starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
Zuid-Hollands PV-moois
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Inspiratie: PV-uitjes

Rondje fietsen in eigen provincie/Waarder


^^^
PV-installatie in Waarder (mogelijk plm. 36 kWp), het lijkt Duitsland wel...

Meer inspiratie? Duurzame Taal: Salderen (Vincent Bijlo); Mensen: Lennart H., Ton Peters, Dick en Netty van Reems; Projecten: Anna's Hoeve, Hoge Hoeve, Maatschap Boon, Familie Konijn, Parkschool, Lombok (Utrecht), Provinciehuis Zuid-Holland, Ecopark Waalwijk; PV-uitjes: Waarder/Zuid-Holland; "Special Operations": Fietstocht München - Roermond, Vogelperspectief, Gluren bij de buren, Victorian 154 MWp HCPV-plant; Uitdagingen: Solutra


Introductie

Polder PV publiceert zeer veel over de stormachtige ontwikkelingen en realisaties in het buitenland. Tja, het is nu eenmaal zo dat daar de decentrale revolutie in alle hevigheid heeft toegeslagen, en daar kunnen we in Nederland alleen met vereende krachten en met massieve "PowerPlay" tegenover onze oppermachtige, van fossielen en nukes doordrenkte lobbies, ambtelijke en politieke elites iets aan veranderen. Gelukkig blijven ook in Nederland mensen hun stinkende best doen om hun eigen microscopische energie revoluties in gang te zetten. En u weet: vele kleintjes maken ook een grote. Gaat u vooral zo voort.

Zelfs als je een "simpel" fietstochtje in je eigen provincie maakt, kun je als je de ogen goed de kost geeft best leuke PV-projectjes ontdekken. Voor het huidige zomerse tochtje van 100 kilometer was de aanleiding een berichtje van ene "rube" op het geweldige Gathering Tweakers forum, die toevallig langs een forse installatie was gereden in het dorpje Waarder, net onder de E30 gelegen tussen de Reeuwijkse Plassen en Woerden in het oosten van onze provincie Zuid-Holland. Een aardige fietsafstand, dus op de Biohummer® maar weer.

Hier onder enkele foto's van wat we tegenkwamen aan zonne-energie moois tijdens onze "fietsexcursie Waarder".


Westeinde/Waarder
Noordoostelijk van Driebruggen in de gemeente Reeuwijk (oostelijk van de Reeuwijkse Plassen). Mooie combi van een set van 8 multikristallijne PV modules en een dubbele thermische zonnecollector plaat voor tapwaterverbruik op een oud golfplaten dak.


Een stukje verderop het primaire "doel" van het fietsrondje:

(voor detail: klik op plaatje)

Waarder
Panoramafoto gemaakt van frames van een filmpje van een prachtige nieuwe - dan wel flink verbouwde - boerderij aan de zuidrand van Waarder met satelliet gebouwen met "ontypische" Nederlandse dakvullende PV installaties met multikristallijne modules met elk 54 zonnecellen (9x6) en 2 "busbars" per celkolom. In totaal liggen er hier 68 + 120 = 188 modules. Het type module is niet bekend, maar als we van het minst krachtige exemplaar van het van 2 busbars voorziene 54-cels STP200-18/Ub Suntech multikristallijne module (190 Wp, het krachtiger zusje met iets betere cel sortering bij gelijke module afmetingen heeft een nominaal vermogen van 200 Wp) uitgaan, zou op deze 2 daken een forse installatie van minimaal 35,72 kWp kunnen liggen. Wat zou "passen" in het > 15 kWp segment van SDE 2009. Alleen kan ik in de circulerende SDE beschikkingenlijsten voor SDE 2009 geen installatie vinden in Waarder (noch in gemeente Reeuwijk), ook niet als mogelijk opgeknipt exemplaar in de beschikkingenlijst "SDE 2009 klein". Het is ook onwaarschijnlijk dat deze installatie een SDE 2010 beschikking betrof, want de Google Streetview foto die rube al liet zien was van 15 april 2010. Het is onmogelijk dat Agentschap NL al beschikkingen van >15 kWp op die datum uitgegeven kan hebben omdat de regeling "SDE 2010 groot" pas op 31 mei van start ging (en 's avonds direct weer vanwege de stortvloed van 35.000 aanvragen gesloten kon worden). De installatie is waarschijnlijk wel in twee delen opgebouwd, want op de Streetview foto was nog slechts het grootste deelsysteem te zien, waarbij er wel al "gewerkt" leek te worden aan het iets meer westelijk gelegen dak links op de foto's.

De hele installatie vanaf de oostzijde gezien, het nieuwste gedeelte op het gebouw op de achtergrond.

Het ziet er dus gezien de "non-registratie" in SDE 2009 "groot" er waarschijnlijk naar uit, ook gezien de erg "nieuwe" uitstraling van deze uitgebreide woonboerderij (en de door de bank genomen bepaald niet goedkope uitbundig aangebrachte nieuwe rieten dakbedekking), dat hier iemand met het nodige spaargeld en/of riant inkomen flink heeft uitgepakt en "vol" voor zonnestroom van eigen dak is gegaan. Het is hem/haar/hen gegund, uiteraard (toen wij er langs fietsten was er niemand te zien). Hier onder nog een paar leuke detail foto's van dit ongebruikelijke, fraaie PV-systeem.

Blijkbaar was het "oudste" gedeelte, op het rechter bijgebouwtje nog niet helemaal af, gezien de ingenieuze (home-made???) ladder constructie boven op de modules. Uiteraard kan dit geen "permanente" oplossing voor bijvoorbeeld het schoonmaken van de panelen zijn, want in deze positie van die ingenieuze ladder constructie zou er enorm veel vermogen verloren gaan bij de te verwachten koppeling in forse strings op de omvormer(s) in dit gebouwtje.

Nog een groter detail van de vorige foto: hier is goed de uitgaande DC stringkabel te zien die langs de regenpijp ergens naar binnen het gebouw in gaat. Ook is te zien dat er een rooster onder de modules is geplaatst, direct boven de dakgoot, waarschijnlijk om te voorkomen dat er allerlei vogels onder de modules gaan nestelen of, erger, unspeakable dingen zouden kunnen gaan doen met de aansluitkabels van de modules...

De hele installatie iets meer van opzij. Zoiets heet ook wel een "voldak-systeem". Doodnormaal in Duitsland, maar beslist nog geen "gemeengoed" in Nederland. Let op het grijzige vierkante gebouwtje in het midden, mogelijk een eigen transformator gebouwtje? Er waren ook ronde cylinders te zien voor het linker gebouw - ??? biovergisting tanks ??? Zie volgende foto:

Detail van het linker gebouw met dakvullend PV-systeem (het nieuwste), met daarvoor een van de twee cylindervormige bakstenen constructies met wit topzeil die aan een kleine biovergister silo doet denken.


Nieuwerbrug
Een stel volgende "PV-attracties" kwamen we tegen op onze terugweg, grotendeels langs de zuidzijde van de Rijn.

Dubbel "zonne-geluk" op een prachtige, ZW. georiënteerde woning aan de noordzijde van de Rijn (Weijland, Nieuwerbrug), gefotografeerd vanaf de zuidzijde van deze Nederlandse rivier (Weijpoort ten westen van het dorp). Naast een zeer fraai ingepast BIPV-systeem met 12 smalle, vermoedelijk elkaar licht overlappende ? multikristallijne ? modules in het schuine dak van de dakkapel, heeft deze woning de bepaald nog niet vaak gesignaleerde thermische Eco-Nok zonneboiler bovenop de nok van het dak staan. 8 grote Eco-Nok segmenten telde ik, met twee kleine stukken aan weerszijden van de hier niet afgebeelde schoorsteen aan de NW. zijde van het dak. Jammer dat de huidige leverancier, Inventum, op hun website meldt dat deze opvallende Nederlandse uitvinding pas in 2011 weer door het bedrijf uitgeleverd kan gaan worden... Let ook op de in Duitsland vaak gesignaleerde, maar in Nederland zeldzaam geziene "dakpan treden" aan weerszijden van de dakkapel, om bij eventuele reparatie werkzaamheden op eenvoudige en uiteraard veilige wijze toegang tot het dak te hebben. Voorwaar: duidelijk een duurzaam huishouden!


Bodegraven
Ook in dit flink uit de kluiten gewassen dorp langs de Rijn, waar de bekende zonne-energie installateur Walraven domicilie heeft, komen we "iets meer dan gemiddeld" zonnestroom en -collector spul tegen. Langs de over lange trajecten ongeveer oost-west verlopende Rijn heb je vaak mooi uitzicht op de overkant met daken met oriëntaties tussen zuidwest en zuidoost: grootste kans om daar zonne-energie installaties op aan te treffen. En dan zie je bijvoorbeeld dit:Forse installatie met 14 multikristallijne (2-busbar) 36-cellen (9x4) bevattende modules op het schuine, zuidwestelijk georiënteerde dak, en zes stuks van waarschijnlijk hetzelfde module type in drie schuin opgestelde (ongeveer zuid-georiënteerde) rijen op het platte dak van de schuur, met zeer lage hellingshoek, op een huis in het noordwestelijk deel van Bodegraven. Totaal 20 modules, mogelijk iets in de orde grootte van 3,5 kWp, wat puur theoretisch bezien dus "een gemaximeerd SDE 2008 setje" zou kunnen zijn (detailgegevens niet bekend). In ieder geval maximaal gebruik gemaakt van de voor deze woning ietwat beperkende ruimte, klasse! Wie weet, als de modules nog veel goedkoper gaan worden, nog ruimte aan het balkonhek waar ze vertikaal kunnen hangen...

Een paar huizen verderop is het ZZO hellende dak van deze "twee onder een kap" (of is het een onder twee kap?) woning bedekt met 16 multikristallijne modules. Sommige mensen vinden zonnepanelen "niet mooi". Ik vind die airco echter een stuk lelijker, en dat ding verbruikt alleen maar stroom. Zonnepanelen produceren dat spul, en aantoonbaar "groen" ook nog. Ik zeg: meer zonnepanelen, minder airco's!

Iemand nog wat geld over (ton of zeven) en verslaafd aan zonnestroom? Grijp uw kans met dit fraaie vrij gelegen huis aan de Steekterweg westelijk van Zwammerdam aan de Rijn. Ik heb (nog) geen PV-modules gezien, maar de naam van dit optrekje, zelfs op mijn fietskaart aangegeven, vraagt natuurlijk om directe toepassing ervan, dus dat moet geen probleem zijn voor de nieuwe eigenaar. Misschien een leuk optrekje voor de nieuw op te richten Belangenvereniging van Voorvechters van Meer Zonne-Energie In Fossiel Nederland? ...


publicatiedatum: 10 augustus 2010, Peter Segaar/Polder PV


© 2010 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)