starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
PV-systeem p. 9
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

OK485 software interfaces: DOS scherm resp. Windows OK4 manager 2 en 3

DOS versie 1.0
OK4 data manager versie 2

OK4 data manager versie 3


DOS versie 1.0

De eerste jaren heb ik met veel plezier de originele DOS versie gebruikt van de OK4 manager. Deze heeft weliswaar geen print- en/of dataopslag functie, maar is snel en eenvoudig te gebruiken doordat het programma op een zelf opstartende diskette staat waardoor het besturingssysteem van de computer niet hoeft te worden opgestart en de inverters snel uitgelezen kunnen worden. Pas in de 2e helft van 2003 ben ik voor het uitlezen van de meterstanden systematisch versie 3 van de software gaan gebruiken.

Deze DOS versie draait alleen op oudere computers, incl. machines met Windows 98. Op nieuwere modellen (Windows XP) kan het programma de snelle systeemfrekwenties niet aan en loopt het vast.

photo of screen of DOS version 1.0 monitoring software, just after installation of 6 new 108 Wp solar panels with OK4 inverters

^Screendump (foto van monitorscherm) van DOS versie 1.0, het autobootende op diskette aanwezige programma wat bij de installatie van onze eerste 4 zonnepanelen werd geleverd en waarmee ons PV-systeem de eerste 3 jaar dagelijks is gemonitored. Opname van meterstanden korte tijd na het opstarten van de inverters (Pac 1,2-3,6 Watt) op 13 oktober 2001, 1 dag na installatie van de 6 108 Wp AC modules. Dit is ook te zien aan de meterstanden (kolom 3) die pas zijn begonnen te accumuleren (i.t.t. die voor de 93 Wp panelen die al anderhalf jaar eerder op het net waren aangesloten). Zie ook de print die op de dag van de installatie is gemaakt als opleveringsbewijs. Deze "primitieve" software versie heeft geen normale print en/of dataopslag functies. Afdrukken worden gemaakt middels de Print Screen knop op het computer keyboard.


OK4 data manager versie 2

Deze software versie draait o.a. onder Windows 98 en is korte tijd door de webmaster gebruikt ter visualisatie van het actuele vermogen van de afzonderlijke inverters gedurende geselecteerde dagen. De meterstanden werden echter gedurende deze periode (2002) altijd m.b.v. de DOS versie vastgelegd omdat hiervoor Windows niet gestart hoeft te worden en de computer binnen 10 minuten weer uitgezet kan worden. Wel is met deze nieuwe versie op een aantrekkelijke wijze zichtbaar te maken hoe inverters ten opzichte van elkaar presteren door de kleurcodering. Ook is het totale actuele vermogen zichtbaar, de cumulatieve energie meterstand van alle inverters, en een te resetten dagopbrengst. In een separaat venster zijn ook zowel de instellingen ("settings"), als de actuele info van elke individuele inverter op te vragen.

index frame of OK4 manager version 2.2.1.10 with 2 details
   

^Index venster van OK4 manager versie 2.2.1.10 (boven) met onderaan 2 details. Getoond wordt het venster bij mooi zonnig weer op 7 juli 2004 voor alle 10 inverters/zonnepanelen. De kleurcode (zie detail linksonder) geeft de prestatie van elke inverter t.o.v. het maximaal haalbare vermogen weer in stappen van 10 procent. In de meterbalk (detail rechtsonder) achtereenvolgens het actuele vermogen van alle inverters (731 Watt), de cumulatieve meterstand sinds de aansluiting van de inverters op het net (1898,756 kWh), en een te resetten dagteller. Deze kan aan het begin van de dag op nul gezet worden met de knop rechts, hetgeen wordt gesimuleerd als u de muis over het detailplaatje van de meterbalk beweegt. N.B.: in de hier getoonde cumulatieve kWh teller zijn NIET de meterstanden van afgevoerde (vervangen) inverters opgenomen; alleen het totaal van de op dit moment in het PV-systeem opgenomen inverters wordt hier weergegeven!

N.B.: door de kleurcodering is bijvoorbeeld ook heel eenvoudig te zien of een inverter "uit de toon valt" bij uniforme lichtomstandigheden (bij voorkeur op onbewolkte momenten). Blijft het kleurvlakje in het invertersymbool bijvoorbeeld zwart (ook bij fel zonlicht overdag), betekent dat waarschijnlijk dat de inverter defect is of dat er ergens een fout zit in de bekabeling.

Deze software versie is in maart 2005 nog steeds te downloaden van de website van N.K.F. (link hieronder), maar onzeker is of deze website in de lucht zal blijven omdat N.K.F. verkocht is aan een Amerikaans bedrijf (zie Sunpower pagina).

http://www.nkfelectronics.com/support/Software/PV/Software_PV.html


OK4 data manager versie 3

Deze nieuwe, door het softwarebedrijf iQue ontwikkelde versie van de OK4 manager, heeft een geheel nieuw index venster gekregen (zie afbeelding hieronder) met een nog fraaier interface voor de eindgebruiker. De laatst ontwikkelde (beta) versie, 3.1.5.42, en de iets gewijzigde per 25-11-2004 beschikbare versie .43 (voluit: "OK4 manager V3.2-b043 beta"), heeft als mooiste extra optie een datalogging functie gekregen waarmee m.b.v. een zelf ingesteld interval op de computer continu gelogd kan worden en waarvan de data als tekstfile weggeschreven worden die in bijv. Excel verder bewerkt kan worden. In de sectie Meten=weten wordt uitgebreid ingegaan op de fraaie mogelijkheden van dit programma. Deze versie gebruik ik vanaf het derde kwartaal van 2003 continu, zowel voor het uitlezen van de dagelijkse meterstanden, als voor het maken van dagcurves op geselecteerde dagen. De laatste 2 versies van deze fraaie software (per 25 november 2004 versie nummers 42 en 43) zijn nog steeds gratis te downloaden vanaf de website van iQue, http://213.84.89.149/ok4/index.html of, als deze ingang niet werkt, http://www.ok4manager.com/ (link "to the site" volgen). Zie ook het bericht van 30 november 2004 op de PV-nieuwspagina over de laatste versie; voor technische info over het programma en andere datamonitoring mogelijkheden, zie de pagina OK4datalogging.htm.

index frame of OK4 manager version 3.1.5.42

^Index venster van OK4 manager versie 3.1.5.42. Getoond wordt het venster bij mooi zonnig weer op 7 juli 2004 voor alle 10 inverters/zonnepanelen. De kleurcode is ditmaal rechtsboven weergegeven. In de meterbalk onderaan verschillende venstertjes voor groepsmeterstanden resp. actuele vermogens die per groep en voor het totaal zijn te resetten (dagtellers). De inverters zijn door ze naar een andere positie in het venster te slepen separaat te bekijken of in groepen in te delen (zie sectie Meten=weten)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

© 2005 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)