starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
atoompjes achterhaald
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Kernenergie? Toch maar niet...

Actueel

Op deze "ietwat afwijkende" pagina('s) van de duurzame energie site Polder PV wordt ingegaan op de minder frisse kanten van kernenergie. Niet omdat er niks op internet te vinden is over deze materie (integendeel!), maar omdat de laatste jaren op zeer slinkse wijze een massaal, en zwaar georkestreerd offensief in gang is gezet door de nucleaire lobby om er koste wat kost nieuwe kerncentrales te gaan doordrukken ("nu of nooit"). Dit is voor Polder PV onverteerbaar, omdat een van de gigantische risico's van die heilloze weg met een extreem centralistische wijze van elektra opwekking is dat de autonome ontwikkeling van decentrale duurzame energie opwekking (met name elektriciteit, want daar gaat het uitsluitend om bij kernenergie) naar de filistijnen geholpen zal gaan worden. En dat is voor Polder PV onacceptabel.

Je kunt het tot op zekere hoogte vergelijken met de schandalige en perverse chantage van de genetische manipulatie branche, die het leven voor duurzaam producerende biologische boeren fysiek onmogelijk dreigen te maken omdat (ongevraagde) genetische vervuiling van omringende akkers niet is uit te sluiten, waardoor de biologische boeren hun oogst niet meer voor de hen legitiem toekomende hogere prijzen kunnen verkopen, omdat hun EKO (laat staan een eventuele Demeter) licentie dan niets meer waard is.

Vandaar deze sectie op Polder PV, om mensen die al te makkelijk en slecht geïnformeerd van de daken schreeuwen dat we nu eindelijk er maar weer eens enkele kerncentrales bij moeten gaan plempen (hopelijk) tot andere gedachten te bewegen.

Via deze pagina vindt u links naar diverse reeds gepubliceerde ter zake doende bijdragen op Polder PV, alsmede verwijzingen naar nieuw op te nemen bijdragen.

Ik wens u veel lees"plezier" en hard aan het werk gaande hersencellen toe, om het eventuele "enthousiasme" over de archaïsche atoompjes wat te temperen...

... om vervolgens uw gezicht eindelijk eens naar die enige valide reactor te wenden. Die allemachtigprachtige, extreem krachtige kernfusiereactor aan de hemelkoepel. Op een veilige afstand van 150 miljoen kilometer staand, en geen bureaucraat, politicus, of monopoloïde energiebedrijf die daar met de hebzuchtige, naar geld en oppermacht graaiende vingers aan kan komen...


Nuclear desaster van ongekende proporties in Fukushima Dai-Ichi, Japan (maart 2011)

Special, zie de aparte pagina.


Storm van Leeuwen's zoveelste veeg uit de pan

Een andere hockeystick - kernenergie en het broeikaseffect

Van de hand van Jan Willem Storm van Leeuwen. Een snoeihard met tale-telling cijfers en grafieken onderbouwd stuk van een van de grootste pain-in-the-asses van de atoomlobby die zijn huiswerk (onderdeel: rekenen) telkens iets beter lijkt te doen dan de kernjongens zelf. De iets te doorzichtige CO2 leugen doorgeprikt: kernenergie is beslist niet CO2 "vrij" of "neutraal", maar loopt bij business as usual binnen 50 jaar genadeloos in de "CO2-val". Gepubliceerd in Energie+ (sep. 2007), op Polder PV digitaal geherpubliceerd met toestemming.


Kernenergie geen oplossing

De mannen van de briljante reken website OliNo hebben reeds een gepeperd stukske vakwerk over de "cijfers achter kernenergie" gepubliceerd, waar ook al de nodige reacties op gekomen zijn. Onthullend, en reeds met diverse verwijzingen naar het pionierwerk van Storm van Leeuwen en Smith. Veel grafieken.

http://olino.org/articles/2006/08/15/kernenergie-de-oplossing


Wie kernenergie zegt...

... moet WISE zeggen. DE organisatie met een website bomvol informatie over de heilloze problematiek van en achtergronden over kernenergie. Ze heten dan ook niet voor niets: WORLD Information Service on Energy. Waarbij kernenergie het zwaartepunt heeft. The untold stories...

http://www.tegenstroom.nl


Interview met kernenergie specialist Mycle Schneider

De toekomst van kernenergie– renaissance of afvloeiingsregeling?

Gepubliceerd in Die SolarRegion 9(1)/2006 en vertaald door Polder PV. Met toestemming van de uitgever van het Duitstalige tijdschrift.


Interne "nuke" links op Polder PV

2014
Kernenergie in Nederland: end-game? (14 april 2014): In 2013 viel de fysieke productie van Borssele met 19% terug vanwege reparaties aan de koeling van een generator in 2013. Grafische analyse nucleaire productie en efficiëntie van benutting kostbare uranium in NL.

2012
LAATSTE KANS: teken s.v.p. protest aan tegen tweede levensduurverlenging Borssele! (4 december 2012): U kunt de nieuwste machtsgreep van Economische Zaken nog stoppen: 2e levensduurverlenging Borssele dreigt!
Dat we dit nog mochten meemaken! Brunsbüttel wordt gesloopt! (1 november 2012): n.a.v. een nogal kort persberichtje van exploitant Vattenfall.
Screendump van het jaar (23 januari 2012): Delta gooit (voorlopig!) de handdoek in de ring en gaat niet verder met hun onzalige plannen voor een gigantische nucleair complex naast Borssele. Een gezegende dag voor Nederland.

2011
S.V.P. Niet juichen voordat het nucleaire schip gezonken is! (22 december 2011): Ronduit opmerkelijke gang van zaken rond plannen voor Borssele II-V - rabiaat kernsplijt voorstander Boerma exit.
Gelukkig geen hoofdprijs!
(24 november 2011): Greenpeace actie n.a.v. het zoeken naar een vloerkleedje door Verhagen om wat radioactieve troep onder te kunnen vegen. Geslaagde website!
Manifestatie tegen nucleaire waanzin plannen kabinet Rutte (19 april 2011): Uitgebreide foto reportage van het eerste grote nieuwe anti-kernenergie protest, met feiten, slogans, en polderiaanse toelichting.
Grote Kernenergie Tegenbeweging nooit weg geweest. Laat u ook s.v.p. zien! (12 april 2011): Aankondiging grote pro-duurzame energie anti-kunstmatige kernsplijting demonstratie Amsterdam (15 april 2011).

2010
Kernsplijtingsterreur over het arme polderland. (9 november 2010): Een nieuwe Staatsgreep in de al lang verziekte machtsverhoudingen in ons fossiele poldermoeras dreigt een nucleaire renaissance met Stalinistische ingrepen dichterbij te brengen.
Reactie kernenergie "debat" Financieele Dagblad van Polder PV. (28 april 2010): Op elektronische versie van FD geplaatste reactie van PPV op vraag naar "toekomst van kernenergie in Nederland".
Weer een studie die de vermeende "CO2 neutraliteit van kernsplijting" in twijfel trekt. (27 februari 2010): Zwitserse Energie-Stiftung publiceerde een uitgebreide literatuurstudie naar de valse CO2 claims van de kernenergie lobby.
Norbert Röttgen (CDU) op ramkoers: liever hernieuwbaar dan atoom... (16 februari 2010): De kersverse nieuwe Minister van het machtige Duitse Bundesumweltministerium gooit tot verbijstering van zijn partij- en bondgenoten de knuppel in het radioactieve hoenderhok...

2009
Onvergefelijke misser van Willem Vermeend. (14 november 2009): Na enkele mislukte pogingen om zonnestroomparken te realiseren in Nederland gooit Willem Vermeend het over een andere - radioactieve - boeg. Polder PV fileert...
Gotcha! By the balls. (
29 oktober 2009): Polder PV stuitte op een "verrassende doch nogal radioactieve Google Ad" op een zeer duurzaam forum, en serveerde vervolgens de intrigant op gepaste, karakteristieke polderiaanse wijze af...
Kernenergie is (uiteraard) ook niet duurzaam. (
25 september 2009): Voor het geval u het nog niet wist. Een Amerikaans energie rapport uitgevend bedrijf weet het in ieder geval al een tijdje.
NRC 18/19 juli 2009. Analyse van artikel over het Duitse EEG en een "ingezonden brief" die het EEG afkraakt. (31 juli 2009, niet ingestuurd, te lang). Uitgebreide inhoudelijke analyse van zowel het oorspronkelijke artikel in het NRC als van de daar op volgende "lezersbrief". Diverse onzin-stellingnames van een atoom-minnaar tegen het licht gehouden.

Gemengde gevoelens bij PPV: atoomsector verstevigt greep op PV-sector... 25 juli 2009 (Delta palmt het laatste Nederlandse "PV-gevaar" Scheuten in, en atoom reus EDF gaat een "strategische samenwerking" aan met de zonnestroom reus First Solar. Polder PV heeft zo zijn bedenkingen...)
Goed nieuws, gevolgen zijn zo helder als Zeeuwse Zeemist
10 juli 2009 (rechter doet uitspraak in Borssele kort geding en achtergronden van de twee nuke-geile "tegenstanders")
"Zonnestroom is onbetrouwbaar, doet u mij maar een nuke". 9 juli 2009 (zodra probleemsplijter Krümmel opstart, gaat het alweer gruwelijk mis...)
Laat de gladiatoren zich opstellen! 20 maart 2009 (reacties van E.D.F. en E.ON op hernieuwbare energie nota U.K. liegt er niet om...)

30-Jarig jubileum van WISE met Hermann Scheer. 6 februari 2009 (uitgebreid verslag, o.a. nieuw materiaal van Storm van Leeuwen, achtergronden, etc.)
Even wat schaamteloze reclame voor WISE. 29 januari 2009 (WISE viert 30-jarig bestaan - inhoud van de feestelijke bijeenkomst met wat kritische noten)

2008
Energiefascisme kent geen grenzen... 20 december 2008 (zeer ranzige "kerst"actie van het nieuwste "licht" aan de piratenleveranciers-boom)
Uitspraken namens EZ worden steeds gevaarlijker... 19 november 2008 (van der Hoeven lijkt een Staatsgreep op het gebied van kernenergie voor te bereiden)

Sonnenertrag update 30 oktober 2008 (11,76 kilowattpiek zonnestroomsysteem aangemeld bij Sonnenertrag databank. Lokatie: het beruchte Kalkar, de peperdure nucleaire flop, meebetaald door de Nederlandse Staat!)
"Wij verkopen geen gelabelde stroom uit kernenergie" 19 oktober 2008 (Nog meer mythevorming snel doorgeprikt)
"Goedkope" Atoomstroom? 15 oktober 2008 (Tale-telling slotoffensief n.a.v. ranzige berichtgeving van atoomlobbyist Delta over zonnestroom, en hun sabotagepraktijken bij concurrerende PV-initiatieven)
Nucleaire Ontkenning 19 septe
mber 2008 (kolen geneuzel noch atoompjes redden NL, Nuclear Denial ontzenuwd)
Andere toonzetting 1
1 september 2008 (de Nucleaire Dreiging in andere bewoordingen tegen het licht gehouden)
Carte Blanche... 7 years after Nine Eleven (fake document met onthullend concept contract met firma Ypsilon...)
Niet zwaar gestoord, maar: levensgevaarlijk! 10 september 2008 (Black Wednesday: Boerma van Delta gooit eindelijk zijn Hoog Radioactieve Knuppel in het Haagse Kippenhok)
Het "onoverkomelijke" vervolg op het COVRA theekransje 1 sep. 2008 (Nucleaire Jihad door CDA van start gegaan)
Polderstekelvarken zet weer stekels op in komkommertijd 30 juli 2008 (reactie PPV op bezopen bericht op Energeia)
Westeuropese nuke industrie: "top of the bill in safety"? 29 juli 2008 (zoveelste reeks ernstige incidenten...)
WWF door Duits Milieuministerie teruggefloten... 10 juli 2008 (BMU geeft WWF een duw n.a.v. promotie kernenergie)
Er-is-he-le-maal-niets-aan-de-hand 10 juli 2008 (gaat u rustig verder slapen, Tricastin (FRA) lekt beetje uranium)
De nucleaire nachtmerrie leidt aantoonbaar tot een onduurzame weg 15 jan. 2008 (de Britten gaan Finland achterna en gaan een torenhoge prijs voor de nucleaire waanzin betalen)

2007
Ach ja, we weten wie het zegt... 2 dec. 2007 (van der Hoeven/EZ houdt de deur wagenwijd open in Buitenhof...)
COVRA theekransje voor dementerende bejaarden... 27 okt. 2007 (25 jaar jubileum COVRA wordt "gevierd"...)
Voor de zoveelste maal: kernenergie diep in de problemen 26 okt. 2007 (UK stevent op nucleair megafiasco af)
Onderhandelaar Wouter van Dieren voelt zich bedonderd 22 okt. 2007 (het "bloedgeld" voor Borssele is zoek...)
Pieter Buijs draait en kronkelt dat het een lust is... 12 okt. 2007 (CEO van Delta liegt dat het gedrukt staat)
Olkiluoto: pas op zijn vroegst 2011 in bedrijf... 17 aug. 2007 (enorme vertragingen en kostenstijgingen in Finland)
In spiritu nuclearis??? 2 aug. 2007 (Vaticaan heeft een radioactieve beroerte na een duurzaam intermezzo)
Y-as Uraniumoxide spotprijs moet aangepast worden 28 jul. 2007 (Urox prijs schiet door alle plafonds)
BMU laat er geen gras over groeien... 26 jul. 2007 (rollende koppen bij Vattenfall na "ongelukjes" kerncentrales)
Het is weer lachen, gieren, brullen geblazen 12 jul. 2007 (AD laat weer eens domme atoomlobby aan het woord)
Opvallende Duitse Greenpeace actie 10 jul. 2007 (kernenergie in Duitsland diep in de problemen, acties)
EREF in de (atoom-)aanval 5 jun. 2007 (DE lobby organisatie gaat bodemprocedure tegen Olkiluoto beginnen)
Grote Aap uit den Mouw... 8 feb. 2007 (EZ bobo voor-de-mond-gepraat en bizarre manipulatie tekst Regeerakkoord...)
"Atoom-van Geel" valt alweer door de mand... 4 feb. 2007 (staatssecretaris van Milieu [...] is errug hardleers...)
Lachen of huilen? 2 feb. 2007 (Aiaiaiai: atoomfetisjist Chirac verslikt zich hevig)
Belgische "toestanden" met kernenergie 25 jan. 2007 (dat het erg was, OK, maar ZO erg? Nukes op zijn Belgisch...)
Een "Jezuïetenstreek", dus... 10 jan. 2007 (ook/natuurlijk in België gore politieke spelletjes met atoombelangen...)
Vernietigende reply op kritiek van kernenergie industrie 5 jan. 2007 (eerste kennismaking PPV met "Storm-Smith")

2006
Ingezonden brief kernenergie 29 dec. 2006 (af en toe neemt ook de polderjongen de pen ter handen)
Karakteristieke "nucleaire inhaalmanoeuvre" van Taskforce 18 dec. 2006 (tja, wat wil je met zo'n voorzitter...)
Taskforce Energietransitie maakt verkeerde keuzes 15 dec. 2006 (reactie Milieudefensie op o.a. nucleaire plannen)
"Duurzame energie is óók kernenergie" 13 dec. 2006 (UK: decommissie € 108 miljard; Kouffeld liegt en liegt en liegt)
Zomaar een verdwaald citaat uit den ouden doosch... 1 dec. 2006 (4,753 miljard euri voor kernenergie Europa...)
Kernenergie in UK in zwaar weer 19 okt. 2006 (procedures, lekkende boilers, infrastructuur knudde...)
Geschokt? Tuurlijk 9 okt. 2006 (Noord Korea ook aan "De Bom" - hoe kon het ook anders)
No comment 26 sep. 2006 (het hypocrietste verkiezingsprogramma van NL - nucleair ademend CDA, of course)
20 jaar herdenking Chernobyl ramp 26 apr. 2006 (korte beschouwing over de grootste civiele kernramp op Aarde)
01h23 nuclear disaster 25/26 apr. 2006 (linklijst naar schokkende webpagina's 20 jaar Chernobyl disaster)
Chernobyl half miljoen doden? 13 apr. 2006 (zullen we het ooit werkelijk te weten krijgen?)
Wat zijn de WERKELIJKE kosten van kernenergie? 24 mrt. 2006 (bijeenkomst ging om onduidelijke reden niet door...)
Kernenergie wordt peperduur 15 mrt. 2006 (bijdrage ZPV en tale-telling linklijstje)
Openbaar pak slaag voor van Geel 15 feb. 2006 (gedraai en gekronkel bij nucleair strooplikker van Geel van VROM)
Democratie voor dummies 13 feb. 2006 (the biggest lie of them all: "kernenergie is een transitiebrandstof"...)
Kernenergie te duur door afval 26 jan. 2006 (Hans Codée van de COVRA heeft een ernstig probleempje...)
Naar aanleiding van... 12 jan. 2006 (hele foute AD enquête over kernenergie en geblaat van Paul de Krom, VVD)


Links

http://www.greenpeace.nl/GPmagazine/GPM04/Asse/ (December 2011: tikkende tijdbom Asse in Duitsland gaat een wetenschappelijk, sociaal, en economisch drama worden. "Hätten Sie es nicht gewusst???")

http://weblog.greenpeace.org/nuclear-reaction/ "blogging the meltdown of the nuclear industry"

http://www.youtube.com/watch?v=vfDX7OrzB94&feature=youtu.be en http://www.youtube.com/watch?v=xwYc9SPb49M&feature=related (Wubbo Ockels versus Simon Roozendaal over de vermeende, zwaar gehypte, door machtige lobbyisten gemasseerde "revival" van kernenergie n.a.v. een zeer voorspelbaar reclamespotje van de meest paarse van alle dozenschuivers in elektriciteit op de NL markt. Zoek de verschillen...)

Fascinerend en omvangrijk jaarrapport van Mycle Schneider en Antony Froggatt met Julie Hazemann. Bomvol hoogst interessante grafieken over de stasis en de gedeeltelijke teruggang van de kernenergie sector. World Nuclear Industry Status Report 2012. A Mycle Schneider Consulting Project, Paris, London, July 2012. 99 pp.:
http://www.worldnuclearreport.org/IMG/pdf/2012MSC-WorldNuclearReport-EN-V2-LQ.pdf


Webpagina gestart dd. 19 november 2007


© 2007-2013 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)