burning issue - meest recent
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index
 

SOLARENERGYERGY

Brand en zonnepanelen - de "incidenten"

Een historisch overzicht

Verzameld, updated, en van commentaar voorzien door Peter J. Segaar / www.polderpv.nl

 

Inhoud:

Incidenten overzicht Nederland

2023, 2022 en eerder (aparte pagina)

Incidenten buitenland (selectie)

Laatst toegevoegd alhier


Nieuwe berichtgeving, analyses en commentaren "brand en zonnepanelen"

Voor algemene stukken over "Zonnepanelen en brand", zie de separate pagina in dit dossier op Polder PV.


(Vermeende) incidenten Nederland overzicht e.a. landen (focus op NL).

Aanvankelijk nog relatief zeldzaam, maar ze gebeuren. Hoe meer installaties er zijn / worden geplaatst, hoe groter de kans dat er eens iets mis gaat, zoals alles in het leven. Vergeet daarbij niet dat er in Nederland volgens Netbeheer Nederland eind 2023 al bijna 2,8 miljoen PV installaties op woningen aanwezig waren. Bij dit overzicht moet ook worden vermeld, dat er heel vaak in de - vaak zeer beperkte - berichtgeving nauwelijks, slechts suggestief zonder ondersteunende bewijzen, of in het geheel géén (overtuigende) causaliteit tussen "de aanwezige zonnepanelen" en "de brand" is aangetoond. Punt van extra aandacht in ieder geval, zeker gezien meerdere incidenten in, met name, 2018 en 2019: BIPV installaties - met zonnepanelen ingebed "tussen de pannen", relatief matige ventilatie mogelijkheid, en junction boxen, kabels en -stekkers dicht bij onderdelen van het dakbeschot - en isolatie materiaal... De meest recent gevonden incidenten (2023 - 2024) vindt u bovenaan de waslijst.

Voor incidenten in eerdere jaren, zie de vorige pagina.


2024


NL-Alert na grote brand bij kwekerij, zwarte rookwolken al van ver te zien (Omroep West, 22 november 2024). Om kwart voor 2 's middags werd brand gemeld in een loods bij Salix (wilg) boomkwekerij Bontekoe aan de Loeteweg in Hazerswoude-Dorp (Alphen aan den Rijn, ZH). 7 minuten later werd al opgeschaald naar zeer grote brand, en om 9 over twee werd GRIP 1 status afgekondigd, ook omdat er meerdere andere bedrijven / loodsen, en een woonhuis vlakbij lagen, en de wind sterk was. Vanwege de heftige rookontwikkeling werd een NL-Alert verstuurd (15h09, ingetrokken om 19h15), en tijdelijk enkele mensen uit huis gehaald. Zelfs het treinverkeer tussen Boskoop en Alphen aan de Rijn, over het oostelijk van het complex liggende spoor, werd kort stilgelegd. 4 man personeel kon op tijd het bedrijf verlaten, er raakte niemand gewond. Vanaf kwart over vijf 's middags was de brand grotendeels bedwongen, maar werd wel een kraan ingezet om de loods restanten uit elkaar te trekken om de laatste brandhaarden te kunnen blussen. De loods moet als verloren worden beschouwd, ook een deel van de aangrenzende kas raakte flink beschadigd. De oorzaak van de brand is niet duidelijk, de eigenaar "staat voor een raadsel".

Met het teloorgaan van de loods is ook een middelgrote PV generator verloren gegaan. Deze bevatte 420 panelen op zuid en op noord, en in twee delen aangebracht in 2018 en 2020. Deze stond sinds april 2021 in de projecten lijst van Polder PV, en is inmiddels verplaatst naar de "afvoer" pagina.

Naar aanleiding van de flinke brand, zijn er kennelijk weer scherven van de kristallijne zonnecellen vrijgekomen en deels in de omgeving terechtgekomen. De gemeente wijdde een pagina aan de brand, en gaf tips over het opruimen van roet- en andere deeltjes, en zonnecel scherven. Ze claimen dat er ook "glasscherven" vrijgekomen zouden kunnen zijn, maar dat is een beetje verkeerd gesteld, als ze daarmee de brokjes veiligheids-glas van de afdekplaat van zonnepanelen zouden bedoelen. Dat zijn namelijk geen "scherven", maar, indien de glasplaat volledig desintegreert, "brokjes", die omdat ze te zwaar zijn om door wind meegevoerd te worden, op de locatie naar binnen in de vuurzee vallen. Hollands Midden Veilig maakte het nog bonter, en suggereert "scherven zonnecelfolie zijn erg scherp en kunnen snijwonden veroorzaken". Waar de veiligheidsregio dat merkwaardige & misleidende begrip "zonnecelfolie" vandaan heeft is mij volstrekt onduidelijk. Het zijn gewoon lichte scherven van de zonnecellen, die in sterk convectieve branden zoals onderhavige omhoog stijgen en elders weer neerdwarrelen / "uitregenen". Met "folie" heeft dat verder niets van doen.

De eigenaar was al snel opgekrabbeld na dit onfortuinlijke incident, en was al bezig om zo snel mogelijk te proberen om de productie weer opnieuw te starten, aldus Omroep West in een vervolg artikel.

Zie ook: Alarmeringen.nl, Gemeente Alphen aan den Rijn en Hollands Midden Veilig (tips voor opruimen rommel), AD.nl, Nu.nl, Omroep West, Studio Alphen


Middelbrand in ‘s-Gravenzande: dak tuinbouwbedrijf in vlammen (Rodi.nl, 18 november 2024). 13h40 melding van brandje bij een kasteeltbedrijf (groenten) aan de Bagijneland te 's-Gravenzande (Westland, ZH). 2 auto-tankspuiten en een hoogwerker van 2 brandweerkorpsen kwamen er aan te pas om het beginnende brandje, wat tot "middelbrand" werd opgeschaald te lijf te gaan. Vermoed wordt dat kabels van de aanwezige PV installatie op de een of andere manier in brand zijn geraakt, waar ongetwijfeld nader naar gekeken zal gaan worden. De brand was snel geblust, nadat een toevallig in de buurt zijnd installatiebedrijf met een tank van 400 liter water ook een helpende hand had geboden. Verder zijn er weinig details beschikbaar. De getoonde PV generator moet nagelneu zijn geweest, hij komt in ieder geval nog niet voor op de meest recent beschikbare luchtfoto's.

Zie ook: Alarmeringen.nl, AD.nl, Youtube (filmpje van Ende Media)


Brand bij distributiecentrum Albert Heijn Zaandam, zonnepanelen mogelijk oorzaak (NH Nieuws, 11 november 2024). Om iets over 1 uur 's middags kwam er op 11 november een melding binnen over een brand bij het grote distributiecentrum van Ahold, aan de Hoofdtocht in het aan het Noordzeekanaal gelegen industrieterrein Westerspoor te Zaandam (Zaanstad, NH). 11 minuten later werd opgeschaald naar grote brand, vermoedelijk vanwege het karakter van het grote complex, een belangrijk distributie knooppunt voor talloze AH filialen van Ahold-Delhaize. Met 5 tankautospuiten en 2 hoogwerkers werd de brand te lijf gegaan, onder andere schoot het korps uit Wormerveer te hulp. Er was rookontwikkeling op, gezien het geraadpleegde foto materiaal, het dak van het noordelijke deel van het complex. Gelukkig bleken daar geen goederen voor de supermarkten te liggen. Voor de zekerheid is wel het hele complex tijdelijk ontruimd, en moest de resulterende "vrachtwagen kolonne" in goede banen worden geleid. Rond half drie was de brand meester, volgens de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Het dak zou daarbij nog wat gesloopt moeten worden om te controleren of er geen brandhaarden meer waren. Er zou geen schade zijn ontstaan in de onderliggende hal. Wel is Stichting Salvage ter plekke om het bedrijf bij de schade afhandeling bij te staan.

Vermoed wordt, dat de oorzaak bij zonnepanelen op het dak heeft gelegen, maar details daarover zijn nog niet vrijgegeven. Het enorme complex bevatte al 2 grote oudere PV generatoren, aangelegd in 2017 en 2019, op de westelijke en oostelijke. delen. In 2024 is ook het resterende deel op de noordzijde aangebracht. Mogelijk zijn hierbij installatiefouten gemaakt, maar dat moet nog blijken uit onderzoek. De drie deel-complexen hebben bij elkaar ruim 16 en een half duizend zonnepanelen (data Big Sheet Polder PV), dus niet "slechts" 6.380, zoals Zaanstad Nieuws meldde. Dat was destijds door AH gemeld voor uitsluitend fase I, maar er zijn voor die eerste fase wat minder panelen opgeleverd (project Ecorus).

Zie ook, o.a. Alarmeringen.nl, Foodholland.nl, Hardnieuws.nl, De Orkaan.nl, Rodi.nl, Telegraaf, Transport Online.nl, Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, Warehousetotaal.nl, Zaanstadnieuws.nl


Brand in woning Nieuwe Niedorp: omvormer van zonnepanelen de boosdoener (Noordhollands Dagblad, 22 oktober 2024). Brand in een omvormer voor een PV-installatie, op de zolderverdieping van een woning aan De Molen in Nieuwe Niedorp (Hollands Kroon, NH). Alarm rond 13h15, de brandweer haalde met hulp van een hoogwerker het apparaat van de bovenverdieping en bekeek het op straat. Het blijkt om een ouder type Mastervolt inverter te gaan. Geen gewonden, slechts lichte rookschade.

Zie ook Alarmeringen.nl


Drie loodsen volledig uitgebrand in Ternaard, woonhuis lijkt gered (Omrop Fryslân, 17 oktober 2024). Binnen een minuut na melding van brand om 19h24 in opslagloodsen van een loonwerker / aardappel verwerkend bedrijf aan de Hantumerwei in het Friese Ternaard (Noardeast-Fryslân), wordt al opgeschaald naar "zeer grote brand". Ondanks aanstromende brandweer korpsen, lijkt het pleit al snel beslecht. De bestrijding van de felle brand werd bemoeilijkt door de aanwezigheid van machines en opslag tanks voor olie, waarbij de hulp werd ingeroepen van een speciaal Fries team met drones, om op afstand te kunnen inschatten, hoe groot de resterende gevaren waren bij de bestrijding. Drie loodsen, met ook aardappelen en uien in opslag, branden geheel uit, de aan de noordzijde gelegen woonboerderij kon worden gered. De volgende dag worden de laatste brandhaardjes nageblust nadat de trieste restanten van de brand uit elkaar werden getrokken. Er werd tijdens de brand een NL alert uitgegeven vanwege de forse rookontwikkeling. Tijdens deze kennelijk sterk convectieve brand is allerlei rommel in de omgeving naar beneden gekomen, waar onder kennelijk ook weer wat zonnecel scherven. Geadviseerd wordt om deze met handschoenen aan te rapen en bij het restafval te doen, zoals te doen gebruikelijk.

Op de website van de gemeente verscheen een waarschuwing en enkele opmerkingen over de gevolgen van deze brand voor gewassen die buiten worden geteeld:

"Glasscherven komen niet in de omgeving terecht, omdat ze te zwaar zijn om met de wind te worden meegevoerd. Ze worden alleen op de plaats van de brand aangetroffen. Zonnecelscherven kunnen bij grote branden van grote gebouwen tot een paar kilometer vanaf de brand in de omgeving terecht komen. Zonnecelscherven hebben een kleiner risico op letsel dan glasscherven, omdat ze bros zijn en snel breken.

Door het opeten van zonnecelscherven kunnen maag of darmen beschadigd raken. Het is daarom belangrijk om de zonnecelscherven goed van de gewassen te verwijderen. Ze kunnen met de hand verwijderd worden (en bij het restafval worden gedaan) of afgewassen worden. Met name bij bladgroenten kan moeilijker te zien zijn of er zonnecelscherven op zitten. Inspecteer deze daarom goed.

Eet geen gewassen met zichtbare roetdeeltjes er op. Wij raden aan om groenten en fruit die niet zichtbaar verontreinigd zijn uit voorzorg te schillen of te pellen of te wassen"

Het is voor het eerst, dat ik op een officiële (gemeentelijke) website een correct onderscheid gemaakt zie worden tussen de "glasscherven" (eigenlijk, glasbrokjes, omdat het veiligheidsglas van de zonnepanelen betreft, wat bij een dergelijke brand desintegreert, en ter plekke in de brandhaard / het gebouw stort), en de "silicium scherven" van de vrijgekomen zonnecellen, die, omdat ze zeer licht zijn, in de omgeving kunnen worden verspreid. Zeker bij wind, die de rookpluim zijwaarts doet afbuigen. Tevens wordt apart de vrijwel altijd voorkomende "onbekende depositie" van dak- en gebouw materialen etc. benoemd, die bij vrijwel alle heftige branden voorkomen, en waarmee rekening gehouden moet worden bij geteelde gewassen in de volle grond rond zo'n brand haard. Bovenstaand advies kan dan ook als generiek gelden voor alle komende branden waarbij dit soort zaken geschieden.

Wel nog even over de "bron" van dit alles. Er was op de meest oostelijke loods van het complex weliswaar een zonnestroom generator aanwezig, die in de zomer van 2023 is aangebracht. Maar het betreft een vrij kleine installatie van 2x 36 zonnepanelen aan weerszijden (O/W) van het zadeldak. Ik heb vanwege de geringe omvang ervan verder niet de moeite genomen om deze tot nog toe onbekende entry op te nemen op het Excel tabblad "afgevoerd / vernietigd". Er staat trouwens ook een kleine windturbine op enige afstand van het getroffen complex. Die lijkt verder gespaard gebleven, evenals een grote verzameling houten aardappel kratten, die op enige afstand langs de randen van het erf stonden opgestapeld.

Zie ook (deels incl. foto's en video's) Alarmeringen.nl, AD.nl, Gemeente NOF, RTV NOF 1 en 2, Waldnet 1 en 2 (aftermath), en 112 Nederland.nl


Uitslaande brand bij woning met zonnepanelen (Gelre Nieuws, 5 september 2024). Om 5 uur in de ochtend kwam er een brandmelding binnen voor een woningbrand op de Landlustweg in Steenderen in de Gelderse gemeente Bronckhorst. Het betrof een woning achter een woningwinkel, waar kennelijk (verbouwing) werkzaamheden aan de gang waren, gezien gepubliceerd foto materiaal. Omdat er een PV generator van van 22 panelen op het platte bovendak stond, was bestrijding van deze uitslaande brand lastig, en werd er binnen een uur opgeschaald naar "grote brand". Weliswaar kon de brand uiteindelijk geblust worden, en kon de laatste bewoner uit het huis worden gehaald, maar de schade blijkt groot te zijn. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Zie ook Alarmeringen.nl, De Stentor, Regio8.nl , RTV Ideaal.nl , Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland 1, 2, 3 & 4


Zonnepanelen in brand op woning in Eindhoven (Youtube video 112Nederland, 25 augustus 2024). Brand op een nagelneue 2-onder-een-kap woning aan de Trompetstraat in een nieuw project, in het oostelijke deel van Eindhoven gelegen wijk Tongelresche Akkers, grenzend aan het spoor naar Heeze. Deze woning was met een forse, 19 monokristallijne zonnepanelen tellende generator uitgerust, waar onder brand is uitgebroken, alarm werd geslagen rond 10 voor half vijf 's middags op deze zondag. Het hoeft hier wederom niet te verbazen dat de kennelijk bij bouwbedrijven zeer populaire wijze van het tussen de dakpannen in een cassette leggen van (zwarte) panelen op een zwart pannendak ook in deze hele nieuwbouw wijk weer is gehanteerd. Polder PV heeft er frequent voor gewaarschuwd, en toch gaat wederom zo'n type PV installatie in brand (vermoedelijk het zoveelste connector probleem). Er werd naar middelbrand opgeschaald, er vielen geen gewonden, de panelen moesten van het dak worden gehaald om de brandhaard goed uit te krijgen. Gevreesd wordt voor waterschade. Een warmtepomp unit op een soort schoorsteen werd door zware rookontwikkeling hoogstwaarschijnlijk zwaar beschadigd. Door de rookontwikkeling werd ook een vogel in de kooi voor de zekerheid buiten gezet. Er was veel "belangstelling" uit de buurt, waar overal dergelijke woningen zijn geplaatst, die op veel luchtfoto portals nog niet eens op de foto's zijn te zien, zo nieuw zijn ze. Stichting Salvage wordt ingezet voor de schade afhandeling.

Zie ook Alarmeringen.nl, AD.nl, ED.nl (beiden met video), Omroep Brabant (video).


Grote brand bij Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem (ZHZactueel.nl, 15 augustus 2024). Brandmelding om 11h57, op zondag 15 augustus 2024, in technische ruimte op dak van met zonnepanelen bezet plat dak complex van het filiaal van Gomarus Scholengemeenschap, aan de Hoefslag noordelijk van de A15 in het Zuid-Hollandse Gorinchem. Na 21 minuten werd opgeschaald naar grote brand, en kreeg het lokale brandweerkorps hulp van korpsen uit Arkel, Dordrecht, en van een specialistische ploeg uit Rotterdam. In de aparte ruimte op het platte dak complex zou 1 of meer omvormers van de PV installatie in brand hebben gestaan, waarvan de oorzaak onbekend is, en die nog nader wordt onderzocht. Ondanks het feit dat de brand snel meester was, bleek in de school er dermate veel rook te hangen, dat het schoolbestuur heeft besloten het grootste deel van de week de school te sluiten, zodat de getroffen lokalen en andere ruimtes op professionele wijze schoongemaakt kunnen worden. De uit 1.200 zonnepanelen bestaande, flinke PV generator, die in 3 fases op de diverse dak delen is aangelegd (2018 - 2023), heeft een SDE beschikking.

Zie ook:

Alarmeringen.nl, Gomarus college site, AD.nl 1 en 2, De Stad Gorinchem.nl, Nieuw op Beeld.nl, Rijnmond.nl, ZHZ actueel.nl 2e bericht


Heerhugowaard – Schade na zeer grote brand zonnepanelen op dak (112 Meerlanden.nl, 13 augustus 2024). Op maandag 12 augustus werd 's middags brand gemeld op een nieuw gebouw tussen Echo en Foxtrot, iets ten zuiden van het bekende zonnepark op industrieterrein De Vaandel, noordelijk van Heerhugowaard (gem. Dijk en Waard, NH). Al snel werd van "middenbrand" om 14h28, doorgeschakeld naar "zeer grote" brand om 14h41. Het bleek te gaan om de nieuwbouw van meubel groothandel Richmond Interiors. Op het dak was een installatieploeg een nagelneue PV generator aan het bouwen, waarbij er kennelijk brand is uitgebroken. Daarbij is een deel van de op het dak gelegde panelen verbrand, al is de exacte oorzaak nog onbekend. Er vielen geen gewonden te betreuren, de brandweer was de brand vrij snel meester. Alle reeds gelegde zonnepanelen zouden weer van het dak worden gehaald. Een fotograaf van VLN nieuws legde e.e.a. van de schade vast. Voor deze locatie zijn geen SDE beschikkingen bekend, kennelijk werd de investering voor de generator in de bouwsom opgenomen, of is op een andere manier van financiële ondersteuning gebruik gemaakt.

Zie ook Alarmeringen.nl, 112 Nu-nl, AD.nl, Hardnieuws.nl, NHNieuws.nl, Noord-Hollands Dagblad 1 en 2


Brandende zonnepanelen verwoesten dak woning in Nunspeet (Hulz Media, 15 juli 2024). Op 15 juli 2024 werd, even na kwart over 1 's middags, brand gemeld op een dak van een tweekaps-woning aan de Munnik, in de wijk Molenbeek in het noordelijke deel van het Gelderse Nunspeet. Er was een kleine, uit 4 zonnepanelen bestaande, ongeveer 5 jaar oude PV-set aanwezig, in een cassette "tussen de pannen gemonteerd" in de nok van het schuine dak, die in brand was geraakt. Na 2x oplaaien van het vuur, inmiddels opgeschaald naar "middenbrand", wist de brandweer, met hulp van de hoogwerker van het korps uit Elburg, de brand te blussen. De schade aan de woning zou fors zijn, de buurwoning - toevallig van een brandweerman, leek te zijn gespaard. Stichting Salvage is ingezet voor de schade afhandeling, de woning zou tijdelijk onbewoonbaar zijn (tijdens de brand was er niemand thuis). Over de oorzaak van de brand was nog niets bekend, dit zou worden onderzocht. In ieder geval, het zoveelste incident van de "tussen de pannen" gemonteerde PV systemen, waarbij kennelijk een vlamboog is ontstaan die het dakbeschot en/of isolatie in brand heeft gezet. Het zal vermoedelijk niet het laatste incident zijn bij deze specifieke categorie PV installaties.

Zie ook Alarmeringen.nl, Loco Mediagroep, RTV Nunspeet, De Stentor, en Youtube filmpje van Hulz Media


Stukjes zonnepaneel in weiland na grote brand in loods (Omroep Gelderland, 15 juni 2024). Melding van brand van een "bijgebouw" aan de Aalswijksestraat in het Gelderse Buren, om 17h35 op 15 juni 2024. 6 minuten later staat de alarmfase op "zeer grote brand". Er blijkt een loods van een kersenteler in brand te staan, ondanks het opgetrommelde brandweer personeel van tenminste 5 extra verschillende eenheden, sloegen de vlammen door het dak - met zonnepanelen - heen, en vatte ook de aanpalende loods vlam. Beide loodsen zijn verloren gegaan, er waren geen gewonden. Aanwezige honden werden in veiligheid gesteld. Door de convectie zijn "deeltjes van de zonnepanelen" op het eigen, en bij de buren neergekomen. Hier worden ongetwijdeld de veelbesproken (maar vaak slecht begrepen) lichte silicium scherven mee bedoeld.

De kersenteler is een groot deel van zijn oogst en machinerieën kwijt, aldus een opvolg artikel bij Omroep Gelderland. De onderkomens voor de kersen plukkende arbeidsmigranten zijn ook verloren gegaan. Van de mogelijke oorzaak heeft eigenaar Hakkert "geen flauw benul", hij was kort voor de brand nog in een van de loodsen om aan iemand kersen te verkopen. Een van de loodsen stond vol met tienduizenden dozen, wat de omvang van de brand mede verklaart. Een aanpalende "open loods" met tractoren e.d. brandde ook af. In de nasleep van de brand heeft een kraan de restanten uit elkaar getrokken om de resterende brandhaarden te kunnen uitdoven.

Bij deze brand zijn 2 PV deelprojecten verloren gegaan, een uit 2 delen bestaand project met 166 zonnepanelen opgeleverd in 2015, en nog eens 93 panelen aangebracht in het voorjaar van 2020. Het project is opgenomen in de "afvoer lijst" van Polder PV.

Zie verder

Alarmeringen.nl, 112Rivierenland.nl, incl. Youtube filmpje, 112Nederland.nl, Burenstad.nl, Gelderlander, Gelrenieuws, SRC Regionieuws


Dak met zonnepanelen in de brand in Zwartsluis (NuMeppel.nl, 25 mei 2024). Om 13h20, 25 mei 2024, kwam een brandmelding binnen van een dakbrand aan de Leenmanhof in Zwartsluis, in de Overijsselse gemeente Zwartewaterland. Na 5 minuten werd opgeschaald naar "middenbrand", de brandweer kwam met meerdere voertuigen ter plaatse, geholpen door drie korpsen van omliggende dorpen. Het drie jaar oude huis had een uit 36 monokristallijne zonnepanelen bestaande PV generator, iets O. van zuid gericht, op een steil leien dak, met een drietal klapramen geïntegreerd. Het was een dakgeïntegreerd systeem "tussen de leien", ingebouwd met kunststof "cassettes", waarvan inmiddels bekend is, dat bij onzorgvuldig / slordig installatiewerk, een verhoogd brandrisico aanwezig is. Het vermoeden bestaat dat er iets is misgegaan bij het PV-systeem (mogelijk een connector / verbinding), maar dat is niet zeker. De brand, die met name de oostelijke helft van de generator beschadigde, was snel geblust, de bovenverdieping heeft ook flinke schade opgelopen. De brandweer heeft meerdere panelen verwijderd om eventuele resterende brandhaarden in isolatie en/of dakbeschot te kunnen bestrijden. Stichting Salvage is ingeschakeld, de bewoners moesten tijdelijk elders onderdak vinden.

Zie ook

Alarmeringen.nl, De Stentor, Steenwijker Courant, Zwartsluis Actueel


Veel schade door brand in Wognum (Noordhollands Dagblad, 13 mei 2024). Ook in Wognum (gem. Medemblik, NH) was het raak, net als in Capelle aan den IJssel. Om 14h19 werd brand gemeld bij een twee-onder-1-kap woning aan de noordzijde van de Sportlaan. Er werd 3 minuten later overgeschakeld naar midden-brand, en weer 5 minuten later naar "grote brand". Meerdere brandweer voertuigen kwamen in actie. De brand zou ontstaan zijn bij een zeker drie jaar oude plat dak PV installatie aan de achterkant van 1 van de woningen (8 monokristallijne panelen), maar het NHN bericht heeft het over "een schuur" waar de brand zou zijn begonnen. Op de luchtfoto zijn ook warmtepomp units te zien op het platte dak. Vooralsnog blijft het onduidelijk, hoe het vuur heeft kunnen ontstaan.

Aan de straatzijde is ook nog een installatie van 10 panelen op het pannendak geschroefd, de buurwoning had een zeer recent aangebrachte nieuwe installatie, ook op zowel het pannendak, als een viertal panelen op het plat dak aan de achterzijde. De bewoners waren niet thuis, de buren konden op tijd hun woning verlaten, er zijn geen gewonden te betreuren, wel is er forse brandschade aan de achterzijde van beide woningen, met name bij de met hout afgetimmerde bovenverdieping. Beide woningen zouden tijdelijk onbewoonbaar zijn geworden.

Zie ook

Alarmeringen.nl, AD.nl, NHNieuws.nl


Grote brand in nieuwbouwwoningen Capelle aan den IJssel (MediaTV.nl, 13 mei 2024). Brand onder PV generator van een drietal nieuwbouwwoningen, van een blok van 4, aan de Uilenhof in Capelle aan den IJssel (ZH). Een nieuwbouw project tussen de Fluiterlaan en de Merellaan in de wijk de Middelwatering. Helaas betreft het hier wederom een zogenaamde "BIPV" installatie, waarbij de (nagelneue) PV generator met monokristallijne zonnepanelen tussen de pannen in is aangebracht, met aanslutingen en bekabeling direct op het dakbeschot cq. op de daar op aangebrachte isolatie. Als er problemen zijn met de verbindingen, en er hoge stromen lopen bij felle zon, is dat een risico categorie, zoals we aan een reeks incidenten in de voorgaande jaren hebben gezien (gemeld en geanalyseerd op deze incidenten pagina's). De brand werd gemeld rond het middaguur, om 12h21, en werd, ook vanwege de dichtbevolkte buurt, en de aard van de brandhaard, direct als "grote brand" gekwalificeerd.

Een installateur heeft de brandweer geholpen om zonnepanelen van het dak te verwijderen. Op foto's is te zien dat minimaal twee generatoren, met 14 zonnepanelen en een dummie paneel met doorvoer, als verloren moeten worden beschouwd, en vermoedelijk ook minimaal de derde, minder ernstig getroffen installatie. De schade aan de daken is aanzienlijk. Gezien de beschikbare beelden, waren deze woningen waarschijnlijk nog niet bewoond.

Zie ook Alarmeringen.nl, AD.nl, Capelle Vandaag.nl


Distributiecentrum verwoest, brand is na 24 uur nog niet onder controle (Omroep Brabant, 3-4 mei 2024). Om half vijf 's nachts / de vroege morgen van 3 mei, werd melding gemaakt van een industriebrand aan de Kanaalstraat in het uitgestrekte Elzenburg industriegebied in het noorden van Oss (NB). Langere tijd, tot en met 11 uur in de ochtend was er nog sprake van een middelbrand, maar er bleken zeer grote problemen te zijn met het blussen, omdat het een koelvrieshuis complex betrof van Vice Versa, waar een volume van zo'n 65 duizend pallet opslag capaciteit was. Binnen dat complex was het grotendeels 20 graden onder nul, waardoor brandslangen bevroren, en werken binnen de loodsen door de spekgladde, aanvriezende vloeren voor de brandweer schier onmogelijk werd. Er kon toen grotendeels alleen nog maar vanaf de buitenzijde worden geblust, waardoor de bestrijding ernstig werd bemoeilijkt, en vertraagd.

Vanaf 11 uur werd opgeschaald naar "grote" brand, en vanaf 13h20 's middags werd GRIP 1 status afgekondigd vanwege de aanhoudende problemen bij het blussen, en de nog groter wordende, oplaaiende, en sterk uitslaande brand. Hiermee werd optimale coördinatie tussen verschillende lokale hulpdiensten en betrokken (overheids-) diensten gefaciliteerd.

Rond half negen 's avonds zou een deel van het complex zijn ingestort, en laaide het vuur verder op. Om kwart voor tien 's avonds werd zelfs GRIP 2 status afgeroepen, waardoor niet alleen lokaal, maar ook regionaal strakke coördinatie kon worden opgezet tussen alle mogelijke dienstverlenende partijen. Het bluswerk werd de hele nacht door, met aflossingen, gecontinueerd. Er zouden naar verluidt 's avonds, 3 mei, ruim 250 brandweerlieden betrokken zijn geweest bij de bestrijding, en alle beschikbare middelen, inclusief een blusrobot van de collegae uit Rotterdam-Rijnmond, uit de wijde omgeving zouden zijn ingezet. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Noord werd geciteerd, "Het lukt niet zoals we graag zouden willen zien". Een zestig-tal vrachtwagens zijn vanwege de enorme rookontwikkeling van het omliggende terrein weg gereden, en tijdelijk bij het gemeentehuis van Oss geparkeerd.

Op Alarmeringen.nl is een enorme waslijst aan meldingen te zien voor dit ene incident, de laatste was van 7h14 in de ochtend van 4 mei, meer dan een etmaal na de eerste melding op dat portal. Omroep Brabant meldde in de ochtend van 4 mei dat het complex tot de grond toe zou zijn afgebrand, al zijn er nog de nodige overeind staande muren te zien op foto's en video beelden. Het vuur was toen nog steeds niet gedoofd. Naastgelegen gebouwen zijn - met moeite - gespaard gebleven, waaronder het grote distributiecentrum van Den Hartog en Bikker aan de oostzijde.

Eindhovens Dagblad kwalificeerde het incident als "misschien wel de grootste vuurzee in vijftig jaar".

Gemeente Oss heeft tijdens de grote brand een live-blog bijgehouden om omwonenden te informeren, en presenteerde ook een meer algemene FAQ pagina. Er waren gelukkig geen gewonden te betreuren, de brandweer heeft omliggende panden gered, het koelvries complex van Vice Versa is "gecontroleerd uitgebrand", ook om nog ergere rookontwikkeling te voorkomen. Volgens de gemeente zou om 9h09 in de ochtend van 4 mei pas de brand onder controle zijn gekomen. Om 11 uur waarschuwt de Veiligheidsregio echter nog steeds voor potentiële rookoverlast. Er was ook sprake van langdurige stankoverlast, omdat er een enorme hoeveelheid diepgevroren levensmiddelen in brand is geraakt in het bijna 16 en een half duizend vierkante meter oppervlak hebbende koelvries complex.

Tijdens deze zeer grote, sterk convectieve brand, met vrijwel horizontaal weg waaiende rookkolom, zijn, zoals te doen gebruikelijk, weer allerlei zaken "de lucht in gegaan". Omdat er een grote PV generator op het complex was aangebracht, zaten daar ook weer de bekende silicium (géén "glas") scherven bij. Omwonenden werden sowieso al voor de heftige rookontwikkeling gewaarschuwd, er is een NL Alert uitgevaardigd, 5 bewoners van de Vechtstraat en IJsselstraat werden tijdelijk ge-evacueerd en moesten de nacht elders rondbrengen. De enorme rookkolom was tot in Nijmegen te zien, 20 kilometer verder oostwaarts, en bijvoorbeeld ook vanuit het dertien kilometer zuidelijker gelegen Brabantse Uden. Alle rommel die eventueel in tuinen en op weiden zou zijn neergedaald, en die als ongevaarlijk wordt beschouwd, kan met handschoenen aan worden verwijderd en bij het restafval gedeponeerd ("mogen in de kliko"). Hondeneigenaren werden zelfs geadviseerd om op te letten, dat hun huisdieren geen roetdeeltjes zouden gaan opeten. Boeren werd geadviseerd het vee voorlopig binnen de stallen te houden.

Weer een grote PV generator verloren gegaan

Op het getroffen complex was in de zomer van 2017 al een grote PV generator aangebracht, in het voorjaar van 2019 volgde nog een kleine toevoeging, begin 2022 een tweede, en eind 2022 / begin 2023 werd ook nog een nieuwe loods, ook met PV panelen, aan de noordwest zijde toegevoegd. Het betreft het grootste van 2 vlak bij elkaar gelegen complexen van Vice Versa aan weerszijden van de IJsselstraat, die van zonnepanelen werden voorzien vanaf 2017. In totaal telde de webmaster van Polder PV, van high-res luchtfoto's, een volume van bijna 7.400 zonnepanelen op beide complexen, waarvoor in totaal 3 SDE beschikkingen waren afgegeven. Van dat totale volume lagen ruim vijf en een half duizend zonnepanelen op het door brand getroffen grote complex aan de Kanaalstraat. Aangezien dit complex "gecontroleerd is afgebrand", wordt er hier voorlopig van uitgegaan dat de complete PV generator daar verloren is gegaan*, totdat daar meer duidelijkheid over is. Deze is dan ook uit de grote projectenlijst van Polder PV verwijderd, en naar het tabblad "afgevoerd" overgeheveld, waarbij het, als inderdaad de complete generator verloren is gegaan, mogelijk om het 2e grootste PV project in Nederland gaat (na Axel Logistics in het ook Brabantse Etten-Leur), mogelijk zo'n 1,7 MWp groot, wat door brand is verwoest.

Het kleinere loodsen complex van Vice Versa, aan de IJsselstraat, waarvan de generator in 3 fases werd opgebouwd, lag sowieso verderop, er was daar niets aan de hand, dus die blijft in de lijst realisaties staan van Polder PV. Een derde complex van Vice Versa, noordelijk van de Kanaalstraat gelegen, en grenzend aan de Burgemeester Jansenhaven, is buiten het centrum van de brandhaard gebleven. Ook daar is sedert de zomer van 2019 een PV generator aanwezig, met een uitbreiding toegevoegd in het voorjaar van 2021 (totaal ruim 1.700 PV modules).

* Kan aan worden getwijfeld. Wellicht is in ieder geval de meest recent toegevoegde loods, aan NW zijde, gespaard gebleven. Zie deze reactie op "X". Maar ook mijn commentaar na het zien van de video bij Gelderlander. Hier zal later nog wel eens naar gekeken worden door Polder PV, zie ook nagekomen.

De nodige media uitingen, uiteraard, bij deze grote brand, met de nodige foto's en video's. Een selectie:

Alarmeringen.nl, AD.nl, Brabants Dagblad, Brandweer Brabant-Noord ("X"), ED.nl 1, 2, Gelderlander (video luchtbeelden), 2 (nablussen), GidsTV.nl, NOS.nl, Nu.nl 1, 2, Omroep Brabant, 2, 3, Gemeente Oss "live-blog", "brand onder controle", Peter ter Horst op "X", Youtube - SQ Vision (video bluswerkzaamheden), Transport On-line.nl, Veiligheidsregio BN op "X" 1, 2, 3, 4, 112Nieuws.net

Nagekomen

MSN (ANP bericht), en Omroep Brabant, 5 mei 2024, nablussen. Op de drie luchtfoto's van het nagekomen Omroep Brabant artikel is goed de totale verwoesting te zien. Het lijkt er op dat alleen het zuidoostelijke deel van het complex nog "enigszins" gespaard is gebleven, met nog een klein dakdeel met wat zonnepanelen, maar verder ook een zwaar beschadigd restant van de bebouwing er omheen. Gezien de totale verwoesting, en de enorme hitte die ook deze resterende zonnepanelen ervaren moeten hebben, is de inschatting van Polder PV, dat ook die afgevoerd zullen gaan worden, met de enorme hoeveelheid rommel die er nog is overgebleven. Op de foto's was al te zien dat er volop wordt gewerkt om de restanten van het complex (stapsgewijs) op te ruimen.

Bovenstaande vermoeden is bewaarheid geworden. Later gepubliceerde luchtfoto's van de locatie laten zien dat het complete perceel volledig is leeg geruimd, er is niets meer van het complex over.


Grote uitslaande brand verwoest loods Laakweg Nijkerkerveen (112nieuws.net, 16 april 2024). Brand melding in loods met onderdelen van Satter Hoveniersbedrijf en een loonwerk bedrijf om bijna half vier 's nachts op 16 april 2024, aan de Laakweg te Nijkerkerveen (gemeente Nijkerk, Gld). Al snel werd overgeschakeld op melding "grote brand", met meerdere voertuigen rukte de brandweer uit om de brand in de loods te bestrijden. Maar tevergeefs, deze is volledig uitgebrand. Wel wist de brandweer nog enkele landbouw machines op tijd uit de loods te krijgen, zodat de totale schade nog enigszins beperkt bleef.

Op de loods waren sedert het eerste kwartaal van 2023 94 zonnepanelen aangebracht, het grootste deel de aan de ZO zijde van het zadeldak. Gezien de verwoestende brand, moet de gehele, nieuwe generator als verloren worden beschouwd, en is deze in de afvoer lijst van Polder PV ondergebracht. De gemeente waarschuwde na de brand voor eventueel neergekomen resten "folie en mogelijk ook glas" (wat natuurlijk weer de bekende silicium zonnecel scherven betreft, maar wat constant fout wordt geïnterpreteerd). Die voorzichtig geraapt kunnen worden met handschoenen, en bij het restafval gedaan. Het hoveniersbedrijf was, mede door hulp van diverse kanten, al snel in staat om, op een tijdelijke nieuwe lokatie, rap door te starten en hun werkzaamheden, deels met geleende machines, te hervatten.

Zie ook berichten bij:

Alarmeringen.nl, Algemeen Dagblad, Brandweer Gelderland-Midden (op X), GelreNieuws.nl, Gemeente Nijkerk, NijkerkNieuws.nl, StadNijkerk.nl 1, 2, en 3, 112Vallei.nl.


Buitenbrand op Havikerwaard in De Steeg (Alarmeringen.nl, 12 april 2024). Brandweer kwam in actie na melding van een "buitenbrand" aan de Havikerwaard in De Steeg (gem. Rheden, Gld), om tien over half een 's middags, op 12 april 2024. Een betrouwbare bron van Polder PV pikte wat meer informatie over het incident op, die hier onder wordt weergegeven. Het gaat om een brand in een omvormer van het drijvende zonnepark Havikerwaard van exploitant K3 Delta, een bekend zandwinnings-bedrijf, een bijgaande foto liet inderdaad een uitgebrande inverter zien (van een bekend merk). Let op het advies van de exploitant ...:

"13:15 uur melding buitenbrand industrie K3 Delta zandwinning.
Er stond een gedeelte van het schakelgebouwtje op een ponton in brand.
Dit ponton is onderdeel van een zonnepaneelpark op het water.
Brandweer heeft het brandje geblust.
Beheerder/Eigenaar K3 Delta (zonnepaneelpark) t.p.
De beheerder heeft ons geadviseerd de volgende keer niets te ondernemen.
Bij kabel bezwijking kan op het ponton 10 KV komen te staan, en rondom het water staat ook stroom op."


Oververhitte stroomkast tussen zonnepanelen houdt gemoederen in Exloo bezig (RTV Drenthe, 30 maart 2024). Transformator brandje in zonnepark De Oude Landen, ZO van de Oude Dijk te Exloo (Borger-Odoorn, Dr.), om kwart voor negen in de ochtend van 30 maart 2024. Na overleg tussen de met 4 blusauto's uitgerukte brandweer en de eigenaar werd aanvankelijk besloten om het afgelegen terrein niet te betreden, en is de mogelijkheid overwogen om het zonnepark door regionaal netbeheerder Enexis tijdelijk af te schakelen. Er was van grote afstand wat witte rook zichtbaar. Over de afloop en de oorzaak van het brandje is niets bekend. Het betreft een bijna 62 MWp groot project van Fries ontwikkelaar GroenLeven, wat is doorverkocht aan het Luxemburgse investerings-fonds FP Lux Investments. Het werd begin 2022 opgeleverd.

Zie ook:

Alarmeringen.nl, Newspower.nu, Westerwolde Actueel, 112 Regioflits (Facebook)


Boer die eerder aanslag overleefde getroffen door brand: verdachte opgepakt, duizenden varkens dood (AD.nl, 25 maart 2024). Helaas weer een vreselijke stalbrand, ditmaal in de langste stal aan de westzijde van het varkensstallen complex aan de Molenakker in Boekel (NB). Wat onderdeel is van een veel groter dubbel-complex met in totaal 7 grote (verlengde) stallen en vele kleinere, aan de Molenakker / Elzen / Molenbrand. Het betreft een groot vleesvarkensbedrijf van lokale ondernemer Coppens, die ook wel bekend staat als "de grootste varkenshouder en mestproducent van Boekel".

Om 4 over half elf 's avonds op zondag 24 maart 2024 kwam de eerste brandmelding binnen bij de alarmcentrale, 2 minuten later werd opgeschaald naar midden brand, weer 5 minuten later naar grote brand, om 10 voor half twaalf schaalde men verder op naar "zeer grote brand". Vanwege de aanwezigheid van aanpalende zeer grote stallen met varkens, is er uiteindelijk om 10 over half twaalf 's avonds Grip 1 status uitgeroepen en werd een mobiele centrale commandopost op de plaats van onheils geïnstalleerd.

Helaas mocht dit alles niet baten, de langste stal, die net als 2 buren in 2010 aan de west-zijde fysiek gescheiden "verlengingen" heeft gekregen, waarmee de totale lengte op 170 meter is gekomen, is ondanks de opgeroepen brandweer corpsen uit de wijde omgeving, compleet uitgebrand, met een geschat, tragisch, verlies van 4.000 varkens tot gevolg. Vanwege de door het dak slaande vlammen en de flinke rook-ontwikkeling zijn lokale wegen incl. de aan de oostzijde van het complex liggende N605 tijdelijk afgesloten. En is een NL Alert uitgegaan om uit de rook te blijven en deuren en ramen gesloten te houden. Volgens een reactie van de Veiligheidsregio Brabant Noord op "X", was er een "veiligheidsinstallatie" aanwezig die uitbreiding van de brand heeft voorkomen (mogelijk een sprinkler systeem?).

Tijdens de brand werd om half een 's nachts de elektra afgeschakeld om veilig te kunnen blussen, waardoor ook de enorme luchtverversings-installaties in de andere, ongeschonden stallen van het grote complex, niet konden werken, wat mogelijk effecten heeft gehad bij de varkens aldaar. Om 2 uur werd de stroomvoorziening weer opgestart, en konden de ventilatoren, en de luchtwassers, hun werk weer doen. Kwart over drie 's nachts werd het "brand meester" afgegeven.

Al snel bij het onderzoek werd door de politie een 30-jarige inwoner uit Venhorst opgepakt, die wordt verdacht van betrokkenheid bij brandstichting. De betreffende varkenshouder is in het roerige verleden met een wapen bedreigd, maar doordat het niet werkte, kon hij destijds vluchten, en belandde de aanslag pleger voor lange tijd in de cel. Of er enige relatie met zaken uit het verleden is in dit geval, blijft vooralsnog pure speculatie, dus dat is aan de politie om (eventueel) boven tafel te krijgen.

Deel PV generator vernietigd, Si-scherven uit rookkolom neergedaald

Bij deze dus waarschijnlijk aangestoken brand, is in ieder geval de grootste, meest oostelijk uitstekende stal verloren gegaan, over het lot van de extensie aan de westzijde is nog niets bekend, en kon vooralsnog ook niet uit gepubliceerd beeldmateriaal worden gehaald. Ook al werd er in sommige media over getroffen stallen gerept. Dat zal vermoedelijk later wel bekend worden. Aanvankelijk zijn er op het gehele, in de herfst van 2019 opgeleverde Molenakker / Molenbrand complex, 10.560 zonnepanelen aangebracht (hardcount oorspronkelijke luchtfoto beelden door Polder PV, 10 meer dan leverancier Enovos Green Power Nederland ooit heeft gepubliceerd, zie webarchive). Als alleen de grote stal is vernietigd, gaat het om minstens getelde 1.690 zonnepanelen, 16% van het oorspronkelijke totaal volume, die inmiddels aan de "afvoer lijst" van Polder PV zijn toegevoegd.

Byzonder is, dat er voor dit grote PV complex aanvankelijk 2 kleinere SDE beschikkingen waren afgegeven, maar dat die al rap weer van de RVO lijsten zijn verdwenen. Er is/zijn géén later afgegeven beschikkingen bekend, die in de buurt komen van het forse vermogen van (oorspronkelijk) 2,9 MWp op deze productie lokatie (omvang volgens Linkedin bericht van november 2019).

Deze felle uitslaande, sterk convectieve brand heeft ook weer geleid tot een al van andere incidenten (op deze pagina's uitentreuren behandeld) bekend fenomeen. Er zijn door de westelijke wind richting Venhorst onder anderen scherven van silicium zonnecellen (en andere, slechter identificeerbare brand resten) uit de rookkolom neergedaald over de omgeving. Deze kunnen voorzichtig worden opgeruimd, bij voorkeur met handschoenen aan, en bij het restafval gedeponeerd. Gemeente Boekel wijdde hier netjes een eigen bericht aan, waarin adviezen worden gegeven over het opruimen, en waarin ook wordt gesteld dat er bij deze brand geen asbest is vrijgekomen. Voor vragen wordt doorverwezen naar het e-mail adres van de eigenaar van de installatie, Enovos Green Power. De firma Asdek uit het Limburgse Panningen, wat vooral in de organisatie van asbest opruiming is gespecialiseerd, zal een eerste inventarisatie gaan uitvoeren van het depositie spoor van de rook-kolom van de brand bij Coppens.

ZLTO drukte in een bericht van 25 maart 2024, eventueel getroffen oostwaarts gesitueerde agrarische ondernemers, om contact op te nemen met de betreffende verzekerings-maatschappij, over een (georganiseerde) opruiming van de scherven. Ook nu weer wordt, onterecht, helaas over "glasscherven" gesproken, ZLTO blijft dus slecht ingelicht over wat er daadwerkelijk naar beneden is gekomen. Bovendien wordt er bij mijn weten nooit reuring gemaakt over alle willekeurige andere deposities bij grote convectieve branden waar géén zonnepanelen bij zijn betrokken, bij deze nogal eenzijdig gefocuste belangen organisatie.

Meer berichten bij o.a.

Alarmingen.nl, Brabants Dagblad 1, 2, Eindhovens Dagblad, Hardnieuws.nl, Inboekel.nl, NOS.nl, Nu.nl, Omroep Brabant 1, 2 (idem, video), Pigbusiness.nl, Zeelandnet.nl


Omvormers zonnepark Stadskanaal in brand. (Westerwolde Actueel, 12 maart 2024). Twee omvormers van het zonnepark aan de Boekerenweg in Stadskanaal (het momenteel 5-na grootste zonnepark in Nederland) zijn kennelijk in de ochtend van 12 maart 2024 in brand gevlogen. De melding geschiedde al vroeg, om 10 over acht, wat vrij byzonder is, want zoveel vermogen zal er toen niet gegenereerd zijn. Oorzaak en details van dit kleine incident zijn niet bekend. Er zijn in dit grote zonnepark SMA omvormers geplaatst, maar dat zegt verder helemaal niets, ook omdat de oorzaak van het brandje niet bekend is. Het project werd destijds onder leiding van Chint Solar gebouwd, door Greencells en Goldbeck Solar, eind november 2020 netgekoppeld opgeleverd, en al voor de bouw verkocht aan het bekende Duitse investerings-huis Blue Elephant.


2023 Tot en met de laatste 46 alhier geregistreerde / besproken incidenten, inclusief later wat kleinere brandjes, en enkele grotere, toegevoegd uit de rapportage van Netbeheer Nederland / Krado over dit jaar (waarin echter de meeste hier besproken grote incidenten juist weer niet worden benoemd).


24 november 2023. Brandje in omvormer ("transformator") van particulier PV-systeem op woning in de Dr. Colijnstraat in Middenmeer (Hollands Kroon, NH). Het brandje werd snel geblust, de oorzaak zou nog worden onderzocht. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado). Zie ook Alarmeringen.nl.


3 november 2023. Brandje van een omvormer ("elektrakast") van zonnepark Royal Lankhorst aan de Selfhelpweg te Sneek (Súdwest Fryslân, Fr.). Met inzet van een hoogwerker kon het brandje snel met schuim worden geblust. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado). Zie ook Alarmeringen.nl, 112fryslan.nl en Grootsneek.nl.


11 oktober 2023. Brandlucht in de basisschool/kinderdagverblijf De Octopus aan de Robijnstraat in Swalmen (L.). Na onderzoek door de brandweer bleek het een verdeelkast van de PV installaties te zijn. Deze werd afgekoppeld, een opgeroepen onderhoudsmonteur moest de oorzaak verhelpen alvorens de installatie weer ingeschakeld kon worden. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado).


Zeer grote brand in loods op Laar. (Weertdegekste.nl, 9 oktober 2023). Een loods van agrariër / vastgoed ondernemer Wagemans aan de Boeketweg in het gehucht Laar (gem. Weert, Limburg) is grotendeels afgebrand en deels ingestort, in de avond van 9 oktober 2023. De brandmelding kwam om 19h14 binnen, een kwartier later werd opgeschaald naar grote brand, om 20h09 naar "zeer grote brand", en een minuut later werd Grip 1 status afgekondigd, waarbij de gemeente o.a. de coördinatie van de hulpdiensten kan overnemen. Mogelijk had een combinatie van de felheid van de brand, waarvoor ook een NL alert werd afgekondigd, en de aanwezigheid van een hoogspanningstraject, op nog geen twintig-tal meters noordelijk van de loods, met deze hoge status te maken. De hulp van zo'n 8 brandweerkorpsen, met zeker 10 voertuigen en 50 brandkorps medewerkers, werd ingeroepen om de felle brand te bestrijden, en het nablussen op zich te nemen. Ook een ambulance werd ingezet, maar er zijn voor zover bekend geen gewonden te betreuren.

De loods was niet meer te redden, de brandweer besloot deze "gecontroleerd te laten uitbranden". Een naastgelegen woning bleef gespaard. De oorzaak zou officieel nog onbekend, zijn, al suggereert De Limburger, dat bewoners als eerste een landbouw voertuig in de loods in brand zagen gaan. In de loods zouden meerdere landbouw voertuigen, een partij uien, en bestrijdingsmiddelen zijn opgeslagen.

De loods had, volgens luchtfoto's, minder dan een jaar geleden een nagelneue PV generator met 328 zonnepanelen gekregen, die waarschijnlijk ook als total loss opgevoerd zal moeten worden (in ieder geval in "afvoer lijst" van Polder PV opgenomen). De Limburger meldde op 10 oktober, dat "scherpe resten van zonnepanelen" door de brand in Laar mogelijk tot een kilometer ver zouden zijn verspreid. Uiteraard wordt hier zoals te doen gebruikelijk bedoeld, dat er scherven van de door gebarsten dekglas vrij liggende en geknapte kristallijne zonnecellen zijn vrijgekomen, en door de sterke convectie, en wind, over de omgeving zijn verspreid. En wel, "in een gebied dat vanaf het brandadres circa 1 km richting de A2 loopt langs de Boeketweg", aldus gemeente Weert. Deze kunnen gewoon bij het restafval worden gedeponeerd, net als alle andere rommel die bij dergelijke heftige branden vrijkomt (maar waar de pers het zelden in het algemeen over heeft). De gemeente Weert besteedde aandacht aan de brandresten en geeft tips voor het opruimen ervan, in een apart nieuwsbericht.

Zie ook Alarmeringen.nl, Gemeente Weert, Youtube filmpje (WdG), en De Limburger, 1 en 2, en TVEllef.nl


Brand zonnepanelen Westeinde Den Haag snel geblust. (Haaglanden Veilig.nl, 23 september 2023). Dakbrandje op een ooit met sloop bedreigd pand (voormalig verpleeghuis), al lang geleden door een kunstenaars-collectief overgenomen van de gemeente, op de hoek van het Westeinde en de Lange Lombardstraat. De brand werd om 14h38 op zaterdagmiddag 23 september 2023 gemeld, en al snel werd opgeschaald naar middelbrand. De brand zou zijn ontstaan in de installatie met bijna 30 op ZW gerichte zonnepanelen op het dak. Een van de aanwezigen in het pand probeerde de brand tevergeefs te blussen. De brandweer, uitgerust met meerdere voertuigen, incl. een hoogwerker, wist het brandje echter snel te blussen. De schade aan het dak is wel fors, en er is waterschade op de bovenste verdieping ontstaan. Stichting Salvage overlegt met de beheerder van het pand over de schade afhandeling. Benadrukt wordt, dat de precieze oorzaak nog onbekend is. Er is geen sprake van gewonden.

Zie ook Alarmeringen.nl, Omroep West, Algemeen Dagblad, rapport Netbeheer Nederland / Krado.


22 september 2023. Schuurbrand bij woning in de Van Diemenstraat te Enschede (Ov.). De brandweer zou hierbij een omvormer hebben gecontroleerd, maar eventuele causaliteit met de brand is onduidelijk. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado).


4 september 2023. Wederom een dakbrand in een PV generator "tussen de pannen", ditmaal aan de Van der Veldenlaan in Roden, bij een woning met een forse installatie met 32 panelen (1 van meerdere gelijksoortige woningen). Er is brand uitgebroken, vermoedelijk bij een slechte verbinding onder het generator-veld, de brandweer schaalde op naar "middelbrand". Forse schade, minstens 7 panelen zwaar beschadigd, en sloopwerkzaamheden nodig door de brandweer om de vuurhaard definitief te doven. Stichting Salvage is ingezet voor de schade afhandeling. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado). Zie ook Alarmeringen.nl en Infoleek.nl.


1 september 2023. Dakbrand van woning aan de Kerkstraat te Bleskensgraaf (gem. Molenlanden, ZH), met schade aan het dak, met een PV generator "tussen de pannen", en een vijftal panelen die (zwaar) beschadigd raakten. Omdat de interne situatie van het pand niet duidelijk was, is opgeschaald naar "grote brand". Zowel van buiten als van binnenuit is door brandweer de boel geïnspecteerd om eventuele resterende vuurhaarden uit te krijgen. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado). Zie ook Alarmeringen.nl en ZHZactueel.


9 augustus 2023. Omvormer brandje op dak van Karwei / meubelboulevard aan de Berkelse Poort te Berkel en Rodenrijs (gem. Lansingerland, ZH). De eigen BHV dienst was snel ter plekke en wist het brandje op het dak te blussen. De daarna gearriveerde brandweer controleerde of de installatie was uitgezet. Schade is marginaal, kwestie van een omvormer vervangen, vermoedelijk. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado), zie ook 112Lansingerland.nl.


4 augustus 2023. Tot twee maal toe omvormer brand in distributiecentrum Lighthouse van vastgoed onderneming Borghese Logistics, op Business Park Krabbegors in Dordrecht (ZH). Na 2e incident is de spanning van het systeem gehaald en de omvormer verwijderd. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado), zie ook AD.nl.


Brandweer Leek ingezet bij woningbrand met zonnepanelen in Roden. (Infoleek.nl, 4 september 2023). Woningbrand aan de Peter van de Veldelaan in Roden (Gemeente Noordenveld in aan Groningen grenzend noordelijk Drenthe). 4 minuten na de brandmelding om 11h53 op maandagochtend 4 september werd opgeschaald naar "middel brand", vermoedelijk vanwege het feit dat het om een drie-onder-een-kap rijtjeswoning ging. En, omdat op dit blok een continue PV generator van 72 moderne half-cels monokristallijne zonnepanelen "in-dak" is aangelegd, die over de fysieke scheidingen tussen de 3 woningen heen is aangebracht. Een risico categorie waarvoor Polder PV regelmatig heeft gewaarschuwd. Er werden drie brandweervoertuigen ingezet, en er was assistentie van de Groningse korpsen uit Groningen en Leek.

Ook al is de oorzaak niet bekend, en zal daar ongetwijfeld onderzoek naar worden gedaan, rijst het vermoeden dat de verbindingen bij deze "typische" BIPV "in-dak" installatie niet correct zijn aangelegd en/of dat er verkeerd materiaal is gebruikt, waardoor er een DC-lichtboog is ontstaan die de onderliggende dakmaterialen in vlam heeft gezet. De schade aan de buitenkant lijkt beperkt - er lijken minstens 4 zonnepanelen zwaar te zijn beschadigd, maar door het bluswerk zou de schade aan de woning "fors" zijn. Stichting Salvage is ingezet voor de eerste begeleiding van de slachtoffers.

Dit blok is onderdeel van een groter NOM ("Nul-Op-De-Meter") project van Nijhuis Bouw Noord, met 8 nieuw gebouwde huizenblokken en 22 woningen tussen Peter van de Veldelaan en Secretaris Buitenveldlaan, die, in 2019-2020, in een mix van 2-onder-1-kappers en levensbestendige woningen van bijna voldak PV systemen waren voorzien. In totaal zijn er 580 zonnepanelen gelegd op dit woningen blok. Ook aan de zuidzijde van dit complex zijn in 2021 nog eens 9 huizenblokken met "bijna-voldak" systemen opgeleverd. Het is nog niet bekend of deze en de andere woningen in dit complex "nader aan de tand" zullen worden gevoeld, om te kijken wat de staat is van de aangebrachte verbindingen in het PV generator gedeelte.

Zie ook berichten onder

Alarmeringen.nl, Meternieuws.nl, en video op Youtube.


NL-Alert en A15 dicht vanwege zeer grote brand in Alblasserdam, pand volledig verwoest. (Rijnmond.nl, 30 juli 2023). Grote, felle brand gemeld rond 14h13 op een bedrijfsdak op het bedrijventerrein Nieuwland, vlak bij het 150 kV hoogspanningsstation in Alblasserdam (ZH). Om 14h51 werd GRIP-1 status uitgeroepen, en om 15h26 werd de hoogste alarmstatus, GRIP-2 vastgesteld. Meerdere korpsen, inclusief een hoogwerker en water transport, waren ter plekke voor de bestrijding van het vuur. Het ging hier om een cateringbedrijf, Bon Bon, wat net had aangekondigd dat het platte dak van 462 zonnepanelen was voorzien, en maandag in gebruik genomen zouden gaan worden. Deze generator was op een aparte draagconstructie iets zwevend, vrijwel horizontaal boven het bitumen dak aangelegd.

Er was veel zwarte rook die bijna horizontaal wegtrok over aangrenzende wegen, die werden afgezet. De rook werd deels veroorzaakt door het bitumen van het platte dak. Er werd een NL-alert uitgevaardigd om de rookkolom te mijden en ramen en deuren dicht te doen in de buurt. Uit de rookkolom van de heftige brand, die tot in Gorinchem te zien zou zijn geweest, zouden in de nabijheid scherven van de zonnecellen zijn uitgeregend, die vrijkomen als de zonnepanelen barsten door de intense hitte. Onderzocht wordt een driehoekige strook tussen de Edisonweg en de Veerweg op eventuele silicium scherven, in o.a. weilanden verder weg van het direct aangrenzende gebied. En er wordt een plan opgesteld om eventuele deposities van de openbare weg te ruimen. Er waren ook enkele ontploffingen te horen. Gewonden zijn niet gemeld.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft enkele adviezen gepubliceerd op een aparte incident site. Pas rond kwart over acht 's avonds werd brand meester verkondigd. De aanpalende A15 en Edisonweg, die waren afgesloten, werden rond half negen 's avonds weer vrijgegeven. Er zou nog worden nageblust.

Het pand was helaas door de felle brand niet meer te redden en zal gesloopt gaan worden. Het nabijgelegen pand (ook met PV generator) kon door nat te houden worden gespaard door de brandweer.

Ook al lijkt "een" oorzaak bij de nog niet opgeleverde generator een mogelijkheid, is dat beslist nog niet zeker. In het Telegraaf artikel wordt Marcel Dokter, voorzitter van de Vakvereniging Brandweervrijwilligers, geciteerd, die het zowel in het pand ziet branden, als het bitumen op het dak. Officieel is de oorzaak dan ook (nog) niet bekend.

De helaas al in de kiem gesmoorde, kersverse PV generator is in de afvoer lijst van Polder PV opgenomen.

Zie verder berichten, filmpjes, en beeldmateriaal onder:

Alarmeringen.nl, Veiligheidsregio ZHZ, Alblasserdam.net, Alblasserdam Nieuws, Algemeen Dagblad, ANP via MSN.com, Hardnieuws.nl, Het Kontakt.nl, MediaTV.nl, NOS, Rijnmond.nl, Telegraaf, Transport Online


12 juli 2023. Schade aan dak en zonnepanelen bij dakbrand Lemele. DeToren.net. Wederom een dakbrandje op een grote, alleenstaande woning met PV installatie "tussen de pannen", ditmaal aan de Bulemansteeg te Lemele (gem. Ommen, Overijssel). Gemeld om 10h54, 3 minuten later opgeschaald naar "midden-brand", en bestreden door 3 brandweerkorpsen. Het gaat om een 32 all-black monokristallijne, 60-cels panelen tellende generator, iets O. van zuid gericht, en tussen de (zwarte) dakpannen in gelegd. Bij de brand zou het dakbeschot grotendeels gespaard zijn gebleven en niet naar binnen het huis in zijn geslagen. Na het bluswerk blijken minimaal zo'n 12 panelen verloren te zijn gegaan, en, afhankelijk van bevindingen van onderzoek, moet nog nader vastgesteld worden wat voor interne schade omliggende panelen zullen hebben gehad. Een verzekerings-kwestie, waarschijnlijk. Officieel is de oorzaak van de brand (nog) niet bekend. Wel is duidelijk dat dit type PV systeem "tussen de pannen" in gebouwd een verhoogd brandrisico kent, als er niet correct aangebrachte verbindingen zijn gemaakt of verkeerde connectoren zijn gebruikt.

Zie ook berichten op Alarmeringen.nl en AD.nl, rapport Netbeheer Nederland / Krado.


10 juli 2023. Zeer grote brand aan Rijksstraatweeg Meteren; koeien uit loods gehaald. HetKontakt.nl. Melding van brand op maandag 10 juli 2023, om 18h28 's avonds, aanvankelijk als middel-brand, zeven minuten later opgeschaald naar "grote", en om 18h43 naar "zeer grote brand". Het betreft de kleinste, meest noordelijke van 3 grote stallen van vleesveehouderij Maatschap van der Koppel aan de oostzijde van de Rijksstraatweg in het zuid-oostelijk deel van Meteren, in de Gelderse gemeten West Betuwe. Stieren uit de aanpalende schuur/stal, en andere dieren (paarden) werden door de boer en de brandweer snel weg gevoerd en in de wei gestald; de rietkap van de aanpalende boerderijwinkel, waar o.a. het geproduceerde "Beter Leven" vlees werd verkocht, werd door de brandweer nat gehouden. Er waren geen gewonden te betreuren, ook niet bij de dieren. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. In de getroffen schuur waren hooibalen opgeslagen, en waren landbouwvoertuigen aanwezig. Nadat de brand grotendeels was bestreden werd hooi uit de getroffen schuur gehaald en duurde het nablussen nog enkele uren.

De veiligheidsregio Gelderland-Zuid stelde in een tweet, dat er in de omgeving van de brand roetdeeltjes en deeltjes van de zonnepanelen zijn terechtgekomen. Vermoedelijk worden met de laatste de inmiddels wel bekende scherven van de zonnecellen bedoeld (eerder werd weer foutief "glassplinters" gecommuniceerd door de veiligheidsregio). Hardnieuws ging zelfs dubbel in de fout door "kunststof splinters van de zonnepanelen" te veronderstellen ... Alle gevonden brandresten kunnen door een ieder bij het restafval worden gedeponeerd.

Bij deze brand is een klein deel van een fors PV project verloren gegaan, al is nog niet duidelijk hoeveel zonnepanelen precies einde levensduur hebben bereikt. Drie schuurdaken lagen sedert eind 2020 vol op dit erf, in een ZZO / NNW, landscape oriëntatie. Hier zijn moderne half-cels PV modules gebruikt, in totaal 1.670 panelen (hardcount PPV van luchtfoto). Op de kleinste stal lagen 442 panelen. Op de zuidelijke helft daarvan, waar de brand zich geconcentreerd lijkt te hebben, lagen er 204, waarvan vermoedt wordt dat die afgeschreven zullen zijn / worden gezien de intensiteit van de brand aldaar. De brandweer meldde dat "een aantal zijn kapotgegaan", onduidelijk is of het noordelijke deel van de bestaande generator van het getroffen dak nog is te redden, en/of nog (deels) ongeschonden is. De verzekering zal vermoedelijk wel vaststellen wat afgevoerd kan worden, en wat als "onaangetast" zou kunnen worden gekwalificeerd. De omvormers voor de PV installatie hingen in ieder geval aan de buitenzijde van de getroffen schuur.

Zie ook berichten op Alarmeringen.nl, 112-Nederland.nl, AD.nl, Gelderlander, GelreNieuws, Hardnieuws.nl, Omroep Gelderland, Youtube video (112Rivierenland)


7 juli 2023. Grote schuurbrand in Rossum in Twente: tientallen kalveren dood. BNdeStem. Wederom een stalbrand met dodelijke slachtoffers bij gehouden vee, in dit geval vleeskalveren. Een brandmelding arriveerde bij de brandweer om 9h25, op 7 juli 2023, voor aanvankelijk een bijgebouw keet/hok/schuurtje aan de Boschweg in de Overijsselse gemeente Dinkelland (waar Polder PV begin dit jaar een vakantiewoning heeft gekocht). 9 minuten later werd opgeschaald naar "grote brand" omdat er kennelijk een veestal in brand stond, waarop zonnepanelen waren aangelegd.

Om half elf was de brand weliswaar bedwongen, maar de 3 betrokken brandweerkorpsen konden niet voorkomen dat er 60 jonge kalveren omkwamen in de vuurzee. Ook de stal moet als verloren worden beschouwd door de schade vanwege het intense vuur. Uitbreiding van dreigende overslag naar een nabijgelegen schuur met hooi opslag kon worden voorkomen, o.a. door snel ingrijpen door een alerte buurman.

Er was weer sprake van een grote rook kolom, waardoor bewoners werden gewaarschuwd ramen en deuren dicht te doen, tot in het noorden van Oldenzaal aan toe. Er zou onderzocht worden of er "deposities" van zonnecel scherven in de omgeving terecht zijn gekomen (verder geen uitsluitsel daar over).

Ook al claimt de brandweer van Twente in een tweet dat de oorzaak niet bekend zou zijn (herhaald in het NOS bericht), in het BNdeStem artikel wordt beweerd, dat de brand zou zijn ontstaan door slijpwerkzaamheden in de stal. Daarbij zou isolatiemateriaal zijn gaan branden, met fatale gevolgen. Als dat blijkt te kloppen, is dit een klassiek geval van "non-oorzaak" PV generator, maar wel het "slachtoffer" van de verwoestende brand.

Er zou geen asbest zijn vrijgekomen. Helaas is wel weer een flinke PV generator verloren gegaan als gevolg van de brand. Deze is pas zeer recent aangelegd, tussen mei en juli 2023, volgens diverse luchtfoto portals. En was aangebracht op vier stallen / stal delen op het erf van de vleeskalveren houder. Van de oorspronkelijk aangebrachte ruim 1.200 panelen is de grootste deelgenerator op de verwoeste stal, 780 panelen (Z/N configuratie) verloren gegaan, en naar de afvoer lijst van Polder PV overgebracht.

De burgemeester van Dinkelland is kort op bezoek geweest om zijn medeleven te betuigen bij de eigenaren (bekend bij Polder PV), stichting Salvage is ingezet om de schade te inventariseren, en voor de afwikkeling van deze zoveelste triest verlopen stalbrand.

Zie ook (deels gelijkluidende berichten) Alarmeringen.nl, 1Twente.nl, 112Twente.nl, AD.nl, NOS, RTV Oost, Tubantia.


4 juli 2023. Flinke rookontwikkeling bij brand in zonnepanelen woning | Middelsluissedijk OZ Numansdorp. 112-Rijnmond.nl. Brandmelding bij een alleenstaande woning aan de Middelsluissedijk OZ, aan de oostrand van Numansdorp in de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard, om 15h40 op 4 juli 2023. Kort na de melding werd opgeschaald naar "middel-brand", ook al bleef het grotendeels bij rookontwikkeling. 4 van 16 zuid-gerichte zonnepanelen, van een installatie die rond 2018 lijkt te zijn aangebracht volgens historische luchtfoto's, zijn afgeschreven, maar vermoedelijk moeten omliggende panelen ook worden afgevoerd vanwege mogelijke gevolgen door de hitte. Stichting Salvage is ingezet voor de afwikkeling van de schade van dit brandje.

Er lijkt geen serieuze doorslag te zijn geweest, het huis in. Het zal u niet verbazen: de betreffende installatie is tussen de dakpannen in gelegd, en heeft dus een verhoogd risico op brand, als er ondeugdelijke verbindingen zijn geweest, waardoor een eventuele DC vlamboog direct het dakbeschot en/of isolatie materiaal heeft kunnen laten branden. Formeel is er echter nog geen (mogelijke) oorzaak vrijgegeven door brandweer of pers.

Zie ook Alarmeringen.nl, AD.nl, en PZC, rapport Netbeheer Nederland / Krado.


18 juni 2023*. Gewonden bij zeer grote brand in Arnhem, NL-Alert verstuurd. 1e van lange reeks van maar liefst 11 (!) artikelen bij Omroep Gelderland, over een verwoestende brand in de Van Kinsbergenstraat in de wijk Presikhaaf in Arnhem noord-oost, in een blok van 8 eengezinswoningen, oorspronkelijk gebouwd in de zestiger jaren van de twintigste eeuw. Het woonblok is onderdeel van een groot renovatie project onder de Stroomversnelling paraplu, waarbij het complete dak van 12 gelijksoortige, naburige woon-blokken door een BIPV "in-dak" PV systeem is vervangen, warmtepompen zijn aangebracht in een aparte "kast naast de voordeur", en isolatie verbeterd. Met als doel een serie van 96 "nul op de meter" woningen (Webarchive) te realiseren. Het project werd in de eindfase bezocht door een delegatie van het Ministerie van Economische Zaken. Oorspronkelijk werd met andere corporaties een renovatie van 11 duizend woningen op deze wijze nagestreefd, een doel dat aanvankelijk niet werd gehaald, door een complex van factoren. In het monitoring rapport over 2021, claimt koepel Stroomversnelling, dat er eind van dat jaar inmiddels 16 duizend bestaande woningen volgens het NOM concept zouden zijn verduurzaamd, dan wel nieuw gebouwd, in heel Nederland. Maar ze signaleert daarbij ook, dat "door de druk op de woningbouw duurzaamheid op de achtergrond is geraakt".

Uitvoerende partij van het NOM concept was aanvankelijk Dura Vermeer, die in het huidige Presikhaaf project, de woningen tussen oktober 2015 en maart 2017 renoveerde, en de daken daarbij met volledig ge-prefabriceerde dakdelen inclusief solar generator on-site, evenals aparte gevel elementen intakelde, en afmonteerde. Waarmee de oorspronkelijk oude, tochtige woningen, een levensduurverlenging van 40 jaar zouden krijgen. De in totaal 96 Stroomversnelling woningen aan de Van Speykstraat, de Van Kinsbergenstraat, en de Dedelstraat, werden verhuurd door de grote wooncorporatie Portaal (waarvan Polder PV in Leiden ook een appartement huurt). Per blok van 8 woningen zijn in totaal 280 zonnepanelen in portrait oriëntatie, 3 hoog per zijde, op ZW en NO, aangebracht, waarbij aan de noord-oostzijde 1 venster-raam per woning was opgenomen. In totaal zijn er op de 12 woningblokken dus 3.360 zonnepanelen aangebracht in alleen dit deel-project.

* Brand geschiedde aan het begin van onze vakantie. Na terugkomst is een samenvatting van de verschillende publicaties over dit grote incident opgemaakt door Polder PV.

Brand alarm en opschaling

De beginnende brand werd gemeld om 11h51 op 18 juni, een kwartier later werd opgeschaald naar "grote brand", om 12h19 werd GRIP-1 status "zeer grote brand" bereikt, en om 13h27 volgde, vanwege grote problemen met het blussen van de almaar uitbreidende brand in het woonblok, en dreiging voor de omliggende woonblokken inclusief twee appartementen complexen, de ultieme status, GRIP-2, waarbij de gemeente een direct commanderende en organiserende rol krijgt om de hulpverlenende instanties zo goed mogelijk te laten samenwerken. Er werden in totaal bijna 300 brandweerlieden ingezet, van verschillende korpsen uit de omgeving, die regelmatig werden afgelost vanwege het zeer warme weer en de moeilijke werkomstandigheden.

De brand, die bij navraag bij de brandweer waarschijnlijk in de keuken van 1 van de 8 huizen in het blok genummerd 34-48 in de Van Kinsbergenstraat is ontstaan (en niet, zoals eerder werd gesuggereerd, bij / in een warmtepomp in de aparte centrale voorzieningen ruimte van het pand), later bevestigd door de Veiligheidsregio, bleek zeer moeilijk te bestrijden vanwege de "als een paraplu" functionerende complete PV generator over het hele woonblok, waar bluswater direct van afliep. De brand woedde onder het dak telkens door, en wist kennelijk door de tussenwanden van de woningen heen te slaan, en aanpalende woningen in brand te zetten. Blussen mocht langdurig niet baten, ook omdat, kennelijk, te weinig van geforceerde toegang tot de nog niet in brand staande woningen gebruik werd gemaakt, om onbekende reden. Van 1 woning werd wel het dak opengebroken om van bovenaf bij de vuurhaard te komen, er werden ook uit voorzorg zonnepanelen verwijderd door de brandweer. Op miraculeuze wijze wist tijdens de brand een zwangere vrouw met 2-jarig kind via het dak aan de brand te ontsnappen. Vier van de vijf bewoners van de woning waar de brand begon zijn in een ziekenhuis opgenomen met ademhalings-problemen, maar zouden al snel zijn hersteld. De zwangere vrouw is na ziekenhuisopname goed hersteld en weer thuis / in een opvang situatie.

Gevolgen brand groot

Het resultaat van dit ramp-scenario was verschrikkelijk, een groot deel van het 8 huizen tellende woonblok ging in vlammen op. Een eerste deel werd direct al gesloopt vanaf 8 uur 's avonds op dezelfde dag, later volgde toestemming voor de sloop en ruiming van 5 huizen. De Veiligheidsregio spreekt zelfs van 6 volledig uitgebrande woningen. Een speciaal team is ingezet voor verwijdering van asbest restanten uit de ravage. Vanaf 12 juli zouden de opruim werkzaamheden gaan beginnen, volgens woningcorporatie Portaal. Het hele blok moet waarschijnlijk als verloren worden beschouwd, de drie overige woningen in het blok hebben forse water- en brandschade. Portaal heeft snel geprobeerd de direct getroffen bewoners van de 8 woningen in het blok te herhuisvesten, wat gelukt lijkt te zijn. Tijdens de brand zijn door de brandweer 125 woningen tijdelijk ontruimd vanwege forse rook accumulatie in de straat, met gevaar voor de gezondheid. De mensen werden tijdelijk in Sporthal Bethaniënstraat opgevangen, maar konden al snel weer naar hun eigen huis terug nadat het brand, en, vooral, rook, meester werd afgekondigd. Wat rond half tien 's avonds geschiedde. Voor 16 huishoudens van de direct aanpalende blokken was het wat langer wachten, totdat de rook voldoende was verdund / verdwenen. Wel werd in de nacht van zondag op maandag nogmaals nageblust nadat het vuur kennelijk weer tijdelijk was aangewakkerd.

Hulpactie

Er werd n.a.v. de vreselijke gevolgen voor de direct betrokkenen al snel een hulpactie op touw gezet, waarbij diverse goederen en kleding gedoneerd konden worden om de direct benodigde behoeftes te kunnen stillen. Op 29 juli 2023 zou er ook een benefiet dag worden georganiseerd om de direct getroffen bewoners een hart onder de riem te steken.

Nasleep, en hoe verder?

Deze heftige brand zal lang "nadreunen" in zowel de wereld van de veiligheidsregio, als bij de branche organisaties, met name Holland Solar en Techniek Nederland, waar tot nog toe geen berichten of commentaren zijn te vinden over dit majeure brand incident. Ik waarschuw sowieso al jaren voor de potentiële problemen bij dergelijke BIPV (in dit geval dakpannen vervangende PV-) installaties, waar te veel branden zijn opgetreden vanwege de nabijheid van de talloze connectoren en de dakisolatie / het dakbeschot. Waar het brandrisico hoog is, als de connectoren niet correct, en op professionele wijze zijn aangebracht. Maar zelfs nu de oorzaak ditmaal beslist niet bij de PV generator zelf lijkt te liggen, is er beslist nog een ander nadeel aan deze esthetisch "na te streven" uniform uitziende PV generatoren. Ze zijn volledig dak geïntegreerd, en als er in het pand een "dakhuid doorslaande brand" optreedt, blijkt deze mede daardoor moeilijk te blussen.

In een artikel bij Bouwtotaal.nl wordt praktijkhoogleraar Brandveiligheid Ruud van Herpen geciteerd dat de rol van zonnepanelen bij deze specifieke brand "niet moet worden overschat". Van Herpen claimt echter dat het belangrijkste probleem vooral in de constructie van dit type (gerenoveerde) huizen moet worden gezocht (cursief van Polder PV): "Deze brand had ook met deze zonnepanelen op het dak niet mogen doorslaan naar de naastgelegen woning. De spouwmuur had dat moeten vertragen, maar die vuurstop heeft onmiddellijk gefaald. Daar zit waarschijnlijk het echte probleem van wat hier misging". Zie ook 1 van de artikelen bij Omroep Gelderland, met meer inhoudelijk commentaar van Van Herpen, over sommige gevaren bij de in gang gezette energietransitie op dit punt. Daar stelde Van Herpen n.a.v. de nieuwe façade en dak bij dergelijke renovatie trajecten: "Het probleem van zo'n 'nieuwe jas' is dat alle brandscheidingen in een woning hun functie verliezen. De brand kan op die manier om de oorspronkelijke bouwmuur heen naar de volgende woning, zowel via de gevel als via het dak". Lees ook het uitgebreide commentaar van hoogleraar constructieleer Rob Nijsse, in 1 van de artikelen bij Omroep Gelderland, over de achtergronden van het "systeemfalen", bij deze brand.

Op "X" werd door VanZeelandSoest m.b.t. dit incident het volgende geclaimd, "De WBDO van de muren en het dak heeft het tenminste 60 minuten gehouden. Er kwam uiteindelijk overslag tussen de woningen via de ramen na 60 minuten." Vermoedeijk wordt door VZS het begrip WBDBO (Weerstand tegen Brand- Doorslag en Brand-Overslag) bedoeld.

Maar ook het optreden van de brandweer tijdens dit mega incident blijkt vraagtekens te hebben opgeroepen. Burgemeester Ahmed Marcouch van gemeente Arnhem heeft een onderzoek gelast naar deze grote brand. Maar heeft ook verordonneerd dat er evaluaties gaan plaatsvinden voor het optreden van de brandweer en andere hulpdiensten tijdens de brand. De Veiligheidsregio Gelderland-Midden verwacht dat dit onderzoek en de evaluaties begin september dit jaar afgerond moeten zijn.

Meer onderzoeken aangekondigd

Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid gaat onafhankelijk onderzoek doen naar bevindingen rond branden bij vergelijkbare renovatie projecten in het kader van de energietransitie. Op deze incidenten pagina van Polder PV staan reeds meerdere branden bij vergelijkbare BIPV installaties vermeld, waarbij de waarschijnlijke oorzaak echter een directe is (vlambogen bij slechte connectoren / verbindingen direct onder de PV generator). En waar blussen van de onder de gesloten PV generator woedende brand ook zeer moeizaam bleek te zijn (zie verderop in deze incidentenlijst). Een van de suggesties zou kunnen zijn, om niet meer continu "doorgelegde" PV generatoren aan te leggen bij dergelijke renovatie trajecten, maar om de generatoren toch op te knippen in gelijkvormige stukken (vanwege de esthetiek), en voldoende ruimte rond de erfscheiding te houden, om bij eventuele brand, makkelijker en effectiever vanaf verschillende invalshoeken te kunnen blussen. Een groot nadeel daarvan: Daarmee zal ook de economische rentabiliteit van dergelijke renovatie projecten in het geding kunnen gaan komen, omdat niet meer het hele dakoppervlak gebruikt kan gaan worden ...

Ook de organisatie van Stroomversnelling zelf betreurt de gebeurtenissen, en wil specifiek nader onderzoek. Directeur Opstelten formuleerde dat op de website aldus: "We willen met name weten of de regelgeving gefaald heeft en of wat we in 2018 rondom brandveiligheid hebben opgenomen in het Themablad Brandveiligheid van het NOM Keur tekort schiet. We weten niet of de uitvoering in Arnhem substantieel afweek van wat Stroomversnelling in dit Themablad heeft laten optekenen. We willen dus duidelijkheid over de vraag of, en zo ja in hoeverre de handvatten die in het Themablad Brandveiligheid geboden worden de situatie in Presikhaaf – achteraf gezien – hadden kunnen verbeteren". Ook wil de organisatie weten waarom er bij deze brand niet met schuim is geblust door de brandweer. Opstelten claimt dat er i.i.g. gebruik is gemaakt van brandwerende materialen bij de betreffende renovatie in Presikhaaf. Eventuele bevindingen over verbeteringen aan het toegepaste NOM concept zullen worden opgenomen in een nieuwe versie van het Themablad Brandveiligheid, aldus Opstelten.

Dura Vermeer antwoordde desgevraagd dat ze zelf (ook) een onderzoek gaan instellen wat er (eventueel) mis is gegaan bij het betreffende project, en waarbij "alles onder de loep wordt genomen" (artikel Omroep Gelderland).

Peter de Groot van de VVD stelde naar aanleiding van dit grote brand incident in de Tweede Kamer mondelinge vragen aan minister de Jonge van Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening, met verwijzing naar een oproep van de brandweer om daken niet meer helemaal vol te (laten) leggen met zonnepanelen ("verplichte meter tussenruimte"), om blussen van branden in/op dergelijke panden niet te bemoeilijken. De Jonge repliceerde dat de brandweer altijd onderzoek doet, hierbij zal ook worden getoetst of de woningen zijn gerenoveerd volgens het vigerende Bouwbesluit. Hij verwacht de uitkomsten van dat onderzoek dit najaar, waarbij eventuele aanpassingen van het Bouwbesluit worden overwogen, afhankelijk van de uitkomsten daarvan.

Zoals al gezegd: een brand met ongetwijfeld de nodige nasleep. Met name voor de sector die zich bezighoudt met woning renovaties volgens het Stroomversnelling concept.

Verder lezen in / bij (selectie):

Alarmeringen.nl, Bouwtotaal.nl, Gelderlander 1, 2, 3, 4, Gelrenieuws.nl (foto serie 1, 2, en aankondiging onderzoeken), Hardnieuws.nl, NOS 1, 2, NRC (pay-wall), Omroep Gelderland (liveblog, woonblok model voor 100.000 vergelijkbare te renoveren woningen, en 9 overige artikelen over en betreffende deze brand), Woningcorporatie Portaal (informatie pagina en FAQ document), Stroomversnelling.nl (standpunt), Telegraaf (pay-wall), Tweede Kamer (mondelinge kamervragen), Veiligheidsregio Gelderland-Midden 1, 2; Dura Vermeer project pagina, NIPV (aangekondigd onafhankelijk onderzoek). Themablad Brandveiligheid 2.0 (NOM Keur; gedateerd 29 mei 2020).


20 juni 2023. Blikseminslag in (tweede) woning aan de Bornebroeksestraat in Almelo (Ov.), laat stenen in het rond vliegen, die o.a. het PV systeem en de auto op straat beschadigen. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado).


17 juni 2023. Brand op dak rijtjeshuis, aan de Vogellaan in Uithoorn (NH), geblust door meerdere korpsen. Forse schade aan de woning, naar oorzaak ("vermoedelijk kortsluiting in zonnepanelen") zou onderzoek worden gedaan. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado).


13 juni 2023. Brand op het dak bij installatie van zonnepanelen. De Drontenaar (13 juni 2023). Uit de categorie "bizar" dan wel "verlate 1 april grap" (?). Bij installatiewerkzaamheden van zonnepanelen op een dak in Biddinghuizen (Fl.) zou een doos met nog niet uitgepakte, niet aangesloten zonnepanelen brand hebben gevat. De curieuze verklaring die daarbij werd gegeven: "De brand ontstond als gevolg van zonnekracht op de plastic verpakking van de panelen". Het ontstane vuurtje zou al snel door de installateurs zelf zijn geblust, de brandweer werd nog wel gevraagd om nog even een check te doen ... Geen idee waar ik dit incident zou moeten plaatsen, het is hoogst curieus.


12 juni 2023. Zonnepanelen in brand op dak in Uden. 112brabantnieuws.nl (12 juni 2023). Klein brandje op een woning met 10 op ZO gerichte zonnepanelen aan de Bosschebaan in Uden (gem. Maashorst, NB). Enkele vrij weinig zeggende foto's. Volgens het betreffende bericht bij Alarmeringen.nl was de oorzaak van de brand (nog) niet bekend.


9 juni 2023. Grote brand bij houthandel in Ter Aar, vuur overgeslagen naar panden rondom. NL-Alert verstuurd: ’Blijf binnen’. Leidsch Dagblad (9 juni 2023). Om 21h24 in de avond van 9 juni 2023 ontving de meldkamer melding van een brand aan de Hertog van Beijerenstraat op Bedrijventerrein Bovenland in Ter Aar, in de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop. Binnen 6 minuten werd al opgeschaald naar zeer grote brand, om tien over tien 's avonds werd uiteindelijk de hoogste gevaren klasse uitgeroepen, GRIP-2, waarbij alle hulpdiensten intensief met elkaar samenwerken via een extra team van de gemeente, vanwege grootschalige risico's voor de (wijdere) omgeving.

De brand zou naar verluidt zijn uitgebroken in een houthandel van Van Hameren, maar dat ligt in het grote industriële bedrijfs-verzamelcomplex helemaal aan de zuidrand. Waar het uiteindelijk precies is begonnen, is nu nog niet duidelijk. Op enkele Youtube video's is het begin van de meteen al zeer felle brand namelijk midden in het grote aanpalende complex te zien, niet aan de zuidrand ervan. Feit is, dat het grootste deel van het enorme gebouw ingenomen werd door het bedrijf TN Plastics, wat het pand van Van Hameren zou huren volgens Leidsch Dagblad. En wat gespecialiseerd is in kunststof spuitgietproducten voor de voedingsmiddelenbranche, en voor de tuinbouw en sierteelt markt.

Het grote gebouw stond in korte tijd in lichterlaaie door een combinatie van felle wind, en waarschijnlijk, gezien de aard van het belangrijkste getroffen bedrijf, een enorme voedingsbodem van kunststoffen die in het 5.000 m² grote pand opgeslagen zullen zijn geweest. Tijdens de zeer heftige brand, die door korpsen uit de gehele regio te lijf werd gegaan, werden ook nog de nodige explosies gehoord van, waarschijnlijk, gasflessen van heftrucks. Op sommige beelden breken delen van de zijwanden uit het complex a.g.v. dergelijke incidenten. Onbekend is of er gewonden zijn te betreuren. Er zouden zo'n 28 bedrijfjes cq. bedrijfs-units in/om het complex (deels) in de invloedssfeer van de uitslaande brand liggen, die dus mogelijk ook met gevolgschade kunnen zijn geconfronteerd. De bestrijding bleek complex te zijn, ook vanwege de omvang van de brand. Rond kwart voor een 's nachts was de hevige, omvangrijke brand, nog niet onder controle.

Er is een NL Alert uitgegaan wat we ook in Leiden ontvingen, de rookpluim was enorm en dreef aanvankelijk naar Woubrugge, en uiteindelijk westwaarts, wat resulteerde in een zeer groot gebied waar het Alert onder viel, tussen Alphen aan den Rijn, Noordwijkerhout / kustlijn, en de lijn Wassenaar - Voorschoten - Zoeterwoude, en alles daar tussenin (zie kaartje bij Hollands Midden Veiligheidsregio). Geadviseerd werd om niet naar het incident toe te komen, ramen en deuren dicht te doen / houden, en mechanische ventilatie units uit te schakelen. Er werd ook kort voor de bekende deposities uit de rookkolom gewaarschuwd, waarbij voor de zoveelste maal onterecht van "deeltjes glas" wordt gesproken als zijnde afkomstig uit de aanwezige zonnepanelen, waarbij silicumscherven uit de zonnecellen bedoeld wordt. Deze kunnen voorzichtig geruimd worden, ze zijn niet gevaarlijk, volgens "onze" veiligheidsregio. Er zou al sprake zijn van neergekomen as deeltjes op het strand van Katwijk, 20 tot 25 kilometer verderop (Twitter draadje van Arnout Vos).

Ook wordt melding gemaakt van een gerelateerde stroomstoring rond 23h15, die vrij snel door monteurs van Liander opgelost zou zijn, iets na middernacht.

Over de oorzaak van de brand tast de brandweer nog in het duister.

Weer grote PV generator verloren gegaan

Resteert natuurlijk het trieste nieuws, dat er een PV generator op het dak van het complex lag. En wel een zeer fors exemplaar. TN Plastics claimt dat het een installatie van 5.000 zonnepanelen betrof, en toont een uitgebreide video van de oplevering van dat forse systeem op hun website. Polder PV heeft ter verificatie van het aantal een zorgvuldige hard-count gedaan van een goede luchtfoto van het complex, en komt tot iets minder, 4.950 zonnepanelen. Het project was over het hele dak complex verdeeld, over een 10-tal deel-veldjes, in een landscape ZO/NW configuratie. Polder PV had deze generator al in het najaar van 2021 in zijn grote projecten overzicht opgenomen. Het project is, met 2 SDE subsidie beschikkingen op zak, in de eerste helft van 2020 opgeleverd.

Gezien de enorme, uitgestrekte en felle brand, zal van deze generator (vrijwel) niets meer over zijn als de uiteindelijke schade opgenomen gaat worden door schade- en verzekerings-experts. En dus zijn genoemde bijna vijfduizend zonnepanelen, nog geen drie jaar na oplevering, in de "vernietigd / afgevoerd" lijst van Polder PV beland.

Zie berichtgeving, foto's, filmpjes, tweets, e.d., in onder anderen:

Alarmeringen.nl, Veiligheidsregio Hollands Midden (Hollandsmiddenveilig.nl), 112HM.nl, AD, later zelfs een heus "dossier", HC Nieuws, Leidsch Dagblad, NOS, NU.nl, Omroep West, Sleutelstad.nl, Telegraaf, en schokkende Youtube video van 112HM.nl


Toegevoegd 10-12 juni 2023

De veiligheidsregio meldt dat onder anderen met hulp van een, veelal op luchthavens gebruikte, crashtender, die krachtige schuimkanonnen kan inzetten (zie ook Tweet / filmpje), de brand om even na half zeven 's ochtends van 10 juni de brand "meester" is geworden. Er zijn geen verontrustende verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen in de lucht vastgesteld door de continu metende brandweer. Nablussen gaat nog dagen duren (RTL Nieuws). Er schijnen tijdens de enorme brand aanvankelijk zo'n 30 brandweerwagens te zijn ingezet. Dat is in een later bericht flink opgeschroefd tot 106 viertuigen van 45 brandweer kazernes (!). Ook zijn drones met thermische sensoren gebruikt om verborgen brandhaarden beter te kunnen lokaliseren. Op zaterdag de 10e werd ook nog een kraan ingezet om beter bij de - resterende - vuurhaard te kunnen komen.

In het tweede NOS bericht, en ook, met foto van een post-brand scene, in een bijgewerkt bericht op de AD website, en bij Hart voor Nederland, wordt nu ook expliciet van het (getroffen), "plasticbedrijf" gesproken, TN Plastics, wat Polder PV van meet af aan al duidelijk heeft gemaakt. De brand is vervolgens overgeslagen naar aanpalende bedrijfsunits, waar onder genoemde houthandel van Van Hameren, en een opslagloods van de woonwinkel Zitmaxx (die elders op het industrieterrein haar hoofdlocatie heeft, niet getroffen). Maar er zijn beslist meerdere direct aanpalende bedrijfsunits getroffen door de gevolgen van wat als "een brand van ongekende grootte" werd bestempeld in het AD bericht. Dat de brand zo'n omvang heeft gekregen, wordt in hetzelfde bericht dan ook deels geweten aan de aanwezigheid van (een grote hoeveelheid) kunststof materialen in het uitgebrande complex.

Om negen uur 's ochtends werd een tweede NL Alert verstuurd met verwijzing naar de site van de Veiligheidsregio. Wij kregen die ook, maar we hebben hier, 18 kilometer westwaarts van de brand in ZW Leiden, verder niets gemerkt van de brand, en geen rookpluim gezien. Ik heb ook geen asdeeltjes noch silicium scherven gezien, maar die zullen beslist in de wijde omtrek (westelijk) van Ter Aar naar beneden zijn gekomen. De veiligheidsregio geeft bij hun incident bericht aanwijzingen en tips hoe om te gaan met dergelijke en andere brandresten.

In een tweede vervolg bericht van de NOS wordt een korte video met de "post-brand-apocalyps" situatie getoond, en de lokale brandweer van Ter Aar geciteerd dat deze nooit eerder zo'n grote brand hebben bestreden. Een woordvoerder van de betreffende veiligheidsregio (dichtbevolkt, veel industrie en bedrijvigheid), stelt dat ze in 25 jaar nooit zoiets als deze brand heeft meegemaakt. Een omwonende en enkele ondernemers worden ook kort geciteerd.

Op tien juni werd door gemeente Nieuwkoop een informatie pagina over de grote brand in Ter Aar in het leven geroepen. Er zouden in totaal 20 tot 22 bedrijven met diverse schades zijn getroffen a.g.v. deze zeer grote brand. Er wordt gerept van een nieuwe vuurhaard op "een iets verderop gelegen pand", waarna grootschalig werd opgeschaald door de brandweer. Ook wordt voor het eerst een correcte interpretatie gegeven, "Even na twaalven ging er een waarschuwing uit dat er deeltjes zonnepanelen door de lucht zweefden die in een wijde omtrek neervielen. De melding was dat de kleine siliciumdeeltjes niet giftig zijn, maar wel scherp en dat ze zelf voorzichtig op te ruimen zijn". Ook in dit bericht wordt benadrukt, dat de oorzaak van de grote brand onbekend is. Genoemde informatie pagina kunt u hier vinden.

Scherven

Zoals verwacht kon worden, zijn er scherven van silicium zonnecellen gevonden en door vrijwilligers geraapt. AD besteedde daar op 11 juni een artikel aan, gepaard gaand met een nogal over the top gekozen titel ...

Op 13 juni kondigde het Leidsch Dagblad aan dat er spoedig een nieuw apparaat richting Ter Aar komt, een door gebr. Martens ontwikkelde grote "stofzuiger", die zonnecel scherven snel van grotere oppervlaktes weiland zou kunnen verwijderen (zie toegevoegd onder brand incident Etten-Leur).

Mededelingen 2 getroffen bedrijven

Inmiddels (11 juni 2023) staat op de site van het grootste getroffen (lees: volledig uitgebrande) bedrijf, TN Plastics het volgende op de homepage: "TN Plastics is helaas getroffen door een calamiteit. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. We stellen alles in het werk om u zo snel mogelijk weer van dienst te kunnen zijn." Op de website van houthandel Van Hameren is de volgende mededeling te vinden: "Vanweg de grote brand van afgelopen vrijdag zijn er loodsen verloren gegaan. Maar de houthandel is bespaard gebleven". Woensdag (vermoedelijk 14 juni, niet de gemelde 11e) zou de handel weer open gaan.

Nasleep

Een uitgebreid artikel over de verwoesting, en de gevolgen, verscheen op 12 juni 2023 in De Gelderlander. Er is een eerste schatting van de schade gemaakt, volgens Verenigde Ondernemers Nieuwkoop (VON) zou deze neerkomen op tientallen miljoenen Euro's. 80 bedrijven op het industrieterrein zouden in directe of indirecte mate zijn getroffen. Elektra is deels nog steeds niet aanwezig op het afgezette complex, omdat een trafostation is uitgebrand op het industrieterrein.

Er is op de bijgevoegde luchtfoto een 2e brandhaard te zien met omvangrijke schade, waar in een separaat artikel in het AD ook op wordt ingegaan. Dit blijkt het 100 meter zuidwestelijk van het TN Plastics gebouw van Zitmaxx aan de Harsstraat te zijn, en, aan de noordwestzijde daarvan, het aanpalende autoschadebedrijf van Jan Voortman. Tussenliggende gebouwen zijn deels gespaard gebleven, maar zullen beslist ook beschadigd zijn geweest, incl. bluswaterschade. Vermoedelijk is die 2e brand aan de Harsstraat ontstaan door overslag door vliegvuur. Er wordt ook gesproken over 2 of zelfs 3 van dergelijke overslag incidenten.

Niet verrassend, gezien het enorme schadebeeld, is het vermoeden bij betrokken autoriteiten ontstaan, dat de oorzaak nooit te achterhalen zal zijn, al wordt daar wel onderzoek naar gedaan. De politie vraagt eventuele getuigen van vroege aanwijzingen voor de brand zich te melden. In het artikel wordt, tot slot, een video getoond waarin brandweercommandant Hans Zuidijk en burgemeester Robbert-Jan van Duijn meer over de achtergronden en gevolgen van de brand vertellen. Eerstgenoemde licht de keuze toe die is gemaakt om na het signaleren van exploderende gasflessen aan het begin van de al zeer felle brand, even "on hold" te gaan met de bestrijding, en tot een aangepast plan te komen voor de grootschalige bestrijding van deze unieke, grootschalige brand.

Meer nasleep bij Omroep West.

Tot slot nog een mooie, en zeer verrassende toegift bij het AD!


6 juni 2023. Brand in varkensfokkerij Beerta onder controle, brandweer houdt ook 's avonds nog oogje in het zeil (update). RTV Noord (6 juni 2023). Alsof de duvel d'r mee speelt, alweer een zeer grote brand, wederom op een varkensbedrijf. Ditmaal 2 stallen betreffend van het grote complex van scharrelvarkens bedrijf Hamletz / Ulsda Food, aan de Ulsderweg in het Groningse Beerta (gem. Oldambt), waar ook een drietal grote vergistings-tanks staan opgesteld. Iets voor half vier 's middags kwam de eerste melding binnen, binnen een kwartier werd opgeschaald naar "zeer grote brand". Minstens 7 korpsen werden ingezet, inclusief "groot watertransport", waardoor het treinverkeer stilgelegd moest worden (traject Winschoten - Bad Nieuweschans), en op/afritten van de A7.

Er was weer een grote rookpluim ontwikkeling, tot in de brede omgeving (en over de grens, in Duitsland) zichtbaar. 1 grotere stal aan de zuidzijde van het complex is vrijwel compleet in de as gelegd, een aanpalend kleiner exemplaar grotendeels. Er zouden 3 tot vierhonderd biggen en zeugen aanwezig zijn geweest in deze kleinere stal, een groot maar onbekend deel is door de brandweer gered, waaronder bijna alle drachtige moederdieren. Tientallen varkens zijn echter overleden a.g.v. de felle brand. De boerderij is bekend geworden door een progressieve, diervriendelijke aanpak, al is tijdelijk een keurmerk van de Dierenbescherming ingetrokken door vermeende misstanden, en later bij gebrek aan bewijs weer toegekend. De eigenaresse is ondernemer van het jaar 2019 geworden. Er werd 1 persoon met ademhalingsklachten ter plekke geholpen, een ander persoon moest met lichte brandwonden naar het ziekenhuis worden gebracht. Dat was de mede-eigenaar, die heeft geprobeerd zoveel mogelijk varkens te redden van de vuurzee. Rond zeven uur 's avonds was de brand meester, het nablussen duurde nog enkele uren.

Het complex is een van drie grotere agrarische bedrijven aan de Ulsderweg met PV generatoren op een deel van de daken. Hamletz kreeg eind 2019 / begin 2020, met een SDE subsidie beschikking, op vier staldaken zonnepanelen. Van de in totaal bijna 1.700 destijds aangebrachte zonnepanelen, lagen er bijna 1.150 op de twee door brand getroffen stallen. Deze zijn in de "afvoer" lijst van Polder PV opgenomen, een derde deel van het oorspronkelijk volume is opgenomen in het realisaties overzicht.

Een woordvoerder van de brandweer kon niet ingaan op een vraag van een RTV Noord reporter over de mogelijke oorzaak van de brand, die verwees naar de aanwezigheid van zonnepanelen. Daar zou onderzoek hopelijk een aanwijzing voor gaan leveren. Al zal gezien de omvang van dit soort branden, en de enorme schade, de oorzaak mogelijk nooit eenduidig zijn vast te stellen. Ik kon in de berichten niets terugvinden over de aard van de ongetwijfeld opgetreden deposities vanuit de enorme rookpluim van de brand (incl. recentelijk meermalen gerapporteerde zonnecel scherven). Maar die zullen er vast wel zijn geweest.

Zie verder ook:

Alarmeringen.nl, Veiligheidsregio Groningen, AD, Boerderij.nl, Hart van Nederland, NOS, Nu.nl, RTV Noord (vervolg artikel, interview met eigenaresse van het complex), Varkens.nl, Veld-post.nl, Welingelichtekringen, en Youtube video van Meternieuws


3 juni 2023. Zeer grote brand Joan Muyskenweg: tientallen bewoners opgevangen in hotel. AT5.nl (3 juni 2023). Om 2 over acht 's avonds kwam een melding van brand binnen bij de alarmcentrale, op de Joan Muyskenweg in zuid-oostelijk Amsterdam. Het betrof een in 2018 tot woonappartementen complex verbouwd geheel van 4 kantoorpanden in het Amstel Businesspark aan de Duivendrechtsevaart, vlak bij de monding in de Amstel. Wat in 2019 door opdrachtgever Heddes werd opgeleverd met de naam "ENTER Amsterdam" (ontwerp Ector Hoogstad Architecten, zie ook website gem. Amsterdam). Omdat het vuur op het dak razendsnel om zich heen greep, en het om een complex met totaal 191 appartementen, verdeeld over 2 bijna identieke blokken van 8 etages ging, was opschaling bij de brandweer noodzakelijk. Na een half uur werd dan ook GRIP-1 niveau, zeer grote brand met intensieve samenwerking tussen verschillende hulpdiensten, afgeroepen. Vanwege de rookontwikkeling werd tijdelijk het gebied rond de naburige A2 en A10 afgezet.

De brand, die volgens diverse berichten ergens in of achter een muur op de zesde verdieping zou zijn begonnen, en zich naar het dak boven de 8e verdieping had toegewerkt, breidde daar snel uit, volgens een woordvoerder kennelijk vanwege het daar aanwezige bitumen dakleer gecombineerd met onderliggend isolatiemateriaal, in combinatie met een felle, de brand verder aanwakkerende wind. Vervolgens zijn er vuurhaarden neerwaarts ontstaan, de bovenste 3 woonlagen in, wat door de "lichte bouwconstructie" zou zijn vergemakkelijkt. De brand lijkt zich, volgens de beschikbare beelden, beperkt te hebben tot het noordelijke van de 2 blokken van het complex.

Rond 19h30 was het hele complex ontruimd. Anderhalf uur later waren de ergste brandhaarden gedoofd, met hulp van de inzet van zo'n 100 brandweerlieden van verschillende korpsen. Er werd echter nog de hele nacht lang, tot in de ochtend-uren, nageblust. Er moesten bijvoorbeeld nog muren en plafonds opengebroken worden om de resterende brandhaarden uit te krijgen. De schade is zeer groot door de combinatie van brand en benodigde gedeeltelijke sloop van infrastructuur in diverse appartementen. Tientallen appartementen zouden diverse schades hebben opgelopen. Stichting Salvage is ingezet door complex eigenaar gemeente Amsterdam, in de communicatie met de getroffen bewoners, en de verdere afhandeling van de grote schades.

Alle bewoners zijn tijdens het incident al snel uit het complex ge-evacueerd. Omdat verschillende appartementen zwaar beschadigd zijn geraakt, en er sowieso geen elektra meer was (afgekoppeld, en gezien de forse infra schades uit gelaten), moesten deze elders opgevangen worden. Deels bij familie, deels in een hotel, waar burgemeester Halsema 's avonds nog even haar medeleven kwam betuigen. De brandweer heeft huisdieren gered en deels laten verzorgen in onbeschadigde woningen. Onduidelijk is of daar nog vermissingen of gewonde dieren bij zijn. Er zijn bij de inwoners verder geen gewonden, 3 bewoners werden on site geholpen omdat ze wat rook hadden ingeademd. Gevonden brandresten die zijn neergekomen in de directe omgeving kunnen gewoon bij het restafval worden gedaan, ze zijn niet gevaarlijk aldus de brandweer.

Over de oorzaak is nog niets bekend, maar een woordvoerder lijkt te suggereren dat in ieder geval de op het dak liggende zonnepanelen er niets mee te maken gehad lijken te hebben. Dit wordt verder bevestigd in het uitgebreide, informatieve persbericht van de brandweer (regio Amsterdam-Amstelland). Bij het bekijken van satellietfoto's, concludeert Polder PV, dat er, gezien de omvang van de brand op het dak, mogelijk zo'n 162 zonnepanelen op het noordelijke blok verloren zijn gegaan (opgenomen in de afvoer lijst bij PPV). Aangezien de brand niet op het zuidelijke blok lijkt te hebben gewoed, zal het systeem met de daar liggende 160 exemplaren waarschijnlijk nog volledig intact zijn.

Trouw meldde veel later (29 april 2024) echter, "Het hele wooncomplex werd vanwege de brandschade onbewoonbaar verklaard".

Zie ook relaas, foto's, Twitter beelden, en filmpjes bij:

Alarmeringen.nl, Amsterdams Dagblad, Hardnieuws, NHN.nl (1, 2, 3, 4), NOS, RTL Nieuws, Telegraaf


31 mei 2023. Brandje van omvormer van PV installatie, in schuur aan de Vredenburgstraat in Westervoort (Gld). Ook door nabijheid terugkerende brandweerwagen snel ingrijpen mogelijk, schade beperkt gebleven. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado).


30 mei 2023. Zonnepanelen vatten vlam op dak van gymzaal in Enschede-Zuid. 1Twente.nl (30 mei 2023). Brandje op plat dak van een gymzaal naast basisschool SBO het Pontem. De gymzaal bevindt zich aan het Riet in de wijk Wesselerbrink, te Enschede-Zuid (Ov.). De brandmelding kwam iets na twee uur 's middags binnen bij Alarmeringen.nl, er werd opgeschaald naar middelbrand. Er was een rookpluim te zien. Er werd melding gemaakt van in brand staande zonnepanelen, al is de oorzaak van de brand (nog) niet bekend. Uit voorzorg werd de naastgelegen school door de brandweer tijdelijk ontruimd. Binnen een kwartier was de brand geblust. Er raakte niemand gewond.

Op het platte dak van deze gymzaal lag al sedert de zomer van 2013 een kleine, uit drie delen bestaande PV generator, onderdeel van een "klimaatdak" wat warmte aan de warmtepomp van de nabijgelegen school moest leveren. De beschikbare satelliet- en luchtfoto's zijn niet zeer duidelijk, maar waarschijnlijk betreft het hier een dunnelaag generator bestaande uit geschakelde "matten". De PV installatie zou zo'n 8,5 MWh/jaar moeten hebben opgebracht, en zal dus niet veel groter dan zo'n 10 kWp zijn geweest.

Zie ook:

Alarmeringen.nl, 112Twente.nl en RTVOost, rapport Netbeheer Nederland / Krado


26 mei 2023. Burum: Woonboerderij tot aan de grond toe afgebrand. Waldnet.nl (26 mei 2023). Een ver van de bewoonde wereld gelegen woonboerderij aan een tak van de doodlopende Keegensterweg in Burum (Friese gemeente Noardeast-Fryslân) is grotendeels verbrand na snel om zich heen grijpend vuur waar de brandweer ondanks rappe aanwezigheid, met inzet van 5 korpsen, weinig meer aan kon doen. Het complex, bestaande uit een drietal gebouwen, is grotendeels vernietigd door de brand, waar iets voor half zeven 's avonds een eerste oproep over verscheen bij Alarmeringen.nl. Binnen een paar minuten werd al overgegaan van "middel-" naar "grote brand". Brandweerwagens moesten op de smalle aanvoerweg deels door weilandjes rijden om water uit de sloot te kunnen pompen. Het pand had een generator van 64 op zuid georiënteerde, zwarte (mono ?) panelen, die verloren zijn gegaan. Er is gewaarschuwd voor zowel mogelijk vrijgekomen asbest, als voor "deeltjes van de zonnepanelen" die in de omgeving zouden zijn verspreid. Er zijn geen gewonden gevallen, de bewoners waren ruim op tijd het pand uit. De oorzaak van de brand is niet bekend. Zie ook:

Alarmeringen.nl, DVHN, Noordernieuws, en Youtube (video Waldnet, incl. luchtbeelden).


23 mei 2023. 3000 varkens omgekomen bij grote brand, brandweer waarschuwt voor schadelijke rook. Hart van Nederland (23 mei 2023). Wederom een tragedie van een grote stalbrand, waarvan elk exemplaar er een teveel is. In eerste instantie uiteraard vanwege de 3.000 varkens (!) die levend verbrand zijn, en alleen daar de maatschappelijke en sociale gevolgen van voor de betreffende familie en de samenleving. Iets voor half drie 's middags op 23 mei 2023 kwam de noodlottige melding binnen, de brandweer had al snel in de gaten dat er (nogal) wat zonnepanelen op het getroffen complex lagen, binnen 6 minuten werd al opgeschaald naar "grote brand". Deze woedde in een grote varkensstal aan de zuidelijke Postelsedijk te Reusel, waar aan minstens acht grotere intensieve veehouderijen zijn gevestigd. Het betreffende complex, al langer bekend bij Polder PV vanwege de omvangrijke PV generator, omvat een acht-tal stallen, waarvan een zeer groot exemplaar. Deze is volledig verbrand, waarbij, helaas, ook 3.000 varkens om het leven kwamen.

Wederom, het zal u niet verbazen bij de omvang van de getroffen stal (met een footprint van bijna vierduizend vierkante meter), was de rookpluim van deze brand in de verre omtrek te zien, tot het 20 km. zuidelijker gelegen Vlaamse Turnhout aan toe, en is er weer sprake geweest van deposities van een hele batterij aan vrijgekomen stoffen, en, scherven van gebarsten zonnecellen. De brandweer doet nog onderzoek naar de omvang van het depositie gebied; grondeigenaren waar de brandresten zijn neergedaald, kunnen deze zelf opruimen (vanwege evt. zonnecel scherven handschoenen gebruiken). Binnen een paar uur was de brand meester - de stal was sowieso niet meer te redden. Direct omliggende stallen konden worden gered door deze nat te houden. Er waren, afgezien van de tragische dood van duizenden varkens, geen (menselijke) slachtoffers te betreuren. De oorzaak van de brand is, het wordt eentonig, niet bekend.

Grote PV generator naar "afvoer lijst PPV"
Op het getroffen complex lag een enorme, in 2 fases (2018-2019) aangebrachte PV generator van ruim vijf en een half duizend, door Polder PV getelde panelen, waarvan ongeveer 38%, liggend op de uitgebrande grote stal, dik 2.100 exemplaren, verloren is gegaan. Dit deel van het complex is naar de lijst "vernietigd" van Polder PV overgebracht, de rest is blijven staan. De generator is eigendom van een bekende holding, die talloze dakens in de intensieve veeteelt sector huurt van de gebouw eigenaren, en daar forse PV projecten op laat aanleggen. En die dus in ieder geval voor langere tijd een deel van de opbrengsten van de destijds voor dit complex afgegeven SDE beschikking (najaars-ronde SDE "+" 2017) kwijt is.

Het incident roept een andere zeer grote recente brand in herinnering, ook op een varkensbedrijf aan de Spierkesweg in Sint-Oedenrode, waar zelfs 9.000 varkens het leven lieten, en mogelijk ook een gering aantal van 64 zonnepanelen op 1 van de grote getroffen stallen verloren is gegaan (bericht 5 april 2023).

Meer berichtgeving over dit grote incident in Reusel, in / bij:

Alarmeringen.nl, AD, ED, Gelderlander, Nu.nl (210 reacties), Omroep Brabant, Transport Online

Voor algemene artikelen met achtergronden over deposities bij (grote) branden met zonnepanelen, zie alhier. Voor recente informatie van Verbond voor Verzekeraars over stalbranden, zie alhier.


23 mei 2023. Brand kassencomplex Etten-Leur (Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, 23 mei 2023). Iets na middernacht van (22 op) 23 mei 2023 komt een melding van brand binnen bij een kassencomplex aan de Bankenstraat noordwestelijk van het Brabantse Etten-Leur. 10 minuten later wordt vastgesteld dat er zonnepanelen op het complex liggen, na ruim een kwartier wordt opgeschaald naar een grote industriebrand. Ondanks grootschalige inzet van brandweer wagens en -personeel, en inzet van extra wagens om water aan te voeren, lukte het niet om de rap om zich heen grijpende brand snel te bedwingen.

Volgens diverse bronnen zou "een derde deel" van het complex zijn getroffen. Bij metingen van het kassencomplex via Google Maps door Polder PV, blijkt het bij de kassen echter om een omvangrijk geheel te gaan, met een omvang van zo'n 170 duizend vierkante meter. Of daar daadwerkelijk een derde deel van verloren gegaan zou zijn leek me al snel onwaarschijnlijk. De veiligheidsregio stelt in een nagekomen bericht, dat, i.t.t. alle andere artikelen die het over "deel kassencomplex afgebrand" hebben, het volgende:

"Het afgebrande deel van het kassencomplex betreft de opslagloods. Deze loods bevatte veel brandbaar materiaal en had totaal 1.000 zonnepanelen op het dak. Een derde hiervan (ongeveer 300 a 400 panelen) zijn verbrand."

Dat is dus een compleet ander verhaal, dan in veel andere bijdragen gesuggereerd wordt: er is kennelijk slechts 1 loods (driedelige kleine nieuwe kas, zie verder) uitgebrand, waar kennelijk veel brandbaar materiaal in was opgeslagen, en met ongetwijfeld gevolgschade in de directe nabijheid van die loods. Maar een zeer groot deel van het totale kassencomplex lijkt behouden te zijn gebleven.

Blijft over de vraag welke "loods" op het grote complex dit geweest zou kunnen zijn. De eigenaar, de kruidenteler "De Kruidenaer", o.a. een leverancier van Albert Heijn, inclusief enkele andere gerelateerde BV's ter plaatse, claimt in een bericht op Facebook (23 jan. 2020), dat er destijds op het erf in totaal 1.452 zonnepanelen geplaatst zouden zijn. Bij het checken van luchtfoto en satelliet beelden, kom ik tot de conclusie dat er 2 gesloten loodsen aan de oostzijde, en 3 geschakelde hoge kassen westelijk van het midden van het complex, van zonnepanelen zijn voorzien. Foto's op de diverse nieuws-sites lijken de grote schade van het laatstgenoemde "echte kas-deel" te tonen (de door de veiligheidsregio genoemde "loods", dus), wat grotendeels in de tweede helft van 2019 is gebouwd. Dat deel, met 4 separate op ZZW gerichte PV-generatoren, had echter in totaal maar 594 op metalen kasframes delen liggende zonnepanelen, volgens de hard-count van Polder PV (zie ook GM foto in Twitter bericht). Er is onder de najaars-ronde van SDE 2018 een subsidie beschikking afgegeven, vermoedelijk alleen voor dit deelproject.

De rest van de door De Kruidenaer genoemde PV generatoren moet op de 2 andere loodsen (met gesloten daken) hebben gelegen, 215 tot zelfs 300 meter oostelijker van het verbrande kas-deel. Van laatstgenoemde loodsen is echter nog geen betrouwbare telling mogelijk, vermoedelijk omdat het all-black dunne-laag projecten betreft. Waarschijnlijk is dus uitsluitend het westelijke kas-deel op het grote erf verloren gegaan, dus maximaal zo'n 600 zonnepanelen. Dit deel heb ik in de "afgevoerd / vernietigd" lijst geplaatst van Polder PV. De rest blijft opgenomen in de "realisaties" lijst, totdat daar nader duidelijkheid over komt.

Tijdens de felle brand was er midden in de nacht fikse rookontwikkeling, waarvoor omwonenden werden gewaarschuwd. Er werd zoals (tegenwoordig) gebruikelijk, ook weer gewaarschuwd voor scherven van de in de vuurzee geknapte zonnecellen, die echter als "niet giftig", wel als "scherp" worden beschouwd. Die met handschoenen aan verwijderd kunnen worden en in het huisvuil / restafval gedeponeerd. Deposities zouden tot maximaal zo'n 1.000 meter (aanvankelijke inschatting de helft daarvan) van de brandhaard in de omgeving terecht zijn gekomen volgens de veiligheidsregio. De omvang van de depositie zou in ieder geval "niet te vergelijken" zijn met het eerdere grootschalige incident, op 10 april, bij Axell Logistics, ook in Etten-Leur.

Vanaf half drie 's nachts zou er zijn nageblust door de paraat blijvende brandweer; rond half zeven in de ochtend was de klus geklaard.

Over de oorzaak van de felle brand is nog niets bekend.

Zie verder ook berichten, foto's, video e.d. in / bij:

Alarmeringen.nl, AD, BNdeStem, Gelderlander, GroentenNieuws, Hardnieuws, NOS, Telegraaf, ZeelandNet, ZuidWestUpdate


20 mei 2023. Zonnepanelen van clubgebouw in brand. GelreNieuws (20 mei 2023). De voorzitter van voetbal vereniging Orion aan de Nijmeegsebaan in Nijmegen wordt 7 uur 's ochtends op zaterdag 20 mei 2023 gebeld met triest nieuws, brand in het in 2006 met eigen geld opgebouwde clubhuis. Ook al was de brandweer snel ter plaatse, het vuur, wat kennelijk op de begane grond was begonnen, was al door het centrale deel van het licht hellende stalen felsen dak heen geslagen. Ondanks effectieve bluswerkzaamheden, bleek de schade aan de binnenzijde van het gebouw zeer groot te zijn. Vermoedelijk kan het clubhuis zo'n driekwart jaar niet gebruikt worden. Er bleken ook vernielingen te zijn geweest. Er is dan ook een nog niet bewezen vermoeden van brandstichting, waar naar forensisch onderzoek wordt gedaan door de politie.

Op het dak was in het najaar van 2017 een, voor een sportvereniging, forse generator van 250 zonnepanelen aangebracht, met hulp van een SDE "+" subsidiebeschikking uit de najaarsronde van 2016. Voorzien was, dat deze generator binnen acht jaar zou kunnen zijn afbetaald (bericht augustus 2017). Daarvan lijken enkele exemplaren rond de door het dak heen geslagen brandhaard te zijn beschadigd. Uiteraard dient de rest van de generator ook te worden gescreend op eventuele interne schade, i.v.m. de hitte ontwikkeling tijdens de brand. Tijdens het incident waren, kennelijk vanwege de aanwezigheid van een deels beschadigde PV generator, ook mensen van netbeheerder Liander aanwezig. Vermoedelijk om de netaansluiting af te koppelen.

Zie ook berichten bij Gelderlander, Hart van Nederland, Omroep Gelderland, RN7.nl, en video op Youtube (Omroep Gelderland), en kort bericht op de website van de sportvereniging. Trainingen en wedstrijden zijn voorlopig gestaakt omdat het gebouw niet gebruikt kan worden. Vermoedelijk zal er ook langere tijd inkomsten derving zijn omdat de PV generator is afgeschakeld, en er SDE subsidies en stroomopbrengsten gemist zullen worden.


10 mei 2023. Grote brand caravanstalling Bleiswijk onder controle, alle caravans en campers verwoest. Rijnmond.nl (11 mei 2023). Zeer grote brand, gemeld om 19h25 's avonds op 10 mei 2023, 20 minuten later met GRIP1 status. De brand woedde in een caravanstalling van een van de grootste verhuurders van Nederland, Stalling31, met meer dan 40 filialen. De ramp locatie betrof een filiaal aan de Anjerweg in Bleiswijk (gem. Lansingerland, ZH), waar een compacte cluster van 5 grotere loodsen en enkele aanbouwen volledig is vernietigd. De locatie was, volgens de website van de verhuurder, "tijdelijk vol".

De locatie is grotendeels ingebouwd tussen kassen complexen, en, aan westzijde, het verhoogde spoorviaduct van het HSL traject door Bleiswijk. De brandweer trok er grootschalig op uit, maar kon het complex niet meer redden. Er zou ook een waterprobleem zijn geweest, waardoor er een grote container met water aangevoerd zou zijn. Vreemd, omdat direct W. van het complex een forse vijver aanwezig is (tenzij die binnen no-time is "leeggetrokken" door de brandweer). Een enorme rookkolom, gevoed door talloze in lichterlaaie staande campers en caravans, was tot in de wijde omtrek zichtbaar. Rond half twaalf 's avonds was de brand weliswaar onder controle, maar het nablussen duurde nog tot diep in de nacht. Er vielen gelukkig geen gewonden.

De volgende dag was het trieste resultaat zichtbaar, een compleet uitgebrande woestenij. Er zouden ruim 300 campers en caravans verloren zijn gegaan, het verdriet bij de eigenaren is dan ook groot. Slechts enkele campers stonden toevallig buiten (om opgehaald te worden), deze hebben de vuurzee overleefd. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Ook nu is wederom, helaas, een grote PV generator verloren gegaan. Die is in de eerste helft van 2022 aangelegd, en, nota bene, via Zonnepanelendelen ge-co-crowdfund door 263 participanten. De generator werd via een ESCo constructie (dochter van holding Westerlaken 1980 Beheer uit Almkerk) ge-exploiteerd, en had een SDE beschikking uit de voorjaarsronde van SDE "+" 2018. Het PV project, met 2.163 zonnepanelen en een project vermogen van bijna 1 MWp, was dus helaas geen lang leven beschoren. En is dan ook inmiddels door Polder PV uit zijn realisaties lijst verwijderd en overgeheveld naar de "afgevoerde" PV projecten (2e grootste verbrande project, na het recent verloren gegane complex van Axell Logistics). Het is ook erg vervelend voor de crowdfunders, die nu geen rendement van hun investering ontvangen. Ze zitten echter wel onder een beschermende paraplu via de leden stichting, en dragen dus geen risico op extreme gevolgschade vanwege de brand. Verliezen door brand van de PV generator zouden voor een half jaar verzekerd zijn. Mogelijk wordt het complex herbouwd, hierover is uiteraard nog veel onzeker.

Vanwege de enorme hitte, en grote hoeveelheden verbrand kunststof etc. van de campers en caravans, is ook ditmaal een flinke "depositie pluim" opgetreden tijdens de felle brand, die afdreef richting de A12 en Waddinxveen. Niet alleen van talloze "normale" brand resten, maar ook van silicum scherven van geknapte zonnecellen, die door de enorme convectie naar buiten traden, en over de omgeving zijn verspreid. Uiteraard werd het gebruikelijke NL Alert uitgegeven, om de omwonenden te waarschuwen uit de rookwolk te blijven en deuren en ramen dicht te houden. Gemeente Lansingerland heeft, zoals al enkele malen eerder bij dergelijke hevige branden is voorgekomen, een webpagina aangemaakt met achtergronden en tips wat te doen met diverse deposities, inclusief de scherven van zonnecellen. Ze adviseert handschoenen aan te doen om de scherven en andere rommel te verwijderen. Op de website van Rijnmond Veilig meer tips over wat te doen bij vondst van brand restanten.

Zie verder veel berichten, foto's, filmpjes, gelinkte tweets, op (selectie):

Alarmeringen.nl, 112Lansingerland.nl, 112Nederland.nl, Groenten Nieuws, Hart van Nederland, Nieuws Op Beeld (straatnaam klopt niet helemaal, ligt noordelijker), NOS, Omroep West 1 en 2, Rijnmond.nl, Youtube video van Rijnmond, RTV Lansingerland, RTV Rijnmond, Telegraaf


7 mei 2023. Uitslaande brand in woning met zonnepanelen. 112Brabant.nl (7 mei 2023). Uitslaande brand in een woning aan de Volkelseweg in Uden (gem. Maashorst, NB) gemeld rond 11 uur 's ochtends, op zondag 7 mei 2023. De brandweer heeft met inzet van 3 wagens brand geblust. De schade aan het pannendak, vrijwel zuid gericht, is aanzienlijk. Zeker 4, maar vermoedelijk 6 van in totaal tien monokristallijne zonnepanelen, zijn fors beschadigd of sowieso rijp voor de afvoer. Dakpannen zijn van het dak gehaald om de laatste vuurhaarden te blussen, er is een fors gat ontstaan rond het grootste deel van de generator. Stichting Salvage staat de inwoners bij voor de afhandeling van het incident.

Zie ook berichten op Alarmeringen.nl, 112Brabantsnieuws.nl, Brabants Dagblad (tevens separaat video), DTV Nieuws (video, zelfde op Omroep Brabant site), rapport Netbeheer Nederland / Krado.


7 mei 2023. Grote brand in woning: vlammen slaan uit het dak. 1Limburg.nl (7 mei 2023). Woningbrand in tussenwoning in de Meidoornstraat in Echt (gem. Echt-Susteren, Limburg). De brand werd tegen middernacht ontdekt, maar bewoners waren niet thuis en het kostte de nodige moeite om de woning te forceren. Er is opgeschaald naar "grote brand", bewoners van omliggende woningen moesten tijdelijk het huis uit. Ondertussen had de brand, die aan de westzijde van het pand door het dak heen sloeg zich kunnen uitbreiden. Toen er eenmaal geblust kon worden was de brand snel bedwongen. Netbeheerder Enexis had ondertussen reeds de gas en elektra aansluitingen afgesloten. Er is zware brandschade ontstaan, de bewoners moesten de nacht elders doorbrengen. Op de oostzijde van het pannendak van de woning lag een PV installatie van 14 panelen. Onduidelijk is echter, of die zijde van de woning ook beschadigd is geraakt. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Zie ook berichten op Alarmeringen.nl, 112-Nederland.nl, de Limburger, Limburg24.nl, en VRLN.nl.


6 mei 2023. Dakbrand loods Witte Koeweg, Swalmen. Papierverwerkend bedrijf in brand, melding om 13h50, opschaling naar "grote brand", brandweer wist schade tot "klein stuk dak" te beperken en brand snel te blussen, maar moest wel langere tijd nablussen. Het gaat om een al in 2017 opgeleverd project van "bekende spelers", met een flink uit de kluiten gewassen dunnelaag generator van ruim 3 en een half-duizend Solar Frontier modules, verdeeld over 6 daken (deels O/W). Ondanks de kennelijk beperkte schade, is in de zomer van hetzelfde jaar de complete generator van het dak gehaald, en niet meer vervangen. Derhalve, is deze forse generator, van bijna 600 kWp, uit de projectenlijst van Polder PV gehaald, en overgeheveld naar de lijst "afvoer".

Zie ook Alarmeringen.nl, rapport Netbeheer Nederland / Krado


6 mei 2023. Meerdere loodsen in Venlo in brand. Transport Online (6 mei 2023). In een complex met meerdere loodsen langs het spoor aan de Voltastraat, op industrieterrein Venlo Trade Port in het NW van Venlo (het voormalige Blerick, L.) is een brand uitgebroken die al snel GRIP1 en vervolgens GRIP2 (zeer grote brand, lokale politie of brandweerkorps beslisvoerend) status kreeg. Qua oppervlak een grote brand, meerdere bedrijven zijn hierbij ten prooi gevallen aan de vlammenzee, die ook gepaard ging met een grote rookkolom, waarvoor waarschuwingen uitgingen om ramen en deuren te sluiten en ventilatie eenheden uit te schakelen. Ook al zijn er geen gewonden te betreuren, de materiële schade zal fors zijn. Er waren zeker 6 brandweerkorpsen betrokken bij de bestrijding. De brand lijkt te zijn uitgebroken in het dichtst bij het spoor liggende zuidelijke deel van het complex, waar meerdere loodsen ronde daken hadden. Er waren explosies te horen (o.a. op een meermalen in de media gekopieerde Twitter video). Gevreesd werd dat de brand zou overslaan naar een pand waarin asbest aanwezig was. Onduidelijk is of die loods gespaard is gebleven.

Zonnepanelen
In het bericht op de NOS site werd gesteld: "Er liggen ook zonnepanelen op het gebouw met de loodsen, wat blussen in het begin bemoeilijkte, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Limburg-Noord. 'Het water loopt er dan gewoon af.'"

Ik heb alle mij ter beschikking staande satelliet en luchtfoto portals, en de in de media getoonde foto en video beelden bekeken, maar ik kon maar 2 daken vinden waarop zonnepanelen waren aangelegd op het grote complex, bestaande uit minstens 16 gebouwen, deels ook weer bestaand uit verschillende delen. 1 loods van een onderhouds-werkplaats, met 468 panelen, staat vér van de brandhaard, en lijkt niet te zijn getroffen, gezien het beschikbare beeldmateriaal. Een tweede, zeer recent aangebrachte generator, werd door natuursteenhandel Nibo Stone op de eigen website aangekondigd ("350 zonnepanelen worden in 2023 geplaatst"). Dit bedrijf lag uiteindelijk, na uitbreiding van de vuurzee, aan de noordrand van de enorme brandhaard, en lijkt inderdaad verloren te zijn gegaan. Op de startfoto in het 1Limburg artikel, is bij de uitvergroting rechts deze nieuwe PV generator nog te zien (tevens op de video), in een vroege fase van de brand. In bijna het laatste beeld van de video op de NOS site is te zien dat de vuurzee ook deze loods heeft bereikt. Deze kakelverse generator heb ik daarom inmiddels opgenomen in de "afvoer" lijst van teloor gegane PV projecten.

Itt de suggestie van NOS, had de rest van de gebouwen van het grote complex, het overgrote merendeel van het aanwezige dakoppervlak, echter in het geheel geen zonnepanelen, dus ook niet de loodsen met ronde daken, waar het vuur is begonnen, en waar het zwaartepunt van de brand lag.

Er is nog niets bekend over de mogelijke oorzaak van de brand. Gezien de omvang ervan, en de intensiteit, is de vraag of daar nog iets over gevonden zou kunnen worden.

Zie ook berichten, foto's, en video's op (selectie) Alarmeringen.nl, Algemeen Dagblad, Hart van Nederland, Limburg24, Omroep Venlo, Telegraaf, VRLN.nl, 112Nederland.nl.


26 april 2023. Brandje zonnepanelen Helsinkistraat, Haarlem (NH). "Mogelijk kortsluiting zonnepanelen", vanwege afwezigheid bewoners geforceerde toegang nodig voor brandweer. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado).


26 april 2023. Brandje zonnepanelen schuurdak, Rietstraat, Geldrop (Geldrop-Mierlo, NB). Kortsluiting "in de zonnepanelen", maar oorzaak onbekend. Brandje snel geblust. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado).


13 april 2023. Woningbrandje (?) Jonkerveld, Uden (Maashorst, NB). Brandlucht, maar geen brand; "vermoedelijk is er kortsluiting ontstaan in de zonnepanelen". Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado).


10 april 2023. Verwoestende brand Etten-Leur onder controle, blussen duurt nog uren. Omroep Brabant, zie ook vervolg artikel (foto's, video). "Mediagenieke", grote brand van het in de eerste helft van 2018 nieuw gebouwde magazijn complex van Axell Logistics, aan de Hermelijnweg op industrieterrein Vosdonk-Zuid van het Brabantse Etten-Leur. Axell Logistics is onderdeel van het van oorsprong vanuit het Brabantse Diessen opererende familiebedrijf Timmermans (1933), wat vooral actief is in goederentransport tussen Nederland en Polen, waar nog eens 5 vestigingen van het bedrijf zijn. In totaal is er 150 duizend vierkante meter aan opslag ruimte op de diverse logistiek locaties. Het bedrijf had en heeft een actieve verduurzamings-strategie.

Volgens Alarmeringen.nl kwam de eerste melding iets over half tien 's ochtends, van maandag 10 april 2023, binnen, die al snel werd gekarakteriseerd als middelgrote brand. Echter, een kwartier later werd de klassificatie al "grote brand"; vanaf 9h56 werden achtereenvolgens de hoogste schaalniveaus, "zeer grote brand", GRIP1, en al snel zelfs GRIP2 (effecten tot in de wijde omgeving), afgegeven. Wat kennelijk, volgens berichtgeving, leek te beginnen als "meterkastbrand" dan wel "brand in een klein hoekje", greep zeer snel om zich heen, en al rap stond het hele magazijn in lichterlaaie. Er was geen redden meer aan. De brandweer heeft gelukkig succesvol de brand kunnen beperken tot dit magazijn, wat tussen twee andere grote bedrijfshallen in was gebouwd. Het magazijn zelf is echter tot de grond toe afgebrand en deels ingestort. Drie medewerkers die tijdens het ontstaan van de brand in het pand werkten konden op tijd naar buiten komen. Medewerkers hebben op tijd diverse auto's bij het complex vandaan kunnen rijden. Er zijn geen gewonden gevallen.

Tijdens de brand was er een enorme zwarte rook kolom, zichtbaar tot in de verre omgeving, tot het Zeeuwse Tholen aan toe, onder anderen veroorzaakt door een zeer grote hoeveelheid lege kunststof PET flessen in het pand. Die rookpluim, en talloze andere deels verbrande materialen, die over een groot gebied deposities (veelal onherkenbare, verkoolde resten) liet uit"regenen", kwam door de stevige wind zelfs tot aan het Noord-Brabantse Zevenbergen bij Moerdijk, 8 kilometer noordelijker. Omwonenden werd verzocht deuren en ramen zo veel mogelijk dicht te houden en mechanische ventilatie units uit te zetten, er werden uit voorzorg enkele huizen ontruimd, er werden NL-Alerts uitgestuurd, en de N640 richting Oudenbosch werd ook tijdelijk afgesloten om de hulpdiensten ruim baan te geven. Door minstens 4 omliggende korpsen werd assistentie verleend, uiteraard ook met hoogwerkers. Het nablussen van de "wreckage" duurde lang, tot ver na het bekende "brand meester" rond half vier 's middags. Op 11 april was er tegen de avond nog een na-controle van de plek des onheils. Er resteerde met name een grote berg verwrongen staal op de plek van het voormalige magazijn.

Grote PV generator verloren gegaan
Helaas is door deze grote brand ook een nog vrij jonge PV generator van bijna vijfduizend monokristallijne half-cels zonnepanelen, SolarEdge micro-inverters per paneel en -omvormers, en een omvang van bijna 2 MWp op het platte dak verloren gegaan. De generator was strak in 20 gescheiden veldjes in een bijna pal oost-west opstelling in het voorjaar van 2020 aangebracht door bij Polder PV bekende, al lang op de markt actieve partijen, en met hulp van een SDE 2017 beschikking uit de voorjaars-ronde van die jaargang. Het "drie voetbalvelden grote" project werd destijds trots gepresenteerd als "een van de grootste daksystemen met zonnepanelen van West-Brabant".

Exploitatie werd via een ESCo constructie vanuit het familiebedrijf gefaciliteerd. Door de enorme convectie en harde wind zijn er helaas weer, zoals bij eerdere incidenten gemeld op deze pagina's, naast alle andere deels verbrande materialen, ook weer gebarsten zonnecel fragmenten uit de rookpluim neergekomen in de wijde omgeving. De Veiligheidsregio maande voorzichtigheid bij het oprapen ervan, gezien het feit dat de lichte silicium scherven scherpe randen kunnen hebben. Geadviseerd werd om alle depositie af te voeren met het restafval. Boeren en landbouwers werden gewezen op mogelijke gevaren voor dieren, deze uit voorzorg op stal te houden of te zetten, en om opgekuild gras te inspecteren op "glas" deeltjes (bedoeld wordt hier uiteraard weer: silicium, géén "glas" scherven). De NOS liet abusievelijk een foto van een niet als zodanig herkenbaar fragment zien, waarbij "glasdeeltje" werd gezet in de toelichting. Wat echter gezien het uiterlijk beslist géén "glas" noch "silicium scherf" (van een zonnecel) kan zijn. Zelfs een hoogleraar brandveiligheid wordt in een - kon je op wachten - vervolg alert artikel bij RTL Nieuws geciteerd, mogelijk foutief (?), met "glas scherven". Het zijn géén scherven van glas, maar van silicium van (gebroken) zonnecellen. Over alle andere (schadelijke) brandresten en roetdeeltjes, ook die niet van "zonnepanelen" (kunnen) zijn, ook die van vele honderden andere grote bedrijfsbranden, wordt met geen woord gerept in het artikel ... Dit heet ook wel "selectieve nieuwsgaring".

Omwonenden hebben zelfs nog een brief van de burgemeester gekregen over (de mogelijke gevolgen van) deze grote brand. Gemeente Etten-Leur heeft op haar nieuwsberichten portal een speciaal item gewijd aan de gevolgen van de brand, en zal t.z.t. ongewijfeld terugvallen op de medio 2022 gepubliceerde adviezen van het RIVM over "deposities" na dergelijke branden (zie item van 7 juli 2022 over het RIVM advies, op de algemene pagina in deze PV en brand incidenten sectie).

BN de Stem deed het 11 april nog eens "dunnetjes" over, en had het alweer over "glasscherven" waar "scherven van bewerkt silicium" wordt bedoeld. De zonnecel scherven zijn tot op 6 kilometer van het uitgebrande magazijn van Axell Logistics gevonden. En ook de burgemeerster van Etten-Leur deed er nog een schepje bovenop in dezelfde krant (bericht 12 april 2023).

Dit project is in ieder geval uit de grote PV-projecten lijst van Polder PV afgevoerd, waarin deze installatie al sedert de zomer van 2020 was opgenomen. Het is inmiddels de grootste installatie die door brand verloren is gegaan in Nederland, voor zover de huidige kennis van Polder PV reikt. Afhankelijk van de vigerende verzekering contracten van Axell Logistics, is het vermoeden, dat er uiteindelijk weer een nieuwe generator zal worden gebouwd, als er een nieuwe magazijn loods gebouwd mag / zal worden. Indien dat het geval is (zoals in de meeste gevallen na dergelijke grote branden, ook in het geval van het op deze pagina gemelde de Wit Flowerbulbs complex in 't Veld, NH), zal een eventuele nieuwe (grote) PV generator ongetwijfeld weer in de projectenlijst van Polder PV gaan verschijnen.

In plaats van te gaan klagen, werd al rap een grote actie op touw gezet en hebben "tientallen vrienden, kennissen en andere vrijwilligers zaterdag [15 april] bij boeren in Etten-Leur geholpen om restanten zonnepanelen op te rapen uit het weiland". Waarbij u onder restanten uiteraard ook "en andere verbrande rommel uit het pand en van het dak van Axell Logistics" mag lezen. Goeie, en verstandige actie ! Zie artikel op website van Stal en Akker (met video, voor abonnees, 17 april 2023).

Nagekomen (1)

Eind april 2023 bevatte de "special" subsite van gemeente Etten-Leur alweer 11 documenten met brieven en informatie over de nasleep van deze grote brand. In o.a. de raadsinformatiebrief van 19 april 2023 kondigt het college aan dat er bij Ministerie EZK aangedrongen wordt op landelijke coördinatie n.a.v. dit soort incidenten: "Samen met de gemeente Tytsjerksteradiel en Venlo, de gemeente met (een van de) grootste oppervlakten zon op daken in Nederland, hebben we aangeboden mee te denken over een eenduidig
handelingsperspectief richting de toekomst". Wat Polder PV betreft mogen daar minimaal bijvoorbeeld de Brabantse gemeentes Tilburg en Eindhoven bij, waar ook hoge concentraties zeer grote DC's inmiddels zijn vol gelegd met zonnepanelen (Tilburg: Kraaiven en Vossenberg; Eindhoven: Mispelhoef). Dit laat onverlet, dat de meeste branden waarbij grotere volumes zonnepanelen zijn betrokken, juist weer niet op grote industriehallen zijn voorgekomen, maar in de agrarische sector, in landelijk gebied.

Nagekomen (2)

Er is veel reuring over de "scherven in de weilanden" (niet van glas), na enkele grote branden van panden met PV generatoren. Die reuring kan rap de kop in gedrukt gaan worden, want er is al een bedrijf wat met een grote, zelf ontwikkelde "gras stofzuiger", hangend achter een tractor, de ergste malheur rap weet te verwijderen. Omroep Brabant berichtte op Bevrijdingsdag (!), 5 mei 2023, over dit snel ontwikkelde, en prima initiatief van Peter Martens en broers van een loonbedrijf in Oudenbosch. Binnen korte tijd was 5 hectare grasland van melkveehouder Jos Pijs grotendeels "bevrijd" van de silicium zonnecel scherven en andere rommel van de brand bij Axell. Wordt ongetwijfeld (commercieel) vervolgd, op naar het volgende item in de reeks #incidentenhysterie.

Zie ook vele berichten, foto's, en video's op (websites van) Alarmeringen.nl, Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant; Algemeen Dagblad, BNDeStem, Brabants Dagblad, Gelderlander (1, 2), NOS, Omroep Tholen (Zld), Transport Online


5 april 2023. 9000 varkens dood bij grote brand in twee stallen. Omroep Brabant (5 april 2023). Zeer grote brand in 2 grote varkensstallen aan de Spierkesweg in Sint-Oedenrode (Meierijstad, NB). Melding iets na 12 uur 's middags, binnen 18 minuten opschaling naar zeer grote brand en GRIP-1 niveau. Ondanks grootschalige inzet van diverse brandweer korpsen zijn 2 stallen met daarin 9.000 varkens verloren gegaan aan de noordzijde van het stallencomplex.

Een klein deel van de op het complex aanwezige PV generator is ook verbrand (64 panelen op de zuidelijke grote stal); dit deel is door Polder PV uit zijn projecten lijst verwijderd en naar de "afvoer lijst" verplaatst. De rest van de generatoren, met ZZW / NNO oriëntaties op de 3 kleinere stallen aan de zuidzijde (ruim 900 panelen), lijken gespaard te zijn gebleven. De brand was rond drie uur 's middags onder controle, waarna nablus werkzaamheden nog uren duurden.

Wederom ging deze grote brand met enorme rookontwikkeling gepaard, met de gebruikelijke waarschuwingen, NL-alert e.d. Veiligheidsregio Brabant Noord ging echter weer in de fout door het over "glasscherven" te hebben, terwijl scherven van silicum zonnecellen wordt bedoeld, die door de felheid van de brand, en de enorme convectie van de rookkolom in de omgeving waren beland. De gebruikelijke aanwijzingen werden ook wederom gepost op Twitter: handschoenen aan, scherven en andere brandresten rapen en met restafval meegeven; de gemeente zou middels veegwagens de openbare ruimte opschonen.

Gelukkig geen gewonden, maar wel wederom massale sterfte bij huisdieren voor de vleesindustrie. Al met al het zoveelste tragische brand incident in de intensieve veesector. De oorzaak van de brand is (nog) niet bekend.

Zie verder berichtgeving, foto's en filmpjes op, o.a.:

Alarmeringen.nl, 112Brabant.nl, Boerderij.nl, DTV Nieuws, Hardnieuws, Meierijstad Nieuws, NOS, Tijdlijn en aanwijzingen gemeente Meierijstad, en Twitter draad Veiligheidsregio Brabant Noord


3 april 2023. Woningbrand Prinses Amaliahof, Ter Aar (Nieuwkoop, ZH). Middelbrand melding, maar brand snel onder controle. Waterschade in de woning. Zonnepanelen zouden oorzaak zijn. Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado).


19 maart 2023. Kortsluiting in zonnepanelen op bijgebouw aan de Veerweg. Dalfsen.net website, foto's. Nokbrandje van een bijgebouw aan de Veerweg in Hessum, in het buitengebied van Dalfsen (Ov.), nabij de Vecht. Op het bijna pal Z. gerichte pand met een pas in het voorjaar van 2022 aangebrachte PV installatie met een twintigtal, onregelmatig op het dak gelegde, zwarte monokristallijne zonnepanelen, vatte rond 13h10 in de middag, tegen de nok aan kennelijk een niet goed aangebrachte dan wel aangesloten connector vlam, en werden de nokbalken flink aangetast door het vuur. Wat redelijk snel kon worden gedoofd. De brandweer verwijderde 2 panelen van het dak, waarvan 1 met een uitgebrande connector.

De verwachting van Polder PV is, dat, met het gigantisch toegenomen volume aan PV installaties in Nederland, vooral in de residentiële sector (zie analyse Stedin data), er dit voorjaar en komende zomer, bij felle instraling, er nog wel wat incidenten zullen gaan plaatsvinden bij slecht afgewerkte / gemonteerde installaties.

Zie ook Alarmeringen.nl, rapport Netbeheer Nederland / Krado


18 januari 2023. Woningbrandje Piersonlaan, Doetinchem (Gld). Melding in rapport "Huishoudelijke elektriciteits-ongevallen achter de meter. Jaaroverzicht 2023" (Netbeheer Nederland / Krado). Oorzaak zou gelegen zijn in zonnepanelen en/of omvormer.


15 januari 2023. Brand zonnepanelen in Schaijk. Omroep Brabant (incl. foto en video). 33 kilometer noordelijker van het vorige incident, was er een woningbrand aan het Omganglaantje in het ook Brabantse Schaijk, in de nieuwe gemeente Maashorst. Op die rijtjes-woningen ligt over de volle lengte een dubbele strook zwarte monokristallijne modules, portrait "in-dak" tussen de pannen. Een risico categorie, zoals we inmiddels weten, al werd in het korte bericht bij Omroep Brabant een voorbehoud gemaakt bij de oorzaak. De brandweer zette een hoogwerker in bij het blussen. Enkele zonnepanelen, liggend in een kunststof cassette, moeten als verloren worden beschouwd. Ze zijn door de brandweer van het dak gehaald.

Zie ook Alarmeringen.nl, AD.nl


15 januari 2023. Brand bij zonnepark Lungendonk in Lierop geblust. Eindhovens Dagblad. Om 12h13 kwam een P2000 melding bij de alarmcentrale. Brand in zonnepark Lungendonk in Lierop, in het Brabantse Someren. Het betreft, gezien de lokatie opgave, het meest noordelijke van de 2 eerder al aan de Lungendonk gerealiseerde zonneparken, het exemplaar van TP Solar, met een omvang van bijna 12 MWp. 2 brandweerwagens werden ingezet. Gezien de gepubliceerde foto en video bij Omroep Brabant lijkt het primair om een schakelkast terzijde van het generatorveld te gaan, waar rook uit komt. De schade zou "meevallen", er zouden ook zo'n 10 aanpalende zonnepanelen zijn verbrand en/of beschadigd, volgens een woordvoerder. De in het ED bericht geclaimde "ruim 11 duizend" zonnepanelen (herhaald in video bij AD) klopt echter beslist niet, het zijn er bijna 26.000 in dit zonnepark. Netbeheerder Enexis heeft het zonnepark afgesloten van het net, zodat een duidelijker beeld van eventuele andere schade kan worden gevormd.

Op 16 januari verscheen nog een vervolg artikel bij Omroep Brabant, waar over "gele rook" werd gerept, en zelfs werd gepoogd een link richting veiligheid bij residentiële installaties te leggen. De woordvoerder van de Veiligheidsregio kon gelukkig meteen de kennelijk opkomende paniek bij de journalist hard in de kiem smoren. "Rook bevat altijd schadelijke stoffen", "Net als bij een meterkast of cv-ketel is er altijd kans op brand, maar die is bij zonnepanelen niet groter dan bij andere elektrische apparaten", resp. "Als brandweer zijn we voorbereid op branden met zonnepanelen", daarbij verwijzend naar de op 11 november 2021 al gepubliceerde "Handreiking Incidentbestrijding Zonnepanelen" (zie literatuur overzicht van de NIPV op de algemene "brand en zonnepanelen" pagina van Polder PV). U kunt weer rustig slapen.

Zie ook Alarmeringen.nl, en Omroep Brabant.


1 januari 2023. Schade aan zonnepanelen bij woningbrand in Alphen, bewoners kunnen niet thuis slapen. Leidsch Dagblad. Het nieuwe jaar was nog geen dag oud, of er ging alweer iets mis. Althans, de zonnepanelen op de woning aan de Koraalzwam te Alphen aan den Rijn (Zuid-Holland) hadden niets met het brandje te maken, het was een kachelpijp op de zolder van de getroffen woning die kennelijk oververhit was geraakt. Door het vervolgens ontstane brandje, even na vijf uur 's middags, wat de bewoners zelf nog probeerden te blussen, is er wel de nodige gevolgschade ontstaan. Waaronder een aanwezige PV installatie. Het dak bleek dusdanig beschadigd, dat de bewoners elders de nacht moesten onderbrengen. Stichting Salvage gaat de bewoners helpen met de afwikkeling. Zie ook Alarmfase1.nl bericht.


Updates en aanvullingen

2024 12 maart 2024. 2 omvormers in brand van zonnepark aan Boekerenweg, Stadskanaal (Gr.). 25 maart 2024 Grote stalbrand Molenakker, Boekel (NB). 30 maart 2024 Omvormer brandje zonnepark De Oude Landen, Exloo (Borger-Odoorn, Dr.), 12 april 2024 Omvormer brandje floating solar project Havikerwaard, De Steeg (Rheden, Gld). 16 april 2024 Loods Lakerweg Nijkerkerveen (Gld). 3-4 mei 2024 Grote GRIP 2 brand Vice Versa koelvriesloods complex, Kanaalstraat, Oss (NB), 13 mei 2024 brand BIPV installaties nieuwbouw woningen Uilenhof Capelle aan den IJssel, 13 mei 2024 woningbrand Sportlaan, Wognum (Medemblik, NH). 25 mei 2024 woningbrand Leenmanhof Zwartsluis (Zwartewaterland, Ov.), 15 juni 2024 2 loodsen uitgebrand kersenteeltbedrijf Buren (Gld), 15 juli 2024 woningbrand Munnik, Nunspeet (Gld), 12 augustus 2024 brand nieuw bedrijfspand industrieterrein de Vaandel, Heerhugowaard (NH), 25 augustus 2024 brand technische ruimte / omvormers Gomarus College, Gorinchem (ZH), 25 augustus 2024 woningbrand nieuwbouw Trompetstraat, Eindhoven (NB), 5 september 2024 woningbrand Landlustweg, Steenderen (Gld), 17 oktober 2024 loodsen uitgebrand Ternaard (Fr.), 22 oktober 2024 omvormer brandje Nieuwe Niedorp (NH), 11 november 2024 brand distributiecentrum Ahold, Hoofdtocht Zaandam (NH), 18 november 2024 brand kasteeltbedrijf Bagijneland, 's-Gravenzande (ZH), 22 november 2024 brand loods boomteler Bontekoe, Hazerswoude-Dorp (ZH).

2023 1 januari 2023 woningbrandje Koraalzwam Alphen aan den Rijn (ZH). 15 januari 2023 brandje zonnepark Lungendonk TPSolar (Lierop, NB). 15 januari 2023 woningbrandje Omganglaantje Schaijk (Maashorst, NB). 19 maart 2023 brandje bijgebouw Veerweg Dalfsen (Ov.). 5 april 2023 grote brand 2 varkensstallen Spierkesweg Sint-Oedenrode (Meijerijstad, NB). 10 april 2023 grote brand Axell-Logistics Etten-Leur (NB). 6 mei 2023 grote brand loodsen Voltastraat Venlo. 6 mei 2023 brand papierverwerkend bedrijf Witte Koestraat Swalmen (L.). 7 mei 2023 woningbrand Meidoornstraat Echt (Echt-Susteren, L.). 7 mei 2023 woningbrand Volkelseweg Uden (Maashorst, NB), 10 mei 2023 grote brand caravanstalling Anjerweg Bleiswijk (ZH). 20 mei 2023 brand kantinegebouw sportvereniging Orion te Nijmegen (Gld). 23 mei 2023 felle brand kassenloods kruidenteler De Kruidenaer, Bankenstraat, Etten-Leur (NB). 23 mei 2023 grote stalbrand varkenshouder Postelsedijk, Reusel (NB). 26 mei 2023 brand woonboerderij Burum (Noardeast Fryslân, Fr.). 30 mei 2023 brandje plat dak generator gymzaal Het Riet (Enschede, Ov.). 3 juni 2023 grote brand appartementencomplex Joan Muyskenweg Amsterdam Oost (NH). 6 juni 2023 grote brand 2 varkensstallen Ulsderweg, Beerta (Oldambt, Gr.). 9 juni 2023 ff Zeer grote industriebrand TN Plastics Hertog van Beijerenstraat, Ter Aar (Nieuwkoop, ZH; diverse vervolg berichten toegevoegd). 12 juni 2023 klein brandje woning met zonnepanelen Bosschebaan Uden (NB). 18 juni 2023 grote brand renovatie project Presikhaaf Arnhem en gevolgen. 4 juli 2023 dakbrandje woning Numansdorp (Hoeksche Waard, ZH). 7 juli 2023 stalbrand kalverhouder Rossum (Dinkelland, Ov.). 10 juli 2023 schuurbrand vleesveehouderij Rijksstraatweg, Meteren (West Betuwe, Gld). 12 juli 2023 dakbrand Bulemansteeg, Lemele (Ommen, Ov.). 30 juli 2023 grote brand verwoest cateringbedrijf Alblasserdam (ZH). 4 september 2023 woningbrandje Peter van de Veldelaan, Roden (Noordenveld, Dr.). 23 september 2023 dakbrandje Westeinde, 's-Gravenhage (ZH), 9 oktober 2023 loods uitgebrand Boeketweg Laar (Weert, L.).


Voor incidenten in eerdere jaren, zie de vorige pagina.

 

 
 
 
© 2023 - 2024 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP