starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
PV-systeem p. 8
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

Datacommunicatie: OK485 en aansluiting op computer

OK485 met verloopplug
OK485 direct in RS232 poort

Verbinding datakabel
Dataswitch en monitoren van 2 PV-systemen


OK485 met verloopplug

Indien U nog de beschikking heeft over een ouder type COM poort met een "brede", 25 pins connector, is het mogelijk om met een verloopplug (25 naar 9 pins, zie foto linksboven) het interface met zijn 9-pins connector op deze poort aan te sluiten. Echter, aangezien hiermee een niet erg "stabiele" verbinding gemaakt wordt kunt U mogelijk problemen krijgen bij de communicatie met de inverters. Er komt namelijk nogal wat gewicht aan de COM poort te hangen en het is helaas niet mogelijk om het interface stevig op de verloopplug te schroeven (er zitten geen schroefgaten in). Dit heeft bij mij op onze oude computer mogelijk geleid tot het "spontane" verwisselen van inverter identiteiten in de database die door de software wordt gegenereerd (LINK).

connector for matching 9 with 25 pins connections between OK485 data interface and COM port on older ocmputer systems
<<<
Verloopplug voor een verbinding van de 9 pins uitgang van het OK485 data interface naar een 25 pins COM poort in een ouder type (Windows 98) computer.
Foto © Hans Smit.
Verloopplug met aangesloten OK485 data interface geïnstalleerd. Door het gewicht van het interface buigt de verbinding enigzins door (werd aanvankelijk met elastiek of touwtje "gecorrigeerd"), wat mogelijk tot communicatiefouten heeft geleid.
Foto © Hans Smit.
>>>
connector in place between interface and COM port. Appears to result in problems with data traffic, probably because of  poor connections.


OK485 direct in RS232 poort

Op onze nieuwe computer, met een directe, verticaal geplaatste 9-pins verbinding, hebben we bovenstaand probleem niet meer gehad. Het interface zit stevig in de COM poort (klik hier). Heeft u geen andere computer of een 9-pins COM poort, zorg er dan voor dat de verbinding zo "robuust" mogelijk wordt gemaakt. Misschien kunt u het verloopstuk stevig vast tapen aan de COM poort.

Ook al gaat het hierbij om een dataverbinding met verwaarloosbare stroompjes, verwijder of plaats het OK485 interface niet uit/in de COM poort als de computer AAN staat. Moderne computers zijn uitermate gevoelig voor statische ontladingen e.d. en het is beter het apparaat uit te zetten voordat u iets aan de poorten verandert of voordat u de "groene plug" van de datakabel verplaatst.


Verbinding datakabel

Let bij de aansluiting van het interface goed op alle kabelverbindingen. Een veelgemaakte, doch niet desastreuze fout is het verkeerd om aansluiten van de datakabel op de groene industriële plug die bij het datainterface wordt geleverd (zie pagina 6). Lukt het na omwisselen nog niet, check de verbinding met de dataconnectoren in het kastje met de zonnestroomindicator. Bij problemen met communicatie altijd eerst alle verbindingen goed nalopen!

Als de verbindingen goed gemaakt zijn, is het mogelijk om over behoorlijk grote afstanden de datauitlezing te doen. Voor ons eigen PV-systeem hebben we ongeveer 25 meter kabel tussen de ZI van de 93 Wp groep en het interface liggen; voor het PV-systeem van de gemeenschappelijke ruimte in het complex ligt er zelfs ruim 55 meter naar de computer in ons appartement. Beide systemen zijn probleemloos (gescheiden) uit te lezen.


Dataswitch en monitoren van 2 PV-systemen

Om zowel ons eigen PV-systeem als dat voor de gemeenschappelijke ruimte op dezelfde computer eenvoudig te kunnen uitlezen, heb ik in juni 2004 een eenvoudige "dataswitch" gemaakt om de datalijnen van beide PV-systemen met een dubbelpolige schakelaar in 1 keer om te switchen op de ingang van het OK485 data interface (er zijn maximaal 128 inverters met 1 interface uit te lezen). Op deze wijze kan ik Front of home-built simple data-switch for alternating monitoring of 2 different PV-systems with the same OK485 data interface on our computer (photo: Hans Smit).'s ochtends snel bij het opstarten van de inverters de meterstanden van beide systemen na elkaar uitlezen m.b.v. 2 op verschillende harde schijven aanwezige versies van de manager software. Deze optie heb ik gekozen nadat ik er achter kwam dat bij het verbinden van de datakabel van het separate PV-systeem (op een apart electriciteitsnet aangesloten) op onze ZI de nieuwe inverters weliswaar gedetecteerd werden door de software, maar dat de communicatie niet stabiel bleek te zijn (zie commentaar op separate web pagina OK4datalogging.htm). Vandaar dat ik voor gescheiden monitoring heb gekozen, echter zonder continu de pluggen van de datakabels te hoeven omwisselen in het data interface.

Omdat verschillende versies van de gebruikte uitleessoftware elkaar kunnen "bijten" heb ik 2 identieke versies op 2 verschillende harde schijven gezet om te voorkomen dat de door elk exemplaar gegenereerde database (voor deze software een zogenaamde IRT-file) zou interfereren met het andere exemplaar. Er kan dus niet tegelijkertijd gemonitored worden, maar wel snel na elkaar. Op deze wijze lees ik 's ochtends alle meterstanden van de 16 zonnepanelen vlak na elkaar uit, waarmee een goede en nauwkeurige monitoring van beide PV-systemen kan plaatsvinden en goed in de gaten gehouden kan worden of alle inverters nog naar behoren functioneren.

Aan deze situatie is een einde gekomen toen het systeem voor de gemeenschappelijke voorzieningen alhier van een Soladin 600 omvormer werd voorzien per februari 2007, die een eigen uitlees interface heeft ("PC-Link"). Er wordt gewerkt aan een oplossing voor deze nieuwe situatie.

Open sigarenkistje met simpele dataswitch voor onder het kastje met de LCD monitor: een dubbelpolige schakelaar die ik nog ergens had liggen schakelt de af te lezen datastroom van ons eigen PV-systeem ("JSS22") in één beweging over naar het PV-systeem van 6 panelen van de gemeenschappelijke ruimte in ons complex ("CR", voor "Centrale Ruimte"); de output gaat vervolgens naar het in de COM-poort van de computer zittende OK485 data interface onder het bureaublad.>>>
Old cigar box with data-switch on front and electric connections inside. Switch in left position shows data of our own 1020 Wp system; switch to the right shows data of 648 Wp PV-system elsewhere in our rental housing complex.
Detail of electric connections of data cables: left (black) for 1020 Wp PV-system; right (white cable with knot) for separate 648 Wp PV-system and middle the output cable towards the OK485 data interface unit.

<<<Detail van de aansluitingen in het kistje. V.l.n.r.: datakabel (zwart) vanaf eigen PV-systeem van 10 zonnepanelen (ongeveer 25 meter lang), output datakabel naar OK485 data interface (witte kabel zonder knoop), resp. datakabel (wit met knoop) van 648 Wp PV-systeem van de gemeenschappelijke ruimte in ons complex (ongeveer 55 meter lang). "A" en "B" geven de 2 verschillende polen van de kabels aan; deze dienen correct aangesloten te worden anders vindt geen goede datacommunicatie plaats.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

© 2004 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)