wordt NIETS wettelijk geregeld, met chaos tot gevolg). De structuur van het EEG gaat er echter beslist compleet anders uitzien.

  • 29 feb. 2012 - R. & R. verdedigen hun nieuwe beleid in een door de Grünen aangevraagde "Aktuelle Stunde", waar heftige kritiek werd geuit. Röttgen baseert zich op "economisch verstand, en sociale verantwoordelijkheid jegens de stroomklanten" (die de EEG Umlage moeten ophoesten, maar vergeten wordt dat de regering steeds meer industriële klanten heeft vrijgesteld zodat een steeds kleiner deel van de afnemers steeds zwaardere lasten moeten dragen). Hij noemt het EEG letterlijk een "Subventionsgesetz", wat pure parlementaire manipulatie is omdat het begrip "Subvention" ("subsidie") anno 2012 een extreem beladen, maar tegelijkertijd ook maximaal politiek misbruikt begrip is geworden. Noot: niet de Staat betaalt het EEG. De stroomverbruiker betaalt het EEG, inclusief alle normaal op het net aangesloten miljoen eigenaren van zonnestroom installaties...
    Röttgen claimt zelfs dat Duitsland niet nog eens een jaar zoals 2010 en 2011 kan hebben, want dat zou de stroomvoorziening van het land "in gevaar brengen" (dit is hoog-explosief en extreem manipulatief materiaal, en dat weet R. als geen ander...).
    Sigmar Gabriel (voormalig BMU Minister namens Hermann Scheer's SPD partij) krijgt diep uit de zak van "collega" CDU econoom Thomas Bareiß, dat hij de hoofdschuldige is die het EEG zou hebben laten ontsporen op het gebied van zonnestroom.
    SPD, Grünen en "die Linke" knallen keihard de bal terug in het gezicht van de oppositie (lees: het kabinet) en beschuldigen FDP-er Rösler ervan zich het EEG dossier eigen gemaakt te hebben door over Röttgen heen te walsen. De Regering wil helemaal geen Energie"wende", maar terug naar kernenergie en kolencentrales.
    De Grünen hebben niets tegen verdere reducties van de tarieven voor zonnestroom, maar ze moeten wel de daling van de systeemkosten bijhouden, en deze zeker niet overstijgen. Korte overgangstermijnen, regelingen met terugwerkende kracht, en buiten-parlementaire ingreep mogelijkheden zijn compleet uit den boze.
    De SPD werpt de regering voor dat ze van hun eigen doel, 52 Gigawatt PV in 2020 (!) hebben afgezien, en dat ze tegelijkertijd zich als "redder van hernieuwbare energie" opwerpen (wat niet samen kan gaan).
    De CSU wil langere overgangstermijnen en vindt buitenparlementair ingrijpen ook onacceptabel.
    Ook de zgn. "Umweltausschuss" (overleg met de milieusector, normale procedure...) laat vergelijkbare geluiden horen, er tekent zich een consensus af dat die breekpunten opgelost moeten worden, maar termijnen daarvoor zijn nog niet duidelijk.

  • 1 mrt. 2012 - Een zogenaamde "Formulierungshilfe" voor de technische invulling van de wetsvoorstellen blijkt een gigantische adder in het gras te bevatten, door een uitermate slinkse (beslist met kwade bedoelingen in het concept gemanouvreerde) modificatie van het beroemde "Anlagen concept" (NB: tot voor kort kwalificeerde elk zonnepaneel in theorie als "ein PV-Anlage"...), wat inhoudt dat in een complete regio elke uitbouw van vrijeveld installaties voor een periode van twee jaar keihard van een deksel zou worden voorzien, en natuurlijke aanwas van capaciteit in de hele regio dus impliciet zou worden stopgezet. Er is nu al een praktijkvoorbeeld in de "residentie" van Q-Cells, Bitterfeld-Wolfen, waar vergevorderde plannen zijn voor verschillende grote PV-installaties verspreid over de hele nederzetting. Die met goedkeuring van deze verraderlijke "Paard van Troje" wijziging wettelijk onmogelijk zouden worden gemaakt. De actoren zijn compleet verschillende investeerders die gewoon een langjarig traject van de gemeente om problematische conversieterreinen nuttig te gaan gebruiken zouden gaan invullen. Dat kan allemaal tot een drama gaan leiden als deze "neuformulierung" doorgang vindt. Want dan is het na een of twee van die systemen einde verhaal, en kunnen er kapitalen aan investeringskosten voor de andere geplande installaties als verloren worden beschouwd...

  • 2 mrt. 2012 - Datum 1 april wordt steeds waarschijnlijker voor de formele ingangsdatum van de geplande wetswijziging. De bondslanden zijn de drijvende kracht achter deze vertraging van de implementatie datum (die over een week in zou gaan volgens de oorspronkelijke plannen van het stel R. & R.). Een officiële bevestiging van die politieke consensus komt er nog niet vanuit regeringskringen.

  • 2 mrt. 2012 - BMU publiceert rapport waaruit blijkt dat zonnestroom al 3% van de elektra consumptie in Duitsland dekt (zie analyse PPV).

  • 2 mrt. 2012 - Een politieke consensus om te komen tot een aanpassing van het EEG om "local content" (productie in eigen land of in EU, zoals wel in het - fel bediscussieerde - Conto Energia 4 in Italië is opgenomen) te bevorderen, en dus de eigen Duitse industrie tegen het Chinese geweld te beschermen haalt het niet. Strategisch dilemma: "China bevordert de productie, maar wij bevorderen de afzet markt"... Een voorstel om tot "minimaal te accepteren systeemprijzen" te komen, is fel omstreden omdat dat zeker als illegale marktbescherming opgevat zou kunnen worden door de EU en andere landen.

  • 5 mrt. 2012 - De "Union" (CDU/CSU) en FDP zijn overeengekomen dat de nieuwe degressiedatum (met dramatische ingrepen in de Einspeise Vergütungen) verschoven zal gaan worden van 9 maart naar 1 april 2012. CSU mort nog over te grote ingrepen bij installaties vanaf 1 MWp, waar 15% extra degressie voor is voorzien.

  • 5 mrt. 2012 - Grote demonstratie met zo'n 12.000 deelnemers bij de Brandenburger Tor, velen daarvan arbeiders uit de Duitse zonnestroom industrie, uit alle hoeken en gaten van het land. Maar ook wetenschappelijke onderzoekers uit de research instituten waren present, waarvan Eike Weber van het wereldvermaarde Fraunhofer ISE (Freiburg) de meest uitgesproken persoon is, die de regering van een levensgevaarlijke afbraak van gezonde industriepolitiek beschuldigt. Gemodereerd werd door de beroemde PV-journalist Franz Alt. Twee van de spandoek teksten: "Solarenergie = Volksenergie" en "Sonne statt Atom – So wollen wir unseren Strom". Er wordt door Gabriel (SPD) en Fell (Grünen) fel uitgehaald naar de atoomgeile regering, en vooral ook naar de grote energie molochs die zij deels verantwoordelijk houden voor de enorme hetze jegens hernieuwbare energie in het algemeen, en vooral de enorme groei van decentraal opgewekte zonnestroom in het byzonder.
    Kelber van de SPD ziet de oorspronkelijke 9 maart als bewust gekozen provocatie datum om de aandacht af te leiden van het echte probleem bij de wetsvoorstellen: de inhoudelijke afbraak van het invoedings-vergoedingen stelsel, met als doel totale vernietiging van het investeerders-vertrouwen in PV (en dus impliciet: keiharde rem op uitbouw van capaciteit).
    Zelfs een CDU voorstander van de essentie van het oude EEG meldt zich: Josef Göppel stemde al in 2000 als enige CDU lid voor Scheer's EEG, en waarschuwt dat in de huidige vorm de wetswijzigingsvoorstellen van hem een dikke "NEIN!" zullen krijgen. Franz Alt besluit met de woorden dat de branche meegaat met verder gaande kortingen op de invoedingstarieven, maar dat er "een hemelsbreed onderscheid bestaat tussen korting en kaalslag".

  • 6 mrt. 2012 - Dezelfde Josef Göppel, hoofd van de CDU/CSU fractie in het parlementaire milieuoverleg ("Umweltausschuss", in NL bij mijn weten onbekend verschijnsel), stelt wijzigingen van de voorstellen voor, met behoud van de door Rösler/Röttgen geëlimineerde systeem categorie 10-100 kWp.

  • 6 mrt. 2012 - Nieuwste "overeenkomst" bij de regeringsfracties: Per 1 april de reeds geplande kortingen voor dak installaties (tarieven dan tussen de 16,5 en 19,5 Eurocent/kWh), op 1 juli gaan de nieuwe (geplande) kortingen voor vrijeveld systemen in (allen: 13,5 Eurocent/kWh). Ook de daarna volgende maandelijkse degressies, een noviteit in de Duitse geschiedenis, van 0,15 Eurocent/kWh per maand, worden doorgevoerd. Het kabinet behoudt echter nog steeds het bloedhete thema "mogelijkheid tot buitenparlementair ingrijpen" als ijzer in het vuur, voor als de ontwikkelingen ondanks alle ingrepen alsnog niet naar de zin van de regering zullen gaan verlopen. De tot slechts 3% verschrompelde regeringspartij FDP (liberalen, minder dan de helft van zowel de "Piraten" partij, als "die Linke", die beiden 7% van de kiezers zou krijgen, en slechts een vijfde deel van de 14% die de Grünen kunnen incasseren bij verkiezingen...) krijgt er genadeloos van langs in een vernietigende bijdrage onder het bericht, waarin de partij van ranzig cliëntelisme ten bate van de grootindustriëlen en de nog steeds oppermachtige energie holdings wordt beticht...

  • 6 mrt. 2012 - Angela Merkel gooit nog wat oudbacken steenkolen op het radioactieve vuur door een prehistorisch, al tigduizend maal door Hermann Scheer met vernietigende argumentatie kracht onderuit geschoffeld stukje lulkoek van de energie holdings te herhalen, nota bene door het hijgerig de microfoon klaar houdende internationale persbureau Reuters: "Zonnestroom kunnen we beter in landen als Griekenland bevorderen, waar de zon langer schijnt". Volgens haar zou het onzin zijn een sector zo zwaar te steunen die zo weinig "oplevert". Merkel vergeet daarbij dat zonnestroom aanvankelijk nog niets voorstelde, nu al drie procent van de stroombehoefte levert, en door de voortdurende kostenreductie, dat aandeel per jaar met procenten kan stijgen. Maar blijkbaar wil ze dat niet afwachten, en moet de sector dus om zeer dubieuze redenen om zeep worden geholpen in eigen land, wat automatisch betekent dat PV nooit een significante rol MAG spelen van de huidige regering. En dat lijkt zo'n beetje een op een ingefluisterd te zijn door de lobby van de energie holdings.
    Deze complete waanzin uit de mond van een intelligent te achten bondspresident te horen kan niet anders betekenen dat politiek bezien de ondersteuning van zonnestroom dood is als een pier, terwijl tegelijkertijd de eigen bevolking moord en brand schreeuwt dat ze die revolutie willen. Hier tekent zich dus een extreem diepe kloof af in het vertrouwen tussen burgers en de regering die claimt die mensen te vertegenwoordigen.
    Woedende reacties onder dit stuk, waaronder "Glaubt unsere Regierung noch an den Weihnachtsmann ?", "Es ist erschreckend, wie stark die Bundespolitik vom Lobbyismus der Energiekonzerne beeinflusst ist", "ICH WÄHLE NIE WIEDER CDU ODER FDP ... habe fertig !!!", en - over de waanzinnige "Griekenland route" van Merkel: "Wer zahlt denn die Anlagen in diesen Ländern? Wer zahlt den nötigen Netzausbau dorthin?"


    Opvallende foto op de website van Tagesschau.de.
    Onderschrift meldt: Bondkanselier Merkel met Unions-fractie voorzitter Kauder:
    Het debat lijkt niet goed bij haar te zijn gevallen.

    Foto © Tagesschau.de

  • 9 mrt. 2012 - De dag dat het aanvankelijk "had moeten gebeuren" volgens de sluwe plannen van "R. & R.". Duits parlement doet een eerste "Lezing" van de voorstellen. Oppositie wijst bijna alle plannen woedend van de hand, waarbij het volgens de SPD onacceptabel wordt bevonden dat het EEG feitelijk kapot wordt gemaakt, en de verplaatsing van de ingangsdatum naar 1 april louter als cosmetische, nietszeggende wijziging wordt gezien. Diverse sprekers namens de CDU en FDP hebben vooral vanwege de blijvende "buitenparlementaire ingreep mogelijkheden" ernstige bezwaren, waar Kerber van SPD ook zwaar tegen ageert. Banken zouden zich wel eens tien keer kunnen bedenken vanwege de sterk toegenomen risico's dat met veel moeite en geld tot stand komende grote projecten opeens door een niet meer door het parlement te controleren ingreep door het BMU tot een economische ramp gemaakt kunnen gaan worden. Kerber dringt ook sterk aan op "anti-(Chinese) dumping" maatregelen door het Ministerie van Economische Zaken.
    De Linke wil in de vorm van Gregor Gysi dat de drastische tarief kortingen ongedaan worden gemaakt, dat de veel te coulante vrijstellingen van de EEG Umlage voor de industrie worden aangepakt, en dat de effecten van de vermarkting van de grote hoeveelheden EEG stroom (door de hoogspanningsnetbeheerders) op de stroombeurs zodanig worden gereguleerd dat negatieve effecten op de EEG Umlage worden voorkomen. Hij werpt de coalitie voor de voeten dat ze als slaven van de grote energieconcerns zijn gaan acteren en dat hun handelswijze doet denken aan plaatjesboeken over de denkbeelden van Karl Marx, waarbij de Grote Jongens aan het langste eind trekken, en de vele kleine ondernemingen het onderspit zullen gaan delven. "Es ist ein Skandal", besluit hij.
    Hans-Josef Fell van de Grünen stelt keihard dat de uitverkoop van de met zoveel moeite, intellect, energie, en geld opgebouwde Duitse zonnestroom industrie nu echt is begonnen.
    Een claim van CDU spreekster Katharine Reiche dat, "als we nu maar duidelijkheid verschaffen, dat dan de markt eindelijk tot rust zal komen" oogste hoongelach van diverse parlementariërs. Waarbij als weerwoord werd gesteld dat het resultaat van de onzalige regeringsplannen zou kunnen zijn dat de markt zo rustig wordt, dat 'ie tot stilstand komt. Misschien wel het gewenste effect door het zittende kabinet, zo denkt Polder PV daarbij...
    SPD, Grünen, en die Linke hebben al aangekondigd dat ze deze wetswijzigingsvoorstellen zeker niet zullen gaan ondersteunen. SPD eist een stemming op naam. De Bondsraad ("Eerste Kamer") kan de voorstellen nog wel vertragen, maar ze niet tegenhouden.

Meer politiek "brisant" nieuws
In de uitzending "Übereilt oder überfordert? Warum stockt die Energiewende?" van het programma Unter den Linden van presentator Christoph Minhoff komen op 5 maart 2012 Claudia Roth (voorzitter bondsfractie Bündnis90/Die Grünen) en de kernenergie voorstander, Michael Fuchs (plaatsvervangend voorzitter CDU/CSU-Bundestagsfraktion) aan het woord. De laatste stelt zonder referentie doodleuk (kijken vanaf plm. 16'37") dat "dit jaar alweer 2.000 Megawatt bijgebouwd zou zijn". Let wel: dat zou er dus in de eerste twee maanden van 2012 (waarvan een forse vorst periode) dus volgens Fuchs alweer bij zijn gekomen. Terwijl er een hoeveelheid van maximaal 3,5 GWp voor heel 2012 "afgesproken" zou zijn (minder dan de helft van het volume van 7,5 GWp wat er in 2011 "met de vingers in de neus" bijgeplaatst zou zijn). Een volume wat in dit tempo in de maand maart al overschreden zou kunnen worden. Fuchs stelt dat daarmee de EEG Umlage voor de burgers "niet meer betaalbaar zou zijn" (noot: 4,5-5 Eurocent/kWh, wat klinkklare demagogie is, want zelfs als dat al zou geschieden, nog steeds "betaalbaar". Maar dat terzijde).

Als die (nog) niet met bewijsmateriaal ondersteunde claim van Fuchs zou blijken te kloppen, en de breed de media in getoeterde aankomende vernietigende EEG zonnestroom tarief destructie per 1 april a.s. daar nog eens overheen gaat walsen, voorspel ik dat elke Duitser die nog verstand in zijn/haar hoofd heeft, en nog geld heeft te spenderen en vrije dakruimte, nu ogenblikkelijk een flinke PV-installatie zal gaan bestellen en eisen aan de leverancier dat die voor 1 april a.s. aan het net zal zijn gekoppeld. Er kunnen, onder dit soort door de politiek veroorzaakte (ramp) condities, beslist deze maand nog enorm grote nieuwe volumes bijgebouwd gaan worden in met name de residentiële markt. Want het is inmiddels echt "nu of nooit" geworden.

Als mocht blijken dat er tot 1 april inderdaad wederom een monsterachtig groot volume bijgebouwd zou zijn, wat nog onder de als "lucratief" (door de politiek beschouwd) te scharen oude tarieven (ingegaan per 1 januari 2012) extra druk op het EEG zal gaan leggen, zal het gehuil van de toch al door de woedende energie holdings opgehitste weerwolven in Berlijn niet meer zijn om aan te horen. Maar misschien vernemen we daarvan pas later in het jaar. Het Bundesnetzagentur, wat de cijfers bij moet houden, is namelijk extreem zwijgzaam over de harde getallen, en moet zelfs nog de exacte cijfers vanaf oktober 2011 gaan publiceren.

Ergo: Duitsland staat op het kruispunt van haar wereldkampioenschap in - ten minste - zonnestroom zaken. Moeilijk te voorspellen wat er met die markt zal gaan gebeuren de komende jaren onder de huidige volatiele politieke status quo. Maar ook de Duitse markt kan in elkaar klappen. Er zijn er al velen aan vooraf gegaan (de Duitse heeft het dan wel het langst van allen volgehouden, met een stip in het kwadraat...).

Ik zou maar alvast oordoppen gaan kopen voor het geval dat gitzwarte scenario inderdaad uit gaat komen...

Wetswijzigingsvoorstel van CDU/CSU en FDP (op website Hans-Josef Fell / Grünen)
http://www.wdr5.de/sendungen/morgenecho/s/d/08.03.2012-06.05/b/roetgen.html (Röttgen verdedigt zijn afbraak beleid en ontkent onder druk te zijn gezet door coalitie partner FDP, op WDR5, radio uitzending, 8 maart 2012)


9 maart 2012. Rabobank waarschuwt: veel SDE "+" projecten waarschijnlijk onrendabel... Er was in een eerder stadium al door Rabobank (NB: nieuwe meerderheids-aandeelhouder van Zon Zoekt Dak hofleverancier SolarTotal) gewaarschuwd dat met name de nodige "groen gas" projecten onder de door Verhagen hoog van de toren geblazen SDE 2011 ("SDE +") in een fase hebben ingeschreven (en ondertussen een beschikking hebben verkregen) dat ze een hoogst fragenswürdige levensvatbaarheid zullen opleveren. Omdat het basisbedrag waaronder is ingeschreven gewoon te laag is om het project rendabel te krijgen over de subsidieduur (12-15 jaar, afhankelijk van project type). Ik had soortgelijke waarschuwingen al uit doen gaan tijdens de bespreking van de uitlatingen van Verhagen van EL&I, die jubelde dat de SDE + (2011) in no-time was overtekend (bericht 8 juli 2011).

Die waarschuwing wordt nu zelfs uitdrukkelijk in een persbericht van vandaag herhaald (wat nog niet op de eigen Rabobank website was te vinden, wel op EZPress). Zowel voor de "beschikte" projecten onder de reeds afgesloten SDE 2011. Als, met nog meer nadruk, gezien de eerste fase met een nog lager basisbedrag dan in 2011 (7 i.p.v. 9 eurocent/kWh...), voor de inmiddels (21 feb. 2012) in de Staatscourant gepubliceerde SDE 2012 (kom ik hopelijk later nog op, ligt al tijdje op m'n bureau, met het onverbiddelijke karakter "lamazittuh" voor zonnestroom, totaal oninteressant).

Rabobank vreest dat veel projecten het niet zullen gaan redden (SDE 2011), en waarschuwt zeer uitdrukkelijk ondernemers voor SDE 2012 niet in te tekenen in een fase waarvan nu al vaststaat dat het basisbedrag te laag zal zijn om, bij de resulterende verschilsom basisbedrag minus "correctiebedrag", een decente prijs voor de geleverde "groene" kilowatturen of kuubs "groen gas" te krijgen. Anders, zo vreest Rabobank, gaan de nodige (te beschikken) projecten alsnog een roemloos einde tegemoet, of zullen ze zelfs nooit worden gestart.

De meest pregnante passage in het bericht is deze, die gaat over de reeds toegewezen ("beschikte") SDE 2011 projecten. Zie ook mijn analyse van de "bijna definitieve" status op 9 januari 2012. Vetdruk van Polder PV:

"Rabobank heeft inmiddels diverse verzoeken verkregen voor de financierinig van dergelijke projecten, maar constateert dat de kostprijs van veel projecten hoger ligt dan het subsidiebedrag uit Fase I. Dergelijke projecten met een negatieve exploitatie zijn voor de bank niet financierbaar maar ook voor de ondernemer niet interessant. Naar het oordeel van Rabobank zal dan ook een groot deel van de door AgentschapNL toegewezen projecten nooit gerealiseerd gaan worden."

Het is maar dat u dit bepaald niet onbelangrijke niemendalletje ter ore komt. Ondernemers die toch tegen beter weten in proberen zo'n project "te bouwen", en wellicht voor het gemak wel zien wat de exploitatie hen dan wel gaat opleveren (als ze er al geld voor geleend gaan krijgen, misschien wel bij een woekeraar met wurgrentes en dodelijke boetebepalingen als het geld niet snel genoeg terug komt), lopen in ieder geval zeer hoge risico's dat ze er aan kapot kunnen gaan.

Als dat zou gaan geschieden, en sowieso, als verstandige ondernemers op tijd tot inzicht komen dat het geplande project onder de gruwelijke kruideniers-voorwaarden van EL&I niet haalbaar is, en er dus géén duurzame energie producerende installatie gebouwd zal gaan worden terwijl er wel degelijk (alweer...) een keiharde beschikking op tafel ligt, kunnen we in Den Haag weer het nodige aan bekvechterij en getrap onder de tafel gaan verwachten. En is NEEderland met deze zoveelste (verrast het u?) Konijn uit de Verhaegiaense Hoed driedubbel gefopt. Met voor SDE 2011 een groot deel van het gereserveerde budget van 2 miljard Euro mogelijk langdurig onbesteed, wegschimmelend in de kluizen van de Nederlandse Bank...

Wordt vast wel vervolgd...

http://tinyurl.com/85s267q (verkorte link naar persbericht van Rabobank, 9 maart 2012)


9 maart 2012. Polder PV's appeltaart geheim. Gisteren was het weer zover. Er kwamen twee medewerkers van een in zonne-energie zaken handelend bedrijf langs die me aan de tand wilden voelen over de nooks and crannies van de duizelingwekkende "zonne-energie markt" in Nederland. Het was gezellig en hopelijk leerzaam (ik leer er sowieso altijd van, heb weer de nodige nieuwe dingen gehoord...). Vaak is dat ook aanleiding om maar weer eens een appeltaart op zonnestroom te bakken, het "vleeschgeworden handelsmerk" (misschien een soort van duurzame smeerolie?) van Polder PV. Het was gisteren erg zonnig, dus dat is goed, direct salderend met de opwek van de oude olieboer PV-paneeltjes, gelukt.

De taart was natuurlijk weer erg lekker (warm uit de zon-gestookte oven!), en dat kwam dit keer misschien wel door een erg speciaal ingrediënt. Alles bij ons is biologisch en/of van fair-trade makelij: meel, rietsuiker, roomboter (deeg), moesappels (onverwoestbare Rode van Boskoop), een uitgeperste Italiaanse bloedsinaasappel, kaneel, rozijnen, en niet te vergeten de geraspte schil van een biologisch geteelde citroen. That's it. Oh neen. Een van de belangrijkste, geheime ingrediënten, en van ongeevenaarde klasse is hier nog niet benoemd. Want ik had een nieuw merk ontdekt in de natuurvoedingswinkel. Dat spul moet uit der aard in zo'n appeltaart:

Met zo'n soort biologische vanillepoeder gaan deuren open bij de meest verstokte energieboer, toch?

Het bezoek ging na afloop tevreden naar huis. Eentje was een beetje koortsig. Maar of dat aan de taart heeft gelegen waag ik te betwijfelen, met zo'n dijk van een ingrediënt. Het kan echter beslist hebben gelegen aan het te berde gebrachte tijdens de geanimeerde discussie. Dat kan wel...

Motto: af en toe een humoristisch sausje over duurzaamheid moet kunnen. Sterker nog: zonder zou het maar een miezerig en veel te zwaar op de maag liggende gedoe zijn. Ik zou dus willen zeggen: meer lachen alstublieft ... en veel op zonnestroom gebakken appeltaart aanbieden aan uw eigen gasten ... met Polder PV's geheime ingrediënt!


 
^
TOP

9 maart 2012 01h50. Record PV-volume Vlaanderen 2011 neemt als verwacht fors toe. Volgens mij heb ik het niet eerder meegemaakt dat VREG met haar maandelijkse statistiek update voor Vlaanderen (alle PV-installaties) eerder was dan CertiQ in Nederland (uitsluitend voor de gecertificeerde systemen, wat een steeds kleiner deel van de totale nieuwbouw gaat krijgen). Gisteren stonden er nog geen updates by CertiQ (die zijn erg laat deze maand!). Maar VREG heeft de hele boel alweer van een verversingkje voorzien.

Met zoals ik al verwachtte, een fors nieuw volume voor het reeds lang verstreken jaar 2011 toegevoegd. Het door mij al gesignaleerde "achterstallige onderhoud", dus. Was in mijn net gepubliceerde review van de Belgische markt (publicatie op SolarPlaza en Solar Future Belgium sites) de toen bekende bijbouw in het 6 februari rapport nog "slechts" 592,34 MWac. Is dat in de huidige update van 1 maart 2012 alweer aangezwollen tot een verpletterend volume van 641,606 MWac. Een toename/bijschrijving van maar liefst 49,3 MWac, alweer 8,3% meer dan het volume gerapporteerd ruim drie weken eerder. De toenames van de volumes waren relatief gelijkelijk verdeeld over de drie systeem categorieën (tm. 10 kWac, >10 tm. 250 kWac, resp. > 250 kWac).

Met die bijna 642 MWac nieuw volume voor 2011 is direct ook de claim van de CEO van de branche-organisatie PV-Vlaanderen ondergraven dat er "In Flanders 600 new Megawatt was installed and in the entire country 880 Megawatt" (bericht van 20 februari 2012 op The Solar Future Belgium website). Want die 600 is nu dus al met een forse 7% overvleugeld. Met nog lang geen zicht op het einde van de nog toe te voegen volumes. Tellen we het door Apere geschatte volume van 94 MW voor Wallonië en 1,1 MW voor Brussel (nog geen recentere data) bij het nieuwe volume voor dominante markt Vlaanderen op, zitten we nu al op zo'n 737 MW AC vermogen voor heel België in 2011. Dat zou al zo'n 810 MWp aan DC generator vermogen kunnen zijn. Ik ben benieuwd of de schatting (?) van PV-Vlaanderen, "880 MW in 2011" gehaald of zelfs overschreden zal gaan worden (er stond niet bij of het AC of DC capaciteit betrof, en een bron voor die getallen werd niet gegeven) ...

Voor 2012 is er nog steeds weinig nieuw volume gerapporteerd (10,7 MWac in januari tot maart, 2.174 nieuwe installaties, waarvan slechts 2 groter dan 10 kWac, met een gecombineerde capaciteit van 491 kWac). Maar: wat niet is kan nog komen...

Polder PV zal er weer een klus aan hebben om alle cijfermateriaal op orde te brengen, maar dat gaat er als vanouds weer aankomen (het meeste te publiceren op deze webpagina)...


8 maart 2012. Citaat van de week. Donkere wolken boven de internationale PV-industrie. Tot in China aan toe...

"This could be the first year that Suntech does not gain market share in the five years we've covered it."

Markt analisten Pavel Molchanov en Alex Morris van Raymond James, in Reuters bericht over forse verliezen bij Suntech (grootste zonnecellen fabrikant ter wereld), en het zeer hard gegroeide, ook Chinese Jinko Solar, 8 maart 2012.

En niet alleen bij die twee (aandeelkoersen vorig jaar 69% gedaald bij Suntech, resp. driewart van waarde omlaag bij Jinko). Andere Chineze reuzen (en reuzen-groeiers) zoals Yingli Green Energy hebben verliezen moeten incasseren. Dus niet alleen de Amerikaanse (First Solar / grootste producent van dunnelaag modules, MEMC kristallijn silicium, project management) en/of Europese bedrijven (Q-Cells, vooral bekend als cellen producent, wankelt op de benen, en SolarWorld, compleet geïntegreerd bedrijf, die in U.S.A. een officiële anti-dump klacht van Chinese bedrijven bij de autoriteiten heeft aangespannen). Het gaat een keihard jaar voor de PV-industrie worden. Dat is nu al zeker.

De grote vraag: wie gaat dit overleven?

Wel even een relativering van bovenstaande (hoewel bloedserieus): ondanks de zelfs voor Suntech "hard" wordende economische realiteiten van de globale omgeving, mogen de jaar productiecijfers voor die grootste cellen fabrikant ter wereld, uit Wuxi, Jiangsu, China, "beslist worden gezien". Enkele kerndata voor 2011, waar Nederlanders stil zouden bij kunnen staan:

  • Omzet 3,15 miljard dollar.
  • 2.096 Megawatt aan "shipments" (verkochte capaciteit).
  • Dat betekent 33,3% YOY groei t.o.v. volume van vorig jaar.
  • Positieve operationele "cash flow" 80,1 miljoen dollar (valt vies tegen gezien de enorme omzet).
  • Capaciteiten mondiaal uitgebreid tot 2,4 GW (cellen- en modules), resp. 1,6 GW aan ingot en wafer productie capaciteit.

http://www.reuters.com/article/2012/03/08/us-solarcos-idUSBRE8270YF20120308 (8 maart 2012)

http://ir.suntech-power.com/phoenix.zhtml?c=192654&p=irol-newsArticle&ID=1670577&highlight= (cijfers vierde kwartaal en jaarcijfers 2011 van Suntech)


8 maart 2012. Lokaal geproduceerd PV-systeem initiatief Achterhoek klaar om Nederland te veroveren? Zie ook nagekomen opmerkingen onderaan.

Ondanks alle "getrut" met zonnestroom in ons land (ik doel daarbij uiteraard op de gruwelijke "beleidsmatige" kant van de zaak, aan ondernemingszin ontbreekt het hier niet), vallen af en toe mooie parels uit het PV-mandje in de Lage Landen. Al moet je dat "Lage" in dit artikel een beetje met een beneden zeeniveau geopende, west-'ollandse pot zeezout nemen, want de Achterhoek (Gelderland) ligt maar liefst op zo'n 10 (Zutphen) tot zelfs bijna 50 meter (het Woold zuidelijk van Winterswijk) meter hoogte boven NAP. En daar gaat dit artikel over. Specifieke aandacht in dit artikel, omdat vooral het concept "local content" hier byzonder is, zeker voor Nederlandse begrippen.

Interview met voormalig werknemer van bekend bedrijf
Op de website van Omroep Gelderland verscheen op 7 maart 2012 een leuke radio reportage waarop een interview was te horen met een bekend ondernemer in zonnige zaken in de Achterhoek. Een regio die natuurlijk, tegen Duitsland aan schurkend, wel moet "vallen" voor zonnestroom, anders zouden ze zichzelf niet recht in de ogen kunnen kijken (of ze moeten verblind zijn door de daken vol zonnepanelen, vlak over de Grüne Grenze, dat kan natuurlijk ook...). Ik heb het dan over Ton Koenders. Die heeft de nodige jaartjes pioniers-werk verricht als de "technieker" bij het o.a. van de 1,8 MW Azewijn installatie bekende Pfixx Solar uit 's-Heerenberg, wat menig opvallend project uit de zware Achterhoekse klei heeft getrokken. En waarbij er regelmatig, laten we zeggen "creatieve oplossingsrichtingen" zijn bedacht om tot realisatie te komen. Tot in Duitsland aan toe, waar een enorm project oostelijk van Berlijn, Ahrensfelde/Eiche (26,4 MWp, zie Solarpark Eiche op deze pagina), wat in de steek was gelaten door vorige ontwikkelaars die het financieel niet konden behappen, in de schoot geworpen werd (realisatie met Sybac Solar eind 2010, registratie bij Bundesnetzagentur echter begin januari 2011). Pfixx Solar wil maar liefst zo'n 800 (!) zonnestroom parken op vuilnisbelten gaan aanleggen (artikel Groene Telegraaf 24 okt. 2010). Hoe ze de veelbesproken (en nog nergens naar voldoening normaal werkende) "kropje sla constructie / salderen buiten de eigen aansluiting om" daar in gaan verwerken mag Joost weten. Het dik 6 miljoen Euro kostende Azewijn project is, voor zover bij Polder PV bekend, ook nog steeds niet verkocht aan een investeerder die daar brood in ziet. Verhagen is immers fel tegen uitbreiding van salderen "buiten de eigen aansluiting om", dus hoe de stroomopwek voor "decente consumenten eind prijzen" kan worden verkocht (i.p.v. voor een zeer lage prijs in de nabij gelegen baksteenfabriek te moeten worden "gedumpt") is en blijft een raadsel...

Nieuwe werkgever voor initiatiefnemer Ton Koenders
Ton Koenders heeft Pfixx Solar al een tijdje geleden verlaten voor andersoortige zonnestroom avonturen, en is voor zichzelf begonnen. Althans hij is bij de firma Inteqnion Solar B.V. gaan werken, wat zich specifiek op bedrijfsmatige ("middelgrote") PV-installaties richt, en wat een dochter is van Inteqnion B.V. uit Aalten. Een bedrijf wat al jaren in de internationale machinebouw en besturings-technologie zit, in uiteenlopende branches als voedsel processing, de graanverwerkende en de procesindustrie, van recycling tot water zuivering. Inteqnion B.V. op haar beurt is weer onderdeel van de Ottevanger groep (Ottevanger Milling Engineers), wat toonaangevend zou zijn in de graanverwerkende en mengvoeder industrie. En kantoren heeft in het Zuid-Hollandse Moerkapelle, en in Aalten in de Gelderse Achterhoek. Dit lijkt allemaal een beetje een vreemde en ver gezochte combinatie, maar de moeder holding is volgens de eigen website nota bene al in 1909 als Ottevanger Machinefabrieken B.V. begonnen, met als hoofdactiviteit ... de bouw en onderhoud van windmolens. Back to the roots dus, als het ware, inzet van op duurzame wijze verkregen energie.

Floriade contribuant
Inteqnion Solar is recent betrokken bij de realisatie van een zogenaamde "solar boom", een uit doorzichtige, groene glasmodules en staal opgetrokken 6 meter hoog "BIPV kunstwerk" wat eind maart moet worden opgeleverd voor het duurzaamheidspaviljoen van de Floriade in Venlo en wat als oplaadpaal voor elektrische auto's moet gaan functioneren. Ook komen er op zonne-energie werkende "elementen" in een waterpartij, en zal een soort van tuinhuis/kantoor met wederom doorzichtige groene BIPV modules worden ingericht. Pikant detail: het inmiddels in insolventie gegane Scheuten Solar uit die Limburgse gemeente is de leverancier van de geavanceerde BIPV modules. Volgens Koenders (separate e-mail) gaat er beslist uitgeleverd worden, zijn bedrijf geeft tussen april en oktober acte de présence op de Floriade.

Koenders heeft, als tweede passie, ook belangstelling voor "mobiel presenteren" (ontwikkeling van een mobiele zendstation, momenteel in gebruik voor De Gelderlander en Omroep Gelderland, www.debuzz.nl). En hij heeft inmiddels een energiezuinige auto, waarin een mobiele product presentatie zal komen zodat hij zijn klanten direct vanuit de rijdende "showroom" kan bedienen op lokatie. Zijn bedrijf is ook sponsor van het Solarteam Twente, wat meedoet aan de bekende zonneraces op het Australische subcontinent.

^^^
De vier partners van Isuna komen uit het kleine gebied van de Achterhoek in Gelderland. Alleen daarvoor al heeft dit initiatief een streepje voor, ook al komen de zonnecellen volgens Ubbink uit Azië.

Kaartbasis © Wikipedia (pagina Achterhoek)

Isuna - intro
De heer Koenders werd door Radio Gelderland geïnterviewd over een byzonder interessant initiatief van Inteqnion, waarbij er van (vrijwel geheel) lokale productie van zonnestroom systemen voor - aanvankelijk - platte daken wordt uitgegaan, met componenten geleverd door bedrijven uit de Achterhoek. Een "puur" Nederlands concept, dus, Isuna gedoopt. Die naam bevat de eerste letters van drie van de vier partners in het project, Inteqnion Solar B.V. (concept, systeem berekeningen, vermarkting, verkoop, gevestigd in Aalten), Stanstechniek Gaanderen B.V. uit Gaanderen (frame constructie, bijna 50 jaar ervaring), en Ubbink B.V. uit Doesburg (op de rand van de nooit officieel afgebakende Achterhoek gelegen, zonnepanelen). De "N" staat voor "Nederland", de "A" voor "Achterhoek". Leuk bedacht. NB: Vanwege het feit dat Nedap Energy Systems uit Groenlo (omvormers / zelfverbruik systeem met optionele accu opslag) tot een beursgenoteerde onderneming hoort, is die "N" niet van toepassing op hun contributie binnen het project, maar zijn ze wel toeleverancier.

Omdat ik n.a.v. het korte interview op de website meer wilde weten heb ik telefonisch contact opgenomen met zowel de heer Koenders van Inteqnion, als met de heer Smit van Ubbink B.V. om wat meer over enkele details te weten te komen van dit prijzenswaardige "regionale initiatief". Van Koenders kreeg ik zelfs een offerte met systeem details toegestuurd die voor potentiële klanten is bedoeld, waarvoor hartelijk dank.

Isuna - technisch
Het concept draait om (zoveel mogelijk) regionale "content" van het aangeboden platdak systeem. Volgens Koenders moet je ergens beginnen, schuin-dak installaties zijn uiteraard in the picture, maar Isuna start met eenvoudig te installeren platdak PV-systemen. Het concept is zo simpel mogelijk gehouden om kosten te besparen. Daarbij wordt uitgegaan van deel-arrays (er wordt hierbij verwarrend gerefereerd aan "een grid") met 5 rijen met 4 zonnepanelen, van maximaal 5 kWp (per omvormer). De modules worden op een niet aan het platte dak geschroefde, licht geballasteerde, integrale (onderling gekoppeld) plat dak opbouw constructie (10 jaar garantie) geschroefd.

^^^
De "basis eenheid" zoals in het Isuna concept wordt voorgesteld, een unit ("grid") van 5 x 4 modules, op een geïntegreerd, structureel met elkaar gekoppeld frame. Naar believen uitbreidbaar, al naar gelang de wens van de klant.

© Isuna / Inteqnion Solar Energy Systems

Volgens het offerte aanvraag formulier betreft het (naar keuze) 220 tot 250 Wp, 60-cels multikristallijne modules van Ubbink (240 Wp exemplaar: 14,6% module rendement), een 0-3% "plus" tolerantie, en een product garantie van 10 jaar (plus de bekende opbrengst garantie, tot 90% van nominaal geflasht vermogen na 10 jaar, en tot 80% na 25 jaar). Het Nederlandse Ubbink B.V. (onderdeel van Ubbink Groep), wat onder de van oorsprong Duitse Centrotec Sustainable AG groep* valt, heeft van het destijds feitelijk opgedoekte, in het bezit van Centrosolar Group AG gekomen "Ubbink Solar Modules" (een onfris gevolg van de financiële complicaties van het in elkaar storten van het failliete Econcern van Ad van Wijk) de productielijnen overgenomen. En zou vandaag de dag daarvan daadwerkelijk 10-11 MW capaciteit in gebruik hebben waarop 4 MW aan modules per jaar zou worden gemaakt. Dat is in internationale context zeer klein, maar het bedrijf richt zich volgens de heer Smit van Ubbink B.V. dan ook op de residentiële markt en heeft vandaag de dag geen al te heftige ambities in een internationale context waarin grote spelers in de PV-business omvallen waar je bij staat.

* De Centrotec holding, en het daar onder zittende Centrosolar Group AG hebben - ook vanwege historische redenen - een zeer complexe groeps-structuur, waar je al gauw de weg in kwijt raakt (zie o.a. dit overzicht).

Ubbink B.V.
Volgens Matty Smit van Ubbink worden het soort "plat dak installaties" zoals voor Isuna vooral met multikristallijne cellen uitgeleverd, omdat "zichtbaarheid" er sowieso geen optie is. Wel constateert de heer Smit dat er toenemende vraag uit de markt is naar "donkere, egale" modules, vooral op schuine daken die men vanaf de straat kan zien. Ubbink speelt daar op in door vooral monokristallijne zonnecellen in te kopen, en met behulp van een donkere backfoil, homogeen ogende, vrijwel zwarte modules te maken. Die vraag naar "meer esthetische" zonnepanelen sluit mooi aan bij een al langer bestaande vraag uit de markt naar hoger renderende modules. Waarbij wel moet worden aangetekend dat monokristallijne cellen vroeger duidelijk hogere rendementen hadden, maar dat het verschil met multikristallijne cellen gemiddeld genomen is afgenomen (over het hele aanbod spectrum bezien). Uiteraard hier de echte "top producten", cellen gebruikt in de "high-end" merken Sunpower (U.S.A.), en Panasonic (het vroegere Sanyo, Japan) even buiten beschouwing houdend.


Smit stelde dat met name Frankrijk en België wat hen betreft zijn tegengevallen wat afzet betreft, maar dat het Verenigd Koninkrijk voor goede resultaten heeft gezorgd. Ze blijven zich op de kleinere marktsegmenten (particuliere installaties) richten om grote financiële risico's te mijden, en daar is zeker in deze donkere tijden voor de sector het nodige voor te zeggen. Ubbink zal zeker niet de goedkoopste modules (kunnen) leveren, maar ze zetten al langer in op hoge product kwaliteit en ze willen dat graag zo houden.

Een interessant detail is, dat de huidige cellen volgens Smit worden ingekocht in Taiwan (leverancier werd niet vermeld), en niet (meer) van Solland Solar worden betrokken, noch van de sinds kort "juridisch eigenaar" van Solland, de Italiaans-Franse Pufin Group op het Avantis terrein. Daarmee wordt een belangrijk aspect van het Isuna initiatief, "regionale productie" natuurlijk wel ondergraven, want de hoofdcomponent van een zonnestroom systeem blijft de zonnecel: 60 stuks daarvan zitten in elk module van de door Inteqnion / Isuna uit te venten zonnestroom systemen. Maar het is gewoon een feit dat inmiddels al ver over de helft van de cel productie op deze aardbol afkomstig is uit China (voor 2010 waren de getallen volgens Photon 4/2011: 48% in China, Taiwan volgde met 12,6%, nog voor Duitsland en Japan met 9,7 resp. 8,4%). In Nederland is er eigenlijk geen zonnecel producent meer over, tenzij Pufin Groep snel gaat doorstarten op het Avantis terrein. Ook van het (veelbelovende) Alinement initiatief van Gosse Boxhoorn in hetzelfde industriegebied zijn nog steeds geen concrete bouw realisaties bekend.

Omvormer systeem
Bij de zonnepanelen
komt de in sommige kringen al bekende Nedap PowerRouter met per omvormer (3-5 kilowatt vermogen) twee onafhankelijke MPP-trackers, geïntegreerde monitor functies en een optie op een back-up systeem met accu's. Nedap is een van de eerste bedrijven met zo'n geïntegreerd systeem waarbij overschotten aan duurzame stroom productie naar verkiezing tijdelijk opgeslagen kunnen worden in accu's, of het net op kunnen gaan. Volgens het datasheet (zie download sectie) en informatie van Photon (augustus 2011) zou de met een transformator uitgeruste omvormer een maximaal Europees omzettingsrendement van 94,5% hebben. Het apparaat is nog niet aan de beurt geweest in de Photon testen. Bovendien gaat het bij die testers om een complexere rendementsberekening, waarbij de MPP tracking efficiëntie wordt vermenigvuldigd met de omzettingsefficiëntie in een uitgebreid gewogen twee-dimensionale matrix. Als een vergelijkbaar percentage uit de Photon testen naar voren zou komen zou het apparaat volgens de nieuwe klassering van het vakblad (net aan) het stempel "befriedigend" kunnen krijgen.

Systeemprijs en Aziatische avonturen
Volgens het interview op Omroep Gelderland zou de systeemprijs "iets" boven de gangbare prijs liggen voor PV-installaties met Aziatische modules, wat volgens Koenders "uitgesmeerd over 25 jaar" zou betekenen dat de fysiek behaalde gemiddelde kWh prijs voor de opgewekte zonnestroom een fractie hoger zou komen te liggen dan in de "standaard" pakketten op de markt. Van Koenders kreeg ik te horen dat het "iets" meer betekent dat de systeemprijs tussen de 15 en 20 procent hoger zou kunnen komen te liggen dan gangbare pakketten met Chinese modules. Maar dan heb je wel zoveel mogelijk in Nederland/Achterhoek gemaakte hardware in huis, is zijn motivatie, die ook ontwikkeling van een regionale, duurzame vorm van werkgelegenheid mogelijk maakt.

Als we nog iets verder kijken, zijn de aangesloten partijen desondanks ook niet vies van Chinese of Aziatische "avonturen" - wat overigens de gewoonste zaak van de wereld is. Nedap zal beslist, net als talloze collega bedrijven (zoals het in Amsterdam gevestigde Mastervolt), veel onderdelen uit Azië laten overkomen. Een groot deel van de productie van elektronische componenten is daar immers gevestigd en zeer succesvol. Zelfs de framebouwer Stanstechniek heeft een speciale pagina "China" waaruit blijkt dat ze minder gecompliceerde bulk staalproducten in Azië laten vervaardigen (Wuxi, Jiangsu provincie - toevallig ook de lokatie van het hoofdkantoor van de grootste zonnecellen producent ter wereld, Suntech...).

Als we die ogenschijnlijke "tekortkoming" van "niet volledig in Nederland geproduceerde hardware" terzijde schuiven, blijft er zonder meer een zeer interessant regionaal initiatief over, waarvan we zullen moeten afwachten hoe dat concept zal "vallen" bij de Nederlandse eind-afnemer. Want er wordt weliswaar regelmatig geklaagd over "de rommel", of de "met kinderhanden geproduceerde panelen uit China" (zonder enige onderbouwing van het haastig op een internetforum neergekwakte berichtje). Feit is en blijft dat Nederlanders gemiddeld genomen niet vies zijn van een dak vol spotgoedkope modules uit Jiangsu, Zheijiang, of Jiangxi. Om die trend te doorbreken, zal Isuna een sterk concept moeten neerzetten, en open en bloot over de aangeboden hardware moeten communiceren. Ik wens ze daarbij veel sterkte en, eventjes van over de grens geleend, viel Erfolg!

Nagekomen opmerkingen:

  • Gewijzigd in tekst: "n" in "Isuna" staat niet voor Nedap, maar voor "Nederland" (zie tekst), Koenders is verder niet betrokken bij www.debuzz.nl (met dank aan de heer Koenders).

  • Van een inwoner van de Achterhoek: "Zo zie je maar weer: als Achterhoekers de koppen bij elkaar steken komt iets leuks van de grond! Niet eindeloos lullen.
    Trouwens: met je opmerking "zware Achterhoekse klei" sla je de plank compleet mis!
    Ik schat dat ca. 85% van de grond uit zand bestaat. Alleen in de buurt van Rijn & IJssel vindt men (rivier)klei. Doch dit zei je vergeven."


    Commentaar PPV: dat was natuurlijk wachten op een inkoppertje. Toch heeft die inwoner met de voeten in het zand ook weer niet helemaal gelijk, want er komen heuse klei afzettingen voor in de Achterhoek, zelfs buiten het IJsseldal, en van maritieme oorsprong. Aan de oppervlakte. D'r worden zelfs heuse Gelderse stenen van gebakken... Link en link! And, what's more, die fabriek drijft deels op .... zonnestroom, ingevoed vanuit het op een na grootste PV-project in Nederland, het 1,8 MWp grote Azewijn zonnestroompark. Gevelstenen van lokaal gewonnen klei, letterlijk (deels) gebakken op Gelderse zonnestroom, afkomstig van een installatie met fundatie pijlers geramd in een 80 centimeter dikke kleilaag op een afvalstort!

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1417611/Achterhoeks-zonneenergiesysteem.htm

Partners in het Isuna project:
Inteqnion Solar B.V. uit Aalten (website)
Stanstechniek Gaanderen B.V. uit Gaanderen (website)
Ubbink B.V. (Ubbink Groep) uit Doesburg (website)
Nedap Energy Systems uit Groenlo (website van PowerRouter)


7 maart 2012. Artikel Polder PV Belgische PV markt 2011 gepubliceerd op SolarPlaza. N.a.v. mijn al enkele jaren verrichte detail studies naar de ontwikkeling van de bijbouw van nieuw zonnestroom vermogen in België (met name in de absolute topmarkt Vlaanderen) werd ik door SolarPlaza gevraagd voor een artikel over de stand van zaken tot en met vorig jaar, in navolging van vergelijkbare verzoeken begin 2010 en 2011 (zie artikelen overzicht Polder PV). Dit mede naar aanleiding van mijn analyse (23 feb. 2012) van curieuze claims van de voorzitter van branche organisatie PV-Vlaanderen, en zeer opvallende wijzigingen op de (niet gedateerde) marktdata en cijfers pagina's op hun website, vlak nadat ik mijn uitgebreide update op 19 februari 2012 had gepubliceerd.

"This comprehensive article provides a highly detailed overview of the current status of the Belgian solar PV market. Separately discussing the markets in Flanders, Wallonia, Brussels and Belgium as a whole, it uses a wealth of data and figures to paint a complete picture of Belgian Solar PV."

Inleiding tot het artikel geschreven door SolarPlaza (publ. 6 maart 2012).

Het artikel van mijn hand kostte nog wel wat moeite, maar heb ik vorige week donderdag verstuurd. Gisteravond, 6 maart 2012, vond ik het opeens op zowel de SolarPlaza.com website, als op de speciale site voor The Solar Future Belgium (SolarPlaza is organisator van een hele reeks van "landen conferenties" voor PV, die goed worden bezocht). Het artikel is een lekker-makertje voor de door SolarPlaza georganiseerde bijeenkomst in Brussel op 28 maart a.s. In het door mij reeds in het Engels ingestuurde stuk is slechts marginaal linguistisch ge-edit, de titel is iets meer to the point gemaakt door SolarPlaza, waarvoor dank.

Hierboven een screendump van SolarPlaza.com waaruit blijkt dat het net verschenen artikel van Polder PV in de smaak lijkt te vallen bij het uit duizenden lezers tellende publiek daar. Inclusief PV-ondernemingen, zoals de Tweet laat zien van Bisol. Een sterk gegroeide PV-module producent uit Slovenië, die in de februari issue van Photon een zonnepaneel had staan op een zeer gerespecteerde negende plaats in de ranking van Photon's intensieve veld-metingen van de fysieke DC productie van talloze soorten PV modules (Duitse zijde Avantis terrein).

Zeer byzonder is dat Bisol claimt dat ze in België in de eerste twee maanden van 2012 76% meer afzet zouden hebben gegenereerd dan in dezelfde periode in recordjaar 2011 (bericht Bisol). Opvallend omdat wederom de voorzitter van de de branche organisatie claimt dat de Vlaamse markt in januari 2011 "compleet is stilgevallen" (Trends.be site, 1 februari 2012). Dus of die prima Sloveense modules zijn allemaal naar de Waalse en Brusselse districten gegaan. Of de uitspraak van genoemde voorzitter moet weer in het licht van vaker voorkomende "getallen goochelarij" worden bezien.

In mijn door SolarPlaza gepubliceerde marktanalyse heb ik twee grafieken opgenomen die in de uiteindelijk geopenbaarde (identieke) artikelen iets zijn verkleind en daarom niet helemaal optimaal leesbaar zijn. Vandaar hier de originelen duidelijker afgedrukt voor u:


Figuur 1 met nieuwbouw MWac capaciteit per jaar, en, in de inzet, cumulaties aan het
eind van het jaar zoals gerapporteerd tm. eind januari 2012 door VREG.
In het grote diagram ook de marktsegmentatie in de allergrootste deelmarkt, Vlaanderen.
Status: 6 februari 2012 (Vlaanderen,
data voor Wallonië en Brussel zoals bekend
voor het versturen van het artikel, op 1 maart 2012)


De tweede figuur geeft de segmentatie binnen het >10 kWac marktsegment in Vlaanderen weer. Groen: aantallen installaties (beter: geregistreerde units) per vermogensklasse, linker Y-as. Rood/geel: accumulatie van vermogens binnen die klassen (rechter Y-as). Status: 1 februari 2012.

Wederom "bijstellingen" cijfermateriaal PV-Vlaanderen
Zeer opvallend is, dat op de website van branche-organisatie PV-Vlaanderen alweer een wijziging is doorgevoerd in de cijfers. Het betreft de door mij op 23 februari 2012 opgemerkte blunder dat ze 592 340 kW AC vermogen (zoals VREG al jaren opgeeft) verkeerd hadden genoteerd, vermoedelijk getriggerd door het cijfermateriaal in mijn analyse gepubliceerd op 19 februari 2012 (inleiding hier), als "De PV-markt in 2011 bedroeg volgens de VREG 592 304 kWp in Vlaanderen" (letterlijk citaat van PV-Vlaanderen website van 23 feb. 2012). Daarbij zowel een fout met het getal makend (verkeerde optelling van kwartaal/halfjaar data, of overschrijf fout uit gegevens geëxtraheerd van VREG data van 6 februari 2012). Als, veel erger nog, dat getal opgegeven als het DC vermogen i.p.v. het door VREG opgegeven AC vermogen als "marktgroei". Wat niet klopt, want het getal betrof echt het AC vermogen van de omvormers. Het DC vermogen wordt niet door VREG gepubliceerd (is van oude installaties zelfs niet eens bekend bij de regulerings-instantie, heb ik een schriftelijke bevestiging van). En kan alleen maar met de natte vinger worden bepaald uit de AC cijfers, met het doen van "aannames". PPV neemt hierbij conservatief 1,1 als rekenfactor, en kwam met het door VREG in spreadsheet 6 feb. 2012 tot stand komende (niet letterlijk zo opgegeven) getal van 592,340 AC vermogen op een speculatief nieuw 2011 DC vermogen van 1,1 * 592,340 = 651,574 (zeg maar: bijna 652) MWp nominaal PV-generator vermogen uit. Zoals reeds duidelijk gesteld door Polder PV: dat is nog lang niet het daadwerkelijke gerealiseerde vermogen, omdat VREG nog veel volume voor 2011 bij zal schrijven in komende maandrapporten.

De fout is nu door PV-Vlaanderen, wederom zonder verwijzing naar het gepubliceerde basis materiaal op Polder PV, hersteld:


KLIK op plaatje voor uitvergroting (screendump Ode/PV-Vlaanderen site dd. 7 maart 2012,
rood omlijnde tekst is gewijzigd na gedetailleerde analyse op Polder PV van 23 februari 2012)

Er staat nu i.p.v. de gewraakte passage op die pagina:

"De PV-markt in 2011 bedroeg volgens de VREG 592 340 kW (gerekend in wisselspanningsvermogen van de omvormer) in Vlaanderen."

Citaat uit de pagina "De cijfers" op de PV-Vlaanderen sectie van de Ode (België) website, dd. 7 maart 2012 (zie ook screendump hierboven).

Zeer waarschijnlijk, maar daar niet weergegeven, "met dank aan www.polderpv.nl"...

http://www.solarplaza.com/article/belgiums-2011-pv-market-beats-previous-record-year
Identiek artikel op website Solar Future Belgium, 6 maart 2012

Herschreven abstract op:
Website Aleo Solar Benelux (onderdeel van Bosch Solar, 4 juli 2012)

Kopie artikel op:
Investorideas.com

Persbericht over artikel opgesteld door ANP inmiddels te vinden op:
SolarServer (20 maart 2012)
EVWind.es (20 maart 2012)
PV-Tech (19 maart 2012)
Linked-In (19 maart 2012)
The Solar Future nieuws (19 maart 2012)

Belg.be (17 maart 2012)
Belga Media Support (16 maart 2012)

(etc., zie Google)



© 2012 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP