starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
salderen anderszins
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Inspiratie: Duurzame Taal

Vincent Bijlo: Salderen


© foto: Marcel Koeleman

Meer inspiratie? Duurzame Taal: Salderen (Vincent Bijlo); Mensen: Lennart H., Ton Peters, Dick en Netty van Reems; Projecten: Anna's Hoeve, Hoge Hoeve, Maatschap Boon, Familie Konijn, Parkschool, Lombok (Utrecht), Provinciehuis Zuid-Holland, Ecopark Waalwijk; PV-uitjes: Waarder/Zuid-Holland; "Special Operations": Fietstocht München - Roermond, Vogelperspectief, Gluren bij de buren, Victorian 154 MWp HCPV-plant; Uitdagingen: Solutra


In een weergaloze column, gepubliceerd in het Milieudefensie Magazine, geeft de rasartiest Vincent Bijlo zijn visie op het nieuwste Haagse "buzz-word". Ik lag helemaal in een deuk toen ik die column las, na alle ellende die wij met het "salderen van zonnestroom" hebben gehad en nog gaan krijgen. Ik hoop dat u hetzelfde overkomt in deze "bange" tijden, en knoop de voorgeschiedenis in uw oren als u zijn column leest. Toen ik Vincent vroeg of ik het stuk mocht plaatsen, reageerde hij direct en positief, dus bij deze Vincent op het hoogste erepodium! Hartelijk dank voor dit licht in de duisternis. Vincent voegde nog de volgende opmerking toe in zijn e-mail:

"Wat men al niet verzint nietwaar, salderen zou ook natuurlijk op kamerleden van toepassing kunnen zijn, eigenlijk werkt het overal op."

Waarvan akte.


SALDEREN

Ik heb een nieuw woord geleerd, salderen. Salderen is willens en wetens het milieu schade toebrengen. Salderen is frauderen, oplichten en belangen van mensen aan je laars lappen. Salderen is doen wat je wilt, zonder je iets van omwonenden aan te trekken.

Dit kabinet saldeert, op Schiphol. Met salderen bedoelt het kabinet dat op sommige plaatsen de lawaainormen voor vliegtuigen overschreden mogen worden, omdat op andere plekken minder lawaai gemaakt wordt dan is toegestaan. Dat is salderen, uitsmeren. Precies hetzelfde als staatssecretaris van Geel wil doen met het fijnstof. Een van de raarste staaltjes van economische machtspolitiek die ik ooit gehoord heb, dit salderen.

Schiphol mag en kan, omdat er flink gesaldeerd wordt, groeien. Er zullen 500.000 vliegbewegingen per jaar kunnen plaatsvinden, en dat zal, zo verzekert het kabinet, géén extra lawaai tot gevolg hebben, dankzij dit geweldige toversalderen. Ze brengen het ook nog alsof ze het zelf geloven.

Belangen van het geld gaan altijd boven belangen van mensen, de motor van de economie mag duizenden, tienduizenden mensen uit de slaap houden.

Ik las laatst in de krant dat kinderen minder goede resultaten op school boeken als ze in gebieden met veel vliegtuiglawaai wonen. Dus straks, als Schiphol mag uitbreiden, naar 600.000, misschien zelfs 700.000 vliegbewegingen per jaar, krijgen wij domgesaldeerde zones. Zones waarin mensen wonen die nergens meer enig benul van hebben. Zo weinig benul, hoopt het kabinet, dat ze geen idee hebben waar al dat lawaai en die stank van kerosine toch vandaan komen,. Sterker nog, ze zijn daar dan zo debielgesaldeerd dat ze niet eens meer in de gaten hebben dat er veel lawaai en stank is.

Het salderen vraagt overigens om toepassing op grotere schaal. Zo’n rampje bij Tsjernobyl, ach, helemaal niet erg. Als er op de ene plaats wat meer radioactiviteit is dan op de andere, dat mag best, als het op mondiale schaal maar aanvaardbaar is.

Zo’n hongersnoodje ergens, geen nood, als de gemiddelde hoeveelheid voedsel op de wereld maar voldoende is. Salderen, het is de oplossing voor alle problemen.

© Vincent Bijlo, gepubliceerd in Milieudefensie Magazine 35(5)/mei 2006: p. 18


Eerste reactie. Van die collega van de viooltjes:

"Ik realiseer me na het lezen van de kolom van Vincent Bijlo, dat ik nog meer astbest platen kwijt kan, nl. bij mijn buren die ik die viooltjes heb gegeven. Dat is dan ook salderen !! De totale vervuiling van onze 3 huizen is nl. gelijkgebleven alleen ben ik gelukkig van de rotzooi af !!!!!"

Toch angstaanjagend zo snel als mensen het vuile politieke spel oppikken. Wat een land!


U kunt op de officiële website van Vincent nog veel meer fraais aantreffen, inclusief zéér actuele bijdragen. Wanneer ga je eens een paar mooie columns over energie maken, beste Vincent? We snakken ernaar!

http://www.vincentbijlo.com/


© 2006 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)