starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
PV-systeem p. 1
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken/
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

Beschrijving PV-systeem en installatie

Uitgangssituatie
Fase 1: 4x 93 = 372 Wattpiek

Introductie
Foto's
Oplevering
Monitoring

Ons PV-systeem is in 2 fasen opgebouwd n.a.v. 2 verschillende acties van onze (voormalige) energieleverancier NUON in resp. 1999 en 2001 die het gevolg waren van het in 1998 gestarte Solaris-project van Greenpeace.

Voor de 2e fase, bijplaatsing van 6x 108 Wp (648 Wp, totaal: 1020 Wp), ga direct naar de pagina PV-systeem2.htm.


Uitgangssituatie

Onze tuinwoning op de begane grond; plat dak op 4e verdieping van Centraal Wonen complex met huurappartementen.

housing situation: green = appartment PV-owner; yellow = flat roof ideal  for installation  PV-system
flat roof above 4th floor of appartment complex before PV-adventure
Centraal Wonen complex in de Leidse
Stevenshof met bij de groene ster onze tuinwoning
en bij de gele ster het platte dak waarop uiteindelijk
al onze zonnepanelen zijn geplaatst.

Plat dak van centrale toren van het Centraal Wonen
complex vóór de plaatsing van zonnepanelen.
Let op de ventilatoren op voor- en achtergrond.
Links is pal zuid, de vlaggemast staat op de noordrand.



Fase 1: 4x 93 = 372 Wattpiek

Introductie

Op de gure, sombere voorjaarsdag 6 maart 2000 werden de 4 ACN2000E zonnepanelen van Shell Solar (zie etiket hiernaast) geplaatst op het platte dak van de 4e verdieping van de woontoren van ons complex. We hebben hiervoor in een schriftelijke overeenkomst toestemming van de verhuurder van het complex gekregen. Voor de plaatsing van de zonnepanelen heb ik samen met mijn partner reeds de benodigde mantelbuis voor de plm. 25 meter lange AC-kabel langs de gevel en over terrassen van andere huurders in het complex aangelegd nadat we daarvoor in de bewonersvergadering toestemming gevraagd hadden. Tevens had ik reeds 8 (voor elke AC-module 2) zware, bijna 30 kg wegende grindtegels van 40 bij 60 cm. naar het terras van een van de bewoonsters van de 4e verdieping gebracht (we hebben geen lift, dus dat was even hard werken...). De zonnepanelen, met elk op de onderzijde een OK4E-100 Watt inverter, werden door een door NUON/Encore B.V. ingehuurd dakdekkersbedrijf geplaatst, kabelverbindingen aangebracht en de lange AC-kabel door de door ons aangebrachte mantelbuis naar beneden geleid.


Foto's

first gravel is removed with broom to expose bitumen for reliable and stable frame placement
<<<
Voordat de frames voor de zonnepanelen stevig en stabiel kunnen worden neergezet moet eerst een strook bitumen vrijgemaakt worden door het grind weg te vegen met een bezem
Het mooie van een woonproject waar je je buren goed kent is dat je goede afspraken kunt maken voor bijv. het gebruik van de doorgang van het huis van 1 van de op de vierde verdieping wonende mensen. Hier het uitpakken van de zonnepanelen in het appartement van 1 van de bewoonsters. Omdat er geen liftkoker/dakopbouw is, moesten we door haar huis om de zonnepanelen op het dak te krijgen (met dank aan Karin!)
>>>
unpacking of solar panels in room of tenant of appartment on 4th floor
transporting solar panels and ballast  from terrace to flat roof
<<<
Via het terras van Karin kunnen we de zonnepanelen doorgeven naar het dak. De zware grindtegels (onderaan de foto) gingen een stuk moeizamer via het laddertje
De eerste 4 (ACN2000E) zonnepanelen waren reeds op vaste frames bevestigd; hierop moesten de driehoekige aluminium profielen vastgeschroefd worden wat lastig werk is doordat je iemand nodig hebt die het paneel vasthoudt (is bij vervolgprojecten verbeterd). Bovendien was het behoorlijk fris op deze voorjaarsdag zoals de kleding van de heren laat zien: dan is werken met metalen frames e.d. niet zo'n pretje. Let op de typische 90 graden "gedraaide" zonnecellen op de buitenrand van dit type zonnepanelen
>>>
chilly job assembling an aluminium frame support for a solar panel on windy, cold day in March
brand new OK4E-100 inverter (replacement): the working horse and heart of our PV-system
<<<
Een nog "maagdelijk" (vervangings-)exemplaar van de beroemde (bij veel mensen inmiddels "beruchte") OK4E-100 inverter die bij onze PV-systemen zijn gebruikt. Goed zichtbaar is het korte witte 2-aderige DC snoer wat een vaste verbinding met de inverter heeft en met schroefverbindingen in de lasdoos op de onderzijde van het zonnepaneel wordt aangesloten. Rechts (zwart) de 4-polige connector voor de aansluiting van de gelijksoortige stekker op de AC kabel. De inverter zelf wordt in een klein aluminium frame op de onderkant van het zonnepaneel geschoven en met een schroefje vastgezet. Foto © Marijke Nauta.
De heren van het dakdekkersbedrijf zijn klaar. Let op de afstand tussen de plm. 25 cm. hoge dakrand en de zonnepanelen (i.v.m. mogelijke schaduwwerking in de winter) en de ruime afstand tot de dakventilatoren rechtsachter (voorkomen van schade aan zonnepanelen bij reparatie/werkzaamheden aan ventilatoren door derden). Nu nog de 25 meter lange AC-kabel naar de woning aansluiten...
>>>
first 4 solar panels installed


Oplevering

Op 13 maart 2000 werd door een erkend installateur de AC-kabel via de zonnestroomindicator op ons huisnet aangesloten, begonnen onze inverters te werken en werd daarmee formeel het PV-systeem opgeleverd. Het "bewijs" hiervan is een print die m.b.v. de laptop van de installateur van de invertergegevens wordt gemaakt (via dataconnector in het Zonnestroom Indicator kastje met het knipperende lampje) en waarvan een kopie aan de kersverse PV-eigenaar wordt uitgereikt:

proof of successful delivery of PV-system with 4 93 Wp AC-modules mounted with OK4E 100 Watt inverters
Opleveringsbewijs van goed functionerend PV-systeem (weliswaar onder niet-optimale omstandigheden; het "zoeken" van de inverters dient eigenlijk bij voldoende licht plaats te vinden, maar het was op de dag van oplevering continu bewolkt en somber, hetgeen goed te zien is aan het afgegeven vermogen: P in Watt, 6e kolom). Let op de zeer belangrijke 3e kolom waarin de sinds de aansluiting op het electriciteitsnet weergegeven energieopbrengst (E in Wh) van elke inverter wordt weergegeven; feitelijk geeft deze de "meterstand" van de inverter weer. Deze is identiek voor op hetzelfde moment op het net geschakelde "nieuwe" inverters; op deze eerste dag is sinds de aansluiting op het net (ongeveer een half uur voor de uitlezing) nog maar 2 Wattuur per inverter geproduceerd. De linksboven weergegeven datum/tijd klopt niet (moet zijn 13 maart 2000 's ochtends).


Monitoring

Pas op 28 maart 2000 werd het door ons bij het PV-systeem aangeschafte OK485 data-interface middels een ongeveer 25 meter lang 2-aderig snoer aangesloten op een vaste dataconnector in het ZI kastje en konden de inverter data uitgelezen worden door het interface in een vrije, seriële (RS232) COM-poort van onze computer te steken (destijds een Windows 98 machine). Vanaf die tijd is ongeveer 3 jaar lang dagelijkse systeemmonitoring gedaan m.b.v. het op een autobootende diskette aanwezige DOS programma (versie 1.0) waarmee alle inverter systeemdata m.b.v. 1 screendump op papier geprint konden worden zoals in onderstaand voorbeeld:

screendump of OK4 manager software version DOS 1.0 showing data of first 4 93 Wattpeak AC modules with OK4E inverters
Screendump van 11h26 op 1 april 2000 met zonnig weer. Let op de toegenomen meterstanden van de inverters (ruim 3 kWh per inverter sinds aansluiting op 13 maart 2000) en de kleine onderlinge verschillen, zelfs bij een identieke oriëntatie van de zonnepanelen (is normaal, want zonnepanelen en inverters zijn nooit exact hetzelfde). Door het zonnige weer is het actuele/momentane vermogen (kolom 6) ook een stuk hoger (ruim 40 Watt), maar nog verre van optimaal (incidenteel behaalde maximale output in voorjaar is 89 Watt tussen reflecterende wolken in rond het middaguur voor de inverters op de 93 Wp zonnepanelen, maar dit wordt zelden gehaald).

Met de succesvolle installatie van deze 4 zonnepanelen was voor ons het "zonneavontuur" begonnen en konden we zelf zonnestroom opwekken. Genieten dus!

start of our solar adventure (summer 2000)

Voor details m.b.t. bekabeling, electrische aansluitingen in huis, inverters, data interface e.d. keer terug naar de PV-systeem linkpagina of blader verder.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

© 2004 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)